Dodaj do ulubionych

Do ematek z haluksami

09.07.18, 15:50
i płaskostopiem poprzecznym...
Stosowałyście może jakieś aparaty korekcyjne? czytam o Hallufix i Bunito duo i wyglądają na skuteczne w sensie działania. Natomiast opinie z netu to zalew spamu.
A może macie inne sposoby? Ja muszę przede wszystkim podnieść łuk poprzeczny stopy. Okazało się, że mam nie tyle spłaszczony co odwróconysad A to powoduje u mnie haluksa i sztywnego palucha.
Obserwuj wątek
    • black_magic_women Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 16:49
      Ja się przymierzam do operacji, bo obydwie stopy mi się pogarszają uncertain U mnie to po dziadku i mamie. I ani on, ani ja obcasów jakoś nie nosimy, zwłaszcza dziadek wink To a propos szczekaczek, że niby obcasy itp
      • pade Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 17:52
        U mnie też nie obcasy. Ortopeda powiedział, że od wady wrodzonej stóp.
        • pade Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 17:53
          Aha, na operację haluksy mam za małe. Nosząc kliny jesienią i zimą ładnie je sobie prostowałam. Ale potrzebuję czegoś na teraz.
          • karme-lowa Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:02
            pade napisała:

> Aha, na operację haluksy mam za małe. Nosząc kliny jesienią i zimą ładnie je so
            > bie prostowałam. Ale potrzebuję czegoś na teraz.
            >
            Napisz coś o tych klinach, proszę?
            Gdzie je kupić?
            • pade Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:39

https://eko-familia.pl/environment/cache/images/500_500_productGfx_a6b4374fcd2c33bcad8b5805615e3f27.jpg

Kupisz w sklepach ze sprzętem ortopedycznym, w necie, ja kupiłam kiedyś Scholla w Rossmmanie.
              • karme-lowa Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:49
                Dziękuję Pade.
      • prospects Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 18:17
        Halluksy to skutek przede wszystkim używania nieprawidłowego kształtu butów. Kobiety nie mają stopy uformowanej w szpic w obszarze palców, a takie buty głównie się sprzedaje od lat. Palce zaczynają się układać nienaturalnie i to powoduje zwyrodnienia i zniekształcenia stawów. Jeśli weźmiemy pod uwagę but zwężany w palcach i w dodatku na obcasie to podwójna szkoda dla stóp. Nawet buty z okrągłym czubkiem niekoniecznie są odpowiednie bo często obszar palców jest węższy niż sródstopia.
        • pasquda77 Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 18:35
          Akurat 😛kobiety w mojej rodzinie mają haluksa tylko w lewej stopie , sugerujesz że od pokoleń nosimy dwa różne buty?
          • asia-loi Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 18:52
            pasquda77 napisała:

> Akurat 😛kobiety w mojej rodzinie mają haluksa tylko w lewej stopie ,

Ja też mam tylko w lewej. Nieduży, ale boli. Ale ja w młodości chodziłam na wysokich obcasach, aczkolwiek mogą to być też skłonności rodzinne (moja mama miała bardzo duże, tylko nie bolały, ale butów nie mogła kupić).
        • earl.grey.tea Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:05
          Od zawsze nosiłam wygodne, szerokie! buty, obcas (choć trudno to nazwać obcasem) max 3- 4cm w porywach. Szpilki mialam na stopach raz w zyciu. Chodzę głównie w spodniach a więc buty są najczęściej w stylu trzewików. I co? I mam małego haluksa na prawej stopie plus palec młotkowaty.
          Za to moja rodzicielka jak w wieku 17 lat zaczeła nosić niebotyczne szpilki z wąskimi czubami, świątek, piątek, zima, lato tak dopiero około siedemdziesiątki stwierdziła, że już chyba czas zejść z obcasów. I co? zero haluksów. Coś się budowało jak zeszła z obcasów ale wystarczyły jej ćwiczenia i nie ma śladu.
          Tak, że tego.
        • alpepe Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:06
          co za bzdura.
        • barbibarbi Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:17
          prospects napisała:

> Halluksy to skutek przede wszystkim używania nieprawidłowego kształtu butów. Ko
          > biety nie mają stopy uformowanej w szpic w obszarze palców, a takie buty główni
          > e się sprzedaje od lat. Palce zaczynają się układać nienaturalnie i to powoduje
          > zwyrodnienia i zniekształcenia stawów. Jeśli weźmiemy pod uwagę but zwężany w
          > palcach i w dodatku na obcasie to podwójna szkoda dla stóp. Nawet buty z okrągł
          > ym czubkiem niekoniecznie są odpowiednie bo często obszar palców jest węższy ni
          > ż sródstopia.

To nieprawda, to skłonność genetyczna, mężczyźni też mają. W mojej rodzinie wszystkie ciotki mają a nie noszą obcasów.
          • prospects Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:34
            "To nieprawda, to skłonność genetyczna, mężczyźni też mają. W mojej rodzinie wszystkie ciotki mają a nie noszą obcasów."

Panowie też noszą buty zwężane w palcach. Jak się ma skłonności do tego typu zwyrodnień lub do artretyzmu to trzeba unikać butów, w których palce układają się choćby troszeczkę do środka a nie prosto do przodu.
            • anagat1 Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:08
              Nigdy nie nosilam butow w szpic.. mam sklonnosci genetyczne plus od dziecka plaskostopie. Na razie nie jest zle, ale z pewnoscia sie pogorszy. Najgorsze buty, to niewyprofilowane plaszczuchy. W takich stopa boli mnie po 30 min chodzenia. Musi byc lekki obcas, szeroko i miekko w palcach i dookola srodstopia i najlepiej wyprofilowana wkladka. Ostatnio zaczelam kupowac riekery i to byl dobry wybor. Stopy sa wdzieczne.
        • milka_milka Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:41
          Nieprawda. Haluksy to nieprawidłowe ustawienie bioder i kolan.
          • prospects Re: Do ematek z haluksami 10.07.18, 10:38
            "Nieprawda. Haluksy to nieprawidłowe ustawienie bioder i kolan."

To działa w dwie strony. Jak ktoś ma problemy z kolanem lub biodrem to może źle stawiać stopę. Jak ktoś stawia stopę w nieprawidłowy sposób to będzie to miało również wpływ na kolana i biodra. Jesli ograniczamy butem prawidłowy sposób pracy stopy to efekty będą prędzej czy później. Wystarczy pochodzić w butach, które nas obcierają a więc w efekcie będziemy w nich stawiać stopę nieprawidłowo to wieczorem będą nas bolały nie tylko stopy, ale i kolana i biodra.
            Duży paluch jest ważnym elementem w rozkładzie sił na stopie i w utrzymywaniu równowagi, więc musimy mu zapewnić miejsce do swobodnego działania i nie ograniczać go butami w których nie może pełnić swojej funkcji. A ciężko dziś znaleźć buty, które są dobre dla naszych palców. Nawet w wielu butach sportowych czy do biegania kształt buta jest taki, że palce a zwłaszcza duży paluch jest zmuszony przyjąć pozycję lekko skierowaną do środka.
            • snakelilith Re: Do ematek z haluksami 10.07.18, 11:24
              prospects napisała:

A ciężko dziś znaleźć b
              > uty, które są dobre dla naszych palców. Nawet w wielu butach sportowych czy do
              > biegania kształt buta jest taki, że palce a zwłaszcza duży paluch jest zmuszony
              > przyjąć pozycję lekko skierowaną do środka.

Mylisz się. Choć w jednym masz rację, trudno czasem znaleźć buty, które są dobre dla naszych palców. I nie mam na myśli butów wystarczająo szerokich, a odpowiednio wąskich, bo ja takich właśnie potrzebuję. Mam długą, wąską, tzw. egipską stopę i większość butów mi w okolicach palców lata. By but trzymał się na stopie muszę go mocno zasznurować i jak znajdę buty do biegania wystarczajco wąskie w palcach, to kupuję od razu 2-3 pary, bo tylko takie zapewniają mi stabilność stopy. Pojawianie się coraz szerszych butów na rynku przyjmuję ze smutkiem, kiedyś miałam więcej wyboru. A pomimo tego mam skłonność do haluksów i winne są nie buty, a specyficzna budowa moich stawów, które sprawia, że są one mniej stabilne niż przeciętna i się po prostu rozłażą. Dlatego właśnie haluks jest częstszy u kobiet, mamy z natury lżejszą budowę koścca i elastyczną tkanę łączną, co ma biologiczne uzasadnienie, ale dla stóp bywa wadą. I mnie najbardziej pomaga trening mięśni stóp, mięśni, które stopę stabilizują i trzymają w kupie. Niektóre formy tańca (na boso) bardzo dobrze się do tego nadają, obuwie gra podrzędną rolę.
    • klamkas Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:02
      Konsultowałaś się z fizjoterapeutą? Ci często widzą i wiedzą więcej niż ortopeda, więcej mogą doradzić. Pewnie nie pomogą doraźnie, ale mogą zapobiec pogłębianiu się problemu i zmniejszeniu dolegliwości.

Jakbyś chciała, to mogę Ci polecić we Wro prawdziwego magika od zadań specjalnych.
      • pade Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:16
        Bardzo proszę, możesz na gazetową?
        • klamkas Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:27
          Nie wiem czy umiem, ale spróbuję wink
          • klamkas Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:46
            Wysłałam smile
            • pade Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:13
              Doszłosmile Bardzo dziękujęsmile
              • klamkas Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:19
                A proszę bardzo i na zdrowie smile
                • pade Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:33
                  Dziękismile
                • milka_milka Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:43
                  W Warszawie? A mogłabym też poprosić?
                  • klamkas Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:44
                    Nie w Warszawie.
                    • milka_milka Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 21:06
                      Szkoda. Ale dziękuję za odpowiedź.
    • snakelilith Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:23
      Łuk poprzeczny, to oznacza, że masz stosunkowo płaską i słabą partię palcową stopy? Istnieją bowiem buty MBT (Masai Barefoot Technology), w ktrórych trenuje się naturalny sposób chodzenia, trochę tak jakby chodziło się boso po piasku. W ten sposób można wzmocnić wszystkie zaniedbane do tej pory mięśnie stopy. W tych butach chodzi się trochę jak na jajkach pod pobiciem i stopa zmuszona jest do aktywnego rolownia od palców. Ja mam takie sandały marki Ganter aktiv i noszę czasem do sklepu, zwykle nie dłużej niż 1-3 godziny dziennie. Może jako gimnastyka stopy, byłoby to dobre także dla ciebie?

• pade Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 19:30
        snakelilith napisała:

> Łuk poprzeczny, to oznacza, że masz stosunkowo płaską i słabą partię palcową st
        > opy?

Nie tylko płaską, łuk jest wklęsły (odwrócony). A palce stóp podwijają się i rozczapierzają (nie wiem jak to nazwać).

Istnieją bowiem buty MBT (Masai Barefoot Technology), w ktrórych trenuje s
        > ię naturalny sposób chodzenia, trochę tak jakby chodziło się boso po piasku. W
        > ten sposób można wzmocnić wszystkie zaniedbane do tej pory mięśnie stopy. W tyc
        > h butach chodzi się trochę jak na jajkach pod pobiciem i stopa zmuszona jest do
        > aktywnego rolownia od palców. Ja mam takie sandały marki Ganter aktiv i noszę
        > czasem do sklepu, zwykle nie dłużej niż 1-3 godziny dziennie. Może jako gimnast
        > yka stopy, byłoby to dobre także dla ciebie?
        >

Dziękuję, poszukam w necie.
    • sacea Re: Do ematek z haluksami 09.07.18, 20:31
      haluks zaczął się pojawiać
      płaskosstopie poprzeczne od zawsze, obecnie wkładki w buty na podniesienie łuku + skapetki na haluksy do spania, jest lepiej ciut
    • srebrnarybka Re: Do ematek z haluksami 10.07.18, 01:14
      Używam na noc aparatu ortopedycznego Marcin - taki plastikowy odciągacz, mocowany do stopy na rzepy. Nie należy naciągać na maksa, bo wtedy boli i nie można zasnąć. Na dzień noszę takie plastikowe nakładki przypominające galaretkę, są miękkie. Noszę też wkładki do butów tzw. pelotki. To trochę pomaga, chociaż oczywiście za mało. Nie zawsze też o tym pamiętam, te wkładki zaczęłam nosić systematycznie teraz. Mam haluksa na lewej stopie, ale platfusa na obu. Dlatego w każdym bucie w drugim sezonie pęka mi podeszew pod tym miejscem, gdzie powinien być łuk podbicia, ale go nie ma. Haluks mnie nie boli, a największą dolegliwością jest nieprzyjemne uczucie w czasie pływania: palec następny za dużym i koślawym, wypchnięty przez niego do góry, dynda swobodnie i mam uczucie, że zaraz się odłamie. A że na basen chodzę 3-4 razy w tygodniu, to mnie mobilizuje, żeby nosić tą aparaturę. Dowiedz się w sklepie ortopedycznym. Życzę poprawy.
      • srebrnarybka Re: Do ematek z haluksami 10.07.18, 01:22
        Aha - skąd to się bierze. Powodem zasadniczym jest podobno słabość tkanki łącznej, która powoduje platfus z haluksem, skrzywienie kręgosłupa i żylaki. Że niby ta tkanka źle trzyma. Ja mam wszystkie wymienione przypadłości, więc pewnie coś w tym jest. Na pewno przy słabej tkance łącznej szkodzi niewygodne obuwie: obcasy i czuby. Na szczęście, jako osoba wysoka, obcasów nie noszę. Nie muszę służbowo. Na wyjątkowe okazje kupuję baleriny na płaskim obcasie. Pod Halą Mirowską można kupić za 30 zł. Rzadko jednak wkładam. Na ogół chodzę w spodniach, zatem albo półbuty z szeroką częścią na palce, coś w rodzaju mokasynów, albo sandały. Zimą kozaki takie półwalonki na traktorach, bo inaczej się wywalam. Też nosów nie mają. Do kupienia pod Halą Mirowską za 45 zł, starczą mi na 2 sezony. Poza tym zapewne przyczynia się do tego nadwaga. Walczę z nią (basen), ale z niezadowalającym skutkiem. Są też jakieś ćwiczenia, np. zwijanie koca palcami u stóp, ale nie mam do tego cierpliwości, więc nie poradzę. Oczywiście warto chodzić bosymi stopami po piasku.
        • milka_milka Re: Do ematek z haluksami 10.07.18, 02:04
          Baleriny to masakra dla kręgosłupa i stóp. Szczególnie takie z „papieową” podeszwą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka