amsterdama 10.09.18, 09:33 Mam dużo tzw. "sałaciaków". Wiem,że do kiszenia dobre są małe ogórki, czy takie również można zakisić? Może jakieś inne przetwory z nich zrobić? Doradźcie proszę. Ps. Wątek założony nie tylko w celu udowodnienia "bywalcowi.hoteli", że ma rację Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady-z-gaga Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 09:36 W sloiki na zimę raczej nie, ale w garze na małosolne, do jedzenie "na teraz" mogą być. Pikle marynowane możesz zrobić, jesli lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 09:53 Pikle? Nigdy nie robiłam. Poczytam przepisy, może byłoby to dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 09:45 Możesz zakisić i jak już ładnie dojrzeją zetrzeć, wsadzić w słoiki - będziesz miała gotowe przeciery na zupę. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 09:48 Ja właśnie z myślą o ogórkowej chcę zakisić. Chciałam od razu w słoikach, a zetrzeć bezpośrednio przed gotowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 09:49 Jak je zostawisz w całości w słoikach na zimę, to mogą zrobić się miękkie i trudne do starcia. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 09:46 Miałam w tym roku własne ogórki. Małe wychodziły pyszne w kiszeniu, duże niestety nie, pomimo tego, że na surowo były smaczne, z małymi nasionami, słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 12:06 nastaw małosolne, resztę ogórków pokrój w plasterki, w słoiki po drzemie, zalej wodą z małosolnych, pasteryzuj wcześniej możesz dołożyć przyprawy jakie lubisz (ziele, czosnek, chrzan, chilli), paprykę czerwoną w kawałkach zimą na kanapki, na zupę, z oliwą i cebulą sałatka do obiadu w kostkę można, ale plasterki sa dla mnie bardziej uniwersalne, kroisz w kostkę, kisisz w dużym słoju dzień, półtora (nie dłużej bo za bardzo zmiękną), i w słoiczki do zapasteryzowania, wariacja z kolorową papryką polecana, papryka teraz tania lub ogorki kanapkowe olgi smile takie żółte z kurkumą, proporcje zalewy z w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
umzak Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 12:15 Można zrobić musztardowe( pobierane i skrojone w ćwiartki) lub chili ( grube krążki) Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 21:56 Dziękuję za ciekawe przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 16:24 Albo ogórki po szwedzku, jako dodatek do 2 dania Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 17:33 Można zakisić bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiszona_kapusta Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 22:35 Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zakisić. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Znacie się na ogórkach? 10.09.18, 22:44 Jeżeli dobrze rozumiem i to są takie spore ogóry z dużą ilością dużych pestek, to IMO nie będą smaczne kiszone, zrobią się kapcie. Ja bym skroiła w plastry i zrobiła mizerię w słoikach na zimę, albo w occie w wersji curry, chili, musztarda etc., czyli wszystko, co się kroi w ćwiartki i wyrzuca pestki. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Znacie się na ogórkach? 11.09.18, 05:03 Mizeria w słoikach- masz na myśli zakiszenie w postaci plastrów? Odpowiedz Link Zgłoś