laruara 25.06.18, 14:48 Zamierzam nabyć, poproszę o rady, opinie, o pomoc. W miarę niedroga ma być... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
issa-a Re: kamerka samochodowa 25.06.18, 16:05 a czego od niej oczekujesz? ja dostałam "pod choinke". Mąz wybierał, elektronik, więc mam zaufanie. Miała byc najlepsza wśród niedrogich. Dostałam TĘ. Jest prosta w obsłudze, dobra rozdzielczosc. Jedyne co mogloby być lepsze to mozliwosc zmiany zamontowania. Tu, niestety, jeśli juz przykleisz podstawke to koniec....tam właśnie musi być - dlatego trzeba dokladnie wybrać miejsce, u mnie jest za lusterkiem wstecznym. No i nie mozna użyc w innym samochodzie, np. męża...za to cena jest konkurencyjna. Ale sama kamerka jest w łatwy sposób demontowalna (np. żeby zrzucic w domu na komputer). Uwaga! sa dwa sposoby zdejmowania kamery! jeden trudny, drugi łatwy, trzeba wczytac sie w instrukcje. Ja mam kartę, ktora umozliwia zarejstrowanie 10 godz. nagrania non stop. Jesli skonczy sie miejsce na karcie to kasuje od początku nagrania. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: kamerka samochodowa 25.06.18, 16:13 ps. mam ją od +/- 1.5 roku , zadnych problemow, ani z praca kamerki, ani z współpracą z komputerem. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 25.06.18, 16:48 Szczerze, nie wiem czego oczekuję, bo nie wiem, czego mogę... Ale bardzo Ci dziękuję, to dla mnie cenne wskazówki. Martwi mnie trochę to mega mocowanie, ale... Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: kamerka samochodowa 25.06.18, 18:06 >Martwi mnie trochę to mega mocowanie, ale... no wiesz...zalezy jak na to spojrzeć. Kamerke przytwierdzasz do szyby za pomoca dwustronnego przylepca. Jest wystarczajaco mocny bo przez ten cały czas wszystko sie u mnie trzyma. Samą kamerke mozesz zdjąc w prosty sposób, na szybie zostaje tylko podstawka. O ile zdjać chcesz bo kamera ma tryb parkingowy czyli w razie jakiegos ruchu (samochodu) zaczyna nagrywanie. Kamera jest zasilana z gniazda zapalniczki i słuzy do tego baaardzo długi kabel, chyba z 1.5 - 2 m. MUSISZ go powtykac za tapicerke (dookola szyby) bo inaczej bedzie przeszkadzał w kabinie. Jak juz raz powtykasz to na pewno nie bedzie ci sie chciało tego zmieniać. Taki sposób zasilania dotyczyczy chyba wszystkich kamer (nie znam innych) więc odpada codzienna zmiana np. samochodu dla kamerki, nie bedzie ci sie chciało bawić z kablem. Kamerka ma pewien kąt nachylenia wiec to mocowanie na szybie nie musi być aż tak precyzyjne. Wystarczy na środku szyby, za lusterkiem wstecznym, potem regulujesz tylko kąt nachylenia samej kamerki. Ja osobiscie to chetnie wyposażylabym samochód w zestaw 2 kamerowy- przód oraz tył, bo kierowcy z tyłu też potrafia nieźle nawywijac. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 25.06.18, 18:18 U mnie nie ma opcji zmiany samochodu, więc ten problem z głowy. Tryb parkingowy to super opcja, podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 28.06.18, 14:42 A nie masz problemów ze zgraniem materiału na komputer ? Trochę czytałam o tej kamerce i wiem, że pojawia się często ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 01:42 nie, żadnych. Ale zagłębilam sie w temat i problem lezy w tym, że do odczytu filmow z karty potrzebny jest dodatkowy czytnik kart microSD, którego nie ma w wyposażeniu! Ludzie usiłują czytać filmy za pomoca dołączonego kabla a on służy wyłącznie do ładowania kamerki przez komputer i (zdaje sie, bo juz nie pamietam a kamera jest w samochodzie) mozesz, w domu, grzebac sobie w menu kamerki i ustawiac co tam chcesz, nagrywać, zrobic zdjecie, nie przejmując sie baterią. TU temat jest wyjaśniony dokładnie, w ostatnim poście. Zreszta karte microSD tez trzeba kupić. Niestety, instrukcja jest beznadziejna (bardzo skrócona i lakoniczna). Dlatego ja korzystałam z filmow na YT, np video Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 07:26 Ja po zapoznaniu się z testami, opiniami w necie wybrałam (wstępnie) Mio Mivue C320. Ma bardzo dużo pozytywnych opinii, podoba mi się i ma przyzwoite mocowanie. Funkcje podstawowe, ale to mi wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 12:23 mam nadzieję, ze bedziesz zadowolona. Ja wyboru nie miałam bo to był prezent. Ale męza pewnie przekonała zastosowana optyka Sony (jest fotografem, zaawansowanym amatorem) oraz szeroki kąt widzenia (chyba najszerszy dostepny) = widac pobocze. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: kamerka samochodowa 25.06.18, 18:28 ech już któryś raz dzisiaj przeczytałam "kelnerka samochodowa" Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: kamerka samochodowa 25.06.18, 19:29 Fajne są te podsufitowe gdzie prócz sytuacji z zewnątrz widać co robi kierowca, daje dużo szerszy pogląd na zdarzenie niż te przy szybie. Jak kiedyś sobie sprawie miast telefonu to z montażem sufitowym. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 28.06.18, 17:08 Może być przydatna w razie kolizji, żeby ustalić winnego. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: kamerka samochodowa 28.06.18, 17:43 laruara napisała: > Może być przydatna w razie kolizji, żeby ustalić winnego. > A, rozumiem. Mnie by się nie chciało, uważam że to obowiązek policji i firm ubezpieczeniowych, za to im płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 28.06.18, 18:38 A mało jest debili ostro hamujących innym przed maską, żeby sobie uszkodzony wcześniej zderzak zrobić na cudzy koszt... ? Albo kamerka z funkcją trybu parkingowego. Włącza się, gdy ktoś ci na parkingu samochód przestawi. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: kamerka samochodowa 28.06.18, 19:42 No tak, ja piszę z trochę innej rzeczywistości. > A mało jest debili ostro hamujących innym przed maską, żeby sobie uszkodzony wc > ześniej zderzak zrobić na cudzy koszt... ? Sporą część ostatnich 30 lat spędziłam za kierownicą, a nie udało mi się spotkać żadnego . Poza tym u nas jest reguła, że nawet jeśli ktoś przed Tobą zahamował z piskiem opon na maksa, to zderzenie i tak jest Twoją winą. Po prostu masz obowiązek jechania w takiej odległości, żeby na niego nie wpaść. Albo kamerka z funkcją trybu parking > owego. Włącza się, gdy ktoś ci na parkingu samochód przestawi. Tego w ogóle nie rozumiem. Co to znaczy ”przestawi”? Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 28.06.18, 19:52 Uderzy w samochód, uszkodzi go i odjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: kamerka samochodowa 28.06.18, 20:23 laruara napisała: > Uderzy w samochód, uszkodzi go i odjedzie. No tak, jeśli taka kamerka zdoła wychwycić jego numer rejestracyjny, to ma to jakiś sens. W USA struktura opłat ubezpieczeniowych ma Cię chronić przed nadmierną stratą. Można wybrać opcję, że za każdy wypadek płacisz do wysokości ustalonej sumy (deductible). Więc czy naprawa kosztuje $2000 czy $20000, to Ty i tak płacisz powiedzmy $500. Jeśli wypadek nie jest z Twojej winy ORAZ da się ustalić (ubezpieczonego) sprawcę, to nie musisz płacić nawet tych $500. Więc teoretycznie jeśli ktoś mi zniszczy samochód, to powinno mi zależeć na przyłapaniu go, bo wtedy odzyskuję moje deductible, ale w praktyce często macha się na to ręką. W przypadku użycia takiej kamerki, po pierwsze obraz musiałby być wystarczająco czytelny, żeby nie było wątpliwości co do numeru (a do tego tu nie wszystkie samochody mają numer z przodu). Po drugie ten ktoś musiałby mieć ważne ubezpieczenie, a jeśli to chuligan, który ucieka z miejsca wypadku, to pewnie ubezpieczenia też nie ma. W całej mojej samochodowej karierze raz jeden ktoś mi wjechał w zaparkowany samochód pod moją nieobecność. Po powrocie znalazłam karteczkę z numerem telefonu zatkniętą za wycieraczkę . Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 12:28 al_sahra napisał(a): > > A mało jest debili ostro hamujących innym przed maską, żeby sobie uszkodz > ony wc > > ześniej zderzak zrobić na cudzy koszt... ? Takich debili to owszem, na szczęście jest mało. > Sporą część ostatnich 30 lat spędziłam za kierownicą, a nie udało mi się spotka > ć żadnego . Poza tym u nas jest reguła, że nawet jeśli ktoś przed Tobą zaham > ował z piskiem opon na maksa, to zderzenie i tak jest Twoją winą. Po prostu mas > z obowiązek jechania w takiej odległości, żeby na niego nie wpaść. Nie bądź śmieszna. Jeżeli ktoś zajedzie drogę po wyprzedzaniu i wtedy zahamuje, to nie masz na to żadnego wpływu i właśnie na to może się przydać nagranie. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 13:31 Tak, to jest ten wyjątek, kiedy kierowca z przodu może (nie musi) być uznany za winnego wypadku. Ale to jest rzadka sytuacja (tak samo jak to, że kierowca z przodu nagle ruszył do tylu). Znakomita większość tylnych stłuczek jest spowodowana nagłym zahamowaniem przedniego pojazdu bez zmiany pasa i na to kierowca jadący za nim musi być przygotowany. P.S. Spróbuj pisać grzeczniej. Zwrot ”nie bądź śmieszna” nic nie wnosi poza demonstracją braku kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 12:29 al_sahra napisał(a): > laruara napisała: > > > Może być przydatna w razie kolizji, żeby ustalić winnego. > > > A, rozumiem. Mnie by się nie chciało, uważam że to obowiązek policji i firm ube > zpieczeniowych, za to im płacę. Policja i ubezpieczalnie ustalają przebieg zdarzenia na podstawie dowodów. Dostępne dowody inne niż nagranie z Twojego samochodu bynajmniej nie muszą przemawiać na Twoją korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 13:34 45rtg napisał: > Policja i ubezpieczalnie ustalają przebieg zdarzenia na podstawie dowodów. Dost > ępne dowody inne niż nagranie z Twojego samochodu bynajmniej nie muszą przemawi > ać na Twoją korzyść. No więc mnie by się nie chciało. W mało prawdopodobnym wypadku, że kolizję spowodował ktoś inny, a pozory wskazują na mnie, wolę zapłacić moje $500 i podwyższoną stawkę przez następne kilka lat, niż użerać się ze zbieraniem dowodów i sądem. Ale to ja, rozumiem, że ktoś inny, w innym kraju, może mieć inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 14:54 Jak masz nagranie na którym widać co i jak nie martwisz się o nic tylko pokazujesz policji. I tyle. Właśnie o to chodzi ze nie musisz się uzerac z nikim bo masz niezbity dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 17:48 Policja czasem gada od czapy. Kupiłam kamerkę dopiero po tym, gdy uczestniczyłam w poważnej kolizji. Pierwszy samochód ma czerwonym wjechał w drugi. Pierwszy idbił się i uderzył w moje auto, jadące z innej strony. Dobrze, że zrobiłam od razu zdjęcia, bo policja wmawiała mi, że uderzył we mnie drugi, który odleciał kilkadziesiąt metrów dalej i walnął w drzewo. Innym razem ktoś mi zmasakrował drzwi na parkingu a wezwani policjanci wmawiali mi, że pewnie jeżdżę z wgniecenie od dawna😖 Wtedy zwątpiłam w sensowny ogląd sytuacji przez stróżów (prawa?) i zainwestowałam w kamerę. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 17:59 >wolę zapłacić moje $500 i podwyższoną stawkę przez następne kilka lat, niż użerać się ze zbieraniem dowodów i sądem. Ale to ja, rozumiem, że ktoś inny, w innym kraju, może mieć inaczej. a to u was sądy nie sa niezależne? bo "zbieranie dowodów" wyjasnily juz forumki więc domniemywam, że zrozumiale. Poza tym, uprzejmie donosze, że to nie w Polsce (ani w żadnym z tych zacofanych cywilizacyjnie krajow) wynaleziono kamery samochodowe, właśnie po to, żeby słuzy za dowod, a nie po to, żeby nagrywac tysiące km jezdni. Ciekawe wiec "dlaczego"? Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 18:15 Ja dodam jeszcze, że zdarza się iż pieszy (na nogach, rolkach, rowerze) wtargnie bezpośrednio przed samochodem. O ile jest to na pasach, to normalnie kierowca ma duże problemy, ale... jak się udowodni, że nie wszedł, tylko wjechał, wbiegł nagle, to można się bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: kamerka samochodowa 29.06.18, 18:18 issa-a napisała: > >wolę zapłacić moje $500 i podwyższoną stawkę przez następne kilka lat, ni > ż użerać się ze zbieraniem dowodów i sądem. Ale to ja, rozumiem, że ktoś inny, > w innym kraju, może mieć inaczej. > > a to u was sądy nie sa niezależne? A co ma niezależność sądów do tego? Sąd zabiera czas i wysiłek, czasem też pieniądze na adwokata. Dlatego z sądu warto korzystać w ważnych/trudnych sprawach, a nie przy okazji każdej stłuczki. > Poza tym, uprzejmie donosze, że to nie w Polsce (ani w żadnym z tych zacofanych > cywilizacyjnie krajow) wynaleziono kamery samochodowe, właśnie po to, żeby słu > zy za dowod, a nie po to, żeby nagrywac tysiące km jezdni. To wiadomo, że w Polsce mało co wynaleziono, ale przecież nie w tym rzecz. Nie z każdego amerykańskiego wynalazku trzeba koniecznie korzystać . Myślę, że w przypadku poważnego wypadku taka kamera ma sens, natomiast przykłady podane wyżej (małe stłuczki, zniszczenia na parkingu) do mnie nie przemawiają, bo przynajmniej w mojej rzeczywistości to byłaby skórka za wyprawkę. A za kilka lat problem będzie nieaktualny, bo samoprowadzące samochody będą miały wymyślne metody nagrywania wszystkiego. Tak jak w tym dowcipie rysunkowym, gdzie policjant z drogówki pyta kierowcę: czy pański samochód rozumie, dlaczego mój samochód go zatrzymał? Odpowiedz Link Zgłoś