Dodaj do ulubionych

Samobójstwa wśród młodych ludzi

09.07.18, 10:43
Zmroziły mnie wyniki tych badań, stan z 2016, Polska w Europie (wraz z Węgrami i Rosją) najwyższy wskaźnik samobójstw:

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130527416300573
(jest abstract po angielsku, mapki czytelne dla wszystkich)

Ogromna różnica, która, moim zdaniem, wymaga interwencji aystemowej.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 10:46
      qs.ibidem napisała:

> Ogromna różnica, która, moim zdaniem, wymaga interwencji aystemowej.

pisz na Berdyczówsad
      Psychiatria w Polsce jest jedną z najbardziej niedofinansowanych gałęzi medycyny i postawię brylanty przeciwko orzechom, że nic się nie zmieni co najmniej przez najbliższą dekadę.
      • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 12:17
        Pedagodzy szkolni na przykład mają wszelkie narzędzia, żeby to zmienić?
        Jaki % dzieci wymaga opieki psychologicznej / psychiatrycznej i może na nią liczyć w każdym momencie? Właśnie nie wiem, jakie są realia.
        Koleżanka - nauczycielka w jednym z najlepszych warszawskich liceów - była w zeszłym roku szkolnym na dwóch pogrzebach swoich uczniów (tych, których uczyła, być może było ich więcej)

Jako rodziców, Was to nie niepokoi?
        • yennefer.00 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 12:37
          Często te najlepsze licea to wylegarnia patologicznych zachowań i wymagań w stosunku do uczniów. Patologia z ładna fasada
          • mae224 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 14:40
            Brak dyskusji o tolerancji!!! Tylu psychologów i socjologów kończy uczelnie i nie ma pomocy dla młodzieży????
            • morekac Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 00:17
              Psycholog czy socjolog nie przepisze leków na depresję. Przepisać je może psychiatra dziecięcy. A tych dramatycznie brakuje.
              Psycholog szkolny może zasygnalizować problem.
              • mae224 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 11:06
                Ja nie mówię o depresji! Mówię o uczeniu tolerancji dla inności, akceptacji. O prewencji, rozumiesz? Tak, aby każdy czuł się dobrze ze sobą i w towarzystwie. W tym kraju nikogo to nie interesuje, tylko nagonka.
            • blimsien Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 17:49
              Taaaaa, szczegolnie wszyscy swiezo upieczeni absolwenci socjologii jak jeden mąż pracuja w zawodzie.
            • rysiowa85 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 18:39
              yyy socjolog miałby komuś pomóc???
              co najwyzej rozdzielać paczki żywnościowe jak zajmuje się opieką społeczną, albo pomóc w rekrutacji jak się zajmuje HRem. Zwykły absolwent socjologii nie ma żadnego przygotowania, może ci przedstawić metodologię badań, albo opowiedzieć o problemach wsi/miasta/rodziny...
        • mama303 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 14:33
          qs.ibidem napisała:

> Jako rodziców, Was to nie niepokoi?

bardzo mnie niepokoi, spora w tym wina systemu naszej polskiej edukacji. szkoła jest nieprzyjazna, opresyjna, młodzież w ogromnej większości jej nienawidzi. Na problemy z nauką nakładają sie często problemy z rówieśnikami. Młodzież nie uczona jest empatii tylko walki szczurów.
          • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 15:08
            mama303 napisała:

> bardzo mnie niepokoi, spora w tym wina systemu naszej polskiej edukacji. szkoła
            > jest nieprzyjazna, opresyjna, młodzież w ogromnej większości jej nienawidzi. N
            > a problemy z nauką nakładają sie często problemy z rówieśnikami. Młodzież nie u
            > czona jest empatii tylko walki szczurów.

Tak, tak. Standardowy aktywistyczny tekst o szkole.
            • kotoholiczka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 17:55
              Ale to prawda. Polska szkoła to dziwaczny twór dla nikogo.
              • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 09:41
                kotoholiczka napisał(a):

> Ale to prawda. Polska szkoła to dziwaczny twór dla nikogo.

Jakieś uzasadnienie tego sztampowego twierdzenia?
                • mama303 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 15:43
                  45rtg napisał:

> Jakieś uzasadnienie tego sztampowego twierdzenia?

prosze pogadac z uczniami. ja się nasłuchałam: mam córke, co ukończyła gimnazjum.
                  • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 15:46
                    mama303 napisała:

> 45rtg napisał:
                    >
                    > > Jakieś uzasadnienie tego sztampowego twierdzenia?
                    >
                    > prosze pogadac z uczniami. ja się nasłuchałam: mam córke, co ukończyła gimnazju
                    > m.

Córkę to i ja mam. Nawet córki. Jakoś się nie nasłuchuję. (Pewnie się zaraz okaże, że dzieci nie mają do mnie zaufania i nie chcą mi się zwierzać.)
                    • mama303 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 21:31
                      45rtg napisał:

> Córkę to i ja mam. Nawet córki. Jakoś się nie nasłuchuję.

ale co? lubia szkołę czy nie gadają z Toba o takich rzeczach? bo bardzo zle zdanie o szkole /jako instytucji/ ma nie tylko moja córka ale wszystkie jej koleżanki a ostatnio byłam z kilkoma przez dłuższy czas to się nasłuchałam bo im sie na szczerośc zebrało. Podobne zdanie ma mój siostrzeniec, który jest w liceum.
                      Z moich czasów pamiętam, że na szkołe sie narzekało ale w sensie że trzeba było się uczyć a nie na szkołe jako złą instytucję.
        • ewa_mama_jasia Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 14:34
          Koleżanka - nauczycielka w jednym z najlepszych warszawskich liceów - była w zeszłym roku szkolnym na dwóch pogrzebach swoich uczniów (tych, których uczyła, być może było ich więcej)

No i właśnie to powinno dyskryminować tę szkołę jako jedną z najlepszych.
          • filga Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 22:49
            Naprawdę? Jesteś pewna, że problemy szkolne były powodem?
          • beataj1 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 11:51
            Ale dlaczego. Przecież denaci nie wliczaja się do średniej wyników nauczania czy dostawania się na wymarzone studia. Takie wpadki po drodze, odpadli najslabsi a reszta prze.
      • taki-sobie-nick Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 23:15
        alicia033 napisała:

> qs.ibidem napisała:
        >
        >
        > > Ogromna różnica, która, moim zdaniem, wymaga interwencji aystemowej.
        >
        > pisz na Berdyczówsad
        > Psychiatria w Polsce jest jedną z najbardziej niedofinansowanych gałęzi medycyn
        > y i postawię brylanty przeciwko orzechom, że nic się nie zmieni co najmniej prz
        > ez najbliższą dekadę.

Zdaje się, że tzw. decydenci (z partii dowolnej) uważają, że świr to siedzi w psychiatryku, a jak nie siedzi, to jest zdrowy.
    • mae224 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 14:37
      W moim mieście zauważono przyrost, z dwóch przypadków w zeszłym roku, do 12 (?) w pierwszym semestrze tego roku. Wszyscy rodzice dzieci 13+ we wszystkich szkołach mieli zajęcia z psychologiem i prezentacje o wczesnym zapobieganiu. Nie wiem, ile to dało, ale uświadomiło problem sad((((
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 14:42
      Tak, to przerażające, więcej ludzi ginie w wyniku samobójstw niż wypadków samochodowym, ale nikt o tym nie mówi. Chociaż może to celowe działanie, żeby przez przypadek nie spotęgować zjawiska...
      • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 16:07
        Zeby nie potegowac zjawiska warto nie traktowac tego medialnie bez komentarza, jako sensacje. Ale rozmowy z mlodymi ludzmi (nawet nie na sam temat samobójstw, raczej o potencjalnych problemach i ich rozwiązywaniu) wydaja mi sie tak samo sensowne jak nauka znakow drogowych.
    • leann32 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 16:53
      Problem dobrze obrazuje serial „13 powodow”. I doskonale oddaje ile w tych kwestiach maja do powiedzenia dorosli.
    • aaa-aaa-pl Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 23:21
      To powszechny problem - też doświadczyłam tego ( syn mówił o myślach samobójczych). Nie czekałam w kolejce NFZ do psychiatry.Teraz jest dobrze.Z kręgu znajomych- dwoje dzieciaków jest po próbach samobójczych ( na szczęście - nieskutecznych ).Zawsze myślałam, że mojego otwartego i wyluzowanego syna, nie dotknie coś takiego - jakże się myliłam.
      • aaa-aaa-pl Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 09.07.18, 23:22
        Dodam, że syn chodził do społecznej, niewielkiej szkoły.Z egzaminem na wejściu.
        • eliksir_czarodziejski Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 17:56
          Możesz napisać co sprawiło, że syn miał myśli samobójcze?
    • nanokogirl Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 00:32
      Oczywiscie to zawsze wina szkoly , kolegow lub dziecka, co na niego "nagla choroba lub niemoc umyslowa spadla"

Nigdy brak kontaktu z rodzicem.
      Przeciez rodzice tukli do gowy, zeby sie glupotami nie przejmowac, dobrze sie uczyc i miec pozytywne podejscie do swiata. A te dzieci ich po prostu nie sluchaly.
      • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 09:21
        Właśnie; rodzice też powinni się dokształcić.
        Z tym że, niestety, część samobójstw to odpowiedź na sytuację domową. Społeczną, polityczną, okołoreligijną - bo dlaczego Polska ma taki wynik?
        Medialne były sprawy dzieci zabitych przez rodziców (bliskich), a na każde, które straciło życie w ten sposób przypada ponad 15 samobójców.
        • konsta-is-me Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 17:01
          qs.ibidem napisała:

> Właśnie; rodzice też powinni się dokształcić.
          > Z tym że, niestety, część samobójstw to odpowiedź na sytuację domową. Społeczną
          > , polityczną, okołoreligijną - bo dlaczego Polska ma taki wynik?
          >

Ta, nastolatki popelniaja samobojstwa z powodu PIS albo Rydzyka 😂
          To troche bardziej skomplikowane.
          • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 17:17
            W pewnym sensie oczywiście, że tak.
            Po tym co mogą usłyszeć z ambony (lub co mogą usłyszeć ich nauczyciele i rodzina i jak się tym w życiu pozwalają sterować) oraz po tym, jak zaostrzane jest prawo, czemu się tu dziwić?
            • kruella83 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 22:12
              Nastolatek popełnia samobójstwo bo władza mu się nie podoba ??? O jaaa cię ... Jak widać na tym kodziarskim forum nawet samobójstwo można podpiąć do win Pisu .
              Najczęściej młodzi ludzie odbierają sobie życie z powodów
              - zawód miłosny
              - kompleksy dot. wyglądu
              - patologiczna rodzina
              - nazbyt wygórowane wymagania ze strony rodziców dotyczące nauki
              - depresja
              - odrzucenie przez środowisko rówieśników
              - przemoc , gnębienie w szkole
              - wstyd ( np. poprzez szantaż pokazania nagich zdjęć )
              • lodomeria Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 22:56
                Na calym świecie zauważa się taki trend, prowadzi się badania, a Ty swoją zesłaną z księżyca kompetencją to przekreślisz?
                Choćby w zalinkowanym przeze mnie w tym wątku artykule możesz o tym poczytać.
            • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 09:45
              qs.ibidem napisała:

> W pewnym sensie oczywiście, że tak.
              > Po tym co mogą usłyszeć z ambony (lub co mogą usłyszeć ich nauczyciele i rodzin

Tak, tak. Ludzie przestają chodzić do kościoła, ale nastolatki się tną przez to, co usłyszały z ambony od księdza, którego rutynowo nazywają pedofilem.

> a i jak się tym w życiu pozwalają sterować) oraz po tym, jak zaostrzane jest pr
              > awo, czemu się tu dziwić?

Yhym, a ludziom dopiero co Wyborcza przypominała, jakie to istotne dla nich jest, kto trzyma w garści Sąd Najwyższy, żeby nie mieli tego w d*pie, ale nastolatki rzucają się pod pociągi bo ustawa im się nie podoba.
          • morekac Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 07:16
            W dużej mierze odpowiada za to poziom serotoniny. Spada w okresie dojrzewania, potem rośnie, a i tak mężczyźni mają go mniej o 20-30%.
            • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 14:09
              Ale aż takie różnice w poziomie serotoniny w poszczególnych krajach europejskich?
              • morekac Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 19:09
                Może w innych krajach do psychiatry można dostać się od ręki, a nie za wiele miesięcy? Może młody człowiek zostanie przyjęty nawet i bez obecności rodzica? Może i szkoła jest bardziej wyczulona na objawy depresji, może rodzice też są edukowani w tym temacie i młody człowiek uzyskuje szybciej pomoc lekarską?
    • lodomeria Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 11:25
      I jeszcze kwestia dyskryminacji osób LGBTQIA
      • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 11:48
        Zdecydowanie.
      • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 15:06
        lodomeria napisała:

> I jeszcze kwestia dyskryminacji osób LGBTQIA[/url]

Zaraz się alfabet skończy.
        • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 15:49
          Nie, lepiej zamieść pod dywan.
          Albo udawać, że nikogo żadna literka nie dotyczy.
          • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 15:57
            qs.ibidem napisała:

> Nie, lepiej zamieść pod dywan.
            > Albo udawać, że nikogo żadna literka nie dotyczy.

Dobra, dobra. Jeszcze się rozpłacz empatycznie. Już dodanie T było naciąganiem sprawy, dziwadła spod Q wcale niekoniecznie muszą być miłe oku normalnego homoseksualisty, a I i A to nawet jeszcze nie wiem, co to jest, pewnie już w ogóle jakaś kosmiczna egzotyka.
            • kotoholiczka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:10
              I oznacza obojnaka, A osobę aseksualną, więc w sumie nic kosmicznego.
              • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:26
                kotoholiczka napisał(a):

> I oznacza obojnaka, A osobę aseksualną, więc w sumie nic kosmicznego.

A co oni mają za problemy znowu z akceptacją, że też ich do tego worka wrzucili? Jeszcze obojnak to może coś, no bo tu jest ewidentny somatyczny kłopot widoczny na zewnątrz i to się jakoś tam może społecznie objawiać, ale aseksualni? Nie chce seksu, to przecież nikt nie zmusza. Inna sprawa, że to kłopot podczas bycia w związku, ale kłopot raczej "prywatny".
                • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:31
                  Kłopot prywatny, samobójstwo prywatne...
                  • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:35
                    qs.ibidem napisała:

> Kłopot prywatny, samobójstwo prywatne...

To może jeszcze bankrutujących graczy giełdowych do tego skrótu trzeba empatycznie dopisać, oni też popełniają samobójstwa i to jest bardzo smutne i tragiczne, ach.
                • lodomeria Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:41
                  Nie potrafisz sobie wyobrazić, co czuje młody aseks w eowarzystwie buzujących hormonami nastolatków? Jak to wpływa na jego poczucie wartości? Czy w ogóle wie dlaczego nie odczuwa popędu? Że to jest ok i nie "jego wina"? Co przeżywa młoda asekska, która chciałaby mieć chłopaka, ale nie seks?

Puknij się w głowę, jesli nie widzisz, że dla nastolatków takie coś może być przyczyną do myśli samobójczych.
                  • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:53
                    lodomeria napisała:

> Nie potrafisz sobie wyobrazić, co czuje młody aseks w eowarzystwie buzujących h
                    > ormonami nastolatków? Jak to wpływa na jego poczucie wartości? Czy w ogóle wie
                    > dlaczego nie odczuwa popędu? Że to jest ok i nie "jego wina"? Co przeżywa młoda
                    > asekska, która chciałaby mieć chłopaka, ale nie seks?
                    >
                    > Puknij się w głowę, jesli nie widzisz, że dla nastolatków takie coś może być pr
                    > zyczyną do myśli samobójczych.

A to, k*rwa, koncepcja LGBT powstała jako coś do przeciwdziałania samobójstwom li i jedynie? Sorry, ale jakem hetero, tak w robieniu z wyjściowo społecznych problemów pedałów i lesbijek wora, do którego się wp*erdala każdego jednego, któremu w życiu ciężko i może się, nie daj Boże, zabić, to jest po prostu obelżywe dla homoseksualistów. I rozmywa cały sens walki o akceptację dla nich. Może jeszcze "O" dopisać do tego alfabetu, bo onanistom też czasem smutno bywa i niektórzy się nawet wieszają? Albo na przykład "F", dla fetyszystów stóp cierpiących katusze poza sezonem na sandały, już nie wspominając o "Z"?

Przecież to jest, normalnie, jak takie zaborcze sępienie usług od kolegi poproszonego o przestawienie stołu. Jak już jest, to może jeszcze szafkę. I tę komodę i łóżko. I niech wejdzie na dach poprawić antenę telewizyjną. A tu są śmieci do wyniesienia, skoro już idzie. Jak ma być poważnie traktowane zajmowanie się LGBT, skoro co i rusz dochodzą jakieś literki, no bo przecież empatia i nie można im odmówić pomocy, bo jeszcze się otrują prochami.
                    • kotoholiczka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:55
                      Zazdrościsz im czy co?
                      • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:57
                        kotoholiczka napisał(a):

> Zazdrościsz im czy co?

Jakim "im" i gdzie widzisz jakąś zazdrość?
                        • kotoholiczka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 17:24
                          Skoro tak cię bolą postulaty pomocy osobom z problemami, że aż wysmarowales posta pełnego przekleństw, no to chyba ktoś ci tym nadepnal na odcisk?
                          • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 09:46
                            kotoholiczka napisał(a):

> Skoro tak cię bolą postulaty pomocy osobom z problemami, że aż wysmarowales pos
                            > ta pełnego przekleństw, no to chyba ktoś ci tym nadepnal na odcisk?

Weź Ty się najpierw naucz czytać ze zrozumieniem, a potem bierz za dyskusje.
                            • kotoholiczka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 10:10
                              Weź ty sie najpierw naucz dyskutować bez argumentów ad personam. Albo napisz,w czym tobie jako osobie hetero przeszkadza pomoc osobom z różnymi problemami ( której tak naprawdę u nas nie ma, są jedynie postulaty).
                              • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 10:16
                                kotoholiczka napisał(a):

> Weź ty sie najpierw naucz dyskutować bez argumentów ad personam. Albo napisz,w

No, w Twoich ustach to szczególnie pocieszne smile

> czym tobie jako osobie hetero przeszkadza pomoc osobom z różnymi problemami ( k
                                > tórej tak naprawdę u nas nie ma, są jedynie postulaty).

W niczym mi nie przeszkadza, dlaczego miałaby przeszkadzać? Powtarzam zalecenie: zapoznaj się z moimi wypowiedziami, ale tym razem ze zrozumieniem tego, co czytasz.
                                • kotoholiczka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 10:40
                                  Zacytuj, gdzie te moje argumenty ad personam. Nie mam zwyczaju stosować się do zaleceń osób tak niekulturalnych, że balansujących na granicy trollowania. EOT.
                                  • 45rtg Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 11:35
                                    kotoholiczka napisał(a):

> Zacytuj, gdzie te moje argumenty ad personam. Nie mam zwyczaju stosować się do

Chociażby "Zazdrościsz im czy co?". A do rozmowy wróć, jak wreszcie przeczytasz, co pisałem.

• lodomeria Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 22:04
                        Po prostu nie umie po angielsku wink
                  • kotoholiczka Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:54
                    Nie wspomnę np. o żonie czy mężu aseksa...
        • lodomeria Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 16:13
          Są jeszcze takie literki: CND.
    • ewawzywa07 Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 10.07.18, 17:02
      Samobójstwa ( próby samobójcze) zawsze były tylko nieco mniej się o nich mówiło. I inne były przyczyny.
      Przed laty procentowo więcej samobójstw wśród bardzo młodych ludzi było spowodowanych nieszczęśliwą miłościa, nieodwzajemnionym uczuciem. Dziś doszedł hejt, poniżanie, wyśmiewanie, brak akceptacji.
      Przyznajcie się bez bicia emamy - ile z Was odczuwa ogromna satysfakcje gdy uda się przywalić innej forumowiczce. Wystarczy przejrzeć byle jaki wątek. A w realu wcale nie jest lepiej.
      Po drugie - nie ma tak naprawdę z kim pogadać o problemach. Przyjaciół nie ma, bo nos w tablecie, telefonie. Rodzice - wybitni specjaliści wiecznie nieobecni zajęci sobą. Plus rodzina, która nie jest stabilna. Co najmniej 50% małżeństw sie rozpada, rodice koncentrują się na sobie i poszukiwaniu nowego partnera nie widząc co się dzieje z dzieckiem.
      Koljnym powodem jest brak jakiejkolwiek odporności na stres. Pylek spod nóg i 20 letni maluszek.
      No i uciekanie od trudności w róznego rodzaju uzywki.
      U trochę starszych powodem samopbójstw są.... kredyty. 25 lat, dobra znajomść angielskiego, skończone studia ekonomiczne i praca w korporacji. Po 2-4 latach awans i bardzo dobre zarobki a więc zdolność kredytowa na wypasioną bryke i segment/dom. A po kolejnych 5-8 latach klapa. Redukcja etatów, wypowiedzenie, zamiana na młodszzego a kredyt trzeba spłacić. Tu nie ma zmiłuj się.
    • kotstach Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 11:05
      Udzielam się na grupach związanych z depresją, z wieloma osobami piszę prywatnie.
      Starsi przeważnie winią rodzinę, złe traktowanie, bicie, ale są też sytuacje życiowe typu zdrada partnera itp. Młodsi z kolei częściej winią kolegów ze szkoły, którzy się nad nimi pastwią zarówno w realu jak i w sieci, ale też rodziców, którzy zamiast wesprzeć mówią "weź się w garść", nie rozumieją problemów emocjonalnych swoich dzieci. Przez to czują, że nikt ich nie rozumie i nie mają znikąd pomocy. To powoduje, że spora część się tnie i ma próby samobójcze, do tego często pogarszają im się wyniki w nauce o co rodzice mają pretensje, więc czują się z każdej strony obciążeni.
      • qs.ibidem Re: Samobójstwa wśród młodych ludzi 11.07.18, 14:18
        Pozostaje pytanie: jak to się dzieje, że różnice pomiędzy poszczególnymi krajami są takie ogromne? I nastolatkowie z problemami z Niemiec czy Norwegii na przykład trzy razy rzadziej ďecydują się na taki krok? Co / kto im pomaga, wspiera, daje siłę i w jaki sposób?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka