Dodaj do ulubionych

dziecko 8 lat i powrot do pl

13.05.18, 11:14
Taki przypadek w rodzinie. Wszyscy sie martwia, moze niepotrzebnie? o to, czy poradzi sobie w polskiej szkole.w anglii chodzilo do pl weekendowej szkoly. A tutsj idzie do drugiej klasy od wrzesnia. Znacie takie "przypadki" zakonczone szczesliwie ?? (poradzilo sobie, nie musialo 1 rok nizej zaczynac tylko razem z rowiesnikami).
Obserwuj wątek
    • banksia Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:18
      Biedne dziecko. I w ogóle, po co oni sobie to robią, szczególnie teraz?

Muszą, czy w koncu chałupę otynkowali? 😜
      • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:23
        Chalupy nie maja. Rok musza wynajmowac. A rodzice nie chca na wyspach umrzec smile chca byc u siebie w swoim kraju .dziecko tez powoli straci kontakt z jezykiem polskim. Nie chca tego. Nie kazdy ma dusze emigranta smile
        • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:24
          Zal dziecka ze ma tak glupich rodzicow
          • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:35
            Nie kazdy ma sprytnych co w mgnieniu oka kupili mieszkanie w wiekszym polskim miescie.
            • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:41
              Nie wiem skad to mieszkanie ci wyskoczylo

"Nie kazdy ma dusze emigranta smile"

I funduja 8latkowi emigracje w nieznane w gorsze warunki ?

Rodzica chca byc u siebie ale dziecko juz u siebie byc nie musi? Rodzice glupi samolubni z umyslem 5cio latka
              • banksia Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 13:15
                Rzadkie to, ale zgadzam sie z zaganiaczem.
                • miniulowa Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:06
                  "Rzadkie to, ale zgadzam sie z zaganiaczem. "

Jestem w szoku, ale ja też. Biedne dziecko sad
                  • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:52
                    miniulowa napisała:

> "Rzadkie to, ale zgadzam sie z zaganiaczem. "
                    >
                    > Jestem w szoku, ale ja też. Biedne dziecko sad

Dlaczego biedne? Prosze niech mi ktos wyjasni bo nie kumam. Dziecko jeszcze male, szybko sie oswoi. Biedne bo...???
                    • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 14:00
                      Dlaczego biedne? Prosze niech mi ktos wyjasni bo nie kumam.

No to trudno ale zycie ci wszystko wyjasni od 6miesiecy do 12 od powrotu
                      • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 14:41
                        Wiesz, ze wszedzie dobrze gdzie nas nie ma prawda?niestety. Jezeli ktos zarabia kokosy i stac go na 3 kredyty jednoczesnie to spoko - bycie tam mu sie oplaca. Jezeli nie to srednia frajda. Tym bardziej ze dziecko tez chcialoby dalsza rodzine odwiedzac czesciej a nie raz do roku. Najnizsza minimalna za granica uwierz mi nie jest oplacalna smile
                        Generalnie wszystko zalezy od pracy/pensji. A za granica to roznie to bywa.
                        • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 14:46
                          A i przykre to jest jak wiele rodzin jest rozwalonych bo on/ona za granica musi dorobic. Trudno.takie zycie . Co najwyzej jedno wroci z dzieckiem a drugie zostanie na kredyty zapitalac. Ale tutaj tzn .w uk, tez nic za darmo nie dostaniesz prawda?
                          • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:44
                            Co najwyzej jedno wroci z dzieckiem a drugie zostanie na kredyty zapitalac. ?

ty masz piec lat ? jeden glupi pomysl poganiany jeszcze glupszym
                        • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 14:58
                          Wiesz, ze wszedzie dobrze gdzie nas nie ma prawda?

mi jest dobrze tu gdzie jestem

Tym bardziej ze dziecko tez chcialoby dalsza rodzine odwiedzac czesciej a nie raz do roku.

i to dziecko co dzien mowi ojojoj jak mi brakuje dalszej rodziny , chcialbym ich widzec co dzien

taka moze rada , nie maluj dziecku cukrowanego obrazka jak to wspaniale bedzie w polsce ktora zna z wakacyjnych wyjazdow

Najnizsza minimalna za granica uwierz mi nie jest oplacal

w glowie mi sie nie miesci zeby walczyc za najnizsza przez piec lat pp przyjezdzie

Generalnie wszystko zalezy od pracy/pensji. A

odkrywcze ale rozumiem w polsce czekaja na was praca pozycja piniundzory
                          • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:13
                            Nawet jezeli nie czekaja zadne wielkie pieniadze to jakosc zycia jest prawie taka sama. Tu nie poszalejesz i tam nie (moze ty tak ale ja pisze o tej danej sytuacji). Minusy:
                            -status emigranta/rezydenta
                            -klimat to chyba nie musze opisywac jaki jest
                            • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:39
                              to jakosc zycia jest prawie taka sama.

no nie jest ale nie zamierzam nawet o tym dyskutowac

-status emigranta/rezydenta
                              nie bardzo wiem co za minus sie kryje za status emigranta/rezydenta nawet srednio mnie to obchodzi

-klimat to chyba nie musze opisywac jaki jest

uk nie ma jednego klimatu , od podlizny w szkocji do calkiem przyjemnej pogody na poludniu
                              takze tego argumentu tez zbytnio nie rozumiem

pomijajac wszytko dla mnie duza wartoscia bylo by zapewnienie dziiecku edukacji
                              na odpowiednim poziomie w normalnym kraju , polska szkole uwazam ze dno kompletne , katolskie rycie glowy , zabijanie indywidualizmu , uczenie pamieciowe kompletnych bzdetow , oderwanie od rzeczywistosci ,dla ciebie wartoscia sa spotkania z dalsza rodzina no i ok
                              wybory niosa ze soba okreslone konsekwencje ale to twoje wybory wiec bedziesz z nimi zyc
                              • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:43

>uk nie ma jednego klimatu , od podlizny w szkocji do calkiem przyjemnej pogody na poludniu
                                >takze tego argumentu tez zbytnio nie rozumiem

dokladnie

Tez nie wiem na czym ta krzywda statusu emigranta polega bo jakos przez 23 lata jej nie odczulam
                              • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 17:01
                                Zgadzam sie z tym co napisales o edukacji.ale to jedyny duzy plus.
                                Jedyny...
                                Fajnie ze wam sie fajnie wiedzie i nie zaznacie podobnych dylematow nigdy.
                                Znam wiele rodzin w ktorych jedno za granica a drugie w pl z dzieckiem.nie zazdraszczam takiego rozwiazania ale samo zycie.
                                • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 17:41
                                  Fajnie ze wam sie fajnie wiedzie i

samo z siebie sie nie wiedzie, potrzeba jednak troche wysilku
                                  zamiast plakac nad statusem emigranta moze lepiej sie doksztalcic zmienic prace zawod zrobic cokolwiek bo mozliwosci w uk sa wielokrotnie wieksze niz w pl
                                • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 18:52
                                  >Fajnie ze wam sie fajnie wiedzie i nie zaznacie podobnych dylematow nigdy.

przeciez po studiach tez nie bylo lekko dostac pierwsza prace nie majac doswiadczenia. Kazdy kiedys zaczynal. Ale psy szczekaja karawana jedzie dalej i czlowiek pcha do przodu
                                  • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 18:59
                                    nie rozumiem ludzi, ktorym sie wydaje, ze innym wszystko latwo przyszlo, jak z platka i nie znaja zadnych trudnosci.....a tylko im idzie ciezko.

Aby studia oplacic zaiwanialam jako sprzataczka, potem nianka, potem sekretarka, potem bibliotekarka itd itp. Bywalo ze nie mialam gdzie mieszkac i mieszkalam na podlodze u kolezanki w akademiku. Niestety 99% w moim zyciu przychodzi z ciezka systematyczna praca i uporem. Nic nie przychodzi mi latwo. Ale juz sie do tego przyzwyczailam, ze trzeba sie naharowac i tyle. Nie przejmuje sie tym
                                    • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 19:46
                                      Na pewno wielu ma ciezko wypracowana pozycje zawodowa, nie przecze. Ale nie kazdy ma zdolnosci jezykowe, aby wybic sie ponad "gastronomie", prawda?. I tez wiek 39 lat, jest ostatnim dzwonkiem, aby w polsce jeszcze jakakolwiek prace zlapac. W pl to juz prawie jest sie emerytka w tym wieku uncertain
                                      • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 20:06
                                        asti.12 napisała

39 lat, jest ostatnim dzwonkiem, aby w polsce jeszcze jakakolwiek prace zlapac. W pl to juz prawie jest sie emerytka w tym wieku uncertain

To faktycznie jest po co wracac
                                        • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 20:11
                                          >39 lat, jest ostatnim dzwonkiem, aby w polsce jeszcze jakakolwiek prace zlapac.

asti ale ty chyba mowisz o pracy nie majac doswiadczenia jakiegos bo np wracajacy polski lekarz z UK na pewno dostanie prace i w wieku 39 lat i 50ciu
              • vinca Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:39
                Że się tak spytam: dlaczego w gorsze warunki?
                Mnie się nieźle w Polsce żyje. Jakbym miała jako kelnerka zasuwać za granicą jak to robi spora większość Polakow za granicą to ja bardzo dziękuję.
                • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:49
                  a w Polsce jestes kelnerka, ze rozwazalabys to jako zawod za granica?
                  My tu naprawde nie wszyscy pracujemy w gastronomiismile)
                  • rosapulchra-0 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 17:26
                    Szkoda czasu na klepanie w klawiaturę, princess. Niektórzy są tak zabetonowani, że nic do nich nie dotrze.
              • rosapulchra-0 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 06:29
                bigzaganiacz napisał(a):

> Nie wiem skad to mieszkanie ci wyskoczylo
                >
                > "Nie kazdy ma dusze emigranta smile"
                >
                > I funduja 8latkowi emigracje w nieznane w gorsze warunki ?
                >
                > Rodzica chca byc u siebie ale dziecko juz u siebie byc nie musi? Rodzice glupi
                > samolubni z umyslem 5cio latka

Skąd wiesz, że w gorsze warunki?
                Moje dzieci wyemigrowały z Polski w wieku 11, 10, 9 lat. Ich adaptacja trwała około roku, dziś czują się bardziej u siebie na emigracji niż w Polsce. Najmłodsza przeżyła tu już ponad połowę swojego życia.
                I dodam, że tylko najstarsza znała jako tako angielski, młodsze nie.
            • zlababa35 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 12:10
              Nie chodzi o mieszkanie, tylko, że dziecko zostanie przeniesione w rzeczywistość, której nie zna i ta rzeczywistość szkolna może być akurat dla niego o wiele gorsza niż w UK, chyba, że tam chodziło akurat do jakiejś bardzo słabej szkoły, gdzie nie radzono sobie z przemocą itp. Polska szkoła, zwłaszcza publiczna, nie radzi sobie z wieloma rzeczami, a obecna reforma to kolejny krok milowy do produkcji ćwierćinteligentów.
              No chyba, że rodzice mają jednak w ojczystym kraju szansę na lepsze życie i większe perspektywy, nie każdemu emigracja się udaje, moja znajoma z brytyjskim doktoratem wróciła do Polski, tam przez pewien czas pracowała nawet na uczelni, twierdzi, że tu jej lepiej jednak. W takiej sytuacji wiadomo, że lepsze perspektywy rodziców, to i lepsze perspektywy dziecka.
        • ira_08 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:29
          Słabe forum na takie rozkminy, tu nikt nie wraca z emigracji wink Z mojego "reala" z UK zwija się jedno małżeństwo, jedna koleżanka singielka. Znajoma ze starszymi dziećmi też jakiś czas temu wróciła, z tego co wiem dzieci żyją i mają się dobrze.
        • banksia Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 13:21
          "A rodzice nie chca na wyspach umrzec"

Zaraz, mają 8latka i już się szykują do umierania? Rozmnożyli się po 70tce?

Rozumiem przemyślany plan na emeryturę w chałupie na polskim zadupiu, kiedy dziecko dorośnie i zacznie własne życie. Opisana akcja wygląda jednak raczej na paniczną ucieczkę z podkulonym ogonem powodowaną wyłącznie emocjami i myśleniem o własnej doopie, a nie przyszłości dziecka.
        • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:48
          >chca byc u siebie w swoim kraju

? no ja jestem u siebie w UK

>.dziecko tez powoli straci kontakt z jezykiem polskim

rodzice niemowy?
          • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 08:22
            A oni nie sa. Nie mowa o tobie. Naprawde sa ludzie ktorzy sie zle czuja za granica i nie ma to nic wspolnego z toba.
          • banksia Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:07
            Princess, mi się to tez w głowie nie mieści, ale to pewnie ludzie z tych co inny kraj traktują na zasadzie "ja tu tylko pracuję a prawdziwy świat, 'dom' jest gdzie indziej". Smutne, szczególnie jeśli potem w rezultacie rozwalają życie dzieciom.

Moim zdaniem dla takich osób lepiej, żeby nie wyjeżdżały bo psycha najwyraźniej im siada.

Ja tego, gdzie aktualnie jestem w ogóle nie traktuję jako "emigrację", dla mnie to po prostu wybór miejsca zamieszkania.
            • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:16
              sa dwie szkoly w UK ktore sa SPK tzn realizuja z j. polskiego identyczny program jak dzieci w Polsce. Bez obcinania materialu z polskiego. Rodzice ktorzy sa niepewni i rozwazaja powrot tam powinni wyslac dzieci bo wtedy jest miekkie ladowanie w Polsce.
            • kitek_maly Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:47
              banksia napisała:

> Princess, mi się to tez w głowie nie mieści, ale to pewnie ludzie z tych co inn
              > y kraj traktują na zasadzie "ja tu tylko pracuję a prawdziwy świat, 'dom' jest
              > gdzie indziej". Smutne, szczególnie jeśli potem w rezultacie rozwalają życie dz
              > ieciom.
              >
              > Moim zdaniem dla takich osób lepiej, żeby nie wyjeżdżały bo psycha najwyraźniej
              > im siada.

Chyba nieco zbyt osobiście podchodzisz do tematu. A nawet na pewno.
              Czy tak samo oceniałabyś chęć wyjazdu z UK np. do Australii? Albo z PL do UK?
              • banksia Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 14:15
                "Czy tak samo oceniałabyś chęć wyjazdu z UK np. do Australii? Albo z PL do UK?"

Bohaterami mieliby byc Anglicy emigrujący do Oz? Ten sam język i podobny system edukacji, w bonusie lepszy klimat.

Czy Anglicy wracający do UK po pobycie w Polsce?
                Cóż, przynajmniej ich dziecko miałoby opanowany trudny drugi język oraz byłoby bogatsze o doświadczenie życia w państwie wyznaniowym.

Konkluzja - nie wyprowadzać się w miejsce, w którym nie potrafi się czuć jak w domu, (chyba ze na bardzo określony czas w określonym celu.) Bycie mentalnie gdzie indziej to marnowanie sobie życia.
                • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 15:46
                  Ale skad to wiadomo zanim sie czlowiek wyprowadzi? Ja znam takich co rok byli zadowoleni potem depresja ba znam takiego co 10 lat w stanach siedzial i przez pierwsze 7 uwazal ze to raj na ziemi. Lidzie sie zmieniaja nie sa przyspawani do jednego miejsca czasem sie przenosza w jeszcze inne cAsem dochodza do wniosku ze lepiej wrocic. Ich wybor ich zycie trudno podejrzewac ze ktos sam sobie chce gorzej zrobic.
                  • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:03
                    Ich wybor ich zycie trudno podejrzewac ze ktos sam sobie chce gorzej zrobic.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,165881104,165881104,Czy_cos_ze_mna_nie_tak_.html
                  • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 18:55
                    a co mu sie po 7 latach stalo?
                    • banksia Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 09:24
                      "a co mu sie po 7 latach stalo?"

Też się zastanawiam. Wydaje się, że przeciętnie ogarniętemu człowiekowi wystarczy ok. rok, by wiedzieć, czy gdzieś z jego punktu widzenia da się żyć.
                      • kitek_maly Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 16.05.18, 09:36
                        O_O Nie mogę, co za laski... Dziwne, że takie podejście mają emigrantki - wydawałoby się, że otwarte na zmiany i ogólnie na różne poglądy. A tu się okazuje, że każdy ma myśleć jak one.
                        A ja się przeprowadziłam 8 lat temu i teraz chętnie bym coś zmieniła. I jak mnie zdiagnozujecie?
    • mamma_2012 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:25
      A dlaczego miałoby sobie nie poradzić? Ma jakieś problemy, deficyty?
      • bigzaganiacz Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:29
        Bo polska szkola jest powiedzmy dziwna i mocno odstajaca os standardow zachodnich
        • mamma_2012 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 13:29
          Polska szkoła ma wiele wad, ale jeśli dziecko mniej więcej dogaduje się po polsku to i tak ma łatwiej niż dziecko wyjeżdżające z Polski do Anglii bez znajomosci języka, a takich są dxiesiątki tysięcy.
          Znam dzieci, które wróciły ze Skandynawii, problemowe, ale dały radę. Potem znów wróciły „do siebie” i też sobie radzą.
    • andaba Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:28
      Jeżeli chodziło do szkoły w Anglii i ogarnia liczenie itp i mówi dobrze po polsku to na pewno sobie poradzi, najwyżej będzie wymagało pomocy przy języku polskim, ale w pierwszej klasie to głównie proste czytanki i literki, o gramatyce się raczej nie mówi, a ortografii i tak większość nie zna.
      Za to nadrobi brylowaniem ma angielskim smile
      Absolutnie bym nie cofała dziecka, chyba że ma poważne deficyty lub słabo zna polski.
      • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:34
        Dziecko pojdzie w polsce do drugiej klasy.
        • andaba Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:59

Tak zrozumiałam.
          Więc dlatego napisałam, co robią w pierwszej klasie - wiele nie straci.
    • zlababa35 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:30
      Jeżeli było w dobrej, brytyjskiej szkole, a pójdzie do rejonowej, zbiorczej podstawówki - współczuję z góry tongue_out.
    • mamtrzykoty Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:38
      Nie ma o co sie martwić, dziecko zapewne po polsku z rodzicami rozmawia co dzień, więc język zna dobrze, a do drugiej klasy nic poza normalną znajomością języka nie potrzeba.
    • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:43
      Przepisy nie przewiduja opcji „zaczyna rok nizej” idzie ze swoim rocznikiem i tyle. Jak ktos uparty moze liczyc odbyte lata nauki powyzej 5 roku zycia.
    • szmytka1 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:46
      Ja bliźniaki znam, z UK przywiezione jak osiągnęły wiek, by do 1 klasy iść, czyli ze 7 lat. Chodzili na lekcje wyrównawcze razem z moim. Teraz są w 3 klasie.
      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:53
        ale jakie wyrownawcze skoro w Polsce w 1 klasie sie dopiero nauka zaczyna, a w UK w wieku 5 lat?

Przeciez dziecior ma 5 lat i juz musi dodawac do 20, i zaczyna sie Double 3 Double 5 czyli poczatki tabliczki mnozenia. Czyta biegle po angielsku, a po polsku w wieku 5 lat zaczyna bo taki jest material w polskiej szkole. Do 7 rz bedzie biegle czytal i po polsku.

To chyba jakies ulomne te blizniaki
        • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:02
          Ono idzie do drugiej klasy więc wg nowych zasad ma 8 lat. Moje mając 8 lat będzie od września w trzeciej.
          • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:06
            I wierz mi to dość trudny materiał. Matematyka jest na wyższym poziomie w PL niż w UK - w pierwszych klasach na pewno.
            • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:23
              no jesli juz to na bank nie w pierwszych klasach. Zrozum ze dziecko w wieku 5 -6 lat juz tu musi liczyc 2+2, 3+ 9, 11+6 itd. Double 3 Double 7 Double 9.... A w Polsce nie zaczyna tego do 7 roku zycia.

No ale dzieci Polakow emgrantow czesto niestety nie sa zbyt zaangazowane w program i edukacje jak obserwuje po 3 Polskich dzieciach na 90 dzieciakow w trzech rownorzednych klasach. Nie mowie ze tak samo jest w Polsce.
              Po prostu przykra prawda jest taka, ze wiekszosc emigracji za zarobkami to ludzie prosci ktorzy w Polsce sobie kiepsko radzili i dlatego szukali pracy w UK. Ci co sobie radza nie wyjezdzaja ( no i waska grupa specjalistow wyjezdza ale to waska)
              Dzieciaki tych Polakow to nawet czytac nie potrafia jeszcze, a program leci. Nie wspomne o tym jak jedna matka Polka cudacznie sie zachowala w kwestii urodzin ( wszyscy prowadzaja dzieci na te urodziny wszelakie rowiesnikow, oni nie). No ale coz.... na squacie mieszkali wiec to jakas patologia

• asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 10:06
                princesswhitewolf napisała:

> No ale dzieci Polakow emgrantow czesto niestety nie sa zbyt zaangazowane

Nie rozumiem co dokladnie masz na mysli. Dlaczego sa w tyle z edukacja w porownaniu z lokalnymi?
                • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:25
                  wiec moze powinnam napisac na poczatku ze to sa generalne spostrzezenia, a nie jakies dotyczace kazdego jednego przypadku.
                  Wiekszosc ludzi ktorzy wyjechala na emigracje do UK ( wiekszosc a nie wszyscy wiec nie wlaczam jakiejs waskiej grupy specjalistow lub zwyczajnie ludzi ktorzy maja zawod ktory tez wykonuja w UK) to ludzie ktorzy przyjechali na zmywak itd. Nie znalezli pracy w Polsce i nie radzili sobie w Polsce. Nie sa to zatem ludzie reprezentujacy kwiat Polski. Maja nazwijny to dyplomatycznie "dosc zrelaksowane podejscie do nauki dziecka". Obserwuje to na paru przypadkach. Taaak, znam tez i pare innych calkiem porzadnych, ale tu mowimy i trendach a nie wyjatkach

• undoo Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 04:20
              nie jest, bajki opowiadasz
              • annajustyna Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 06:13
                Dokładnie.
        • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:04
          Wyrownawze to np dodatkowe zajecia z polskiego. Nie z podstawy programowej tylko z jezyka polskiego dla cudzoziemcow.
          Co z tego ze dziecko umie powiedziec ze five times five is twenty five jak nie umie po polsku powiedziec dwadziescia piec. Moje dziecko czyta po angielsku. No i mamy em ej ti i em ej ti key ej. No i nijak mu z tego „matematyka” nie wychodzi. Lekcje wyrownawcze sa na korzysc dziecka a nie na szkode dlaczego nie korzystac?
          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:21
            >Co z tego ze dziecko umie powiedziec ze five times five is twenty five jak nie umie po polsku powiedziec dwadziescia piec.

no ale one sa dziecmi Polakow ( z tego tytulowego watku) wiec chyba mowi po PL, nawet moje polpolskie dziecko zna liczby po polsku...
            • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 15:49
              Znac liczby a liczyc po polsku to sa dwie rozne sprawy i tego dziecko sie bedzie musialo anuczyc. Nie jest to wielki problem ale zawsze. Dochodzi slownictwo specjalistyczne albo slowotworstwo ktore rodzice akceptuja - np mowienie na lawice „szkola” i juz dziecku trudniej - to co bylo oczywiste oczywiste nie bedzie. Kiedys podawalo z biegu odpowiedz teraz bedzie ja musialo przemyslec. Po to wlasnie sa te zajecia wyrownawcze zeby dziecku pomoc poustawiac rozne rzeczy.
              • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:22
                no ale to dziecko chodzilo do polskiej szkoly jak mowi watkodajka. To przystosowywuje pod wzgl slownictwa
        • black.emma Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:54
          Bzdura, w Polsce nauka też się zaczyna ok. 5 roku życia. Moje dziecko w tym wieku w przedszkolu zaczęło się uczyć sylabizować, poznawali literki i robili proste działania matematyczne.
          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:57
            przedszkole to tu jest miedzy 3-4 rokiem zycia.
            • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:05
              Przedszkole tez jest od 3 nawet jak sie uprzesz od 2. Od 6 roku zycia edukacja jest obowiazkowa i dziecko musi odbyc przygotowanie przedszkolne/zerowke. Do niedawna byla od 5 jako ze 6latki szky do 1 klasy. Teraz 5-6lat to raczej juz wiekszosc dzieci jeednak jest w przedszkolu.
              • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:19
                pewno ze przeszkole nie jest obowiazkowe ani w UK ani w PL. Tu obowiazek edukacji jest od 5 rz
                • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:26
                  No to jak w pl do niedawna. Teraz przesuneli i jest 6 z tym ze dla 4 czy 5 latka musi sie znalezc miejsce w panstwowym („darmowym”) przedszkolu wiec wiekszosc korzysta.
                  • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:31
                    i slusznie ze przedszkola sa za darmo.Ja bym zrobila tak dla wszystkich dzieci. Tak samo opieke po szkolna za darmo
    • yuka12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 11:47
      Znam. Dziecko w podobnym wieku. Poradzilo sobie.Znam tez starsze dzieci, ale one robily polska szkole interntowa oprocz weekendowej. Sa juz w PL 1.5 roku i nie slychac, aby pakowali sie z powrotem. Znam tez przypadek nastolatki, ktora byla kilka lat w UK i wolala wrocic do Polski, zeby zrobic mature i isc na studia.
      Z drugiej strony znajoma dyrektorka szkoly podstawowej wspominala kiedys, ze niektorym dzieciom powracajacym z zagranicy jest ciezko, ale dotyczylo to raczej od 10 lat wzwyz z kiepska znajomoscia polskiego.
    • anagat1 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 12:02
      Pewnie , ze sobie poradzi. W UK chodzi do szloly od 4-5 roku zycia. Na pewno umie czytac i liczyc. A tu dopiero do drugiej klasy idzie. Polskie szkoly wcale nie maja wyzszego poziomu.
      • zlababa35 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 12:32
        Czyta po angielsku zapewne. Niech sobie spróbuje w wakacje czytać proste książeczki po polsku.
        • mikams75 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 18:43
          jak dziecko czyta w jednym jezyku to czytanie w drugim jezyku ogarnie w moment, wystarczy poswiecic chwile na wytlumaczenie roznic w literkach.
        • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:54
          >Czyta po angielsku zapewne.

przeciez napisala ze chodzi do polskiej szkoly. Na serio od 5 rz mamy zadania z polskiego w polskiej szkole
    • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 15:08
      Nie znamy szczegółów i nie wiemy czy twoje dziecko zna polski, pisze i czyta w nim? Jeśli nie to najpierw będzie musiało to opanować. Ale jest jeszcze małe więc nadrobi zaległości. Później jest trudniej. No i ten powód umierania tez hakus z doopa. Czy źle wam tam, czy po prostu tęsknicie za krajem i rodzina? Bywa i tak ze dla niektórych nostalgia za ojczyzną jest nie do przeskoczenia. Żaden wstyd.
    • mikams75 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 18:47
      mozna dyskutowac o sensie powrotu, ale jak nie ma wyjscia to nie ma, dziecko sobie spokojnie poradzi, z mala pomoca rodzicow poczatkowo. Ale jesli dziecko chodzi do polskiej szkoly w sobote to zapewne maja podreczniki i widza, co jest w programie polskiej szkoly. Pierwssza klasa to glownie nauka literek, czytania, pisania.
    • agonyaunt Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 19:50
      Dziecko urodzone tam czy tu? Bo poradzenie sobie w szkole to jedno, ale poradzenie sobie z wyrwaniem z jedynego znanego środowiska w drugie, niekoniecznie bardziej atrakcyjne, to już zupełnie inna bajka.
      • mikams75 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 20:36
        a co za roznica gdzie urodzone jak dla dziecka i tak sie licza ostatnie dwa lata zycia?
        • agonyaunt Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:56
          OK, faktycznie to było źle zadane pytanie. Inaczej więc: czy dla dziecka to też będzie powrót do czegoś, co pamięta, kocha i za czym tęskni? Bo z samą szkołą zawsze można sobie poradzić - czasami trzeba poświęcić więcej czasu i skorzystać z pomocy rodziców i nauczycieli - ale ostatecznie wszystko się wyrówna. Gorzej z emocjami, z tęsknotą za ulubioną koleżanką czy miejscówką na placu zabaw. Jeśli słyszę o problemach po powrocie, to one nie dotyczą tyłów w szkole, tylko właśnie nieodnalezienia się w nowym, obcym środowisku. Rodzice wracają na swoje, ale dla dzieci w wieku szkolnym taki powrót to jest gigantyczna rewolucja życiowa.
      • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 20:49
        Urodzone w polsce i mieszkajace w polsce do 3 roku zycia.
        • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:22
          No to chyba mowi po polsku? Bo o tym nie mówisz. Dzieci najmynajmy na przykład pomimo rodziców Polaków udają od urodzenia Anglików i rodzimego języka ni w ząb 😅
          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:55
            najma mowi ze jej dzieci mowia po polsku tez.
            • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:00
              Taaak jasne. Sama się chwaliła ze w domu rozmawiają od zawsze wyłącznie po angielsku. Może coś kumaja ale biernie.
              • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:24
                No u nas tez po angielsku bo jak niby mialabym sie dogadac z ojcem mojego dziecka. Ale sam na sam z nim po polsku mowie. Dzieci szybko sie ucza.
                • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:34
                  Ale dzieci najmy mają rodziców Polakiw. U Ciebie to co innego. I nieprawda ze do 7 lat się nie uczą. Mój poszedł jako 6- latek a jako 5- latek miał przygotowanie przedszkolne co odpowiada 1 klasie angielskiej szkoły.
                  • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:44
                    Nie. Tu przedszkole ( kindergarden) jest w wieku 3-4 lat. Potem jest Reception czyli zerowka ( 4-5). Pierwsza klasa jest miedzy (5-6). W pierwszej klasie tu juz zdaja male Sats egzamin. Czytac sie ucza w Reception. Literki 3-4 lat.
                    Sorry moze rozni sie to pozniej na poziomie high school/liceum, ale w pierwszych klasach to nie bardzo bo tu jednak zaczynaja szybciej edukacje
                    • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:30
                      Ale tak szczerze to co im to daje? W UK niewiele osób ma wyższe wykształcenie. Z tego wniosek ze wcześniej nie znaczy lepiej. Jako maluchy zamiast się bawić mają rygor szkolny nic dziwnego że potem jak dorosna po alkoholu zachowują się jak zwierzęta i to obie plcie - muszą odreagowac chyba 😅
                      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:52
                        >W UK niewiele osób ma wyższe wykształcenie

bergamotka skad ty takie rewelacje wynajdujesz? Zrodlo: Cedefop.europa.eu

https://www.cedefop.europa.eu/files/images/graph_month-stat_march-april.jpg
                        • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 01:50
                          Blagam -"Tertiary education" includes further education (FE), as well as higher education (HE).
                          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:48
                            Bergamotka o czym ty mowisz?

po polsku wyksztalcenie wyzsze to wyksztalcenie zdobyte po ogolniaku czy technikum itp zakonczone matura/ secondary education po angielsku. Tertiary education, also referred to as third stage, third level, and postsecondary education, is the educational level following the completion of a school providing a secondary education. en.wikipedia.org/wiki/Tertiary_education

Jak sobie wyobrazasz ze w Polsce jest wiecej ludzi wyksztalconych skoro szybciej zakonczyli edukacje na nizszym etapie wg tej tableki co wkleilam? Tu wiecej en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tertiary_education_attainment

Tu artykul tez. Irlandia w EU przoduje. UK to 47.1% a Polska to 39.1% wiec mniej.

Nie wiem skad ty rewelacje o niewyksztalconym UK bierzesz.

• ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:11
                        Bzdura. Ucza sie przez zabawe czego w pl jeszcze nie ogarneli. Albo zabawa i strata czasu albo siedza przy stoliczkach i trzaskaja szlaczki. Moje dziecko obecnie przerabia cos bardzo dziwnego. Pani mowi slowo a on ma podac ile sylab jest w wyrazie (najlepiej wyklaskac) wuj wiec czemu to sluzy. Dziecko na pewno tego nie wie.
                        • black-cat Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 10:42
                          Służy rozwijaniu percepcji słuchowejsmile Bardzo ważna umiejętność. Potrzebna do nauki czytania, pisania, a później czytania ze zrozumieniem.
                          • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 10:50
                            Sylaby sa same z siebie dosc ciekawe, bo moja 3 latka dzieli slowa na sylaby naturalnie, samo jej z siebie przychodzi, mi do tej pory tez wydawalo sie to zupelnie naturalne. Za to czytajaca dosc fajnie 6 latka za nic wyrazu na sylaby nie podzieli, to znaczy podzieli jakos tak koslawie, po prostu tego nie slyszy smile
                        • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:58
                          i tak sie ucza i tak. Szlaczki to chyba na samym poczatku. potem juz w 2-3m miesiacu w szkole nie ma szlaczkow
                    • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:35
                      No to moj byl w zerowce jako 5-latek a jako 6-tek zaczął szkołę. Dziś już zna większość tabliczki mnożenia, zreszta mnożenie , dzielenie itd. w zadaniach to norma a i z polskiego mają dosc trudne rzeczy.
                      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:55
                        dzis... ale nie jako 6 latek. A tu jako 6 latki zaczynaja.

Jesli 7- 12 letni dzieciak z UK nie radzi sobie w polskiej szkole to zwyczajnie jest to dlatego ze w UK tez nie byl gwiazda bo rodzice maja gdzies jego edukacje. Tez ze zgroza nie dawno sluchalam matki jednej Polki dziewczynki ktora ledwo literki rozpoznaje dopiero a ma prawie 6 lat. Ot patole zaniedbuja dziecko.
                        • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 07:49
                          Princes przyjmij wreszcie, ze nie wszyscy za priorytet uznaja biegle czytanie 5 latkow. Program szkoly UK wcale nie nie przewiduje bieglego czytania na koniec zerowki
                          To sa reading expectations

• Look at books and listen to stories
                          • Use phonic knowledge to decode regular words
                          • Be secure at Phase 4 phonics
                          • Read Phase 2, Phase 3 and Phase 4 tricky words
                          • Identify rhymes and alliteration
                          • Join in with rhyming patterns
                          • Read and understand simple sentences
                          • Demonstrate understanding when talking with others
                          about what they have read
                          • Make basic predictions
                          • Identify the start and end of a sentence
                          • Know the alphabet and link letter names to the sound
                          they make
                          • Know the difference between a capital and lower case
                          letter
                          • Learn some simple rhymes and poems by heart
                          Czytalam kiedys twoj program dnia dla twojego 4 latka bylo tam z 1.5 h zajec domoeych ( czytanie, pisanie, matma)+ 6 h szkoly + szkola w soboty I znow zadanie domowe. Dla niektorych to dopiero patologia
                          • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 08:00
                            Czytalam kiedys twoj program dnia dla twojego 4 latka bylo tam z 1.5 h zajec domoeych ( czytanie, pisanie, matma)+ 6 h szkoly + szkola w soboty I znow zadanie domowe. Dla niektorych to dopiero patologia

Dla wiekszosci bym powiedziala.
                          • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:14
                            Tak tez to pamietam. Bylo tam kilka stron szlaczkow dziennie.
                            • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:38
                              dostajemy 5-6 kartek na tydzien. Teraz juz nie ma szlaczkow bo one juz pisac niby umieja i cwicza spelling

Poza tym jest 4-5 ksiazeczek dawanych co czwartek na tydzien do przeczytania przez dziecko. Dziecko ma przeczytac i opowiedziec co tam wyczytalo.

Dla niektorych edukacja to patologia bo wola spac 10 godzin na dobe ( nie ichni to ostatnie zdanie nie jest do ciebie)

• princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:36
                            kandyzowana. chodze na parents evening. Wiem co mi nauczycielka mowila i nad czym my musimy pracowac. W Y1 maja juz egzamin z phonics. Wielu rodzicow otrzymalo rekomendacje by zaczeli pracowac z dziecmi ktore sa ponizej oczekiwan programu, o czym z rozgoryczeniem rozmawialy przed szkola mowiac ze taaakie male a juz musza czytac i pisac poprawnie iles tam stron slow. ( listy slow ktore dzieci musza umeic napisac poprawnie).

kandyzowana, mnie racjonalizacja w glowie rodzicow ktorzy sie nie zajmuja dziecmi nie interesuje. To ich zycie i to co oni nazywaja patologia to ich sprawa. Totalnie cieplym moczem olewam to. Wiem czego nauczycielka oczekuje i to jest wazne a nie jacys wirtualni ludzie.
                            Dla mnie ludzie mieszkajacy na squatt to patologia, podobnie dla wiekszosci ludzi w UK. W tym kraju council zapewnia czasowo lub na stale i nie ma powodu do squatting bo to niemoralne. I slowa patologia slusznie uzylam w tym opisie.
                            • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 10:10
                              tutaj ten oslawiony phonics screening
                              assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/621157/STA177753p_2017_phonics_screening_check_pupils__materials_-_standard.pdf
                              sprowadza sie do przeczytania 40 latwych slow.

Przyznam szczerze, ze z trudem ale akceptuje prawo rodzicow do cisniecia od najmlodszych lat dzieci z nauka. Nie podoba mi sie za to nazywanie innych rodzicow, ktorzy pozwalaja sie dzieciom rozwijac w inny sposob patologia. Ja rozumiem, ze masz szczegolnie uzdolnine dziecko, ktore w zerowce czyta na poziomie free reader, ale jest to raczej wyjatek nie regola. A wiekszosc dzieci bez trudu zgodnie z ich rozwojem osiagnie ten poziom na year 2.
                              Jeszcze raz powtorze, nikt od dzieci konczacych zerowke nie wymaga plynnego czytania, dzieciaki konczace year 1 beda w wiekszosci na turkusowym poziomie co oznacza :
                              Children can read complex sentences fairly fluently, taking note of punctuation. They use expression and do not rely on illustrations to help them. Usually about 20 pages with 4 or 5 sentences per page.

• princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:31
                                >Nie podoba mi sie za to nazywanie innych rodzicow, ktorzy pozwalaja sie dzieciom rozwijac w inny sposob patologia

mysle ze nie czytalas dokladnie mojej wypowiedzi gdzie uzylam tego slowa. Odnioslam sie do konkretnego przypadku tam ludzi squatting. I powiedzialam ze nie mozna sie dziwic bo to patologia.

fairly fluently= plynnie. Fluent= plynnie. Test na 40 pytan nie pokazuje calosci materialu ale wybrane testowe 40 pytan

>ze z trudem ale akceptuje prawo rodzicow do cisniecia od najmlodszych lat dzieci z nauka.

U nas jest masa rozgoryczonych rodzicow, ktorzy uslyszeli od nauczycielki, ze ich pociechy sa w tyle z materialem. I w tym kontekscie mialabys zal do rodzicow ktorych dzieci nie sa w tyle z materialem bo robia te wymagane zadania czy do nauczycielki/ofsted ze taki jest program?
                                • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:02
                                  Jakie wybrane pytania ? to jest dokladnie test jaki dzieciaki dostaja i sprowadza sie do przeczytania 40 slow.
                                  O jakim programie ty mowisz, tutaj nie ma programu a z pewnoscia nie w reception. Sa poziomy ktore oczekuje sie, ze dziecko osiagnie na koniec kazdego roku, ale jak juz wspomnialam to sie ma nijak do tego co ty piszesz . przecietne dziecko na koniec reception ma znac wszystkie phonicsy, czytac proste zdania ze zrozumieniem, liczyc, dodawac i odejmowac do 20, nazwac ksztalty itp. Jesli oczekiwania waszej nauczycielki sa dwa lata wyzej zdecydowanie mialabym do niej pretensje .
                                  • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:20
                                    kandyzowana3x napisała:

Jesli oczekiwania waszej nauczycielki sa dwa lata wyzej zdecydowanie mialabym do niej pretensje .

zapewne nie sa, to juz sa popisy princess ktora jak zwykle wypisuje mase bzdur.
                                    Reception nie jest nawet obowiazkowe, a nauczyciele nie maja oczekiwan, staraja sie podchodzic indywidualnie i raczej nie oczekuja ze kazdy rodzic bedzie spedzal z dzieckiem kilka godzin cwiczac, ale to wiemy.
                                    • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:26

>Reception nie jest nawet obowiazkowe, a nauczyciele nie maja oczekiwan, staraja sie podchodzic >indywidualnie i raczej nie oczekuja ze kazdy rodzic bedzie spedzal z dzieckiem kilka godzin cwiczac, ale to wiemy.
                                      taaa...
                                      Your child is of "compulsory school age" on the 1st January, 1st April or 1st September following their 5th birthday. Children becoming 5 years old between 1st January and 31st March are of compulsory school age at the beginning of the term after 1st April.en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_United_Kingdom

>zapewne nie sa, to juz sa popisy princess ktora jak zwykle wypisuje mase bzdur.

Idz kobieto spac. przespij czas az twoje dzieci skoncza zawodowke nawet. ciao.
                                      • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:30
                                        Rozumiesz to co zalinkowalas? Bardzo watpie.
                                        • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:44
                                          czy juz ci lepiej i czujesz sie lepsza? Boze jaki to zakompleksiony czlowiek.
                                          • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:53

> czy juz ci lepiej i czujesz sie lepsza? Boze jaki to zakompleksiony czlowiek.

Czytajac twoje wypociny to swietnie pasuje do ciebie.
                                            • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:56
                                              >Czytajac twoje wypociny to swietnie pasuje do ciebie.

sloma z butow i chamstwo.
                                        • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:48
                                          Dziecko np urodzone w styczniu mogloby nie pojsc do reception class wcale, a we wrzesniu majac 5 lat i 9 m-cy zaczac year 1. Wlasnie dlatego ze reception class nie jest compulsory, natomiast edukacje obowiazkowo nalezy zaczac po 5 tych urodzinach czyli dziecko majace 5 lat i 9 miesiecy jest nadal 5-latekiem.
                                          Wiekszosc dzieci chodzi do reception ale nie ma takiego obiwiazku.
                                          Ty princess naprawde nie masz pojecia i nawet nie rozumiesz tego co czytasz.
                                          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:56
                                            >Dziecko np urodzone w styczniu mogloby nie pojsc do reception class wcale

alez oczywiscie ze idzie w Summer Term jesli tak uwaza Local Authority. Tu przyjmuja tez semestralnie tez. Nie ma czegos takiego jak ogolne dla Uk rozwiazanie. Kazdy LA inne ma i do Y1 nie zawsze na bank zezwalaja czekac. To ty wygadujesz bzdury i sie pienisz jak niezrowonowazona ktora nie ma zycia tylko " w internecie ktos nie ma racji", bo nie masz normalnego zycia czy cos. Totalny brak dystansu do netu. Siedzi znudzona i obelgi rzuca

Cytat,
                                            Children start school either in the term or in the year in which they reach five, depending on the policy of the Local Education Authority www.home-education.org.uk/articles/legal-csa.pdf

>Ty princess naprawde nie masz pojecia i nawet nie rozumiesz tego co czytasz.

Obowiazek nie dotyczy czy to sie nazywa Reception czy nie Reception. Tu nie nazwe klasy chodzi. DOTYCZY WIEKU i to wkleilam ale ty pewno nie rozumiesz co jest napisane po angielsku. A wlasnie wtedy przypada Reception. W tym wieku.

W ogole nie trzeba chodzic do szkoly bo moze byc home schooling. Ale to tez jest regulowane i sprawdzaja postepy dziecka
                                            • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 14:00

> >Dziecko np urodzone w styczniu mogloby nie pojsc do reception class wcale
                                              >
                                              > alez oczywiscie ze idzie w Summer Term jesli tak uwaza Local Authority. T

Nie to rodzic decyduje , a szkoly decyduja czy przyjmuja do reception class raz w akademickim roku czy 3 razy.
                                              Reception class nie sa obowiazkowe.
                                              • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 14:44
                                                nie rodzic ale Local Authority as stated in the link provided above

>Reception class nie sa obowiazkowe.

powtarzasz sie. Wiek sie liczy dziecka a nie ze jakas klasa jest nieobowiazkowa w calym kraju. To LA decyduje i niektore decyduja ze ma styczniowy dolaczyc w Summer Term
                                                • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 15:39

> nie rodzic ale Local Authority as stated in the link provided above
                                                  >
                                                  > >Reception class nie sa obowiazkowe.
                                                  >
                                                  > powtarzasz sie. Wiek sie liczy dziecka a nie ze jakas klasa jest nieobowiazkowa
                                                  > w calym kraju. To LA decyduje i niektore decyduja ze ma styczniowy dolaczyc w
                                                  > Summer Term

Ty tego nie rozumiesz. To nie jest smieszne to jest zalosne.
                                                  • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:24
                                                    tak to faktycznie zalosne ze jak wyraznie powyzszy link mowi LA decyduje i nie ma narodowych wytycznych. Placz z tego powodu skoro tak cie zalosc bierze, ze czegos tam nie mozesz przelknac. Niesamowicie egzaltowna kobieta jestes. A jak nie pasuje to piana.... i znowu dramat. Pasowalabys do mentalnosci Wlochow albo pd Ameryki ale tu? lol
                                  • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:24
                                    >Jakie wybrane pytania ? to jest dokladnie test jaki dzieciaki dostaja i sprowadza sie do przeczytania 40 slow.

kandyzowana. Test to 40 slow. Ale material jest wiekszy niz testy. Dzieci cale 1.5 roku nie walkuja tylko 40 slow. 10 slow to one dostaja na tydzien na tych karteczkach aby nauczyc sie pisac.

>O jakim programie ty mowisz, tutaj nie ma programu a z pewnoscia nie w reception.

Nazywa sie to Ofsted Reception Curiculum. Phonics to wlasnie czesc tego programu

www.gov.uk/government/publications/reception-curriculum-in-good-and-outstanding-primary-schools-bold-beginnings

>esli oczekiwania waszej nauczycielki sa dwa lata wyzej zdecydowanie mialabym do niej pretensje .

Jest program (curiculum) a oczekiwania nauczycieli sa z nim zgodne. Nie, reception nie polega tylko na zabawie i otrzymujemy zadania domowe na karteczkach i kilka ksiazek do przeczytania i opowiedzenia. Zreszta z polskiej szkoly tez.

W naszej szkole sa dzieci nie potrafiace przeczytac "Tom has a pot" w Spring Semester.
                                    Pani nie ma pretensji, to matki maja pretensje ze na pytanie jak sobie dziecko radzi to ona mowi, ze ponizej oczekiwanej sredniej. A co ma klamac? Matki nie robia nawet systematycznie tych zadan na karteczkach
                                    • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:26
                                      nie ma programu w sensie, ze nie ma konkretnego przymusu materialu do przerobienia, zeby za nim gonic. Jesli dziecko nie opanuje stage 2 phonics to nikt nie bedzie z nim przerabial stage 4 tylko dlatego ze jest w programie reception.
                                      Jesli nie piszesz o phonics screening test to nie mam pojecia o jaki mini sat exam na koniec year 1 Ci chodzi.
                                      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:48
                                        Ale w UK w ogole nie ma czegos takiego jak konkretnie ( jakie czynnosci) co masz robic na zajeciach ani w reception ani w Y1 czy Y2 etc. Jakies szczegolowe dyrektywy.

Ofstead daje Curiculum tu jest www.gov.uk/education/school-curriculum tzn co jest oczekiwane ogolnie w reception czy y1 itd. A juz jakie to sa zadania i co robi nauczycielka to cos co pozostaje w planach miedzy dyrektorka szkoly i nauczycielka ktora pisze ten plan systematycznie i jej przedstawia. A ofsted potem lazi i oglada jak szkoly realizuja curiculum i inne rzeczy tez.

tak, o phonics screening nazywanego tu mini sats
                                        • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:49
                                          w ogole ciagle gadamy o czytaniu i matmie, a curiculum to nie tylko literacy i maths... Tam jest masa innych kryteriow tez. Np. oczekiwane rysowanie na danym poziomie czyli rozwoj motoryczny itd rzeczy
                                          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:51
                                            w Y2 juz jest ten powazniejszy Sats

O tu

www.gov.uk/national-curriculum
                        • edelstein Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 08:50
                          princess ty masz cos z glowa.W Niemczech dopiero 6latki sie ucza czytac i nie ma zadnego powodu dla ktorego 5latek musi to umiec Moj syn nauczyl sie czytac w wieku lat 6,5 jak jego rowiesnicy.
                          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:45
                            Edel, w UK dzieci ida wczesniej do szkoly miedzy 4-5 rokiem zycia ( wg ciebie co robia wtedy? ciagle kartki dostajemy i ksiazki zadane) a w Y1 maja juz phonics exam tzw mini Satsy. Wczesniej zaczynaja bo program jest rozciagniety. W PL (i mozliwe ze w DE) dzieci pozniej zaczynaja ale maja tego materialu do przerobienia wiecej w krotszym czasie.
                            -
                            Pojecie "umiec" to odczytac "Ala ma Kota. Kot ma Ale. Kot siedzi na Stole" a oczywiscie nie teksty: "Wysublimowany widz zawiera sie w substracie podmiotu widza implikowanego "
                            • edelstein Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:54
                              Nie wiem co jest do przerabiania, nauka czytania to kwestia pol roku i uwaga dziecko niespelna 6letnie ma prawo miec z tym problem nawet jak chodzi do szkoly.
                              • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 10:07
                                edelstein napisała:

> Nie wiem co jest do przerabiania, nauka czytania to kwestia pol roku i uwaga dz
                                > iecko niespelna 6letnie ma prawo miec z tym problem nawet jak chodzi do szkoly.
                                >

Przecietny 6-latek poradzi sobie szybciej z nauka czytania niz przecietny 4 czy 5-latek.
                                Jednak wprowadzanie nauki czytania wczesniej jest pozytywne, oczywiscie bez naciskow i wielogdzinnych codziennych cwiczen, czego oczywiscie szkoly nie doradzaja, jedynie 20 minut czytania w domu.
                              • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:33
                                > i uwaga dziecko niespelna 6letnie ma prawo miec z tym problem nawet jak chodzi do szkoly.

pewno ze moze. Program ponoc jednak jest dostosowany do poziomu dzieci. Tyle ze jesli sie nie wykona tych 5-6 kartek co dostajemy co tydzien to potem nauczycielka mowi ze sa do tylu z programem.
                    • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:09
                      Niby tak ale ucza sie czytac globalnie a to nie do konca sie przeklada na sylabiczna nauke czytania po polsku.
                      • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 10:39
                        ichi od jakiegos czasu dzieci w uk ucza sie czytac phonicsami, takimi odpowiednikami polskich glosek. To sie bardzo ladnie przeklada na czytanie po polsku pozniej. Jesli widzialas alphablocks to wlasnie ang phonics. Wszystkie znane mi dzieciaki ( ok tak duzo ich nie ma smile nauczyly sie czytac po polsku same, w wieku 6 - 7 lat
                        • evee1 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 06:07
                          Masz racje. Srednio kumate dziecko umiejace juz czytac po angielsku, wiedzac jak sie wymawia polskie literki, nauczy sie czytac po polsku samo. Moje urodzone i chodzace wylacznie do anglojezycznej szkoly dzieci potrafia czytac po poslku, a nigdy tego nie byly uczone.
              • leyre2 [...] 14.05.18, 07:49
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • bergamotka77 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 08:06
                  NajmaNajma zajmij się sobą dziecino i nie doradzają innym. Jak zwykle uderzylam w twój czuły punkt zwiazany z emigracja (czy nie ekonomiczna jak mniemam wink i owszem matematyka w UK jest na niższym poziomie niż w Polsce, wiem to z wielu źródeł. Przyjmij to do wiadomości kobieto i zacznij używać polskiego przy dzieciach bo masz straszny kompleks imigrancki. A tego tak łatwo się nie pozbedziesz. Nie wystarczy wyprzec sie korzeni.
                  • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 08:20
                    Berga ale tutaj nie ma poziomu jako takiego. Dziecko plynnie przechodzi z materialu jednej "klasy" do nastepnej w ramach jednego Roku. Jedno dziecko w 2 klasie moze byc na poziomie zerowki , a drugie 3 Lata wyzej. Moze mozna powiedziev, ze minimalne wymagania 2 klasy sa mniejsze mix w pl, ale zdolne matematycznie dziecko bedzie w tym czasie przerastalo program 4 klasy
                    • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 08:41
                      kandyzowana3x napisała:

> Moze mozna powiedziev, ze minimalne wymagania 2 klasy sa mniejsze mix w pl,

Przede wszystkim to zupelnie inne systemy edukacyjne i trudno je porownywac.

ale zdolne matematycznie dziecko bedzie w tym czasie przerastalo program 4 klasy

I bedzie mialo odpowiednie zajecia dostosowone do poziomu na ktorym pracuje. Dzieci bardzo uzdolnionych jest niewiele (tak jest wszedzie) ale jesli sie trafi to np bedac w year 2 matematyke bedzie robic z year3 czy year 4. Takie przypadki znam.
                  • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:16
                    Na litosc boska matematyka na poziomie dzieciaka ze szkoly podstawowej jest wszedzie taka sama - dodawanie odejmowanie mnozenie dzielenie i geometria. Tyle ze roznie sie wprowadza. Nie da sie porownac wbrew temu co rodzice by chcieli. Nie jest to rocket science.
                    • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:41
                      >Na litosc boska matematyka na poziomie dzieciaka ze szkoly podstawowej jest wszedzie taka sama - dodawanie odejmowanie mnozenie dzielenie i geometria. Tyle ze roznie sie wprowadza. Nie da sie porownac wbrew temu co rodzice by chcieli. Nie jest to rocket science.

dokladnie. Na tym poziomie nie ma roznicy. Moze pozniej w liceum/high school jest. Po prostu to czesto tlumaczenie ludzi ktorych nie interesowalo czy dziecko nadaza za programem w UK czy nie nadaza. W Polsce jest potem zdziwienie.
                    • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:58
                      ichi51e napisała:

> Na litosc boska matematyka na poziomie dzieciaka ze szkoly podstawowej jest wsz
                      > edzie taka sama - dodawanie odejmowanie mnozenie dzielenie i geometria. Tyle ze
                      > roznie sie wprowadza. Nie da sie porownac wbrew temu co rodzice by chcieli. Ni
                      > e jest to rocket science.
                      >

Poziomy zaawansowania sa jednak rozne, mozna poznac podstawy a mozna bardziej skomplikowane zagadnienia. Znam przypadki dzieci ktore bardzo wczesnie w primary school wykazaly szczegolne uzdolnienia matematyczne wlasnie i zostalo to zauwazone, pracowano z nimi inaczej.
                      Oczywiscie takich dzieci jest niewiele.
                  • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:34
                    > owszem matematyka w UK jest na niższym poziomie niż w Polsce, wiem to z wielu źródeł

w szkole sredniej - tak. W podstawowce jeszcze nie.
                    • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:02

> w szkole sredniej - tak. W podstawowce jeszcze nie.

OJP no nie mozna cie inaczej nazwac niz idio...a
                      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:27
                        no mowie ze czesc emigracji to chamy i patologia o czym swiadczy twoj sposob wypowiedzi.
                        • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:32

> no mowie ze czesc emigracji to chamy i patologia o czym swiadczy twoj sposob wy
                          > powiedzi.

A czesc to kompletni idioci o czym swiadcza twoje wypowiedzi. Jestes maszyna od wypisywania bzdur.
                          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:43
                            zapewne cos nie po twojej mysli i dlatego sie pienisz. Idz spac dalej.
                • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:38
                  najma naprawde twoj poziom wypowiedzi wyzywania ludzi od kretynek i glupkow raczej swiadczy zle o twoim poziomie. Jesli sama nie chcesz byc traktowana jak margines spoleczny to zacznij sie zachowywac z klasa. Nic cie pobyt w UK nie nauczyl? Zadnej kultury?Podawaj logiczne argumenty a nie nazywaj ludzi jak z kloaki.
              • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:08
                Biernie tez dobrze. Lepiej niz wiekszosc polskich dzieci ktore rodzice przenosza do Anglii.
          • muchy_w_nosie Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:56
            A jak my wyjeżdżamy w wieku 20-30 lat za granice to co nie jestesmy w stanie sobie poradzić? Bo zatroskaniem o losy i niepowodzenie 7 latka dajemy powod by sądzić że emigracja doroslej osoby to miaja niemożliwa.
    • muchy_w_nosie Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:53
      Poradzi sobie, druga klasa podatawowa to początek edukacji, w Anglii obowiazek szkolny jest od 5 roku życia, czyli dziecko już 3 lata uczy się szlaczkow, literek i jak wygląda szkoła.
      U nas w szkole są podobne dzieci, jak rownież ukraińskie i wszystkie sobie radzą jedne lepiej inne trochę gorzej ale nie mają zaleglosci.
      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 21:55
        cos ty jakich literek? W wieku 6 lat juz plynnie czytaja. Niektore wczesniej. Literek to sie w Kindergarden ucza. 3-4
        • muchy_w_nosie Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:01
          To niech przeczyta lekturycszkolne dla 1 klasy, to bedzie na bieżąco. Matematyka chyba wszędzie wyglada tak samo na początku.
          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 22:26
            Jesli chodzi do polskiej szkoly to tam od 3-4 roku zycia i klasy przedszkolnej sa ksiazki-elementarze i zadania sa z tygodnia na tydzien. Program jest zsynchronizowany z Polska Macierza a ta jest pod ministerstwem oswiaty w Pl
      • boo-boo Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:52
        Co ty bredzisz- w drugiej połowie pierwszej klasy mój starszak już dobrze czytał.W trzeciej klasie ułamki z matematyki już mieli. Młodsza jest w zerówce 5 lat ma i też już czyta. Literek to się dzieci uczą w przedszkolu 3-4 lata mają.
      • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 07:52
        muchy_w_nosie napisał(a):

> Poradzi sobie, druga klasa podatawowa to początek edukacji, w Anglii obowiazek szkolny jest od 5 roku życia, czyli dziecko już 3 lata uczy się szlaczkow, literek i jak wygląda szkoła.

szczesliwie nie 'uczyli' sie szlaczkow 😂
        • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 07:57
          Bergamoty dziecko poszlo do szkoly i ze wzgledu na nieznanomosc jezyka dostawalo bardzo proste tasks bo coz innego mialo dostawac a dur..a beragomata nie znajaca zupelnie systemu edukacyjnego w UK jak wiekszosc takich rodzicow myslala ze taki niski jest poziom i powtarza te bzdury nadal. w UK sa poziomy/sets i w zaleznosci od mozliwosci dziecka moze byc ono na roznych z roznych poziomow. Bardzo zdolne np z matematyki moga byc o klase albo dwie z tego przedmiotu a z reszty niekoniecznie.
          • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 07:58
            Z roznych przedmiotow
          • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:20
            No i to jest bardzo dobre bo dzieci rozwijaja sie roznie. Jedne interesuja sie robakami drugie literami a trzecie nie moze usiedziec w miejscu. Niestety swiat pelen glupich rodzicow ktorzy sami umysl maja zamkniety i nie ogarniaja ze do tego samego celu mozna dojsc na kilka sposobow. Wazne ze moje dziecko najmojsze.
        • muchy_w_nosie Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 15:16
          A mój się uczył, nawet i teraz się uczy. Później nie dziwota, że dzieci piszą jak osoby z różnymi porażeniami i niedowładami kończyn górnych. To że równocześnie robi równania i czyta nie przeszkadza w szlaczkach i ćwiczeniu ręki. A ci po plastycznej to nawet "szlaczki" studiują.
    • boo-boo Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 13.05.18, 23:49
      Chyba na głowę upadli.
    • kropkacom Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 05:28
      Nie rozumiem tego najazdu na autorkę czy tych rodziców. Poza tym, że to ematka big_grin Dlatego autorko watko włącz filtr wink

To początek edukacji. Ja bym na przykład nie przenosiła takich moich nastolatków. Chyba, ze byłaby jakaś wielka konieczność, ale ośmiolatka? Zwłaszcza takiego, który mówi w języku polskim i chodził do polskiej szkoły weekendowej. Na bank będzie potrzebował pomocy, ale bez przesady. Jeśli nie ma deficytów to nadrobi. Z deficytami i tak by miał pod górę. Nastawcie się, że trzeba będzie mu zapewnić pomoc i wsparcie większe niż gdyby był w UK. Nie wiem czego można wymagać od polskiej szkoły, ale chyba powinna być przygotowana na takie dzieci. W końcu chyba nie można ignorować faktu, ze gro Polaków wyjechało i będzie wracać z dziećmi.
    • zurekgirl Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 07:56
      W szkole polskiej dziecko sobie poradzi w sensie nauki. Rok temu przerobilam z corka uczaca sie w year 4 w UK program drugiej klasy polskiej. Bylo latwo, szczegolnie matma. Ortografie tez zalapala jako tako. Polski bardzo jej sie poprawil. Jednak nie wrocilismy do Pl. Wiele osob nam mowilo, ze w szkolach w Polsce niezbedny jest spryt i twardy tylek, wiec moje dziecko mogloby byc bardzo zagubione, w szkole w UK bardziej stawiaja na wrazliwosc i uczciwosc, choc nie twierdze, ze spryciarzy nie ma. Spedzamy kazde wakacje w PL, corka ma polskich znajomych, zauwazylam spore wyrachowanie u wielu dzieci i trudno mi nawet ocenic czy to zle czy dobrze, pewnie polscy rodzice mieliby moje dzieci za ciapy zyciowe 😀
      • ichi51e Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 09:24
        System angielski jest bardzo opiekunczy i przejrzysty wobec dzieci nie ma opcji „problemy zalatwiecie miedzy soba nam nie zawracac glowy” oraz „skarzypyta” dzieciom moze byc ciezko nauczyc sie zyc w polskiej szkole. Ale nie powiedzialabym ze to o spryt chodzi raczej o ten twardy tylek w sumie. Oczywiscie to zalezy tez od szkoly. Sa rozne alternatywne szkoly obecnie.
    • janja11 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 11:10
      Da radę. Na początek przejrzyjcie materiał pierwszej klasy w PL.
      mamadu.pl/121067,czy-wiesz-czego-twoje-dziecko-bedzie-sie-uczyc-w-pierwszej-klasie
    • szeera Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:01
      W tym wątku pojawiło się strasznie dużo bzdur o edukacji wczesnoszkolnej, szczególnie o czytaniu. Jakby ktoś był zainteresowany tym jak przebiega czytanie i nauka czytania (książka skupia się na j. angielskim) to polecam bardzo przyjemną i dobrą merytorycznie książkę: "The Reading Mind: A Cognitive Approach to Understanding How the Mind Reads" Daniel T. Willingham.

W skrócie: nauka czytnia w wieku 4-5 lat nie przynosi żadnych dodatkowych korzyści. Proces odkodowywania tekstu to jedna i najprostsza rzecz w czytaniu (chyba, że dysleksja), problemy pojawiają się w związku z motywacją do czytania czy wiedzą potrzebną do zrozumienia tekstu. Język angielski przez swoją specyfikę sprawia, że dzieci uczą się czytać dobrze później niż dzieci np. hiszpańskojęzyczne, ale potem to się wyrównuje i nie ma różnicy w dalszych wynikach.

O bezsensie prac domowych to już było sporo, więc nic nie napiszę. Tylko jeszcze co do matematyki - to zdecydowanie nieprawda, że wszędzie na świecie dzieci w podstawówce uczą się tego samego i przede wszystkim nie tak samo. Różnice są spore, ale nie wiem jak się teraz uczy w PL, więc nie umiem porównać.
      • leyre2 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:13
        Nauka czytania w wieku 4-5 lat nie jest niczym negatywnym, sens jakis tam ma, wiekszosc dzieci zna litery i potrafi przeczytac proste teksty, nie na poziomie free reader oczywiscie. Jest grupa dzieci czytajacych bardziej zaawansowane teksty niz wiekszosc w tym wieku I grupa czytajaca ponizej ale to wyrownuje sie w year 2 czyli 6-7 latki zazwyczaj. Nieliczne dzieci ktore nadal maja problemy z czytaniem dostaja pomoc.
      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 12:49
        szeera ale tu nie rozmawiamy o tym co jest wlasciwe czy niewlasciwe. Rozmawiamy o faktach jak jest i co robia w szkolach i przenosinach ze szkoly w UK do PL.
        • klerjeser Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:02
          Mnóstwo ludzi wyjeżdża z Polski z dziećmi za granicę i dają tam sobie radę, dlaczego więc nie mają sobie dać rady w drugą stronę, tym bardziej że to dopiero pierwsza klasa.
          • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:15
            no dokladnie taka sama odpowiedz ja dalam.Tym bardziej ze szkola sie tu zaczyna wczesniej
          • berdebul Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 22:21
            Bo wyjeżdżają do systemu przyjaznego uczniom? A wracają do systemu nieprzyjaznego wszystkim?
            • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 22:46
              czyli mowisz o psychologicznym elemencie bo wydaje mi sie ze ja i klerjeser mowilismy o poziomie programowym.

Ja nie znam dzisiejszej szkoly w PL. Za czasow komuny to byla masakra. Nauczyciel to byl Bog i wszyscy sie bali. Ale podobno to sie zmienilo...
              • kandyzowana3x Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 23:06
                No te 30 lat temu to I tutaj nauczyciel byl bog I wszyscy sie go bali, Kar fizycznych zakazano w szkolach w poznych latach 80. Do tej pory zreszta dyscyplina w angielskich szkolach jest wieksza niz w znanych mi polskich. Co akurat uznsje za pozywtyw
                • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 23:23
                  no wiec o co chodzi im z ta szkola polska ze taka straszna niby?
                  • berdebul Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 23:43
                    Przerabianie programu głównie w domu, przerzucanie odpowiedzialności za tłumaczenie programu na rodziców, dwie albo i trzy zmiany, religia w środku zajéć, wymaganie 9 korków od wina z dnia na dzień, lekcje w dziwnych godzinach, brak dobrze wyposażonych sal do przedmiotów ścisłych (czy na etapie 1-3 do środowiska), kiszenie dzieci w szkole, bo przerwy tylko w budynku.
    • joaaa83 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 13:52
      Moja córka ma 8 lat i za m-c skończy pierwszą klasę, więc jestem na bieżąco z materiałem. Jeśli dziecko potrafi czytać po polsku, to sobie ze wszystkim da radę. Wysłałabym 8-latka do pierwszej klasy jeśli naprawdę nie czyta lub bardzo słabo, chyba że jest możliwość nadrobienia przez te 3 m-ce.
    • annama-ria31 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 16:46
      Porodzi sobie, w szkole, w której uczę, są dzieci, które kilka lat temu wróciły z UK, jedno z nich zostało zapisane do 1 klasy, drugie od razu do 3. Młodsze od początku radziło sobie rewelacyjnie, starsze miało problemy z językiem pisanym, ale takim dzieciom należą się dodatkowe, indywidualne godziny języka polskiego, obecnie uczeń ten nie odstaje od reszty klasy. Dodam, że dzieci miały kontakt z językiem polskim w UK tylko w domu, w Polsce zapisane zostały do klas zgodnie z rocznikiem.
    • anka_gosc Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 22:36
      Trójka moich dzieci, urodzonych w UK, biegle posługuje się językiem polskim, piszą, czytają. Do tego uczymy ich sensownych rzeczy z zakresu języka polskiego, geografii Polski, historii, literatury, itd. Gdy są w Polsce to nikomu przez myśl nie przejdzie, że to dzieci "zagraniczne". Moje dzieciaki uczą się również po hiszpańskiego i francuskiego, nawet dobrze im idzie. Są odważne, otwarte, zaradne, odpowiedzialne i ciekawe świata. Poradziłyby sobie w każdym kraju, raczej dość szybko by się przystosowały. Nigdy nie zafundowałabym im polskiej rzeczywistości, a umrzeć to wolałabym na Karaibach.
      • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 22:41
        Ta rzeczywistosc to i w Uk moze byc kiepska. Zalezy od zarobkow rodzica, mozliwosci itp.itd.
        • anka_gosc Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 22:58
          Chyba najmniej chodziło mi o finansową rzeczywistość.
          • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 23:18
            Twoje dzieci pewnie chodza do polskiej szkoly, ewentualnie maja rodzicow - pedagogow wink
            Ciekawi mnie czy np.francuskiego ucza sie w domu czy na lekcjach dodatkowych/prywatnych.
            • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 14.05.18, 23:36
              P.s fajnie piszesz o swoich dzieciach...az powialo optymizmem, dzieki smile
            • anka_gosc Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 08:24
              Nigdy nie chodziły do polskiej szkoły, zawsze szkoda nam było weekendów. Ja skończyłam tak zwaną polonistykę. Francuski w szkole od "czwartej" klasy, kontynuowany w szkole średniej, wykorzystywany często na wakacjach, obóz językowy, itp. Radzą sobie, na podstawowym poziomie, mówią że to trudny język. Z hiszpańskim lepiej - ten prywatnie, a w szkole średniej od początku jako dodatkowy główny język, w praktyce mają go kilka godzin tygodniowo i bardzo lubią.
              • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 09:16
                anka ale my nie mowimy o jakies tam znajomosci innych obcych jezykow tylko byciu perfectly bilingual, bo jesli wszystko liczyc to ja uczylam sie z 5, ale do poziomu native level znam tylko 2: polski i ang. Czyli jesli dzieci nie chodzily do polskiej szkoly to wnioskuje ze ojciec twojego dziecka jest Polakiem i w domu operujecie tylko po polsku? U nas ojciec mowi po ang i naprawde jest to wyzwanie by dzieciak mowil poprawnie po polsku
                • jablkaigruszki Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 10:23
                  OT-Princess, jakie u Was były początki mowy u dziecka? Ja mieszkam w UK, mąż Anglik, dzieci 3 i 1 rok i z j. polskim ciężko nam idzie. Starszy na razie chodzi 1 dzień w tygodniu do przedszkola i mówi chętniej po angielsku. Po polsku tylko, jak mu każe powtórzyć po mnie plus wszystko rozumie. Sam z siebie nie chce mówić😤. Jak było u Was?
                • anka_gosc Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 12:13
                  Jeśli chodzi o hiszpański i francuski - to ja właśnie pisałam o jakiejś tam znajomości obcych języków.
                  Język polski i angielski u moich dzieci jest na równym poziomie, one są dwujęzyczne w stu procentach. Oboje jesteśmy Polakami i u nas w domu od zawsze mówi się wyłącznie w języku polskim, 90% książek które mamy są w języku polskim, nie mamy angielskiej tv i nigdy nie mieliśmy, oglądamy filmy jedynie w języku polskim, itd. Z absolutną premedytacją zanim poszły do szkoły uczyłam dzieci jedynie języka polskiego, zanim zaczęły więc angielską szkołę potrafiły płynnie mówić, trochę czytać i pisać. Oczywiście nie było możliwości odciąć ich od angielskiego, ale wyraźnie chcę zaznaczyć, że ja osobiście dbałam jedynie o język polski wiedząc, że środowisko ewentualne braki w języku angielskim szybko wyrówna. I tak się stało. A później mając taką bazę to już tylko kwestia chęci i determinacji. Nam się chciało - ot i cała tajemnica.
                  Jeszcze jedna sprawa - zobacz Princess na swój post, z angielskimi wtrąceniami, skrótami, jak niedbale go napisałaś...
                  A tak przy okazji. Pracuję w angielskiej szkole. Towarzystwo międzynarodowe, mieszane bardzo (na przykład dziecko albańsko-greckie, wychowane w Niemczech). Większość dzieci zna swoje narodowe języki, języki rodziców, posługując się nimi lepiej i gorzej. Najczęściej trafiającymi się dziećmi bez znajomości własnych narodowych języków są dzieci polskie i rumuńskie. Dzisiaj osobiście uczyłam dwie polskie dziewczynki 6 i 8 lat, które nie potrafią powiedzieć nawet " dzień dobry" po polsku...
      • princesswhitewolf Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 00:19
        a jak to zrobilas ze nie wolaly uzywac angielskiego? Maz jest Polakiem?
        • astomi25 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 16.05.18, 09:42
          Ja nie anka ale tez napisze. Jedno z moich dzieci preferuje jezyk polski, a maz Polskiem nie jest.Preferuje znaczy ze czyta chetniej po polsku, oglada filmy itd. Chociaz ma juz ponad 16 lat i na codzien w szkole uzywa innego jezyka. Zreszta cala moja trojka jest dwujezyczna i po polsku mowi jakby mieszkaly w Polsce. Ale patent na to jest jeden- trzeba chciec i trzeba byc konsekwentnym. Nigdy przenigdy nie odezwalam sie do mojego dziecka w innym jezyku niz polski. Obojetnie gdzie. W wiekszym towarzystwie zawsze mowie, i uprzedzam o tym. A takze proponuje ze jesli chca, moge przetlumaczyc o czym rozmawiam z moim dzieckiem. I tyle. Problemow nie ma. A dziecko wie ze z mama rozmawia sie w jezyku polskim i ulamku sekundy przestawia sie na ten jezyk zwaracajac sie do mnie.
          Nie mowie to to bylo latwe bo bycie konsekwentym nigdy nie jest.ale warto bylo. Chociaz tak naprawde nie jest to jakies mega trudne, bo dla mnie jako Polki, rozmawianie z dziecmi w moim ojczystym jezyku jest tak naturalne jak oddychanie. A o uczuciach to juz w ogole. Kolkiem w gardle stanelyby mi slowa takie jak " kocham cie" w innym jezyku niz moj. Bo jezyk to nie tylko slowa, ale caly ladunek emocji z nimi powiazanych. Mimo iz znam jezyk kraju w ktorym mieszkam prawie na takim poziomie jak polski ( prawie, bo akcent wink ) to MOIM jezykiem, zawsze bedzie jezyk polski.
          Mowienie do dziecka w jezyku kraju w ktorym sie mieszka jest niepotrzebne. Nie ma szansy aby dziecko nie znalo tego jezyka jak swojego. Za to warto walczyc o ten slabszy jezyk. A mowienie w obcym jezyku z bledami to juz w ogole koszmar. To trzeba zostawic osobom kompetentnym- a takie dziecko na swojej drodze spotyka wszedzie. Poczawszy od rodzica ( jesli rodzina mieszana, poprzez nauczycieli, przyjaciol, ludzi spotkanych w parku, lekarzy, na panu sprzedajacego loda skączywszy)
          Ale juz mi sie nie chce walczyc w wiatrakami i w watku o pani, mowiacej lamanym angielskim do dziecka nawet mi sie juz odzywac nie chce. Za bardzo sobie cenie swiety spokoj, a cisnienie i tak mam za wysokie wink
          Nie moj cyrk,nie moje malpy. Podsumowujac,z mojego ponad 16 letniego doswiadczenia jako matka, z wieloletniej pracy z dziecmi i mlodzieza w tym wielu cudzoziemcow twierdze ze naj naj najlepsza metoda pozostanie OPOL. Jesli rodzina polska np to konsekwentnie w domu jezyk ojczysty, poza domem tubylczy.
          I wtedy masz dziecko dwujezyczne.
          Milego dnia wszystkim.
    • maadzik3 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 18:33
      Wróciliśmy jak syn miał 8 lat. Nic nie stracił, poradził sobie dobrze, ale społecznie było ciężko. Polska szkoła jest bardzo inna.
      • asti.12 Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 20:51
        maadzik3 napisała:

> Wróciliśmy jak syn miał 8 lat. Nic nie stracił, poradził sobie dobrze, ale społ
        > ecznie było ciężko. Polska szkoła jest bardzo inna.
        >

Ale co dokladnie masz na mysli piszac spolecznie inna? Czy zalujecie powrotu?
        • mamciazuk Re: dziecko 8 lat i powrot do pl 15.05.18, 22:06
          Wróciłam z 7 latka i 9 latkiem po y2 i y4 w uk, w Polsce zaczęli odpowiednio 2 i 4 klasę, nauka idzie im bardzo dobrze córka jest najlepsza w klasie , syn tez jeden z lepszych. Tak jak pisze maadzik 3 społecznie było gorzej, szczególnie u syna, Pl szkoła to survival , zero dyscypliny, nauczyciele maja związane ręce a dzieci bardzo to wykorzystują wink
          Nie pytaj na tym forum bo tutaj same wąskie specjalistki i ich dzieci chodzą do międzynarodowych szkół i każda Ci napisze ze zmarnujesz dziecko posyłając do rejonowej podstawówki wink
          Ja kiedyś zapytałam czy xx kwota wystarczy na normalne życie w Polsce i otrzymałam mnóstwo odpowiedzi ze nie ma szans, bedziemy biedę klepać i hmmm mamy niewiele większa kwotę niz podałam i żyje nam sie zupełnie lekko także wiesz... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka