Dodaj do ulubionych

Świadectwo z paskiem

08.06.18, 17:37
z oceną dopuszczającą - spotkałyście się? Teoretycznie chyba możliwe, przepisy mówią chyba tylko o średniej, prawda?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 17:43
      Prawda. Odpowiednia średnia i zachowanie co najmniej bardzo dobre. W praktyce, żeby z dopuszczającą mieć średnią na pasek to trzeba mieć doskonałe oceny ze wszystkich innych przedmiotów.
      • livia.kalina Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 17:53
        Jak co najmni3j bardzo dobre to chyba dopuszczająca odpada?
        • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 17:55
          livia.kalina napisała:

> Jak co najmni3j bardzo dobre to chyba dopuszczająca odpada?

A dlaczegóż to?
        • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 17:58
          Nie ma takiej oceny z zachowania jak "dopuszczająca". To może być ocena z przedmiotu. Z zachowania są: wzorowe, bardzo dobre, dobre, poprawne, nieodpowiednie, naganne. Pasek można mieć ze średnią z przedmiotów co najmniej 4,75 i zachowaniem wzorowym lub bardzo dobrym.
          • livia.kalina Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:09
            A no widzisz. Tak to jest jak się ma syna, który ma tykko ocenę wzorową z zachowania a z przedmiotów wyłącznie 5 i 6. To potem człowiek nie wie co to "dopuszczająca". No i jeszcze jak się jest starym. Za moich czasów ta dopuszczająca to był mierny.wink
            • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:13
              Za moich czasów ta dopuszczająca to był mierny.wink

Za moich też, ale ponoć to była obraźliwa nazwa na stan w którym ktoś "coś przecież zrobił/umiał/kojarzył" i stąd późniejsze zmiany wink
          • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:11
            Szczegółowy cytat z rozporządzenia MEN: uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią rocznych ocen klasyfikacyjnych co najmniej 4,75 oraz co najmniej bardzo dobrą roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania, otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej z wyróżnieniem.
            • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:14
              Rozporządzenie znam, tylko ten dopuszczajacy na świadectwie z wyróżnieniem jakoś mi zgrzyta. Ale jak widać teoretycznie to możliwe
              • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:28
                Mi nie zgrzyta. Powiedziałabym, że jeśli ktoś daje radę spełnić warunki "średnia i zachowanie" mimo tego dopuszczającego, to owszem, zasługuje na wyróżnienie - może i bardziej niż ci, co nie mają trój, ale średnią nakręcają "michałkami". Taka sytuacja się nie zdarza praktycznie, bo w przypadku dopuszczającej z czegokolwiek, z pozostałych przedmiotów trzeba byłoby mieć same 5 i 6. No jakoś nie widzę, że uczeń mający tak wysokie oceny ze wszystkiego poza jednym przedmiotem, nie byłby go w stanie zaliczyć choć na 3 (a przeważnie i na 4). Można być mniej utalentowanym do czegoś, ale bez przesady - taka dysproporcja, że aż 2 - i tylko w jednym przypadku? Szczerze mówiąc, gdybym zobaczyła takie świadectwo, zastanawiałabym się, co ktoś miał z głową, że wystawił taką ocenę uczniowi generalnie - jak widać po pozostałych ocenach - systematycznemu, obowiązkowemu, bystremu i nie sprawiającemu problemów wychowawczych.
                • piepe Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:45
                  Zapewniam, że można mieć same 6 i 5 (z przewagę 6) i tróję z wf, jesli występują pewne dysfunkcje, ale nie kwalifikują one do obniżenia wymagań. Nie mówiąc o tym, że oficjalny system kultury fizycznej w szkołach mówi co prawda tylko do gotowości i przykładania staranności do wykonywania ćwiczeń i że na tej podstawie powinno się oceniać ucznia, niemniej praktyka jest zupełnie inna.
                  • piepe Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:47
                    Sorry, pomyłka, miałam na myśli mierny czyli 2 z wf.
                    • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 00:16
                      Wiem, że tak jest. I o takim nauczycielu wf-u sądzę dokładnie to, czego nie napiszę, żebym się nie musiała wycinać. I uważam, że uczeń w takiej sytuacji jak najbardziej na świadectwo z wyróżnieniem zasługuje.
    • aaa-aaa-pl Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 17:53
      Oczywiście moze mieć miejsce taka sytuacja- liczy się średnia i zachowanie.
      • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:08
        Zawsze tak myślałam i tak było w mojej dawnej szkole. W nowej szkole dyrektor twierdzi, że ma być zachowanie bardzo dobre lub wzorowe, średnia powyżej 4,75 oraz brak ocen dostatecznych i poniżej. Szczerze mówiąc dziwne to.
        • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:14
          I niezgodne z prawem. Na miejscu uczniów bym protestowała
        • iwoniaw Twierdzić to on sobie może u cioci na imieninach 08.06.18, 18:16
          jako dyrektor szkoły natomiast jest zobowiązany przestrzegać rozporządzenia ministra edukacji do ustawy o systemie oświaty i szybciutko bym mu to uświadomiła, zwłaszcza gdybym była w sytuacji otrzymania jakiejś trói, a średnią i zachowanie miałabym na pasek (lub moje dziecko).
          • little_fish Re: Twierdzić to on sobie może u cioci na imienin 08.06.18, 18:20
            No dokładnie. Dziwne też, że nauczyciele nie reagują
            • chocolate-cakes Re: Twierdzić to on sobie może u cioci na imienin 08.06.18, 18:26
              Jeszcze jest czas. Świadectwa będą drukowane za półtora tygodnia.
              • chocolate-cakes Re: Twierdzić to on sobie może u cioci na imienin 08.06.18, 18:28
                Ale mam wrażenie, że w tej szkole chyba tak było od lat... No nie wiem oczywiście ale dyrektor jest dyrektorem wiele lat i był naprawdę przekonany o swojej racji.
                A może jak szkoła nie podlega pod kuratorium to może tak być? No sama byłam zdziwiona.
                • iwoniaw Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 18:31
                  Jeśli ma prawo do wystawiania dokumentów państwowych w postaci świadectw, to zawsze podlega kuratorium. Może być prywatna/społeczna/niepubliczna i mieć własny organ prowadzący, nie podlegać pod wydział edukacji w gminie, ale pod kuratorium podlega jak najbardziej.
                  • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 18:34
                    Też kiedyś nie wiedziałam, że może a pracuję w zawodzie od ponad dwudziestu lat. Szkoła jest publiczna.
                    • little_fish Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 18:37
                      To go przepraszam jest organem nadzorujacym?
                      • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 18:43
                        Jak tu napiszę to zdradzę gdzie pracuję a tego nie chcę. Przyznam, że też byłam mocno zaskoczona. Chodzi o to, że nauczyciele awans na dyplomowanie robią nie przy kuratorium, że jeśli inna szkoła coś tam zgłasza do kuratorium lub przychodzi wizytator to w tej szkole jest to ktoś inny.
                  • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 18:52
                    iwoniaw napisała:

> Jeśli ma prawo do wystawiania dokumentów państwowych w postaci świadectw, to za
                    > wsze podlega kuratorium. Może być prywatna/społeczna/niepubliczna i mieć własny
                    > organ prowadzący, nie podlegać pod wydział edukacji w gminie, ale pod kuratori
                    > um podlega jak najbardziej.
                    >
                    >

A możesz mi powiedzieć skąd masz takie informacje? Czy zajmujesz się tym zawodowo na przykład?
                    • iwoniaw Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 19:20
                      Jedyne szkoły, nad którymi nadzoru pedagogicznego nie sprawuje kuratorium, to szkoły podlegające pod inne niż MEN ministerstwo z uwagi na swą specyfikę. Fakt, istnieją takowe, ale nadal podlegają pod przepisy ustawy o ustroju szkolnym o zasadach promocji/promocji z wyróżnieniem.
                      • slonko1335 Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 19:23
                        "Uczeń szkoły artystycznej realizującej kształcenie ogólne, który w wyniku klasyfikacji rocznej uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75, co najmniej bardzo dobrą ocenę z przedmiotu głównego (przedmiotów głównych) lub specjalności lub specjalizacji oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę zachowania, otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej z wyróżnieniem."

może ta trója była z tego przedmiotu głownego akurat i dlatego nie ma tego wyróżnienia
                      • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 19:33
                        iwoniaw napisała:

> Jedyne szkoły, nad którymi nadzoru pedagogicznego nie sprawuje kuratorium, to s
                        > zkoły podlegające pod inne niż MEN ministerstwo z uwagi na swą specyfikę. Fakt,
                        > istnieją takowe, ale nadal podlegają pod przepisy ustawy o ustroju szkolnym o
                        > zasadach promocji/promocji z wyróżnieniem.
                        >
                        >

Na jakiej podstawie jesteś tego pewna?
                        • iwoniaw Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 00:31
                          Przecież o tym jest wprost napisane w art. 11 pkt 7 i art. 48-54 w ustawie o systemie oświaty. Art. 180 mówi, że dokładnie te same organy sprawują odpowiednio nadzór nad szkołami niepublicznymi.
                          • maniaczytania Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 09:32
                            Gdyby ktokolwiek chciał to sprawdzić, to szukajcie w ustawie Prawo oświatowe, a nie w ustawie o systemie oświaty. Przedpiśczyni zapomniała, że przy zmianie ustawy, zmieniła się też jej nazwa.
                            • iwoniaw Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 11:57
                              Tak, nazwa się zmieniła, ale akurat te konkretne artykuły, o których piszę, pozostały bez zmian. Najlepiej przeczytać stosowne fragmenty ustawy wprost na stronach Sejmu, tam są aktualne dane z odpowiednią nazwą i w ogóle tekst ujednolicony po ostatnich zmianach.
                              • maniaczytania Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 12:07
                                ale numery się nie zgadzają wink W starej ustawie art. 11 nie ma pkt 7 na przykład.
                                • iwoniaw Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 12:13
                                  Dlatego napisałam, żeby sobie na stronie Sejmu sprawdzić szczegóły.

W starej ustawie art. 11 nie ma pkt 7 na przykład.

Ja pisałam o nowej. Oraz o rozporządzeniu do niej.
                                  • maniaczytania Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 12:25
                                    ale podałaś nazwę starej i jakby ktoś szukał wg tego w guglach, to mógłby nie znaleźć. Stąd moja poprawka.
                  • slonko1335 Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 08.06.18, 19:01
                    Nad szkołami artystycznymi na przykład nadzór pedagogiczny sprawuje Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego za pomocą specjalistycznej jednostki nadzoru - Centrum Edukacji Artystycznej a nie kuratorium. Nie wiem jak wygląda sytuacja ze sportowymi na przykład ale tez podejrzewam, ż epodobnie i jakis inszy jeszcze wynalazek...
                    • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 08:50
                      Oczywiście, że większość szkół w Polsce podlega kuratorium. Jednak nie wszystkie. Iwoniaw twierdzi, że wszystkie i jak to możliwe, że szkoła nie podlega kuratorium. Jej opinie są bardzo kategoryczne. Moje pytanie brzmi skąd taka wiedza? Wykształcenie, doświadczenie, praca?
                      Jak pisałam wcześniej, też się zdziwiłam, że są w Polsce wyjątki i są szkoły publiczne, które nie podlegają pod MEN i pod kuratorium.
                      Co do tej oceny dostatecznej to upewnię się w poniedziałek, bo sama jestem bardzo ciekawa jak to jest, w końcu w całej Polsce powinno być podobnie. Ale już słonko podała wyjątek i widać, że jednak są jakieś różnice w ocenianiu, gdy szkoła publiczna nie podlega pod kuratorium i MEN. Człowiek uczy się całe życie i nie ma się co upierać przy swoim zdaniu. Tak, iwoniaw, szkoła może nie podlegać pod kuratorium. Twoje pytanie brzmi jak? Ano tak smile
                      • slonko1335 Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 09:10
                        Daj znać bo jestem ciekawa. Z opinią ze nie może być dostateccznej oceny na świadectwie z paskiem kilkakrotnie się juz spotkalam. Ja tez się podpytam w pracy ale nie wiem czy ktoś będzie wiedział bo to inny typ placówki oswiatowej zupełnie .
                    • maniaczytania Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 09:34
                      ale "z wyjątkiem nadzoru nad nauczaniem przedmiotów ogólnokształcących w niepublicznych szkołach artystycznych, który sprawują właściwi kuratorzy oświaty"
                      • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 10:20
                        Pracuję w szkole publicznej, nie ma czesnego i nie podlega pod MEN.
                        To jest liceum, które ma wszystkie przedmioty, które są w każdym innym liceum, uczniowie zdają maturę itp.
                        Ale mają jeszcze inny profil, główny.
                        Pracuję tam pierwszy rok i sama się dowiaduję dopiero jakie są różnice. W zasadzie jedyne różnice to nadzór pedagogiczny, tak dotychczas myślałam ale może też kwestia tej trójki na świadectwie, zapytam w poniedziałek.
                        • maniaczytania Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 10:35
                          też jestem ciekawa, może chodzi właśnie, jak już ktoś wspomniał, o przedmiot z tego głównego profilu.
                        • ewa_mama_jasia Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 10:48
                          Nie wszystkie szkoły pewnie podlegają pod MEN, niektóre pod ministerstwo sportu, obrony narodowej, kultury, zdrowia. To wiem. Ale myślałam, że w kwestii nauczania kuratorium ma jakiś nadzór nad nimi.
                          • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 10:57
                            Szczerze mówiąc też jeszcze niedawno tak myślałam.
                            • maniaczytania Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 11:03
                              ale z ustawy wynika, że w kwestii nauczania przedmiotów ogólnokształcących ma kuratorium.
                              U Was w kwestii tych przedmiotów nie ma nadzoru kuratorium?
                              • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 11:15
                                Nie.
                                To jest zupełnie inny rodzaj szkoły.
                            • iwoniaw Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 11:52
                              Wyżej podałam Ci artykuły z ustawy, które to określają. Uważasz, że to nieprawda?
                              • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 12:02
                                Iwoniaw, wyjaśniam ci tylko, że czasem szkoła w Polsce, szkoła publiczna, może nie podlegać pod kuratorium. Ty pytasz jak może? A dlaczego nie może twoim zadaniem?
                                Skąd masz taką informację, że każda szkoła podlega? No jest to mało spotykane, zgadzam się, ale czasem szkoła publiczna nie podlega.
                                • iwoniaw Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 12:09
                                  No ale chyba nie jest to inny organ niż ministerstwo właściwe dla typu szkoły, prawda? I nadal nie zmienia to faktu, że wytyczne co do ocen, świadectw etc. są dla takiej szkoły obowiązujące zgodnie z ustawą, o której tu rozmawiamy. Tak czy owak - zamiast skargi do kuratorium w takiej sytuacji piszą rodzice skargę do MON czy innego ministerstwa transportu morskiego czy jak ono się tam nazywa (bo szkoły artystyczne czy sportowe, choć podlegające pod odpowiednie ministerstwa, nadzór merytoryczny mają z kuratorium) i sama istota rzeczy będąca przedmiotem tego wątku pozostaje bez zmian, tak?
                                  • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 12:16
                                    Częściowo oczywiście tak, piszą, jeśli mają potrzebę gdzie indziej. Ale kuratorium nic do tej szkoły nie ma. Ostatnio chciałam zgłosić jakiś wyjazd zagraniczny do kuratorium, bo tak robiłam całe lata a tu mi inni nauczyciele wyjaśnili, że zgłasza się gdzie indziej.
                                    • chocolate-cakes Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 12:20
                                      Co do tej oceny to dopytam w poniedziałek, bo dla mnie też to jest dziwne. Może to być coś w tym stylu, jak cytowała słonko, że faktycznie w jakimś typie szkoły z głównego przedmiotu (zawodowego) nie może być 3 żeby było świadectwo z wyróżnieniem. Nie wiem, zapytam.
                                      • iwoniaw Re: Jak szkoła może nie podlegać kuratorium? 09.06.18, 16:19
                                        A to możliwe, aż sama jestem ciekawa, czy to coś w tym stylu, czy z automatu "zwykłą" tróję przyjęto za dyskwalifikującą na pasek.
            • andaba Re: Twierdzić to on sobie może u cioci na imienin 08.06.18, 18:27
              Moja osobista córka posiada świadectwo z tróją i paskiem, wiec jest to możliwe na 100%. A zważywszy na to, że było to świadectwo z klasy szóstej, więc mające znaczenie przy rekrutacji, to raczej taki pasek reguluje coś więcej niż statut szkoły.
              • iwoniaw Re: Twierdzić to on sobie może u cioci na imienin 08.06.18, 18:28
                Oczywiście, że tak. Wyżej cytowałam stosowny fragment rozporządzenia MEN do ustawy o systemie oświaty.
              • chocolate-cakes Re: Twierdzić to on sobie może u cioci na imienin 08.06.18, 18:29
                A to ja wiem, bo sama takie świadectwa wypisywalam.
            • chocolate-cakes Re: Twierdzić to on sobie może u cioci na imienin 08.06.18, 18:32
              little_fish napisała:

> No dokładnie. Dziwne też, że nauczyciele nie reagują

Ja nie wiem czy nie reagują i nie wiem jak tam było, pracuję tam pierwszy rok i rozmawiałam z nim na zupełnie inny temat ale w poniedziałek wrócę do tematu tych trój.
        • kota_marcowa Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:28
          Twierdzi się rymuje z pierdzi, póki co nie stoi ponad prawem.
        • asia_i_p Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 11:08
          Dyrektor nie czytał przepisów od 20-30 lat - tak było, kiedy byliśmy w szkole, ale i wtedy była opcja dostania z dostateczną, tylko średnia musiała być wyższa, chyba 4,80 albo 4,90.
          • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 11:42
            asia_i_p napisała:

> Dyrektor nie czytał przepisów od 20-30 lat - tak było, kiedy byliśmy w szkole,
            > ale i wtedy była opcja dostania z dostateczną, tylko średnia musiała być wyższa
            > , chyba 4,80 albo 4,90.
            >

No nie do końca. Jutro jeszcze zapytam ale istnieje prawdopodobieństwo, że w tym typie szkoły jest to możliwe.
            • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 17:18
              No i tak. Jak pisałam wcześniej, ta szkoła nie podlega kuratorium, choć jest szkołą państwową. Jest przepis, który mówi o tym, że uczeń może mieć świadectwo z wyróżnieniem, gdy ma średnią 4,75, zachowanie wzorowe lub bardzo dobre oraz nie może przy tym mieć trójki z jednego z kilku przedmiotów głównych. Może mieć 3 z matematyki, języka polskiego, angielskiego itp, ale nie z kierunkowego. Tak to funkcjonuje, sprawdzone w przepisach.
              Więc generalnie istnieją w Polsce takie szkoły, ale nie ma ich zbyt wiele, choć może się okazać, że są 2-3 w każdym dużym mieście i raczej chodzi o szkoły średnie, w sensie liceum z jakimś profilem nazwijmy to zawodowym.
          • ewa_mama_jasia Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 12:01
            I wtedy było normalnie, 2-3 osoby na klasę miały wyróżnienie. A nie jak teraz, że 3/4 klasy albo cała z wyjątkiem 1-2 osób ma wyróżnienie.
    • andaba Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 17:57
      Z dostateczną tak, z dopuszczającą nie, ale chyba nie ma przepisów mówiących, że nie można. Wystarczy kilka szóstek dla równowagi.
      • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:03
        To dlaczego piszesz że nie można skoro chyba jednak można 😂
        Sama się głęboko zastanowilam i dlatego pytam. Ale wychodzi na to, że można
        • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:17
          Przecież ona odpowiedziała na pytanie "czy się spotkałyście" - znaczy, widziała świadectwo z paskiem i z tróją, z dwóją nie. A przepisy mówią jasno: liczy się średnia ocen z zajęć obowiązkowych i ocena z zachowania. Nic więcej.
          • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:21
            Aaaaaa faktycznie. Już ten upał mi mózg lasuje. Zapomniałam, o co pytałam 😉
    • bei Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:09
      U nas nie mozna miec trojki, nie mozna miec zachowania dobrego.
      • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:15
        Zachowanie dobre rozumiem, ale trójka? To niezgodne z rozporządzeniem
        • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:18
          Dokładnie - brak paska z powodu trójki (gdy średnia 4,75 lub wyższa i zachowanie co najmniej bardzo dobre) to po prostu łamanie prawa.
          • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:24
            No byłam w szoku, kiedy mi to powiedział. Robił jakieś listy i mówił, o tu szkoda, bo jest dobra średnia, zachowanie bardzo dobre ale jedna trójka. Jak uczę tyle lat, to czegoś takiego chyba nigdy nie było. No zagadam to jeszcze i sprawdzę przepisy.
            • kota_marcowa Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:30
              Gdybym była rodzicem takiego dziecka, poszłaby oficjalna skarga do kuratorium.
              • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:40
                No to może rodzic pójdzie, nie wiem, oceny jeszcze nie są wystawione.
              • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 17:23
                kota_marcowa napisała:

> Gdybym była rodzicem takiego dziecka, poszłaby oficjalna skarga do kuratorium.
                >

Szkoła nie podlega kuratorium.
                Sprawdziłam z dyrektorem w przepisach. W tym typie szkoły jest tak jak pisałam, dyrektor miał rację i pokazał mi przepis.
    • anika772 Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:26
      Nie spotkałam się. Nie wiem, czy to możliwe z formalnego punktu widzenia.
      Inna rzecz (poza tematem), że przeoczono aspekt średniej świadectwa z wyróżnieniem podczas zmiany skali ocen. Wprowadzono szóstki, nie podniesiono poprzeczki. Bez sensu.
      • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:36
        Bo sugerowano się zapewne tym, że wprowadzono też jedynki.
      • filipianka Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:54
        > Inna rzecz (poza tematem), że przeoczono aspekt średniej świadectwa z wyróżnien
        > iem podczas zmiany skali ocen. Wprowadzono szóstki, nie podniesiono poprzeczki.
        > Bez sensu.

wcześniej było na pasek średnia 4,5
        po wprowadzeniu 6 jako ponad program zmieniono na 5,75
        potem zmieniono że 6 nie jest ponad program ale w praktyce w niewielu szkołach się do tego stosują więc niezmienione 4,75 ma sens
        jeśli 6 byłyby powszechne to powinni podnieść np na 5
        • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 19:00
          po wprowadzeniu 6 jako ponad program zmieniono na 5,75

na 4,75.

potem zmieniono że 6 nie jest ponad program ale w praktyce w niewielu szkołach
          > się do tego stosują więc niezmienione 4,75 ma sens

Też tak sądzę. Wcześniej, przy skali 2-5 było jak piszesz: 4,5 na pasek.
      • filipianka Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 18:55
        anika772 napisała:

> Nie spotkałam się. Nie wiem, czy to możliwe z formalnego punktu widzenia.
        > Inna rzecz (poza tematem), że przeoczono aspekt średniej świadectwa z wyróżnien
        > iem podczas zmiany skali ocen. Wprowadzono szóstki, nie podniesiono poprzeczki.
        > Bez sensu.
        • pamel-a1000 Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 19:04
          widziałam swiadectwo z jedna 3 i paskiem
    • sabina211 Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 19:13
      Mój syn miał "pasek" z 3 (na koniec szkoły), bywały w jego klasie świadectwa z wyróżnieniem z dwiema a nawet trzema 3. Może się mylę, ale verdana pisała kiedyś, że jej córka miała "pasek" z 2. Jeśli pokręciłam to przepraszam. Sama świadectwa z paskiem z 2 nie widziałam.
      • mae224 Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 20:01
        Ja miałam pasek na świadectwie maturalnym z jedną 3 z fizyki.
        • renia266 Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 20:39
          Mój osobisty syn ma taką sytuację średnia 5,3 i jedna 3 z informatyki. Długa historia, informatyk uważa, że syn jest ograniczony umysłowo i nic nie potrafi same jedynki cały rok i na koniec łaskawie poprawione na 3. Synowi trzęsą się rece przed informatyką, tak się dzieci boją informatyki, a w domu chłopak sam programuje itp., z konkursu kangura od lat nie zszedł poniżej bdb. Sprawa otarła się o kuratorium. Szkoła proponuje niezależny egzamin, ale odpuszczamy. Czerwony pasek będzie. Moim zdaniem gdyby jedna 3 dyskwalifikowała wyróżnienie na świadectwie, byłoby to bardzo niesprawiedliwe, podobne historie się zdarzają.
          • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 21:25
            Trójka tak, każdy może mieć jakąś piętę achillesową. Zresztą w myśl przepisów i 2 jest dopuszczalne, choć pewnie nieco kuriozalne
          • black-cat Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 22:19
            Niech syn bierze udział w konkursach informatycznych. Za laureata i wyróżnienia będzie musiał dostać dobre stopnie. No i później będziesz miała podstawę do rozmów z dyrekcją. Pokusiłabym się też o komisa w podobnej sytuacji.
    • aaa-aaa-pl Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 21:45
      Zwróćcie jednak uwagę, że rozporządzenie MEN dotyczy wyłącznie placówek publicznych.Niepubliczne mogą tworzyć własne kryteria.
      • moadek Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 21:57
        nie mogą
        • aaa-aaa-pl Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 22:24
          Rozporzadzenie dotyczy szkół publicznych.Wyłącznie.
          • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 00:17
            Nie, jeśli szkoła ma uprawnienia do wydawania świadectwa - dokumentu państwowego, to też podlega pod te rozporządzenia - niezależnie od tego, czy jest publiczna, niepubliczna, prywatna, społeczna itd.
            • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 08:39
              No dobrze, ale wiesz to wszystko z racji wykonywania zawodu, jesteś specjalistą w tej dziedzinie czy przeczytałaś o tym w internecie?
              • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:05
                Wyżej Ci podałam przepisy szczegółowe, które to regulują. Sama nie chcesz napisać, jakie inne niż kuratorium (i ew. wymienione w ustawie ministerstwa w przypadku szkół o "nietypowym" profilowaniu) organy sprawują nadzór merytoryczny nad szkołami, bo uważasz, że to cię pozwoli zidentyfikować bez pudła, a mnie zadajesz takie pytanie? wink
                • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:12
                  Wiesz, mogę tu napisać i zresztą piszę od lat, że uczę angielskiego, skończyłam filologię angielską w Gdańsku, całe lata pracowałam w niepublicznym liceum i gimnazjum. Od roku w liceum, trochę innym, bo ma jakiś konkretny profil. Podaję dużo danych i nie mam z tym problemu no ale gdybym napisała już bardziej konkretnie, to byłoby dla mnie za dużo. Szczególnie, że tego typu szkół nie ma w kraju aż tak wiele. Uwierz, że mówię prawdę smile
                  • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 16:15
                    Ależ ja ani przez moment nie sugerowałam, że nie mówisz prawdy! Chocolate, może nie wyraziłam się zbyt precyzyjnie: chodziło mi tylko o to, że jaka by szkoła nie była, ma zarówno nadzór merytoryczny, jak i podlega określonym przepisom. Wydając legalne, państwowo honorowane świadectwa (zgodne z wzorem będącym załącznikiem do rozporządzenia i tak dalej...) po prostu NIE może sama sobie ustalać, że "z trójką pasek się nie należy" ani niczego w tym stylu, bo przepisy w tej sprawie są jasne. Sądzę, że ten dyrektor, o którym pisałaś, coś po prostu pomylił. Jakby nie było, przepis zawsze można doczytać, bo na czym (na jakich konkretnie przepisach) się opiera konkretna szkoła, to macie zapewne w statucie. I dziwię się tylko, że uczniowie tego nie robią i nie domagają się swego, jeśli faktycznie są sytuacje, że ktoś ma jakąś 3, a jednocześnie wysoką ocenę z zachowania i średnią od 4,75 w górę.
                    • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 16:45
                      Rozumiem smile
                      Jak pisałam wcześniej, pracuję tam pierwszy rok i sama jestem zaskoczona pewnymi sprawami, bo co chwilę się dowiaduję czegoś nowego. Dopytam w poniedziałek.
                      Nawet w szkole niepublicznej, gdzie długo pracowałam, wszystko było identycznie jak w szkole publicznej, oczywiście oprócz czesnego.
                      Ale coś czuję, że tam jest jakiś przepis, tylko jeszcze nie wiem jaki smile
                      • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 16:58
                        Na razie czytam przepisy prawne dla tego typu szkół i widzę coś takiego, że statut danej szkoły może określić do świadectwa z wyróżnieniem wyższą średnią ocen niż 4,75 oraz inne warunki (na przykład brak ocen dostatecznych czy dopuszczających).
                        No powiem wam, sama jestem zaskoczona.
                        • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 17:03
                          Pewnie jak doczytasz, to i mnie zaskoczysz jakąś wieścią w temacie wink
                          Zawsze powtarzam, że na ematce to są jeszcze węższe specjalistki, niż same się podejrzewają o to wink
                          • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 17:10
                            Ale na razie na stronie szkoły w statucie nie widzę niczego takiego.

Pamiętam jeszcze ze spotkania rady pedagogicznej, że jeśli chodzi o te główne przedmioty, to żeby zdać nie można mieć 2 tylko 3. Nie mam pojęcia jak to potem wygląda na świadectwie, ale tak było na półrocze, ktoś miał 2 i był zagrożony z przedmiotu, żeby zdać, teraz na koniec roku musi mieć 3.
                            • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 17:56
                              To jest w sumie dziwne, bo o ile rozumiem ideę, że nie powinno się dawać uprawnień zawodowych ludziom, którzy nie ogarniają podstaw na jakimś tam poziomie - o tyle wydaje mi się, że wobec istnienia konkretnej skali ocen, ten minimalny dopuszczalny poziom po prostu powinien być oceniany najniższą oceną pozytywną - inaczej to jakieś dziwne komplikacje moim zdaniem.
                            • lucyjkama Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 22:20
                              Tak jest w szkołach muzycznych. Z instrumentu głównego i kształcenia słuchu musi być 5 żeby był pasek + średnia oczywiście. Do tego promuje do następnej klasy minimum 3 z tych przedmiotów. Dwója już nie daje promocji.
                              • mysiaapysia Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 23:02
                                No nie jestem pewna, czy musi być 5 z KS. W szkole muzycznej popołudniowej moich dzieci jest taki zapis w WSO:
                                Uczeń, który w wyniku klasyfikacji końcoworocznej uzyskał z obowiązkowych
                                zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75, w tym z instrumentu głównego
                                ocenę co najmniej bardzo dobrą oraz nie uzyskał żadnej oceny dostatecznej,
                                otrzymuje promocję z wyróżnieniem do klasy programowo wyższej.

W tej szkole sporo dzieci dostaje świadectwo z paskiem z 4 z KS, ponieważ nauczyciele teorii są bardzo wymagający i raczej nie są skłonni naciągać ocen.
                                I tak, zgadza się, świadectwo z paskiem już od pierwszej klasy w szkole muzycznej (chociaż akurat w I klasie średnie zwykle są najwyższe, im starsza klasa, tym wysokie średnie coraz rzadsze).
                                • lucyjkama Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 11:03
                                  Faktycznie, sprawdziłam w statucie szkoły córki i tylko z instrumentu musi być 5. A byłam pewna że i z kształcenia. Gdzieś tak przeczytałam.
                          • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 17:21
                            Sprawdzone u źródła smile
                            Tak, w tym typie szkoły jest to możliwe.
                            • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 17:59
                              no i znowu sprawdza się to, że człowiek uczy się całe życiesmile
                            • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 18:30
                              No i proszę - zawsze się wyjątek trafi. smile
      • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 22:27
        Akurat w szkole niepublicznej, gdzie pracowałam bardzo długo, stosowano się do wszystkich przepisów, jakie ma szkoła publiczna. W zasadzie było identycznie.
      • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 08:54
        aaa-aaa-pl napisał:

> Zwróćcie jednak uwagę, że rozporządzenie MEN dotyczy wyłącznie placówek publicz
        > nych.Niepubliczne mogą tworzyć własne kryteria.

Są szkoły niepubliczne o uprawnieniach szkoły publicznej i wtedy muszą się stosować do wytycznych, które są w szkole publicznej.
        • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 11:54
          Skąd ten wniosek i na podstawie których przepisów "nie muszą"? Wszystkie szkoły muszą się stosować do wytycznych organu nadzorującego, a w przypadku szkół niepublicznych o uprawnieniach publicznych jest to kuratorium (względnie odpowiednie ministerstwo, analogicznie jak dla szkół publicznych) - art. 181 ustawy.
    • glowa_do_wycierania Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 22:04
      Sama jestem ciekawa, moje osobiste dziecko będzie miało jednego dopa, przy średniej 5.0 wink
      • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 22:06
        No to powinno mieć pasek, jeśli zachowanie ok 😊
        • glowa_do_wycierania Re: Świadectwo z paskiem 08.06.18, 23:09
          nawet wzorowe
    • feliz_madre Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 09:38
      Podepnę się z pytaniem o średnią w gimnazjum.
      Z ocen z tego tłoku dziecku wychodzi 4,71 czyli bez paska. Ale coś mi mówili, że do świadectwa dopisuje się też oceny z przedmiotów które odeszły w poprzednich latach, czyli o cztery więcej. Wtedy wychodzi średnia 4,9. Pytanie - będzie świadectwo z wyroznieniem czy nie?
      • feliz_madre Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 09:38
        *Z ocen z tego tłoku
        • feliz_madre Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 09:39
          *Z ocen z tego ROKU
          Zwariuję kiedyś z tym słownikiem 🤣
          • livia.kalina Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 17:29
            Naprawdę chwilę zastanawiałam się, o czym piszesz i wyszło mi, że dziecko ma natłok przedmiotów, czyli tak dużo smile
      • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 10:12
        Moim zdaniem tak.
        • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 10:43
          Moim zdaniem też. Liczą się przecież wszystkie oceny na świadectwie
      • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 11:07
        feliz_madre napisała:

> Pytanie - będzie ś
        > wiadectwo z wyroznieniem czy nie?

Będzie z paskiemsmile
        • feliz_madre Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 11:12
          Dzięki. Ale z tego wychodzi, że te przedmioty - w zasadzie same "michalki" liczą sie do średniej dwa razy - a to już trochę dziwne.
          • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 11:17
            Nie mogą się liczyć dwa razy. Liczy się ocena z ostatniego roku. Może być tak, że z pierwszej klasy gimnazjum, bo przedmiot był tylko w pierwszej klasie.
          • ewa_mama_jasia Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 11:34
            Pewnie chodzi o ostatnia klasę, o świadectwo kończące szkole. Wtedy się wpisuje wszystkie przedmioty. Np. w podstawówce w VI klasie kończy się technika i przyroda, w VII plastyka i muzyka. Te przedmioty będą przepisane na świadectwo ukończenia klasy VIII i wtedy będą się liczyć ponownie. Czy dobrze rozumiem? Może niech mania się wypowie, ona wie.
            • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 11:56
              O kurcze, faktycznie. Nie pomyślałam o tym, że można kończyć szkołę podstawową dwa razy, nigdy wcześniej tego nie było. No to faktycznie nie wiem jak to będzie.
              • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:02
                Przecież nikt nie kończy szkoły podstawowej dwa razy. Chodzi o umieszczenie na świadectwie kończącym szkołę także ocen z przedmiotów, które były na świadectwach z klas wcześniejszych i nie były nauczane w klasie końcowej, bo kończyły się wcześniej. Tak było zawsze - "za moich czasów" np. w liceum mieliśmy tzw. przysposobienie obronne przez 2 lata - w I i II klasie. W III nie było tego przedmiotu na świadectwie (bo go nie było w programie dla tej klasy), a po klasie IV na świadectwie (wówczas maturalnym) wpisano też ocenę i z niego, jako przedmiotu zaliczonego w tym typie szkoły (liceum). Tak samo i teraz - jeśli uczniowie kończą np. plastykę w VI klasie czy muzykę w VII (piszę przykładowo, nie chce mi się zaglądać do konkretnych siatek godzin), to chociaż w VIII klasie tych przedmiotów nie ma, to na świadectwie ukończenia szkoły po tej VIII klasie będą umieszczone ostatnie (czyli z tej VI czy VII klasy) oceny z tych przedmiotów.
                • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:08
                  Ja wiem jak było zawsze.
                  Może teraz są jakieś zmiany w związku z tym, że szkoła podstawowa miała trwać 6 lat a jednak trwa 8?
                  Nie wiem. Na pewno żaden przedmiot nie liczy się na świadectwie dwa razy tylko raz, ocena z zakończenia nauki tego przedmiotu.
                  • maniaczytania Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:24
                    ale dzieci, które skończyły 6 klasę, w 2017 roku to przeszły do 7 klasy i nie dostały świadectwa ukończenia szkoły podstawowej.
                    A te, które skończyły 6 klasę rok wcześniej i są teraz w gimnazjach, będą miały świadectwo ukończenia szkoły podstawowej oraz świadectwo ukończenia gimnazjum - to będą dwa różne świadectwa.
      • maniaczytania Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:11
        jeśli dziecko kończy 3 klasę gimnazjum i chodzi o świadectwo ukończenia gimnazjum, to tak, dopisuje się przedmioty, które skończyły się wcześniej, np. w 1 lub 2 klasie. Żadnego nie uwzględnia się dwa razy.
        • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:39
          Dwa razy w sensie że jakiś Michałek typu plastyka i 6 z niego zawyża średnią dwukrotnie - w klasie, w której przedmiot był realizowany i na koniec szkoły
          • ewa_mama_jasia Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:47
            No właśnie też tak myślę. Ale takie absurdy są. Np. podczas rekrutacji do gimnazjów niektóre oceny liczyły się trzy razy. Punktowane była średnia, wyróżnienie, oceny z trzech czy czterech przedmiotow.
            • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 12:53
              Kurcze, no masz rację, faktycznie tak jest.
              • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 09.06.18, 13:36
                Oczywiście analogicznie to działa w drugą stronę - jak się trafi ambitny nauczyciel i mało utalentowany uczeń to trójka może dwa razy popsuć średnią
      • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 17:54
        Ale coś mi mówili, ż
        > e do świadectwa dopisuje się też oceny z przedmiotów które odeszły w poprzednic
        > h latach, czyli o cztery więcej.

Tak, jeśli to świadectwo ukończenia gimnazjum, dopisuje się oceny z zakończonych wcześniej niż w 3 klasie przedmiotów. Ze średnią 4,9 będzie pasek (jeśli zachowanie jest bardzo dobre lub wzorowe).
      • lucyjkama Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 22:22
        Jeśli klasa trzecia to będzie pasek😀
      • jaulfa Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 21:52
        W gim tylko na świadectwie ukończenia szkoły wpisywane są przedmioty, które skończyły się we wcześniejszych klasach gim. I wtedy liczą się do średniej.
        Pasek od 4,75 i co najmniej bdb z zach.
        Wyróżnienie od 5,0 i chyba zach. wz
        • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 22:10
          Co masz na myśli pisząc wyróżnienie od 5,0?
          • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 22:16
            Pewnie jakieś medale patrona szkoły czy inne takie. Ale to jest chyba wewnętrznie przez statut regulowane
            • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 10:35
              Możliwe.
              Szczerze mówiąc pierwszy raz o czymś takim słyszę. To znaczy dla mnie świadectwo z wyróżnieniem to jest to samo, co świadectwo z biało czerwonym paskiem czyli średnia od 4,75 oraz zachowanie wzorowe lub bardzo dobre.
          • feliz_madre Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 12:03
            U nas od średniej 5,0 jest dodatkowo stypendium.
      • arwena_11 Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 15:06
        A to zależy w której klasie. Tylko na świadectwo z ostatniej klasy wpisuje się wszystkie przedmioty.
    • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 09:03
      Jesli chodzi o te paski, to ja mam mieszane uczucia. Moim zdaniem nadużywanie szóstek powoduje dość dziwne sytuacje, bo np. w klasie czwartej, mając 3 szóstki z plastyki, muzyki i techniki, moźna mieć same czwórki ze wszystkich innych istotnych (egzaminacyjnych) przedmiotów (polski, matematyka, przyroda, historia, angielski) i też jest się wyróżnionym za "bardzo dobre"(sic!) wyniki w nauceuncertain Albo można mieć dwie trójki i czwórkę i też być wyróżnionym (na 5 przedmiotów). Dla mnie to nieporozumienie....
      • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 11:14
        Przecież to dotyczy także ocen. U jednego nauczyciela przedmiotu nawet w tej samej szkole można z łatwością mieć celujacy a u innego trzeba się napracować na czwórkę. Ja od dawna twierdzę że oceny nijak się mają do posiadanej wiedzy, pracowitości i umiejętności. ..przyszła do córki klasy w trakcie roku szostkowa uczennica z innego miasta i rodzice są w ciężkim szoku jak to wygląda teraz bo juz nie ma samych piątek nawet....moja córka najwięcej w tym roku musiała popracować z techniki z której mnóstwo osób w klasie ma dostateczny .. ..
        • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 12:17
          slonko1335 napisała:

> Przecież to dotyczy także ocen. U jednego nauczyciela przedmiotu nawet w tej sa
          > mej szkole można z łatwością mieć celujacy a u innego trzeba się napracować na
          > czwórkę. Ja od dawna twierdzę że oceny nijak się mają do posiadanej wiedzy, pr
          > acowitości i umiejętności. ..przyszła do córki klasy w trakcie roku szostkowa
          > uczennica z innego miasta i rodzice są w ciężkim szoku jak to wygląda teraz bo
          > juz nie ma samych piątek nawet....moja córka najwięcej w tym roku musiała popra
          > cować z techniki z której mnóstwo osób w klasie ma dostateczny .. ..
          >

Niestety u nas też jakieś dantejskie sceny w szkole się odbywają, rodzice uczniów którzy z piątkowych/szóstkowych stali się trójkowymi robią jakieś chore akcje z odeoływaniem nauczycieli, normalnie masakra jakaśuncertain Mam nadzieję, że dyrekcja nie ulegnie, bo ja jako rodzic nie wyrażam zgody, by odwoływali nauczycielkę, która dobrze naucza i którą moje dziecko lubi tylko dlatrgo, ze inne dziecko, a raczej jego rodzic ma problem z zaakceptowaniem trójki na świadectwie.
      • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 19:07
        saszanasza napisała:

> Jesli chodzi o te paski, to ja mam mieszane uczucia. Moim zdaniem nadużywanie s
        > zóstek powoduje dość dziwne sytuacje, bo np. w klasie czwartej, mając 3 szóstki
        > z plastyki, muzyki i techniki, moźna mieć same czwórki ze wszystkich innych is
        > totnych (egzaminacyjnych) przedmiotów (polski, matematyka, przyroda, historia,
        > angielski) i też jest się wyróżnionym za "bardzo dobre"(sic!) wyniki w nauceuncertain

Ale dlaczego tak cię to boli? Jesli ktoś wybiera się do liceum plastycznego, to dla niego istotnym przedmiotem będzie ta plastyka, a nie historia. Podobnie np. u dziecka wybierającego się do szkoły sportowej - WF będzie zapewne istotniejszy od przyrody.

Jedyne, co mnie osobiście drażni jakoś tam, to oceny wychodzone, wyproszone (czy to przez dziecko samo, czy rodziców). Nie podoba mi się też na siłę podnoszenie (z inicjatywy nauczycieli, wychowawców) oceny z danego przedmiotu, tylko dlatego, że z innych przedmiotów są wyższe.

• saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 07:22
          kurt.wallander napisała:

> saszanasza napisała:
          >
          > > Jesli chodzi o te paski, to ja mam mieszane uczucia. Moim zdaniem nadużyw
          > anie s
          > > zóstek powoduje dość dziwne sytuacje, bo np. w klasie czwartej, mając 3 s
          > zóstki
          > > z plastyki, muzyki i techniki, moźna mieć same czwórki ze wszystkich inn
          > ych is
          > > totnych (egzaminacyjnych) przedmiotów (polski, matematyka, przyroda, hist
          > oria,
          > > angielski) i też jest się wyróżnionym za "bardzo dobre"(sic!) wyniki w na
          > uceuncertain
          >
          > Ale dlaczego tak cię to boli? Jesli ktoś wybiera się do liceum plastycznego, to
          > dla niego istotnym przedmiotem będzie ta plastyka, a nie historia. Podobnie np
          > . u dziecka wybierającego się do szkoły sportowej - WF będzie zapewne istotniej
          > szy od przyrody.

Przede wszystkim niezależnie od tego do jakiej szkoły wybierają się dzieci, nie bez powodu wymyślili egzaminy bazujące na konkretnych przedmiotach i dlatego właśnie to ta wiedza powinna być podstawą do wystawiania świadectwa z paskiem za "wiedzę". Piszę o szkołach państwowych nieprofilowanych, Zresztą nie okłamujmy się...dla ilu dzieci w klasie w szkołach państwowych ważny jest wf czy plastyka? Ile dzieci wiąże z tym przyszłość? Jedno, dwoje, może troje. Poza tym jednak dostć trudno dostać złą ocenę z plastyki czy wfu....

> Jedyne, co mnie osobiście drażni jakoś tam, to oceny wychodzone, wyproszone (cz
          > y to przez dziecko samo, czy rodziców). Nie podoba mi się też na siłę podnoszen
          > ie (z inicjatywy nauczycieli, wychowawców) oceny z danego przedmiotu, tylko dla
          > tego, że z innych przedmiotów są wyższe.
          >
          No ale pisząc tak powielasz mój schemat. Co cię obchodzą naciąganie ocen innym dzieciom, skoro i tak trafią do różnych szkół, być może do plastycznej albo muzycznej.....

Nadal uważam że świadectwo z paskiem powinno być przy konkretnej średniej ale i minimalnej ocenie 4 ze wszystkich przedmiotów. Pasek powinien zobowiązywać do utrzymania konkretnego poziomu w nauce. Rozumiem, że nie wszystkie dzieci są orłami, ale uważam, że nie wszystkie muszą mieć świadectwa z paskiem, tak samo jak nie wszystkie z takimi świadectwami pokończą studia, ale niech świadectwa mają naprawdę dobrzy uczniowie.
          • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 08:14
            Uważasz, że uczeń, który ma kilka 6 i jedną trójkę jest gorszy od tego który ma 4 z polskiego, matmy, historii i przyrody, za to 6 z religii, plastyki, muzyki, techniki, wf i informatyki?
            Dla mnie idea świadectw z paskiem w ogóle jest jakimś nieporozumieniem..
            • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 09:36
              little_fish napisała:

> Uważasz, że uczeń, który ma kilka 6 i jedną trójkę jest gorszy od tego który ma
              > 4 z polskiego, matmy, historii i przyrody, za to 6 z religii, plastyki, muzyki
              > , techniki, wf i informatyki?
              > Dla mnie idea świadectw z paskiem w ogóle jest jakimś nieporozumieniem..

Oczywiście jest gorszy, być może nawet lepszy, ale paska nie powinien mieć, ponieważ ma tróję.
              • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 09:39
                saszanasza napisała:

> little_fish napisała:
                >
                > > Uważasz, że uczeń, który ma kilka 6 i jedną trójkę jest gorszy od tego kt
                > óry ma
                > > 4 z polskiego, matmy, historii i przyrody, za to 6 z religii, plastyki,
                > muzyki
                > > , techniki, wf i informatyki?
                > > Dla mnie idea świadectw z paskiem w ogóle jest jakimś nieporozumieniem..
                >
                > Oczywiście jest gorszy, być może nawet lepszy, ale paska nie powinien mieć, pon
                > ieważ ma tróję.
                >

Tfu, miało być "nie jest gorszy"
                • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 11:50
                  To może wprowadzić obostrzenia i w drugą stronę - że trzeba mieć przynajmniej 1-2-3 szóstki? A nie 4 plus piątki z wf czy religii?
            • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 09:37
              little_fish napisała:

> Dla mnie idea świadectw z paskiem w ogóle jest jakimś nieporozumieniem..

Już prędzej z tym bym się zgodziła.
              • lucyjkama Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 11:07
                Też się z tym zgadzam. Jakie to wyróżnienie jak ma je 3/4 uczniów. To raczej napiętnowanie tych co po nagrodę nie wychodzą. Powinni to 4,75 podnieść do co najmniej 5,0 albo i 5,5.
                • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 11:16
                  lucyjkama napisała:

> Też się z tym zgadzam. Jakie to wyróżnienie jak ma je 3/4 uczniów. To raczej na
                  > piętnowanie tych co po nagrodę nie wychodzą. Powinni to 4,75 podnieść do co naj
                  > mniej 5,0 albo i 5,5.

Myślę, że 5.0 byłoby optymalne, bo jednak są szkoły i nauczyciele, ktorzy nie stawiają szóstek.
                  • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 12:10
                    nie może tak być, że niższy wymóg bo niektóre szkoły się nie stosują, nie powinno w ogóle tak być, bo wszystkie, no oczywiście z wyjątkami nie podlegającymi tym przepisom stosować się powinny, dzieci powinny mieć równe szanse a nie zalezne od stosowania się bądź nie szkoły...
          • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 10:31
            saszanasza napisała:

> Przede wszystkim niezależnie od tego do jakiej szkoły wybierają się dzieci, nie
            > bez powodu wymyślili egzaminy bazujące na konkretnych przedmiotach i dlatego w
            > łaśnie to ta wiedza powinna być podstawą do wystawiania świadectwa z paskiem za
            > "wiedzę".

Nie, świadectwo obejmuje wszystkie przedmioty, równiez te których ty nie lubisz. A egzaminy, to egzaminy - one mogą zweryfikowac ocenę z przedmiotów uznanych za kluczowe.

Piszę o szkołach państwowych nieprofilowanych, Zresztą nie okłamujmy
            > się...dla ilu dzieci w klasie w szkołach państwowych ważny jest wf czy plastyk
            > a? Ile dzieci wiąże z tym przyszłość? Jedno, dwoje, może troje.

A jakie to ma znaczenie? Dla TYCH dzieci to jest ważne.

Poza tym jednak
            > dostć trudno dostać złą ocenę z plastyki czy wfu....

Być może, ale to chyba dobrze, ze oceniane są starania, a nie tylko zdolności?
            >

> >
            > No ale pisząc tak powielasz mój schemat. Co cię obchodzą naciąganie ocen innym
            > dzieciom, skoro i tak trafią do różnych szkół, być może do plastycznej albo muz
            > ycznej.....

A byc może nie. Sama piszesz, że tych zainteresowanych szkołami plastycznymi, muzycznymi czy sportowymi jest mniejszość. I tak jest. Oceny innych dzieci obchodzą mnie o tyle, że, jesli moje dziecko uczciwie zapracowało na swoją ocenę, a ktos dostaje swoją awansem, to jest to niesprawiedliwe, a co nie mniej wazne, zmniejsza szanse mojego dziecka na dostanie się do szkoły kolejnego szczebla. Takie rzeczy podstawowe trzeba tłumaczyć?
            >
            > Nadal uważam że świadectwo z paskiem powinno być przy konkretnej średniej ale i
            > minimalnej ocenie 4 ze wszystkich przedmiotów. Pasek powinien zobowiązywać do
            > utrzymania konkretnego poziomu w nauce.

Ja uważam inaczej. Obecne zasady dla mnie są OK. Liczy się średnia. Ja się nie burzę, ze niektórzy podnoszą sobie średnia oceną z religii. Moje dzieci nie muszą.

Rozumiem, że nie wszystkie dzieci są or
            > łami, ale uważam, że nie wszystkie muszą mieć świadectwa z paskiem, tak samo ja
            > k nie wszystkie z takimi świadectwami pokończą studia, ale niech świadectwa maj
            > ą naprawdę dobrzy uczniowie.

To skoro tak uważasz, to raczej powinnaś postulowac podniesienie średniej, od jakiej jest wyróżnienie, ot choćby do 5.0. W sumie nie miałabym nic przeciwko. Natomiast deprecjonowanie ocen z przedmiotów, które TY uważasz za nieistotne, jest słabe IMO.
            • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 11:14
              kurt.wallander napisała:

> saszanasza napisała:
              >
              >
              > >
              > A jakie to ma znaczenie? Dla TYCH dzieci to jest ważne.
              >
              > Poza tym jednak
              > > dostć trudno dostać złą ocenę z plastyki czy wfu....
              >
              > Być może, ale to chyba dobrze, ze oceniane są starania, a nie tylko zdolności?

Wiesz, można założyć, że każde dziecko się stara, również z matematyki czy historii, a jednak nikt nie stwia tym dzieciom ocen za starania, tylko za wiedzę.
              > >
              >
              > > >
              > > No ale pisząc tak powielasz mój schemat. Co cię obchodzą naciąganie ocen
              > innym
              > > dzieciom, skoro i tak trafią do różnych szkół, być może do plastycznej al
              > bo muz
              > > ycznej.....
              >
              > A byc może nie. Sama piszesz, że tych zainteresowanych szkołami plastycznymi, m
              > uzycznymi czy sportowymi jest mniejszość. I tak jest. Oceny innych dzieci obch
              > odzą mnie o tyle, że, jesli moje dziecko uczciwie zapracowało na swoją ocenę, a
              > ktos dostaje swoją awansem, to jest to niesprawiedliwe, a co nie mniej wazne,
              > zmniejsza szanse mojego dziecka na dostanie się do szkoły kolejnego szczebla. T
              > akie rzeczy podstawowe trzeba tłumaczyć?

W takim razie ja również mogłabym mieć pretensje o to, że moje dziecko na czerwony pasek zapracowało wszystkimi ocenami, a inne dzieci "michałkami" I pal licho, jeśli takie dzieci pójdą do szkół plastycznych, ale jeśli pójdą do tego samego liceum co moje, to również zmniejszają szanse dostania się do tej szkoły uczniowi "czwórkowo-piątkowemu, jednak bez szóstek.

> > Nadal uważam że świadectwo z paskiem powinno być przy konkretnej średniej
              > ale i
              > > minimalnej ocenie 4 ze wszystkich przedmiotów. Pasek powinien zobowiązyw
              > ać do
              > > utrzymania konkretnego poziomu w nauce.
              >
              > Ja uważam inaczej. Obecne zasady dla mnie są OK. Liczy się średnia. Ja się nie
              > burzę, ze niektórzy podnoszą sobie średnia oceną z religii. Moje dzieci nie mus
              > zą.
              >
              Moje dziecko nie chodzi na religię, chodzi na etykę, dla mnie wliczanie tych ocen do średnich również jest nieporozumieniem,

> Rozumiem, że nie wszystkie dzieci są or
              > > łami, ale uważam, że nie wszystkie muszą mieć świadectwa z paskiem, tak s
              > amo ja
              > > k nie wszystkie z takimi świadectwami pokończą studia, ale niech świadect
              > wa maj
              > > ą naprawdę dobrzy uczniowie.
              >
              > To skoro tak uważasz, to raczej powinnaś postulowac podniesienie średniej, od j
              > akiej jest wyróżnienie, ot choćby do 5.0. W sumie nie miałabym nic przeciwko. N
              > atomiast deprecjonowanie ocen z przedmiotów, które TY uważasz za nieistotne, je
              > st słabe IMO.

Ok, i tu się zgadzam, być może może takie rozwiązanie miałoby sens.
              • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 11:58
                saszanasza napisała:

> Wiesz, można założyć, że każde dziecko się stara, również z matematyki czy hist
                > orii, a jednak nikt nie stwia tym dzieciom ocen za starania, tylko za wiedzę.

To juz nie bardzo rozumiem, czego ty hccesz, wywalenia w ogole z programu nauczania tych przedmiotów, które nazywasz michałkami? Nie wliczania ich do średniej? To basurd i nikt tego nie wprowadzi.

>
                > W takim razie ja również mogłabym mieć pretensje o to, że moje dziecko na czerw
                > ony pasek zapracowało wszystkimi ocenami, a inne dzieci "michałkami"

Ale skąd wniosek, że inni to matoły, ktore mają 6 z "michałków". Nikt nie broni rowniez twojemu dziecku zdobyc z tych "banalnych" przedmiotów szóstek smile

I pal lich
                > o, jeśli takie dzieci pójdą do szkół plastycznych, ale jeśli pójdą do tego same
                > go liceum co moje, to również zmniejszają szanse dostania się do tej szkoły ucz
                > niowi "czwórkowo-piątkowemu, jednak bez szóstek.

Skoro jeden ma czwórki i piątki, a inny, czwórki, piatki i szóstki (i może jakąś trójkę), to widocznie ten drugi bardziej zasługuje, aby dostać się do wymarzonej szkoły. No litości!
                >
                > >
                > Moje dziecko nie chodzi na religię, chodzi na etykę, dla mnie wliczanie tych oc
                > en do średnich również jest nieporozumieniem,

Tu się zgadzamy.

> Ok, i tu się zgadzam, być może może takie rozwiązanie miałoby sens.

A skoro PiS chce elitaryzacji kształcenia, to niewykluczone, że to wprowadzą.
            • lucyjkama Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 12:34
              >Poza tym jednak dostć trudno dostać złą ocenę z plastyki czy wfu....

Hmmmm... moja córka najgorsze oceny ma właśnie z w-f i muzyki ( a chodzi dodatkowo do popołudniowej muzycznej, ma w niej świadectwa z wyróżnieniem i sukcesy na konkursach nawet międzynarodowych).
              A syn w gimnazjum regularnie dostawał z religii 2.
              Także te oceny to ten...
              • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 13:45
                lucyjkama napisała:

>
                > Hmmmm... moja córka najgorsze oceny ma właśnie z w-f i muzyki ( a chodzi dodatk
                > owo do popołudniowej muzycznej, ma w niej świadectwa z wyróżnieniem i sukcesy n
                > a konkursach nawet międzynarodowych).

Dokładnie, u nas najcięższe przedmioty to technika i informatyka, a na plastykę (i niskie z niej oceny) tez często rodzice narzekają. Pewnie myslą, że z tych "michałków" to powinny być szóstki od góry do dołu za nic.

• iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 14:17
                  No może niekoniecznie "szóstki za nic", ale nie od rzeczy byłoby, gdyby nauczyciele tych przedmiotów stosowali się do przepisów dotyczących oceniania. Bo potem trafi jeden z drugim na rodziców, którzy nie "narzekają", tylko uruchamiają formalną procedurę, żądając stosowania prawa i wtedy nagle jest "jacy dzisiejsi rodzice są roszczeniowi" big_grin
                  • arwena_11 Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 15:14
                    U dziecka znajomej na plastyce jest sama teoria. Rysunki są jako praca dodatkowa na 6. A teoria jest na sprawdzianach. Średnia w klasie to ok 4. I rodzice się awanturują - a to po prostu kwestia uczenia się. Nauczyciel wprost powiedział, że nie będzie oceniał rysynków - bo to ciężko ocenic - tylko wiedzę.
                • mysiaapysia Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 18:48
                  Ja też obserwuję takie oczekiwania rodziców. I to akurat w takich szkołach, gdzie tak naprawdę trzeba się postarać, żeby nie mieć 5 na koniec z muzyki, plastyki i techniki. Wystarczy być przygotowanym do lekcji (mieć książkę, flet, farby, pudełka itd. w zależności od przedmiotu), nauczyć się o jakimś kompozytorze (2 strony z podręcznika, sprawdzian nie wykraczający poza to, co w podręczniku), nauczyć się na pamięć piosenki i ją jako tako zaśpiewać lub zagrać (w sensie niekoniecznie czysto), zapełnić całą kartkę rysunkiem w miarę sensownym i jako tako szczegółowym.
                  Owszem, na 6 trzeba coś więcej: z muzyki grać na flecie i śpiewać czysto, z plastyki brać udział w konkursach i pokazać talent swoimi pracami (np. z pracowni w MDK-u), z techniki np. w IV klasie zdać test na kartę rowerową na wysokim poziomie.
                  Moje dzieci mają takie doświadczenia z łącznie 3 szkołami podstawowymi (starsza aktualnie kończy klasę 7).
      • arwena_11 Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 15:01
        Szóstka już od wielu lat jest normalną oceną za 100% podstawy. Tylko wielu nauczycieli tego nie zauważyło.
        • feliz_madre Re: Świadectwo z paskiem 16.06.18, 08:52
          > Szóstka już od wielu lat jest normalną oceną za 100% podstawy. Tylko wielu nauczycieli tego nie zauważyło.

Chyba nieliczni zauważyli. Mam dzieci w trzech różnych szkołach i wszędzie 6 jest za osiągnięcia wykraczające poza poziom.
    • asia_i_p Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 11:05
      Przy obecnych przepisach możliwe. Na pewno widziałam z trójką i pozostałe to nie były same szóstki, więc starczy obniżyć trójkę do dwóch, a którąś z piątek podnieść na sześć i już możliwe.

Bardziej bym się zastanawiała, czy da się znaleźć człowieka, który ma problemy z jednym tylko przedmiotem, a resztę zna śpiewająco.
      • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 11:17
        Mój syn 😀 co prawda, nie będzie miał dopuszczającej, ale wcale nie byłoby to trudne
    • stolikowa Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 12:51
      Jasne, w ostatniej klasieLO miałam dopuszczający z matmy, ale dużo celujacych i miałam pasek...najważniejsza średnia.
      • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 13:31
        Ooooo, jesteś jedynym jak do tej pory żywym przykładem takiej możliwości 😁
        • verdana Re: Świadectwo z paskiem 10.06.18, 13:59
          Moja córka - trzy lata z rzędu w liceum (ale to było kilkanaście lat temu), dopuszczający z matematyki, świadectwa z paskiem. Juz wtedy to było teoretycznie niemożliwe, ale jak widać zdarzało się.
      • stolikowa Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 18:54
        Mało tego byłam dumna z tego dopa Bo to znaczyło, że byłam pełnej krwi humanistą. Dodatkowo byłam laureatem olimpiady z historii...
        • anitat Re: Świadectwo z paskiem 11.06.18, 19:18
          Kolega z klasy syna (liceum publiczne) same 5 i 6, i jedna 2 z WOK-u. Zaparł się, że nie będzie się uczył tego przedmiotu. I miał w ciągu roku prawie same 1 i kilka 2, nic innego nie dało się z tego wystawić. Pasek będzie miał. smile
    • agnes_topesto Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 18:30
      nie bedzie czerwonego paska z dopuszczającym zachowaniem...

• little_fish Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 18:32
        Nie ma dopuszczającego zachowania w skali ocen. To ocena z przedmiotu
    • agnes_topesto Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 18:32
      aaa. nie doczytalam, ze o ocene z przedmiotu chodzi.
      z tym to czerwony pasek, bedzie. pod warunkiem, ze srednia na odpowiednio wysokim poziomie.
      • grey_delphinum Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 22:13
        Mój syn nie będzie miał paska, bo ma dobre zachowanie (poza tym same szóstki i piątki).

Zastanawiam się teraz, czy to ma sens - z przedmiotów można mieć nawet dwójki i mieć pasek, bo liczy się średnia, natomiast z zachowania nie można zejść poniżej "piątki", czyli bardzo dobrego zachowania.

I to nie tak, że uważam, że należy obniżyć ocenę zachowania do paska - wprost przeciwnie - jestem zdania, że zachowanie powinno zostać bardzo dobre lub wzorowe.
        Ale, moim zdaniem, powinna zostać wprowadzona reguła, że do "paska" nie można mieć ocen niższych niż czwórki, a średnią zostawić taką jak jest. Wtedy dopiero świadectwo z wyróżnieniem zyskałoby na znaczeniu. Obecnie z ocen dość łatwo je uzyskać i to już - według mnie - żaden prestiż i wyróżnienie...
        • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 12.06.18, 22:20
          Ja już od jakiegoś czasu się zastanawiam czy te świadectwa z wyróżnieniem mają jakikolwiek sens...
        • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 10:31
          moim zdaniem, powinna zostać wprowadzona reguła, że do "paska" nie można m
          > ieć ocen niższych niż czwórki, a średnią zostawić taką jak jest. Wtedy dopiero
          > świadectwo z wyróżnieniem zyskałoby na znaczeniu

A moim zdaniem powinno zostać, jak jest obecnie - świadectwo z paskiem z oceną niższą niż 4 zdarza się naprawdę bardzo rzadko - i oprócz tej oceny raczej nawet czwórek na nim nie ma, bo to już zbyt zaniżałoby średnią. Więc jeśli ktoś ma 5 i 6 z prawie wszystkich przedmiotów, do tego co najmniej b. dobre zachowanie, a z jednego przedmiotu 3, czy - tym bardziej - 2, to moim zdaniem ocena ta nie świadczy o możliwościach intelektualnych ani zaangażowaniu ucznia. Zwłaszcza w kontekście poruszanych w tym wątku kwestii, jak to "oceny są naciągane", żeby generalnie dobre świadectwa wyglądały jeszcze lepiej.

Co do "zyskania na znaczeniu" - obecnie realne znaczenie ma tylko pasek na świadectwie końcowym gimnazjum/8 klasy - to kilka punktów w rekrutacji do szkoły średniej. Poza tym ma znaczenie wyłącznie symboliczne i może ewentualnie być dla kogoś źródłem jakiejś satysfakcji, ale to tyle.
          • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 10:42
            Moim zdaniem przy 6 za 100 procent powinni podnieść średnią za pasek bo teraz większość osób ma go i nie ejst to wyróżnienie tylko piętnowani tych którzy paska nie mają. obecnie przy bardzo dobrej za 100 procent w klasie mojej córki ma pasek 3/4 klasy-fakt klasa dobrana i mocna, jak od przyszłego roku będą stosować 6 za 100% to wyróżnienia nie będzie miała jedna osoba...słabo...
            • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 11:53
              Problem w tym, że nie wszystkie szkoły stosują 6 za 100%. No ocena szkolna jest bardzo subiektywna. Bardzo dużo zależy od nauczyciela. W szkole syna, w zeszłym roku w jego klasie było mało świadectw z paskiem, w równoleglej dużo więcej. Wychowawczyni na zebraniu sama podkreślała, że klasie trafił się zestaw bardzo wymagających nauczycieli. W drugiej klasie nastąpiły zmiany w obsadzie nauczycielskiej i w tym roku ponoć sytuacja odwrotna - w klasie syna zdecydowanie więcej pasków niż w równoległej. A potem te paski i oceny mają znaczenie przy punktacji do LO....
              • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 12:08
                To prawda, ale to jest inny problem. U moich dzieci w szkołach jeden nauczyciel stawia 6 za 100%, drugi nikomu (no chyba, że go zaświadczenie z konkursu kuratoryjnego zmusi) - stąd w klasach równoległych bywają z niektórych przedmiotów różnice wręcz drastyczne (bo nauczyciele różni). Normalnie nie ma to wielkiego znaczenia, ale w przypadku rekrutacji i punktów za świadectwo końcowe jest to niesprawiedliwe. Dlatego od zawsze piszę, że powinien się liczyć tylko zestandaryzowany, oceniany zewnętrznie egzamin końcowy, a nie świadectwa, bo są one nieporównywalne nawet w jednej szkole, a co dopiero z różnych szkół. No ale jest jak jest - więc w sumie nie dziwi mnie też specjalnie, że część dzieciaków jęczy o lepsze oceny niż te, które im "wychodzą", mało tego - część rodziców też za tym "lata" do nauczycieli. Dobrze, że już wakacje za chwilę, będzie moment spokoju z tymi tematami wink
                • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:01
                  To fatalnie. U mnie w szkole nowej i starej, a także w szkole i córki jest system, że na przykład za 95% jest 6 a za 85% jest 5 i nie ma, że ktoś nie stawia. Uczeń musi mieć możliwość zdobyć 6 za trochę mniej niż 100%. Najwyższą oceną w polskiej szkole jest 6. Ktoś tu łamie przepisy.
                  • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:16
                    U mojej córki za 100 procent jest bardzo dobry. Celujący za sukcesy w konkursach i aktywności/zadania dodatkowe, których z niektórych przedmiotów po prostu nie ma a na niektórych mozna celujący zdobyć za takie absurdy, że masakra... . Tak wiem, że łamią prawo i znowu będę tym roszczeniowym rodzicem który z tym zawalczy, żeby moje dzieci miały równe szanse w rekrutacji do szkoły ponadpodstawowej...
                    • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:23
                      Ta
                      > k wiem, że łamią prawo i znowu będę tym roszczeniowym rodzicem który z tym zawa
                      > lczy, żeby moje dzieci miały równe szanse w rekrutacji do szkoły ponadpodstawow
                      > ej...

No otóż to; tak, to łamanie przepisów. Można odpuścić, gdy jest to mniej istotne (dzieci nie rekrutują się akurat w danym roku nigdzie), albo zawalczyć, gdy ocena zaczyna się liczyć - i dostać etykietkę roszczeniowca. (Przy czym "walka" i "roszczeniowość" zaczyna się w niektórych szkołach nie od wizyty w kuratorium i zaproszeniu ekipy tv z programu interwencyjnego, tylko od grzecznego i spokojnego zapytania, jak praktyka X ma się do ustawy Y w punkcie Z, niestety).
                      • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:34
                        żeby tylko to...celujacy z angielskiego oprócz sukcesu w konkursie mozna mieć u nauczyciela mojej córki za.....zdawanie płatnego egzaminu cambridge do niczego nieprzydatnego(280 zeta o ile dobrze pamiętam), a z przyrody za...wyjazd na kolonie z panią która go organizuje-fakt jest atrakcyjny no ale...
                        • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:52
                          slonko1335 napisała:

> żeby tylko to...celujacy z angielskiego oprócz sukcesu w konkursie mozna mieć u
                          > nauczyciela mojej córki za.....zdawanie płatnego egzaminu cambridge do niczego
                          > nieprzydatnego(280 zeta o ile dobrze pamiętam), a z przyrody za...wyjazd na k
                          > olonie z panią która go organizuje-fakt jest atrakcyjny no ale...
                          >

Masakra 😞
                          To jest po prostu nienormalne.
                          • arwena_11 Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 15:19
                            Wiesz, mój syn próbny IELTS zdał na 7,5 - a w szkole ma 3 z angielskiego. A dlaczego? bo nie będzie tracił czasu np na jakieś gotowanie i nagrywanie tego ( taki projekt sobie pani wymyśliła )
                        • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 15:08
                          slonko1335 napisała:

> żeby tylko to...celujacy z angielskiego oprócz sukcesu w konkursie mozna mieć u
                          > nauczyciela mojej córki za.....zdawanie płatnego egzaminu cambridge do niczego
                          > nieprzydatnego(280 zeta o ile dobrze pamiętam), a z przyrody za...wyjazd na k
                          > olonie z panią która go organizuje-fakt jest atrakcyjny no ale...
                          >
                          To nie jest normalne podejście nauczyciela. Moja córka ma 6 z angielskiego za laureata z olimpusa, natomiast z ocen wychodziła jej piątka. Oprócz niej 6 ma dziewczynka "szóstkowa".
                          I właściwie trudno porównać wiedzę tych dzieci...
                          • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 17:49
                            Nienormalne to mało powiedziane niestety w tych przypadkach. Moja córka akurat ma obie celujace z tych przedmiotów za laureata z konkursów a i przepraszam bo mnie poprawiła za kolonie i egzamin jest ocena wyżej a nie celujaca. Po prostu dzieci które będą korzystać miałyby bardzo dobre normalnie a będą mieć celujace źle zrozumiałam. ....
                            • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 12:59
                              slonko1335 napisała:

> Nienormalne to mało powiedziane niestety w tych przypadkach. Moja córka akurat
                              > ma obie celujace z tych przedmiotów za laureata z konkursów a i przepraszam bo
                              > mnie poprawiła za kolonie i egzamin jest ocena wyżej a nie celujaca. Po prostu
                              > dzieci które będą korzystać miałyby bardzo dobre normalnie a będą mieć celujac
                              > e źle zrozumiałam. ....
                              >

Bez sensu, tak samo jak u nas udział w "chórze" to tez ocena wyżej...
                    • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:56
                      To jest naprawdę łamanie prawa.
                      Uczeń musi mieć możliwość otrzymać 6. Sto procent to jest 6, w wielu szkołach już 95-97 % to 6.
                      5 jest od około 85-90% w szkołach, które znam.
                      A co jest w wewnątrzszkolnym systemie oceniania?
                      • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 17:45
                        Jest niezgodny z przepisami. Nie w miescie jeszcze duzo podstawowek sie nie stosuje. Wysłałam w styczniu do men i kuratorium do interpretacji ale nie doczekalam się odpowiedzi do tej poru ale jednak coś ruszyło w tej sprawie ..... Nie wiem jeszcze jak się skończy. Wkleję jak będę przy kompie niezgodne zapisy bo teraz z tel nie mam jak .
                        • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 20:20
                          sorki bo telefon mi poprawia tak super i nie wiem czy coś da się zrozumieć z tego posta... Miało być, ze u mnie w mieście dużo podstawówek nie stosuje się do wystawiania celującej za 100 procent. Zapisy z WSo szkoły moich dzieci: " Jeżeli praca pisemna jest punktowana, suma tych punktów jest w
                          następujący sposób przeliczana na oceny:
                          100 –90% ocena bardzo dobra
                          89 –75%ocena dobra
                          74 –51%ocena dostateczna
                          50 –31%ocena dopuszczająca
                          poniżej 30%ocena niedostateczna
                          Uczeń może otrzymać ocenę celującą z pracy pisemnej jeżeli
                          napisze pracę na ocenę bardzo dobrą i wykona zadanie dodatkowe."

"cena CELUJĄCA, 6 (cel) –oznacza, że osiągnięcia ucznia wyraźnie
                          wykraczają poza poziom osiągnięć edukacyjnych przewidzianych w
                          realizowanym programie nauczania, są oryginalne i twórcze oraz
                          wskazują na dużą samodzielność w ich uzyskaniu; uczeń bierze udział w
                          zajęciach pozalekcyjnych,a w konkursach przedmiotowych zdobywa
                          znaczące wyniki;otrzymuje bardzo dobre i celujące stopnie z prac
                          pisemnych;
                          b)ocena BARDZO DOBRA, 5 (bdb) –oznacza, że uczeń opanował pełen
                          zakres wiadomości i umiejętności przewidzianych w realizowanym
                          programie nauczania;korzysta ze wszystkich dostępnych i wskazanych
                          przez nauczyciela źródeł informacji;wykazuje się aktywną postawą w
                          czasie lekcji; bierze udział w konkursach przedmiotowych; wykonuje
                          zadania dodatkowe."
                          • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 08:22
                            O rany, no to niefajnie. Próg oceny celującej to powinno być trochę mniej niż 100 % a nie powyżej.
                            Z drugiej strony w znanych mi szkołach ocena dopuszczająca nie jest od 30% a od około 40%.
                            • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 08:42
                              Tak tez zwróciłam na to uwagę wklejając, że niski próg na tą dopuszczającą jest.
                          • arwena_11 Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 15:22
                            U syna 50% to 2-.Trójka jest od ok 75%

• ewcia1980 Re: Świadectwo z paskiem 16.06.18, 08:59
                        "To jest naprawdę łamanie prawa.
                        Uczeń musi mieć możliwość otrzymać 6. Sto procent to jest 6, w wielu szkołach już 95-97 % to 6.
                        5 jest od około 85-90% w szkołach, które znam."

A możesz dać namiary na jakieś przepisy / rozporządzenia, które mówią o tym, że 100% materiału szkolnego to 6 ??
                        Bo uczę w 2 różnych szkołach (technikum i liceum(najlepsze w mieście)) i w każdej z nich ocena celująca jest za coś więcej niż materiał szkolny. 90-100% materiału szkolnego to 5.
                        Tak samo jest w podstawówce u moich dzieci.
                        Uczeń oczywiście ma możliwość uzyskania oceny celującej ale musi zrobić coś więcej (konkursy, olimpiady)

No ale teraz rozumiem skąd te średnie 6.0 to na forum.
                        W szkole moich dzieci nie ma możliwości uzyskania takiej średniej.
                        Córka ma 5.0 i jest trzecia (są jeszcze średnie ok 5.1 i 5.06)
                        • chocolate-cakes Re: Świadectwo z paskiem 16.06.18, 10:11
                          Powiem Ci szczerze, że nie wczytywałam się w przepisy. Zaufałam po prostu dyrekcji, że tak jest. Pamiętam, jak była o tym mowa na radzie, że 6 jest za 100 % lub trochę mniej a nie za ponad 100%.
                          Właśnie kończę pracę w tamtej szkole, po blisko dwudziestu latach. Od poprzedniego września pracowałam już w innym liceum i tu jest dokładnie tak samo. Identycznie w liceum córki. Syn też tam chodził wcześniej i też tak było. Na pewno pamiętam o tych przepisach, ale niestety nie pamiętam dokładnie, przykro mi.
                        • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 16.06.18, 10:32
                          kuratorium.kielce.pl/13350/komunikat-przypominajacy-o-koniecznosci-przestrzegania-prawa-oswiatowego-przez-nauczycieli/

www.oswiata.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/za-opanowanie-podstawy-programowej-uczen-powinien-dostac-szostke?refererPlid=258329

www.iwspo.pl/porady-prawne/prawo-oswiatowe/768

www.librus.pl/doradca-dyrektora/pytania-i-odpowiedzi/umiejetnosci-ucznia-wykraczajace-poza-podstawe-programowa/

www.portaloswiatowy.pl/ocenianie-uczniow/wymagania-na-ocene-celujaca-wedlug-nowych-przepisow-12014.html
        • loola_kr Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 13:26
          oczywiście, ze kryteria powinny być zmienione, wszystkie szóstki z WF, plastyki, muzyki podnoszą mocno średnią, świadectwo z paskiem to nieomal coś oczywistego w podstawówce i gimnazjum, a powinno być dużym wyróżnieniem, a teraz ma połowa klasy.
          Jak ja chodziłam do podstawówki to nie można było mieć trói na świadectwie z paskiem, do tego takie świadectwo było tylko w 7 i 8 klasie i jak ktoś nie dostał w 7 to w 8 już nie miał szans.
          • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:29
            wszystkie szóstki z WF, plastyki
            > , muzyki podnoszą mocno średnią

Znam co najmniej z pięć - sześć osób, którym "wszystkie wf, plastyki i muzyki" ZANIŻAJĄ mocno średnią - i nie chodzi o uczniów, którzy np. nie odrabiają zadań, nie noszą stroju czy przyborów, nie oddają prac w terminie - tylko nauczyciele tych przedmiotów chcą pokazać, jacy są "ważni" i że są w stanie "zepsuć świadectwo" Jasiowi równie skutecznie co matematyk czy anglista Małgosi. (przy czym z angielskiego czy matematyki można napisać zestandaryzowany test końcowy i sprawa jest jasna, natomiast wytyczne co do oceniania z przedmiotów artystycznych i wf są inne i ewidentnie nieprzestrzegane). Znam też przypadki, w których po wizycie rodziców Jasia tacy zmieniali ocenę na wyższą (bez żadnych dodatkowych prac, sprawdzianów itd.). Uważam, że to żałosne i śmieszne (znaczy śmieszne do momentu, w którym te świadectwa z paskiem się liczą do czegoś).
            • loola_kr Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:38
              no cóż, wszędzie się trafiają debile.
              tak czy siak kryteria powinny być inne, przy 5-cio stopniowej skali ocen świadectwo z paskiem było od średniej 4,75 i tak samo jest przy 6-cio stopniowej. Powinno być powyżej 5,0 jak nic.
              • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 15:11
                Biorąc pod uwagę zarówno ilość nienormalnych przypadków w szkołach wszelkich, jak i to, że ja swoje świadectwa już otrzymałam, a dzieci radzą sobie mimo różnych schiz nauczycielskich (a czasem i dzięki nim punktują, więc w pewnym sensie się wyrównuje), to w sumie jest mi to tak naprawdę obojętne. Mogłoby być i 6,00 - czemu nie. Tyle że nie sądzę, aby przez to świadectwa stały się bardziej miarodajne, a oceny "sprawiedliwsze". Dzieci szkoda, bo już w młodym wieku są odzierane przez instytucję z idealizmu i wiary, że życie jest sprawiedliwie, zasługi docenione, a winy ukarane - niby to część socjalizacji, ale może niekoniecznie już od podstawówki trzeba tak z siłą kafara... wink
                • loola_kr Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 15:32
                  oczywiście, ze nie byłyby bardziej miarodajne ani sprawiedliwe. To rodzaj pochwały za pracę.
                  Ale jak się już zasłużyło na ten pasek, to powinno być wyjątkowe, 1-2 osoby w klasie a nie 15. Kiedyś świadectwa z paskiem dostawało się na apelu bo było parę osób ze szkoły, teraz by czasu zabrakło na tym apelu.
                  • iwoniaw Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 16:24
                    No właśnie tak czytam na forum co i rusz o "połowie klasy" ze świadectwami z paskiem, ale sądziłam, że to jakaś hiperbola. U moich dzieci naprawdę nie ma tylu świadectw z paskiem, a są w raczej mocnych (na tle rocznika, przynajmniej jeśli chodzi o klasy równoległe w tych samych szkołach) klasach. No, może nie po 1-2 świadectwa, ale też nie połowa. Z 8 osób? To byłaby jakaś 1/3 klasy. W dość "zadbanym edukacyjnie" środowisku to chyba nie taki ewenement? "Za moich czasów" w wielkomiejskiej szkole-molochu, gromadzącej dzieciaki z naprawdę różnych środowisk, też gdzieś z 5-6 osób w klasie miało pasek (fakt, w klasie 35, nie 25 osobowej).
              • arwena_11 Re: Świadectwo z paskiem 16.06.18, 08:43
                Ale warunkiem jest stosowanie oceny celującej za 100% podstawy.A niestety nie wszyscy tak robią. Jedni mają skalę ocen 1-5 - i 6 jest za olimpiadę. Inni nauczyciele mają skalę 1-6
          • baz12 Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 14:42
            A mojemu dziecku tzw "michałki" średnią zaniżają. Jedynie z wf-u ma 6 i plastyki 5, a pozostałe: muzyka, religia, technika 4, Z techniki mimo, że jest dobry i powinien mieć 5 ma 4, bo nauczycielka jest walnięta, na szczęście nie przedłużono z nią umowy na następny rok, bo wszystkie klasy skarżyły się na nią.
            • loola_kr Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 15:11
              ale przy 5-cio stopniowej też by zaniżały z takimi nauczycielami i szanse na świadectwo z paskiem byłoby jeszcze mniejsze. Chodzi mi o to, że teraz taki pasek to zwykła rzecz a nie wyjątkowe wyróżnienie.
            • lucyjkama Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 15:13
              Mojej też zaniża ten nieszczęsny w-f big_grin big_grin big_grin
              • mysiaapysia Re: Świadectwo z paskiem 13.06.18, 17:23
                No wiesz, są tacy, którym ocena z wf "zaniża średnią" w ten sposób, że z powodu jednej 5 z wf nie mają średniej 6,0.
                Także z tym zaniżaniem to czasami nie jest tak źle... Chociaż znałam jedną mamuśkę, która jak lwica walczyła o 6 z jednego jedynego przedmiotu po to, aby dziecko miało na koniec 6 klasy średnią 6,0.
    • bei Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 08:04
      A stopień z zachowania?
      U nas by zdobyć ocenę wzorową z zachowania dopuszczalna jest tylko jedna uwaga negatywna w całym roku szkolnym.
      Nawet gdyby dziecko miało pozytywnych uwag pięćdziesiąt to dwie negatywne w ciągu roku dyskwalifikują je do wzoru.
      Negatywna uwaga- Przeszkadza na lekcji (rozmawia), albo nie uważał na lekcji itp to ciężka zbrodnia. 😊
      Mamy podwyższony próg wymagań w statucie, co nie przeszkadza osobom, które notorycznie przeszkadzają i zachowują się BARDZO niestosownie uzyskiwać noty „ dobry” za całokształt działań.
      • little_fish Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 08:16
        Zawsze może mieć bardzo dobre i też pasek. Nazwa "wzorowe" do czego zobowiązuje. A serio - jako rodzice macie wpływ na zapisy w statucie, może warto poruszyć tę kwestię?
      • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 12:56
        bei napisała:

> A stopień z zachowania?
        > U nas by zdobyć ocenę wzorową z zachowania dopuszczalna jest tylko jedna uwaga
        > negatywna w całym roku szkolnym.
        > Nawet gdyby dziecko miało pozytywnych uwag pięćdziesiąt to dwie negatywne w cią
        > gu roku dyskwalifikują je do wzoru.
        > Negatywna uwaga- Przeszkadza na lekcji (rozmawia), albo nie uważał na lekcji it
        > p to ciężka zbrodnia. 😊

Moja córka nigdy nie dostała żadnej uwagi, ma 100% frekwencję, jest laureatką konkursów, wysoka średnia - zachowanie bardzo dobre. Jedynym jej "przewinieniem" są 3 spóźnienia.
        • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 13:06
          saszanasza napisała:

>
          > Moja córka nigdy nie dostała żadnej uwagi, ma 100% frekwencję, jest laureatką k
          > onkursów, wysoka średnia - zachowanie bardzo dobre. Jedynym jej "przewinieniem"
          > są 3 spóźnienia.

No, ale poza udziałem w konkursach cos jeszcze robi w szkole szczegolnego? U nas za to co wyżej wymieniłaś tez byłoby BDB zachowanie, bo na wzorowe trzeba się wyróżnić.
          • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 13:09
            Wyróżnić, czyli np. poza konkursami brać udział w różnych akcjach w szkole.
            • saszanasza Re: Świadectwo z paskiem 15.06.18, 21:20
              kurt.wallander napisała:

> Wyróżnić, czyli np. poza konkursami brać udział w różnych akcjach w szkole.

No nie robi, tak samo jak inne dzieci ze wzorowym, wiec to chyba nie kwestia udzielania się w szkole. Jak dla mnie, może mieć bardzo dobry, zresztą jej też pasuje (a jak dziecko nie zglasza mi problemów, ja również ich nie widzęwink natomiast ze zwykłej ciekawości zastanawiam się, czym powinna się wyróżniać by mieć "wzorowe", zwłaszcza, że mój syn w tej samej szkole i rownież ma zachowanie bardzo dobre, a uwag w dzienniku kilka, spóźnień i innych "małych przewinień"również nie brakuje...
              • kurt.wallander Re: Świadectwo z paskiem 16.06.18, 10:04
                saszanasza napisała:

natom
                > iast ze zwykłej ciekawości zastanawiam się, czym powinna się wyróżniać by mieć
                > "wzorowe", zwłaszcza, że mój syn w tej samej szkole i rownież ma zachowanie bar
                > dzo dobre, a uwag w dzienniku kilka, spóźnień i innych "małych przewinień"równi
                > eż nie brakuje...
                >
                U nas ocena z zachowania to wypadkowa oceny wychowawcy, innych nauczycieli (każdy może się na radzie wypowiedzieć o każdym uczniu), oraz samooceny ucznia i oceny przez innych uczniów z klasy. Na wzorowe, jak pisałam, poza brakiem zastrzeżeń do codziennego zachowania, brakiem uwag negatywnych, potrzebne jest sporo uwag pozytywnych, a te otrzymuje się m.in. za konkursy, działalność na rzecz szkoły, itp. Oczywiście, w sporym stopniu jest to jednak suma subiektywnych ocen.
      • slonko1335 Re: Świadectwo z paskiem 14.06.18, 13:01
        U moich nie ma opcji na wzorowe z uwagą negatywną...na wzorowe dopuszczalne jest jedno spóźnienie w ciągu semestru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka