26.06.18, 22:47
dziewczyny pomocy, potrzebuję rozdzielić tekst na kolumny. Do tej pory korzystałam z gotowej funkcji - tekst jako kolumny ale niestety mam aktualnie inne dane. Trzeba rozdzielić oddzielnie do każdej komórki, jest jakaś formuła którą mogę wpisać z ręki?
Obserwuj wątek
    • edycja_kopiuj_wklej Re: excel 26.06.18, 22:58
      Na karcie dane masz polecenie tekst jako kolumny (wystarczy zaznaczyc), a jesli funkcje to kombinowac lewy, prawy, fragment tekstu
      • nena20 Re: excel 26.06.18, 23:58
        tekst jako kolumny używam od "zawsze" tym razem niestety nie mogę. Mam ciąg danych powiedzmy około 50-60 znaków i nie układa się równomiernie albo zamienia mi na głupoty bo mam również czas po angielsku. Wiem, że to można zrobić z ręki, kiedyś tak już robiłam ale zapomniałam jak to było.
        • matacznik Re: excel 27.06.18, 07:36
          nena20 napisała:

> Mam ciąg danych powiedzmy około 50-60 znaków i nie układa się równomiernie
          >
          Ale jest jakieś logiczne kryterium podziału?
          Jeżeli jest to stały znak, który tylko dzieli i poza tym nie występuje w tekście, to tekst jako kolumny wciąż zadziała, tylko nie podział na stałą szerokość, tylko na wskazany separator.
          Jeżeli podział jest bardziej złożony (pierwszą kolumnę od drugiej oddziela jeden znak, a drugą od trzeciej inny i tak dalej, a w dodatku nie usuwamy separatorów przy podziale) to możemy dzielić na kolumny w kilku ruchach albo korzystać z lewy, prawy, fragment.tekstu, znajdź w odpowiedniej kombinacji. Wtedy datę trzeba będzie przeformatować formułą, albo traktując kolumnę z datą podziałem kolumny z wykorzystaniem formatowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka