Dodaj do ulubionych

Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolotem

24.07.18, 18:24
Cześć,
Czy mogę w bagażu rejestrowanym przewozić ampułkostrzykawki, ampułki oraz strzykawki? Jedziemy na urlop do Włoch na tydzień i zaczynam stymulację w tym czasie.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 18:32
      Ja bym wzięła receptę/zaświadczenie od lekarza z opisem łacińskim substancji czynnej i wskazaniem, w razie kontroli celnej.
    • berber_rock Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 18:35
      Skoro clexane mozna mec w podrecznym to nie widze przeszkod aby takue rzeczy miec w rejestrowanym
    • brenya78 Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 18:46
      Ja bralam zarowno Menopur, jak i Gonal, Heparyne i inne strzykawko-iglowe leki w bagazu podrecznym i nikt nigdy tego nawet nie sprawdzil, a specjalnie bralam glejt od lekarza na wszelki wypadek.
      Nie radze Ci przewozic tych lekow w bagazu rejestrowanym - zgubia Ci bagaz i jestes w czarnej d...
    • miriam_73 Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 20:14
      Mamy zawsze ze sobą Clexane na lotach transatlantyckich, zawsze w kosmetyczce męża, nigdy nie mieliśmy z tym problemów. Jedyna niedogodność była taka, że mąż zawsze po otwarciu walizki znajdywał karteczki/ druczki od amerykańskiej kontroli (TSA) że mu sprawdzali zawartość. Przypuszczamy, że właśnie z uwagi na obecność ampułkostrzykawek. Ale nigdy nikt o to nie pytał.
    • aurinko5 Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 20:46
      Proponuje wsadzić do podręcznego. Bagaż główny zawsze może zaginąć. A wtedy będzie problem ...
    • zasiedziala Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 21:01
      Leki zawsze wożę w podręcznym, inaczej bałabym się co będzie w razie zagubienia. Wiozłam tak adrenalinę, nie było problemu.
    • gulcia77 Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 21:07
      Wieź w podrecznym. Mam mamę cukrzyka, zawsze ma insulinę i clexane w podręcznym, nigdy nie było problemu.
    • majenkir Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 21:50
      Wszystko bierz do podrecznego. Mozesz wziac list od lekarza, ze musisz to miec.
      Moja corka zawsze w podrecznym ma rozne "dziwne rzeczy" do cukrzycy, nikt nigdy sie nie przyczepil.
    • fawiarina Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 23:18
      Dziewczyny dobrze radzą, cały ten stymulacyjny szpej wkładaj do podręcznego. I powodzenia ze stymulacją! Też kiedyś jeździłam na wakacje z pakietem strzykawek, dzisiaj wożę zbuntowaną dwulatkę! wink
    • kardla Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 24.07.18, 23:20
      Ja woziłam i nie było problemów.

Powodzenia smile
    • iwoniaw Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 25.07.18, 00:00
      Jak dziewczyny piszą - wieź w podręcznym. Linie lotnicze wprost odradzają wożenie takich rzeczy w rejestrowanym, nawet nie ze względu na hipotetyczne zaginięcie bagażu, ale nie zawsze odpowiednie dla wszelkich leków warunki w luku bagażowym.
    • evee1 Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 25.07.18, 06:28
      Ja wozilam Epipen regularnie w bagazu podrecznym i nigdy nawet nikt mnie o to nie pytal.
    • majarzeszow Re: Przewożenie ampułkostrzykawek i igieł samolot 25.07.18, 06:33
      do podręcznego. Nie wiem, jakimi liniami lecisz. Mi w Locie nikt nie robił problemów z tym calym osprzętem dla córki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka