Dodaj do ulubionych

5 ubytków / rok

21.03.18, 21:32
Czy jest możliwe, że 5 ubytków w zębach pojawiło się w ciągu roku?
Pytam w zasadzie tylko z ciekawości, bo i tak wiadomo, że leczymy.

Chodzę z dziećmi do dentysty średnio raz na rok. Dziecko, o którym teraz mowa miało w życiu chorego mleczaka, leczonego, potem w końcu usuniętego. Później nic. Co roku uczęszczałam z nimi do tej samej dentystki (na NFZ - ciekawe, czy to ma jakies znaczenie?), były pochwały za stan uzębienia i nagany za brak nitkowania. Ostatnio w lutym 2017 to samo.
Musieliśmy zmienić dentystę (z przyczyn niezależnych od nas) i dzisiaj trafił nam przegląd. Okazuje się, że dziecko ma 5 ubytków! 4 małe, ale jednak do zaplombowania, a jeden taki naprawdę znaczny (już zaplombowany).
No i myślę teraz sobie, że chyba ta poprzednia dentystka to trochę olewała sprawę. Dziwne mi się wydaje, żeby rok temu nie było nic, szczególnie jeśli chodzi o ten duży. Jak się Wam wydaje?
Dziecko ma 13 lat, nie zmieniło sposobu odżywiania.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 21:41
      Jest możliwe.
      • mama.nygusa Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 21:46
        Ja co prawda mam troche wiecej lat smile ale w ostatnim roku bardzo mi sie posypaly zeby, w dolnych 4 rozpuszcza sie doslownie szkliwo(juz naprawione),, kilka dni temu mialam robiona kanalowke, obok zab rozniez do remonty. Nawykow zywieniownych nie zmienialam, zmienilam tylko czestotliwosc mycia, uwaga myje czesciej, staram sie to robic 4 razy dziennie.
        • mama.nygusa Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 21:49
          Jeszcze dopisze, tez chodze regularnie do dentysty, czesto panstwowo i dentystka nie zauwazya ze mam spory ubytek na 8, odkrylam go ja sama, tak wiec nieuwaga dentysty tez moze wchodzic w ge.
          • princesswhitewolf Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 23:27
            > tez chodze regularnie do dentysty,

ale juz do higienistki lub do dentysty na czyszczenie zebow chocby raz na pol roku na pewno juz niesmile))
            • disco-ball Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 14:26
              No właśnie... przy porządnym czyszczeniu chyba można to zauważyć.
      • e-ness Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 21:52
        Mysle ze rok to zbyt długi okres na przerwę między wizytami kontrolnymi i stad teraz problem
        Syn ma duże problemy i musi chodzić co 3 miesiące, córka co 6-8 miesięcy , ortodonta raz w roku sle tylko konsultacja
        Twoja córka intensywnie teraz się rozwija wiec zapotrzebowanie na minerały jest inne niż kilka lat temu stad może Wasze problemy
    • stillgrey Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 21:49
      Oczywiście, że to możliwe i to w dużo krótszym czasie. Czemu zdajesz się tylko na kontrole u dentysty raz w roku? Ja sprawdzam regularnie zęby mojemu 12latkowi po to żeby wychwycić ewentualne ubytki jak najszybciej.
    • aerra Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 21:57
      Możliwe, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu/dojrzewania.

Mi się zęby posypały przy anemii. I też wszystko na raz, w dość krótkim czasie. Na szczęście właśnie raczej drobne ubytki.
    • jematkajakichmalo Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 22:01
      Tak mozliwe.
      Kontrola raz w roku to za rzadko niestety. My chodzimy raz na kwartal.
    • inguszetia_2006 Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 23:04
      Witam
      Moja córka - 4 w ciągu roku, siódemki. Pojawiły się po zdjęciu aparatu ortodontycznego. Ubytki niewielkie, znieczulenie nie było potrzebne, ale szkoda, że w ogóle. Czyli możliwe.
      Pzdr.
      Ing
    • princesswhitewolf Re: 5 ubytków / rok 21.03.18, 23:26
      Bo nie nauczylas go czyscic przestrzeni miedzyzebowych. To najwiekszy blad w higienie zebow.

Ludzie sie badziej przejmuja by przed spaniem umyc zeby i bron boze nic juz nie jesc bo ph sie zmieni, a w ogole sie nie przejmuja ze ida spac z kupa gnijacego zarcia miedzy zebami., ktore tak czy tak zmienia ph jamy ustnej.

"Ubytki " jak zauwazysz sa najczesciej miedzy zebami albo dotykaja przestrzeni miedzy zebowych.
      • szalona-matematyczka Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 00:10
        Princess ma racje. Ja nie mam tylu ubytkow w ciagu calego mojego zycia! A tu dzieciak ma 5 ubytkow w ciagu roku! Zrobiliscie jakis blad - na jeden wskazala princess: moje dzieci juz od 3- 4 roku zycia "uzywaja" nici, sa takie dla dzieci, jest to jeszcze troche zabawowo, ale one maja jeszcze mleczne zeby i uwaga! zero prochnicy. Moze zla dieta, podjadanie slodkosci a potem chodzi z tym na zebach caly dzien? Moze zle szczotkuje zeby, zla szczoteczka? Ja nie wiem, ale niech wam ta dentystka powie dlaczego tyle ubytkow sie zrobilo. Profilaktyka tez nalezy do zadan dentystki (wiem, wiem, na tym sie nie zarabia...).
    • muchy_w_nosie Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 01:02
      W ostatnich 2 latach u dentysty bylam chyba z 20 razy, w sumie byłam u 4 dentystów na konsultacji i każdy robił przegląd, wszyscy prywatni. Jedna z dentystek, druga w kolejnosci, wyliczyla mi z 10 ubytków - lekki szok zaliczyłam i pomyślałam brzydko o pierwszej, zdecydowalam się na leczenie u 3 dentystki i ona po przeglądzie sywierdzila ten sam stan paszczy co pierwsza, czyli jedna pożądana robota i 2 mniejsze ubytki, tak z 2 miesiace temu ukruszyłam sobie kawałek plomby a, że chodzę z synem do prywatnego gabinetu ale na fundusz więc przy okazji jego wizyty pani odpłatnie naprawila mi ubytek i też zrobila przegląd, ktory potwierdził, że reszta zębów jest zdrowa.
      Nie wiem o co chodzilo dentystce nr 2, która dopatrzyła się 10 ubytków a jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę.
    • misoune Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 06:46
      Ma 13 lat, więc rośnie i potrzebuje składników budulcowych.
      Nam czasem zawsze zwraca uwagę, żeby dziecko zaczęło brac wapń, przypisuje ossopan, bo ma go najwięcej i jest najlepiej przyswajalny. Są to krótkie kuracje. Oprócz tego dajemy d3 wszystkim dzieciom.
      A takie sytuacje mocniejszego suplementowania występują, gdy dziecko zaczyna skok wzrostowy, gdy w krótkim czasie gubi kilka mleczaków ( nowe zęby będą rosły jednocześnie kilka, pobór budulca z organizmu będzie duży w krótkim czasie )
      Może twojemu dziecku tego zabrakło.
      A może ma genetycznie słabe zęby.
      A może kontroluj jak, kiedy, jak długo i ile razy dziennie myje zęby. Możesz się pokusić o umycie mu, dla przypomnienia jak się to robi. 13latki lubią robić różne rzeczy na odwal...
      • misoune Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 06:49
        A, i do dentysty chodzimy co 3 m-ce , a nitki dentystyczne i wykałaczko-nitki to podstawa u nas.
    • leyre2 Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 07:43
      Dziecko ma 13 lat, nie zmieniło sposobu odżywiania

A moze powinno, akurat to ma ogromny wplyw. Higiena tez ma ogromny wplyw ale nie bezrefleksyjne mycie rano i wieczorem bo tak zawsze sie robilo a mycie porzadne, zwlaszcza po calym dniu, najlepiej szczotka elektryczna, plus czyszczenie przestrzeni miedzy zebowych szczoteczkami, sa w roznych rozmiarach. U nas wszyscy tak robimy, oprocz dokladnego mycia dokladnie czyscimy przestrzenie. Do plukania sa specjalne plyny. Corka 15 i syn 10.5 nie maja zadnych ubytkow, i szczerze jesli dziecko nie ma choroby genetycznej powodujacej nieprawidlowe wyksztalcenie sie szkliwa to jest to wynik nieodpowiednich nawykow zywieniowych i nieodpowiedniej diety.
    • mum2004 Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 08:04
      Możliwe choć podejrzewam, że jednak poprzedni dentysta czegoś nie dopatrzył. Ja chodzę co pół roku, rok to sporo.
    • an.16 Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 08:59
      Jak najbardziej możliwe. U dzieci próchnica szybko postępuje. Zwiększ częstotliwość wizyt. Powinno być 2 razy w roku.
    • pani_tau Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 11:21
      A czy jest jakieś prawdopodobieństwo, że, jak to mówią u mnie na wsi, dentysta chce wydrzeć kasę?
    • volta2 Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 11:36
      zdzwiona jestem że tak często biegacie do dentysty
      ja prowadzę dzieci, gdy je ząb boli.
      i tak - jednego boli częściej to chodzimy jakby bardziej regularnie, ale drugi syn nic nie sygnalizoał - to nie chodził. i dent zerknął do jego karty i wykrzyknął, pani volto! 3 lata syn na kontroli nie był! proszę go przyprowadzić!
      przyprowadziłam, zrobił przegląd i stwierdził, że to nieprawdopodone, ale nie ma nic do roboty. żeby kasy nie stracić, to mu osad z zębów usunął i tyle. od tamtej pory minął kolejny rok i syn nie mówi, że coś z zębem się dzieje.

ja też chodzę dopiero jak mnie gdzieś coś zaboli, inaczej miałabym obawy, że idę i mi szukają czegoś na siłę.
      (dla przykładu, mąż dał się namówić na usunięcie plomby, która sobie siedziała 20 lat w jedynce i nic sie nie działo, ale - ponoć była nieestetczna już więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyrwać 2 stówki i wsadzić nową estetyczną. głupi mąż się zgodził a nowa plomba wypadła po miesiacu - owszem, naprawa była w ramach reklamacji, ale po co było ruszać?!)
      • misoune Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 11:44
        Ale pitolisz jak potluczona!
        Jakie chodzenie z bolącym zębem???
        Jak boli ząb, to masz zgniliznę i kanałowe leczenie.
        Weź nie prdl.
        • volta2 Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 15:06
          oszalałaś (łyście) chyba?
          jakie kanałowe leczenie? jaka zgnilizna? normalnie mam zakładane plomby i wracam do domu.

a syn z bolącymi zębami jakoś nie miał jeszcze kanałowego - też jak boli to idzie i ma założone plomby. naprawdę żadna filozofia.
          • misoune Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 15:28
            Jesteście po prostu wybitnymi przypadkami. Boli ząb, a tam ledwo początek próchnicy....
            • volta2 Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 17:10
              to widocznie tak. może dzieci odziedziczyły po mężu, dobiega 50 tki i w ogóle nie bywa u dentysty, jedyne co robi to u higienistki kamień ściąga, niepotrzebnie jak pisałam - dał się namówić na tę jedyną plombę od 20 lat do estetycznej poprawki(bo oczywiście też go tam nic nie bolało)

no albo u dzieci zadziałała tzw. profilatkyka, czyli te lakowania albo coś w tym stylu.
      • stillgrey Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 14:20
        Podpisuje się pod postem misoune. Co ty volta bredzisz w ogóle. Zamiast iść z malutką dziurką to czekasz, aż ząb zacznie boleć?!?! jprdl
      • disco-ball Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 14:31
        Ojp!! To, ze Tobie się "udawało" to żaden powód do dumy i naśladowania.
        Jak boli, to zaznaczy, ze już jest kiepsko. Malutkie ubytki nie bolą, a takie zaniedbywanie może prowadzić do chorób.
        Jak nie ufasz dentyście, to go zmień. Albo proś, żeby Ci dokładnie pokazywał, co i dlaczego robi.
    • disco-ball Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 14:25
      Szczerze? Chyba rzadko za chodzisz. Nie wiem, jakie są zalecenia dla nastolatków, ale chyba co pol roku to minimum.
      Mysle, ze w rok spokojnie zrobi się duży ubytek.
      A Twoje dziecko miało żeby fluoryzowane, lakowane (trzonowce)?
    • quelquechose Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 14:28
      witaminy D3+K2 - ja tak miałam, że przy każdej wizycie zawsze przynajmniej dwa zęby do wiercenia, a ostatnio po dłuższej przerwie z duszą na ramieniu szłam i okazało się, że nic do robienia! Aż uwierzyć nie mogłam smile Witaminy te biorę od roku co najmniej - one wspomagają budowanie kości - kierują wapń tam, gdzie ma iść.
    • ophelia78 Re: 5 ubytków / rok 22.03.18, 14:55
      Owszem, moze byc tak ze dentystka na NFZ niedopatrzyla. Ale moze tez byc tak ze nowy dentysta (zgaduje,ze prywatny?) bierze sie za "robienie" zdrowych zębow. Tzn jest odbarwienie na szkliwie, a on od razu uznaje ze to ubytek czyli wiecimy i plomba. I rachuneczek.
      Tez mialam.kiedys taką sytuację - nowy dentysta nagle znalaz 5 czy 6 ubytkow. Wierzyć mi sie nie chcialo i poszlam jeszce do 2 kolejnych dentystow na konsultacje. Obaj orzekli ze to przebarwienia, do obserwacji a nie natychmiastowego wiercenia. Wiec i tacy dentysci sie zdarzaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka