Dodaj do ulubionych

ograniczenie internetu

12.04.18, 09:39
Potrzebuję wyłączyć dostęp do internetu na telefonie latorośli w czasie lekcji. Jak to najlepiej zrobić? Zainstalować kontrolę rodzicielską? Która z licznie dostępnych posiada taką opcję?

Najbardziej podobałaby mi się zdalna kontrola, ale takiej chyba nie ma sad
Codzienne odłączanie u operatora jest chyba niemożliwe...

Chyba że olać i uznać, że to szkoła ma problem, a nie ja, skoro dziecku nie przeszkadza, że za samo korzystanie z komórki na przerwach uzbierało sobie -80 punktów karnych, co przekreśla jakiekolwiek szanse na ocenę zachowania wyższą niż dobra (nawet jeśli ma 160 punktów dodatnich, a nie ma).
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 09:43
      Zabrać telefon. Po prostu.
      • tinatin Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 09:59
        Mogłabym zabrać, gdybym była w domu, jak ona wraca ze szkoły - bo w szkole jej telefon niepotrzebny.
        Ale później już jest potrzebny, i to bardzo, z wielu powodów, a mnie w domu nie ma.
        • triss_merigold6 Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:03
          W domu niech zostaje prosty aparat tylko do dzwonienia, bez dostępu do internetu.
        • frey.a86 Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:17
          Prosty telefon do dzwonienia kosztuje ok. 50zł, a bateria trzyma prawie tydzień. Polecam rozwiązanie. smile
        • dziennik-niecodziennik Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:31
          No to niech zostawia telefon w domu. Wroci to bedzie miala, skoro tylko wtedy jej potrzebny.
          • zlababa35 Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:53
            Podejrzewam, że jest to nie do skontrolowania, jeśli autorka wychodzi do pracy, zanim młodzież wyjdzie do szkoły wink. Nie mówimy o grzecznej 3-klasistce, tylko o pannie z 7 klasy chyba, a w tym wieku to różki rosną wink.
    • frey.a86 Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 09:52
      Dokładnie. Zabrać telefon, a do kontaktu z rodzicami dać jakiś prosty, z którego można jedynie dzwonić lub wysyłać smsy. Problem się sam rozwiąże.
      • przystanek_tramwajowy Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:06
        Proponujecie z triss rozwiązania proste i skuteczne. Ale takich autorka wątku (znana również jako kocianna) nie lubi. Ona preferuje drapanie się prawą nogą przez lewe ramię po tyłku. Darujcie sobie dobre rady, bo zaraz dowiecie się, że "nie da się". wink
        • triss_merigold6 Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:23
          Proponuję rozwiązanie, które u mojego dziecka się sprawdziło (wprawdzie w domu ma normalnego smartfona, ale zdarza mi się rekwirować telefon wieczorem, żeby go nie kusiło).
          Zostawianie telefonu w domu w tygodniu jest poza dyskusją.
    • berdebul Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:27
      Wystarczy Ci program do kontroli rodzicielskiej blokujący zmianę ustawień. Bo pakiet danych można włączyć i wyłączyć z poziomu ustawień.
    • jola-kotka Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:29
      Kup drugi zwykly bez neta. Ten zwykly zabiera do szkoly po szkole ma smartfona. Dzieki temu bedziesz miala tak jak chcesz problem rozwiazac.
    • stillgrey Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:38
      Zainstaluj na jego i swoim telefonie parental control albo screen time. Będziesz mogła zarządzać telefonem dziecka zdalnie, ustawić, z ktorych aplikacji dziecko może korzystać i w jakich godzinach, programy mają mnóstwo przydatnych opcji, u mnie się sprawdzają. Zabieranie telefonu to średni pomysł zwłaszcza jeśli dziecko zostaje samo w domu, w końcu telefon ma służyć przede wszystkim do kontaktu z rodzicami i wezwania pomocy w sytuacji alarmowej.
      • triss_merigold6 Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:40
        Zostawia telefon w domu, po powrocie ze szkoły ma telefon. Cóż w tym trudnego.
      • stillgrey Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:44
        Dopiero teraz doczytalam koncowke postu, myslalam, ze chodzi ci o blokowanie telefonu na czas odrabiania lekcji, a nie pobytu w szkole wink
        Jeśli chodzi o szkołę to mój po prostu telefonu nie zabiera, bo w szkole jest zakaz, ma za to ze sobą smartwatcha żeby móc zadzwonić bo np. jakiejś lekcji nie ma i trzeba go odebrać wcześniej. W Waszym przypadku zdecydowanie skonfiskowalabym telefon na czas lekcji, a do kontaktu dała dziecku smartwatch bez żadnych bajerów, jedynie z opcją dzwonienia na określone przez rodzica numery.
    • kropkacom Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:42
      Nabyć telefon starego typu i wręczyć go dziecku.
      • kropkacom Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:43
        Oczywiście odbierając poprzedni big_grin
    • zuleyka.z.talgaru Re: ograniczenie internetu 12.04.18, 10:56
      Dać aparat bez internetu. Taki za 5dych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka