Dodaj do ulubionych

Byłe gimnazja

17.03.18, 11:18
Dziewczyny, jaka u was jest sytuacja ze szkołami podstawowymi powołanymi w miejsce gimnazjów. U nas jakiś dramat. Przeniosłam córkę, jestem bardzo zadowolona, szkoła świetna, nauczyciele przystosowali się, zaangażowani, dobry poziom nauczania, ale.....
Szkoła jest deprocjonowana, postrzegana jako ta "odbierająca dzieci" innym szkołom, a zwlaszcza jednej podstawówce. Rodzice uczniów tamtej szkoły wręcz poniżają nauczycieli ten nowej szkoły pisząc na portalach społecznościowych, że nie są doświadczeni, bo nie uczą przecież w szkole z tradycjami. Dyrekcja tamtej szkoły na spotkaniu informacyjnym fla uczniów klas 4 "sprzedała" informację, że w tej nowej szkole jest tak źle, że już kilkunaścioro uczniów tych klas wróciło, co jest zwykłym kłamstwem. Zarzucają szkole rekrutowanie spoza rejonu, co jest normalną procedurą w przypadku posiadania wolnych miejsc i chęci zapisania dziecka przez rodzica. W ogole dużo by pisać. Podobno część dzieci chce się przenieść, rodzice nie chcą. Nie wiem jakie będzie miało to przełożenie na funkcjonowanie tej szkoły w przyszłości, szczerze się tego boję. Potencjał wielki ale w przypadku braku chętnych może się to skończyć chyba rozwiązaniem szkoły. Szczerze....zaczynam się stresować. Ta pieprzona reformauncertain
Obserwuj wątek
    • per_gessle Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 14:46
      U nas też takie szkoły są postrzegane jako "odbierające dzieci". Ale funkcjonują o niebo lepiej niż 7 klasy w podstawówkach, w których dotychczas było 6 klas. Mają pracownie, odpowiednią kadrę nauczycielską. U nas na pewno będa funkcjonowały dalej.

Gorzej z liceami
      • mama.nygusa Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 15:47
        U nas podobnie.
        • saszanasza Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 17:41
          Ja również mam nadzieję, że u nas się wszystko wyklaruje, póki co nie ma ochotniów do klas siódmych, rodzice się boją o dzióbdziusie, a szkoła świetnie wyposażona z salą kinową nawet!
          • mysiaapysia Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 18:00
            O, jakbym czytała o szkole, do której pójdzie od września do czwartej klasy mój synek. Nam rodzicom bardzo na tym zależy. Dotychczasowa szkoła obwodowa ani nie jest blisko (nie dojeżdża tam nawet bezpośrednio komunikacja miejska, to jeszcze poziom ma taki sobie (dyrekcja, jak podejrzewam nieprzypadkowo, odmówiła podania wyników ubiegłorocznych testów diagnostycznych dla klas 6, przeprowadzał te testy ośrodek nauczycielski zamiast egzaminu 6-klasisty).
            Otóż do tej innej szkoły (pogimnazjalnej) z obwodowej mogły przejść 2 klasy obecne trzecie. Ale na listę chętnych wpisało się tak mało rodziców, że przejdzie tylko 1 klasa. Szkoła pogimnazjalna ma już doświadczenie z klasami 4, ma je od września. Przejdą do niej również klasy 7 ze szkoły obwodowej, przymusowo, tak jak w ubiegłym roku. I kto największe pomyje wylewa na szkołę pogimnazjalną? Rodzice 7-klasistów i to o dziwo tylko tych uczniów, którzy brylowali w szkole obwodowej. I domyślam się dlaczego - już nie będzie średniej 6,0, bo w nowej szkole nauczyciele są bardzo wymagający. I szczerze? Te wysokie średnie musiały być bardzo mocno naciągane, bo te niby "geniusze" wcale nie miały takich osiągnięć konkursowych, a już na pewno nie ze wszystkich przedmiotów. Wśród obecnych klas 7 w tej szkole pogimnazjalnej najbardziej wyróżniają się, gdy chodzi o konkursy, zupełnie inne osoby, które dotychczas nie miały tak spektakularnie wysokich średnich.
            • per_gessle Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 19:59
              Moje dziecko ukończyło 6 klasę w szkole rejonowej ze średnią 5,4.
              Obecnie w 7 klasie, w tej szkole pogimnazjalnej uczy się o wiele, wiele więcej, a wyniki ma powiedzmy 3,5
              • barbibarbi Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 21:03
                U mojej córki podobnie, poprzednia szkoła podstawowa i bardzo dobra średnia, obecnie jest w pogimnazjalnej i ma sporo niższą średnią. Ale np próbny test ósmoklasisty z angielskiego napisała z łatwością na 5, oceny z angielskiego natomiast na poziomie 4. Wynika z tego wniosek, że nauczyciele piłują i bardzo dużo wymagają i nie oceniają tak chętnie na 5 i 6. Natomiast w "starej" szkole córki nadal festiwal piątek i szóstek, a zostali tam raczej gorsi uczniowie bo 1/4 klasy (uczniowie z dobrymi wynikami) czmychnęła do innych szkół.

I jak to się będzie wyglądało przy przyjęciach do liceów? Za świadectwo z paskiem dostaje się punkty, a w byłej szkole mojej córki (szkole z niższym poziomem) jest więcej pasków niż w jej obecnej szkole, gdzie żeby mieć pasek trzeba być prawdziwym orłem. To jest nie fair.
    • glowa_do_wycierania Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 16:16
      Utwierdziłyście mnie w przekonaniu, że dobrze robimy przenosząc się z 6letniej, 3 zmianowej podstawówki, do nowej - pogimnazjalnej.
    • zlababa35 Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 18:13
      Nie całkiem na temat, ale u mnie w mieście najlepsza szkoła w Polsce przyjmująca samych olimpijczyków, jest postrzegana przez inne dyrekcje i nauczycieli jako szkoła, która "kradnie" dzieci innym placówkom. A dostać się tam wcale nie jest łatwo i chętni sami się pchają drzwiami i oknami... Zapewne te wszystkie działania u was wychodzą od dyrekcji tamtej podstawówki. Czy to jest może jakaś mała miejscowość i bywają kłopoty z naborem?
      • saszanasza Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 20:05
        zlababa35 napisała:

> Czy to jest może jakaś mał
        > a miejscowość i bywają kłopoty z naborem?
        >

Tak miejscowość mała, choć podwarszawska. Problem z naborem...nie wiem, tamta szkoła jest mała i tak naprawdę nie ma nadwyżki sal czy kadry, nie wiem skąd ta potrzeba zatrzymania dzieci, bo w perspektywie ta szkola może mieć problemy "lokalowe"
        • glowa_do_wycierania Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 20:21
          Moze tutaj jest odpowiedź samorzad.pap.pl/depesze/wiadomosci_centralne/178916/5-436-zl-na-ucznia--Sposob-podzialu-czesci-oswiatowej-subwencji-ogolnej-w-2018-r-
        • czarna_kita Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 20:24
          A u nas wręcz przeciwnie, ludzie odetchneli z ulgą i stara podstawówka też bo już nie było miejsca dla uczniów. W mieście dosyć sporym była jedna szkoła i gdyby nie reforma trzeba by budować drugą podstawowke. A tak gimnazjum przekształciło się w potrzebą szkołę i wszyscy zadowoleni(nikt nie stracił pracy i jeszcze zatrudnieni zostali dodatkowo nauczyciele). Wiem to bo byłam na spotkaniu które było organizowane właśnie dla rodziców.
    • lucyjkama Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 20:19
      U nas sytuacja odwrotna smile
      W mieście były 2 podstawówki i 2 gimnazja. Radni zdecydowali, że będą 4 podstawówki (czyli powrót do rzeczywistości z przed poprzedniej reformy tworzącej gimnazja). Do tego uchwalili, że przez kolejne 3 lata dzieciaki z klas 6 przechodzą do podstawówek po gimnazjach. Czyli przez 3 lata tylko tam są klasy 7. Byłe gimnazja zrobiły nabór do klas 7 (formalność, bo i tak musiały przejść wszyscy z klas 7 ), klas 4 i klas 1. Klasy 1 to wiadomo, nabór już z rejonu i dla chętnych z poza rejonu. O klasy 4 była/jest walka. W tym roku powstały 2 klasy w szkole po gimnazjum do której przepisałam córkę. Poszła fama, że jest super. Dyrektor wiele wywalczył. Dzieciaki mają swoją salę, nie muszą przechodzić z sali do sali, każde dziecko ma szafkę w klasie (poza tą w szatni). Zrobiono ankietę i zaproponowano fajne zajęcia dodatkowe (np. dodatkowa matma, j. angielski, drugi język obcy, zajęcia artystyczne). Mam informacje od rodziców, że bardzo dużo dzieci (i rodziców), chce od 4 klasy iść do tej naszej szkoły. Na pewno będzie większy nabór niż w zeszłym roku, kiedy rodzice przepisywali dzieci trochę w ciemno, nie wiedząc do końca czy dobrze robią. Myslę, że to nasza stara podstawówka będzie miała kłopoty bo jest tendencja uciekania od niej big_grin Powiem tak - dyrektorka sama sobie na to zapracowała i dobrze jej tak tongue_out
      • saszanasza Re: Byłe gimnazja 17.03.18, 20:47
        No to u nas jest podobnie. Dzieci w jednej sali, szafki dla każdego, dodatkowa matematyka, zajęcia wspomagające rozwój etc. Dzieciaki zadowolone, ale coś widocznie szwankuje z organizacją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka