Dodaj do ulubionych

henna brwi w domu

06.08.18, 20:54
Poradźcie niedoświadczonej:
Zawsze na wakacje robiłam hennę u kosmetyczki (na co dzień makijaż). Było ok, choć mam liche włoski i mało (z natury, nie od nadmiernej regulacji). Teraz moja kosmetyczka na macierzyńskim i tak sobie pomyślałam, że może sama zacznę regularnie robić sobie te brwi? Wiem, że mogę iść do kogoś innego, ale z kolei wiele dziewczyn robi sobie ten prosty zabieg w domu. Wyczytałam, obejrzałam filmiki, kupiłam hennę żelową Delia. I teraz mam jeszcze dwie wątpliwości:
* posmarować tłustym kremem/wazeliną skórę wokół oczu tzn ze skórę pod włosami zostawić? czy posmarować całość, bo henna i tak złapie nawet tłuste włosy? czy nie złapie? a jak nie posmaruję linii brwi to mi tej skóry nie pofarbuje?
* czas trzymania - piszą 5-10 min, ale to bardzo duża różnica?! metoda prób i błędów? czyli najpierw robię 5 min, jak za słabo to następnym razem (za tydzień, dwa?) trzymam 6 min i tak aż dojdę do swojego czasu danym produktem? czy jak po zmyciu po 5 min uznam, że nic nie widać to mogę od razu ponownie nałożyć? trzymać znowu 6 min? czy taka od_razu_doróbka to mniej niż 5 nawet?
Próbę uczuleniową zamierzam oczywiście wykonać.
Dziękuję za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • coannawie Re: henna brwi w domu 06.08.18, 21:03
      Henna złapie tłuste włosy, zresztą, nie da się nałożyć kremu pod włosy nie nakładając na włosy. Nikt nie jest tak precyzyjny big_grin A przy żelowej hennie, którą masz, ten tłusty krem to tylko dodatkowy środek ostrożności. Henna nie powinna zabarwić skóry.

Jeżeli masz czarną hennę i nie jesteś śniadą brunetką, zaczęłabym od dolnej granicy czasu trzymania henny na brwiach. Łatwiej powtórzyć zabieg, jeżeli efekt będzie zbyt delikatny, niż rozjaśnić zbyt ciemne brwi. Mam tę samą Delię i ona dobrze nadaje kolor. Nie musisz się obawiać, że skoro drogeryjna i tania, to pewnie barwi mniej i należy ją trzymać dłużej, żeby cokolwiek było widać.
      • filipianka Re: henna brwi w domu 06.08.18, 21:10
        Dzieki*smile
        Mam ciemny brąz bom blondynka ciemna.
        • pade Re: henna brwi w domu 06.08.18, 21:23
          Ja mam z Delii ciemny brąz i nakładam na 3 minuty.
        • coannawie Re: henna brwi w domu 07.08.18, 07:50
          filipianka napisała:

> Dzieki*smile
          > Mam ciemny brąz bom blondynka ciemna.

To tak, jak ja. Trzymam zwykle koło pięciu minut. U mnie to starczy, żeby zrobić taki kolor, jaki ewentualnie mogłabym mieć naturalnie, gdybym miała ciemniejszą oprawę oczu.
    • marlamar Re: henna brwi w domu 06.08.18, 21:34
      Ja smaruję masłem shea skórę wokół brwi i na brwi też nakładam. Trochę usuwam patyczkiem kosmetycznym, ale wiadomo, że coś na tych brwiach zostaje. Jestem blondynką o jasnej karnacji, używam brązowej Delii. Za pierwszym razem trzymałam 5 minut, teraz już wiem, że spokojnie mogę trzymać 8 i mam taki efekt, o jaki mi chodzi. Zaczęłam robić sama, bo zajmuje to kilka minut, nie tracę czasu na wizyty u kosmetyczki a efekt jest dokładnie taki sam.
    • konsta-is-me Re: henna brwi w domu 06.08.18, 21:36
      Henna nie zlapie tlustych wlosow, przynajmniej ta tradycyjna w proszku.

Raczej nie zabarwi skory albo lekko-zalezy od henny.
      Te "stare" barwily.

Nakladasz pedzelkiem do brwi lub patyczkiem kosmetycznym.
      Czym dluzej trzymasz, tym cirmniejszy odcien.
      Ja bym zaczela od 4 minut (3min nawet dla mnie za malo a mam brwi w kolorze platynowy blond).
      • cauliflowerpl Re: henna brwi w domu 06.08.18, 23:12
        "Nakladasz pedzelkiem do brwi lub patyczkiem kosmetycznym."
        Albo wymyta szczoteczka od mascary.
        • konsta-is-me Re: henna brwi w domu 07.08.18, 10:28
          Tez.
          W sumie sama tak robie, ale nie wiem czy to sie sprawdza dla cienkich wloskow.
    • semihora Re: henna brwi w domu 06.08.18, 21:50
      Jeszcze łatwiejsza jest taka jednoskładnikowa henna - nic nie mieszasz, tylko smarujesz brwi i zmywasz. Ja akurat mam z Delii, ale są też inne marki. Różnie mówią o trwałości, u mnie trzyma tydzień. Nie farbuje skóry.
    • muchy_w_nosie Re: henna brwi w domu 06.08.18, 21:56
      Najważniejsze pytanie: czy umiesz namalować sobie piękne brwi? Jak nie to idź do kosmetyczki bo będziesz nie zadowolona.
    • boo-boo Re: henna brwi w domu 06.08.18, 23:08
      Nigdy niczym nie smarowałam- precyzyjnie nakładałam i było ok. Co do czasu trzymania...metodą prób i błędów. Z henny kilka late temu zrezygnowałam bo nie trzymała się zbyt długo jak dla mnie. Teraz kupuję takie specyfik do brwi- miesiąc się trzyma jak nic i co najważniejsze nie barwi skóry w ogóle.
      • naggina Re: henna brwi w domu 06.08.18, 23:18
        "Teraz kupuję takie specyfik do brwi- miesiąc się trzyma jak nic i co najważniejsze nie barwi skóry w ogóle. "
        znaczy jaki?
        • boo-boo Re: henna brwi w domu 07.08.18, 12:32
          Eylure- Browdye /Pro-brow albo Julienne Eyelash & Brow tint.
    • arabelax Re: henna brwi w domu 06.08.18, 23:25
      kup sobie żel do brwi revitalash. ja mam od dawna i mega zadowolona jestem smile
    • joanna05 Re: henna brwi w domu 06.08.18, 23:30
      A masz tą jednoskładnikową, nową? Ja już raz ją zrobiłam, jest super. Delikatna bardzo, nie spodziewaj się superciemnego efektu, ale to dobrze. Niczego nie smarowałam kremem, po prostu nałożyłam preparat - on jest w takiej tubce jak maskara, z pędzelkiem, prawda? Ja trzymałam od razu 10 minut, bo wcześniej widziałam efekt na jakiejś polskiej jutuberce, brązowa u blondynki wyszła dobrze. U mnie też smile Śmiało nakładaj.
    • sineado Re: henna brwi w domu 07.08.18, 11:44
      Nie kremuje, nakładam i prawie odrazu zmywam, bo jasną cerę i blond włosy mam, więc nie zdążyla nigdy się zafarbowac skóra. Raz zdążyło mi się potrzymac że 2min i dla mnie to było za ciemno. Używam deli kolor grafitowy.
    • issa-a Re: henna brwi w domu 07.08.18, 13:30
      no, wg mnie to raczej tłustego nie złapie, wystraczy sobie wyobrazic....Jak miałoby to wygladac? nawet jesli cos złapie to na pewno gorzej.
      Ja na poczatku kladłam jakies tam płatki zabezpieczjące ale dałam sobie spokoj, szkoda sobie d... zawracać.
      Rób henne wieczorem i najlepiej wtedy, kiedy nastepnego dnia nie planujesz wyjscia. Nawet jesli cos zabrudzisz to to sie zmyje, stosunkowo szybko. Jednak wystarczy uwaga i lusterko powiększające.
      Brwi trzymaj krocej niz rzęsy, zeby nie miec efektu pandy. Generalnie to rzęsom niewiele szkodzi, brwiom i owszem (w sensie czasu).
      Nie mam duzego doswiadczenia, robilam kilka razy, z zadowalajacymi efektami. Nie wiedziałam, że sa jednoskladnikowe henny, poszukam, bo jednak to zdecydowanie przyjemniejsze niz te mieszadła.
      • coannawie Re: henna brwi w domu 07.08.18, 13:42
        Według dołączanych instrukcji, farbę do włosów też kładzie się na nieumyte, czyli tłuste, włosy - i łapie.
        • konsta-is-me Re: henna brwi w domu 07.08.18, 13:48
          Farba do wlosow ma wyzszy procent wody utlenionej, a henna sluzy tez do rzes.
          Nie radze klasc sobie na rzesy czegokolwiek mocniejszego niz 3procent wody utlenionej...
          I w ogole farba to co innego niz henna.
          Swoja droga farbowalam brwi farba do wlosow i sobie chwale.
          Tylko mi trudno znaleźć kolor (jasny braz przelamany mysim popielatym)
        • issa-a Re: henna brwi w domu 07.08.18, 18:06
          >Według dołączanych instrukcji, farbę do włosów też kładzie się na nieumyte, czyli tłuste, włosy - i łapie.

>Według dołączanych instrukcji, farbę do włosów też kładzie się na nieumyte, czyli tłuste, włosy - i łapie.

no, kobito...naprawdę...cycki opadaja..
          Jesli chodzi o wlosy to te włosy NIE SĄ POSMAROWANE ŻADNYM TŁUŚCIDŁEM.W "niemyciu" chodzi o naturalne sebum, zeby ochronić skórę głowy! żebys później nie musiała drapać sie przez cały dzień (kilka dni?) bo masz ja podrażniona.
          Czyli, "tłuszcz" wychodzi od wewnatrz.
          Możesz sobie umyc (wielokrotnie tak robiłam, jesli wcześniej np. lakierowałam - bo lakierowanych włosów farbować nie należy). Tylko musisz miec świadomosc, że skóra głowy jest mocno "wyjałowiona" i podatna na podrażnienie farbą.
          Wiesz...lepiej chodź do fryzjera na farbowanie i henne bo pojecia nie masz.
          • coannawie Re: henna brwi w domu 07.08.18, 19:01
            Pytanie nie brzmiało "dlaczego nie należy myć włosów przed farbowaniem?" tylko "czy włosy pokryte tłustą warstwą przyjmą farbę?". Odpowiedź brzmi - tak, przyjmą. Jako przykład tłustych włosów przyjmujących farbę podałam tłuste włosy na głowie. Sebum jest bowiem tłuste. W kontekście tematu rozmowy, to, czy tłuszcz na włosach pochodzi z gruczołów łojowych, czy ze słoiczka, nie ma znaczenia. Chyba że przekonasz mnie, że ma. Że lipidy mają jakieś inne morale jak są kupne. Albo sebum, jako że jest bezpłatne, to się mniej stara.
            • konsta-is-me Re: henna brwi w domu 07.08.18, 19:18
              Watek dotyczy HENNY - nie farby!
              • coannawie Re: henna brwi w domu 07.08.18, 19:28
                Post dotyczy między innymi tego, czy można kłaść krem na włosy przed nakładaniem henny. A konkretnie chodziło o to, czy istnieje fizyczna możliwość, aby barwnik wchłonął się we włos mimo tłustej warstwy na włosie.

Podałam przykład farby do włosów. Przykład ten ma tę zaletę, że większość forumowiczek wie, że farba na tłustych włosach przyjmuje się tak samo jak nie na tłustych. I dzięki temu przykładowi, nawiązującemu do doświadczeń wielu tu obecnych pań, podałam argument za tezą, że tak, można nałożyć krem na brwi, a henna i tak się przyjmie.
            • issa-a Re: henna brwi w domu 07.08.18, 19:51
              >W kontekście tematu rozmowy, to, czy tłuszcz na włosach pochodzi z gruczołów łojowych, >czy ze słoiczka, nie ma znaczenia

ma znaczenie. Albowiem wlosy nie wydzielaja sebum.
              czyli, tekst "nie nalezy myc wlosów przed farbowaniem" nalezy raczej czytać "nie nalezy myć głowy przed farbowaniem".
              W celu ochrony skory głowy, a nie włosów. Ktorych i tak ochronic sie nie da bo sa mocno "fatygowane" przez farbe.
              Nie mam zamiaru cie do niczego przekonywac, mam to w doopie (co robisz).
              sama se wyguglaj, jesli naprawde chcesz wiedziec a nie tylko kłocic się "bo ja mam racje".
              Tylko taki krótki tekst podam, ze strony producenta farb (a nie jakiejs niedouczonej blogerki)
              CZY PRZED FARBOWANIEM NALEŻY MYĆ WŁOSY SZAMPONEM?
              Nie należy myć włosów tuż przed nałożeniem farby, ponieważ mycie powoduje usunięcie naturalnych olejków, które chronią skórę głowy w czasie koloryzacji.

• issa-a Re: henna brwi w domu 07.08.18, 19:56
                a konkretnie, bo moze ciagle nie rozumiesz...
                jesli skora wydziela sebum to jest ono NA SKÓRZE, nie na wlosach. Na włosy dostaje sie minimalnie i chyba tylko w czasie czesania (jest rozprowadzane przez grzebień).
                Jesli natomiast natłuscisz włosy (brwi) to wtedy tłuszcz znajduje sie bezpośrednio na wlosach i chyba w ilosci duzo wiekszej, niz naturalnie wydzieljące sie sebum (ktore raczej nie kapie...przynajmniej nie po kilku dniach, nawet, niemycia glowy)
        • boo-boo Re: henna brwi w domu 07.08.18, 22:20
          No litości...sebum na włosach to jednak nie to samo co tłusty krem etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka