pitupitt Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:08 Zobaczymy, co Twoja znajoma powie we wrześniu, jak ceny podskoczą? Aaaa, fakt, nic nie powie, bo ma pińcetplus... Pytanie co mają powiedzieć, co tego pińceta nie mają, bo system jest zje...ny, a zakupy robić muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:09 Chleb np. pójdzie w górę, bo po suszy kiepskie zbiory... Odpowiedz Link Zgłoś
strasznymruk Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:14 kosmos_pierzasty napisała: > Chleb np. pójdzie w górę, bo po suszy kiepskie zbiory... > I prąd. innpoland.pl/145825,ile-zaplacimy-za-prad-w-2019-dostawcy-nie-szykuja-podwyzek Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Coś wam powiem 21.08.18, 11:21 Ale co na to do obecnych rządów? Zresztą susza tylko w części kraju, w reszcie klęska urodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:39 ano to, że gdyby zamiast rozdawania 500, 300, trumienkowego, mieszkań itd. a przede wszystkim sobie tak nie dogadzali, szastając wydatkami na prawo i lewo, to byłoby teraz na dotacje dla rolników/sadowników i ewentualnie na dofinansowanie sprowadzanej żywności/produktów - wtedy ceny nie poszybowałyby tak w górę. No ale... pis jest zadowolony - wyższe ceny, to większy wpływ Vatu i znowu odtrąbią sukces, jak to oni uszczelnili VAT, bo są większe wpływy Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:49 Sobie i kościołowi na milion sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
alaveda Re: Coś wam powiem 22.08.18, 07:33 Jakie dotacje? Rolnicy dostają dotacje unijne, dadatkowe dotacje to zabroniona pomoc publiczna. Jak ma wyglądać dofinansowanie żywności? Przecież to zabronione pogarszanie konkurencyjności w ramach wspólnego rynku UE. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:39 Ech, rosa, rosa. Jakby nie było takich, którym pisie rozdawnictwo poprawiło, to by nie było słupków w sondażach. Jakby nie było takich, którzy mieli w nosie cenzurę, wieczną przyjaźń z ZSRR i reglamentowane paszporty, bo sobie cenili dopłaty i deputaty i opowieści o przdującej roli proletariatu, a w nosie mieli, jak powiadasz, "krzyki opozycji" to w PZPR nie byłoby 3 000 000 ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Coś wam powiem 21.08.18, 10:41 > W sumie to nic na to nie odpowiedziałam, bo zupełnie nie interesuje jej konstyt > ucja, nowe ustawy, krzyki opozycji - ona jest ponad to, dla najważniejsze jest > to, że byt się im poprawił. zawsze kojarzy mi sie to z ktoras z czesci ksiazek o Ani z Zielonego wzgorza. w ktorej sluzaca powiedziala cos w stylu ze niewazne kto rzadzi, ciasto bedzie roslo tak samo w piekarniku. to zdanie tkwi mi w glowie od jakichs 20 lat. niech sluzy za moj komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Coś wam powiem 21.08.18, 12:00 >można zarobić dobre pieniądze, np. 2700 PLN na rękę. aha hmm >500+ potezna roznica dziewczyna dom buduje i sobie racjonalizuje. Jak przyjdzie do zamieszkania to zejdzie na ziemie... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Coś wam powiem 21.08.18, 13:21 Rodzice i szkoła nauczyli mnie podstaw ekonomii: kredyty trzeba spłacać, a nasz dług publiczny jest niestety ogromny. Możemy wydawać, cieszyć się z 500+ i 300+ ale wiadomo, że to jest patrzenie "tu i teraz". Na dłuższą metę czeka nas los Grecji, tym bardziej, że nasza mentalność temu sprzyja. Zatem kiepska ta szkoła była do której chodziła wspomniana pani, lub pani się nie przykładała. A to drugie bardzo mnie drażni: dla mnie dużo, ja od siebie tylko minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Coś wam powiem 21.08.18, 14:36 Rosa- tak jeszcze w temacie w sumie choć pozornie obok Wiesz, że w poprzednim bodajże roku z budżetu MSWiA wydano ponad 220 milionów złotych na..budowę/remonty świątyń kk ? Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Coś wam powiem 21.08.18, 16:46 Możemy sobie zaklinać rzeczywistość i myśleć że te wybory pokażą gdzie spoleczeństwo polskie ma PiS z jego propagandą, mowić o konstytucji, o sądach, o wolności, o rosnącym zadłużeniu Polski. A tymczasem jestem pewna, że w połowie samorządow wygra ktoś z pisu i będzie to ich olbrzymi sukces, bo przypomnijmy, że teraz w skali województw to tylko w 3 pisiory rządzą - tak zdaje się wczoraj mowili w tvn. Jestem bardzo anty pisowa ale na arenie politycznej (nie piszę o samorzadzie) nie ma lidera opozycjonisty. W dodatku z programem socjalnym jaki realizują zapewnili sobie wygraną na przyszłe wybory do sejmu i jeszcze zamiast widzieć klęskę gospodarczą jest coraz lepiej - tak wszyscy wiemy, że na to ma wpływ gospodarka światowa - no ale się im udało, że wszystkie czarne scenariusze zewsząd grzmiące opozycji szlak trafia. Tutaj tylko bardzo konkurencyjny program ma szansę wygrać a nie straszenie - uważam że jak najbardziej realne (pamiętamy jak w 2005 r. zachwalali franki i krzyczeli, że zwykly człowiek nie ma do nich dostępu) które jak widać nie dajecefektu, co gorsze na koniec skutki spadną na tych co przejmą władze po pisie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:40 Te ponure scenariusze się wypełniają, powolutku, ale nieuchronnie. Gospodarka nie ma się coraz lepiej, inwestycje leżą i kwiczą. Konkurencyjny program musiałby być jeszcze bardziej socjalny, więc nie powstanie (mam nadzieję). Wszystko musi runąć pod własnym ciężarem i runie z hukiem, bo jest to nieuchronne. Im szybciej tym lepiej, ale to kiedy, to akurat od nikogo w Polsce nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
monia.i Re: Coś wam powiem 21.08.18, 22:54 mamma_2012 napisała: > Te ponure scenariusze się wypełniają, powolutku, ale nieuchronnie. Gospodarka n > ie ma się coraz lepiej, inwestycje leżą i kwiczą. > Konkurencyjny program musiałby być jeszcze bardziej socjalny, więc nie powstani > e (mam nadzieję). > Wszystko musi runąć pod własnym ciężarem i runie z hukiem, bo jest to nieuchron > ne. Im szybciej tym lepiej, ale to kiedy, to akurat od nikogo w Polsce nie zale > ży. > Z bólem, ale muszę się zgodzić - zwycięski program to taki, który zaproponuje przynajmniej to samo albo więcej. Większy socjal, zero zabezpieczenia, żadnych cięć. I nie wiem, czy chcę do tego rękę przyłożyć. Może zagłosować "za" i pozwolić na pad na mordę. Z drugiej strony - wzdraga mnie to do żywego. No i mam dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:06 Sciana Wschodnia, uslyszalam od siostry, rodzina z 3 dzieci, obrotu rocznego 300K, dochod na czysto 150 Tysiecy rocznie, w tym 1500 PLN miesieczne na dzieci. I jeszcze slyszalam o wielu innych rodzinach na wsi, gdzie dostaja na kazde dziecko niezaleznie od dochodu. Jedna mama nawet nie zamierza pracowac, 'BO ZABIORA' Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Coś wam powiem 21.08.18, 17:50 Ta matka pewnie nie ma możliwości by zarabiać faktycznie więcej niż owe 1500 zł, więc wcale jej się nie dziwię. Też bym nie poszła do pracy gdybym miała dostawać w niej 1500 zł lub 1700 zł w tym 200 zł dojazdy. I jeszcze opiekę nad małoletnimi zorganizować, a po pracy (w tych widełkach rzadko komfortowej) jeszcze z wywieszonym językiem iść na zakupy i obiad gotować oraz mieszkanie sprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Coś wam powiem 21.08.18, 19:46 Tez bym nie poszla, a jesli jeszcze jakas fizyczna praca… Inna sytuacja, dziewczyna zaszla w ciaze, nauczycielka, samopoczucie super i juz dostala zwolnienie lekarskie i mi tlumaczy, tak jest lepiej dla dyrektorki bo znajdzie od wrzesnia kogos na moje miejsce, lepiej dla dzieci, bo beda mialy jednego nauczyciela, a maja egzaminy, i dyrektorka tez ja w tym popiera, bo mowi, a to dobrze to i starszymi dziecmi pani sie zajmie. Gdyby mi dawali wolne, tez bym brala czemu nie. Ale mieszkam poza Polska i tu jest cos takiego nie do pomyslenia w PL natomiast calkowicie zrozumiale, normalne i otoczenia popiera, pomimo ze nie ma zadnej choroby a nawet gorszego samopoczucia. A dla niepelnosprawnych nie ma.... niesprawiedliwosc, balagan, chachmectwo (od zachachmecic ) i mentalnosc spoleczenstwa na koncu Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:18 W szkolnictwie taka jest rzeczywistość niestety, szczególnie w przypadku przedmiotów wiodących. Dyrekcja zdaje sobie sprawę, że w środku roku szkolnego, przed egzaminami może nie znaleźć nowego nauczyciela, teraz łatwiej. A ilu rodziców byłoby niezadowolonych. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:26 Bo to na krótką metę jest logiczne. Tylko potem kolejne dzieci będą kończyły 18 lat, wydatki raczej będą rosły niż malały. Albo świadczenie się skończy. Nie jestem zwolenniczką pracy za wszelką cenę, ale ten plan B gdzieś trzeba mieć w zanadrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Coś wam powiem 21.08.18, 20:32 Wprost przeciwnie. 18-latka możesz już wysłać do pracy. Poza tym mając już w domu starsze dzieci, w tym pełnoletnie łatwiej zdobyć i utrzymać pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:20 A co, gdy 18-latek stwierdzi, że za takie pieniądze pracować nie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Coś wam powiem 21.08.18, 21:36 katja.katja napisała: > Wprost przeciwnie. 18-latka możesz już wysłać do pracy. > Poza tym mając już w domu starsze dzieci, w tym pełnoletnie łatwiej zdobyć i ut > rzymać pracę. Jasne. Najlepiej niech dorabia już od przedszkola. A córki wydać za mąż, zaraz po 18tce (lub wcześniej), zawsze to jedna gęba mniej do wyżywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Coś wam powiem 22.08.18, 09:35 takim jak ona się poprawiło, tylko...ktoś musi płacić na te 500+, a ktoś, kto nie dostaje, ponosi większe koszty życia, oni wysyłają dzieci na obozy za 500+ ja muszę z to co dostanę w pracy wysłać dziecko na obóz, coraz więcej płacę za wszystko, prąd, gaz, woda, ścieki, żywność...nie wyciągam od państwa żadnych zasiłków a poza tym ludzie dorośli, którzy mają dorosłe dzieci też się dokładają, emeryci tak samo, ci z 1 dzieckiem jak ja też, ktoś ponosi koszty płacenia na 500+ ja osobiście nie zauważyłam żeby mi podskoczył status, a na wszystko na co wydawałam rok temu, teraz wydaję więcej a podwyżek jak nie było tak nie ma. Za to 500+ ma się zmienić na 1000+ Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Coś wam powiem 22.08.18, 12:16 No cóż, nie brakuje ludzi bez ambicji, którzy żyją z socjału, a Unia Europejska, sądy i konstytucja to dla nich abstrakcja. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Coś wam powiem 23.08.18, 16:50 I te wszystkie telewizory, meble, ciuchy, obozy, kolonie, komputery itp to z tego 500 plus? Kpina jakaś. Przy obecnych podwyżkach to może wyjdzie z 300 do przodu. Sama biorę na dwójkę dzieci i ledwo to odczuwam. Odpowiedz Link Zgłoś