Dodaj do ulubionych

sms od szefa na urlopie

07.05.18, 16:38
Jak reagujecie na sms od szefostwa na urlopie? Dostajecie takowe? Ja ostatnio dostałam pod koniec urlopu sms o treści "jutro ważne sprawozdanie wiec ani l4 ani urlop na żadanie nie wchodzą w rachubę" . Dodam, że ze strachu poszłam do pracy (wróciłam z wakacji po godz. 2 w nocy z powodu strajku na lotnisku).
Obserwuj wątek
    • thaures Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 16:44
      Też bym poszła, ale smsa bym nie usuwała, tylko trzymała na wszelki wypadek
    • frey.a86 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 16:44
      Zabawny szef. O zwolnieniu lekarskim akurat nie on decyduje, więc jakbym była chora, to zostałabym w domu mając w tyłku jego wytyczne.
      • frey.a86 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 16:44
        No i smsa pod żadnym pozorem nie kasuj!
    • riki_i Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 16:47
      Ten szef z góry zakłada , że każde L4 to lewizna? Fajny koleś....
      • regego Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 10:59
        Eeeeee tak to jeszcze spoko jeżeli chodzi o L4 u mnie od roku jest że za L4 powyżej 4dni(w roku) nie ma premii dodatkowej big_grin żadnej zero nic i nie ważne po co brałaś L4 czy na siebie czy na dziecko czy po pobycie w szpitalu nie ma i koniec smile
        • werdipurke Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 13:21
          i bardzo dobrze!
          skoro to premia to nie nalezy sie jesli ktos non stop chodzi na l4
          • aerra Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 13:29
            5 dni w roku to non-stop?
            • werdipurke Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 16:39
              nie,5 dni to nie non stop,ale taki zapis z pewnością warunkuje ze ludzie nie chodzą na l4 non stop
              • regego Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 19:39
                Ale to jest kwestia właśnie 5dni w roku!!! Dziecko miało zabieg w szpitalu musiałam z nim być dostałam L4 na syna (5dni) i po sprawie już do końca roku będzie bez premii smile
                • regego Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 19:41
                  Za nic byście nie zgadły któremu ministrowi podlegam (budżetówka) smile a żeby różowo nie było pracuje na pół etatu za 904zl netto miesięcznie smile
    • mikams75 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 17:05
      ale to nie szef byl na urlopie?
      nie, nie dostaje takich, do pracy i tak bym poszla ale jakby sie cos przydarzylo i bym byla chora nagle to tez by mi nic nie mogl zrobic.
    • ravny Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 17:09
      Trzeba mu było odesłać smsa: "jutro ważne sprawozdanie więc pojawienie się w pracy bez aneksu do umowy o podwyżce dla pracowników nie wchodzi w grę"
      • arwena_11 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:02
        A po powrocie do pracy da jej wymówienie
        • chicarica Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 19:53
          I? Pracy obecnie jest więcej niż ludzi.
          • arwena_11 Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 07:24
            Chyba na kasie w biedronce. A gdyby dziewczynie nie zależało na pracy - to by sms olała i wzięła urlop na żądanie. Widocznie łatwo drugiej pracy nie znajdzie.
    • hosta_73 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 17:09
      Najprawdopodobniej olałabym i ten jeden dzień chociaż, odpoczęłabym w domu. Przeciez szef nie wie, kiedy odczytalam wiadomość. I szukałabym innej pracy.
      • arwena_11 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:03
        Ale wie kiedy kończysz urlop
      • aankaa Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:17
        kiedyś moźna było ustawić (automatyczną) opcję powiadamiającą o odebranie sms'a
    • leni6 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 17:10
      Czasem dostaje, ale nie o takiej treści. Najczęściej z pytaniem czy może do mnie zadzwonić.
    • woman_in_love nie rozumiem, odwołał cię z urlopu 07.05.18, 17:12
      czy jedynie grzecznie przypomniał o pilnych zadaniach, żebyś nie zrobiła sobie dodatkowego niezaplanowanego urlopu po odbytym urlopie?
      • kubek290713 Re: nie rozumiem, odwołał cię z urlopu 07.05.18, 17:20
        nie biorę urlopów gdy mam jakieś ważne sprawozdania.... To o którym szef pisał w sms było nagłe, pilne ale w sumie jak się okazało później mógł je zrobić ktoś inny. Coś niedobrze się dzieje w pracy. Na majówkę miałam zaplanowany urlop 1 dzień, który odwołałam ale w trakcie majówki mój najmłodszy się rozchorował i wzięłam na jeden dzień opiekę ale w sumie i tak poszłam do pracy żeby nie było docinek , że celowo to robię...
        • zlababa35 Re: nie rozumiem, odwołał cię z urlopu 07.05.18, 18:00
          A odwołałaś chociaż tę opiekę, czy dajesz się dymać w każdym aspekcie?
        • werdipurke Re: nie rozumiem, odwołał cię z urlopu 07.05.18, 18:03
          no to jak w koncu bylo? dziecko chore? czy jeden dzien wolny ale odwolany? czy wakacje i powrot z wakacji o 2 nad ranem?
    • ira_08 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 17:42
      Nie. I nie poszłabym. Byłaś na urlopie, SMSa nie miałaś obowiązku przeczytać.
    • zlababa35 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 17:58
      Ale szef odwołał Cię z urlopu, czy po prostu na swój uroczy sposób "nakazał", że masz przyjść do pracy w czasie urlopu?
      W tym drugim przypadku udawałabym, że przeczytałam wiadomość dopiero na następny dzień ok. południa - i mógłby mi naskoczyć tongue_out.
      • zlababa35 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 17:58
        Ojej, czy chodziło mu o to, że masz być w pracy jeszcze w czasie urlopu, czy następnego dnia po, bo się ostro zamotałam sama...
        • kubek290713 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:04
          chodziło mu o to że po urlopie mam nie planować żadnego wolnego
          • kubek290713 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:05
            urlop był tylko 4 dniowy
            • peonka Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:11
              No ale to chyba nie ze strachu poszłaś do pracy, tylko dlatego, że już skończyłas urlop? Czy nie?
              • aankaa Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:19
                big_grin
              • al_sahra Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:30
                peonka napisała:

> No ale to chyba nie ze strachu poszłaś do pracy, tylko dlatego, że już skończył
                > as urlop? Czy nie?
                >

Chyba chodzi o to, że powrót z urlopu był opóźniony (samolot) i gdyby nie sms, to wzięłaby jeszcze jeden dzień (urlop na żądanie).
                • zlababa35 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:45
                  No, ale szefa najwidoczniej bardziej obchodzi zebranie niż samolot pracownicy...
                  I myślę, że było tak, że ten sms był odpowiedzią na zgłoszenie urlopu na żądanie wink.
                  • kubek290713 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 19:59
                    Nigdy jeszcze nie korzystałam z urlopu na żądanie odkąd go wprowadzili do kodeksu pracy.
                    Wyjeżdżając na urlop został poinformowany że przylot mam o 22.00 ale ten cholerny strajk pokrzyżował plany i koczowaliśmy na lotnisku z dziećmi.
                    • leyre2 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 20:28
                      kubek290713 napisał(a):

> Wyjeżdżając na urlop został poinformowany że przylot mam o 22.00

W jakim celu informujesz szefa o ktorej przylatujesz? ty masz sie stawic do pracy po urlopie o czasie, to proste. Wiekszosc ludzi planuje powroty tak aby w razie problemow miec zapas czasowy.
          • zlababa35 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:44
            No ale to chyba dość zasadne oczekiwanie? Tylko forma wyrażenia go bezdennie chamska niestety...
    • simply_z Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:22
      czyżby kolejny Janusz biznesu..?
    • al_sahra Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:35
      Nigdy czegoś takiego nie dostałam, ale też nigdy nie pracowałam dla Janusza smile. Jak już ktoś napisał, jedyne sms-y od szefa były o tym, czy może zadzwonić (w przepraszającym tonie).

O ile rozumiem warunek, że nie będzie urlopu na żądanie z powodu pilnego sprawozdania (chociaż można to uprzejmiej sformułować), to uwaga o L4 jest bez sensu, a może nawet niezgodna z prawem pracy (?) Jeśli to rutyna, szukałabym innej pracy.
      • alaveda Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 18:51
        Telefon prywatny czy służbowy? Czy w zakres obowiązków wchodzi wymóg bycia pod telefonem służbowym 24h/dobe, także w czasie urlopu?
        • al_sahra Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 19:03
          alaveda napisał(a):

> Telefon prywatny czy służbowy? Czy w zakres obowiązków wchodzi wymóg bycia pod
          > telefonem służbowym 24h/dobe, także w czasie urlopu?

Jeśli to do mnie pytanie, to zawsze używałam tego samego telefonu do spraw prywatnych i służbowych, bo nie chciało mi się nosić dwóch. Niektórzy pracodawcy zwracali koszty abonamentu, inni przysyłali służbowy aparat, który ignorowalam smile.

W żadnej pracy nie miałam obowiązku bycia pod telefonem 24/7, więc jeśli ktoś dzwonił/wysyłał sms po godzinach, to na własne ryzyko, że mogę nie odebrać. Ale też nigdy nie udawałam, że jestem niedostępna, kiedy mogłam odebrać, bo z kolegami i szefostwem mieliśmy zawsze dobre układy i zasada była taka, żeby sobie nawzajem pomagać, a nie robić na złość. Idąc na urlop można było zostawić numer "na wszelki wypadek", albo zapowiedzieć "wybieram się w strony gdzie nie ma sygnału" i też było OK. To w ogóle nie był problem. Problemem było to, że po powrocie z urlopu człowiek zastawał tysiąc zaległych maili i trudno było nadgonić.
      • mallard Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 09:46
        al_sahra napisał(a):

> Nigdy czegoś takiego nie dostałam, ale też nigdy nie pracowałam dla Janusza smile

Mój poprzedni kierownik miał na imię Janusz. Ze świecą takiego szukać sad
    • nisar Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 19:02
      Doświadczenie życiowe mówi mi, że zdarzało Ci się przedłużać sobie urlop w sposób nieplanowany wcześniej i szef, mając to w pamięci, zaasekurował się przed powtórką z rozrywki.
      • leyre2 Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 19:30
        nisar napisała:

> Doświadczenie życiowe mówi mi, że zdarzało Ci się przedłużać sobie urlop w spos
        > ób nieplanowany wcześniej i szef, mając to w pamięci, zaasekurował się przed po
        > wtórką z rozrywki.
        >

Najbardziej prawdopodobna wersja, zwlaszcza gdy sie prawie jedzie do pracy prosto z lotniska.
        • eukaliptusy Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 20:12
          Dokladnie. Jeśli szef wiedział, że pracownica lubi wycinać takie numery (tzn. urlop przedłużać o L4) to się SMSowi nie dziwię.
          • milva24 Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 07:51
            Też mi na to wygląda smile
    • 89mumin Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 20:23
      Ja podobnie jak poprzedniczki dostawałam tylko smsy z pytaniem od szefa / współpracownika, czy może zadzwonić. Do pracy po urlopie naturalnie bym przyszła, ale nie omieszkałabym spytać, skąd szef wytrzasnął pomysł, że po urlopie pójdę na zwolnienie lub kolejny urlop, bo wydźwięk smsa nie jest szczególnie przyjemny.
    • muchy_w_nosie Re: sms od szefa na urlopie 07.05.18, 23:46
      No ale patrz kubek jak wiedział, ze nie masz zamiaru przyjść do pracy, taki sms dyscyplinyjący.
      Ja lubię wziąć sobie jeden dzień zapasu i tak wracam z urlopu z soboty/niedzielę ale i tak na pn jeszcze mam urlop .... bo .... tak lubię.
    • agnes_topesto Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 07:30
      typowy Janusz.
    • wkurzo-namama Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 07:37
      Współczuję. Przerobilam. Odchorowalam. Nie było warto, mimo że kasa była ok, a praca rozwijającą i ciekawa.
      Jemu się nasilalo. A moja pasja z każda taka akcja z jego strony malala.
    • jowita771 Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 09:01
      Gdybym już i tak miała iść w ten dzień do pracy, to bym poszła, ale gdyby chciał mi skrócić urlop, to udawałabym, że nie odczytałam smsa.
      Ja nie odebrałabym na wakacjach telefonu z pracy, żeby mnie nie odwołali z urlopu.
    • volta2 Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 10:49
      raz zdarzyło się mojemu mężowi odebrać telefon w czasie urlopu (na samotnym wyjeździe był na szczęście, bo ze mną by tak łatwo nie poszło), siedział wtedy w środku tatr na skiturach a tu pół warszawy zadymione i szef żądał powrotu. mąż zadzownił do mnie bym włączyła tv i powiedziała czy rzeczywiście z tą warszawą w dymie prawda. no, prawie prawda to była, dymu czarnego na całą dzielnicę, ale prosiłam by nie wracał, bo nie jest strażakiem, gasił nie będzie przecież, ale zjechał prosto na dworzec i wrócił, wyjazd zarwał, nawet nie pamiętam czy wycofał urlop z puli ale chyba tak. a powinien jeszcze odszkodowania sie domagać za opłacony noceg, bilet jakoś wycofał w kasie i kupił kolejny.

po tamtej akcji na urlopach raczej nie odbiera telefonów, ma nauczkę
    • spanish_fly Re: sms od szefa na urlopie 08.05.18, 10:56
      Czasem dostaję. Po takim smsie jak ten po prostu bym zadzwoniła i dopytała czy na pewno o mnie chodzi - planowany urlop to nie L4 ani urlop na żądanie. A potem to już zależy. Jestem w dobrych relacjach z pracodawcą, zależy mi na firmie, więc gdyby sprawa była jakaś gardłowa, a ja miałabym możliwość wrócić trochę wcześniej to może bym wróciła. L4 to u nas ludzie biorą, kiedy naprawdę nie są w stanie przyjść do pracy, więc takiego wezwania raczej na pewno by nie było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka