Dodaj do ulubionych

Francja się wkurzyła

30.08.18, 20:58
Szef francuskiej dyplomacji: nie chcemy już płacić na Polskę i Węgry.
Każdy kraj członkowski ma prawo wybrać takich przywódców, jakich sobie życzy. Ale nasza wizja Unii jako podstawowego kręgu sojuszy i wartości nie pasuje do rządów, które nie respektują fundamentalnych pryncypiów i nie czują się w żaden sposób związane przez wspólnotową solidarność – mówił francuski minister, dodając, że zasadniczo te kraje mają „podejście utylitarne do Unii i wybierają jedynie to, co leży w ich interesie, a przede wszystkim transfery pieniędzy”.
I wówczas Le Drian uderzył mocno: – Nie jesteśmy gotowi dalej płacić na taką Europę. Trzeba to powiedzieć jasno.
Więcej tu
Obserwuj wątek
    • pani-noc Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 21:23
      Putin otwiera szampana.
      • a.va Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 21:59
        W punkt.
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:11
        W ogóle musze powiedziec, że Rosja nieslychanie skutecznie rozgrywa swoją zagraniczną partię szachów. Co konstatuje ze smutkiem.
        • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:37
          Dzisiaj oczywiście nikt nie pamięta, że to pis był przez całe lata oskarżany o rusofobię, kiedy według oświeconych mediów "Rosja się demokratyzowała", a Sikorski chciał przyjmować Rosję do NATO. Potem nasze oświecone elity dowiedziały się w Brukseli, że Rosja jednak nie jest fajna, więc automatycznie i pis to już nie rusofoby, ba, mało powiedziane. Wszystko to jest bardzo naiwne i obliczone na kogoś, kto ma pamięć rybki akwariowej. Antyrządowe propagandystki nie tracą jednak nadziei i pracowicie trałują na ematce w poszukiwaniu ostatniego naiwnego
        • princesswhitewolf Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 20:59
          dokladnie Olena. Juz kiedys tu napisalam ze Putin to nie jest glupi czlowiek, za co mnie wyzwano komunistka tu. To ze mowie, ze nie jest glupi a calkiem rewelacyjny strategicznie nie czyni go jednak pozytywna postacia
          • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:04
            To jest myślę w mniejszym stopniu zasługa Putina, a w większym ich MSZ. No, ale dla nas na jedno wychodzi.
            • princesswhitewolf Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:17
              wlasnie, bo by wiedziec kim sie otaczac to tez trzeba sprytu
    • bywalec.hoteli Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 21:27
      w wypowiedzi było cos o Polsce czy to manipulacja?
      • maadzik3 Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:06
        owszem, wprost wskazał te dwa kraje, a raczej ich przywódców
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:10
        Manipulacja? Raczej nie, w każdym razie Le Monde podaje analogicznie. " A neuf mois des élections européennes, le ministre des affaires étrangères français, Jean-Yves Le Drian, a averti, mercredi 29 août, que la France n’est « pas prête à payer » pour des pays qui ne respectent pas les « principes fondamentaux » de l’Union. « Il faut le dire clairement », a insisté le patron du Quai d’Orsay, visant notamment la Pologne et la Hongrie.
    • beneficia Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 21:34
      No to się rolnicy ucieszą. Co na to PSL?
    • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 21:52
      Przymusowa relokacja została wycofana i wladset UE same przyznały, że to był błąd.
      Powrót do przymusowej relokacji będzie bardzo złym krokiem w tył.
    • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 21:55
      No ale co? PiS się przestraszy i naprawi to co zepsuł? Nie sądzę. Raczej będzie szedł w zaparte, aż wszystko runie... Wycofanie funduszy UE mogłoby to tylko przyspieszyć. I wszyscy byśmy na tym ucierpieli, nie tylko ci, którzy nam to zgotowali.
    • maadzik3 Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:07
      Cóż, i tak późno. Ja się nie dziwię. Niestety.
      • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:29
        > Cóż, i tak późno. Ja się nie dziwię. Niestety.

Ale co późno? Takie wypowiedzi były już wcześniej, natomiast nie mają żadnego znaczenia, tym samym jeszcze mniej znaczenia ma, kiedy się pojawiły. Wzruszające są te pracowite próby ewokowania przełomu, totalna opozycja ogłosiła już ze dwieście przełomów, a po tych wszystkich przełomach najprawdopodobniejszym wynikiem wyborów jest druga kadencja pisu. Widzieliście kogoś z opozycji, kto serio mówiłby o zwycięstwie w wyborach 2019? Chyba Lubnauer mówiła, z partii, która od dawna jest poniżej progu wyborczego i potężnie zadłużona
        • princesswhitewolf Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:45
          To Lubnauer ma male pojecie. Juz UE zadba o piekna kampanie wyborcza opozycji. Lol
          Nie, nie pisz mi o prawdziwej demokracji bo to idealistyczny koncept.
    • piepe Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:10
      Szantaże o odcięciu kurka to nie nowość.
      Nalezałoby się zastanowić jak uświadomić społeczeństwo, że jeśli miałoby dojść do zaciśnięcia pasa w wyniku szantażu, to nalezałoby tego pasa zacisnąć. W dluższej perspektywie imho wyszłoby nam to na dobre. Uzaleznienie od dopłat niszczy Polskę i ją zadłuża. Raz, że można być nieustająco obiektem szantaży, dwa, wykorzystanie dopłat wiąże się nieodłącznie z zadłużaniem, bo dopłaty tylko częściowo finansują inwestycje, a same inwestycje często tylko generują późniejsze koszty.
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:13
        Tu nie Iran. Ani Rosja. ak się społeczeństwu przykręci kurek, to nie oczekiwałabym eksplozji patriotyzmu.
        • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:15
          No ale taka jest oficjalna wykładnia: Zakręcą kurek? No i co z tego? Dzięki temu będziemy jeszcze silniejsi! Kretyni...
          • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:17
            Wiesz, ja osobiście nie jestem jakiegoś nadzwyczajnego zdania o nas jako narodzie. ALe uważam, że jedną cechę mamy wyraźnie silniejszą niż wiele nacji: jestesmy dyzruptywni. Co często - chyba znacznie częściej - jest wadą, ale bywa i zaletą. Otż sądzę, że Polacy będa mieli mało skłonności do takiej reakcji.
            • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:29
              Oby... Ale pewna nie jestem. Mało ludzi kupiło hasło, że UE to dla Polski nowe ZSRR?
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:34
                No tak mi się wydaje.
                • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:37
                  Że mało? Z pewnością o wiele za dużo, a ile i czy to znacząca część? Nie wiem. Ale jakoś w kwestiach politycznych jestem od pewnego czasu pesymistką.
            • kandyzowana3x Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:49
              No dobra przyznam sie. co to znaczy "dyzruptywni" ?
              • maniaczytania Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:59
                w języku polskim zdaje się nie ma takiego słowa, a gdyby było to raczej w formie "dyS", nie "dyZ".
                W Oleny wersji to kalka z angielskiego.
                • kandyzowana3x Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:11
                  Znaczy sie z "disruptive"? Dziekuje smile
                  • maniaczytania Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:20
                    Proszę ☺
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:16
                Wygodne angielskie słowo opisujące (także pozytywnie) zaburzenie czegoś. Przerwanie. Zakłócenie. "Którą gałąź biznesu zdyzruptuje teraz Amazon?" - taki tytuł widziałam jakiś czas temu. "Czy kryptowaluty zdyzruptują system finansowy?" W obu przypadkach kontekst jest , przynajmniej z punktu widzenia klientów/uzytkowników, pozytywny.
                "Disrupt" może oczywiście oznaczać po prostu zakłócenie lekcji przez wycie niesubordynowanego rozrabiaki, ale także zakłócenie czegoś, dzieki czemu to coś po wstrżąsie wyskakuje ze stagnacji i wskakuje na inne tory. Polskiego odpowiednika chyba nie ma (słownik podaje wyłącznie negatywne znaczenia "destrukcyjny, destruktywny, zakłócający spokój, uciążliwy, niszczący") więc sobie spolszczyłam.
      • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:14
        Szantaże? To Polska nie na własne życzenie weszła w ten deal? Od kiedy to domaganie się wypełnienia warunków dobrowolnie zawartej umowy jest szantażem?
        • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:32
          Europa nam długo nie wybaczy, że się na nią wypięliśmy!!!!!!!!!

Niech jeszcze powróci Nathasha ze swoim: aha, czyli strzelanie!!!!!!!!!!
          • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:36
            Tak, raczej długo.
            To znaczy nie tyle "nie wybaczy" - to jest infantylnie emocjonalne stawianie sprawy - ale istnieje obawa, że po prostu uzna swoją pomyłkę. Że nie przynalezymy, że jestesmy po prostu elementem skladowym wschodniej hordy, której o wiele bliżej do Bizancjum niz czegokolwiek innego.
            • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:38
              Ależ niezależnie od dalszego rozwoju wypadków, strat wizerunkowych nie odrobimy przez następne 100 lat... A to się przekłada m.in. na inwestycje.
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:40
                Tak, straciliśmy na wiarygodności.
            • piepe Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:57
              olena.s napisała:

> , że jestesmy po prostu elementem skladowym wschodniej hordy

Jaka jest nazwa na uprzedzenia wobec grup zamieszkujących jakiś teren? Jesteście ponoć dobrzy w definicjach.
              Jak dla mnie to połączenie zwykłej nietolerancji i ojkofobii.
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:03
                Zapewniam cię, że nie jestem jej wysokością ELą II, do mnie mozna mówić w liczbie pojedynczej.
                A fobie i tolerancje - nasi rzadzący demonstrują, że nie są to wartości szczególnie im bliskie, wiec chyba nie będą się specjanie powoływac akurat na nie...
              • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:17
                tylko pisowcy używają określenia "ojkofobia"

autorka wątku sobie myśli, że jak się zdystansuje od "wschodniej hordy" to sama dzięki temu awansuje. Tak to hulało 10 i 20 lat temu. Jak każda moda żarło, żarło i nagle przestało, tylko olena nic nie zauważyła. Dzisiaj na topie jest być Januszem, a nie podkreślać swoją rangę dystansowaniem się od Janusza
                • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:27
                  smile)
        • piepe Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:47
          W umowie zdaje się nie było, że np. mamy przyjmować uchodźców w ramach relokacji.
          Nie do końca też wiem jakich to warunków jako Polska nie przestrzegamy. Z wypowiedzi szanownego ministra wynika jedynie to, że "nie respektujemy fundamentalnych pryncypiów" i nie jesteśmy solidarni, a przede wszystkim, że ciągniemy tylko kasę. Tak jakoś ogólnikowo to brzmi i nie wiadomo o co chodzi szanownemu panu.
          • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:49
            O demokrację chodzi szanownemu panu. W Polsce się skończyła. Finito.
            • 45rtg Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 09:15
              kosmos_pierzasty napisała:

> O demokrację chodzi szanownemu panu. W Polsce się skończyła. Finito.

Odwołali wybory?
              • szarsz Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:38
                Jak się obsadza swoimi kolesiami organ stwierdzający ważność wyborów, to naprawdę niczego nie trzeba odwoływać, żeby nie miało znaczenia.
                • 45rtg Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:36
                  szarsz napisała:

> Jak się obsadza swoimi kolesiami organ stwierdzający ważność wyborów, to napra
                  > wdę niczego nie trzeba odwoływać, żeby nie miało znaczenia.

No dobra, ale czyi kolesie byli tam do tej pory? Bo ja o sfałszowanych wyborach to słyszę od kilkunastu lat przy każdej okazji.
                  • szarsz Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:53
                    A teraz uczyń wysiłek umysłowy: od kogo słyszysz?
                    • 45rtg Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 14:42
                      szarsz napisała:

> A teraz uczyń wysiłek umysłowy: od kogo słyszysz?

A z każdej strony niezadowolonej z wyniku (to że były sfałszowane), albo obawiającej się wyniku (to że uważajmy, uważajmy, bo będą).
                  • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 13:00
                    45rtg napisał:
                    > No dobra, ale czyi kolesie byli tam do tej pory? Bo ja o sfałszowanych wyborach
                    > to słyszę od kilkunastu lat przy każdej okazji.

noooo przewodniczącym PKW jest od 4 lat człowiek wywodzący się w kolebki Pisu smile

• 45rtg Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 14:43
                      iwles napisała:

> 45rtg napisał:
                      > > No dobra, ale czyi kolesie byli tam do tej pory? Bo ja o sfałszowanych wy
                      > borach
                      > > to słyszę od kilkunastu lat przy każdej okazji.
                      >
                      > noooo przewodniczącym PKW jest od 4 lat człowiek wywodzący się w kolebki Pisu
                      > smile

4 lata temu był 2014, czyli Tusk i Gajowy, OISNM. Tak, że tego...
                      • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 14:47

Sugerujesz, że pomógł Pisowi wygrać wybory ? big_grin

• 45rtg Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 14:50
                          iwles napisała:

> Sugerujesz, że pomógł Pisowi wygrać wybory ? big_grin

Raczej nawiązywałem do "pisiory przejmują".

• claudel6 Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:49
                w PRLu też były wybory. i w Rosji są.
          • maadzik3 Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:55
            może o zniesienie trójpodziału władzy? zapowiedź nierespektowania orzeczeń ECJ? wypowiedź o kradzieży koni ze stajni UE (Kaczyński)? zniszczenie Trybunału Konstytucyjnego? zakwestionowanie ustawodawstwa unijnego? zniesienie parlamentaryzmu (reasumpcja głosowania, posiedzenia z niewiadomą ilością posłów w sali kolumnowej)? przekazywanie unijnych funduszy bezprawnie Rydzykowi? zapowiedź dyscyplinarek wobec sędziów SN za skierowanie pytań prejudycjalnych do ECJ? wprowadzenie dyktatury (nawet przywódcy innych państw już wiedzą że decyzyjny jest zwykły poseł a premier czy prezydent to marionetki)? kto wie, może nawet nie spodobała się pochwała faszystów przez rządzących?
            • piepe Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:05
              Ta, na pewno francuskiego ministra żywo interesują stadniny koni w Polsce i dyscyplinarki dla sędziów, a już na pewno wewnętrzne wojenki POPiSu wzajemnie oskarżającego się o to, kto bardziej doi Polskę i kto bardziej nie przestrzega prawa.
              • claudel6 Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:51
                to nie są wewnętrzne wojenki POPiS, tylko realny zewnętrzny problem Polski. mozesz sobie zaklinać rzeczywistość, ale ona się turla swoja drogą, jak widać po reakcji polityków UE.
          • kandyzowana3x Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:19
            Ja bym raczej obstawiala realizacje polityki wewnetrznej Francji :
            www.google.co.uk/amp/s/www.politico.eu/article/poland-isolated-by-emmanuel-macron-central-european-offensive-posted-workers/amp/
      • livia.kalina Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:33
        Ach to "przykręcanie kurka". A może nazwać po imieniu: trwonienie przez pisdzielską bandę pieniędzy europejskich podatników.
        • 1elka26 Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:44
          Nie bredź. Pieniądze były trwonione w czasie rządów poprzedniej, pozal się Panie Boże, koalicji. Propaganda sukcesu jak za czasów Gierka nie jest w stanie zasłonić marnotrawstwa. Było tak dobrze, że trzeba była zagarnąć pieniądze z OFE.

Francuzi zamiast szantaży, to może niech lepią przedstawią racjonalny program reform, gdyz jak na razie to Unia coraz bardziej przypomina właśnie dawny Związek Radziecki z Biurem Politycznym w Brukseli. Bolszewicy też narzucali wszystkim jedynie słuszny system wartości. Wtedy to były wartości socjalistyczne - teraz liberalne.

• olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:50
            O, jak fajnie że doradzasz Francuzom, co powinni zrobic zamiast. Na pewno się ucieszą.
            Ale - owszem, wchodzilismy do Europy, która od kilkudziesięciu lat szła w stronę liberalizmu, praw jednostki, praw czlowieka, wolności sumienia, ronwych praw dla wszystkich etc.
          • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:51
            O, proszę...

Chociaż doceniam odrobinę samokrytyki:
            "Propaganda sukcesu jak za czasów Gierka nie jest w stanie zasłonić marnotrawstwa." Wypisz wymaluj PiS.
            • mdro Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:59
              Przecież LK26 to troll, za marne kopiejki szerzący tego rodzaju przekaz. Wiemy w czyim interesie jest odsuwać Polskę od Zachodu...
              • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:04
                Wiadomo, że troll.
                Przyznam, że mam problem z trollami reżimu - normalnie trollom się nie odpowiada. Ale w tym akurat kontekście, jeśli zostawić ich przekaz bez reakcji to może on ma większą siłę rażenia?
              • 1elka26 Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:23
                Dalej w kólko powtarzasz swoje insynuacje? - no cóż, duch PRL jest najwyraźniej w twoim otoczeniu bardzo żywotny, gdyż uważasz, że kłamstwo powtarzane tysoąc razy w koncu staje się prawdą.
                Może w koncu wymyślisz coś bardziej rozsądnego i wiarygodnego?

Nikt nie chce odsuwać Polski od Zachodu, wiem, że nie mając żadnego programu dla Polski wolicie snuć jakieś kassandryczne wizje - no cóż, straszcie dalej.
                • mdro Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:48
                  Trolliku, to nie ja ci każę wypisywać hasełka w rodzaju "UE=ZSRR" big_grin
                • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:06
                  > Nikt nie chce odsuwać Polski od Zachodu, wiem, że nie mając żadnego programu d
                  > la Polski wolicie snuć jakieś kassandryczne wizje - no cóż, straszcie dalej

Przecież to jasne, o co chodzi: insynuowanie "wyjścia z Unii" plus domniemany naiwny euroentuzjazm Polaków (naiwny to on był 10 lat temu) miało dać opozycji powrót do władzy. Tymczasem pokazuje tylko, że opozycji nikt nie słucha. Wiedzieliście, że w zeszłym tygodniu Schetyna zaproponował impiczment? Brawo dla tych, którzy wiedzieli, natomiast społeczeństwo do dzisiaj nic nie wie smile
                  • mdro Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:11
                    Że tak jako komentarz zacytuję snake: "On po prostu wrednie i z premedytacją kłamie, łudząc się, że głupi lud to kupi". I już ci pisałam, do Gowina pretensje kieruj, że za szybko ujawnił plany i kierunek.
                    • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:34
                      Fakt, Gowin mocno wyleciał przed szereg.
              • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 15:24
                Lepiej za kopiejki, niż za nowe szekle.
                • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 15:34
                  A, czyli twoim zdaniem lepiej jest Polskę od zachodu odsuwac, niż przysuwać, nawet jeżeli robi się to jako putin-troll? Ciekawe
          • zofijkamyjka Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 19:00
            1elka26 napisał(a):

> Nie bredź. Pieniądze były trwonione w czasie rządów poprzedniej, pozal się Pani
            > e Boże, koalicji. Propaganda sukcesu jak za czasów Gierka nie jest w stanie za
            > słonić marnotrawstwa. Było tak dobrze, że trzeba była zagarnąć pieniądze z OFE.
            bardzo dobrze że zabrano kasę z OFE. Jacy ludzie sa głupi, OFE Was łupiły, stawiały siedziby, wypłacały sobie prowizje a Wy chcieliście dalej im nabijać skarbonki.
        • mama.nygusa Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:29
          Ha ha, za PO to kasa unijna przelatywala przez palce, bzdurne badania, tak! i bzdurne szkolenia, a kasa duza.Chyba nie masz bledego pojecia na co szly pieniadze.
          Sama zostalam poproszona o wziecie udzialu w pewnyum projekcie, bo nie bylo chetnych smile a pieniadze trzeba bylo wydac.
          Moj kuzyn otworzyl firme pieniadze z uni w kwocie blisko 80tys.dostala pewna prywatna uczelnia na "badania" rynku.Smiech na sali.
          Gdyby pieniadze rozsadnie i uczciwie byly rozdysponowane to ten kraj bylby mlekiem i miodem plynacy.
          • szarsz Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:43
            Mnóstwo pieniędzy było jednak wydanych z sensem a tablice informujące o budaowach i remontach za fundusze unijne stoją na każdym kroku. Za to teraz nie będzie pieniędzy ani do roztrwonienia ani do sensownego zagospodarowania. Lepiej?
            • mama.nygusa Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:48
              Moze polowa byla z sensem wydana.Moze.A co z reszta?
              • szarsz Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:11
                Skąd wiesz, że tylko połowa? Wiesz przynajmniej na co były przeznaczane fundusze unijne w ostatniej dziesięciolatce? Czy tak gadasz, żeby gadać?
              • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:13
                Jesteś bardzo życzliwa z tą połową. Warto jeszcze przypomnieć, że te obiekty teraz trzeba utrzymywać, na co państwo i samorządy też często nie mają pieniędzy i muszą się zadłużać. Jak długi zaczną bardziej bić po kieszeni, może zrobimy ten odważny krok i co bardziej niepotrzebne i kosztowne w utrzymaniu obiekty się wyburzy. Wyburzenie też oczywiście nie jest tanie, ale to inwestycja w przyszłość
                • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:20
                  To jeszcze zabierzmy szpitalom i klinikom sprzęt diagnostyczny, którym mogły wyposażyć swoje pracownie dzięki programom z UE.
                  Utrzymanie takiego sprzętu, konserwacja i wyszkolenie pracowników do obsługi to też wszak koszty uncertain
                  Jak burzyć to burzyć. Wszystko ! Po co ludziom ma być lepiej i łatwiej i bezpieczniej w życiu!
                  • sumire Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:27
                    A ja kiedyś słyszałam całkiem serio wygłaszaną argumentację, że właśnie ten drogi sprzęt szpitalom niepotrzebny, bo przecież aż tak wielu ludzi go nie używa. Prawacka logika.
                    • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:35
                      szok sad
                    • nenia1 Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 14:33
                      sumire napisała:

> A ja kiedyś słyszałam całkiem serio wygłaszaną argumentację, że właśnie ten dro
                      > gi sprzęt szpitalom niepotrzebny, bo przecież aż tak wielu ludzi go nie używa.

Było trochę inaczej, szpitale nie używały, były raporty NIK-u na ten temat i nie napawały optymizmem

www.wprost.pl/404723/NIK-skontrolowal-szpitale-Sprzet-stoi-nieuzywany
                      • ingryd Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 20:00
                        Czyli co ? Dac chlopu zegarek, on nim pole zaorze !
                        Neniu, jestesmy wiec tak beznadziejnie glupi ???
                        No jak tak mozesz o swoim narodzieprzenajswietszympolskimumilowanym ?
                        No tego sie po tobie nie spodziewalam !!!
            • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:58
              > Mnóstwo pieniędzy było jednak wydanych z sensem a tablice informujące o budaowa
              > ch i remontach za fundusze unijne stoją na każdym kroku

Na te wszystkie przedsięwzięcia strona polska musiała mieć wkład własny, na co zwykle brała ogromne kredyty. Wy naprawdę nie zdajecie sobie sprawy, w jak ogromne długi się przez to władowaliśmy. Nie czytałem dokładnie, skąd się wziął ogromny skok zadłużenia państwa za rządów Platformy, możliwe, że m.in. właśnie przez to. Ale może się mylę i Platforma nabiła te astronomiczne długi zupełnie gdzie indziej? Jeśli ktoś wie, gdzie są te pieniądze, to proszę o info. Może Platforma przepuściła je, rozdając Polakom 500+?
              Gdy PO obejmowała władzę w 2007, dług publiczny wynosił 44% PKB. W 2013 sięgnął 56%. Ten poziom zadłużenia jest obłożony sankcjami w konstytucji, więc PO była zmuszona zmieniać ustawy do konstytucji, a następnie zabrać Polakom prywatną własność - środki z OFE

pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%82ug_publiczny#D%C5%82ug_publiczny_w_Polsce
              Co mamy dzisiaj? Znowu PiS rządzi i dług znowu na poziomie 46%. Przy kosztownych programach prorodzinnych, na które za Platformy "nie było pieniędzy".

Czasami pojawiają się głosy na ematce, że pis nas zadłuża. W jakim sensie zadłuża, skoro za Platformy dług był o 10 pproc wyższy, a po dojściu pissu do władzy mocno się obniżył?
              • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:16
                może sam sobie poczytaj o zadłużeniu.

www.finanse.mf.gov.pl/zadluzenie-skarbu-panstwa

• zofijkamyjka Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 19:02
            mama.nygusa napisał(a):

> Gdyby pieniadze rozsadnie i uczciwie byly rozdysponowane to ten kraj bylby mle
            > kiem i miodem plynacy.
            jasne,lepiej w ogóle nie brać tongue_out
      • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:22
        > Nalezałoby się zastanowić jak uświadomić społeczeństwo, że jeśli miałoby dojść
        > do zaciśnięcia pasa w wyniku szantażu, to nalezałoby tego pasa zacisnąć

Społeczeństwo już to w dużej mierze wyczuwa, szczególnie że unijnej kasy to oni na oczy nie widzieli, pomijając oczywiście chodniki z polbruku, po których wszyscy z rozkoszą chodzimy, a posiedliśmy to dobrodziejstwo wyłącznie dzięki szczodrości Unii Europejskiej. Poza Unią chodniki są nieznane, społeczeństw po prostu nie stać na chodniki, lecz nam zafundowali je dobrzy Niemcy. Sami byśmy się w życiu nie dorobili.
        • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 10:03
          Pojedź na jakąś wieś, do której masz najbliżej, i ogłoś, że Polska ma w d...e dotacje z UE i od dziś NIC nie będzie brać.
          A potem stój i patrz, co się będzie działo big_grin

• anorektycznazdzira Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 10:35
        Stek bzdur.
    • julita165 Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:52
      olena.s napisała:

> Szef francuskiej dyplomacji: nie chcemy już płacić na Polskę i Węgry.
      > Każdy kraj członkowski ma prawo wybrać takich przywódców, jakich sobie życzy.
      > Ale nasza wizja Unii jako podstawowego kręgu sojuszy i wartości nie pasuje do r
      > ządów, które nie respektują fundamentalnych pryncypiów i nie czują się w żaden
      > sposób związane przez wspólnotową solidarność – mówił francuski minister, dodaj
      > ąc, że zasadniczo te kraje mają „podejście utylitarne do Unii i wybierają jedyn
      > ie to, co leży w ich interesie, a przede wszystkim transfery pieniędzy”.
      > I wówczas Le Drian uderzył mocno: – Nie jesteśmy gotowi dalej płacić na taką Eu
      > ropę. Trzeba to powiedzieć jasno.
      > Więcej tu

A im o co chodzi ? Znowu o tych migrantów ? Myślałam że już wszyscy przejrzeli na oczy. A Francja lepiej niech popatrzy na własne podwórko. Coś tam chyba nie tak u nich z relacja długu do PKB czy jakoś podobnie. Też zdaje się to niezgodne ze wspólnotowymi regulacjami.
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 22:57
        Im? No, jak sądzę chodzi im o to, że w potrzebie Polska się wypięła na Europę. Oraz o to, że demontuje trojpodział (i pliz, ja wiem, że ty uważasz że nie demontuje - ale na litośc, jest w tym kontekście ważne, jak oceniają to w Paryżu, Berlinie, Amsterdamie). Pewnie też i o to, że porusza się jak słoń w składzie - te widelce, te 27:1, ta ustawa, te zapowiedzi renacjonalizacji mediów, te flirty z faszolami.... Te uniki, udawany dialog.... No, parę rzeczy by się znalazało.
        • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:05
          Nie demontuje. Już zdemontowała.
        • piepe Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:13
          olena.s napisała:

> jest w tym kontekście ważne, jak oceniają to w Paryżu, B
          > erlinie, Amsterdamie

Na razie tego nie wiemy. Wiemy tylko to, że z jakiegoś powodu szantazuje nas dyplomata francuski oraz wiemy, że Ty uważasz, że wiesz, jaki to powód.
          Jak dla mnie natomiast: jakiś burek zaszczekał, karawana jedzie dalej.
          • kosmos_pierzasty Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:16
            Jak nie chcemy wiedzieć, to nie wiemy. Są dostępne tłumaczenia artykułów z prasy zagranicznej, dotyczących sytuacji w Polsce. Jednoznacznie jest oceniana - koniec demokracji.
          • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:33
            No, to z Bogiem, nie rozumiem, czemu jeszcze nie ruszyłaś z karawaną..
        • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:39
          > jest w tym kontekście ważne, jak oceniają to w Paryżu, Berlinie, Amsterdamie

Może kiedyś taka narracja robiła wrażenie, dzisiaj paternalizm może Wam tylko zaszkodzić ("Polska to małe nieodpowiedzialne dziecko, a Francja, Niemcy i Holandia to mądrzy dorośli, którzy będą oceniać, ile nabroiło"). Może nawet nie tyle paternalizm, co traktowanie Polski jako kolonii

Wiecie na co fajnie popatrzeć? Jak szybko starzeją się mody intelektualne. Swoim światopoglądem Olena mogła zadawać szyku jeszcze parę lat temu, a dzisiaj nawet na ematce sporo osób dostrzega, że to szyk z lumpeksu w Hrubieszowie w przeddzień nowej dostawy. Czas leci, a olena się nie załapała...
          • mdro Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:46
            Znowu problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego? (I skąd ta pogarda dla Hrubieszowa, pisowska elito?).
        • sofia_87 Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 10:04
          W kwestii migrantów Polska nie wypiela się w potrzebie na Europy, gdyż NIE JEST to problem europejski, chociaż niektórzy tak bardzo nam to probuja wmowic.
          Imigranci nie sa Europejczykami, wiec nie jest to nasz problem. Naszym, europejskim problemem jest za slaba ochrona granic poludniowych
          • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:33
            sofia_87 napisał(a):

> W kwestii migrantów Polska nie wypiela się w potrzebie na Europy, gdyż NIE JEST
            > to problem europejski, chociaż niektórzy tak bardzo nam to probuja wmowic.

Już widzę raistowski trollu, jak na twoje zdanie reagują Włochy, Grecja, czy Hiszpania. Ale tylko tak dalej i Polska też niedługo nie będzie już europejskim problemem.
          • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:33
            sofia_87 napisał(a):

> Imigranci nie sa Europejczykami, wiec nie jest to nasz problem. Naszym, europej
            > skim problemem jest za slaba ochrona granic [...]

Wow !
            Czy to subtelne zdanie dotyczy tez np. Ormian ?
            • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:56
              Ormianie to nie analfabeci z Afryki. To chrześcijanie i Ormianinem po części jest np. ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski.
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:10
                Mato kochana. Ormianie to chrześcijanie, ateiści muzułmanie, żydzi, jazydzi, poganie.
                Zresztą..... taka Rwanda była oberchrześcijańska, głównie katolicka. No i była rzeź. W tej rzezi, w ktorej czasem zabijały zakonnice, czasem ksiądz zamykał wiernych na klucz i wzywał bojówki, zazdniczo chrześcijnaie byli sprawcami i chrześcijanie - ofiarami, było tez parę meczetów. I mądry imam zakazał udziału w rzezi, nakazał pomoc, sam przetrzymal na terenie świątyni kilkuset chrześcijan tutsi. No i ma od tej pory spory przypływ wiernych, eks-chrześcijan.
              • iwles Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 06:59
                Sofia wyraznie powiedziala: Europa NIE dla nieeuropejczykow.
                • iwles Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 09:09
                  To do Jozka bylo.
        • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:52
          A Ty już kolejna, po Snake, pisząca o tym wypięciu się. Przecież UE z przymusowej relokacji się wycofała.
      • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:30
        > A im o co chodzi ? Znowu o tych migrantów ? Myślałam że już wszyscy przejrzeli
        > na oczy. A Francja lepiej niech popatrzy na własne podwórko. Coś tam chyba nie
        > tak u nich z relacja długu do PKB czy jakoś podobnie. Też zdaje się to niezgodn
        > e ze wspólnotowymi regulacjami

Nie wiem, czy ma sens tłumaczenie czegokolwiek, bo autorka wątku znana jest tutaj jako antyrządowa propagandystka. "Francja się wkurzyła" to przekaz kierowany do KOD-u i okolic, tylko tam zostanie przyjęty jako "poważny news". "Jesteśmy wkurzeni" to hasło często obecne w mediach Agory, a żona prezydenta Jaśkowiaka to nawet była bardziej niż wkurzona smile

Prymitywizm tego komunikatu ma sugerować spontaniczność i świeżość emocji, ma sugerować, że nastąpił jakiś przełom. Ale "wkurzeni" to oni byli już ze trzydzieści razy, a przełomu jak nie było, tak nie ma. Jak Trzaskowski przegra, to dopiero "się wkurzą". Strach się bać
        • olena.s Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:34
          big_grin
        • mdro Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:42
          O, jesteś. Odpowiesz wreszcie na pytania o swojego idola Jakiego? Doczekać się nie mogę... Przypomnieć, o co chodziło?
    • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:21
      > Szef francuskiej dyplomacji: nie chcemy już płacić na Polskę i Węgry

Aleś ty naiwna. Polska jest przez unię dojona na maksa i choćby dlatego nie ma mowy o żadnym poleksicie - nie wypuszcza się dojnej krowy. Wielka Brytania to znacznie silniejsze państwo, więc mogła wyjść, a i tak pamiętamy, ile było wycia. Na szczęście coraz mniej mamy takiego naiwnego euroentuzjazmu. Nowoczesna straszyła pisowskim polexitem i gdzie jest dzisiaj Nowoczesna? Dokładnie tyle możecie ugrać, ile Nowoczesna ugrała
      Francuski cyrk bierze się właśnie stąd, że Polska i Węgry dążą do zmniejszenia skali dojenia przez Unię. Zresztą Francuzów poważnie bierze się już chyba tylko na ematce

"Się wkurzyła" - żałosny clickbaitowy styl rodem z portali Agory. Fajnie patrzeć na ten upadek. Przecież jeszcze 10 lat temu Wyborcza miała sporo do powiedzenia, he he he
      • a.va Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:46
        Unia nas doi?
        Nie masz mózgu czy 5 minut temu przyleciałeś po 20 latach z Marsa i jeszcze się nie zdążyłeś ogarnąć?

https://galeria.bankier.pl/p/f/e/32b89baa6eeba0-645-296-0-0-830-381.png
        • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:57
          a.va napisała:

> Unia nas doi?
          > Nie masz mózgu czy 5 minut temu przyleciałeś po 20 latach z Marsa i jeszcze się
          > nie zdążyłeś ogarnąć?

On po prostu wrednie i z premedytacją kłamie, łudząc się, że głupi lud to kupi. Ale może i kupi, a potem padnie na pysk gołej i brutalnej rzeczywistości, jak ciepła woda w kranie znowu będzie racjonowana, jak w najgorszym czasie PRL-u.
          • szarsz Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:47
            Kupuje i to jest absolutnie przerażające. Nawet tu na forum czytałam niejednokrotnie o złych Niemcach, którzy zarzneli po komunie i wykupili za grosze fantastyczny polski przemysł. Jakby po ziemi nie chodzili...
      • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:53
        tiszantul napisała:

> Aleś ty naiwna. Polska jest przez unię dojona na maksa i choćby dlatego nie ma
        > mowy o żadnym poleksicie - nie wypuszcza się dojnej krowy. Wielka Brytania to z
        > nacznie silniejsze państwo, więc mogła wyjść, a i tak pamiętamy, ile było wycia

Śnij dalej. Dojna krowa? Europa radziła sobie wcześniej doskonale bez Polski to i teraz sobie poradzi. I nie porównuj ignorancie UK do Polski, UK była jednym z najważniejszych płatników unijnych, a Polska jest w porównaniu z tym krajem żebrakiem, który jak na razie potrafił tylko wystawiać łapę.
        • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 15:23

>Śnij dalej. Dojna krowa? Europa radziła sobie wcześniej doskonale bez Polski

otóż, byl okres, gdy sobie nie radzila...i tez byla zmuszona wyciagnac łapę żebraka w kierunku bogatszego brata. Tylko, by to wiedziec, trzeba trochę wyjść poza swoje ograniczenie i się dokształcić.
          • szarsz Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 16:06
            > wyciagnac łapę żebraka w kierunku
            > bogatszego brata.

Tyle że tym bratem nigdy nie była Polska, więc twoja uwaga jest kompletnie nie na temat.
            • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:31
              >Tyle że tym bratem nigdy nie była Polska, więc twoja uwaga jest kompletnie nie na temat.

Pozornie. Czy kiedykolwiek USA próbowały wymusić na Niemcach szantażem zachowanie, które by uderzyloby w wenętrzne biezpieczeństwo Niemiec i kazały wpuścić na swoje teryterium konia trojańskiego? I ten szantaż tłumaczyły udzieloną zapomogą? Nie. Bo wymaganie tego byloby skur...synstwem...Nie taka była umowa, jak wchodzilismy 14 lat temu do Unii. Nie takie byly warunki na szego wejscia do Unii.
              • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 22:58
                ola_fatyga napisała:

Nie taka była umowa, jak w
                > chodzilismy 14 lat temu do Unii. Nie takie byly warunki na szego wejscia do Uni
                > i.

Były, były, tylko dolary w oczach nie pozwalały dostrzeć drukowanego małymi literkami. Europa już zawsze przyjmowała uchodźców spoza Europy, w tym nie ma nic, ale to nic nowego.
                • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:17
                  >Były, były, tylko dolary w oczach nie pozwalały dostrzeć drukowanego małymi literkami.

Poproszę o odpowiedni zapis w Traktacie akcesyjnym Polski do UE
                  • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:27
                    ola_fatyga napisała:

> Poproszę o odpowiedni zapis w Traktacie akcesyjnym Polski do UE

Sama sobie poszukaj, tam gdzie jest mowa o wspólnych wartościach. I naprawdę śmieszne, że kraj, który demokratyczny jest dopiero od niedawna i od niedawna zaproszony został do projektu pod nazwą Unia, pyszczy się, awanturuje i chce zmieniać definicję demokracji i humanizmu, wartości praktykowanych przez kraje założycielskie od dawna. Polska nie zmieni podejścia do uchodźców i emigrantów w Niemczech, Francji, czy w innych krajach starej Europy. To skazane jest na porażkę. Więc krzyż na drogę, niech Polska już dziś wystąpi najlepiej z Unii, dla innych będzie tylko taniej.
                    • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 14:38
                      >Sama sobie poszukaj, tam gdzie jest mowa o wspólnych wartościach.

A Ty nie potrafisz?

Pyszczysz się, że Polska coś podpisała i się z tego nie wywiązuje, a odpowiedniego przepisu nie potrafisz wskazać.
      • claudel6 Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 11:57
        tak, jasne, Europa doi Polskę i w ogóle sie bez niej przewróci. a jakoś cały swój dobrobyt powojenny i grono najbogatszych państw swiata zbudowała kompletnie bez udziału Polski, bo - przypominam - mieliśmy żelazną kurtyne i zero przepłwyu czegokolwiek. Polska Europie nie jest do niczego potrzebna.
        • piepe Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 12:28
          Nie no jasne, że by sobie dali radę bez Polski. Ale jak można wydoić, to dlaczego nie korzystać?
          Polska to państwo z tektury. Służymy głównie niemieckim bankom do tego, aby nas kroić na bandyckim, najwyższym w Europie oprocentowaniu kredytów oraz jako dostarczyciele taniej siły roboczej dla ichnich korporacji i sieci handlowych.
          • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 13:27
            > Polska to państwo z tektury. Służymy głównie niemieckim bankom do tego, aby nas
            > kroić na bandyckim, najwyższym w Europie oprocentowaniu kredytów oraz jako dos
            > tarczyciele taniej siły roboczej dla ichnich korporacji i sieci handlowych

Sukcesem Niemiec i ich polskich współpracowników było to, że przez wiele lat większa część społeczeństwa polskiego nie zdawała sobie z tego sprawy. Na szczęście już dotarło
            • iwles Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 15:01

w ramach protestu nie będziesz jeździł niemieckimi samochodami! ani autobusami! a co !
          • bywalec.hoteli Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 09:45
            generalnie tzw Mitteleuropa służy głównie Niemcom i Francuzom do dojenia, Amerykanom tez.
          • bywalec.hoteli Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 09:46
            a artykuł to na pewno manipulacja z danej gazety wyborczej
        • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 15:17
          >jakoś cały swój dobrobyt powojenny i grono najbogatszych państw swiata zbudowała kompletnie bez udziału Polski

a wszystko to tylko dzięki European Recovery Program, potocznie zwanym Planem Marshalla. Gdyby nie ta pomoc, przez dlugie lata byłyby te kraje w czarnej d...pie tak, jak my.
          • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 15:52
            ola_fatyga napisała:

> a wszystko to tylko dzięki European Recovery Program, potocznie zwanym Planem M
            > arshalla. Gdyby nie ta pomoc, przez dlugie lata byłyby te kraje w czarnej d...p
            > ie tak, jak my.

No ale co z tego ma niby wynikać dla Polski? Chyba tyle tylko, że trzeba mieć albo możnych sprzymierzeńców albo być strategicznie kimś bardzo ważnym, bo inaczej nikt cię za piękne oczy nie uratuje. Plan Marshalla był planem przeciwko zapędom sowieckiej Rosji w Europie, inna sytuacja, inne czasy. A ani wtedy, ani dziś Polski NIKT nie potrzebuje. Wtedy zostawiono nas sowietom i dziś nikt nie będzie płakał, jak Rosja łaskawie Polskę przygarnie.
            • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 16:38
              >No ale co z tego ma niby wynikać dla Polski?

To, że byl kiedys czas, kiedy to i Europa zachodnia wyciągała żebracką rękę i raczej nikt jej nie szantazowal w zamian.

> A ani wtedy, ani dziś Polski NIKT nie potrzebuje.

Otóż, dokształć się. Polska też miała być objeta tym planem, ale ZSRR odmówił w jej imieniu.

>Wtedy zostawiono nas sowietom i dziś nikt nie będzie płakał, jak Rosja łaskawie Polskę przygarnie.

Zostawiono przez Niemców. Niemcy, kraj, który wywołał II wojnę światową z kolei, musiano podzielić. My na nasze nieszczęście leżymy pomiedzy Niemcami a Rosją. Geografia, podobnie jak historia, również jest Ci obca?
              • szarsz Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 16:44
                > raczej nikt jej nie szantazowal w zamian.

O rajuśku...
              • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 18:51
                ola_fatyga napisała:

> Otóż, dokształć się. Polska też miała być objeta tym planem, ale ZSRR odmówił w
                > jej imieniu.

No przecież o tym piszę. Nikogo to nie obchodziło.

> Zostawiono przez Niemców. Niemcy, kraj, który wywołał II wojnę światową z kolei
                > , musiano podzielić. My na nasze nieszczęście leżymy pomiedzy Niemcami a Rosją.
                > Geografia, podobnie jak historia, również jest Ci obca?

Tak, tych Niemców, których wciągnięto na listę planu Marshalla i którym pozwolono odbudować się do znaczącego w świecie potentata ekonomiczno- dyplomatycznego. Jak widzisz, te wieczne polskie żale niewiele wtedy znaczyły i dziś nie będą znaczyć. Jak leży się pomiędzy mocarstwami, to trzeba umieć się z możnymi ułożyć, iść na kompromisy, wyciągać ręką do zgody i z nieprzyjaciół robić przyjaciół, coś, co reprezentowana przez ciebie Polska ciągle nie potrafi. A tylko tupać nóżkami jak dzieciak w piaskownicy. Tego powinnaś nauczyć się z historii, ale pewnie recytowałaś wtedy Bogurodzicę, albo śniłaś inne sny o potędze.
                • maadzik3 Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:14
                  Po pierwsze plan Marshalla proponowano i Polsce - Stalin kazał odrzucić to odrzucono. Po drugie tylko zachodnie Niemcy z niego skorzystały. Z tych samych powodów. Po trzecie nikt Polski nie pytał
                  • snakelilith Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:20
                    Po pierwsze, po drugie i po trzecie - co to ma wspólnego z aktualną sytuacją Polski? Kogo to obchodzi kto, komu i dlaczego proponował plan Marshalla? Wtedy Polska nie skorzystała, z jakigo powodu nie gra roli i nikt o Polskę się nie bił i teraz nikt po Polsce jak odmówi udziału w Unii, nie będzie płakał.
                    • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:48
                      >Wtedy Polska nie skorzystała, z jakigo powodu nie gra roli i nikt o Polskę się nie bił i teraz nikt po Polsce jak odmówi udziału w Unii, nie będzie płakał.

Podstawowy cel Unii Europejskiej: "Przede wszystkim, Unia ma dążyć do stworzenia jednego organu politycznego, który będzie prowadził wspólna politykę zagraniczną na arenie międzynarodowej.Ma to zwiększyć bezpieczeństwo krajów członkowskich, stworzyć obraz silnej i spójnej Europy oraz zapobiec wojnom i sporom między państwami."
                      www.uniaeuropejska.info.pl/cele-i-zadania-ue

Zapis ten stoi w sprzecznosci z wymogiem przyjmowania przez nas uchodźców spoza UNII EUROPEJSKIEJ.
                      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 22:05
                        Nie, ten zapis nie ma kompletnie, ale to kompletnie nic wspólnego z przyjmowaniem uchodźców ani polityką imigracyjna.
            • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:58
              snakelilith 31.08.18, 15:52

>A ani wtedy, ani dziś Polski NIKT nie potrzebuje. Wtedy zostawiono nas sowietom i dziś nikt nie będzie płakał, jak Rosja łaskawie Polskę przygarnie.

A Niemców za chwilę muślimy zagarną i też nikt nie bedzie płakał wink))))

• snakelilith Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 22:53
                ola_fatyga napisała:

> A Niemców za chwilę muślimy zagarną i też nikt nie bedzie płakał wink))))

Śnij dalej kobieto.
                • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 14:41
                  >Śnij dalej kobieto.

Obudzisz się za chwile jako parobek u jakiegos muslima...lub, jak to Niemcy wielokrotnie pokazali, w getcie, jako Mischung
      • zofijkamyjka Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 19:08
        tiszantul napisała:

> Aleś ty naiwna. Polska jest przez unię dojona na maksa i choćby dlatego nie ma
        > mowy o żadnym poleksicie - nie wypuszcza się dojnej krowy.

a ty za to ignorant, Polska dostała najwięcej kasy z Unii.
      • princesswhitewolf Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:10
        >Polska jest przez unię dojona na maksa

nie wiem co masz na mysli ale na pewno nie finansowo. Do Polski doplacano i doplacaja
    • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:46
      > Szef francuskiej dyplomacji: nie chcemy już płacić na Polskę i Węgry

Nawet gdyby to było prawda, to zwróćmy uwagę, że zdaniem autorki wątku powinniśmy się podporządkować Francji, bo Francja ma kasę. Po euroentuzjastce spodziewałbym się bardziej ambitnej postawy, a nie nawoływania do podporządkowania się Francji za pieniądze. Co za mental, może nie będę analizował, bo jeszcze mnie zbanują
      • mdro Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:00
        Powiedz, już masz tak przeorany mózg, że nie jesteś w stanie odróżnić informacji od opinii, biedactwo? Wiem, w TVPiS i "niezależnych" mediach informacji już nie ma, jest tylko propaganda, więc może warto je odstawić, żebyś się aż tak nie kompromitował?

I jak tam z wadą wymowy Jakiego?
    • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 30.08.18, 23:58
      Olena, ale tak szczerze, jesteś na emeryturze jak Twoja koleżanka mdro?

> I wówczas Le Drian uderzył mocno

fiu-fiu, uderzył, i to mocno. Ależ biją ci Francuzi, co za waleczny naród, sprawy rozstrzygają mocnymi uderzeniami... Olena, to Ty fantazjujesz o "mocnych uderzeniach", czy może Wyborcza zwolniła już wszystkich umiejących pisać i coś takiego ukazało się na łamach? W 2018 wszystko możliwe. Jesteś na bieżąco, ile jeszcze nieruchomości ma Agora? Zdążą uruchomić sprzedaż hot-dogów zanim przepuszczą pieniądze z ostatniej nieruchomości?
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:01
        A weźże sobie, robaczku, przeczytaj - link zapewniłam - to będziesz wiedział, co napisała Wybrocza.
      • mdro Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 00:02
        O, następny fantasmagoryk big_grin

Powiedz, jakie bóstwo zsyła wam te wizje na mój temat?
    • alicia033 Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 09:51
      olena.s napisała:

> I wówczas Le Drian uderzył mocno: – Nie jesteśmy gotowi dalej płacić na taką Eu
      > ropę. Trzeba to powiedzieć jasno.

i słusznie.
      • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:44
        Lubisz źle życzyć Polsce, prawda?
        • iwles Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 06:56
          A ty lubisz zle robic Polsce, prawda?
    • ingryd Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 20:23
      Coz, co jest niesamowite w tym wszystkim, to to ze jeszcze 5 lat temu bylismy przykladem udanej z brio integracji europejskiej.
      Dzisiaj francuzi, ktorzy byli zawsze bardzo przychylni rozszerzeniu UE na kraje europy wschodniej, mowia otwarcie : to byl fatalny blad. Polska &co nie dorosly absolutnie do idei europejskiej, ktora proponuje UE. Trzeba bylo stworzyc ekonomiczne zasady wspolpracy uprzywilejowanej (na wzor tej z turcja np), poniewaz jestesmy INNI, nie podzielamy tych samych wartosci, po prostu jest nam z polakami czy wegrami nie po drodze.
      Î zdanie mojego najlepszego przyjaciela : przykro mi ingryd, ale czuje sie blizszy portugalczyka, czy holendra, niz polaka czy bulgara.
      Qwa, sobie pomyslalam, tak pieknie zarlo î jak zwykle zdechlo.
      Î tak, ja rowniez uwazam ze polska powinna wyjsc (byc usunieta) z UE, trzeba abrogowac te cierpienia, nie mozna NIKOMU nic narzucac.
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:06
        Dorn parę miesięcy temu w bardzo gorzkim wywiadzie wysunąl taką hipotezę, że może po prostu myśmy się samooszukiwali co do (umownie i skrótowo) europejskości Polski. Bo naprawdę ona jest właśnie a-europejska i tyle.
        • princesswhitewolf Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:15
          >że może po prostu myśmy się samooszukiwali co do (umownie i skrótowo) europejskości Polski. Bo naprawdę ona jest właśnie a-europejska i tyle.

eee tam, gdyby partia Marie Le Pen dala jakies 300+ Euro to tez by glosowali na ta partie wiekszoscia. PIS po prostu zrobil szach mat tym dotowaniem ludzi w wieku wyborczym

• olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:23
            Opinia Dorna nie była zakotwiczona tylko ani głównie w wygranej PiS.
          • ingryd Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 01:12
            Alez FN obiecywal gruszki na wierzbie oraz cuda î wianki, roznica jednak miedzy francuzami a polakami polega na tym, ze nad sekwana maja troche wiecej pojecia o podstawach ekonomii î zrozumieli ze to sie dudy nie trzyma, zas nad wisla polkneli pinceta + w dudzie majac jakie beda tego konsekwencje.
            Taki mamy po prostu klimat : nawpierdzielac sie chochla, nawet jak sie po tym porzygamy, ot narod chciwych "bab z radomia".
            • sumire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 08:57
              Smutne to, ale prawdziwe coraz bardziej.
          • sumire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 08:56
            No, ale za to pińcet wyborcy są gotowi rozstać się z UE, bo UE to zuo, a PiS dobry, bo daje kasę. To jest głębsza sprawa, zakorzeniona w mentalności.
        • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 00:58
          Ja się czuję bliższy Chińczykom, niż gejowskiej, lewackiej i multi-kulti Europie.
          • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 04:52
            big_grin
            A znasz Chińczyków? Rozumiesz ich kulturę
            • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 14:24
              Cenię sobie bardzo kultury Dalekiego Wschodu. Japonia, Korea Południowa, Singapur. Chiny dzisiaj są okrutne, ale napisałem o nich przewrotnie i prowokacyjnie, bo mam tu opinię cheerleaderki Putina, a rusfobi lubią mówić o agenturze rosyjsko-chińskiej jako całości m
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 15:10
                Bełkot.
          • iwles Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 06:53
            wheels.of.fire napisał:

> Ja się czuję bliższy Chińczykom, niż gejowskiej, lewackiej i multi-kulti Europi
            > e.
            >

To mowisz, ze marzy ci sie Mao Tse Tung? Chyba ze Kaczynski to juz dla ciebie Mao.
          • szarsz Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 10:13
            > Ja się czuję bliższy Chińczykom

To widać, wielbisz zamordyzm, więzienia polityczne, karę śmierci i bezwzględnie egzekwowaną kontrolę urodzeń. Masz za to głęboko w dudzie prawa człowieka i potrzebujesz dojącego cię 'słońca narodu', by czuć, że żyjesz.
            • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 10:30
              Nie, on po prostu nie ma najbledzszego pojęcia o Chinach, o tym jak malutka i nieistotna jest jednostka (nawet taki józuś ze swoja nieruchomością i swoją siłką) w kulturze ryżu. Jakby miał o tym jakie-takie pojęcie, to by doń dotarło, że te prawa człowieka, których tak radośnie odmawia gejom czy kolorowym chronią także jego samego.
          • edelstein Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 10:55
            W Chinach nie mialbys szans na ta twoja kawalerke na kredyt,bo twoje zarobki musialyby byc 5razy wyzsze niz rata kredytu. Chiny to nie tylko Aliexpress😂
      • princesswhitewolf Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 21:07
        >to byl fatalny blad. Polska &co nie dorosly absolutnie do idei europejskiej, ktora proponuje UE.

nic podobnego,. nie mowia, ze popelnili blad. Mowia o aktualnym rzadzie.
        • berber_rock Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 22:37

>
          > nic podobnego,. nie mowia, ze popelnili blad. Mowia o aktualnym rzadzie.

_tak. Oficjalnie w gazetach.
          _natomiat na korytarzach i lokalnych stolowkach w Brukseli jak najbardziej mozesz uslyszec poglad ze 2004 byl bledem.
          • olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:13
            >_tak. Oficjalnie w gazetach.
            _natomiat na korytarzach i lokalnych stolowkach w Brukseli jak najbardziej mozesz uslyszec poglad ze 2004 byl bledem.
            Ponieważ ten rząd sam się nie wybrał. Sam się nie popiera. Nie dlatego hołubi Międlarów i Rydzyków, żeby zirytowac swój elektorat.
            • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:26
              >_natomiat na korytarzach i lokalnych stolowkach w Brukseli jak najbardziej mozesz uslyszec poglad ze 2004 byl bledem.

a szalety? Jaka jest sytuacja w brukselskich szaletach? Coś podsłyszalaś?

• olena.s Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:31
                ? Odpowiadałam berber, cytujac ją.
              • princesswhitewolf Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:39
                Babcie klozetowe zawsze maja strong opinions przeciez lol
              • ingryd Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 01:20
                zapewniam, ze te szalety sa mniej cuchnace niz salony obecnej wladzy w warszawie czy budapeszcie
            • berber_rock Re: Francja się wkurzyła 31.08.18, 23:45
              Oj tam. Zaraz uslyszysz napewno ze zostal wybrany raptem przez 5 mln smile
        • ingryd Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 01:17
          mowia o Polsce, Macron ostatnio wizytujac skandynawie, drukowanymi to powiedzial
    • agnes_topesto Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 09:00
      ojejujeju, nie przeżywaj już tak, bo nikogo to tak naprawde, nie obchodzi.
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 10:10
        Jak widać, ciebie obchodzi na tyle, zeby wchodzić w wątek, czytać, i zamieszczac swoje komentarze że "nikogo" (zapewne z tobą na czele) to nie obchodzi. big_grin
        • agnes_topesto Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 11:56
          prózny ten twój trud, bo nie obchodzi to nie tylko mnie, ale i mojej rodziny czy znajomych, też to nie obchodzi...
          a komentarz zamiesciłam, bo to forum publiczne, więc mogę i tego mi nie zabronisz.
          zrobilam to tez w tym celu, żebyś dala sobie spokoj, bo tak naprawdę, wiekszosc ma to raczej gdzies wink
          • langsam Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 12:13
            No, to i twój próżny trud - bo i ja mogę sobie pisać, co chcę, mając - jak to uroczo okreslasz "gdzieś" co sobie myślisz o tym ty, twoja rodzina i znajomi. Nieprawdaż? big_grin
          • leyre2 Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 12:19
            A dlaczego ma sobie dac spokoj, bo ciebie to nie obchodzi? To nie czytaj ani nie komentuj, tak robia ci ktorych temat nie obchodzi.
            • agnes_topesto Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 14:25
              czytam, bo mogę wink
              hahaha
              • leyre2 Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 15:23
                agnes_topesto napisała:

> czytam, bo mogę wink
                > hahaha

Czytasz bo cie obchodzi ale ci nie pasuje hahahaha
                • agnes_topesto Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 16:23
                  mysl sobie, co tam chcesz wink
                  w sumie to mam ubaw z oleny i takich, jak ty. nie wiadomo, co bardziej wam przeszkadza.
                  to, że mnie czy wielu innych, nie obchodzi Francja i jej fochy, czy że osmielilam sie w ogole o tym w watku, napisac big_grin
                  • tanebo2.0 Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 16:31
                    Jak to u rusofila...
                    • agnes_topesto Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 18:05
                      dziub dziub dziub dziub...
                      ko ko ko ko ko ko ko...
                      tylko to wam pozostało hahahaha big_grin
              • edelstein Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 10:58
                Czytasz, bo jeszcze wodz nie zredukowal internetu do 20 stron jak w Korei Polnocnej.
          • sumire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 14:06
            Bo są głupi. I tu się nie ma czym chwalić.
    • leyre2 Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 09:42
      O tym bylo takze w tutejszej prasie. UK wychodzac z EU zapoczatkowal zmiany i to nie kosmetyczne a powazne. Od dawna wiadomo ze sa konieczne tak jak wiadomo ze kraje postkomunistyczne do unii nie pasuja, to niewlasciwie puzzle, roznice mentalne sa zbyt duze. Jednak nie tylko o pryncypia chodzi ale tez o pieniadze. Kraje Europy Wschodniej maja olbrzymie potrzeby finansowe a unia (a raczej te kilka bogatych krajow jak Niemcy czy Francja) bez uk i borykajace sie z wlasnymi problemami m.in milionami uchodzcow, efektami suszy i innymi nie beda w stanie pompowac pieniedzy na wschod ani ograniac imigrantow zarobkowych z pl bo wiadomo ze Brexit oznacza koniec nieograniczonej imigracji zarobkowej czyli zwiekszy sie w krajach zachodnich ale bogatych i odpowiednio duzych jak Niemcy i Francja wlasnie. Przywodcy Francji zdaja sobie z tego doskonale sprawe, przywodczyni Niemiec...no coz tajemnica nie jest, ze ten kraj potrzebuje fresh start.
    • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 11:15
      > ropę. Trzeba to powiedzieć jasno

Ale przejąć Telekomunikację Polską za ułamek wartości to oczywiście byli gotowi. Platforma im podarowała w imię przyjaźni europejskiej
    • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 11:23
      > ropę. Trzeba to powiedzieć jasno

Jak TP SA przejęli za ułamek wartości, tak kontrakt na caracale też dostali bardzo tanio - wystarczyło wycofanie sprzeciwu Francji wobec kandydatury Tuska na króla Europy. Ciekawy rezultat - karakali i tak nie kupiliśmy, a Tusk królem Europy został. Dziwicie się, że Francuzom się nie spodobało?
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 12:15
        Ależ my, drogi tisz, nie dziwimy sie tu wcale Francji skąd taka myśl? Ja osobiście glownie zastanawiam sie nad rezultatem takiej jasno wyartykuowanej pozycji Francji przed negocjacjami budżetowymi.
        • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 14:31
          Ziemkiewicz uważa, że prywatyzacja TP SA przez Francuzów to sprawa dla prokuratury, do tego potem Francuzi wygenerowali sztuczne straty z powodu konieczności zapłacenia przez TP SA za logo Orange, więc uniknęli podatku.
          • iwles Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 16:22
            Yyyyyyy.... Ty tez, tak jak tisz, probujesz udowodnic, ze sprzedaz tpsa Francuzom to wina PO?
            • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 16:31
              Nie PO, ale obozu establishmentu III RP. A Francuzi nas traktują jak pasożytów, miło że to dopuścili się pasterstwa wobec nas.
              • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 17:46
                >A Francuzi nas traktują jak pasożytów, miło że to dopuścili się pasterstwa wobec nas

francuzi kim są pokazali podczas II wojny siwatowej
                • tanebo2.0 Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 17:53
                  A polski plebs pokazuje im kim jest naprawiając francuskie kible...
                  • ola_fatyga Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 21:14
                    >A polski plebs pokazuje im kim jest naprawiając francuskie kible...

no to trza bylo się uczyc tenebo, nie musialbys naprawiac francuskich kibli
                • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 18:58
                  Francuzi, kimkolwiek byliby 80 lat temu, mają sporo większy wpływ na budżet (oraz kształt) Unii, niż różni tacy, co to i po dwustu latach będą wypinać pierś po medale. I jak wielbię historię, tak w realu liczy się przyszłość. Nie poszczekiwania, tylko umiejętności koalicyjne, PKB, technologia, dobre MSZ i tego typu drobiażdżki.
              • tanebo2.0 Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 17:52
                Słomą z butów im nie zaimponujesz...
          • olena.s Re: Francja się wkurzyła 01.09.18, 19:00
            Józiu (westchnienie), a co to ma do rzeczy? Jak to wpłynie na budżet Unii, albo jej plany polityczne, albo ideę twardego jadra, co?
            • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 13:45
              Bo najpierw nas okradli, a teraz z nas robią pasożytów.
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 15:06
                Pasozytów? Nie, to już raczej twoja interpretacja. Podnosza - zrozumiałe - że kraje peryferyjne nie dzielą europejskiej współodpowiedzialaności, a w domyśle (coraz jaśniej wypowiadanym) że nie dzielą czegoś , co może ożna by okreslic jako "okcydentalizm".
              • olena.s Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 15:07
                P.s. I naturalnie nie ma to absolutnie niczego wspólnego z budżetem, planami Unii, ideą twardego jądra. To tylko toje negatywne emocje i urazy, które pielęgnujesz tak czule, że nie jestes w stanie patrzeć na fakty (budżet, polityka, idea).
    • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 09:41

Akurat mamy rocznicę, jak 80 lat temu Francja zdradziła Polskę, nie wywiązując się z umów sojuszniczych wobec inwazji niemieckiej armii na Polskę. Myślicie, że teraz Francuzi i Niemcy będą Was bronić w razie czego? Francuzom już w II wojnie nie chciało się walczyć (ducha bojowego złamały masakry I wojny), spodziewacie się, że dzisiaj mają lepsze morale?
      • edelstein Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 11:02
        Czytajac obelgi pod adresem Francuzow wcale nie czuöabym sie zdziwona,ze sie na Polske wypna.Rozmawialam z kolezanka i powiedziala to co niemieccy politycy mysla, ale nie chca glosno powiedziec.W Polsce jest dyktatura, dyktatura jednego ludzika z kotem.
      • olena.s Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 13:41
        O, czyżbyś w ten miły sposób przyznal, że uznajesz rosyjskie zagrożenie dla Polski za poważne?
    • edelstein Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 11:07
      Polska chce tylko brac, a nie dawac.Zdziwiona nie jestem,ze Francuzi chca ten kurek zakrecic,po co pchac w cos z czego nie ma pozytku,a wrecz generuje straty i problemy.Osobiscie chwsla za to Merkel,ze jeszcze ta Polske chce w UE utrzymac, ale sama tego nie zrobi, wiec jesli Polska nie zawroci za anty europejskiego kursu to zostanie wykluczona a Polacy beda stac w kolejkach na granicy o ile jeszcze beda mieli mozliwosc ta granice przekroczyc.
      • wheels.of.fire Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 15:32
        Tak, najlepiej żeby Polska na ochotnika przyjmowała nielegalsów z Afryki big_grin
        Polska by chętnie pomogła, ale w tym by ich w Europie w ogóle nie było.
    • tiszantul Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 14:33

Przypomnijmy, że Francja nie jest w stanie zapewnić spokoju we własnym kraju, przez parę lat mieli stan wyjątkowy, żołnierzy z długą bronią na ulicach i zamachy typu 140 czy 90 ofiar za jednym zamachem. Ale oczywiście największym problemem Francuzów jest Polska smile

Wyobrażacie sobie zamach terrorystyczny w Polsce i trzy ofiary? Francuzi mieli grubo ponad dwieście ofiar w dwóch zamachach i spoko. Z drugiej strony można zrozumieć, że jeśli mają takie masakry we własnym domu, to zaczyna im się wydawać, że ich największym problemem jest stan polskiej demokracji. Nazwałbym ten mechanizm psychiczny typowo francuskim.

Lubicie Stefana Kisielewskiego? Wyraził bardzo ciekawą opinię o Francji, niestety nie mogę jej przytoczyć na forum, bo nie jestem Stefanem Kisielewskim. Osobom zainteresowanym polecam wyszukiwarkę i "Kisielewski Francja"
      • tanebo2.0 Re: Francja się wkurzyła 02.09.18, 15:13
        Tylko czemu martwi to ruskiego trolla? Przyczyna obecnych kłopotów Europy jest znana - to Rosja. To Rosja podsyciła wojnę w Syrii co spowodowało zalew Europy uchodźcami. To Rosja wysyła broń Maduro - kolejny kryzys...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka