Dodaj do ulubionych

Kumulacja roczników

11.04.18, 09:21
krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,23253390,kumulacja-rocznikow-rodzice-uczniow-domagaja-sie-informacji.html#Z_Czolka3Img
Nie czytałam całości, bo nie mam dostępu, ale problem istnieje. To jest FAKT.

Znudziło mnie czytanie poprzedniego wątku, bo zamiast skupić się na aktualnym problemie dzieci z roczników 2004/2003/2005 dyskusja poszła w tematy kompletnie nic nie wnoszące - takie jak:
- "za moich czasów...."
- poziom edukacji studentów/licealistów/gimnazjalistów/przedszkolaków
- wina matek (jak dziecko bardziej ambitne i chce mieć 5ki, albo coś ugrać w jakimś konkursie)
- wina dziecka jak bardziej ambitne i zamiast olewać to sie przejmuje
- wina Tuska pewnie tez
itp..

Za teksty: za moich czasów ta i ta szkoła mieściła 8000 uczniów i chodziliśmy na 4 zmiany - dziękuję z góry.

Obserwuj wątek
    • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 09:39
      odnosisz się do krakowa, ale w warszawie na dniach otwartych dyrektorka staszica powiedziała że przyjmują 7 klas pierwszych i po gimnazjum i 7 po podstawowej(mają miejsce po likwidowanym gimnazjum przy liceum)

chyba inne szkoły podążą tym tropem o ile będą miały miejsce. prawdę mówiąc nie spodziewałam się takich rewelacji. (aczkolwiek mój syn nie idzie do staszica)
      • joxanna1 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:03
        No tak, to jest Staszic, który miał gimnazjum. A i tak 7 na rocznik to jest podobno mniej, niż do tej pory przyjmował (było 8, więc jakaś klasa z każdego rocznika odpadnie)
        Ale są też szkoły, które gimnazjów nie miały, a przyjmowały np 5-6 klas. Co zrobią teraz? Rej? Dąbrowski? Zamojski? Dobre szkoły.
        • pani-noc Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:22
          Nic nie zrobią. Z pustego się nie naleje. Już zapowiedziano, że dodatkowe oddziały będą tworzone przy liceach technicznych, do których co roku jest mało chętnych, bo poziom żenujący. Ale miejsce jest, więc w czym problem? Dla ministerstwa żaden.
          • pani-noc Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:24
            * liceach zawodowych
          • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:37
            To samo zrobiono w 90 roku - pootwierano klasy ogólne przy technikach - bo było parcie, aby wszyscy chętni dostali się do liceum
            • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:43
              Tylko teraz nikt się na ten numer nie nabierze.
              • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:54
                Przecież wtedy poszli tam ci - co normalnie powinni trafić do zawodówek. Bo nie zdali egzaminów, mieli poprawkę lub zdali na granicy. Pamiętam, że wyższy próg przyjęcia był do niektórych zawodówek niż do tych liceów
                • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:57
                  To nie jest powód, żeby teraz dzieci, które rok wcześniej trafiłyby do normalnej szkoły lądowały w takich miejscach.
          • molik28 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:27
            A jest coś takiego jak licea techniczne? Nie słyszałam. Chętnie się dowiem o co chodzi i gdzie są takie szkoły. Nie każdy jest orłem, a brzmi to lepiej niż szkoła branżowa.
            • iwles Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:32

były licea profilowane (a wczesniej licea zawodowe). Oba kończyły się maturą.
              Ale co to licea techniczne, to nie wiem. Coś nowego ?
              • pani-noc Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:20
                Obie przeoczyły moją * pod postem.
        • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:26
          na stronie było napisane że w tym roku bedzie 6 klas, na spotkaniu podali że siedem, tworzą nową biolchemcostam, czyli nowość. batory też ma gim, więc liczę, że najlepsze licea jednak miejsca dla dziubdziusiów znajdą a reszta ruszy już w miarę normalnie. do tego dojdzie twarda - podali próg punktowy za zeszły rok 70 pkt. to za rok zgarną takich ze 150 ptk - na spotkaniach do najlepszych liceów syn spotyka kolegów z podstawówki, którzy poszli na twardą i wszyscy których spotykamy mają laureata(stąd latanie po licaach od 1-5 miejsca w rankingu)
        • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:26
          Reytan i Batory zrobią tak samo
          • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:45
            czyli najlepsi będą mieli gdzie sie podziać a było niebezpieczeństwo, że to oni zajmą średnie licea. pocieszające to w sumie w całej tej sytuacji. szkoda że hawajska nie idze tym tropem tylko 7 klasy otworzyła...
            • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:26
              Najlepsi to mają laureata i wybierają szkołę inaczej. Problem będą mieli „tylko” bardzo zdolni. Dla części z nich zabraknie miejsc w tych szkołach do których w innych latach dostaliby się bez problemu.
              • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:59
                a jak wybierają w/g ciebie?
                bo my spotykamy laureatów(tegorocznych w rekrutacji) w tych samych miejscach. i jak na razie to nie jest 2 dziesiątka rankingu
                • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:27
                  Inaczej, bo bez stresu.
                  Zresztą klasy laureatów mogą być dodatkowym problemem. W roczniku mojej córki do klasy IB w Batorym zgłosiło się o wiele więcej chętnych niż było miejsc. Wszyscy z dyplomem. Jeśli teraz będzie jeszcze więcej chętnych i to w dwóch rocznikach będzie ciekawie. Trzeba będzie rezygnować z kolejnych zwykłych klas, a łapankę na nauczycieli z takimi kwalifikacjami nie tak łatwo urządzić jak na polonistę.
                  A w laureata celuje wyjątkowo dużo uczniów. Sama mam w rodzinie taki przypadek, że kuzyni z kumulacji jeden z gimnazjum i jeden z podstawówki postawili wszystko na jedną kartę.
                  • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:39
                    W Batorym to chyba w którymś roczniku otworzono klasę 47 osób. Bo miasto nie zgodziło się na utworzenie dodatkowej klasy. A laureatów musieli przyjąć
                  • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:56
                    a co ma stres do tego?
                  • mamalgosia Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:37
                    A jakie konkursy będą dla ósmoklasistów?
                    Pisałam do kuratorium, ale mi nie odpisali
                    • mamamisi2005 Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:24
                      które kuratorium?
          • mharrison Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:09
            średnio w to wierzę jeśli chodzi o Batorego, bo tam gimnazjum to tylko klasy A i B, a już od chyba 3 lat mają dodatkową klasę IB.
            • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:40
              A pomyśl dlaczego? Robią miejsce na podwójny rocznik.
              • mharrison Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:25
                Nie, dodatkową klasę mają z powodu laureatów, co co roku zmniejsza pulę ew. dodatkowych klas dla podwójnego rocznika.
      • kurt.wallander Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:56
        volta2 napisała:

> chyba inne szkoły podążą tym tropem o ile będą miały miejsce.

W tym roku większośc liceów otwiera tylko 4 oddziały po to, by za rok otworzyc ich więcej. Poza wyjątkami, które będą dysponowały miejscem i częściowo kadrą po gimnazjum, większośc jednak nie spodziewam się, by otworzyła więcej niz 6 oddziałów w sumie (po 3 dla gimnazjalistów i dzieci po podstawówce), czyli i tak oddziałów będzie o jeden mniej niż w tym i zeszłym roku. Ze względu na zmniejszoną liczbę oddziałów juz w zeszłorocznej rekrutacji minimalna liczba punktów poszybowała mocno w górę. W tym roku będzie podobnie, a za rok zapewne sporo gorzej (spodziewam się, że w liceach, w których obecnie minimum to ok. 165-170 p., w przyszłym roku trzeba będzie mieć minimum 180 p.)
      • cosinuss Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:32
        No to rocznikowo jest o 2 klasy mniej. W tym roku i ubiegłym zresztą też jest po 9 klas ( 3 matexy, 2 mat fizy, 2 wszysteksy i informatyczna). Jak by nie patrzeć 60 osób.
    • spanish_fly Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 09:57
      Jest to fakt, ale w tej chwili nic już nie da się zrobić.

Popieram postulat, żeby szkoły do września ogłosiły, ile klas dla którego typu liceum planują otworzyć i z podziałem na profile. Przynajmniej okaże się czarno na białym, ile tych miejsc faktycznie będzie.

Tylko, że wątpię czy to będzie możliwe, bo szkoła to nie tylko miejsce w budynku, ale też nauczyciele.
      Myślę, że na pewno dzieci z newralgicznych roczników stracą w znacznym stopniu możliwość kształcenia w kierunku biol.-chem. bo to wymaga odpowiedniego wyposażenia sal, a nikt tego nie będzie robił na te parę lat kumulacji.
      • triss_merigold6 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:03
        Również popieram postulat poinformowania przez szkoły we wrześniu oraz podania takich informacji na stronach stołecznego Biura Edukacji. Chciałabym widzieć informację zbiorczą, a nie skakać po www pojedynczych szkół.
        • ga-ti Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:10
          O tak, podpisuję się pod tym postulatem.
          Tam, gdzie były gimnazja, jest miejsce i sa nauczyciele, jest szansa na więcej klas, ale tam, gdzie gimnazjów nie ma, samo liceum no to cudów nie zdziałamy, budynek z gumy nie jest.
          • karen_ann Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:17
            W Warszawie jest trochę takich szkół, np Batory też ma gimnazjum i pewnie zamienią na dodatkowe klasy.
            Rodzice też na serio myślą o przezimowaniu dzieci z rocznika 2005 na następny roksmile, niektórzy myślą o dogadaniu się z nauczycielem żeby nie zdać bo cieżko to zrobić samemu.
            • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:28
              W przylicealnych gimnazjach najczęściej było dużo mniej klas niż w lo, więc z 6+2 nie zrobi się 6+6
          • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:05
            Jest jeszcze kwestia stosunków liceum z władzą lokalną, bo na otworzenie danej liczby klas organ prowadzący musi się zgodzić.
        • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:11
          Jak najbardziej za.
          Jeśli chodzi o Warszawę słuchałam wczoraj w Tok FM rozmowy z wiceburmistrzem odpowiedzialnym za edukację. Powiedział, że miejsc na pewno nie zabraknie (wcześniej czytałam, że w tym roku jest ok. 600 klas, na ten kluczowy rok szykują ok. 1300), liczebność klas raczej się nie zwiększy, jeśli chodzi o nauczycieli, to mniejszy problem będzie w technikach, bo już popodpisywali umowy z uczelniami. W ogóle ciekawa rozmowa, warto sobie odsłuchać, jeśli jest dostępna.
          • triss_merigold6 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:22
            1300 klas w szkołach kończących się maturą czy 1300 klas z zawodówkami łącznie?
          • jan.nowak.7 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:34
            Optymizm burmistrza jest mocno przesadzony. Sytuacja z nauczycielami szkół średnich w Warszawie jest bardzo zła już dziś, bez podwójnego rocznika. Rekrutacja odbywa się tak, ze rozpuszcza się wici i namawia się różne osoby, które na przykład w przeszłości pracowały w szkole, by wzięły choćby kilka godzin. Dyrektorzy renomowanych szkół którzy jeszcze niedawno przebierali w kandydatach, przyjmują każdego, kto się zgłasza z pocałowaniem ręki. Z nikogo nie rezygnują, choćby się zupełnie nie sprawdzał. Zamarł nabór młodych - praktycznie wcale nie ma praktykantów. Biorąc jeszcze pod uwagę jak wielu nauczycieli licealnych jest w wieku 60-70 lat sytuacja jest wręcz tragiczna.
            • pani-noc Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:42
              Słyszałam, że w szkołach podstawowych jest to samo: ogłoszenia o pracę wiszą tygodniami, a chętnych brak.

Znajoma nauczycielka mówi, że regularnie ma propozycje wzięcia dodatkowego ułamka etatu w szkołach, ale odmawia, bo jej się to nie opłaci finansowo. Woli w tym czasie dawać korepetycje.
              • jan.nowak.7 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:04
                W Warszawie jest w tej chwili 1000 ogłoszeń o wakatach, poszukiwana jest setka matematyków, prawie tyle samo anglistów. To są specjalności, gdzie dziury łata się tylko w jeden sposób - zwiększając wymiar zatrudnienia tym co już pracują. To jest ślepa uliczka, bo to już odbija się fatalnie na jakości. Środek zaradczy jest tylko jeden - zwiększenie uposażeń i odbudowa prestiżu zawodu. Ale MEN udaje ślepca w tej sprawie.
                • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:42
                  Plus likwidacja KN. Zgadzam się na większą płacę - ale w zamian na możliwość zwolnienia - w momencie jak ktoś się nie sprawdza.
                  • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:55
                    Ty się przypięłas tych zwolnień. Póki co wiszą dziesiątki wakatów, chociaż nikogo się nie zwalnia.
                    Jakby się Twojej córce kariery nauczycielki zachciało to testamentem byś jej to z głowy wybiła.
                    Jeśli kogoś młodego dydaktyka kręci to wyjeżdża pracować tam, gdzie ma to sens, praca daje prestiż i pieniądze.
                    • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:07
                      Jakby bycie nauczycielką było marzeniem mojego dziecka - to proszę bardzo. To chyba najlepszy zawód dla kobiety - może spokojnie zająć sie dzieckiem i dorobić. Tylko niestety do tego zawodu nie idą pasjonaci - a odpady.
                      • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:12
                        Co trzeba mieć nie tak z głową, żeby pisać takie rzeczy na forum, gdzie pisze wiele obecnych i byłych nauczycielek.
                        Idź powiedz nauczycielom swoich dzieci jakie masz o nich zdanie.
                        Przeczytaj jeszcze raz to co napisałaś, już chyba wiesz dlaczego Twoich wnuków nie będzie miał kto uczyćuncertain
                        • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:21
                          Sorry - ale ja widzę co się dzieje w państwowych podstawówkach i gimnazjach. I nie mówię o TOP10-20.
                          Wszyscy dobrzy, zaangażowani nauczyciele - uciekli do prywatnych szkół lub liceów, gdzie nie mają do czynienia z dziećmi rejonowymi a wyselekcjonowanymi.
                          • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:11
                            Wolę rejonowe dzieci, którym nie wpojono w domu, że jestem odpadem.
                            • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:16
                              Prawda? uncertain
                              • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:20
                                To nawet nie jest kwestia tylko mojego samopoczucia. Z uczniem, który przychodzi do szkoły z nastawieniem, że jestem niedouczona, bo gdybym była douczona, to by mnie tu nie było, jestem w stanie zrobić mniej niż z jego nawet mniej zdolnym kolegą, który ma pozytywne nastawienie. Wychodzi rodzaj samospełniającej się przepowiedni.
                                • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:32
                                  To prawda.
                            • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 17:07
                              Widzisz - nauczyciele uczący w rejonówkach i przechodzący potem do szkół prywatnych ( mówię o podstawówce czy gimnazjum ) - twierdzą, że za żadne skarby świata tam nie wrócą. Wolą mieć do czynienia z dzieciakami, którym zależy i które chcą się czegoś nauczyć - a nie do szkoły ida "za karę".
                              Pewnie nie każdy nauczyciel jest kiepski - ale giną oni w zalewie kiepskich.
                              • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 17:14
                                Nie mam zamiaru w ogóle podejmować z tobą jakiejkolwiek dyskusji. Nie po takim wstępie.
                              • pani-noc Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 17:27
                                Czyja to wina, że dziecko podstawówkowe idzie do szkoły za karę? 7 czy 10- latka czy nauczyciela, który ma fatalny stosunek do uczyniów i zamiast zaciekawić dzieci, wdrozyć je do pracy jedyne co portafi to zniechęcić je do nauki? Myślisz, że taki nauczyciel w magiczny sposób sie zmienia po przejściu do szkoły prywatnej?
                                • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 17:52
                                  Różnica taka - że jak nauczyciel kiepski - to w prywatnej długo miejsca nie zagrzeje
                                  • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 18:09
                                    Prywatne są różne, są dobre z dobrymi nauczycielami i wyselekcjowanymi dziećmi, średnie i słabe, ze słabymi uczniami i słabymi nauczycielami. Tak samo państwowe.
                                    Przy czym ważne są proporcje. Wśród dobrych podstawówek większość to szkoły prywatne, a wśród liceów państwowe. Niewiele jest prywatnych liceów do których idą dzieci, którym się chce.
                                • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 18:10
                                  Jeśli w domu słyszy, że uczy go odpad czy nieudacznik szanse, że zostanie czymkolwiek zaciekawiony dramatycznie spadają.
                            • anika772 Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:18
                              O, to ja podobnie. Wolę niewyselekcjonowane dzieci niż dzieci arweny.
                  • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:00
                    I w związku z tym na wszelki wypadek, zapisałaś córkę do prywatnego liceum, bo wiesz, że już w tym roku z powodu reformy może zabraknąć dla niej miejsca. Reforma kopnęła was w tyłek, a Ty jeszcze jej bronisz.
                    • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:08
                      Nie dlatego. Córka się bardzo stresuje i do tego ma ogromny problem z kręgosłupem. Ból może uniemożliwić jej napisanie egzaminu na tyle na ile zrobiłaby to w normalnych warunkach.
                      Do tego ona nie ma pojęcia jaki profil - a w tym LO - ma możliwość wyboru każdego rozszerzenia - bo zrobią nawet dla jednej osoby. Więc może być i matematyka i historia i chemia i język - zaleta małej szkoły.
                      Jak będą wyniki egzaminów - podejmiemy ostateczną decyzję. Podobnie jak 90% jej znajomych ze szkoły.
                      • paskudek1 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:13
                        DZISIAJ ci mówią że rozszerzenie zrobią nawet dla jednej osoby, za rok powiedzą ze nie mają kadry i bujaj się Fela.
                        • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:04
                          Nie powiedzą tak. To liceum przyjmuje tylko 2 klasy - zamiast gimnazjum otworzyli 7 klasy podstawówki.
                          Mając 40 osób - są w stanie tak ułożyć plan żeby było dobrze - bo tak robią od X lat.
                      • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:15
                        Jeśli ma takie problemy na podstawie zaleceń lekarskich może pisać i na leżąco. Nikt Ci nie podpowiedział?
                    • paskudek1 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:09
                      ona do upadłego będzie broniła likwidacji gimnazjów bo chociaż posłała dzieciątka do prywatnego gimnazjum to trafiła na gniota takiego że strach. Wszystkie wątki arweny o gimnazjum jej dzieci to jedno wielkie pasmo narzekań. Zresztą wątki o "renomowanym i wspaniałym" liceum synusia także.
                      • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:10
                        A ktoś pisał, że liceum syna jest wspaniałe? On jest zachwycony - ja nie bylam nigdy, bo znam je z własnego doświadczenia.
                    • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:09
                      A ewentualne szkoły, które nas interesują - otwierają po 1 klasie więcej niż w roczniku syna.
                      • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:22
                        Sama pisałaś, że już w tym roku ogranicza się przyjęcia, a tu buch, dodatkowe klasy. No to w przyszłym będzie się ograniczać jeszcze bardziej.
                        • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:02
                          Kto ogranicza przyjęcia? Nic takiego ja nie pisałam. W roczniku mojego syna 6 klas. W roczniku obecnych klas 1 - 7 klas, w przyszłym roku planują 7 klas.
              • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:20
                No bo jest to tak zorganizowane, że jeśli weźmie kilka godzin, to musi być na radach i zebraniach, wszystkich. Plus w drugiej szkole ma niższą pensję, bo dodatek za wysługę lat się nie liczy.
          • saszanasza Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:28
            maniaczytania napisała:

> Jak najbardziej za.
            > Jeśli chodzi o Warszawę słuchałam wczoraj w Tok FM rozmowy z wiceburmistrzem od
            > powiedzialnym za edukację. Powiedział, że miejsc na pewno nie zabraknie (wcześn
            > iej czytałam, że w tym roku jest ok. 600 klas, na ten kluczowy rok szykują ok.
            > 1300), liczebność klas raczej się nie zwiększy, jeśli chodzi o nauczycieli, to
            > mniejszy problem będzie w technikach, bo już popodpisywali umowy z uczelniami.
            > W ogóle ciekawa rozmowa, warto sobie odsłuchać, jeśli jest dostępna.
            >

Tak tak....Ministra Zalewska rok temu również zapewniała, że żaden nauczyciel pracy nie straci...tak, tak....i podwyżki miały dla nauczycieli być....tak, tak.....wszystko spełnionebig_grin
            • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:49
              Ekhm, to może sprawdź z jakiej opcji jest Pan wiceburmistrz. O tym, że jest przedstawicielem organu prowadzącego, a w związku z tym najlepiej w temacie poinformowaną osobą, nie będę nawet wspominać 😉
      • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:08
        Szkoły nie mogą tego ogłosić we wrześniu, ponieważ arkusz organizacji pracy szkoły na rok następny organ prowadzący zatwierdza w maju i nie ma siły mogącej go zmusić, żeby to zrobił wcześniej.
    • ewa_mama_jasia Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:09
      No dobrze, ale czego oczekujesz w tym wątku? Reformy TU nie zrobimy. Klas nie dołożymy. Tu można sobie tylko ponarzekać, jak jest źle.
      • turzyca Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:38
        Reformy się tu nie zrobi, ale to nie znaczy, że można tylko narzekać. Można się za pomocą forum samozorganizować i stworzyć grupę nacisku, żeby np. kuratoria uruchomiły strony z zestawieniami klas.
        • ewa_mama_jasia Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:50
          Przydałoby się. Ale od jakichś 12 lat (bo chyba tyle tu jestem) udała się raptem jedna inicjatywa, a i tak autorka i głównodowodząca została posądzona o prywatę i to, że jej się nie należało. Generalnie jestem za i jeśli ktoś rozpęta inicjatywę, chętnie się dołączę.
    • jan.nowak.7 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:11
      Problem podwójnej rekrutacji roku 2019 to nie jest tylko kwestia fizycznego upchnięcia uczniów w budynkach. To jest przede wszystkim problem jakości nauczania. Anna Zalewska chętnie posługuje się przykładem nielicznych świetnych szkół (Staszic w Warszawie, LO Akademickie w Toruniu, Marynarka Wojenna w Gdyni), które faktycznie mogą otworzyć niemal drugie tyle klas, bo likwidują duże gimnazjum. Takich szkół jest w skali kraju raptem 5%. A i w nich przyjęcie w roku 2019 dodatkowego rocznika spowoduje prawdziwą bitwę o lepszych sprawdzonych nauczycieli (takie przepychanki mają miejsca już teraz). Znakomita większość miejsc, które ma policzone Anna Zalewska to są miejsca w szkołach, które dziś stoją niemal puste. To są nie tylko szkoły zawodowe, ale także licea, które niczego nie uczą. Poziom w tych szkołach, mimo lepszego narybku, raczej nie wzrośnie, bo będą tam uczyć w dużej części jeszcze bardziej przypadkowi nauczyciele, którzy nigdy w życiu nikogo nie przygotowywali do matury. Problem przygotowania do matury – zwłaszcza słabszych uczniów - będzie w całości spoczywał na rodzicach. Dla korepetytorów szykują się złote żniwa.
      • helena31 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:54
        warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23231526,nastolatki-upychane-kolanem-w-stolecznych-liceach-jak-ratowac.html
        to na temat sytuacji w Warszawie , wcale nie ma tak dużo tych lo , które teraz są z gimnazjami i będą w stanie otworzyć podwójną liczbę oddziałów . Druga sprawa , kto w nich będzie uczył .To też jest duży problem Polecam przeczytanie artykułu , zwłaszcza wypowiedzi Pani z Biura Edukacji.
      • linusia_75 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:03
        Pozostaje kwestia pieniędzy, nawet jeśli faktycznie udałoby się otworzyć podwójną ilość klas dla obu systemów. Aby zgodzić się na taką liczbę klas, samorząd musi dostać na to pieniądze. Samorządy mają ogromny problem z wyciągnięciem większych pieniędzy na oświatę z tytułu reformy. W dużej części ponoszą te koszty same, więc generowanie dodatkowych kosztów, przy większej liczbie klas w liceach, nie leży w ich interesie. Pomijam fakt, że podstawówki/gimnazja i szkoły branżowe/ licea/ technika to inne organy prowadzące/ szczebel samorządu. Niby przekierowanie środków za uczniami powinno być oczywiste, ale w praktyce nie jest.
        Pozostaje wspomniany problem kadry. Nauczyciele uciekają z likwidowanych gimnazjów do szkół, gdzie mają gwarancję zatrudnienia na okres dłuższy niż 2 -4 lata, kiedy kumulacja się skończy. Większość nauczycieli gimnazjów nie nadaje się też zwyczajnie do nauczania w liceach, szczególnie jeśli chodzi o przedmioty ścisłe. Niektórzy zdając sobie z tego sprawę, korzystają z pierwszej okazji i zatrudniają się raczej w podstawówkach, niż liceach/ technikach.
      • molik28 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:44
        Jan Nowak jak zwykle trafnie. Najlepsi dadzą sobie radę sami. Widzę w swoim domu jak zdolny i pracowity dzieciak po zmianie nauczyciela sam przygotowuje się do matury i pracuje. W zasadzie wystarczyłoby mu chodzić do szkoły raz w tygodniu tylko z zadaniami, z którymi ma problem. Chociaż ostatnio jak poszedł do nauczyciela ten nie umiał mu pomóc. Zdolni i pracowici sobie poradzą, ale ilu ich jest? A co ze średnimi? Współczuję naprawdę. To nie jest sprawiedliwe i sprzeczne z zasadą równego dostępu do edukacji dla wszystkich dzieci.
        • afro.ninja Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:06
          Zdolny czlowiek w ogol emoze zrezygnowac ze szkoly na rzecz edukacji domowej. Nawet byl o takim chlopcu artykul, uczyl sie sam, mature napisal doskonale, przyznal, ze mial mnostwo czasu, zeby opanowac material. Ale tu trzeba zdolnego i zdeterminowanego mlodego czlowieka.
    • karen_ann Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 10:49
      Petycja:
      www.petycjeonline.com/stop_kumulacji_rocznikow
      • triss_merigold6 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:02
        Czadowo i w ogóle szczytna idea, ale reforma nie zostanie cofnięta do przyszłego roku więc w zasadzie czego chcą autorzy petycji <poza tym, żeby było lepiej>?
        • karen_ann Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:10
          Może faktycznie coś rozkręćmy ? Sensowna petycja do MEN czy rzecznika praw dziecka
      • majarzeszow Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:00
        W tej petycji jest błąd - nie ma obecnie jednocześnie szóstoklasistów i uczniów 1 klas gimnazjów. Teraz są 7 klasy oraz 2 i 3 klasy gimnazjum. Już miałam podpisywać, bo sama mam siódmoklasistę na stanie i od dawna wiem o tej kumulacji - ale kurcze, pisząc petycję trzeba być merytorycznym.
        • karen_ann Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:05
          Znalazłam inną petycję:
          www.petycjeonline.com/kumulacja_rocznikow_-_petycja_ws_publikacji_zasad_i_warunkow_rekrutacji_w_2019_r
        • aamarzena Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:27
          Nie ma błędu. Petycja jest z 2016r
    • tonik777 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:04
      Ale jaki konkretnie jest z tym problem? Przecież to nie będzie tak, że dwa roczniki się złączą i będą razem szły dalej. Cie ze "starego" trybu (po gimnazjum) pójdą do pierwszej klasy 3-letniego liceum, a ci po podstawówce do 4-letniego. Można to uprościć, że ci po gimnazjum pójdą od razu do drugiej klasy, a po podstawówce - do pierwszej.
      • jan.nowak.7 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:08
        Ponumerować można dowolnie. Nie zmienia to faktu, że drastycznie brakuje sal w istniejących i w miarę dobrych szkołach i nie ma nauczycieli z kwalifikacjami, którzy będą uczyć podwójną liczbę klas I.
        • tonik777 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:22
          Przecież jednocześnie nie powstaną nowe klasy w gimnazjach, które są wygaszane. Jeśli więc w jednym budynku było i liceum i gimnazjum to w zasadzie nic się nie zmienia (zamiast nowej pierwszej klasy gimnazjum będzie dodatkowe pierwsza liceum). W sytuacji, gdy w budynku mieści się tylko liceum, które jest w miarę dobre to zapewne w tym samym budynku liceum istniało przed reformą wprowadzającą gimnazja i radziło sobie z 4 rocznikami. Pozostają jeszcze szkoły, gdzie były tylko gimnazja. One powinny być po prostu przekształcane w nowe licea. Zdaję sobie, że nie jest to takie proste do wykonania, ale nie można też przesadzać w drugą stronę i mówić, że to aż tak wielki problem.
          • ewa_mama_jasia Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:27
            Konkretnie problem jest taki, że nie ma miejsca na przyjęcie tylu klas w konkretnych szkołach i nie ma tylu nauczycieli, żeby te klasy uczyli. Będą klasy w innych szkołach, gorszych albo niesprawdzonych, które do tej pory nie miały naboru bo były po prostu kiepskie. Opierając się na progach punktowych przyjęć do szkół wynika, ze niektóre licea w Warszawie mają niższy próg przyjęcia niż niektóre zawodówki. Nie chodzi o zorganizowanie nowych klas byle gdzie. Poślesz dziecko do liceum, gdzie tylko co drugi uczeń zdaje maturę a uczą do matury nauczyciele z zawodówki?
            • tonik777 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:33
              Ale chyba było coś takiego jak dobre gimnazja? Więc ci nauczyciele mogą teraz uczyć w liceach.
              • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:44
                Program 3 klasy gimnazjum, a 4 liceum to jednak inna bajka, nie mówiąc o przygotowywaniu do olimpiad. Ktoś kto studia kończył 10-15 lat wcześniej nie odświeży tej wiedzy ot tak.
                Mam znajomą, która całe życie uczyła pewnego przedmiotu w czołowym warszawskim liceum, potem została dyrektorem, więc uczyła mniej. Jakiś czas temu przeszła na emeryturę. Córka chciała, żeby jej coś wytłumaczyła (na zwykłym rozszerzonym poziomie), powiedziała, że nie ma sprawy, ale pod warunkiem, że jeszcze to pamięta.
          • mharrison Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:32
            W szkołach moich dzieci gimnazjum stanowiło nikły procent liceum.
            U jednego były 2 klasy gimnazjalnych i 7 klas licealnych.
            U drugiego są 3 klasy gimnazjalne i 6 klas licealnych.

W miedzyczasie powstawały dodatkowe klasy licealne, wymuszane chociażby liczbą laureatów. Poza ograniczeniami lokalowymi pozostaje problem dobrych i sprawdzonych nauczycieli.
          • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:33
            Nawet w szkołach, gdzie było gimnazjum i liceum nie było tak, że 6 klas takich i 6 klas takich. Poza tym przy planowaniu trzeba pamiętać o tym, że przyjęci uczniowie zostaną na 4 lata.
          • karen_ann Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:34
            Część gimnazjów już zostało przekształcone w oddziały dla klas 7 i 8 crying
          • aamarzena Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:36
            Ja chodziłam do LO, w którym nigdy nie było gimnazjum. Za moich czasów było po 7-8 klas w każdym roczniki (4 roczniki). Za czasów mojej siostry (po gimnazjum) było po 10-11 klas. Liceum zawsze cieszyli się w moim mieście dobrą renomą. Teraz pewnie znów wrócą do formatu 7x4 czyli co roku przyjmą o 3 klasy mniej. Czyli okolo 100 uczniów mniej co roku będzie mieć szansę dostać się to tego konkretnego liceum. Mało? A takich szkół w całej Polsce jest mnóstwo.
            • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 09:24
              Czyli okolo 100 uczniów mniej co roku będzie mieć szansę dostać się to tego ko
              > nkretnego liceum. Mało? A takich szkół w całej Polsce jest mnóstwo.

Czyli w kumulacji będzie w tej konkretnej szkole w rekrutacji 2019 o 100 miejsc mniej dla 2,5 raza większej liczby kandydatów niż przeciętnie. A takich szkół (liceum bez gimnazjum z zespole) jest w Polsce konkretnie 95% spośród wszystkich liceów. Ale oczywiście zębata poda przykład tych 5% jako "szkół, które sobie poradziły"... uncertain
          • cosinuss Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 11:49
            > Jeśli więc w jednym budynku było i liceum i gimnazjum to w zasadzie nic się nie zmienia

Czyli 5% liceów.
            Szkoda mi głównie tych zdolnych dzieciaków, bo widzę w szkole córki ile można z nich wyciągnąć nie zanudzając ich.
          • iwles Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:17
            tonik777 napisał:

> Przecież jednocześnie nie powstaną nowe klasy w gimnazjach, które są wygaszane.
            > Jeśli więc w jednym budynku było i liceum i gimnazjum to w zasadzie nic się ni
            > e zmienia (zamiast nowej pierwszej klasy gimnazjum będzie dodatkowe pierwsza li
            > ceum).

w moim mieście w gimnazjach przylicealnych były po 2 klasy gimnazjum, (równorzędne). Więc o tyle klas w liceum więcej mogliby otworzyć. A to sama przyznasz, że przy podwójnym roczniku znacznie za mało.
            Sporo gimnazjów przekształciło się w szkoły podstawowe (nabór - maluchy + klasy 7 i 8).

Podwójne roczniki, to podwójna ilość dzieci, czyli podwójna liczba klas. Sal lekcyjnych nie przybędzie, tak samo nauczycieli (dodam: dobrych, sprawdzonych licealnych nauczycieli). problemem będzie zgrać to w czasie i miejscu.
          • paskudek1 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:38
            zdaje się, ze już wielokrotnie pisano, że zespoły liceum i gimnazjum to jest 5% szkół . Czyli co, na 100 liceów tylko 5 to zespoły z gimnazjami. Pozostałe 95 to same licea. Dociera co ciebie, że budynki szkolne nie sa z gumy? Że jeśli dzisiaj szkoła otiwera dajmy na to 5 klas pierwszych w 5 różnych profilach (w uproszczeniu piszę żebyś miała łatwiej) to w 2019 w żaden sposób NIE OTWORZY 10 klas pierwszych w 5 profilach. No zeby sie dyrekcja, organ prowadzący i wszyscy świeci skichali - zwyczajnie zabraknie miejsca.
            I pragnę przypomnieć wszystkim dyskutantom, ze oprócz miast Warszawa, Poznań, kraków czy Gdańsk sa w naszym pięknym kraju takie jak Gostynin, Kutno, Krośniewice, Leszno, Radom, Gniezno, Piła i wiele, wiele innych. W takich miejscowościach sa czasami 3 a czasami JEDNO liceum w zespole szkół. Możecie powiedzieć GDZIE dzieciaki mają się pomieścić? W moim mieście sa DWA licea stricte ogólnokształcące oraz 4 zespoły szkół ponadgimnazjalnych z klasami licealnymi także. Sa miasta gdzie jest jeden zespoł szkoł i wsio. Reszta niech spada do zawodówki albo dojeżdża. A nie, zawodówka tez w zespole szkół, ups..... szkoła z gumy nie jest.
            • karen_ann Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:43
              Dobrze żeby ministerstwo/samorządy ogłosiło ile maja miejsc w każdym mieście i gdzie, bo jeśli nie liceum to gdzie poupychają te dzieci? w zawodówce też chyba nie ma tyle miejsc...
          • joxanna1 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:50
            Niektóre z byłych gimnazjów zostały przekształcone w podstawówki. albo przejęte przez liceum i tym samym po prostu zlikwidowane.
            • paskudek1 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:11
              że pojadę stereotypowo - "u mnie" gimnazja przekształcono w podstawówki. W okolicy nie było ANI JEDNEGO liceum w zespole z gimnazjum i z tego co się orientuję w powiecie ani jedno gimnazjum nie zostało wchłonięte przez liceum. Więc problem z brakiem miejsc na poziomie ponadgimnazjalnym/ponadpodstawowym zostaje. I to spory. Bo dodatkowo żeby otworzyć jakies klasy branżowe czyli uczyć zawodu trzeba mieć do tego nie tylko lokal na klasy ale warsztaty, baze dydaktyczną i... podstawę programową. A tej nie ma.
          • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:09
            Tylko gimnazja są raczej przekształcane w podstawówki.
            • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:13
              Wynika to między innymi z uprawnień nauczycieli - każdy nauczyciel gimnazjum ma prawo uczyć w podstawówce, nie każdy ma prawo uczyć w liceum.
              • mari.sol Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:04
                Powodem tego jest również w mniejszych miastach podleganie szkół pod różne urzędy, często nie będące w przyjaznych stosunkach. Np podstawówki i gimnazja prowadzone są przez gminy a licea i technika przez powiaty. Gmina nie odda ot tak swojej szkoły powiatowi. Nie ma mowy.
                • asia_i_p Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:06
                  To prawda, u nas nawet niby w przyjaznych stosunkach, ale i tak pilnują tych szkół - bo to jest niemały majątek, kasa z wynajmu sal na zajęcia popołudniowe, ponoć niektóre organy kombinują i zastawiają hale sportowe, itp.
          • molik28 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:51
            A co z technikami? Tam potrzebni są nauczyciele zawodu i specjalistyczne wyposażenie szkoły. Nie widzę, żeby ten problem był jakoś rozwiązywany.
            • ankar_a Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 12:39
              Mogę napisać co usłyszeliśmy podczas dnia otwartego w topowym technikum mechatronicznym nr 1 w Warszawie na Wiśniowej. O ile w tym roku w zawodzie technik informatyk jest rekrutacja do 3 oddziałów po 30 miejsc każdy (90 miejsc) i w zawodzie technik mechatronik jest rekrutacja do 2 oddziałów po 30 miejsc każdy (60 miejsc), to w przyszłym roku uda się otworzyć tylko po jednym oddziale w każdym z zawodów więcej, zatem będzie 120 miejsc dla przyszłych informatyków i 90 miejsc dla przyszłych mechatroników - z czego dyrektor zapowiadał, że 2 klasy w przyszłym roku będą dla absolwentów podstawówek, a tylko jedna dla absolwentów gimnazjów...
              • kurt.wallander Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:27
                ankar_a napisała:

z czego dyrektor zapowiadał, że 2 klasy w prz
                > yszłym roku będą dla absolwentów podstawówek, a tylko jedna dla absolwentów gim
                > nazjów...

A czymś to tłumaczył?
                • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:41
                  Zapewne faktem, że szkoła nie jest z gumy i więcej klas się nie zmieści, a gdy mają wybrać, czy za 4 lata (gdy klasy pogimnazjalne zdadzą maturę) chcą mieć niedobór godzin dla zatrudnionych nauczycieli i konieczność zwolnienia części z nich - lub nie mieć/mieć w mniejszym zakresie, to wolą nie.
                  • kurt.wallander Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 14:35
                    iwoniaw napisała:

> Zapewne faktem, że szkoła nie jest z gumy i więcej klas się nie zmieści, a gdy
                    > mają wybrać, czy za 4 lata (gdy klasy pogimnazjalne zdadzą maturę) chcą mieć ni
                    > edobór godzin dla zatrudnionych nauczycieli i konieczność zwolnienia części z n
                    > ich - lub nie mieć/mieć w mniejszym zakresie, to wolą nie.

Rozumiem. Jeśli inne szkoły pójdą tym tokiem myślenia, to dzieci po gimnazjum będa miały jeszcze bardziej przes.ane niz się zapowiadało sad
                    • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 14:40
                      Też mam dziecko w II gimnazjum, więc rozumiem, co czujesz sad
                      • maadzik3 Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 18:22
                        Ja też. I marzylo o tym właśnie technikum crying
                • ankar_a Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 12:40
                  Brakiem kadry, brakami lokalowymi, wyposażeniem sal dydaktycznych do nauki zawodu a przede wszystkim - przygniatającą odpowiedzialnością za aż 9 oddziałów w roczniku vs. dotychczasowe 7 oddziałów w roczniku (pozostałe 2 oddziały to Liceum Ogólnokształcące, które jest w tym samym budynku i funkcjonuje z Technikum jako jeden zespół szkół).
          • mari.sol Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 15:59
            Problem polega na tym, że kiedy naście lat temu liceum było czteroletnie to program nauczania był inny (było mniej godzin) oraz nie było tylu podziałów na grupy co teraz. Kończyłam liceum w 2001 roku i tylko raz w tygodniu klasa była dzielona na pół na językach obcych. Była jedna mikroskopijna pracownia komputerowa, teraz są dwie. Wtedy było w szkole ok 24-26 klas i prawie 800 uczniów, w tej chwili mamy 14 oddziałów, niemal 500 uczniów i bywają godziny, kiedy nie ma w szkole ani jednej wolnej sali a uczniowie nie kończą już lekcji o godz. 13.30 (jak za moich czasów) tylko o 15.10.
    • jan.nowak.7 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:07
      Problem "podwójnego rocznika" nie sprowadza się tylko do rekrutacji 2019. Kłopoty mają już dzieciaki z tegorocznego naboru, bo wiele dobrych szkół zmniejsza liczbę klas, by za rok przyjąć dodatkowych uczniów. A w roku 2019 faktyczne obniżenie poziomu edukacji obejmie WSZYSTKICH uczących się w szkołach średnich, bo w każdej szkole będą braki kadrowe i kompletne niewypały wśród przyjętych w ostatniej chwili do pracy. A sprawdzeni nauczyciele będą mieli ogromną liczbę godzin i będą uczyli wg 2 różnych podstaw do 2 różnych matur, co dodatkowo wypruje z nich siły. Konsekwencje odczują nawet ci, co są już od września 2017 w LO - rocznik 2001. W roku 2019 oni powinni być traktowani priorytetowo, jako zdający maturę, a zejdą na ostatni plan, bo dyrektor będzie ogarniał stajnię Augiasza jaką będą klasy I.
      • jdylag75 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 12:44
        I problem przeciągnie się na kolejne roczniki przez 3 lata będzie tłum w szkołach, mój syn idzie w 2020 do szkoły średniej, nie sądzę żeby było juz spokojnie.
      • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:19
        Niestety, jan.nowak.7 uderza w samo sedno. Tak właśnie jest, pisano o tym wielokrotnie na forum, także tu, na emamie, osobiście brałam udział w nie wiem nawet ilu dyskusjach na ten temat i wszystkie te argumenty (oraz te z linkowanego w starterze artykułu) były tu wielokrotnie podnoszone. MEN konsekwentnie je ignoruje, choć i środowiska nauczycieli i rodziców pisały doń w tej sprawie nie raz. Teraz, no cóż, tkwimy w tym bagnie, w które nas wepchnięto i możemy liczyć, że nasze dzieci oprócz wyników będą miały sporo szczęścia w rekrutacji 2019 - będzie im bardzo potrzebne uncertain
        • mharrison Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:34
          Tak, właśnie, to kwintesencja deformy.
          W obecnej sytuacji jedynie nieliczne (4 w Warszawie) klasy IB mają szansę się obronić.
          • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:47
            klas IB jest wiecej w warszawie, płatne ale są i też chyba mają nienajgorsze wyniki
            • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:56
              Czyli dla większości praktycznie niedostępne dla większości, bo nie są w szkołach, które kosztują 800 zł miesięcznie, a raczej 8.000. Ćwierć miliona za zrobienie IB np. BS to cena zaporowa
              • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:59
                e, no bez przesady
                Raszyńska ok 2000
                Nowowiejska ok 2000

To są szkoły z wynikami, chociaż Nowowiejska dopiero otworzyła IB dwa lata temu, więc jeszcze nie było sprawdzianu jak uczą w IB
              • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:09
                oszalałaś chyba, standardowa cena w warszawie to ok.2 tysięcy. nie myl ze szkołami międzynarodowymi -tam rzeczywiście 2 tyia dollars only.
            • mharrison Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 13:59
              Owszem, ale mówimy chyba o szkołach publicznych? Traktując prywatne i międzynarodowe jako płatną ucieczkę z systemu?
              Nie dla wszystkich dostępną finansowo.
              • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:11
                ale co z tego że niedostępną dla wszystkich, batory też nie jest dostępny dla wszystkich chętnych. co z tego że jest bezpłatny.
                • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:16
                  Zapis w Konstytucji (taka zapomniana książeczka) gwarantuje równy dostęp do edukacji niezależnie od stanu konta.
                  • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:18
                    Ale nikt nie powiedział w tej konstytucji - jaki poziom tej edukacji jest za darmo.
                    I jak Volta napisała - Batory jest darmowy - znaczy mają przyjąć wszystkich? Bo jak sobie robią progi - to już nie jest to "równy dostęp do edukacji"
                    • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:31
                      Do Batorego przyjmują wszystkich, którzy mają x punktów, do szkoły prywatnej wystarczy dużo pieniędzy lub dużo pieniędzy i x punktów. Konstytucja gwarantuje, że warunek będzie tylko jeden. Tego uczą w podstawówce.
                      • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:35
                        a, czyli występuje jakieś dobro niedostępne dla wszystkich chętnych? i konstytucja nic na to nie radzi? rozczarowalaś mnie. już chciałam lecieć z synem.
                        • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:39
                          Dobro dostępne jest dla wszystkich, którzy spełnią kryterium, niezależnie czy rodzice mają na koncie miliony czy debet. Nie wierzę, że takie rzeczy trzeba tłumaczyć dorosłym ludziom.
                          • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:52
                            czyli zamiast kasy są jakieś policzalne punkciki dla wybranych? i konstytucja na to pozwala? hmmm
                            • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 15:32
                              Nikt nie jest wykluczony z wyścigu o te punkciki.
                              • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:27
                                czyli wyścig... a nie żadna konstytucja i równość.
                  • mharrison Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:23
                    Otóż to, czym innym jest jednak selekcja finansowa, a czym innym konkursowa.
                    Dlatego też tak cenię te "enklawy".
                    Podobnie jak gimnazja, wspomniany tu Staszic oferujący świetne matematyczne wykształcenie, niezależne od zasobności rodziców, już na poziomie gimnajum, czyli 2 lata wcześniej niż obecnie.
                  • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:23
                    ułatwia coś ta książeczka w rekrutacji do batorego czy raczej średnio? rozwiniesz temat?
                    • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:35
                      Ten temat jest rozwijany w podstawówce czy gimnazjum.
                      • volta2 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:49
                        a da się go rozwinąć bez konstytucji czy się nie da?
              • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:11
                Otóż to; kto może i chce uciec z systemu, to to zrobi - większość jednak nie ma takiej opcji, więc zostaje dla niej oferta szkół publicznych. Dla skumulowanych roczników obcięta o połowę, nie ma się co czarować. Nawet już abstrahując od świetnych liceów z góry rankingów - w szkołach ponadpodstawowych (wszystkich: liceach, technikach, branżówkach) po prostu nie ma w sumie miejsc na wszystkich absolwentów gimnazjum i 8 klasy w 2019.
        • markus2017 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:23
          Batory w zeszłym roku i w tym ma 7 klas pierwszych. Gimnazjum to tylko 2 klasy na poziomie. Wszystkie klasy oprócz jednej są dwujęzyczne lub IB. Problem będzie w jakości kadry, pewnie więcej klas utworzą, ale czy 14 na poziomie to wątpię, bo kto tam będzie nauczał. W Staszicu będzie po 7 klas, teraz jest 9, czyli po 60 osób mniej przyjmą x 2 (po gim i po postawówce). Laureci się dostaną, a bardzo dobrzy uczniowie będą szukać mniej prestiżowych szkół. Taki Czacki gdzie się rozrośnie jak teraz nie ma miejsca. Bardzo to wszystko jest smutne.
    • mamalgosia Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 14:35
      Nic nie wniosę, tylko sobie upuszczę pary: NIENAWIDZĘ PiS za ten podwójny rocznik.
      Wielu osobom (całkiem możliwe, że w tym także i mojemu synowi) zniszczy życie sad
      • mum2004 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 15:11
        Podpisuję się sad
      • mamablue Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 15:38
        Pozostaje się podpisać. Właśnie tak, zniszczy ludziom życie.
        • myszu13 Re: Kumulacja roczników 11.04.18, 16:21
          W moim mieście- jedna z topowych szkół -zamierza przyjąć w przyszłym roku 14 klas pierwszych i zajęcia prowadzić do 19. Normalnie przyjmuje 7 klas i w tym roku również ( nie zmienia sie liczba klas ze względu na przyszloroczna kumulacje ). Ani ja, ani moje dziecko nie zapomnimy tego Pisowi.
      • maadzik3 Re: Kumulacja roczników 22.04.18, 23:47
        100/100 Mamałgosiu. Mój syn też w kumulacji.
    • piernicola Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 08:30
      Wiesz, dlaczego dyskusja zeszła z tematu?
      Bo w temacie "jest problem z miejscami" nie ma żadnej dyskusji. To fakt. Miejsca w szkołach nie są z gumy, pensum doświadczonych nauczycieli licealnych nie jest z gumy.
      Można zrobić łapankę nauczycieli, na pewno w zespołach szkół liceum+gimnazjum jest miejsce fizycznie.
      No i laureatów będzie niemało, zważywszy że dzieciaki miały/mają/będą miały łącznie 3 szanse, a wszyscy dobrzy, jak widzę się na to nastawiają.
      • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 08:37
        Polecam artykuł na ten temat z dzisiejszego wydania Dziennika Gazety Prawnej.
        • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 09:20
          Nie rozśmieszaj mnie. W czym kolejny artykuł - mniej czy bardziej sensowny lub nie - zmienia sytuację? W niczym. PiS i Zalewska zgotowali dla 2,5 rocznika niezłe bagno i teraz można jedynie się próbować z niego wydostać z gorszym lub lepszym skutkiem.
          • triss_merigold6 Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 09:25
            Dokładnie. Teraz można tylko podejmować działania w interesie własnego dziecka i tyle, nie oglądać się na innych, bo są wyłącznie konkurencją do miejsca w szkole średniej kończącej się maturą.
          • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 10:32
            W artykule masz konkrety - oczywiście nie zadowolą wszystkich, ale mowa jest o tym, ile miejsc będzie dla 'podwójnego' rocznika w konkretnyh szkołach, nie tylko z Warszawy.
            Może też, które rozważasz akurat są w artykule, to chyba warto zajrzeć.
            • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 10:32
              konkretnyCh
            • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 11:13
              Oczywiście, że "w artykule mam konkrety". Np.

W sumie zamiast 358 tys. uczniów, jak w tym roku, o miejsca w placówkach ponadgimnazjalnych konkurować będzie 772 tys. dzieci.

A także rzewne kłamstwa:

Tak się złożyło, że te najlepsze placówki w większości działają w jednym budynku z gimnazjami.

Nie, w żadnej "większości" najlepsze placówki nie działają w jednym budynku z gimnazjami. Jest to bardzo rzadka sytuacja (5% wszystkich szkół średnich w skali kraju) i dotyczy kilku liceów warszawskich oraz prawie żadnych w innych dużych miastach.

Szkoda, że autor słów: Problem dotyczy głównie placówek, które nie dzieliły budynku z gimnazjami, więc nie mają tyle miejsca, żeby przyjąć dwa razy więcej uczniów niż dotychczas skwapliwie pomija fakt, że te placówki to 95% wszystkich szkół średnich.

Zatem nie wiem, po co "polecasz" ten artykuł, jako że nie ma w nim NICZEGO, o czym nie pisano na tym forum już rok temu - i tak, nawet próbując przemilczeć pewne kwestie i tak nie daje on rady przykryć beznadziejności obecnej sytuacji uczniów klas 7 i II gimnazjum.
              • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 11:30
                To słabo czytasz, skoro tylko takie 'konkrety' wypatrzyłaś.
                • joxanna1 Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 11:58
                  a jakie bardziej optymistyczne "konkrety" są w tym artykule? Bo ja widzę to samo, co iwoniaw?
                • piernicola Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 12:44
                  Mania, bardzo cię proszę, wklej ten artykuł.
                  • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:15
                    Ja Ci wkleję, to ten artykuł zdaniem mańki "słabo czytam", że wnioski mam jak powyżej:

serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/1119252,rekrutacja-do-liceow-2018-podwojny-rocznik-w-szkolach-srednich.html
                    big_grin
                    Oczywiście chętnie bym przeczytała wytłumaczenie mańki, na czym polega słabość mego czytania, ale chyba się nie doczekam big_grin
                    • piernicola Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:37
                      Dzięki. To już więcej informacji jest na stronach poszczególnych liceów, nawet z lokalnej perspektywy warszawskiej. Bo reszta Polski to jedno liceum krakowskie i jedno łódzkie. No doprawdy, to jakaś reforma wyrazu "konkrety". Może to są konkrety+?
                      • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:49
                        No chyba tak (nadal czekam na wytłumaczenie mańki dla "słabo czytających", powinna się zlitować i ich uspokoić big_grin, zwykła ludzka życzliwość by nakazywała, wszak nic to nie kosztuje).

Bo reszta Polski to jedno liceum krakowskie i jedno łódzkie.

Przy czym w łódzkim te "konkrety" brzmią: wciąż analizujemy, jak to zrobić i mamy problem, choć i tak mamy przewagę nad innymi szkołami, jako że jesteśmy na tyle wyjątkowi, że współpracujemy od lat z pobliską uczelnią skłonną dzielić się z nami swoimi zasobami lokalowymi, a w krakowskim: no mamy spory problem, próbujemy ogarnąć, na razie zmniejszamy liczbę miejsc już w tegorocznym naborze. Normalnie mi ulżyło po zapoznaniu się z takimi "konkretami", myślę że pozostałym rodzicom 7-klasistów i gimnazjalistów też big_grin big_grin big_grin
        • piernicola Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 12:43
          Zalinkuj albo wklej artykuł, bo nie wierzę, że są tam podane wiążące liczby dostępnych miejsc w setkach (tysiącach?) polskich liceów.
          • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:10
            Pisałam coś o setkach?
            • piernicola Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 13:29
              O niczym nie pisałaś, ale zamajaczył w twojej wypowiedzi wyraz "konkrety". Czyli na przykład tabelka z liczbą miejsc w polskich liceach. Bo bez tego to są ogólne dywagacje, które - daruj - dla rodzica siódmoklasisty nie są żadnymi konkretami.
              • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 14:07
                Tabelka też jest w artykule. A teraz 'konkret' - z 21 szkołami, z czego 10 warszawskich.
                • miedzymorze Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 15:51
                  Konkret owszem w artykule jest, maksymalnie zmanipulowany danymi z tabelki.
                  Chętnych będzie 772 tys w porównaniu do 358 tys, czyli 2,15 raza więcej.
                  Miejsc w liceach, maksymalnie da się wycisnąć 1,6 raza więcej (5500 vs 3400), czyli udając przez chwilę że możliwośc zwiększania miejsc cudownie uogólnia się na cały kraj i wszystkie szkoły będą w stanie przyjąć 573 tys chętnych.
                  Czyli co najmniej 200 000 (słownie dwieście tysięcy) uczniów będzie musiało się zadowolić gorszą szkołą.
                  To jest liczba dzieci, na które zalewska wypina dupsko i bezczelnie pierdzi im w nos.

Tak, najlepsi sobie poradzą, jak zwykle.
                  Najgorszym, zwisa, jak zwykle.
                  Średniacy i aspirujący dostaną po łbie. (jak zwykle)

pozdr,
                  mi

• maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 16:09
                    Litości - chcesz zasugerować, że do tej pory 100 % z danego rocznika trafiało do liceów? To kogo uczyły technika i szkoły zawodowe?
                    • maadzik3 Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 16:48
                      uczniów ma być 731 tys., dotąd roczniki były ok. 300 tys. (absolwentów gimnazjów) a miejsc (we wszystkich ponadgimnazjalnych) ok. 360 tys (ok. 60 tys pozostawało wolne). W przyszłym roku to "prorodzinne" państwo wywali na śmietnik ok. 200 tys co najmniej swoich młodych obywateli którzy pójdą przymusowo do branżówek gdy urodziwszy się wcześniej/ później poszliby do liceum/ technikum. To państwo które nie godzi się pono na adopcje zagraniczne 30 dzieci bo "po polsku nie będą mówiły". My emigrujemy. Fakt, możemy akurat, mąż ma dobrą propozycję, ale już byśmy nie chcieli, nie ten wiek, rodzice, gdyby Młody nie był z feralnego rocznika. Tak więc mnie konkretnie ta deforma wywaliła już życie do góry nogami
                      • arwena_11 Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 17:53
                        Pytanie, czy branżówka nie jest lepsza od liceum z progiem 30-40 pkt?
                        • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 18:03
                          Może i jest, jednak tu pojawia się pytanie (fakt, niebyt eksponowane w dyskusjach o liceach topowych): Gdzie te branżówki? Naukę jakich zawodów oferują? Ile mają miejsc przygotowanych? Bo póki co, to miejsc we wszystkich rodzajach szkół ponadgimnazjalnych, ze wspomnianymi branżówkami włącznie, jest mniej niż wynosi liczba przyszłorocznych absolwentów 8 klas i gimnazjów. Zatem ten mniej zdolny/ambitny też nie powinien się rozpędzać z planami załapania się na wybraną branżówkę, skoro stamtąd go wypchną ci, którzy się nie dostaną do liceum/technikum z powodu kumulacji.
                          • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 19:09
                            iwoniaw napisała:

> Bo póki co, to miejsc we wszystkich rodzajach szkół ponadgimnazjalnych, ze wspomnianymi branżówkami włącznie, jest mniej niż wynosi liczba przyszłorocznych absolwentów 8 klas i gimnazjów.

Jakiś dowód na tę tezę czy tak sobie gdybasz?
                            • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 19:37
                              Idź sobie poczytaj coś na temat, zanim przyjdziesz znów z przekazem propagandowym, to może następnym razem nie będziesz taka bezradna z tymi bzdurami, które ci zleceniodawcy każą wklejać.
                              • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 19:44
                                Tak, jak zwykle - jak nie wiesz, jak odpowiedzieć, bo dowodów brak, to kolejny raz imputujesz mi zleceniodawcę i propagandowy przekaz, bo napisałam o artykule z Gazety Prawnej big_grin big_grin big_grin
                                Tak, tak, te trzy kobiety, które napisały ten artykuł, też pewnie działają na zlecenie MEN, Nowogrodzkiej, czy kogo Ty tam jeszcze masz na myśli.
                                • araceli Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 19:46
                                  maniaczytania napisała:
                                  > Tak, jak zwykle - jak nie wiesz, jak odpowiedzieć, bo dowodów brak, to kolejny
                                  > raz imputujesz mi zleceniodawcę i propagandowy przekaz, bo napisałam o artykule
                                  > z Gazety Prawnej big_grin big_grin big_grin

Napisałaś, że go polecasz - pokusisz się o wytłumaczenie DLACZEGO polecasz?
                                  • piernicola Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 19:52
                                    Poleca, bo zawiera mnóstwo konkretów. Żebyśmy się dowiedziały, szczególnie my matki siódmoklasistów.
                                  • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:01
                                    polecam, bo w przeciwieństwie do wielu artykułów pisanych na bazie 'ojeju, ojeju, jak to będzie strasznie źle', ale bez konkretów, tu jest chociażby ta tabela, w której 21 szkół podało, ilu, w tym podwójnym roczniku, uczniów przyjmą.
                                    A że każdy widzi w tym, co czyta, co chce, to już ja nic nie poradzę wink
                                    • araceli Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:25
                                      maniaczytania napisała:
                                      > , w której 21 szkół podało

Nagłówek głosi "NAJLEPSZE licea w Polsce...'. Tego już ManiaCZYTANIA nie doczytała? Z mojego miasta nie ma żadnego, w skali Trójmiasta jest cała JEDNA. Oł łał! Szaleństwo! big_grin big_grin big_grin

> A że każdy widzi w tym, co czyta, co chce, to już ja nic nie poradzę wink

Dokładnie propagandzistko - DOKŁADNIE. Potrafisz zrobić z siebie idiotkę konkursowo.
                                      • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:56
                                        araceli napisała:

> Nagłówek głosi "NAJLEPSZE licea w Polsce...'. Tego już ManiaCZYTANIA nie doczytała? Z mojego miasta nie ma żadnego, w skali Trójmiasta jest cała JEDNA. Oł łał! Szaleństwo! big_grin big_grin big_grin

A gdzieś napisałam inaczej, że twierdzisz, że nie doczytałam? I kto tu 'czyta inaczej'?

> Fascynuje mnie jak propagandziści przepięknie wykładają się linkując materiał, którego nawet nie przeczytali.

Fascynuj się nadal, tylko nie wiem, o kim piszesz, bo ja niczego nie linkowałam - o czym byś wiedział/ła, gdybyś przeczytał/ła to, co ja piszę, a nie to, co myślisz, że ja piszę.

EOT
                                        • araceli Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 22:09
                                          maniaczytania napisała:
                                          > A gdzieś napisałam inaczej,

Nie Maniu - problem w tym, że Ty nigdy nic nie piszesz. Tylko pier.lisz od rzeczy. 'Ot tak rzuciłam sobie artykuł, który POLECAM ale przecież nic nie napisałam, nic nie twierdziłam, niczego nie linkowałam, w ogóle mnie tu nie było!'. Wieczne wykręcanie kota ogonem.

Ale dobrze propagandzistko, że zaklinowałaś czarno na białym jak bardzo jest ŹLE.
                                    • araceli Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:31
                                      maniaczytania napisała:
                                      > 'ojeju, ojeju, jak to będzie strasznie źle', ale bez konkretów, tu jest chociażby ta tabela
                                      > , w której 21 szkół podało, ilu, w tym podwójnym roczniku, uczniów przyjmą.

Na marginesie - z tych 21 szkół tylko 8 (słownie OSIEM) zapewni podwójną liczbę miejsc dla podwójnego rocznika. OSIEM. A to oznacza, że nie będzie 'strasznie' tylko QRE.SKO źle.

Fascynuje mnie jak propagandziści przepięknie wykładają się linkując materiał, którego nawet nie przeczytali.
                                      • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:39
                                        Fascynuje mnie jak propagandziści przepięknie wykładają się linkując materiał,
                                        > którego nawet nie przeczytali.

Może sądzą, że pracują z suwerenem, który nie bardzo potrafi czytać? Stąd te napomnienia dla dyskutantów o "słabym czytaniu" i "nie dostrzeganiu konkretów"?
                                        • piernicola Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 13:55
                                          Mania to jest chyba osoba starej daty, nie zdziwiłabym się, gdyby to była emerytowana nauczycielka, która w swoim środowisku jest alfą i omegą. Ale niestety error, tutaj są kobiety mające prawdziwe dzieci w prawdziwej siódmej klasie.
                                          • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 14:35
                                            Error to całe Twoje pierwsze zdanie 😂😂😂

Chcesz czy nie - mam dziecko w 7 klasie. Dziecko, które poszło do szkoły jako sześciolatek.
                                            • piernicola Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 19:45
                                              Nad tożsamością matki siódmoklasisty musisz jeszcze popracować, żeby ją uwiarygodnić. Ale próbuj, próbuj.
                                          • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 14:45
                                            Obstawiam raczej, że to synowa czy córka kogoś z ministerstwa, komu się nie odmawia, więc o edukację dziecka się nie martwi i z takim zaangażowaniem reklamuje deformę.
                                            • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 14:53
                                              Obstawiajcie dalej - niezły ubaw. Co nowa propozycja, to lepsza 😂😂😂
                                              • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 14:57
                                                Aż tak cię bawi skrzywdzenie przez nieudolny rząd 200 tys. dzieciaków?
                                              • spanish_fly Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 15:47
                                                Faktycznie, niezły ubaw, że kilkaset dzieci będzie miało utrudniony dostęp do optymalnego dla nich typu szkoły. Mam nadzieję, że Ciebie też ktoś wyśmieje, jak się będzie działa krzywda Twojemu dziecku.
                                                • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 15:59
                                                  Nie, bawią mnie próby przypisania mi łatki.

A jeśli chodzi o te 'życzliwe' nadzieje - nie mam na to wpływu, więc przejmować się nie będę. Co skądinąd polecam - żyje się spokojniej 😉
                                              • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 20:00
                                                Sugerujesz, że zupełnie bezinteresownie kręci cię utrudnianie młodzieży i jej rodzicom życia?
                                                • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 20:45
                                                  a niby w jaki sposób utrudniam?

Ach, no tak, przecież to ja napisałam ustawę, ja ustawiłam ramówki, a, i wiesz dlaczego minister nie chce podać autorów podstaw programowych - bo to ja je wszystkie napisałam i by się wydało big_grin big_grin big_grin
                                                  • mamma_2012 Re: Kumulacja roczników 24.04.18, 20:51
                                                    Kręci cię, w sensie cieszy cię.
                                                    Chyba jesteś jedyną osobą, której tak wesoło w wątkach o deformie.
                                • iwoniaw Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 19:52
                                  Dowody, maniu, to ci tu linkowano niejeden raz, więc przeczytaj raz jeszcze posty, na które wszak sama (?) odpowiadałaś. A artykuł z DGP co zawiera, to każdy sam może przeczytać - dokładne przeciwieństwo twoich tez; nawet we fragmentach, w których autorki nieudolnie usiłują manipulować, materia im się na szwach rozłazi - Q.e.d.
                                  Zagadką pozostaje tylko, po co to linkujesz i robisz z siebie...
                                  • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:02
                                    nie przypominam sobie takich dowodów - poproszę więc raz jeszcze o nie.

Widzisz, tak bardzo jesteś na mnie 'uwzięta', że z tej antypatii nie czytasz wszystkiego dokładnie.
                                    Niczego nie linkowałam wink
                                • naggina Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:08
                                  mania- ale ty go w ogole czytałaś? bo tak jest podanych 20 szkół w skali Polski.
                                  5% to jednostki typy konglomeraty- w krakowie (nie w kij dmuchał- 2gie największe miasto, nie?) takich NIE MA.
                                  i ogólnie miejsc jest mniej niż MIEJSC WE WSZYSTKICH TYPACH SZKÓŁ.
                                  i pytanie- czy naprawdę uważasz, że ŚREDNIE dziecko (nie słabe, nie doskonałe, tylko takie w połowie, niedouczone pewnie przez program VII klasisty), bez sprecyzowanych zainteresowań typu gastronomia, mechanika, mające 13 lat (tak, "6 latki" z II połowy roku) powinny się marnowac w szkołach zawodowych? i dlaczego? ani poprzedni ani następny rocznik tak nei będzie miał.
                                  ty w ogóle serca ani rozumu nei masz? twój resort ci wypruł?
                                  • maniaczytania Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 20:25
                                    Naggina - to ja napisałam w tym wątku, że w artykule jest informacja o 20 szkołach i że być może wśród tych szkół są te, które mogą kogoś z forumowiczów zainteresować, więc może warto zajrzeć do artykułu.

Całej reszty, którą mi sugerujesz - nie napisałam. Skąd więc pomysł, że uważam, że średnie dziecko powinno się marnować w szkole zawodowej?
                                    Widzę, że nadal na forum pokutuje jedyna słuszna wersja, że jak nie panikujesz i się nie zamartwiasz, tylko spokojnie czekasz na pewne informacje (a nie wyssane z palca), to na pewno jesteś z resortu.

Podpisano - mama dziecka z siódmej klasy, które poszło do szkoły rok wcześniej.
                  • mamablue Re: Kumulacja roczników 23.04.18, 19:18
                    miedzymorze napisała:

> Czyli co najmniej 200 000 (słownie dwieście tysięcy) uczniów będzie musiało się
                    > zadowolić gorszą szkołą.
                    > To jest liczba dzieci, na które zalewska wypina dupsko i bezczelnie pierdzi im
                    > w nos.
                    > Tak, najlepsi sobie poradzą, jak zwykle.
                    > Najgorszym, zwisa, jak zwykle.
                    > Średniacy i aspirujący dostaną po łbie. (jak zwykle)

Wiesz, też czytałam ten artykuł i dokładnie to samo zrozumiałam. Najwyraźniej mańka czytała jakiś inny. Może w "Do żeczy" wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka