Dodaj do ulubionych

sprzedaż ziemi

05.07.18, 21:57
Orientujecie się jak to teraz wygląda? W googlu wyskakują mi artykuły, jakoby miałaby być jakaś nowelizacją tamtej nieszczęsnej ustawy sprzed 2 lat (umożliwiająca sprzedaż chyba do 2ha). Wiecie coś na ten temat? Mój tata ma kawałek ziemi z domem i zaczyna dojrzewać do sprzedaży, tylko nie wiem, czy to w ogóle będzie możliwe.
Obserwuj wątek
    • tanebo2.0 Re: sprzedaż ziemi 05.07.18, 22:03
      Nie, nie będzie mógł jej sprzedać. Tak kończy się głosowanie na PiS i dobrze wam tak!!!
    • nena20 Re: sprzedaż ziemi 05.07.18, 23:28
      Będzie ale zgoda z Agencji i Modernizacji Rolnictwa czy podobnej rolnej instalacji będzie potrzebna.
    • spanish_fly Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 00:13
      Nowelizacja, która miała dawać prawo swobodnej sprzedaży do 2ha, nie jest procedowana o ile wiem. Po konsultacjach jest inna nowelizacja, która w sumie niewiele zmienia. Łata tylko dziury w postaci zaliczenia do rodziny zięcia itp. Miała być uchwalona w lutym tego roku, ale teraz nie wiadomo, kiedy to nastąpi. Nie wiadomo też, co zostanie zmienione w wyniku konsultacji.

Teraz żeby sprzedać musisz najpierw znaleźć kupca, potem dać lipne ogłoszenie, że niby szukasz lokalnego rolnika zainteresowanego kupnem, i złożyć wniosek do KOWR (wraz z załącznikami). Sama procedura uzyskiwania zgody trwa kilka miesięcy.
      • aniani7 Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 00:28
        Jak kiedys slub w celach meldunkowych. Nie wiem, czy smiac sie, czy plakac.
        • tanebo2.0 Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 00:33
          Głosować, głosować racjonalnie...
          • eilian Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 09:01
            Oj, już przestań pieprzyć. Ja na pis nie głosowałam i w życiu nie zagłosuję. A akurat ta ustawa była już przygotowana za po.
            • spanish_fly Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 13:12
              Ustawa PO miała znacząco inną treść - też prawdopodobnie byłaby bardzo upierdliwa w stosowaniu, ale nigdy się nie dowiemy, co by ostatecznie uchwalili.
        • spanish_fly Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 00:35
          Jak na razie ślub nic nie daje. Nawet jeśli ożenisz się z osobą, która ma prawo do kupna ziemi i wspólnie coś kupicie, to po rozwodzie będzie problem z przejęciem swojej części.
      • eilian Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 09:00
        Dzięki, miałam nadzieję, że napiszesz w tym wątku. Pamiętam Cię z tamtych dysusji sprzed dwóch lat. Ta ustawa to jest jakiś koszmar. A wyjątek dla kościoła to już nie wiem, czy się śmiać czy płakać. Najgorsze, że mam wrażenie, że niewielu ludzi ona obchodzi.
        • martialis Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 09:04
          Wiesz dlaczego nie obchodzi - bo informacja o tym nie dotarła do rolników, została skutecznie przedstawiona w taki sposób, by niewielu się zorientowało - i mówię to z doświadczenia, bo jestem po świeżych rozmowach z mieszkańcami wsi.
          • spanish_fly Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 13:21
            Akurat mieszkańców wsi to ona najmniej boli - mogą ziemię kupować, mogą przepisać na dzieci, problem robi się dopiero, kiedy ktoś chce sprzedać lub znieść współwłasności po rozwodzie czy otrzymaniu spadku. To nie są częste czynności, więc nie dotyknęły jeszcze wielu ludzi.

Dyskryminowane są najbardziej osoby bez statusu rolnika.

Niektóre absurdy zapisane w tej ustawie nie ujawniają się jeszcze, bo instytucje nie korzystają z danych im uprawnień (np. możliwość odebrania ziemi osobom, które ja kupiły po wejściu w życie ustawy, a mimo to samodzielnie jej nie uprawiają i nie przeprowadziły się do gminy, w której jest położona). Ale może to nastąpić w każdej chwili.
            • martialis Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 14:25
              Jednak boli - w moim przypadku dzieci rolnika chciały kupić i tatuś był oburzony, że jak to tak, nie mogą? No nie mogą, dopiero uświadamiałam - i wyobraź sobie, że to była osoba, która wcześniej była sołtysem!
              • spanish_fly Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 14:43
                W takim przypadku dochodzą dodatkowe koszty i formalności. Kupić musi ojciec olnik (jeśli ziemia jest w innej gminie to dochodzi dodatkowy akt notarialny), potem musi przepisać na dziecko, a potem dziecko na współmałżonka. Cała procedura wydłuża się o ponad miesiąc czekania na odpowiedź z KOWR, pozyskiwanie zaświadczeń o niezaleganiu z podatkiem od darowizny z US, i dochodzi koszt trzech czynności notarialnych.
                • martialis Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 14:53
                  Koszty, formalności i CZAS. Ostatecznie oddzielałam dom i było osobno sprzedawane. Najgorsza jest świadomość, że nie możesz swobodnie rozporządzać swoją własnością, marnujesz czas swój i wielu innych ludzi, a kuźwa księdzu możesz sprzedać ot tak.
      • martialis Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 09:00
        I jeszcze sprawdzić, czy nie masz kilku drzew na polu, bo ci od lasu uznają to za las - było dosłownie 5 (słownie: pięć) drzew.
    • muchy_w_nosie Re: sprzedaż ziemi 06.07.18, 09:14
      Może wydzielić dom i sprzedać go osobno. Czy jest mpzp i co w nim zapisano jeśli chodzi o przeznaczenie gruntu, jeśli masz pod zabudowę to problemu nie ma. Jeśli to ziemia rolna to rolnikowi sprzedajesz ale muszą być spełnione warunki czyli, powiadamiasz agencje, wywieszasz info np w gminie, bo musisz mieć potwierdzenie że ogłoszenie wisialo, są zaświadczenia o rewitalizacji, itp - notariusz ci powie albo ktoś od nieruchomosci w urzędzie gminy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka