04.07.18, 10:25
Bliska mi osoba ma zaplanowana powazna operacje w obrebie jamy brzusznej. Teoretycznie laparoskopowo, ale moze sie okazac ze jednak trzeba bedzie otworzyc. Komplikacje moga byc powazne, lacznie z nieszczelnym zespoleniem, zapaleniem otrzewnej, sepsa itd
W kazdym razie, czy jest cos co mozemy kupic - zastosowac, zeby wzmocnic organizm przed ta operacja? Ziola, probiotyki, wit c? Multiwitaminy bierze juz od dluzszego czasu.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Operacja 04.07.18, 10:30
      Taaa...
    • alpepe Re: Operacja 04.07.18, 10:30
      Mój ojciec miał kiedyś bardzo poważny wypadek samochodowy, miał mocno stłuczony mózg i narządy wewnętrzne, przy reanimacji połamano mu żebra przy reanimacji itp. itd. Wyszedł z tego po kilku miesiącach, a lekarz się dziwił, że tak wraca do zdrowia, pytał o dietę ojca, jak mu powiedziano, że codziennie pił mleko kozie, doszedł do wniosku, że pewnie to się przyczyniło do tak szybkiej poprawy przy tak rozległych obrażeniach. W szpitalu mój ojciec schudł ponad 20 kg, mimo że codziennie chodziliśmy do niego z kanapkami i pilnowaliśmy, by jadł. Może spróbujcie z tym kozim mlekiem? Rodzice wówczas mieli kozę.
      • 1matka-polka Re: Operacja 04.07.18, 10:57
        Kot podczas mruczenia wydaje takie dźwięki, że tkanki szybciej się goją. Też warto rozważyć.
        • nowaczek1 Re: Operacja 04.07.18, 14:31
          Podobno muzyka Mozarta również pomaga w rekonwalescencji.
    • a.va Re: Operacja 04.07.18, 10:40
      Rosół bardzo poprawia siły witalne, taki prawdziwy, jak babcie robiły, gotowany przez pół dnia na najmniejszym możliwym ogniu. Najlepiej zapytajcie lekarza, co może pomóc, myślę, że probiotyki i tran to dobry pomysł.
    • memphis90 Re: Operacja 04.07.18, 11:32
      Żadne mleko kozie, żadne rosołki, żadne suplementy, żadne witaminki czy trany nie mają większego znaczenia. Znacznie ma, czy pacjent jest niedożywiony, nie mógł przyjmować pokarmów, stracił na masie, ma niedobory białka - wówczas diety specjalistyczne zywieniowe (typu nutrodrink), ew białkowe (np cubitan) przed i po zabiegu, bo niedobór białka ma wpływ na trudności w gojeniu ran. Ale znów - lepsze wrogiem dobrego, więc najlepiej omówić sprawę z lekarzem.
      • bo1 Re: Operacja 04.07.18, 11:53
        memphis90 napisała:

> Żadne mleko kozie, żadne rosołki, żadne suplementy, żadne witaminki czy trany n
        > ie mają większego znaczenia. Znacznie ma, czy pacjent jest niedożywiony,

Też tak myślę. Jeśli jest prawidłowo odżywiony, to nie ma co go faszerować wspomagaczami. Natomiast warto zadbać o higienę okołooperacyjną i pooperacyjną. Dlatego przed operacją dobrze jest dokładnie się wykąpać, a po operacji możliwie często i dokładnie myć ręce, najlepiej preparatem antybakteryjnym, często zmieniać ręczniki lub mieć jednorazowe. No i w miarę możliwości baczyć, by personel szpitalny przestrzegał higieny, zbliżając się do pacjenta. Większość zakażeń szpitalnych jest skutkiem niedbalstwa higienicznego.
        • majenkir Re: Operacja 04.07.18, 14:46
          bo1 napisała:
          Natomiast warto zadbać o higienę okołooperacyjną i pooperacyjną.

Moj maz dostal od lekarza jakis specjalny plyn do mycia przez tydzien przed operacja serca.
      • alpepe Re: Operacja 04.07.18, 15:30
        Przeczysz sama sobie, jeśli pacjent był dobrze odżywiony przed, szybciej dojdzie do zdrowia, co sama napisałaś. Dlatego dobra dieta, wartościowe pokarmy mają znaczenie.
        Nie forsuję tego mleka koziego, bo mnie nikt by nie namówił, odrzuca mnie od samego zapachu, ale jak ktoś szuka magicznych sposobów, to niech próbuje wszystkiego.
        • memphis90 Re: Operacja 04.07.18, 16:38
          Nie, niczemu nie przeczę. Zdrowa osoba ma się zdrowo odżywiać i tyle. Osoba chora, niedożywiona, z niedoborami białkowymi powinna być leczona zywieniowo pod okiem lekarza. Ogólnie zdrowej osobie żadne tam wymysły typu magiczne rosołki, mleko kozie do wypęku, witaminki i inne nie są potrzebne, a chorej nie wystarczą.
      • lianis Re: Operacja 04.07.18, 15:55
        Jest na diecie lekkkstrawnej miesno jajecznej, ale marnie to wchodzi, sil brakuje, chociaz wyniki w normie. Czy te bialkowe preparaty sa na recepte?
        • memphis90 Re: Operacja 04.07.18, 16:40
          Nutridrinki nie są na receptę. Ale dobrze byłoby zrobić badania i skonsultować się z lekarzem czy, jakie, kiedy i ile takich preparatów powinno być stosowanych.
    • crises Re: Operacja 04.07.18, 11:45
      Nie, nic takiego nie istnieje. Chyba że pacjent w stanie wyniszczenia.

Branie witamin przy normalnej zrównoważonej diecie jest kompletnie bez sensu.
      • princesswhitewolf Re: Operacja 04.07.18, 14:54
        * z wyjatkiem wit D
    • werdipurke Re: Operacja 04.07.18, 14:40
      maksymalnie się odtluscic wtedy mniejsze ryzyko powiklan,zrostow czyli np dueta warzywna typu dieta Dąbrowskiej
      zadbac o jelita czyli tu dieta dabrowskiej sama w sobie dobrze zrobi i kiszonki ale mozna tez brac probiotyki

plus brak infekcji, wyleczone zęby, brak grzybic np stop,paznokci.

oczywiscie mowa o osobie ktora nie ma np raka jelita czy innych przeciwwskazan do takiej doety warzywnej. i nie musi byc wersja postu-moze byc z kaszami,ziemniakami itp
      • lianis Re: Operacja 04.07.18, 15:51
        Pacjent z gatunku nietlustych, zeby leczone na bierzaco, ale moze umowie na przeglad, o grzybicy nic mi nie wiadomo
    • majenkir Re: Operacja 04.07.18, 14:51
      Najwazniejsze, zebu is za niego in modic wink
    • aqua48 Re: Operacja 04.07.18, 14:58
      Przed poważną operacją brzucha warto wzmocnić ćwiczeniami (o ile to możliwe) powłoki brzuszne, zrzucić nadwagę jeśli ona jest i stosować zbilansowaną mięsno-owocowo-warzywną dietę, oraz być dobrej myśli. Po operacji trzeba dać choremu czas na wygojenie i dojście do siebie stosując dietę lekkostrawną. Nic smażonego, żadnych wzdymających przez okres zalecony przez lekarza. Oczywiście chory nie będzie też mógł nosić, ani podnosić nic ciężkiego.
      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
      • lianis Re: Operacja 04.07.18, 15:53
        Juz widze jak robi brzuszki, ostatnio ma problem z wejsciem po schodach, bo slabo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka