Dodaj do ulubionych

Niechciane prezenty

19.09.18, 14:52
Od jakiegoś czasu znajduję na tarasie anonimowe podarki. Niby fajnie, niby miło, jest tylko jedno ale... te podarki to martwe ptaki I zdekapitowane małe gryzonie. .. Podejrzewam, że darczyńcą jest Hendrik, kocur sąsiadów, bo innych kotów w ogrodzie nigdy nie widziałam. I teraz pytanie- czy da się Heńka jakoś zniechęcić do tego obdarowywania? Ja rozumiem że to wyraz sympatii , ale trochę mnie te prezenty brzydzą jednak... Jakiś spray czy coś?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:02
      wiem, że tu panie są przeciwnikami, ale niech może jednak sąsiad pomyśli o dzwoneczku...
      • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:11
        Sąsiedzi uważają że to nie możliwe że Heniek coś upolował bo to taaki leniuszek.. a mnie się wydaje że z niego jest podwójny agent. Innego kota w ogródku nigdy nie widziałam, dlatego stawiam na niego. Ale za łapę nie złapałam...
        • profes79 Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:13
          Popytaj o fotopułapkę reagująca na ruch - może ktoś ze znajomych ma coś takiego albo np. jakaś fundacja zajmująca się zwierzętami. Będziesz miała czarno na białym co i jak.
          • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:15
            E, mi nie zależy na złapaniu winnego tylko na pozbyciu się trupów z tarasu
            • profes79 Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:17
              Ale jak złapiesz winnego za łapę to albo przekonasz sąsiadów do założenia mu dzwoneczka albo dowiesz się, że to jednak nie on jest winny smile
              • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:19
                I jak nie on to będę musiała szukać od nowa pomysłu na pozbycie się trupów. Nie, to ja się wolę jednak od razu pozbyć.
                • profes79 Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:23
                  Jak nie on to się dowiesz, czy jest to jakiś inny kocur (być może sią jakieś preparaty odstraszające) czy też np. jakieś zwierzątko typu kuna/łasica - chociaż ich o taki altruizm nie posądzam. A mimo wszystko skoro posądzasz Heńka i chcesz go do prezentów zniechęcić to w ten sposób upewnisz się, że zniechęcasz właściwego złoczyńcę.
                • alpepe Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:24
                  No to jednak musisz pomyśleć o psie...
                  • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:27
                    Wystarczy mi gryzący koń i dwójka dzieci, pies to za wiele do kompletu :p
      • madzioreck Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:45
        alpepe napisała:

> wiem, że tu panie są przeciwnikami, ale niech może jednak sąsiad pomyśli o dzwo
        > neczku...

I co ten dzwoneczek niby ma spowodować?
        • profes79 Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:49
          Brak możliwości podkradnięcia się do zwierzyny i jej upolowania.
          • madzioreck Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 17:31
            Bo oczywiście dzikie zwierzęta wiedzą, że jak usłyszą dźwięk dzwoneczka, to znaczy, że to kot idzie suspicious
            • jak_matrioszka Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 19:08
              Ja sie raczej nie spodziewam, żeby wogóle kiedykolwiek czekały i sprawdzały kto z dzwoneczkiem popyla, tylko profilaktycznie uciekaja przed obcym dźwiekiem.
              • madzioreck Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 21:07
                jak_matrioszka napisała:

> Ja sie raczej nie spodziewam, żeby wogóle kiedykolwiek czekały i sprawdzały kto
                > z dzwoneczkiem popyla, tylko profilaktycznie uciekaja przed obcym dźwiekiem.

No więc nie, nie uciekają. Szczególnie ptaki. To nie jest tak, że koty dzwoneczkowe nie zabijają. Serio sad
                • profes79 Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 22:18
                  Oczywiście. Ludzie jaskiniowi też się dzielili na tych, którzy na widok tygrysa szablozębnego wołali "kici kici" i tych, którzy wiali na najbliższe drzewo tongue_out W każdym razie kot hałasujący ma mniejsze szanse na bezkarne podkradnięcie się do czegoś niż kot niehałasujący.
                  • madzioreck Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 23:56
                    Widzisz, odchowałam i mam w domu 2 dzikie gryzonie. Mają słodko wywalone na dźwięki typu dzwoneczek, za to potrafią spierdzielać, aż się kurzy, kiedy kiwniesz palcem. O ile mi wiadomo, ich dzicy bracia na wolności mają podobnie. Jeżeli nie chcemy, żeby kot zabijał, to go nie wypuszczamy, zamiast zawieszać mu dziwactwa na szyi i mieć poczucie spełnionego obowiązku. Widok kota, a abstrakcyjny dla zwierząt dzwoneczek, to dwie całkiem różne rzeczy.
    • bei Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 15:57
      To może być kuna. Kuna potrafi poukładać w rządku martwe myszy czy ptaki. Nam przynosiła na wycieraczkę albo układała na parapetach. Przeczytałam o tym w sieci, ale za bardzo nie wierzyłam, byłam przekonana, ze to dokarmiane koty robią prezenty. Kamera uchwyciła darczyńcę i przekonałam się, ze to jednak kuna.
      • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:00
        Ale kuna w dzień to chyba nie? Bo mi się te prezenty w dzień pojawiają.
        • rozwiane_marzenie Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:08
          U mnie kuny ostatnio biegają po podwórku za dnia. Po 16 wracałam z pracy, a tu przebiega mi taka jedna.
          • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:11
            Ja w życiu kuny nie widziałam. A tu już w ogóle raczej nic poza różnymi ptakami i zającami. Najbliższy las jest gdzieś ze 30 km stąd :p
    • rozwiane_marzenie Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:07
      A może mogłabyś się zaopatrzyć w kamerę? Postawić przy oknie tak, żeby obejmowała taras i czekać na "darczyńcę" big_grin.
      • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:09
        Co wystaje wszyscy z tą kamerą. .. żeby mi kradli, to bym myślała o kamerze, a tak? :p
        • sofia_87 Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:15
          Inaczej nie wykryjesz winowajcy smile
          To ten kotek, który rozkladal się w lozeczku Twojej córeczki? Może ja polubil i jest to jego wkład w jej utrzymanie? smile
          • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:17
            Ten sam wink
            • sofia_87 Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:29
              To przynosi alimenty smile, o ile to on.
        • rozwiane_marzenie Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:48
          Mnie by po prostu ciekawość zjadła, kto to jest taki hojny big_grin. I dlatego jednak postawiłabym kamerkę.
    • muchy_w_nosie Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:27
      To jest czasowe zjawisko, zlapal gryzonie z twojej działki to przyniósł. Mój kota też tak robi zawsze na wiosne i jesień. Na wiosne to bylam z niego bardzo dumna, bo z 4 nornice zadusił i po problemie w warzywniaku.
      • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:30
        A ptaki? Tak w gratisie? wink
        • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:41
          Ale chyba faktycznie masz rację, na wiosnę też znalazłam parę trupków, jednak w mniejszej skaliwink
    • berdebul Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 16:46
      Zraszacz na wodę, uruchamiany na fotokomórkę. Trzy prysznice i przestanie.
      Albo klatka- lapka i wywiezienie darczyńcy do schroniska. Moi sąsiedzi lepiej pilnują koteczka, od kiedy musieli go odbierać z bidula.
    • hopsi-daisy Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 17:46
      Zapach cytrusów.
      Są spraye odstraszające w sklepach zwierzęcych
      • stara-a-naiwna Re: Niechciane prezenty 19.09.18, 20:10
        wystarczy skórkami spryskać okolice (podobno)
        • hopsi-daisy Re: Niechciane prezenty 20.09.18, 08:23
          Mój kot jest innego zdania big_grin
          Zresztą, nawet spray działa tylko przez kilka godzin a śmierdzi jak najtańszy odświerzacz do kibla sprzed 20 lat i nawet ja nie mam wtedy ochoty siadać na fotel, więc co prawda kilka godzin, ale skuteczny nie tylko w odstraszaniu kotów ale tez i ludzi.
          • stara-a-naiwna Re: Niechciane prezenty 20.09.18, 09:19
            mój kot uwielbia domestos
            jak umyje umywalkę czy wannę, po spłukaniu wchodzi i sie ociera, leży...

smile
    • katie3001 Re: Niechciane prezenty 20.09.18, 06:33
      Ech a ja byłam przekonana, że to kolejny wątek o teściowej lub nielubianej szwagierce wink
      • same-old_mona Re: Niechciane prezenty 20.09.18, 08:58
        Akurat teściowa i szwagierka zrobiły ostatnio super prezent :p my nie mogliśmy pojechać do Włoch, to włochy przyjechały do nas w postaci 5l oliwy, 5l wina Primitivo, parmezanu, cacioricotty i salsicci piccante 😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka