Dodaj do ulubionych

obserwacje grafologiczne

01.06.18, 13:28
Jak kilka innych, poszlam ogladac cellulit jednej, obciete majtki drugiej i klate trzeciego.
I jeszcze raz, dzieki trzeciemu, wrocilo do mnie przekonanie, ze polski charakter pisma - choc wiem, ze kazdy ma inny i ze uogolniam, i w ogole - ma cos charakterystycznego.
Czy inne emamy, moze raczej te zamieszkujace od lat za granica, tez maja takie spostrzezenie?
I jesli tak, to skad to sie bierze?
Czy to szkola, czy to jezyk, czy to ...no co, wlasnie?
Ale moze inne jezyki, poslugujace sie rowniez alfabetem lacinskim, tez tak maja?
Wiem, ze jesli nie podzielacie mojego zdania, to bardzo szybko sie o tym dowiem smile
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:11
      Z owych watkow widzialam tylko jeden, wiec zamierzam Twoje pytanie potraktowac serio chociaz pisma tam nie widzialam.
      Ale zakladam, ze chodzi Ci o pisanie dlugopisem?
      Wiec tak. Zauwalylam to juz jako dziecko, bo mialam rodzine w Czechach i dostawalismy kartki na swieta.
      W Hiszpanii tez widze. Inaczej sie uczy dzieci kaligrafii, niektore litery maja inne ksztalty, niektore "rysuje" sie w innej kolejnosci, inny ogonek dorysowuje "y" czy "g"...
      Kiedys sama chcialamm taki watek zalozyc.

Ja w ogole bym prosila eMAMY z zagranicy, zeby wstawily fotke probki pisma swoich dzieci, jesli te uczyly sie pisac w zagranicznej szkole. To moze byc bardzo ciekawe.
      • joa66 Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:16
        A ja poprosiłabym też o linki do "podręczników" do pisania z różnych państwsmile
        • cauliflowerpl Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:19
          Ooo wlasnie! Tam bylby wzorzec.
          • annpierle Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 15:05
            www.ac-grenoble.fr/disciplines/lettres/file/methodologie/Methodo_-_6e_-_les_lettres_de_l-alphabet.pdf
            • joa66 Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 21:03
              Dziękismile
        • princesswhitewolf Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 21:47
          > A ja poprosiłabym też o linki do "podręczników" do pisania z różnych państw

hmm? < podnosi czulki> W UK w ogole nie ma czegos takiego jak podreczniki w edukacji w podstawowce. Podrecznik jest dla nauczyciela. Dzieci dostaja karteczki z zadaniami ale wzorcow innych niz komputerowe nie przypominam sobieuncertain
          • joa66 Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 22:01
            princess , tam był cudzysłów- może Ci się nie wyświetlił wink
    • joa66 Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:15
      Inne też tak mają. Mnie bardzo podoba się angielski "charakter pisma" , ale jestem za leniwa, żeby ćwiczyć.
      • bergamotka77 Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 21:55
        A mnie się nie podoba bo nie łączą liter tak ładnie jak my wink
        • leyre2 Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:24
          Lecza i to o wiele ladniej, a dzieci uczy sie w szkolach tak pisac.
          • leyre2 Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:24
            lacza
    • jak_matrioszka Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:28
      sierysuje.pl/pismo-szkolne/
      • jak_matrioszka Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:31
        Moje polskie male A, to zupelnie inny znak diakrytyczny w jezyku norweskim. Musialam zmienic charakter pisma odrecznego, bo wygladalo, jakbym z bledami pisala tongue_out
        • jak_matrioszka Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:39
          Mam nadzieje, ze link zadziala, kopiowanie na komórce to mordega:
          fontblogg.no/2010/03/19/norsk-skoleskrift/
          U nas na wsi w szkolach ucza tego gornego.
          • ida_listopadowa Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 21:54
            W zyciu nie widzialam, aby ktos tak po norwesku pisal "z". Natomiast starsze osoby - i to jest bardzo charaktertstyczne - stawiaja pozioma kreske nad u w pisaniu ręcznym, aby odroznic ten znak od powtarzajacych sie żeberek w m na przyklad. Zwlaszcza, gdy tych żeberek jest masa: np w słowie summe. Teraz juz tego sie nie uczy ewidentniesmile
      • annpierle Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:53
        bardzo ciekawe
    • no_easy_way_out Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:38
      Inne standardy w szkole

Bylem jako student w USA. Bylo to juz troche temu i wiecej niz teraz odbywalo sie tam biurokraji papierowo -zwlascza przerozne aplikacje o prace. Nie mowie o liczbach ale z czasem nauczylem sie pisac siodemki i jedynki w ich standardzie. Nawet nie wiem czy to byl standard USA czy moze tamtej czesci USA gdzie bylem.
      Siodemka bez kreseczki posrodku, jedynka to w zasadzie taka kreska tylko. Do tego stopnia, ze potem bedac w Polsce ciezko mi bylo sie z powrotem przestawic.

Poza tym data w formacie Miesiac-Dzien-Rok ale to juz inny temat wink
      • no_easy_way_out Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:40
        Mialo byc:
        nie mowie o literach. O liczbach wlasnie mowie suspicious
        • leyre2 Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:50
          W uk cyfry pisze sie podobnie 1 to zazwyczaj kreska a jesli ma dodatkowa j gory to na dole 'stoi ' na kresce. 9 tez nie ma zakrecenia.
    • aerra Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:53
      Może dlatego, że pismo mam zupełnie inne niż to "szkolne" (bardzo szybko się przestawiłam, jak tylko w szkole nie było już obowiązku pisania "po szkolnemu" bo mi się szkolne zwyczajnie nie podobało), to nie podzielam opinii.
      Wśród moich znajomych też każdy pisze zupełnie inaczej i w większości przypadków pismo nie ma nic wspólnego z tym wyuczonym w szkole. A ja od lat piszę głównie printem, swoim własnym (chyba dość unikalnym) krojem pisma. Pięknie też pisała moja prababcia (listy wink ), i takiego rodzaju pisma próbowałam się nauczyć (bo zupełnie, ale to zupełnie, diametralnie inny niż mój, italic i to taki ozdobny z zawijasami), ale muszę się bardzo skupić, żeby pisać w ten sposób, na szybko i bez pełnego skupienia nie da rady wink
    • 1matka-polka Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 14:54
      Tak, niemieckie pismo reczne tez wyglada inaczej, niż polskie.
      • alpepe Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:09
        niemieckiego pisma odręcznego jest kilka rodzajów w zależności od Landu.
    • srubokretka Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 15:29
      U nas pismo odreczne jest w zaniku. Od klasy 6 wiekszosc dzieci ma pisac wyllacznie na tabletach. Corce zasugerowali, zeby przez wakacje, przed 6kl, cwiczyla pisanie na kompie.
      Z synem 2 nauczycielki walczyly (1 klasa), zeby pisal po amerykansku; czyli kazda literka odzielnie (najbardziej rozni sie literka "r" od naszej). Syn nie chcial, bo mial problemy z lokalizowaniem poczatku i konca wyrazu. Pisze wiec po swojemu po mojej interwencji. Dla mnie to byla farsa, bo sa w jego klasie dzieci, ktore od 4 r.z. pisza wylacznie na koputerze, a nauczycielki walczyly z nim, bo chcial pisac odrecznie po swojemu.
      Ogolnie tutaj dzieci pisza obrzydliwie. Zeszyty sa niechlujnie prowadzone. W wiekszosci znanych mi szkol dzieci nie sa uczone jak ladnie pisac. Za moich czasow nauczyciele wyrzucaliby te zeszysty do kosza.
      • taki-sobie-nick Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 21:00
        srubokretka napisał:

> U nas pismo odreczne jest w zaniku. Od klasy 6 wiekszosc dzieci ma pisac wyllac
        > znie na tabletach.

Biedne dzieci. Zabiorą im tablet i nie będą umiały się podpisać.
        • srubokretka Re: obserwacje grafologiczne 05.06.18, 13:35
          Podpisac sie beda umiec, ale niewiele pond to.
          U nas panuje przedziwny system. Wladza zabiega, zeby do systemu szkolnego wysylac juz 4 latki. Zaczynaja ich tam uczyc pisac, czytac itd ... a efekty calosciowo sa powiedzmy: zastanawiajace. (szczegolnie, jezeli wezmie sie pod uwage to, ze nie ma indywidualnej korekty nauczyciela stylu, ortografii, wygladu liter w poczatkowych klasach podstawowki). Na cholere uczyc 4latka pisac (, skoro w miedzyczasie przerzuca sie to dziecko na tableta. Naprawde cel tego systemu jest nie do odgadniecia dla mnie.
      • princesswhitewolf Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 21:50
        >zyli kazda literka odzielnie (najbardziej rozni sie literka "r" od naszej)

nigdy nie przypuszczalam ze mam "amerykanskie" pismo. lol. A moja matka zawsze zrzedzila ze rozdzielam literki
    • ida_listopadowa Re: obserwacje grafologiczne 01.06.18, 23:26
      znalazlam jak wyglada czeskie pismo odreczne i powiem: nie zazdroszcze tym maluchom! ale wyglada pieknie. Zwróćcie uwage na literke l oraz t, poniewaz t nie ma poprzecznej kreski a taki zawijasek na dole!
      typomil.com/2007/01/normalizovane-skolni-pismo/
      • joa66 Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:02
        "t" jest piękne !
        • alpepe Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:08
          takie samo t i k są w niemieckim pisanym. Nie podoba mi się to wcale.
        • lellapolella Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 11:26
          W ogóle całość jest piękna, taka surowa i lekka jednocześnie. Klasyka.
    • alpepe Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:07
      W Niemczech jest kilka krojów pisma, ale generalnie dzieci się uczą pisać tak, jakby ktoś z Polski pisał w wielkim pośpiechu, bez zawijasów. Zgłębiałam temat i faktycznie, o ile może w Bawarii dzieci są uczone bardziej ozdobnego pisma, o tyle w Berlinie i większości Landów jest tak, jak napisałam. Mnie się bardzo to nie podoba, a pisanie t i k to już katastrofa. Z kolei pismo pisane francuskie dla mnie zalatuje starociami, takie z np.
    • agnieszka_kak Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:28
      W Holandii inaczej pisze się litere r male, dla mnie to zupełnie nieczytelne. Małe t również inaczej, ale to ki nie przeszkadza.
      ...images/XjJt9v
    • agnieszka_kak Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 09:31
      i.pinimg.com/originals/4e/7c/f3/4e7cf3ba1bbc06ca38853b29f288bf07.jpg
      • lellapolella Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 11:29
        Małe "r" podobnie jak we francuskim. Świetny wąteksmile
    • naggina Re: obserwacje grafologiczne 02.06.18, 11:34
      oczywiście, że tak.
      polski rozpozznaję, ukraiński i anglosaski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka