Dodaj do ulubionych

Czy to złodzieje?

09.07.18, 23:25
Zakupiłam w pewnej firmie drobiazgi za ponad 1000zl .
Zamówienie składałam telefonicznie bo tego dnia był jakiś problem( nie wiem czy to u mnie czy u nich) i wyrzucało mnie z ich strony.
Uprzejma pani przyjęła zamówienie , poinformowała ze będą dwie kwoty za przesylke ( w sumie 125zl) bo wszystko razem nie jest możliwe do spakowania.
Poprosiłam o wysłanie specyfikacji zamówienia na mejla

Pani informuje mnie ze wysyłka będzie dopiero za 3 dni do yo ich prywatny kurier .
Mówię Ok mam 10 dni do „ imprezy” wiec z zapasem

Dwa dni przed impreza dzwonię z info kiedy kurier się pojawi
Ma byc jeszcze dziś pi południu
Prosze aby koniecznie się ze mną skontaktował to powiem gdzie ma jechac bo adres może mylić a impreza w innym miejscu niż obecnie przebywam

W dniu imprezy olśniło mnie ze przecież ten kurier do mnie nie dzwonił
Ale jadąc na miejsce liczę ( o głupia) ze pewnie trafił nez problemu, rzucił na ganek i sprawa zakatwiona.
No niestety , nic nie ma
Dzwonię do firmy u której towar nabyłam i informuje ze blisko 2 tyg temu kupiłam u Was to i owo i niestety, sle dziś mam imprezę s tego nie ma
Mówi ze zapyta o co chodzi
Dzwoni do mnie kurier z gęba ze niby miał zły nr tel i nie mógł się ze mną skontaktować
Firma wysłała mi mejla ( przeczytałam dopiero po akcji)
ze prosi o prawidłowy nr tel bo kurier nie może się ze mną skontaktować
Js z zamówienia rezygnuje, bo już po ptakach a oni potrącają mi 125 zł za to ze musieli opłacić kuriera w druga stronę
Po wymianie kilku mejli, pani pisze ze to nie ich wina bo oni dali dobry nr choc wcześniej pisała coś innego ( firma kurierska ta ich mowila ze zły) i ze i tak mi potrąca
Czy maja prawo „ukarać” mnie za rezygnacje z zamówienia w związku z zaistniała sytuacja ?
Bo js mysle ze to czyste złodziejstwo i jest na to paragraf sle może są kruczki które w cudowny sposób ich oczyszcza?
Kwota i duza i nieduża ale liczy się fakt i zasady
No aż mną rzuca ze złości

Co robi ematka ?

Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Czy to złodzieje? 09.07.18, 23:56
      W Polsce? Złodzieje. Masz prawo do odstąpienia od umowy i nalezy ci się zwrot zapłaconej kwoty za towar i przesylki.
      Notabene, złodzieje już na etapie zamówienia, w dobie brokerów zapłacic 60 zł za paczkę to cholernie drogo. A w "ich prywatnego kuriera" nie wierz: duża firma ma korzystne ceny w normalnej firmie kurierskiej i płaci dychę, góra półtorej za paczkę do 30 kg. 125 zł to nawet nie jest dniówka kuriera, ile on może miec paczek? Komercyjny ma kilkadziesiąt, ale na trasie 200-300 km jednorazowo, od magazynu, przez wszystkie punkty odbioru do magazynu. A do dniówki kuriera dochodzi paliwo, amortyzacja auta i inne takie.
      Taniej by cię ten "prywatny" kurier wyniósł, gdybyś kupiła usługe odbioru od sklepu do ciebie przez któregos brokera.
      • thea19 Re: Czy to złodzieje? 10.07.18, 11:44
        prywatny czyli pewnie nie zadna spedycja a pan zbyszek, co ma busa i czasem im wozi. ja za transport niektorych rzeczy place 300 -400zl/30-50km bo to drzewo jest albo trawa z rolki.
        co do watku, to tak, zlodziejstwo. domagaj sie zwrotu wszystkiego.
    • leyre2 Re: Czy to złodzieje? 10.07.18, 14:19
      A jakie warunki daje firma na odstapienie od umowy? Co w przypadku gdy to oni spozniaja sie z dostawa? 2 tygodnie to bardzo dlugo, skad to zostalo wyslane?

Poprosiłam o wysłanie specyfikacji zamówienia na mejla

Dostalas? Wlasciwie nie powinnas prosic bo to standardowe postepowanie. Jesli w tej specyfikacji bylo napisane ze dostawa w ciagu max 3 dni to o kazdym opoznieniu powinni cie poinformowac i podac powod. Jesli tego nie zrobili a nie dostarczyli towaru na czas to mozesz domagac sie zwrotu calosci pieniedzy. Zglosilabym to do odpowoedniego urzedu ochrony praw konsumenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka