Dodaj do ulubionych

ile się matka nadepcze

06.08.18, 10:06
wczoraj z domu nie wyszłam
z kuchni do ogrodu z ogrodu do pokoju i tak, wokół komina
fakt, gosci mialam, szarlotke upieklam
i tyle, nic męczącego
a moja nowa opaska wskazała 12 tys kroków
tak odnosnie - "siedzenia" w domu i czemu nogi bolą, jak się tak - "nasiedzisz" wink
tez tak macie?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 10:16
      Tak, aż byłam zdziwiona tymi wskazaniami krokomierza, zwłaszcza jak się naczytałam o tym, że ludzie to siedzący tryb życia prowadzą, zamiast te 10 tys. zalecane robić na dzień i że trzeba chodzić te 4-5 km minimum, a mnóstwo ludzi nie robi. No więc jako osoba prowadząca ten siedzący tryb życia włączyłam licznik kroków w dzień, w którym nigdzie się nie wybierałam, nawet do sklepu za rogiem - i okazało się, że krążąc po domu wokół czynności codziennych "przy okazji" wykonywanych, spokojnie tę normę przekraczam i wcale - nawet w taki leniwy dzień - nie prowadzę "siedzącego trybu życia" - co za zaskoczenie...
    • butch_cassidy Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 10:17
      Kusi mnie, żeby też sprawdzić, póki co nie wiem, ale pewnie tak.
    • lady-z-gaga Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 10:18
      Musze sobie kupić taką opaskę, może wyjasni się, dlaczego po każdym weekendzie na działce, podczas ktorego "własciwie nic nie robię"- bolą mnie nogi smile do domku prowadzą 3 schodki, pokonuję je kilkadziesiąt razy, bo nie mam wielkiego tarasu i stół ogrodowy stoi na trawniku. Do tego kursowanie X razy do szopki z narzędziami ( w jednym rogu), do kompostownika ( w przeciwnym rogu), bo chociaż nic wielkiego nie robię, ale zawsze coś się uzbiera smile do tego jakiś spacer po polach i sadach, wszystko razem porządnie daje mi w kość, chociaż spędziłam czas na wolnych obrotach i bardzo rekreacyjnie smile
    • an.16 Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 10:54
      Mam nadzieję, że tak nie mam. Nie znoszę "przedreptanych" dni, bo czuje się po nich zmęczona. I to nie jest takie fajne zmęczenie jak po jakimś konkretnym wysiłku, tylko znużenie. Dlatego jak jestem w domu staram się "czynnie" wypoczywać na kanapie i chodzić z celemwink
    • andaba Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 10:56
      A powiedzcie mi, czy taka opaska musi być zintegrowana ze smartfonem, czy może być ekstra?
      Bo nie mam smartfona, a takie cos bym sobie chętnie sprawiła. Też jestem ciekawa ile sie nadreptam i czemu mnie nogi bolą.
      • kouda Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 11:02
        jesli chcesz korzystac z jakiegos bardziej zaawansowanego sterowania, to chyba tak
        moja wyswietla kroki, kalorie, dystans, czas i datę
        mnie wystarczy
        w polaczeniu ze smartfonem monitoruje sen i inne
        ale tam nie zgladam - zresztą, ja mam iphon i jakos nie chciala sie sparowac
        zainstalowalam wiec u malzonka i nie zagladam smile
        czyli chyba nie musi, jesli chcesz tylko kroki i kalorie pomierzyc
      • iwoniaw Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 12:05
        A powiedzcie mi, czy taka opaska musi być zintegrowana ze smartfonem, czy może
        > być ekstra?

Oczywiście, że może być całkiem osobna. Masz do wyboru od zwykłego krokomierza z zegarkiem za kilkadziesiąt zł po wypasione smartwatche za tysiące. I wszystko pomiędzy. Smartwatche możesz integrować ze smartfonem, ale wcale nie musisz.
        • katriel Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 14:48
          > Masz do wyboru od zwykłego krokomierza z zegarkiem za kilkadziesiąt zł

Miałam kiedyś zwykły krokomierz za 40 zł i charakteryzował się on tym, że dreptania nie zauważał w ogóle, żeby cokolwiek zliczał trzeba było zamaszyście maszerować.
          Ale być może wystarczy wycelować półkę wyżej.
    • loganberry Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 11:38
      Boże, tak!
      Ja mam jeszcze schody więc chociaż staram się łączyć czynności i nie robić pustych przebiegów wink to i tak wychodzi
      milion razy dziennie góra - dół.
      Dreptanie wokół domu i zagrody jest moim top one męczących domowych czynności. Nie konkretny wysiłek po którym jest konkretny efekt i satysfakcja, tylko: tu przynieść, tam zamieszać, tu podlać, tam wytrzeć… i minuty, godziny lecą nie wiadomo w sumie na czym, bo nie jest to nic dużego i zauważalnego, za to ogrom tych rzeczy trzeba za chwilę robić znowu.
    • 35wcieniu Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 11:46
      Niestety nie. Osiagam 10 000 krokow tylko kiedy faktycznie gdzies ide. W domu nigdy, ale mam male mieszkanie wiec nie mam gdzie chodzic big_grin
      • karme-lowa Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 11:50
        Dobra, to teraz napiszcie proszę, o jaką opaskę chodzi i gdzie to to kupić😏?
        • 35wcieniu Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 11:55
          A tego to nie wiem, ja mam zwykly krokomierz.
          • karme-lowa Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 12:31
            No ale jak i z czego korzystasz?
            • melmire Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 15:04
              Tez bym chciala wiedziec jaki polecacie, taki niezintegrowany koniecznie z telefonem bo nie mam smartfona. I zeby jeszcze moze liczyl przejazdy na rowerze smile
              • fifiriffi Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 15:12
                pierwszy, lepszy zegarek... smatwwtch czy opaska.Na opaskach sie znam ...Jeśli tylko krokomierz to może i sie nadadzą, ale jeśli chcesz na rózne sporty to polecam albo Polar V400 albo Xiaomi Amazfit... Nówka kosztuje ok 400zł jednego i drugiego.
    • fifiriffi Re: ile się matka nadepcze 06.08.18, 15:10
      13.500 kroków robie na co dzie.To taka średnia moja. Bywa i 17tys smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka