pomidorowazrozgotowanymryzem 07.08.18, 11:46 Pytanie do posiadaczek: jaka siatka dla malucha? Wewnętrzna, zewnętrzna? Proszę o pomoc w decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Trampolina 07.08.18, 12:05 Wewnętrzna, żeby nie dało się wsunąć nogi miedzy sprężyny. I trzeba mocno dociągnąć przy montażu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Trampolina 07.08.18, 12:10 Dziękuję! 250 cm bedzie ok czy brać 320? Dla 2 latki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Trampolina 07.08.18, 12:33 Większą..za chwilę będzie tam miała stado koleżanek..a i ty sobie poskaczesz.☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
viewiorka Re: Trampolina 07.08.18, 12:35 Jak największą. Teraz ma 2 latka, za kolejne 2 już cztery. Potem sprowadzi koleżanki i na małej sie nie pomieszczą Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Trampolina 07.08.18, 14:03 Wybierz większą. Na małej 2 dzieci to tłok. No i wewnętrzna siatka oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Trampolina 07.08.18, 14:12 Dziękuję. Myślałam, żeby teraz kupić taką 2.5 m a za 2 lata kupić coś " na wypasie" ale teraz sama nie wiem. Jak wezmę taką wielką to czy ona doczeka? Ile taka trampolina się trzyma ? Córka ma 2 lata, syn 6 miesiecy. Intensywnie użytkowana będzie pewnie za 2 lata. Teraz to takie hop hop bum Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Trampolina 07.08.18, 16:42 Doczeka spokojnie. Nie ma sensu kupowac zeby pozniej wymieniac chyba ze chodzi o miejsce. Bierz wieksza jezeli masz gdzie postawic. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Trampolina 07.08.18, 17:37 Bierzemy 4 m. Może też sobie pofikam Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Trampolina 08.08.18, 19:48 Warto Naprawdę fajna alternatywa dla siłowni na przykład. Kalorii sporo można spalić. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Trampolina 08.08.18, 21:15 Kalorii to spalam przy dzieciakach masę. Powoli wchodzę na niedowagę. Ale od kiedy mam dzieci nic nie ćwiczę. Kiedyś chodziłam na basen 4 x w tygodniu, teraz nic tylko spacery i spacery. Nawet nie ma jak pojeździć na rowerze... Na trampolinie skakałam raz w życiu - jakieś 4 lata temu. Pamiętam, że daje fajnie na nogi Ty skaczesz sobie? Z dzieciakami czy sama? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Trampolina 16.08.18, 12:36 Przyczepka, akurat masz idealny rozstrzał wiekowy. Młodemu jeszcze wkładkę lub hamaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
anagat1 Re: Trampolina 16.08.18, 12:42 Dzieci nigdy nie powinny skakac na raz. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ala.maciejka Re: Trampolina 07.08.18, 16:00 Żadna. Trampolina to jedna z najbardziej urazowych "zabawek". Ortopedzi odradzają zdecydowanie, zbyt wiele urazów po tym widzieli, często nieodwracalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: Trampolina 07.08.18, 17:29 Podpiszę się pod tym. Skakanie na trampolinie zwłaszcza przez dzieci, może skutkować urazami...znam chłopca który przy skakaniu doznał urazu w obydwu nogach, skręceń stawów...8 letniego czyli już dość świadomego swego ciała...kilka tygodni siedział w domu nie chodził do szkoły a pełne dwa tygodnie po urazie dorośli musieli go nosić do toalety bo nie był w stanie/nie mógł wstawać sam i choć huśtykać do niej. Poszukalabym jeszcze opinii lekarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkadrzewka Re: Trampolina 07.08.18, 17:38 Moja złamała nogę na schodach. Wywalić schody? Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: Trampolina 07.08.18, 17:58 Ale po co prosić się o angażowanie dziecka w urazowy sport? A dlaczego dzieci nie jeżdżą rowerem downhilla, tylko jeżdżą po chodnikach, boiskach, bo takie jeżdżenie jest urazowe...podobnie z trampoliną, może skakać w gumę, przez sznura, że skakanką... są mniej urazowe. Każdy podejmie decyzję sam ale warto pokazywać obie strony medalu, aby ktoś później nie powiedział...nie wiedziałam, nikt o tym nie pisał, wszyscy tylko zachwalali...autorka podejmie swoją własną decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.maciejka Re: Trampolina 07.08.18, 19:11 Słyszałaś kiedyś o statystyce, prawdopodobieństwie, szacowaniu ryzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: Trampolina 08.08.18, 00:11 Pewnie, ja nie chciałabym aby moje dzieci trafiły do akurat takiej statystyki. A o wypadkach na trampolinach wśród dzieci słyszy się coraz częściej. Może to kwestia braku wyobraźni rodziców, którzy zgadzajac sie na ich używanie przez własne dzieci, nie ustalają z nimi zasad bezpieczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.maciejka Re: Trampolina 08.08.18, 00:24 Ja pytałam ewkazdrzewka, która pisze głupoty o likwidacji schodów. Wypadki na trampolinie są z wielu powodów, podstawowym jest fakt, że to jest sprzęt jednoosobowy. A u nas dzieci bawią się razem, upadają na siebie i się łamią. Dodatkowo często rodzice kupują tanie badziewie i dzieci wypadają przez źle zapiętą siatkę itd. I często są niepilnowane. Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: Trampolina 08.08.18, 17:08 Rzeczywiście, Twój post dotyczy innego rodzaju statystyk. Drzewko w telefonie wygląda inaczej niż w komputerze. Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Trampolina 08.08.18, 09:20 najbardziej urazowa to jest pilka nozna. ortopedzi nie zajmuja sie wszystkimi dziecmi tylko tymi uszkodzonymi, to co maja mowic? w kazdym znanym mi domu z dziecmi sa trampoliny i jakos wszyscy cali. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Trampolina 08.08.18, 12:09 Moje dzieci mają trampolinę- dostali, ale to co piszesz to święta prawda. Syn raz nabawił się niewielkiego urazu. Ortopeda powiedział, ze odkąd weszły trampoliny, to na nich dzieci nabawiają się najwięcej urazów. Ważne by nie skakały dzieci z duża różnicą wagi- jak w trampolinę rąbnie kluskowaty 9 latek, to drobny trzylatek wylecieć może. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Trampolina 08.08.18, 17:35 Wylecieć dokąd jeżeli jest siatka? Skakałam z drobną 6-łatką i nikt nie wypadk. Trzeba myśleć, wtedy trampolina nie jest urazowa. Siatkę montuje się tak, żeby rozpędzony dorosły mógł się od niej odbić. Plus montuje trampolinę do ziemi - dwie wkręcone kotwy plus taśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Trampolina 08.08.18, 19:44 Koleżanka zrezygnowała z trampoliny po tym jak syn miał zapalenie stawu biodrowego. Dwa razy. Skakał na trampolinie bardzo często. Odkąd ma całkowity zakaz nie choruje. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: Trampolina 07.08.18, 17:39 Najlepsza jest taka wkopywana ziemie-nie, nie musi byc wkopana 5m w dol-my mamy taka co wymaga wkopania na 30-40cm. One nie maja siatki i sama trampolina jest na poziomie gruntu. Dla mnie duzo fajniejsza i bezpieczniejsza niz taka wielka, stojaca trampolina (nie ma pilnowania,zeby dzieciaki nie spadly na schodkach, czy zapiely siatke prawidlowo). Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Trampolina 08.08.18, 00:20 Jak dwoje i więcej dzieci skacze łatwo by zderzyły sie głowami itd Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Trampolina 08.08.18, 11:49 No może po to, żeby się mogła fajnie bawić... Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Trampolina 16.08.18, 13:49 Trampolina od soboty na miejscu . Córka szaleje. Strzał w 10. Dawno nie była tak zadowolona z prezentu. Skaczemy codziennie. Rano, po drzemce, po spacerze, przed snem. Suuuuuper. Bardzo jej się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Trampolina 08.08.18, 12:10 Moja zaczęła skakać jak miał 1,5 roku. Sama - uwielbiała. Odpowiedz Link Zgłoś