Dodaj do ulubionych

sytuacja w pracy-podwyżka

06.06.18, 19:41
Nie mnie to dotyczy, ale męża. Mąż pracuje w pewnej prywatnej firmie dwa i pół roku, nie dostał w tym czasie żadnej podwyżki, premii itd., mimo, że był chwalony i obiektywnie też dobrze mu szło, zdobył wielu nowych klientów, najwięcej z pracowników tam zatrudnionych. Dwa miesiące temu poprosił o podwyżkę, motywując tym, że po pierwsze ma osiągnięcia i zarobił dla firmy, a po drugie wzrosły prace w tym sektorze o dany procent. Właściciel i jednocześnie prezes firmy niby powiedział, że sam chciał mu dać podwyżkę i musi tylko coś ustalić z inwestorami. Od tego czasu, przez dwa miesiące cisza. Mówiłam mężowi, żeby się upomniał, ale ciągle słyszę, że a to prezes był w delegacji, a to dziecka pilnuje w domu, a to coś tam. Nie wierzę, że ani razu przez ten czas się nie pojawił. Mąż jest człowiekiem skromnym, mało przebojowym (tak, wiem, widziały gały co brały i nie oczekuję, że mąż będzie fortunę zarabiał) i sądzę, że się krępuje i odwleka całą sprawę licząc, że szef sam poruszy temat. A jak wy widzicie tą całą sytuację? Pracuję w budżetówce i nie wiem czy normalne jest takie odwlekanie, czy liczą, że uda się jeszcze przez parę miesięcy "urwać" trochę kasy dla firmy nie dając podwyżki? Uważam, że mąż powinien upomnieć się o podwyżkę także za te dwa poprzednie miesiące, skoro w zasadzie prezes to wtedy potwierdził. Zwolnić go i szukać kogoś tańszego raczej nie planują, bo kazali mu wyrobić wizę amerykańską, żeby jechać jesienią z prezesem na targi.
Obserwuj wątek
    • mokka39 Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 17:13
      nikt nic?
      • mildenhurst Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 17:22
        Mąż niech przypomina.
        • ajaksiowa Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 17:27
          JW i wcale nie musisz się ,,wstydzić,,że mąż z tych mało zaradnych,cytując klasyka:jedni si€ rodzą na generałów inni na szeregowych_jedni i drudzy tak samo potrzebni i ważni 😄
    • wkurzo-namama Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 17:24
      Muszę to pokazać mężowi smile otóż ja nie wyobrażam sobie cisnąć męża, żeby więcej zarabiał. To ciut kastrujace wg mnie. Podobnie nie chciałabym, żeby to on na mnie wywieral presję odnośnie moich zarobków. Jestem dorosła.
    • volta2 Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 17:44
      różnie to z upominaniem się bywa
      moja koleżanka nie przyjęła "degradacji stanowiska wraz z obniżką pensji" i w efekcie dostała wypowiedzenie bez świadczenia pracy, na tym wypowiedzeniu pojechała odebrać nagrodę za najlepsze wyniki sprzedaży za ostatni okres - nagroda oczywiście finansowa.
      • bywalec.hoteli Re: sytuacja w pracy-podwyżka 11.06.18, 01:13
        To idiotyczna firma - wywalać najlepszego sprzedawce
        • yuka12 Re: sytuacja w pracy-podwyżka 11.06.18, 01:28
          Ale to typowe, moze ostatnio mniej, ale jeszcze te 15 lat temu- bardzo czeste. Po co wydawac pieniadze na wyzsze zarobki najlepszego sprzedawcy, lepiej zatrudnic nowego ze zludna wizja swietlanej przeszlosci i zaplacic mu 4/5 zarobkow poprzedniczki. Zawsze sie ta 1/5 zaoszczedzi, a nowy bedzie oral jak wol, zeby swoja pozycje zatrzymac i polepszyc smile. No i taki dobry pracownik jeszcze za duzo zauwazy, czegos sie bedzie domagal, wiec lepiej sie go pozbyc.
          Jezeli praca ciekawa, firma znana i zarobki w normie, to wciaz znajda sie niestety nowi frajerzy. Zwlaszcza na prowincji.
    • quelquechose Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 17:46
      Tak sobie myślę, że cisnąć rzeczywiście nie wypada, ale wspierać i jeśli jest okazja, to zachęcać. Obiektywnie rzecz biorąc to zapewne nie zaszkodziłoby zapytać ponownie, a ci którzy się domagają, to więcej dostają. Ja niestety również należę do tych, co to nie lubią się domagać, więc doskonale rozumiem twojego męża. Daj mu szansę, może nadarzy się sprzyjająca okazja, może że tak powiem "wyniknie z rozmowy" wink
    • bigzaganiacz Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 18:21
      zajmij sie swoja podwyzka przebojowy pracowniku budzetowki
    • alicia033 Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 18:27
      Z życia wzięte:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,165568462,165568462,podwyzka_jako_jednorozec.html#p165569128
      Gdyby prezes chciał męża podwyżką docenić, to by docenił. Prezes tego po prostu nie chce zrobić. Mąż niech nie traci czasu na gonienie jednorożca w dotychczasowej firmie, tylko poszuka nowej pracy, za odpowiednie pieniądze.
      • bistian Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 20:31
        alicia033 napisała:

> Gdyby prezes chciał męża podwyżką docenić, to by docenił. Prezes tego po prostu
        > nie chce zrobić. Mąż niech nie traci czasu na gonienie jednorożca w dotychczas
        > owej firmie, tylko poszuka nowej pracy, za odpowiednie pieniądze.

Tak samo myślę. Szkoda czasu, szef woli sam wydawać pieniądze, zamiast je dawać pracownikom.
    • jolie Re: sytuacja w pracy-podwyżka 07.06.18, 19:26
      Szef gra na zwłokę i rżnie głupa, bo to jest w jego interesie. Tak, mąż powinien się upomnieć, ale nic z tym nie zrobisz, bo to zależy tylko od niego. A nawet jeśli się wreszcie upomni, nie jest to równoznaczne z tym, że dostanie, czego chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka