Dodaj do ulubionych

Moda - styl francuski

24.07.18, 11:52
Dziewczyny bardzo podoba mi się styl mody francuskiej - szczupłe, naturalne dziewczyny, ubrania proste klasyczne w stonowanych kolorach, minimalizm. Chociaż zdaje sobie sprawę, że francuska ulica nie wygląda tak jak w poradnikach o stylu francuskim wink. Od jakiegoś czasu próbuje przeorganizować moją garderobę w tym stylu - czyli pozbyć się nadmiaru ubrań, chwilowych tzw. "najnowszych krzyków mody", ale jakoś nie umiem się do tego zabrać. Dzisiaj wywiozłam 3 worki ubrań do stowarzyszenia charytatywnego, ale patrząc na szafę to nadal jest w niej chaos. Doradźcie jak organizujecie swoją szafę, jak opieracie się impulsywnym zakupom?
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:08
      Po prostu nie chodzę zbyt często po sklepach. Nie kupuję wysyłkowo (oprócz butów). Kupuję ciuchy przede wszystkim w kilku swoich ulubionych bazowych kolorach: czarny, biały, szary, niebieski, khaki. Staram się kupować dopiero jak się czegoś pozbędę, coś się zużyje. Na pinterest są przykłady tzw. capsule wardrobe czyli bazowych zestawów odzieży, którą można na wiele sposobów ze sobą łączyć.

Np. taki:
      https://i.pinimg.com/564x/d1/32/46/d132462fbf2db07bdea6cd7993842b1d.jpg
      • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:33
        Dzięki, oglądam takie zestawienia i przyznam się że wszystkie ubrania z takiego powyższego zestawu mam. Ale mam też pełno innych rzeczy, które może niekoniecznie pasują do tworzenia takich zestawów i właśnie ich nie potrafię się pozbyć uncertain
        • spanish_fly Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:56
          Spakuj je wszystkie i odłóż gdzieś na pawlacz, poza absolutnie najbardziej ulubionymi. Za jakiś czas zdecydujesz co z nimi zrobić.

Jak się ma mniej ciuchów, to one też się szybciej niszczą, co ma też swoje zalety. Sweterek, który założysz trzy razy w pierwszym roku, raz w drugim, a potem wcale, będzie całkiem nowy jeszcze pięć lat później. Masz problem co z nim zrobić, nawet jeśli jest już niemodny, albo na Ciebie nie pasuje. Jak masz jeden czy dwa cienkie sweterki, które w sezonie zimowym nosisz regularnie to całkiem możliwe, że po trzydziestu praniach będą się nadawały do wyrzucenia, i pozbędziesz się ich bez żalu i wyrzutów sumienia.
          • iwoniaw Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:52
            Sweterek, który założysz trzy razy w pierwszym roku, raz w drugim, a potem
            > wcale, będzie całkiem nowy jeszcze pięć lat później. Masz problem co z nim zrob
            > ić, nawet jeśli jest już niemodny, albo na Ciebie nie pasuje. Jak masz jeden cz
            > y dwa cienkie sweterki, które w sezonie zimowym nosisz regularnie to całkiem mo
            > żliwe, że po trzydziestu praniach będą się nadawały do wyrzucenia, i pozbędzies
            > z się ich bez żalu i wyrzutów sumienia.

To jest szczera prawda - w dodatku mając te dwa sweterki zamiast dwudziestu, wkładasz/wieszasz je do szafy na ludzie, a nie dopychając kolanem - zdecydowanie łatwiej utrzymać porządek i kontrolę nad tym, co masz, co czyste/brudne itd. Zarówno codzienne wybieranie ubrań, jak i wszelkie pakowanie się na dowolny wyjazd są bez porównania łatwiejsze.

W przypadku większej ilości ubrań też dobrze jest sobie porobić "zestawy" (typu "co z czym" - koniecznie po przymierzeniu, jak to faktycznie na nas wygląda i czy np. niby pasująca kolorystycznie i fasonem do spodni bluzka na naszej figurze nie wygląda dziwacznie, bo dobrze się prezentuje nie ze spodniami, ale ze spódnicą itd.) i np. sfotografować je komórką, żeby mieć "przypominacz" na czas, gdy będziemy chciały się szybko ubrać na konkretną okazję.
        • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:24
          miss.scarlett napisał(a):

> Dzięki, oglądam takie zestawienia i przyznam się że wszystkie ubrania z takiego
          > powyższego zestawu mam. Ale mam też pełno innych rzeczy, które może niekoniecz
          > nie pasują do tworzenia takich zestawów i właśnie ich nie potrafię się pozbyć :
          > /
          Wyjmij z szafy, poskladaj, odloz do wora - po miesiącu zapomnisz, ze w ogole miałaś.

I wtedy oddaj albo próbuj sprzedać. Można celować np w lokalne grupy na fb (jeśli wiesz w jakich godzinach ludzie najczęściej wchodzą na fb oraz masz dobre zdjęcia. Pozyczylam manekina od koleżanki żeby ciuchy lepiej się prezentowaly). Dodam że zwykle kupujący są wybredni, orientują się w materialoznawstwie i mało kto kupi kiecki z poliestru, choćbyś nawet sprzedawała za 5zł
          • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:31
            Ja te lepsze raz do roku wystawiam na aukcje WOŚP. Przynajmniej mam wtedy poczucie że coś pożytecznego z nich będzie....
      • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:36
        Mam granat w bazowych zamiast czarnego (poza spodniami)
        w tym drugim (marynarką, koszula,t-shirt) wyglądam jak własne zwłoki. Z butami mam odwrotnie-zbyt często robiłam zwroty tych kupionych online (poza sportowymi).
        • spanish_fly Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:49
          Zwroty przy zakupach online są nieuniknione, ale ja mam wielki problem znaleźć w sklepach stacjonarnych obuwie, które mnie zadowoli. Zresztą w internetowych też, ale jednak wybór większy. W tym roku zamówiłam już chyba z sześć par - ostały się dwie.

Przy robieniu tych zestawów trzeba się chyba trzymać tego w czym się dobrze wygląda i kupować tylko takie rzeczy. Nie chodzi o to, żeby się trzymać konkretnych kolorów, ale ogólnie tych kolorów, w których jest Ci dobrze.
          • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:02
            spanish_fly napisała:

> Zwroty przy zakupach online są nieuniknione, ale ja mam wielki problem znaleźć
            > w sklepach stacjonarnych obuwie, które mnie zadowoli. Zresztą w internetowych t
            > eż, ale jednak wybór większy. W tym roku zamówiłam już chyba z sześć par - osta
            > ły się dwie.
            rozumiem, jak mi sie trafi obuwie idealne, to nie wyrzucę, naprawiam do calkowitego zajechania.

> Przy robieniu tych zestawów trzeba się chyba trzymać tego w czym się dobrze wyg
            > ląda i kupować tylko takie rzeczy. Nie chodzi o to, żeby się trzymać konkretnyc
            > h kolorów, ale ogólnie tych kolorów, w których jest Ci dobrze.
            wiem, inaczej wywalilabym rzeczy w kilku odcieniach z >>tych<< palet Pantone. kolor roku akurat mi nie pasuje, ale jest duzo kombinacji roznych odcieni w dalszej czesci artykulu.
      • jola-kotka Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 01:53
        Katastrofa ta fota przeraza to wszystko jest takie same nuda mozna po pewnym czasie znudzic sie sama soba. Nigdy nie zrozumiem tej mody na minimalizm i noszenie wiecznie tego samego.
        • hosta_73 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 08:23
          Troche masz rację -szaleństw nie ma, ale na tym to polega. Dlatego musi być dobra jakość ubrań co potem widac na żywo i działa na plus dla calej stylizacji. Ja bym zamiast marynarki wolała kardigan, dla mnie wygodniejszy.
          • hosta_73 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 08:24
            Mnie przerażają te krzywe nogi na zdjęciach 😁
        • dziennik-niecodziennik Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 10:42
          W sumie tez mnie to przeraza w tych "capsule wardrobe". Niby różne kompozycje ciuchow, a wygląda sie ciagle tak samo.
          I nie, dołożenie apaszki nie zmienia calosciowego wrazenia "ona znow w tych samuch ciuchach".
          Z gory przepraszam wszystkich zwolennikow ale dla mnie to strasznie nudne.
          • blimsien Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 18:24
            dziennik-niecodziennik napisała:

> W sumie tez mnie to przeraza w tych "capsule wardrobe". Niby różne kompozycje c
            > iuchow, a wygląda sie ciagle tak samo.
            > I nie, dołożenie apaszki nie zmienia calosciowego wrazenia "ona znow w tych sam
            > uch ciuchach".
            > Z gory przepraszam wszystkich zwolennikow ale dla mnie to strasznie nudne.

nikt nie mowi ze w kazdej capsule na bank muszą byc tylko 3 kolory, ktore wygladaja jak 2.
            french chic jest akurat jaki jest, mozna jeszcze dodac granat albo inny neutralny kolor.

ponizej tylko przyklady. druga paleta kolorow jest akurat w moim typie, nie zalozylabym jednak takiej bizuterii

https://i.pinimg.com/564x/dd/57/cc/dd57cc80dc95b64ad2ff36964c805ef7.jpg

https://i.pinimg.com/736x/ea/89/82/ea898261089aa83c4dc0cde7af67c138--soft-autumn-fat-face.jpg
            • jola-kotka Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 18:44
              Nadal dramat . Przeciez to sa ciagle te same rzeczy non stop.Jakosc tu nie ma nic do rzeczy moze byc najlepsza ale to nadal nuda.
            • dziennik-niecodziennik Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 22:08
              no zgadzam sie z jolą tutaj. różnice widze, owszem, a wszystko to wygląda tak samo.
            • nanuk24.0 Re: Moda - styl francuski 23.06.22, 01:10
              Katastrofa.
              Jak się nie ma ochoty zakładać przez dłuższy czas (chociażby dwa tygodnie), to zostają dwie pary spodni fo noszenia na przemian.
              Codziennie deka vu.
              • nanuk24.0 Re: Moda - styl francuski 23.06.22, 01:10
                Deja*
    • same-old_mona Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:09
      Ja mam odwrotny problem. Szafa świeci pustkami, bo co się wybiorę na zakupy to wracam z niczym, nic mi się nie podoba. ..
      Jak wy to robicie, że macie przepełnione szafy? :p
      • miss_fahrenheit Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:26
        Dokładnie o to samo chciałam zapytać smile
        • triss_merigold6 Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:28
          Ja również.
      • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:32
        Może nie robią przegladu co sezon i ulegają kupowaniu nadmiaru na wyprzedaży?
      • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:35
        U mnie problem jest bardziej taki, że pracuje zdalnie i w zasadzie nie używam większości ubrań na co dzień... I one się gromadzą bo cały czas są w bdb stanie...
        • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:37
          To po co dokupujesz?
          • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:52
            Właśnie nie dokupuje często, w tym sezonie tylko strój i buty na rower. Bo to jest to co akurat się niszczy. Ale to jest inna kategoria ubrań. Ja po prostu mam wrażenie że moja szafa żyje swoim życiem, przytłacza mnie, żyje własnym życiem. Nie umiem nad nią zapanować smile
          • snakelilith Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:54
            blimsien napisała:

> To po co dokupujesz?

Bo się może przydać. Jak pasuje do noszonego stylu, jest w wyprzedaży i cena jest bardzo kusząca, to można kupić na zaś. Ja właśnie wyciągnęłam z szafy jedwabną bluzkę kupioną dwa lata temu. Nie miałam okazju jej założyć, bo taka rozchłestana, akurat na tegoroczne upały. W tym roku kupiłam sobie też wiosną bluzkę w stylu Carmen, bardzo mi w niej dobrze i super się nosi, bez przerwy w niej chodzę, więc jak przecenili, to kupiłam drugą, będę miała na przyszły sezon. Dziękują też opatrzności, że kupiłam w zeszłorocznej wyprzedaży dwie pary sandałków rzymianek, bo w tym roku nie musiałam przebijać się przez tłumy w sklepach szukających obuwia na ukrop. W zimowej wyprzedaży kupiłam też tanio trzy swetry z wełny, będą na jesień i zimę jak znalazł. Niby mam jeszcze inne, ale kiedyś tam te stare przetrą się, zbrzydną w praniu i sięgnę po te nowe. Dużo kupuję na zapas, do tego trzeba mieć tylko swój styl i kupować rzeczy, które da się kombinować z innymi w szafie.
            • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:04
              Tak, w ten sposób też robię, kupuje na zapas, na wyprzedażach czasami i np. ostatnio zobaczyłam że moje baleriny nude już nie są w najlepszej kondycji i była okazja na wyprzedaży to kupiłam nowe. ale tamte jeszcze nie wyglądają tak źle więc je w tym sezonie już dobije.A nowe leżą w pudełku. Tak samo kilka swetrów wełnianych, 4 kurtki zimowe, 5 płaszczy z których najstarszy ma prawie 10 lat, uszyty ze 100 wełny w klasycznym fasonie i na pewno nie wyjdzie z mody. 3 kurtki skórzane, 3 trencze bezowy, brązowy i granatowy. I to wszystko nadal pasuje...
              • spanish_fly Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:08
                Ja nie lubię kupować na zapas. Psuje mi to radochę z nowych rzeczy, które już przecież nie są nowe, kiedy wreszcie nadchodzi ich czas i mam okazję je założyć.
            • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:07
              snakelilith napisała:

> Bo się może przydać. Jak pasuje do noszonego stylu, jest w wyprzedaży i cena je
              > st bardzo kusząca, to można kupić na zaś. Ja właśnie wyciągnęłam z szafy jedwab
              > ną bluzkę kupioną dwa lata temu. Nie miałam okazju jej założyć, bo taka rozchłe
              > stana, akurat na tegoroczne upały. W tym roku kupiłam sobie też wiosną bluzkę w
              > stylu Carmen, bardzo mi w niej dobrze i super się nosi, bez przerwy w niej cho
              > dzę, więc jak przecenili, to kupiłam drugą, będę miała na przyszły sezon. Dzięk
              > ują też opatrzności, że kupiłam w zeszłorocznej wyprzedaży dwie pary sandałków
              > rzymianek, bo w tym roku nie musiałam przebijać się przez tłumy w sklepach szuk
              > ających obuwia na ukrop. W zimowej wyprzedaży kupiłam też tanio trzy swetry z w
              > ełny, będą na jesień i zimę jak znalazł. Niby mam jeszcze inne, ale kiedyś tam
              > te stare przetrą się, zbrzydną w praniu i sięgnę po te nowe. Dużo kupuję na za
              > pas, do tego trzeba mieć tylko swój styl i kupować rzeczy, które da się kombino
              > wać z innymi w szafie.
              tez tak mam, ze na przecenie zdarza mi sie dokupic np zapasowy t-shirt, ktory mi wczesniej podpasowal, albo w lutym/marcu buty na nastepna zime. ale rozsadnie, z umiarem. tez kiedys pracowalam zdalnie i w sumie poza np sukienka na wesela (do tej pory w niej chodze na takie okazje) czy butami, gdy stare sie zniszczyly oraz bielizna/skarpetkami przez kilka lat nie dokupowalam ubran. niestety pozniej wieksze zakupy byly koniecznoscia.
      • zasiedziala Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:40
        To bardzo proste - mam bardzo emocjonalny stosunek do ubrań i nie wyrzucam póki zupełnie się nie zniszczą. A jednocześnie nie potrafię się oprzeć zakupowi czegoś nowego, jak to coś krzyczy do mnie z końca sklepu - weź mnie wink W ten sposób cała jedna część mojej szafy to płaszcze, ale fakt, że do płaszczy mam największą słabość, a większość moich płaszczy jest niezniszczalna (w tym 2, które liczą sobie z 50 lat i były szyte jeszcze na moją wiekową już ciocię).
        • same-old_mona Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:48
          No ale właśnie do mnie nic nie krzyczy, w tym problem. Czasem coś mi się spodoba, dotknę i już mi się podobać przestaje.
          • zasiedziala Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:56
            To znaczy, że chodzisz po złych sklepach wink Ja mam takie, w których zawsze coś krzyknie, tylko najczęściej nie to, czego akurat potrzebuję. Najczęściej jednak obkupuję się na wakacjach, bo wtedy dochodzi jeszcze element - teraz albo nigdy! smile
            • same-old_mona Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:06
              We wrześniu jadę do Włoch, mam nadzieję że tam coś do mnie zawoła, bo holenderska moda no cóż.. nawet nie szepta :p
              • zasiedziala Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:02
                Ja we Włoszech przepadam. Uważaj w szczególności na butiki z odzieżą męską wink
                • same-old_mona Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:09
                  Chłop też się musi odkupić bo ma podobny problem z tutejszymi sklepami :p
              • spanish_fly Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:13
                Buty sobie kup. Ile razy mi się czyjeś buty nie podobają okazuje się, że kupione we Włoszech.
                • zasiedziala Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:23
                  Ja mam z butami włoskimi jeden problem - wiele modeli jest zbyt wąskich.

A skoro już zrobiła się gałąź o stylu włoskim, to chciałam jeszcze napisać, że mi się styl włoskiej ulicy bardzo podoba, chociaż sama na co dzień noszę zdecydowanie mniej klasyczne ciuchy.
                  • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:28
                    Tak, Włoszki mają klasę, od razu można rozróżnić turystkę od rodzimej mieszkanki Włoch. Mnie się tam zawsze rzucają w oczy przede wszystkim dobrej jakości buty, torebki, okulary oraz zadbane zęby. Stroje są różne ale zawsze ze smakiem, którego na polskich ulicach brakuje.
                    • same-old_mona Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 10:02
                      Włoszki można też łatwo rozpoznać za granicą :p jak zobaczyliśmy w markecie, w styczniu przy +12 stopniach dwie babki w kozakach i futrach od razu wiedzieliśmy że to włoszki z południa :p okazało się że to żona I matka znajomego z Salerno 😁
            • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:10
              zasiedziala napisała:

> To znaczy, że chodzisz po złych sklepach wink Ja mam takie, w których zawsze coś
              > krzyknie, tylko najczęściej nie to, czego akurat potrzebuję. Najczęściej jednak
              > obkupuję się na wakacjach, bo wtedy dochodzi jeszcze element - teraz albo nigd
              > y! smile
              >
              zaczynam od obejrzenia lookbookow w necie i poznania składów. jesli gdzies mam sklep po drodze to wstepuje (najpierw oglądam niespiesznie ich "repertuar" online) i przymierzam. niestety w jakichs 90% rzeczy widziane na zywo nie spelniaja oczekiwan.
          • snakelilith Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:07
            Ładne ciuchy, to jest wyzwanie. Ale jak chodzisz po sklepach szukając CZEGOŚ ładnego, to nic nie znajdziesz. Trzeba chodzić szukając coś pasującego do noszonego stylu. I ruszyć nieco głową, użyć wyobraźni. Bo ciuch sam w sobie rzadko tak naprawdę zachwyca. Zachwyca dopiero cały look, złożony z różnych, czasem zupełnie niepozornych elementów. I wtedy rzeczy ożywają, stają się ciekawsze. I musisz tą całość widzieć. Tania bawełniana bluzeczka z C&A, którą kobiety omijają wzrokiem an wieszaku, bo wygląda biednie, w odpowiednim zestawieniu staje się interesującym elementem, za którym oglądają się babki na ulicy. Ale ja mam wyrobione oko, jestem łowczynią perełek, lata doświadczeń i pracy. wink
            • same-old_mona Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:20
              Akurat jedyne, co ostatnio kupiłam to tanie bawełniane bluzeczki z C&A i bawełniane luźne portki tamże :p
            • cherryhills Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:12
              Zgadzam się, to prawda.
              I jeszcze tak mi się przypomniało, a propos tego nadmiernego kupowania - kiedyś trafiłam na mem, czy inny śmieszny obrazek i był tam dialog pomiędzy dziewczyną a jej chłopakiem:
              ona: kochanie, potrzebuję kupić nową kurtkę.
              on: przecież w zeszłym tygodniu kupiłaś!
              ona: ale ona do niczego mi nie pasuje...
              on: to po co kupowałaś?
              ona: bo mi się podobała!
              big_grin
            • mail-na-gazecie Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 17:05
              Dokładnie tak!
            • hosta_73 Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 23:05
              Zauważyłam też, że wiele ubrań można docenić dopiero gdy sie je przymierzy, takim sposobem kupiłam sukienkę rok temu z przeceny w C&A. Na wieszaku wisiała tak smętnie i beznadziejnie, ze tylko cena działała na jej korzyść. I... tadam! Mam fajną kieckę na lato 😊
              • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 23:40
                dlatego nawet jak cena dziala na korzysc, to przymierzam, bez sensu kupic stacjonarnie i zwracac
      • alpepe Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:57
        Ja kupuję online, patrzę na figurę modelki, wiem, co będzie na mnie dobrze leżało, nie eksperymentuję z kolorami, kupuję dobrą jakość i jak widzę coś przecenionego, nie mogę się opamiętać.
      • karola2122 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 20:50
        ja tak samo
        • karola2122 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 20:53
          nie tam mi się wpisało..
      • nanuk24.0 Re: Moda - styl francuski 23.06.22, 01:24
        same-old_mona napisał(a):

> Jak wy to robicie, że macie przepełnione szafy? :p

Normalnie😉
        Lubie kolory i wzory. Bluzki w różnych kolorach, w paski, w groszki, w kratkę, we wzory geometryczne, etc. Z dekoltem w łódkę, w serek, pomarszczony, przy szyi, na guziki, na suwak, zawiązywane, wkładane przez głowę.
        Dużo możliwości 😉

• janja11 Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 12:56
      Uwielbiam ten styl. Prosty, ponadczasowy.
      Pewnie zaraz zostanę skrytykowana, ale dla mnie Kasia Tusk prezentuje na swoim blogu takie właśnie minimalistyczne stylizacje.
      • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 16:39
        Dla mnie to styl idealny ale niestety na chwilę obecną jeszcze nieosiągalny.
      • mail-na-gazecie Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 17:04
        Ja nie lubię jej stylizacji, są banalne i zwyczajnie nudne choć na początku drogi ku idealnej garderobie pewnie się sprawdzą.
      • zasiedziala Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 17:49
        O, to mnie się francuski styl/szyk kojarzy z odrobiną nonszalancji, której według mnie Kasi Tusk brakuje. Ona jest poprawna i estetyczna, ale jak dla mnie strasznie nudna i nawet jej luźniejsze stylizacje wyglądają jakby nad nimi długimi godzinami myślał sztab ludzi. Francuski styl kojarzy mi się z czymś odwrotnym - czyli nawet formalne stylizacje wyglądają naturalnie, są niewymuszone i jakby nie do końca zaplanowane, a jednocześnie wszystko ze sobą gra.
      • mamablue Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 18:02
        Nie zostaniesz skrytykowana. Poniżej też poleciłam Kasię, która właśnie ten styl nosi wink
      • hosta_73 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 08:17
        Mnie sie tez Kasia podoba 😊
    • sfornarina Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 13:06
      Jest taka nieco infantylna książeczka autorstwa Ines de la Fressange: Parisian Chic.
      Mimo infantylności zawiera mnóstwo sensownych porad dotyczacych minimalistycznej i ponadczasowej garderoby. W stylu absolutnie francuskim. Polecam wink

I jeszcze polecam Project 333 - 33 ciuchy na 3 miesiące i ani jednego więcej wink Mnóstwo fantastycznych propozycji możesz tam znaleźć.
      • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:20
        Dziękuje poczytam
    • chatgris01 Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 14:29
      Polecam ksiazki: "Lekcje Madame Chic" Jennifer L. Scott i "Slow fashion. Modowa rewolucja" Joanny Glogazy, w ktorych jest to dosc dokladnie wytlumaczone smile
    • ania-z-lasu Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 17:32
      Niestety, nieodłączną częścią francuskiego szyku jest szczupłe ciało. Tyle w temacie. Na szczupłym ciele bezbarwne "ponadczasowe" ciuchy wyglądają korzystnie. Zresztą wszystko inne też.
      • mamablue Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 18:07
        No niestety to prawda. To moda dobra dla chudych uncertain
      • miss.scarlett Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 21:45
        Tutaj akurat się wpisuję idealne - ja typowa ematka mam rozmiar 36 smile.
        • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 21:57
          ja 36/38, zdecydowanie nie petite i brak wyraznego klepsydrowego wciecia w talii. wiec szyk francuski i włoski, kopiowane dosłownie, mogę sobie o kant potłuc.
        • aqua48 Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:10
          miss.scarlett napisał(a):

> Tutaj akurat się wpisuję idealne - ja typowa ematka mam rozmiar 36 smile.

Znajdź sobie bazę - czarne proste spodnie materiałowe, czarną spódnicę, beżowy płaszcz o najprostszym kroju, czarną marynarkę - i możesz trochę poszaleć z kolorami bluzek, uważaj z fasonami i unikaj wzorów. Dobre są kolory nasycone, w barwach naturalnych kamieni szlachetnych oraz biel. Musisz mieć idealne buty i fryzurę oraz znaleźć sobie "swoje" perfumy, których możesz nawet leciutko nadużywać. Czerwoną szminkę i podkreślone rzęsy oraz brwi. Dobrą, niezbyt dużą torebkę. Elegancką i piękną biżuterię noszoną na zasadzie - jedna rzecz jest ok, dwie to już za dużo. A także kilka pięknych szali z naturalnych materiałów.
          Resztę schowaj, rozdaj albo wyrzuć.
          • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:16
            https://verilymag.com/.image/c_limit%2Ccs_srgb%2Cq_auto:good%2Cw_620/MTMwMjUzNTA5NDI0NjgzNDg2/accessories.webp
            internetowy porandki o bizuterii w stylu franch chic. raczej dla nastolatek/20-latek. 30+ nosza juz mniej.

aqua48 napisała:
            > . Elegancką i piękną biżuterię noszoną na zasadzie - jedna rzecz jest ok, dwie
            > to już za dużo.(...)
            > Resztę schowaj, rozdaj albo wyrzuć.

o ile za dużo tu tego na zdjeciach? czy mając obrączkę i zegarek na ręku trzeba rezygnować z kolczyków/wisiorka? btw wyrzucanie złota próby 585 i wyzszej?
            • aqua48 Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:22
              blimsien napisała:

> czy mając obrączkę i zegarek na ręku trzeba
              > rezygnować z kolczyków/wisiorka?

Nic nie trzeba. Można. Założyć albo kolczyki albo wisiorek.

btw wyrzucanie złota próby 585 i wyzszej?

Jeśli to nieładna biżuteria, nieelegancka, duża, rzucająca się w oczy, bez wartości artystycznej, lub sentymentalnej, to warto sprzedać. Pisałam o wyrzuceniu ubrań.
              • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 23:41
                sprzedac albo przetopic na cos co pasuje.
            • mail-na-gazecie Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:25
              Max 3 rzeczy włączając zegarek. Więcej to już tylko znawcy potrafią założyć tak, że nie razi.
      • mail-na-gazecie Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:28
        Tu się zgodzę dlatego wolę włoski styl, do którego pasują moje krąglości wink
    • mamablue Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 17:57
      Poczytaj poradnik Kasi Tusk. Serio piszę. O klasycznej elegancji. A w ogóle fajny pomysł na wątek.
    • princesswhitewolf Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:33
      >styl mody francuskiej - szczupłe, naturalne dziewczyny, ubrania proste klasyczne w stonowanych kolorach, minimalizm

Tylko ze tego nie ma na pokazach YSL, Dior, Chanel... To jakis styl francuski w polskiej interpretacji
      • zasiedziala Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:42
        Hmm, na pokazach mody polskich projektantów też często nie widać tego, co wielu utożsamia z polskim stylem. Ja się przyznaję bez bicia, że jak ktoś mówi o francuskim stylu, to widzę przede wszystkich dwie francuskie aktorki - Anouk Aimée i Annę Karinę. Jednak mam wrażenie, że większość forumek widzi to trochę inaczej. A francuska ulica, to też zupełnie inna bajka.
        • beaucouptrop Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 01:20
          Dla mnie francuski styl to taka nonszalancka elegancja. Niewystudiowana i naturalna, ale z dobra gatunkowo baza.
          Ja znowu, tez przyznaje sie bez bicia, kiedy ktos mowi o francuskim stylu to widze Charlotte Gainsbourg, Juliette Binoche czy wymieniona tu juz Ines de la Fressange. Uwielbiam ich styl.
          • zasiedziala Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 02:06
            Kurczę, to dla mnie styl Charlotte i Juliette to dwie zupełnie inne bajki, pierwszą bardzo lubię (ale ojca jeszcze bardziej), a druga to dla mnie taka ciocia-klocia, nawet w dekolcie do pępka. Zaraz wyjdzie, że każdy myśli o zupełnie czym innym pisząc o francuskim stylu wink
      • beaucouptrop Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 01:12
        Bo to pokazy haute couture, a nie styl ulicy, o ktorym tutaj chyba mowa.
    • hosta_73 Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 22:56
      Fajnie, ze w ogóle wiesz czego chcesz 😊. Ja próbuję zmienić garderobę na bardziej kobiecą i kolorową. Mam dość czerni i szarości ale przyzwyczajenie robi swoje i w sklepie sięgam najpierw po te kolory...
      • blimsien Re: Moda - styl francuski 24.07.18, 23:57
        analiza kolorystyczna?
        • hosta_73 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 08:38
          Nie mam gdzie zrobić. A gdy sama próbuje to za chwilę zapominam co mi wyszło 😁.
          Jestem naturalną szatynką ( teraz z farba syoss chyba orzechowy brąz) z brązowymi oczami. Brwi raczej szare, musze podkreślać Blada cera, sporo zaczerwienień (trądzik różowaty + naczynka). Opalam się najpierw na czerwono, siatka żył na prawej ręce niebieska, na lewej wpada w zieleń. No i co ja jestem 😈
          • blimsien Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 18:50
            jeszcze sprawdz czy lepiej Ci w zlotej, ew różowo zlotej bizuterii (cieply ton), czy w srebrnej ew chlodno-rozowej.

mam te same cechy wyglądu Ty, tylko oczy zielonkawe i najlepiej mi w cieplym różowym złocie. wychodzi stonowana jesien. robilam analize sama, znajoma, ktora sie tym zajmuje, potwierdzila.

przy bardziej intensywnym brazie wlosow (ja nadal jestem mysią szatynką) mozesz wpadac w "zwykla" jesien.

jak rozwiniesz watek, to na górze wrzucilam dwie kolorowe grafiki z pinteresta z zestawami ubran. dosyc blisko mi do drugiego zestawu kolorow, ale to jeszcze nie to...

pinteresty pokazują mi (co "szkoła" to inne "nazewnictwo", na polski jestem po prostu stonowana, a nie jasna stonowana)

https://i.pinimg.com/564x/2c/30/41/2c3041c555c14bae16edd07596ea70d8.jpg

inne wersje jesieni:

jezeli tak samo dobrze Ci i w srebrnej, i zlotej bizuterii: i.pinimg.com/564x/fe/4b/15/fe4b152120e4c16229f5893bfcf54184.jpg

i.pinimg.com/originals/21/7b/63/217b638d47328e8a1526a8409368f85d.jpg - dla osob o urodzie tego typu ->>> i.pinimg.com/564x/4d/51/20/4d5120e3daed78b45a5d08f8d5ada69c.jpg

a teraz mnie nie zadziobcie proszę, jezdę laikię a nie stylistkom po wielu poziomach certyfikacji.
            • blimsien Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 18:53
              oj nie doczytalam o cerze naczynkowej. tez mam sklonnosc do zaczerwienien w pewnych partiach twarzy, ale ogolnie mam żółtawo-beżowy odcien skory. problemy dermatologiczne (o ile jakos je tonujesz na co dzien) nie maja wplywu na typ.
              • hosta_73 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 19:20
                Dzięki 😊 ! Gdy tylko będę miała chwile przeanalizuje dokladnie twój post i kolory. Kołacze mi, ze kiedys zdawało mi się, że jestem jakimś podtypem lata, ale nie pamiętam już dokladnie 😊
                • blimsien Re: Moda - styl francuski 26.07.18, 00:14
                  Ja jak farbowalam włosy to bylam wiosna a przez rok nawet latem smile

W sumie moglam tez napisać, że jeszcze jesień może być. Dużo palet jest na pinterescie. Ja wstawilam aktualne własne
              • wbka1 Re: Moda - styl francuski 22.06.22, 20:58
                Jestem klasyczną ,, zimą", nie dla mnie kolory jesieni, których nie mogę nosić, bo nawet bez analizy kolorystycznej fatalnie się w nich czuję. Natomiast kolorystyka dla mnie to chłodne pastele. Ponieważ widzę, że ogarnęłaś analizę kolorystyczną czy mogłabyś podrzucić jakieś sugestie dla ZIMY.
    • beaucouptrop Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 01:27
      Co do nadmiaru ubran w szafie to mozesz zastosowac zasade do/z tzn. kiedy wkladasz nowy ciuch do szafy to pozbywasz sie z niej jakiegos starego. Na poczatku nie jest latwo, ale trening czyni mistrza 😉 i powoli uczysz sie pozbywac rzeczy bez zalu.
    • chatgris01 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 08:21
      www.cristinacordula.com/2017-04-style-de-parisienne/

www.lesjolismomes.com/le-style-parisien/

quiestuparisienne.blogspot.com/2014/04/quand-la-parisienne-nous-donne-une.html

beaute.toutcomment.com/article/comment-avoir-un-look-parisien-11584.html

sympa-sympa.com/inspiration-conseils/voici-quelques-trucs-vestimentaires-simples-pour-avoir-lair-dune-vraie-parisienne-150860/
    • ana119 Re: Moda - styl francuski 25.07.18, 18:38
      Zostawiam tylko te ubrania które lubię i dobrze leżą. Reszta sio. Poczytaj Magię sprzątania czy co tam innego na temat.
    • taki-sobie-nick Re: Moda - styl francuski 21.06.22, 23:03
      W sklepach jest tyle badziewia, że nie mam siły wydawać na toto pieniędzy.
      • 35wcieniu Re: Moda - styl francuski 21.06.22, 23:21
        A na forum tyle wątków, że nie ma czasu patrzeć na daty.
        • nicknanowyrok Re: Moda - styl francuski 22.06.22, 07:41
          A gdzie ten "styl francuski" można zobaczyć na żywo?
    • tilijka123 Re: Moda - styl francuski 22.06.22, 10:22
      U mnie najwięcej dało określenie typu kolorystycznego i wybranie kolorów bazowych i akcentów.

Oprócz podanych wcześniej książek i blogów polecę jeszcze blog Vivienne Files www.theviviennefiles.com/ szczególnie starsze posty.
      Jest tam i project 333 i budowanie garderoby kapsułowej na podstawie wybranych kolorów i pakowanie się na podróż.
      Szczególnie polecam posty z tagiem 4x4 www.theviviennefiles.com/four-by-four-wardrobes/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka