Dodaj do ulubionych

Co zobaczyć w Katowicach?

25.07.18, 21:23
Jadę trochę z musu na weekend do Kato. Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • grazbed Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 21:45
      Winda Paternoster w Urzędzie Wojewódzkim?
      • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 07:51
        Wow! Świetne!
        • katasia1 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 16:15
          W weekend może być ciężko zobaczyć wnętrze Urzędu Wojewódzkiego
          • grazbed Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 17:32
            Akurat w tą sobotę jest otwarty. Sobota paszportowa. Winda paternoster to już rzadkość a wrażenie.. przednie☺️
            • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 08:10
              Byłam! Niestety wyłączonasad Ale i tak ciekawostkasmile
              • grazbed Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 12:10
                Oooo, nieee smile. Paternoster całkiem wyłączona? Czy tylko w ten weekend?
                • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 12:50
                  Nie pytałam. Nie wyglądała na całkiem off. Chyba rzeczywiście tylko weekendowo. Ale pięknasmile
                  • grazbed Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 13:15
                    A tak w ogóle to nie dziwię się, że zaskoczyły Ci Katowice pozytywnie. Byłam tam z rodziną parę lat temu. Też niejako przy okazji, z nastawieniem, że będzie to krajobraz postindustrialny czyli szaro, buro i ponuro. A okazało się, że było sympatycznie, zielono, kolorowo. Ludzi spoza Śląska, spotykani na turystycznych trasach, też byli nieustannie zdumieni i zaskoczeni, że tak właśnie teraz wygląda Śląsk i Katowice smile
                    • tanebo2.0 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 14:58
                      Nie no, na Śląsku powietrze jest czarne, samochody są na węgiel a wszyscy przechodnie noszą kilofy...
                      • marlamar Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 15:46
                        Ale wiesz, trochę smutno mi się zrobiło, jak 4 grudnia ulicą szedł górnik w galowym stroju i samochody się zatrzymywały, żeby mu zrobić zdjęcia... Tego świata już nie ma.
                        • tanebo2.0 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 16:57
                          I dobrze. Jak byłem mały to powietrze w Chorzowie było aż żrące.
    • joa66 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 21:49
      Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia.
    • fil.lo Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 21:58
      Muzeum Śląskie (i całą strefę kultury, ze wspomnianym tu NOSPRem).
      Nikiszowiec.
      • chlodne_dlonie Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 06:57
        Się przychylę wink
        Strefa Kultury jest zarówno ciekawa architektonicznie, jak i nieustannie (no ok, z mojej osobistej obserwacji powiem, że przynajmniej teraz, latem..) coś ciekawego się tam dzieje. Weekendowo (chodzi o weekend najbliższy..??) polecić mogłabym wydarzenia odbywające się w ramach tzw. Gastro Fajeru/a . Sprawdzone, warto IMHO.

..ale i tzw. centrum Kato ma wiele do zaoferowania, tak mieszkańcom, jak i przyjezdnym - w tym i tę praktyczną zaletę, że można się przemieszczać na własnych nogach, odległości nie zabijają wink Rynek z przyległościami, Staromiejska, Mariacka (znana już 'imprezownia' stolicy G.Śląska). Jest co robić, jest i co/gdzie zjeść/wypić itp., itd.
        • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 07:48
          Tak, ten weekendsmile Skrzętnie notuję!
    • anika772 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 22:15
      Zarezerwuj sobie lot w tunelu aerodynamicznym we Flyspotsmile
    • tanebo2.0 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 22:28
      Kopalnia zabytkowa, planetarium, zoo, wesołe miasteczko, WALCOWNIA Muzeum Hutnictwa Cynku, Muzeum Historii Katowic, Muzeum Historii Gitary, szlak moderny, Muzeum Historii Komputerów i Informatyki, z kin Kosmos i Rialto, Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie, kluby na Mariackiej...
      • fil.lo Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 23:13
        Planetarium od 1 lipca jest zamknięte. Z kin najlepszy Światowid tongue_out
        To jak tak już polecamy, to dorzucę lody z Lodowato.
      • no_easy_way_out Re: Co zobaczyć w Katowicach? 16.10.18, 07:24
        Tanebo, Ty z Gornego Slaska?
        • tanebo2.0 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 16.10.18, 07:30
          Tak
          • no_easy_way_out Re: Co zobaczyć w Katowicach? 16.10.18, 08:16
            Masz maila
            • tanebo2.0 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 16.10.18, 08:22
              Mam. Ale powiem szczerze że nie wiem czy dziś się wyrobię...
              • no_easy_way_out Re: Co zobaczyć w Katowicach? 16.10.18, 14:34
                Ok
    • claudel6 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 23:46
      szeroko nagradzane budynki architektoniczne:
      NOSP, Muzeum Śląskie, Międzynarodowe Centrum Kongresowe, Centrum Informacji Naukowej i Biblioteka Akademicka i ostatnio nagrodzony Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.
      • claudel6 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 25.07.18, 23:47
        wszystko jest w zasięgu pieszego spaceru
        • bo76 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 00:36
          No i Park Śląski i Wesole Miasteczko - Legendiasmile
      • basia_styk Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 09:23
        claudel6 napisała:

> szeroko nagradzane budynki architektoniczne:
        > NOSP, Muzeum Śląskie, Międzynarodowe Centrum Kongresowe, Centrum Informacji Nau
        > kowej i Biblioteka Akademicka i ostatnio nagrodzony Wydział Radia i Telewizji i
        > m. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Tudzież knajpa "Szalet" na środku Rynku :p
    • janja11 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 14:39
      Jak Śląsk to kopalnia.
      Nie same Katowice, ale bardzo blisko.
      Spacer 2,5 godziny. W upalny dzień super alternatywa.
      kopalniaguido.pl/index.php/zwiedzanie-kopalni-guido
    • realka Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 15:32
      Festiwal Art Naif w Galerii Szyb Wilsona
    • segregatorwpaski Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 15:47
      W niedzielę jest Odpust na Nikiszowcu (zabytkowa dzielnica Katowic, trzeba dojechać tramwajem) - wielkie święto, kramiki, orkiestra, dużo rękodzieła i regionalnych specjałów, nie taki plastikowy odpust jak gdzie indziej wink To co roku wielkie święto całej dzielnicy. Polecam.
    • segregatorwpaski Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 15:48
      Generalnie już tyle Ci zaproponowano, że masz tydzień z głowy, weekend to mało. To wbrew pozorom miejsce, gdzie nie można się nudzić.
    • 45rtg Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 15:51
      bialeem napisał:

> Jadę trochę z musu na weekend do Kato. Co polecacie?

Mieli fajny dworzec, ale wyburzyli.
    • tol8 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 16:08
      Ja też z musu. Na razie mam hotel. Jedziemy na to samo szkolenie? smile
      • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 16:35
        Nieee. Ja na doczepkę, bo chłop musi (też nie na szkolenie). Z musu, bo Katowice, a nie mam jakichś super skojarzeń z miastem, ale z tego co widzę jestem w błędziesmile
    • gulcia77 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 16:50
      Podstawy Ci dziewczyny napisały. Dorzucę jeszcze sztolnię czarnego pstrąga w Tarnowskich Górach, elektrociepłownię Szombierki w Bytomiu, kolejkę wąskotorową z Bytomia do Miasteczka Śląskiego. No i festyn na Nikiszowcu - koniecznie!
      • 3fanta Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 17:16
        I zjedz dobre lody rzemieślnicze niedaleko dworca.
    • leann32 Re: Co zobaczyć w Katowicach? 26.07.18, 18:25
      Mieszkałam w Kato 20 lat, podłączam sie do pytania.
    • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 08:12
      Chciałam podziękować za polecenia. Bardzo fajne miasto, bardzo mili ludzie. Miałam o nim zupełnie inne wyobrażenia. Odpust na Nikiszowcu co prawda zalało, ale była przygodasmile
      • no_easy_way_out Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 09:03
        smile fajnie smile
        A tak z ciekawosci - jakie mialas wczesniej skojarzenia? (Niezaleznie skad sie wziely)
        Ze sie bedziesz potykala o panoszacy sie po chodniku wegiel, czuc smrod palonych opon przez strajkujacych, o to chodzi czy cos innego?
        Szczerze smile
        • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 10:10
          Mocny socreal w połączeniu z industrialem. Takie coś w stylu MDMu. W sumie głupio, bo to poniemieckie miasto, ale tak mi się kojarzyło, że rozwój i rozbudowa była komunistyczna więc powinno być... komunistycznie. I bywa. Kawałkami i to objawiającymi się ładną moderną. Miejscami się czułam jak we Wrocławiu, miejscami jak w Szczecinie, a miejscami jak w Łodzi, ale ogólne połączenie jest bardzo płynne i przyjazne. Piękne, pięknie zachowane kamienice. Tylko nie rozumiem skąd się wzięło tyle lodziarni na metr kwadratowy. Wygląda na świetne miast o do życia i tycia tongue_out
          • no_easy_way_out Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 12:03
            >Tylko nie rozumiem skąd się wzięło tyle lodziarni na metr kwadratowy.

Tez nie wiem skad to - moge Ci tylko powiedziec, ze jeszcze 10-12 lat temu owszem byly, ale nie tak masowe. Nie bylo tez tej tendencji do podkreslania ich rzemieslniczosci, odrebnosci. Po prostu lody i tyle.

Ale dobrze dowiedziec sie to od Ciebie.
            W Polsce (wlasnie na Slasku Gornym) bywam raz-dwa w roku. Myslalem, ze te lodziarnie to taka ogolna polska tendencja, moda (nawet fajna) - a teraz widze, ze to specyficzne dla Katowic. Spoko, ciekawe smile
    • fil.lo Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 13:27
      A co Ci się podobało najbardziej?
      • bialeem Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 14:49
        W kolejności: absolutnie najlepszy pulled pork jaki jadłam (mam słabość do dobrego żarcia), niesamowicie mili ludzie, Nikiszowiec, Warszawa 2. Reszta była fajna po równo. Chociaż mam wrażenie, że gdyby dało się przejechać paternosterem, to by wjechał na szczyt listy.
        • fil.lo Re: Co zobaczyć w Katowicach? 30.07.18, 14:54
          Fajnie. Ja nie z Katowic, tylko z zagłębiowskich okolic. Tym niemniej cieszę się, że Ci się podobało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka