Dodaj do ulubionych

Nudzi mi sie

11.08.18, 17:07
Poniewaz jestem starym zgredem, ktorego dziecinstwo przypadlo jeszcze na PRL a moje dziecko jest juz dorosle, stoje przed dylematem: co zrobic z dziecmi, ktorym sie ciagle nudzi. Nudny jest plac zabaw na zewnatrz, kulkownia, spacery, ogrod, wizyta u rodziny (gdzie tez sa dzieci), rysowanie, zabawa lalkami, gry planszowe, czytanie, rozmowy, pieczenie ciasteczek, plywanie statkiem itp. Jedynym nie nudnym zajeciem jest wielogodzinne ogladanie telewizji i gapienie sie w smartfon. Tego jednak wolalabym uniknac. Dzieci wczesnoszkolne, z rodziny, z kilkudniowa wizyta.
Obserwuj wątek
    • janja11 Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 17:23
      Jak kilkudniowa wizyta, to dasz radę.
      Wyluzuj i nie napinaj się, bo szkoda czasu i energii. Daj dzieciakom samym odkryć, że na świecie są fajniejsze rzeczy do roboty, niż gapienie się w telewizor, czy granie na kompie.
      • kotekfelek Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 17:45
        Ja dam rade, tylko czy one tez? wink mam wrazenie, ze chcialyby sie spakowac i uciec.
        • zetkaad Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 19:23
          Tylko proponowałaś? Czy w trakcie zabawy też były znudzone? Ja bym chyba próbowała coś zacząć robić z tymi dziećmi, a jeśli się nie rozbawią to zostawiłabym w ich świecie gier i telewizji. Mam takie w rodzinie i to beznadziejny przypadek.
          • kotekfelek Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 19:46
            Robie cos caly dzien. Dzis byly w kulkowni bo pogoda brzydka, siedzialy pod sciana z telefonem w reku. Na placu zabaw sa 2 minuty, potem siedza z telefonem. No nic, chyba dam spokoj.
            • zetkaad Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 19:55
              Cześć dzieci tak ma. Mnie dziwi to, że te dzieciaki w mojej rodzinie chcą się spotykać z moimi, a potem i tak ciągnie ich do grania, a moje z kolei nie chcą grać, więc siedzą osobno
            • taki-sobie-nick Uzależnione 11.08.18, 22:29
              Wysłać na odwyk. Jeśli nie masz takich możliwości - przetrwać wizytę.
    • milva24 Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 19:33
      Szczerze jestem zdziwiona. Gdyby moje dzieci (przedszkolne) miały do wyboru pieczenie ze mną ciasteczek czy bajkę w telewizji wybrałyby to pierwsze mimo, że bajki oglądają tylko w weekendy.
    • vodyanoi Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 19:35
      Olałabym jęki i zostawila samych sobie. Na pewno zero telewizora i zero gier.
    • beneficia Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 23:29
      Teraz dużo dzieci tak ma. Może wypróbuj jakies rzeczy zwiazane z konsolami, jakieś wee, karaoke z video, są tez takie miejsca (nie wiem jak to sie nazywa) z wirtualną rzeczywistością 3D, gdzie człowiek dostaje specjalne okulary i walczy z potworami czy cos☺
      Nie wiem gdzie mieszkasz i czy masz takie możliwości, to raz. A dwa, że na niektórych obozach dzieciom zabierają telefony, dają na godzine dziennie albo i wcale, i dzieci marudza, ale jak nie ma to nie ma i jakos spędzać czas muszą. Może to zadziała.
    • taki-sobie-nick Re: Nudzi mi sie 11.08.18, 23:44
      Poniewaz jestem starym zgredem, ktorego dziecinstwo przypadlo jeszcze na PRL

Ile masz lat?
      • kotekfelek Re: Nudzi mi sie 12.08.18, 14:15
        Ponizej 50, na upartego moglabym jeszcze miec niemowlaka wink ale widze, ze nie dalabym rady. Te wszystkie snapchaty, instagramy, youtube, musically... Sama mam konto na FB czy tutaj, ale nasze zycie toczy sie "bez pradu". Z moim dzieckiem zbieralam muszle i malowalam kamienie, z tymi malujemy wirtualnie bo farby moga pobrudzic i sa nudne. A przy tym lubie te maluchy i chcialabym, zeby sie dobrze bawily...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka