Dodaj do ulubionych

Operacja biodra u starszej osoby

17.08.18, 16:34
Osoba bardzo wiekowa, ponad 90lat. Sprawna do tej pory, samodzielna. Teraz złamała kość udowa. 2,tygodnie w szpitalu słabe wyniki ogolne. Operacja wymiany jednak wykonana. Ma szansę jeszcze się podnieść? Chodzić po dworze? Czy tylko balkonik i kilka kroków po mieszkaniu? Znacie takie przypadki?
Obserwuj wątek
    • lilicziczi Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 16:42

Moim zdaniem jest szansa, znam osobę w wieku 87 lat - ma sztuczny staw biodrowy, wychodzi na spacery (wcale nie takie krótkie), schodzi po schodach z trzeciego piętra. Chodzi z laską i z opiekunką pod ramię. Bardzo ważna jest odpowiednia rehabilitacja - zadbajcie o znalezienie odpowiednio fachowej osoby.
    • 71tosia Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 16:44
      jest moja ciocia wlasnie w tym wieku zlamala biodro. Ale potrzebna byla intensywana rehabilitacja (rehabiliantka na pczatku przychodzila codziennie) i sporo samozaparcia ze strony cioci bedzie chodzic (cwiczyla tez sama z pania ktora sie nia opiekowala). Rehabilitacja trwala prawie rok ale ciocia wrocila do pelnej sprawnoci (zmarla dwa lata pozniej na serce). Najwazniejsze by starsza pani zaczela cwiczyc jak najszybciej zanim zaczna sie zaniki mieni, w tym wieku niestety leci to bardzo szybko. Dobrze jest tez poprosic przy wypisie ze szptala o jakies antydepresenty bo w tym wieku taki wypadek odbiera wszelkie checi do zycia.
    • sasha_m Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 17:17
      Tak, moje dwie babcie smile Złamały kość udową jedna w wieku 92 lat, druga 94. Obydwie zmarły w wieku 96 lat ze starości, operacja nie miała tu nic do rzeczy. Chirurg operujacy pierwszą babcię powiedział, że najstarsza pacjentka, którą operował, miała 104 lata i potem chodziła. Moje babcie wspomagały się balkonikami, ale to bardziej asekuracyjnie, niż z faktycznej potrzeby.
      Problemem są starsi ludzie z demencją, im nie można wytłumaczyć, że boli przy rehabilitacji (po operacji dopóki pacjent jest w szpitalu, przychodzi rehabilitant, pionizuje i ćwiczy) i poruszaniu się, ale to minie, a chodzić trzeba. Dla takich osób złamanie szyjki kości udowej to często wyrok, jeśli nie chcą wstawać.
    • kota_marcowa Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 17:20
      Zależy w jakim jest stanie, ale generalnie marne szanse.
      • sasha_m Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 18:01
        No właśnie to są te stereotypy, którym sama uległam, dopóki lekarz mnie nie wyśmiał ☺️
        • katja.katja Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 21:37
          A ile masz lat? Skończyłaś 90-tkę czy dopiero kończysz 85 wiosnę życia?
    • 35wcieniu Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 17:21
      Ksiaze Karol. Wymienili mu biodro w wieku 96 i smiga big_grin A z realnego zycia tesciowa sasiadki. Kolo 90 ale nie wiem ile dokladnie, tez zlamanie, ale naprawili i chodzi.
      • madame_edith Re: Operacja biodra u starszej osoby 19.08.18, 10:39
        Filip a nie Karol...
    • lianis Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 19:44
      Moja babcia w wieku 74 lat zlamala kosc udowa, zaraz przy tej kulce co w miednice wchodzi (nie mam pojecia jak to medycznie sie zwie) podniosla sie i chodzila, ale na bardzo krotkie dystanse i ze schodami miala ogromny problem.
    • mamtrzykoty Re: Operacja biodra u starszej osoby 17.08.18, 21:56
      Nasza babcia jak złamała biodro, to w dwa tygodnie po operacji ganiała po ogrodzie i ciężkie betonowe krawężniki przenosić chciała, bez żadnej rehabilitacji, ale ona miała demecję tak znaczną, że nie pamiętała, że dopiero co miała operację i że ma śruby w kości, i że ją może coś boleć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka