Dodaj do ulubionych

Brak matematyka w 8mej klasie

19.09.18, 16:52
No niestety, tak wyszło, ze nie ma matematyka w klasie ósmej. Wg p. dyrektor nie ma tez kandydatów, ani tym bardziej informacji kiedy może sie ktoś pojawić. Lekcje prowadza na zmianę w zależności od możliwości inni nauczyciele - od wf-u przez religie do językowców. Egzamin w kwietniu, podwojony rocznik - wspaniała deforma w tle. W szkole nikt nie chciał rozmawiać, czy jako rodzice możemy cos zrobić - wiec takie pytanie mam, szczególnie do mam związanych ze szkolnictwem. Czy jako rodzice możemy cos zrobić?
Obserwuj wątek
    • bei Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:07
      Niech ułożą plan z lekcjami matematyki na końcu, dzieci będą mogły wyjść wcześniej do domu na korepetycje.
      Kurczę. Felerna reforma🙁
      Ratujcie dziecko- albo sami (Wy-rodzice) przerabiajcie z ńim materiał, albo zatrudnijcie korepetytora.
    • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:08
      Tak, jak najszybciej znalezc korepetytora dla dziecka prywatnie. Jako rodzice możecie napisać skargę do organu nadzorującego szkołę.
    • rozwiane_marzenie Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:10
      Też mam dziecko w 8 klasie. W zeszłym roku był problem z chemią, fizyką i geografią, nie było nauczycieli przez połowę września. W tym roku jest lepiej, brakowało już tylko nauczyciela wosu i edb.
      Nie dziwię się ludziom (nauczycielom), że nie chcą pracować po kilka godzin za marne grosze. Tak będzie dopóki płace się nie zmienią.
    • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:11
      No niestety nauczyciele marnie zarabiają a mają coraz więcej obowiązków. Nie dziwię się, że w dużych miastach gdzie możliwości zatrudnienia jest bez liku, nauczyciele uciekają ze szkoły.
      Co zrobić? Ja bym uczyła dziecko we własnym zakresie. Ostatecznie wiele dzieci jest w edukacji domowej i zdają one maturę potem studiują. Szkoła jest przereklamowana big_grin
      • pierwszatrzydziescitrzy Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:31
        heh, dokładnie. Byłam anglistką. Odeszłam ze szkoły smile W mojej byłej szkole nadal szukają nauczyciela mojego przedmiotu (między innymi)
      • edelstein Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:33
        Chcesz powiedziec,ze znasz kazdy przedmiot na poziomie maturalnym i potrafisz ta wiedze przekazac?
        • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:10
          Nie musi znać osobiście. Szczególnie w dużym mieście oferta jest na tyle duża, że można się spokojnie uczyć poza systemową szkołą.
    • berdebul Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:21
      Przenieś dziecko na edukację domową? Zmień dziecku szkołę? Jak nikt nue chce podjąć pracy, to dyrekcja nic nie zrobi. Możecie napisac do kuratorium. Domagać się prowadzenia innych, obowiązkowych zajęć, na przykład angielskiego, pózniej te godziny „odebrać”, jezeli najczyciel się znajdzie.
      • frey.a86 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:29
        A anglista ma się rozdwoić, czy szkoła ma znaleźć innego na te parę tygodni lub miesięcy? Już widzę te tłumy chętnych.

Przy edukacji domowej jeden rodzic musi zrezygnować z pracy.
        • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:33
          Szczególnie chętni będą angliści smile
          Którzy jednak wolą korki po pracy.
          Poza tym plan jest ułożony. Kiedy ten anglista ma wejść na lekcję matematyki? W czasie swojej lekcji. Po lekcjach? 1-2 godziny w tygodniu pewnie się uda ale czy więcej? Wątpię.
      • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:35
        Edukacja domowa to chyba jeśli autorka zakłada z góry, że dziecko pójdzie do branżówki , ale wtedy nie powinna się przejmować brakiem któregoś z nauczycieli.
        • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:41
          A dlaczego? Od kiedy to uczenie się w grupie 25 osób jest skuteczniejsze niż uczenie się w mniejszej grupie lub indywidualnie?
          • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:47
            Uczenie się w grupie nie wyklucza uzupełniania wiedzy, systematyzowania i powtarzania indywidualnie - to raz.
            Dwa - na poziomie 8.klasy rodzic musi mieć kompetencje do uczenia, a nie tylko wiedzę, bo samą wiedzą własną - vide sąsiedni wątek - np. matematyki czy fizyki nie załatwi.
            Trzy - jednak bardziej ufałabym nauczycielowi/egzaminatorowi, który zrobił, omówił, ocenił etc. ileś arkuszy egzaminacyjnych w życiu niż dobrej woli rodzica i ucznia w systemie pozaszkolnym.
            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:50
              A jakiś przepis zabrania zatrudnienia nauczyciela z kompetencjami i wiedzą dla ucznia w ED?
              • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:53
                Ależ żaden, to tylko kwestia kasy. Niemniej, w tym roku życzę powodzenia w szukaniu matematyka i fizyka w jednym, który uczy w szkole teraz (a nie uczył 25 lat temu) i ma doświadczenie w przygotowywaniu do egzaminów na poziomie po podstawówce/po gimnazjum.
              • martishia7 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:39
                Jak ktoś ma pieniądze na zatrudnienie nauczyciela/kilku nauczycieli, to jego dziecko jest już raczej w prywatnej/społecznej szkole.
          • frey.a86 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:51
            grrru napisała:

> A dlaczego? Od kiedy to uczenie się w grupie 25 osób jest skuteczniejsze niż uc
            > zenie się w mniejszej grupie lub indywidualnie?

Chociażby dlatego, że rodzice nie mają zapewne żadnego przygotowania pedagogicznego czy metodycznego, a materiał z ósmej klasy podstawówki sami przerabiali 30 lat temu i pamiętają wybiórczo. Można oczywiście zatrudnić nauczycieli korepetytorów do każdego przedmiotu, ale to kosztuje koszmarne pieniądze.

Znam jeden przypadek matki uczącej dzieci w domu, ale ona sama była kiedyś nauczycielką.
            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:54
              Wystarczy skupić sie na przedmiotach egzaminacyjnych. Można tez zorganizować zajęcia dla grupy - wyjdzie taniej, a efektywniej niż w szkole.
              • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 18:55
                Przy rekrutacji do szkoły ponadpodstawowej tylko połowa punktów jest z egzaminu.
                • arwena_11 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 10:01
                  72 punkty można zdobyć z przedmiotów częściowo egzaminacyjnych ( polski i matematyka ) i dwóch przedmiotów profilowych. Można się też na tym skupić.
        • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:45
          Czytałam kiedyś badania na temat ED i wyszło w nich, że dzieciaki po ED mają większą wiedzę i umiejętności niż te, które szkoły pokończyły. Nie wytrzymałabym cały czas w domu z dziećmi dlatego moje chodzą do szkoły ale zazdroszczę tym rodzinom, których dzieci mogą się uczyć i rozwijać w domu.
          • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:51
            Jakieś źródło tych badań, najlepiej z wynikami matur (w Polsce, system amerykański mnie nie interesuje) i informacjami o dostaniu się na studia dzienne na UW czy PW, na kierunki z selekcją.
            • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:55
              To było dawno i ja nie pamiętam gdzie to czytałam.
              Znam jedną mamę która dwoje dzieci uczyła od zerówki do matury, teraz uczy trzecie dziecko, które powinno być w klasie 5 lub 4 gdyby zaczęło jako 7-latek a przerabia już program 7 klasy (szybciej zaliczało klasy). Starsze dzieci te uczone w ED aż do matury są teraz na bardzo obleganych studiach na uczelniach państwowych. Nie napiszę na jakich bo mi ematka i tak nie uwierzy.
            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 18:01
              Jeśli chodzi o Polskę to ED jest tak mało popularna, że trudno o badania. Przede wszystkim bardzo rzadko zdarza się na poziomie licealnym, dlatego wyniki matur masz w wynikach danej szkoły. Poza tym nie jest to miarodajne o tyle, że na ED decydują się ludzie raczej zamożni, wykształceni i o sporym kapitale kulturowym, więc nie ma sensu porównywanie wyników z wynikami całej populacji dzieci.
          • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 17:52
            Ech... był o tym wątek niedawno. Edukacja Domowa to myląca nazwa, bo wszyscy sobie wyobrażają, że dziecko tylko w domu z rodzicem się uczy. Bardziej trafna byłaby nazwa edukacja pozasystemowa, bo to wcale nie wyklucza korzystania z nauczania przez fachowców.
        • berdebul Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:47
          Taaak, z bogatych rodzin z kapitałem (bo tacy ludzie uprawiają w Polsce ed) dzieci idą masowo do branżówek. big_grin big_grin big_grin
          • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 20:36
            Jedyną forumka na ęmatce uprawniającą ED była bezrobotna, poważnie zaburzona kobieta, która w ten sposób unikała konfrontacji z rynkiem pracy. Od dzieci nie wymagała absolutnie niczego, wychodząc z założenia, że jak je coś zainteresuje, to się nauczą.
            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:09
              Dziecko w ED musi zdać egzamin, jak nie zda to zgoda na taką formę edukacji jest cofana. Więc jest kilka możliwości: dzieci uczyły się dobrze, eksperyment po roku się zakończył albo jak to na forum konfabulowała i tyle. A brak pracy rodzica akurat jest częsty przy ED, bo ludzie poświęcają czas na pracę z dziećmi.
              • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:15
                Forum miało relację z zerówki i I klasy, potem przestała promować swoje podejście do edukacji.
                Ona była bezrobotna na długo zanim zaczęła twierdzić, że uprawia ED.
              • 45rtg Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 09:22
                grrru napisała:

> Dziecko w ED musi zdać egzamin, jak nie zda to zgoda na taką formę edukacji jes

O tych egzaminach to w tym wątku sprzed paru tygodni też było powiedziane, jak wyglądają.

• berdebul Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:30
              Czyli ogólne wnioski o ED wyciągasz na podstawie jednego(!) bytu na forum. Dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył.
              • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:37
                Nienienie. Ogólne wnioski na temat ED wyciągam na podstawie różnych źródeł, w tym wpisów forumek zachwalających ED. Coś jak z antyszczepami - jeśli czytam, że ktoś jest fanem ED, kleję mu na czole wirtualną łatkę świra.
                • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 23:08
                  Moim zdaniem trzeba być niezłym świrem, żeby być fanem polskiej edukacji systemowej big_grin
                  Przy czym z zasady nie ufam ludziom, którzy są "fanami". Wolę uczciwą rozmowę o wadach i zaletach. Bo zwykle genialne rozwiązania dobre dla wszystkich to ściema.
                • martishia7 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 09:26
                  Edukacja domowa to jest poważny fetysz wielodzietnych.org, więc też skutkuje u mnie zapaleniem pomarańczowej lampki ostrzegawcze.
                  • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 09:41
                    To fetysz amerykańskich fundamentalistycznych czubów religijnych, z kręgów "rząd federalny wszczepia dzieciom czipy i dodaje fluor do wody".
                    Z czystej ostrożności omijałabym z daleka ideę będącą fetyszem czubów.
    • woman_in_love zrobić 4 lekcje religii i też będzie dobrze 19.09.18, 17:51
      buhaha

Albo:
      1) wymusić na dyrekcji oddanie jednej z sal na wynajem za 1 PLN miesięcznie,
      2) wynająć korepetytora dla klasy,
      3) wymusić na dyrekcji by przystosował plan lekcji do korepetytora.
      buhaha

Albo:
      Przenieść dziecko do innej szkoły. Amen.
      • grrru Re: zrobić 4 lekcje religii i też będzie dobrze 19.09.18, 18:02
        Chyba prywatnej. Szkoły niespecjanie chętnie przyjmują spoza rejonu
      • afro.ninja Re: zrobić 4 lekcje religii i też będzie dobrze 20.09.18, 07:27
        Tylko jest problem z salami. Szkoły są nabite. W mojej szkole, dziecko musi wychodzić z sali, żeby wyższa klasa miała lekcje. Coś się ostro od...
    • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:30
      Wspaniała reforma Zalewskiej i PiSu.
      Też słyszałam, że w wielu szkołach nie ma matematyków a w wielu nauczyciele mają po półtora etatu, bo jest wolny etat ale nikt nie chce pracować.
      Współczuję twojemu dziecku.
      Może jeszcze kogoś znajdą.
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:36
        Może niech dyrektor zaproponuje duży dodatek motywacyjny? 😉
        • berdebul Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:46
          Są gminy, gdzie na matematyka czeka pełen etat i mieszkanie, a i tak nie ma chętnych.
          • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:53
            No to nieźle. Widocznie pensja jest naprawdę marna. Albo jakaś nieciekawa szkoła, może fatalna dyrekcja?
            • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:59
              Mój kolega matematyk niedawno zmieniał pracę. Liceum prywatne na publiczne. Propozycję pójścia do klasy ósmej wyśmiał, ale on się naprawdę nie nadaje, uczył studentów i potem tylko licealistów w klasie z rozszerzeniem z matmy. Super nauczyciel. W tamtym nowym liceum bardzo się cieszą. A on i tak dorabia korkami 130 zł za półtorej godziny.
              Po co miałby taki nauczyciel iść do szkoły podstawowej do pracy?
              On jak widać nie jest jedyny, skoro nie ma matematyków, fizyków i chemików w szkołach. W niektórych miastach, bo nie wszędzie są takie braki kadrowe.
            • berdebul Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:32
              Dobra szkoła, dobra okolica, fakt że kawałek od centrum Warszawy, raczej umiarkowanie rozbudowana sypialnia, ale jednak warunki bdb.
    • twarz2 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 19:38
      Korepetytora właśnie znalazłam, ale trochę mnie ponosi, ze wygląda to jak wygląda uncertain Ze muszę płacić, za przerobienie podstawy programowej - nie mówimy tu słabym uczniu, ale o piatkowo/szóstkowym, który bez pomocy do tej pory sobie doskonale radził.

W zeszłym roku nie było fizyka, ale brak matematyka, kiedy na egzaminie jest matematyka to jakaś totalna pomyłka, a nie równy dostęp do edukacji. Zastanawiam się po prostu, czy mogę coś z tym zrobić i co.
      Nie, nie wyśle dziecka do branżówki.
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 20:02
        Współczuję. Ale co ma zrobić dyrektor skoro nie ma nikogo chętnego do pracy? Oczywiście, pytajcie i naciskajcie, niech szuka. U mnie w liceum dyrektor szukał matematyka cały rok. Dosłownie. Już jest.
        • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:56
          Jak dziecko nie realizuje obowiązku szkolnego z winy rodziców to rodzice mają problem. A jak widać szkoła może po prostu nie uczyć bo nie ma nauczycieli i wszystko ok? Jak dla mnie to w takiej sytuacji dyrektor powinien zrezygnowac ze stanowiska, bo nie potrafi zarządzać szkoła w odpowiedni sposób.
          • asia_i_p Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 21:36
            W trzech liceach, które znam, troje dyrektorów zrezygnowało po reformie - dwójka dyskretnie, idąc na emeryturę, jeden z wykopem. Nie poprawiło to sytuacji w tych liceach.

Babsko na górze rozwaliło system. W perzynę, kawałki fruwają i co i rusz ktoś dostaje którymś po głowie. Jeszcze ich sporo tam na górze lata, więc jeszcze długo to potrwa.
      • mysiaapysia Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 20:33
        Ale to jest jedyny matematyk na całą szkołę? Bo jeśli nie, to czy dyrekcja nie powinna przesunąć nauczyciela z młodszych klas do klasy 8?
        • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:11
          Może i powinna. Ale dlaczego młodsi mają tracić?
          Inna sprawa, że trzeba to jakoś rozwiązać, bo zaraz miną trzy tygodnie szkoły, egzamin w kwietniu a lekcji nie ma. Przecież prawdopodobnie, skoro nikogo nie znaleźli przez wakacje i nadal nikogo nie ma, to po prostu nie ma w tym rejonie bezrobotnych matematyków.
          Czasem ktoś z sąsiednich szkół chce sobie dorobić i przyjść na kilka godzin.
          Ale widocznie w tym rejonie nie ma też nikogo takiego. Doświadczony matematyk ma dawno swoją pracę i jej nie zostawi. Kto tam przyjdzie w październiku? Nikt.
          • mari.sol Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:14
            Poza tym w tej chwili jeśli nauczyciel chce dorobić sobie w innej szkole (choć ma już etat) musi prosić dyrektora o zgodę.
            Siedzę na kilku grupach oświatowych i widzę, że dyrektorzy nie dają tych zgód.
            • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:18
              To prawda.
      • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 20:43
        Z doświadczenia wiem że uczeń piątkowo- szóstkowy spokojnie sam przerobi podstawę programową jeśli tylko dostanie w miarę sensowny podręcznik.
        • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 20:47
          To nie jest kwestia tylko opanowania podstawy programowej ale przede wszystkim przećwiczenia typów zadań, jakie są w arkuszach, nauczenia się jak rozwiązywać, żeby np.nie tracić punktów na niepełnej odpowiedzi.

• lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:07
            Ja to wiem ale autorka wątku pisze, że zatrudnia korepetytora do przerobienia podstawy.
            • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:51
              Cóż, wypada najpierw poznać tę podstawę, żeby robić zadania.
              • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:16
                Podstawę dziecko może przerobić samo a korepetytor od stycznia żeby wszystko utrwalić, porobić próbne testy itd.
                • alicia033 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:58
                  aha, już widzę, jak dziecko samo z siebie siada i dzień po dniu, systematycznie przerabia podstawę.
                  Nie bedę twierdziła, że takich dzieci wcale nie ma, ale liczy sie je w promilach, a pomijając już to - to sorry, ale nie tak oświata, za publiczne pieniądze, powinna wyglądać. A to, że tak wygląda jest skandalem, za który winę i odpowiedzialność ponoszą konkretne osoby - i bynajmniej nie chodzi tu o dyrektora szkoły.
                  • 1unia4 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 06:46
                    Owszem chodzi o dyrektora.Jak napisał ktos wyżej-nawet jak nauczyciel chce dorobic -nie otrzymuje pozwolenia swojego dyrektora(ma etat i chęci w dorabianiu)
                  • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 07:21
                    Hmmm..... uczniowie piątkowi- szóstkowi to raczej dzieci zdolne, chętne do poszerzania wiedzy, ambitne. Nie sądzę aby mając w perspektywie egzamin uczeń " premium" olewa naukę matematyki. Raczej codziennie czy co drugi dzień kilkanaście minut dziennie na nią poświęca.
                  • mama-ola Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 07:34
                    Samo z siebie to może nie aż tak, ale przypilnowane w domu tak. Istnieją takie dzieci, bo chyba mój syn nie jest jedyny w Polsce. Uczy się codziennie, bardzo systematycznie, czego nie miał w zwyczaju przez ostatnie 7 lat. Strach zajrzał mu w oczy: co to będzie jak się nie dostanie do liceum.
                    Istnieją książki do systematycznych domowych powtórek, zwane kalendarzami, bo dzielą powtórkę właśnie na dni i tygodnie.
      • olena.s Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 20:20
        Poskarż się PiSowi. TO precież jego deforma.
    • aaa-aaa-pl Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:02
      Możesz coś zrobić ( jako rodzic)- proponuję skonczyć podyplomówkę z matematyki ( koszt około 3 tysiace) i zatrudnić się w szkole ( stażysta), z pensją 1700 zł.
      • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:12
        Czy to jej wina, że szkoła nie ma matematyka? Co to za odpowiedź?
        • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:15
          oqoq74 napisał(a):

> Czy to jej wina, że szkoła nie ma matematyka? Co to za odpowiedź?

Czasem trzeba pożartować smile

Ale serio, szkoda dzieciaków, naprawdę.
          Tu nie ma niestety rozwiązania. No bo co zrobić? Tylko szukać.
          • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:22
            Głupi żart.
        • aaa-aaa-pl Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:19
          Pytanie brzmiało : " co rodzice mogą zrobić ?".Jaka odpowiedź jest satysfakcjonujaca ? Nauczycieli brakuje, bo nikt za 1700 na starcie, nie chce pracować.Co ma zrobić w takiej sytuacji dyrektor ? Wyczarować tego nauczyciela ? Stąd pomysł ( całkiem dobry) - niech rodzice ukonczą podyplomówkę i ...słynne 2 miesiące wakacji stają się faktem.
        • jan.nowak.7 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:23
          >Czy to jej wina, że szkoła nie ma matematyka? Co to za odpowiedź?<
          Odpowiedź jest adekwatna do sytuacji. Błąd jest systemowy. Absolwenci uniwersyteckiej matematyki, którzy są potencjalnie najlepszymi kandydatami na nauczycieli, przebierają w ofertach pracy. Wieloletni staż z pensją 1700 zł to zimny prysznic nawet dla tych, którzy od dziecka chcieli uczyć w szkole. W tej sytuacji dyrektorzy i rodzice mogą co najwyżej liczyć na kogoś po najtańszej podyplomówce. Takie są rynkowe realia.
          • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:27
            Odpowiedź jest chamska, bo rodzic nie jest winny tej sytuacji. A już dzieci zupełnie nie.
            • aaa-aaa-pl Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:30
              A dyrektor? Bo skarga pójdzie - na 100 procent.
              • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:39
                Dyrektor jako odpowiedzialny za prowadzenia szkoły i zatrudnianie nauczycieli tak. Nie wiemy jak wyglądało poszukiwanie nauczyciela. Znamy efekt końcowy.
                • aaa-aaa-pl Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:48
                  Dyrektor nie jest idiotą.Wiedząc o tym, że mie będzie mial nauczyciela - zapewniam cię, że szukał.Pokaż mi dyrektora, ktory zlośliwie nic nie robi w tej kwestii.
                  • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:53
                    Ale ja nie pisze o tym kim on jest. Piszę o tym, że zgodnie z przepisami jest odpowiedzialny za to, że nie ma nauczyciela.

• chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:20
                      oqoq74 napisał(a):

> Ale ja nie pisze o tym kim on jest. Piszę o tym, że zgodnie z przepisami jest o
                      > dpowiedzialny za to, że nie ma nauczyciela.
                      >

Rozumiem. Być może nawet ten dyrektor straci pracę przez to, że nie znajdzie matematyka. Bo być może naprawdę nie znajdzie. U mnie w liceum dyrektor szukał matematyka cały rok.
                      On nawet nie może mu za wiele zaproponować, nie ma możliwości po prostu. Sama się zastanawiam co się dzieje w tym momencie. Młodzież nie ma lekcji? U mnie po prostu inni matematycy mieli mnóstwo pracy, padali na twarz. Po roku już jest nauczyciel i to bardzo dobry. Żaden młody i nie doświadczony. Pani, która odeszła z jakiejś beznadziejnej szkoły, ma sporo doświadczenia.
                  • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:27
                    Też jestem pewna, że szukał.
                    Po prostu w niektórych rejonach Polski nie ma nauczycieli niektórych przedmiotów a nikt się nie przeprowadzi w inne miejsce za pensję 1700 zł na rękę. Stary nauczyciel, który zarobi 2700 źle też nie ma powodu się przeprowadzać, aby pracować tam gdzie akurat są wolne etaty. To nie jest pensja, dla której chcesz zmienić swoje życie.
                    • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:31
                      Off topowo: kiedyś były kolegia nauczycielskie, takie wyższe szkoły zawodowe dla nauczycieli i bardzo dobrze spełniały swoją funkcję. Naprawdę, do uczenia w szkole na poziomie podstawowym/licealnym nie jest potrzebne ukończenie matematyki na UW, wystarczyłoby kolegium, które dawało dobre przygotowanie metodyczne.
                    • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:33
                      Możesz to napisać jeszcze kilka razy. Tym dzieciakom i ich rodzicom w niczym to nie pomoże.
                      • asia_i_p Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 19:14
                        Pisanie skarg też im nie pomoże, jeżeli tych matematyków fizycznie nie ma. ...l.l..,,.;;.;.;;';;;''';';;.;;.;;;lll;;;;;;;;llp;;;;;;;;;;;;;;;;;;''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''ll..;;;[[pp[''''l;l;;l;;;;;;llllllllll;l;;;;l;;;;;;;;llllllllll.;';/;;;//;;lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll;/.;'[''''''//.;
                        • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 19:25
                          Nie pisałam o skardze, tylko o zwróceniu się do dyrekcji z pytaniem jak mają zamiar realizować podstawę programową. Autorkę, jako rodzica nie musi interesować, że dyrektor nie może znaleźć matematyka, ale ma prawo domagać się, by szkoła tak zorganizowała naukę, by dzieci miały realizowaną podstawę.

• droch Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 11:26
                            Ile ma dyrekcja czasu na odpowiedz? 30 dni? To pozamiatane...
                        • bistian Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 19:33
                          asia_i_p napisała:

> Pisanie skarg też im nie pomoże, jeżeli tych matematyków fizycznie nie ma.

Są, ale się nie garną do takiej pracy. Słusznie robią. Od lat czekam, aż pewne lekceważone grupy zawodowe będą się masowo przekwalifikowywać. Słabo to idzie, chyba dlatego, że Polacy w Polsce są mało elastyczni pod tym względem. Wystarczy, że wyjadą, spróbują i już jest normalnie.
                          • kasiamat00 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 20:36
                            Z przygotowaniem pedagogicznym? Po lepszych matematykach uniwersyteckich? Ilosci sa sladowe. Przedmiot obowiazkowy jesli chce sie zrobic uprawnienia nauczycielskie studiujac matematyke na UW: usosweb.mimuw.edu.pl/kontroler.php?_action=katalog2/przedmioty/pokazPrzedmiot&prz_kod=1101-354M Odbywa sie tylko w semestrze zimowym, miejsc jest 15 i podejrzewam, ze nikt sie o nie nie zabija. Studentow matematyki na UW jest cos kolo 200-300 na roku.
          • pierwszatrzydziescitrzy Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:37
            Dokładnie; wina nauczyciela, który nie chciał się zatrudnić? Sorry, winny jest system. A podobno wysokie pensje, wakacje i 4 godziny pracy na dzień smile smile Sama jako językowiec przeszłam do prywatnego sektora smile Moja była szkoła nadal szuka nauczyciela na moje miejsce. Myślę, że już nie znajdzie w tym roku. wink
            • pierwszatrzydziescitrzy Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:51
              www.rp.pl/Nauczyciele/309189923-Dlaczego-nauczyciele-odchodza-z-zawodu.html do poczytania smile
              • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:55
                To na pewno autorce pomoże.
                • pierwszatrzydziescitrzy Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:03
                  Off-top smile
                  • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:31
                    Tak, to w sumie kolejny wątek, w którym gdy ktoś pyta o konkret, co może zrobić, gdzie napisać, do kogo się udać w związku z problemem w szkole, nauczyciele wypowiadają się o niskich wynagrodzeniach, złej reformie itd. no i różne przytyki, na zasadzie a sama się naucz i ucz dzieci. A konkretnych rad nie ma.
                    A w wątku obok, bo ktoś napisał tradycyjnie, że nauczyciele za mało pracują, to wpisów już ponad setka.
                    • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:34
                      A jaką chcesz radę? Przecież ten dyrektor nie wyczaruje nauczyciela w tej chwili, chyba że sięgnie po jeszcze studentów z licencjatem albo emerytów.
                      • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:42
                        Autorka pytała konkretnie do kogo się zwrócić, co mogą zrobić. Nauczyciele powinni wiedzieć, kto odpowiada za zatrudnienie, do kogo należy się zwrócić, w jaki sposób.
                        Zamiast konkretów jest to co zwykle. Autorce to nie pomoże. Jeśli nie będą naciskać, to na pewno nic się nie stanie, bo wszyscy uznają, że rodzice siedzą cicho, więc jest ok.

• triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:43
                          Do organu nadzorującego szkołę.
                        • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:54
                          Są różne typy szkół i różne organy prowadzące i nadzorujące. Najczęściej, jeśli nie pomoże dyrektor, należy udać się do kuratorium oświaty.

Tylko zastanawiam się co zrobi kuratorium gdy naprawdę w tym rejonie nikt nie chce pracować w tej konkretnej szkole?
                          • martishia7 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 09:28
                            Myślę że stara dobra insytuacja nakazu pracy może wkrótce przeżyć wspaniały renesans wink
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:13
        O smile
        A jacy wdzięczni będą inni rodzice smile
      • mika_p Re: Brak matematyka w 8mej klasie 21.09.18, 00:05
        > Możesz coś zrobić ( jako rodzic)- proponuję skonczyć podyplomówkę z matematyki

Rada o tyle durna, że skończenie podyplomówki trwa, a dziecko, ósmoklasista, ma tylko i wyłącznie bieżący rok szkolny.
        • aaa-aaa-pl Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 11:11
          A nie jest durna- możesz zapisac się na podyplomówkę i do roboty ! ( za zgodą kuratorium). Stawka- najniższa z możliwych bez względu na stopień awansu ( stażysta) .
          Ale tyyyyyyle wolnego....
    • jan.nowak.7 Re: Problem nie dotyczy jednej szkoły 19.09.18, 21:13
      Jak jest źle widać po ogłoszeniach szkół niepublicznych, które jawnie oferują coraz wyższe stawki. Rezygnacje najlepszych nauczycieli z pracy w publicznych szkołach będą postępowały. Autorka posta nie jest odosobniona w swoim kłopocie. Choć rok szkolny zaczął się 3 tygodnie, poszukiwania nauczycieli w wielu placówkach trwają w najlepsze. Wiem o trzech szkołach okołowarszawskich obywających się od początku roku bez matematyka - to w Łomiankach SP nr 3, w Falenicy SP 216, Wilanowie SP 261. Pozostali nauczyciele matematyki mają w tych szkołach tak napięte grafiki, że nie ma szans na celowe zastępstwa i choćby próbę realizacji materiału. Nie ulega wątpliwości, że dyrektorki są już tam skłonne przyjąć każdego kto się zgłosi, choćby rokował jak najgorzej. To też nie jest dobry zwiastun dla rodziców. Skala niedoborów kadrowych w miejskich podstawówkach jest znacznie poważniejsza, niż się wydaje. Wakaty miałaby co druga szkoła, gdyby dyrektorzy nie rozdzieli godzin ponad pensum już pracującym, nie zatrudniali ludzi bez uprawnień, czy też ściągali siłą emerytów. W polskich szkołach chyba od wielu dziesięcioleci nie było tak dezorganizujących pracę ruchów kadrowych.
      • chocolate-cakes Re: Problem nie dotyczy jednej szkoły 19.09.18, 21:17
        W Warszawie. W Trójmieście stawki w szkołach niepublicznych są na razie, od kilku lat, fatalne. Może kiedyś to się zmieni. Na razie nauczyciele ze szkół niepublicznych przechodzą z radością do publicznych.
        Co do reszty, oczywiście zgadzam się.
      • pierwszatrzydziescitrzy Re: Problem nie dotyczy jednej szkoły 19.09.18, 21:39
        Jan Nowak big_grin Rozpoznaję Cię z komentarzy ze strony Nie dla chaosu w oświacie big_grin PS. Sama odeszłam ze szkoły i z satysfakcją przyczyniłam się do kryzysu kadrowego smile Nie chciałam już być misjonarzem. smile
        • chocolate-cakes Re: Problem nie dotyczy jednej szkoły 19.09.18, 22:55
          A ja rozpoznaję ciebie i Jana smile
          Pozdrawiam serdecznie 😀 😘
          • pierwszatrzydziescitrzy Re: Problem nie dotyczy jednej szkoły 20.09.18, 11:11
            o, wow big_grin A jestem tu pod pseudonimem wink widocznie mój styl i treści komentarzy są jednak rozpoznowalne ;P [Mia Vi]
    • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:20
      Dyrektor ponosi odpowiedzialność za realizację podstawy programowej. Skierowałbym oficjalne zapytanie co w tej sytuacji ma zamiar zrobić i jak będzie realizowana podstawa programowa, do wiadomości kuratorium i organu prowadzącego.
      Tak, ta deforma jest koszmarna, ale to nie oznacza, że wszyscy mają czekać kiwając z politowaniem głowami.
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:30
        Oczywiście, że rodzice powinni iść w tej sprawie do dyrekcji. Pisać pisma i tak dalej. Działać i przypominać, bo czas leci.
        Ale tak realnie co ma zrobić ten dyrektor, jeśli naprawdę nikt się nie zgłosi? To jest szkoła państwowa. On nie może dać temu nauczycielowi dwa razy wyższej pensji. Ja zakładam, że tu przyjdzie ktoś młody, bo starsi mają już pracę w innej szkole i są zadowoleni. Młody nauczyciel naprawdę zarabia 1700 zł. No niech dostanie dodatek motywacyjny ( który wynosi 50 zł ale być może jest to Warszawa i dostanie 300 zł) to wyjdzie 2 tysiące netto. Za to się nikt nie utrzyma. Widać, że nikt nie chce tam przyjść, ani do wielu innych szkół w Polsce.
        • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:44
          Ja to rozumiem. Ale to jest zadanie dla tego dyrektora i organu prowadzącego. Jak idziesz do urzędu skarbowego, czy na pocztę czy do innej instytucji to chcesz załatwić swoją sprawę i nikt ci nie mówi, skończ podyplomówkę, zatrudnij się i sama sobie wypełnij dokumenty i nie interesuje Cię, że w urzędzie nikt pracować nie chce.
          • szarsz Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:43
            Nie mówi, bo pocztę można zamknąć. I tak właśnie dziś odbiłam się od drzwi poczty - otwartej do 16... zawsze była do 20.
            • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:48
              Ale jutro sprawę załatwisz. A nauczyciela może nie być jeszcze długo. A dzieciaki za kilka miesięcy mają egzamin.
              • szarsz Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:55
                Jak wezmę pół dnia urlopu.
                A poza tym chodziło mi o to, że i poczta polska boryka się z problemami kadrowymi, od dłuższego czasu. I zamiast być lepiej- jest gorzej.
        • triss_merigold6 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:54
          Może dać dodatek motywacyjny, w Warszawie może być wyższy niż 300 zł. Samo pensum + godziny ponad pensum, bez obciążającego papierkowo wychowawstwa etc. i młody nauczyciel matematyki wyciągnie te 2500 netto, a po południu dorobi korepetycjami.
          • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 22:13
            To prawda. Jeśli są takie braki matematyków to faktycznie może dostać nadgodziny i wyższy motywacyjny. Tylko że nadal nikt się nie zgłosił, czyli jednak 2500 zł na rękę może jednak matematykowi nie wystarczy albo nie chce pracować w szkole.
          • asia_i_p Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 19:02
            Tu już musi wmieszać się organ prowadzący. Gdyby nasza dyrektorka chciała komuś dać 300 zł, musiałaby najpierw zabrać trojgu dobrym albo pięciorgu przeciętnym. Uprzedzono nas w zeszłym roku, że roboty będzie więcej (trzeba zorganizować przyszły rok), plan gorszy (bo mniej nauczycieli niż grup, a jest poziomowanie międzyoddziałowe), a dodatki motywacyjne niższe, bo to, ile jest na nie kasy, zależy od liczby godzin realizowanych w szkole.
        • turzyca Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 08:37
          A czy rodzice mogą się jakoś zrzucić na dodatek do pensji?
          • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 08:45
            W szkole publicznej? Jak sobie to wyobrażasz? Rodzice składają się po 50 zł miesięcznie i dają to dyrekcji a dyrektor nauczycielowi jako dodatek.
            Trochę dziwny pomysł smile
            Ale rozumiem oczywiście, że brak nauczyciela matematyki w podwójnym roczniku, gdy za chwilę jest egzamin, to jest duży problem.
            Nie sądzę jednak, aby to było dobre rozwiązanie.
          • mama-ola Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 08:46
            > A czy rodzice mogą się jakoś zrzucić na dodatek do pensji?

Gdy byłam w liceum (z 25 lat temu) komitet rodzicielski płacił za dodatkową lekcję matematyki. Nie pamiętam konkretnie, ile ich było w programie, powiedzmy 3 tygodniowo, a zatem my mieliśmy 4 i za tę dodatkową płacili rodzice ze składek. Czyli jakiś sposób na to był - i może nadal jest. Ale to trzeba by się dowiedzieć mnóstwa spraw: jaka umowa, kogo z kim, czy płatność tylko nauczycielce, kto czy dochodzi wynajem sali w szkole, kto dyktuje stawkę itp.
            Z tego, co rozumiem, Ty chciałabyś, żeby temu nauczycielowi dołożyć jakieś konkretne pieniądze do pensji, a to się może okazać, że on powinien dostać stricte wg widełek.
            • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 17:06
              Teraz jak to piszesz, to mi się przypomniało, że miałam coś takiego w swojej pierwszej pracy w liceum dawno temu. Uczniowie zamiast 4 lekcji angielskiego mieli 5 i ja za tą lekcję miałam płacone z komitetu rodzicielskiego. Nie miałam wyjścia, musiałam to brać. Pamiętam, że stawka za tą lekcję była dużo niższa niż za zwykłe, z umowy o pracę.
              • afro.ninja Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 18:37
                Teraz miasto może płacić za dodatkowe godziny lekcyjne.
              • mama-ola Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 21:12
                > Nie miałam wyjścia, musiałam to brać.
                > Pamiętam, że stawka za tą lekcję była dużo niższa niż za zwykłe, z umowy o pracę.

A to słabo... Nie dość, że przymusowe, to jeszcze mało płatne.
                • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:46
                  To było 25 lat temu i z tego co pamiętam chyba dwie godziny w tygodniu przez rok. Potem zrezygnowałam z tamtej pracy.
              • turzyca RR a stawka godzinowa 20.09.18, 21:47
                A widzisz, oidp, w jednej ze znanych mi szkół płatność za dodatkowe lekcje uiszczana przez RR była znacznie wyższa niż normalna. To była marchewka pozwalająca przyciągnąć do szkoły lepszych nauczycieli.
                Ale to było bardzo dawno temu i nie wiem, czy ta luka nie została załatana.
                Bo normalnie sobie wyobrażam, że dyrekcja udostępnia klasie/nauczycielowi salę lekcyjną, a rodzice opłacają godzinę korków, organizowanych dla całej klasy. 40 złotych miesięcznie od łebka daje sensowny bonus, a dla rodziców jest dużo tańsze od opłacania indywidualnego korepetytora, żeby robić prywatnie podstawę programową.
    • muchy_w_nosie Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:23
      My kiedyś musieliśmy nadrobić miesiąc matematyki, bo kobieta byla chora i raz byla matma, raz chemia, raz polski. To był maraton, nikt o zgode się nas nie pytał, dowalili nam przez kolejne 2 tygodnie po 1-2 matmy codziennie po lekcjach a jak mieliśmy focha to kartkówka i na dokładkę 3 zadanka do domu na kolejną matmę czyli "jutro".
      Myślę, że syn też tak będzie miał.
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 19.09.18, 21:33
        Tylko że to może nie być miesiąc a pół roku. Tego nauczyciela nadal nie ma.
    • woman_in_love dzieci i wnuki suwerena skończą w czworakach gdzie 19.09.18, 22:17
      ich miejsce. Bo bez dobrej edukacji tak będzie. Powszechna, publiczna, edukacja w PL była naprawdę dobra.
      Dzięki PiS będzie gorsza i gorsza i gorsza. Niszczenie szkoły już zapoczątkowało wysyp płatnych szkół prywatnych. To będzie proces. W końcu państwowe szkoły będą dnem dla suwerena, w których pracuje odpad nauczycieli (albo nawet jak widać nikt nie będzie pracował). Reszta będzie się uczyła w prywatnych.

Za łapówkę 500+ zapłacicie w końcu srogo: w czesnych, płatnych korepetycjach a w końcu i płatnych studiach waszych dzieci i wnuków big_grin.

Przyklaskuję temu z radością big_grin.
      • lucyjkama Re: dzieci i wnuki suwerena skończą w czworakach 19.09.18, 22:45
        Nie czytałaś, że póki co to nauczyciele uciekają z prywatnych szkół do publicznych🤣
        • chocolate-cakes Re: dzieci i wnuki suwerena skończą w czworakach 19.09.18, 22:57
          W Warszawie może być trochę inaczej.
          • lucyjkama Re: dzieci i wnuki suwerena skończą w czworakach 20.09.18, 08:56
            Jedna Warszawa wiosny nie czyni😎
      • arwena_11 Re: dzieci i wnuki suwerena skończą w czworakach 20.09.18, 09:11
        Jakby do tej pory nie było rozwiniętego rynku korepetycji. Ktoś uwierzy, że one się nagle pojawiły.
      • arwena_11 Re: dzieci i wnuki suwerena skończą w czworakach 20.09.18, 09:15
        Co do szkolnictwa państwowego. Świetnie widać w rankingach - jak wysoko stało. W Warszawie w pierwszej 30-40 podstawówek były może 2-3 szkoły państwowe. Przy gimnazjach ranking trochę się zmieniał, ale w pierwszej 30 - państwowe gimnazja, które się pojawiały - to szkoły po ostrej selekcji - nie rejonowe. Zmienia się to na poziomie liceów - ale dlatego, że prywatnych jest mało. Do tego państwowe głównie lecą na korepetycjach.
      • filga Re: dzieci i wnuki suwerena skończą w czworakach 20.09.18, 21:44
        Wysyp szkół niepublicznych rozpoczął się za pomocą. minister Hall, co z radością kontynuowała p. Szumska. Co oczywiście nie usprawiedliwia obecnego chaosu.
    • bo1 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 07:30
      Luka w matematyce może się ciągnąć za uczniem latami. Nawet jeśli uda się dziecku zdać egzamin, to będzie się dawała we znaki przy przerabianiu materiału licealnego. Skoro nie ma nauczyciela, to niech młody uczy się systematycznie sam, ewentualnie przy pomocy korepetytora, jeśli Was stać. A dyrekcję uporczywie nękać wespół z pozostałymi rodzicami o rozwiązanie problemu.
      • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 08:51
        Co da nękanie dyrektora? Uważasz że on nie wie, że nie ma matematyka? Nie ma chętnych do pracy to co ma zrobić? Wyciągnąć nauczyciela z kapelusza? W sumie może sam ukończyć tę podyplomówkę z matematyki. Tylko to też nie rozwiąże problemu obecnej 8 klasy, zyskają dopiero kolejne roczniki.
        • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 08:54
          A nie, sorry. W tym roku weszły przepisy, że dyrektor może mieć tylk kilka godzin dydaktycznych. Czyli jak ma 5 godzin swojego przedmiotu to już matmy nie będzie mógł uczyć.
          • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 17:01
            To prawda. U nas dyrektor jest zły na ten przepis.
        • bo1 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 19:19
          Bezsensowne pytanie. Co z tego, że on wie, skoro sytuacja się nie zmienia. Niech nie ustaje, działa, interweniuje wyżej, szarpie osoby decyzyjne o lepsze pieniądze dla matematyka, niech szuka rozwiązań alternatywnych. Za dużo naoglądałam się osób, które szybko spoczęły na laurach, "bo się nie da". To nie jest normalna sytuacja, że rodzice są zmuszani do organizowania edukacji zastępczej własnymi siłami.
          • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 20:29
            Jak sobie wyobrażasz dodatkową kasę dla matematyka? Matematyk dostanie extra pieniądze a za trzy dni umowy wypowie fizyk, chemik i anglista bo czemu oni mają mieć mniej kasy niż kolega matematyk. Nauczyciele powinni zarabiać tyle, żeby nie myśleli o odejściu z zawodu. Ale to nie dyrektor ustala pensję.
    • znowu.to.samo Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 08:25
      Jedyne realne wyjście to wysładz dziecko na korepetycje. Może zrzutka klasowa na korepetytora? Może wtedy wyjdzie taniej? O ile taki korepetytor sie znajdzie. A w międzyczasie szukać dalej. Nie wiadomo kiedy i czy w ogóle nauczyciel sie znajdzie więc to chyba jedyne wyjście by dzieciaki zaczeły przerabiać materiał
    • 1unia4 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 08:53
      Kuratorium nadzoruje realizację podstawy programowej.Może oni maja wiedzę jak pomóc
    • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 09:21
      Podejrzewam, że to nie jest duża szkoła, ale i tak jest w niej pewnie kilkunastu nauczycieli, a jeśli tak to jest kilkanaście osób z maturą. Wśród nich chyba jest też ktoś kto zna matematykę na poziomie podstawówki i jako tako potrafi uczyć. Niech dyrektor wytypuje taką osobę i niech ona do czasu znalezienia nauczyciela bierze te zastępstwa i próbuje realizować program.
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 16:54
        Aby dyrektor mógł kogoś zatrudnić, osoba musi mieć skończone studia, nie maturę. Choć być może w tym przypadku kuratorium wyda na to zgodę.
        • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 16:57
          Nie doczytałam. Czyli na przykład ktoś jest mgr filologii romańskiej, uczy w tej szkole, ma 25 lekcji w tygodniu i 3 okienka oraz wychowawstwo. Piętnaście lat temu zdał maturę z matematyki na 5. I on ma uczyć klasę ósmą matematyki i przygotować ich do egzaminu. Aha.
          • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 17:10
            Matematyka w ósmej klasie to nie jest czarna magia dla kogoś kto zdał maturę i skończył studia. Lepiej, żeby do czasu znalezienia nauczyciela ktoś, realizował z nimi program, a przynajmniej próbował, niż mieli gapić się w sufit pod opieką wuefisty czy katechetki.
            Nie jestem nauczycielem ani matematykiem, a dzieciom znajomych już nie raz pomagałam, tam gdzie profesjonalista nie dawał rady.
            • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 17:19
              Oczywiście że to nie jest czarna magia. Mój syn po maturze udziela lekcji matmy, uczy właśnie dzieci w tym wieku. Studiuje ale to nie ma nic do rzeczy. Ale żaden dyrektor nie może oficjalnie zatrudnić nawet magistra, ale nie matematyki tylko czegoś innego, do uczenia matmy. Być może tu kuratorium da zgodę, nie wiem. Bo sytuacja jest wyjątkowa.
              Pytanie czy ktoś chce i czy ma tak mało godzin ( tylko etat a nie półtora) że mu to ułożą w planie. Pytać można, czemu nie. Czy ktoś się zgodzi...
              • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 18:39
                Nie trzeba zatrudniać nikogo, tylko do zastępstw w tej klasie wyznaczać konkretną osobę, a ta zamiast puszczać klasie film czy pozwalać na cichą pracę własną będzie próbowała realizować materiał.
                • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 20:33
                  Kogo wyznaczyć? Polonistę czy panią od muzyki? Kto lepiej z tej dwójki nauczy dzieci matematyki?
                  • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 20:55
                    Nie wiem kogo wyznaczyć.
                    Na początek trzeba odrzucić, a potem przy najbliższej okazji wyrzucić z pracy w szkole osoby, które nie znają matematyki na poziomie 8 klasy, a spośród reszty spytać się kto czuje się na siłach i ma możliwości czasowe tymczasowo poprowadzić klasę. Może być nawet bibliotekarka.
                    • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 22:41
                      Znać coś a umieć tego nauczyć to są dwie różne rzeczy.
                      • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 22:46
                        Często kolega, student, rodzic czy ciocia potrafią lepiej wytłumaczyć różne rzeczy niż nauczyciel.
                        • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 22:48
                          A jak to się ma do tego, że dowolny nauczyciel ma uczyć ósmoklasistów matematyki? Ja np. nie byłabym w stanie nikomu tego wytłumaczyć, nie mam pojęcia o metodyce tego przedmiotu.
                          • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:34
                            Więcej dzieci wyniosłyby z Twojego nieudolnego tłumaczenia czy patrzenia w sufit? Nauczyciel się musi pojawić, ale trzeba zawalczyć o te dzieci do czasu, aż ktoś się zgodzi.
                            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:39
                              Lepiej nie nauczyć wcale niż nauczyć źle. Zdecydowanie samodzielna praca z podręcznikiem jest lepsza od pracy ze złym nauczycielem, który nie ma pojęcia o przedmiocie.
                              • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:42
                                Samodzielna praca z podręcznikiem nad nowym tematem nie ma dla większości żadnego sensu.
                                Wolałabyś lekcje chińskiego z kimś kto go zna, ale nie jest nauczycielem czy samodzielną naukę?
                                • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 21.09.18, 00:11
                                  Lepiej się nauczyć polskiego z samouczka i płyt czy od kogoś, kto mówi wzięłem, poszłem, wziąść, a do tego używa ku.. w charakterze przecinka?
                                  • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 21.09.18, 00:16
                                    Matematyka jednak nie uznaje kompromisów.
                                    Jeśli chodzi o język to oczywiście, że wolę nawet niepoprawnego nativa, niż poprawnego polskiego nauczyciela.
                                    • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 21.09.18, 00:20
                                      Cóż, ja nie chciałabym zaczynać nauki języka z kimś, kto żadnej książki w życie nie przeczytał, mówi niegramatycznie, potocznie i slangowo. Co innego jak już znam język to sobie mogę w ramach poszerzania znajomości różnych rejestrów pogadać po rosyjsku i z pijanym Gruzinem sepleniącym z braku zębów. Ale nie chciałabym go jako nauczyciela.
                                      • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 21.09.18, 00:34
                                        W ósmej klasie chyba nikt nie zaczyna nauki matematyki od zera.
                                • mika_p Re: Brak matematyka w 8mej klasie 21.09.18, 01:05
                                  Samodzielna praca z podręcznikiem wymaga przede wszystkim dobrego podręcznika. Nie ma żadnej gwarancji, ze podręcznik wybrany przez szkolę jest dobry. Pamiętam sprzed paru lat, dziecko miało problem z chemią, nieoragniczną, kwasy, zasady, sole. Z grubsza z podstawówki pamiętam, potrzebowałam odświezyć wiedzę, zeby ją przelewać na kogoś. No to, daj podręcznik, dziecko. I guzik, podręcznik sliczny, ale NIC się z niego nie dowiedziałam. Dopiero szybki seans z wikipedią i reszta internetu pozwolił mi pomóc dziecku.

A co do tego, żeby zatrudnić w roli matematyka romanistę z piątką z matematyki na maturze 15 lat temu... to wybitnie słaby pomysł. Już pomijam fakt, że romanista mógł zakuć, zaliczyc i zapomnieć - ileż tu na ematce było wpisów o właśnie takiej treści: zmuszono mnie do nauki matematyki i matury, ale zapomniałam wszystko, liczę na kalkulatorze i po co mi ciągi do szczęścia.
                                  Nawet jesli ten romanista hobbystycznie trzaska sobie arkusze maturalne z matematyki dwa razy do roku (po próbnej i po własciwej maturze), to nie znaczy, że będzie umiał wyjaśnic konkretne zagadnienie.
                                  OK, przygotuje się na konkretną lekcję. I zderzy się z pytaniem z zakresu V klasy, na które będzie mógł ewentualnie odpowiedzieć "bo tak", bo nie będzie umiał wyjaśnić. Naprawdę, jesli się nie pracuje na bieżąco w tym zakresie (i tu wierzę w przewagę studenta, który ma wszystko na świeżo), to postawienie takiego romanisty przed klasą na lekcji matematyki to jak postawienie go na polu minowym.
                        • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 22:51
                          Ale żeby uczyć w szkole trzeba mieć stosowne uprawnienia. Może nawet pani woźna zna prefekt matmę na poziomie 8 klasy ale mimo chęci i czasu nikt jej nie powierzy nauczania tej biednej klasy bez nauczyciela.
                        • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:41
                          Z tym różnie bywa ale jest to możliwe, że kolega czy student lepiej wytłumaczy. Mój syn potrafi dotrzeć do swoich uczniów i im wszystko wyjaśnić. Ale żadna szkoła nie zatrudni go, bo nie ma kwalifikacji. Inna sprawa jest taka, że on za godzinę korków dostaje pewnie dwa razy tyle ile by dostał w szkole młody nauczyciel i nie ma 25 uczniów na lekcji tylko 1. Woli iść pracować zgodnie ze swoim kierunkiem studiów, zresztą nawet latem na praktyce jego wynagrodzenie było całkiem ok w porównaniu do pensji młodego nauczyciela. A on nie ma nawet jeszcze licencjatu.
    • biala_ladecka Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 09:36
      Współczuję sytuacji i nerwów. Na Twoim miejscu skrzyknęłabym się z kilkoma rodzicami dzieci, które są powiedzmy na tym samym poziomie pojmowania matematyki co Twoje i zorganizowała prywatne lekcje, w trybie pilnym.
    • ga-ti Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 11:19
      Możecie znaleźć chętnego do pracy smile
      Jest chyba jakaś opcja zatrudnienia nauczyciela emeryty, tylko, czy jakiś emeryt na to pójdzie?
      U nas w zeszłym roku nie było nauczyciela geografii, cały rok były zastępstwa. Matematyk robi na dwa etaty, bo też są braki, podobnie angliści, tez przeładowani, bo chętnych brak.
      A będzie tylko gorzej sad
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 17:00
        Myślałam, że jest dużo nauczycieli geografii. Naprawdę cały rok zastępstwa? Niefajnie sad
      • asia_i_p Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 18:57
        Myśmy - jako uczniowie liceum - znaleźli naszemu dyrektorowi anglistę.
        Turek, jechał do Rosji, spotkaliśmy go w pociągu wracając z wycieczki, wyklarowaliśmy, że w Rosji teraz wojna (był drugi pucz) i przywieźliśmy. Osobiście niestety nie brałam udziału, ale znam z opowieści, pracował potem u nas rok czy dwa.
      • lucyjkama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 20:34
        Cały rok? Koszmarne sytuacja. Czy te dzieci coś się nauczyły? Skąd się wzięły oceny?
        • ga-ti Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 22:35
          Zastępstwa były, raz pani od polskiego, raz pani od przyrody (ta to chociaż miała pojęcie o czym mówi), raz pan od wf. Niby mieli realizować materiał, ale było kiepsko. Oceny stawiali. Jeden nauczyciel realizował temat, drugi kończył i zapowiadał sprawdzian, trzeci ten sprawdzian robił, och, dużo by pisać.
          • iwoniaw Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 20:26
            Zastępstwa były, raz pani od polskiego, raz pani od przyrody (ta to chociaż mia
            > ła pojęcie o czym mówi), raz pan od wf. Niby mieli realizować materiał, ale był
            > o kiepsko. Oceny stawiali. Jeden nauczyciel realizował temat, drugi kończył i z
            > apowiadał sprawdzian, trzeci ten sprawdzian robił

I jeśli szkoła w takiej sytuacji poinformowała organ prowadzący o braku nauczyciela (a poinformowała) i wystawiła ogłoszenie, że szuka kogoś do tej pracy (a wystawiła i szuka), to jest "czysta". Podstawa programowa jest realizowana, wszak pani X omówiła temat 1, pan Y temat 2, a pan Z przeprowadził i ocenił kartkówkę.

Dziwne, naprawdę, że nagle to rodzicom nie pasuje - wszak tyle tu zawsze było wpisów o tym, jak to każdy potrafiłby w podstawówce uczyć "ze starego zeszytu", a sprawdzian to już w ogóle - wszak gotowca z książki dla nauczyciela się bierze i wg klucza sprawdza, małpa potrafiłaby big_grin A teraz się nagle okazuje, że robi różnicę, czy to wszystko robi jeden przedmiotowiec czy kilku wymieniających się nauczycieli innych specjalności big_grin Jak to ktoś napisał - po latach nagonki na nauczycieli zaraz się okaże, że każdy się będzie mógł porealizować w tym nie wymagającym niczego i uprawianym przez przegrywów, którzy się gdzie indziej nie nadawali, zawodzie big_grin
    • asia_i_p Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 18:33
      Możecie napisać do kuratorium. Jeżeli szkoła wywiesiła ogłoszenia, że szuka, na odpowiednich stronach, w tym na stronie kuratorium, to jest czysta. Nie stworzą matematyka, jeśli nikt im się nie zgłasza. Matematyków będzie brakować, po cholerę mają iść do szkoły i przez pierwsze dwa lata zarabiać poniżej minimalnej krajowej, jak mogą iść do korpo na analityków?
      • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 19:26
        Nie, szkoła nie jest czysta, bo jeśli dzieci nie mają realizowanej podstawy, to znaczy, że nie wywiązuje się ze swoich obowiązków.
      • pierwszatrzydziescitrzy Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 19:32
        Podobnie jak językowców smile Szkoda, że tu się nie da lajkować, miałabyś u mnie kciuk w górę big_grin
        • ga-ti Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 22:42
          I fizyków, chemików, z tego samego powodu.
    • aga_sama Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 21:49
      Możecie złożyć do dyrektora wniosek o usunięcie naruszenia prawa. Brak realizacji podstawy programowej to jest naruszenie prawa. ja bym poszła do organu prowadzącego WYBORYYYY!!!! i zapytała ile oni faktycznie są w stanie wyłożyć kasy na dodatek motywacyjny dla matematyka i czemu tak mało???. I nękała organ publicznie (mój burmistrz ma FB, kandyduje więc odpowiada szybko) o
      wyższe dodatki motywacyjne.
      • ga-ti Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 22:40
        No niby tak, ale co, jednemu nauczycielowi dadzą kilka stów motywacyjnego, bo się do pracy stawił, a pozostałym po kilkadziesiąt zł, bo normalnie pracują? No chyba, że burmistrz ma kasy sporo.
        A podstawa programowa pewnie jest realizowana, jakieś tam lekcje pewnie sie toczą, dzieciaki coś tam liczą, choćby i z polonistą. Tematy w dzienniku zapisane. Tylko że żadna kontrola nie sprawdzi, czego się dzieciaki nauczyły na tych lekcjach.
        Sytuacji współczuję.
        • raczek47 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:23
          Opisana sytuacja jest skandalem. Dyrekcja dała d...y przede wszystkim,że nikogo nie znalazła i nie może znaleźć.
          Minęły 3 tyg.szkoły czyli chyba 15 h matematyki (nie wiem dokładnie jaka jest siatka h w 8 klasie)-kiedy to potem w ciągu roku się nadrobi? Fizycznie nie będzie możliwości A dzieciaki będą poszkodowane,bo nawet jeśli cudem podostają się do dobrych szkół ,będą odstawać od tych,którzy mieli godziny realizowane systematycznie,wg siatki. Ale bez systematycznej nauki,nie łudźmy się nie dostaną się do wymarzonych szkół w roku kumulacji rocznika.
          Dzwonić do dyrektora codziennie,do kuratorium z pretensjami,niech pomaga szukać matematyka.Żaden nauczyciel bez uprawnień nie podoła przygotowaniu do egzaminu ,najwyżej popilnuje,by dzieciaki krzywdy sobie nie zrobiły,zostawione samopas.
          Naciskać ,naciskać,naciskać. Pisać do gminy,wøjta,czy kto tam jest organem prowadzącym.
          Grozić nagłośnieniem nieudolności i wdupiemania wszystkich odpowiedzialnych,czyli głównie dyrektora i OP.
          Szlag mnie strzela na miejscu,gdy czytam o takich sytuacjach.

• chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:29
            No wszystko ok, oczywiście że trzeba pisać, dzwonić i naciskać ale jeśli w tym rejonie w tym momencie nie istnieje bezrobotny matematyk, który szuka pracy i chce tam pracować?
            Bo gdyby taki istniał to by już tam pracował.
            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:32
              Rodziców to nie musi interesować. Niech kuratorium ściągnie nauczyciela nawet z innego województwa i da mu mieszkanie. Albo niech wyasygnuje kwotę na prywatne lekcje. Rodzice mają prawo domagać się realizacji konkretnej umowy - podstawy programowej.
              • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:35
                Swoją drogą jestem ciekawa czy ktoś z kuratorium by to zrobił. Opłacić ładne i duże mieszkanie, dać dodatek motywacyjny tysiąc złotych i może ktoś z innego województwa by chciał przyjść. Kto wie?
                • pierwszatrzydziescitrzy Re: Brak matematyka w 8mej klasie 21.09.18, 21:58
                  Cudownie, nagle ci zli, niedouczeni nauczyciele-nieorby są tak potrzebni i porządani smile Cieszę się, ze mogę tego doswiadczyc, rowniez osobiscie. Odbijam sobie teraz lata nagonki big_grin
                  • aaa-aaa-pl Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 11:30
                    I mieszkania dają....cudownie .I nikt wolnego nie wypomina.
          • ewcia1980 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 00:08
            "Opisana sytuacja jest skandalem. Dyrekcja dała d...y przede wszystkim,że nikogo nie znalazła i nie może znaleźć. "

Z kapelusza ma sobie wyciągnąć tego nauczyciela czy może wystrugać?
            Serio myślisz, że nie szukał i nie szuka?
            Mnie natomiast szlag strzela jak słyszę takie mądrości od kogoś kto nie ma bladego pojęcia w temacie.

Jeszcze parę lat temu na tym forum czytałam jak to do szkół na nauczycieli pchają się ci najgorsi nieudacznicy z roku. Jakie to beznadziejne pasożyty pracujące po 4 h za całkiem dobre pieniądze, którym się w dup.ch poprzewracało.
            że te wakacje i tyle wolnego to taki rarytas.
            Ha, ha....
            No to macie!
            Sami uczcie teraz swoich niuniusiów.
            I zdradzę wam sekret ... będzie jeszcze gorzej.

U mnie w szkole w ubiegłym roku pani dyrektor nie mogła znaleźć nauczyciela biologii.
            I całe NIC mogli sobie zrobić rodzice i organ prowadzący jak nikt na te kilka godzin nie chciał do nas przyjść.
            Mnie co roku dosłownie molestują dyrektorzy innych szkół żeby do nich przyszła na kilka godzin. I chociaż w mojej szkole nie mam w tej chwili całego etatu to do innych szkół nie idę .
            W ubiegłym roku dałam się namówić na parę godzin w liceum i .... dziękuję bardzo.
            pierwszy i ostatni raz
            W tym roku w sierpniu znowu telefony się urywały i jeszcze w ostatni czwartek dostałam propozycję pracy w innej szkole.
            Zastanawiające dlaczego.

Co rodzice mogą zrobić w tej sytuacji?
            Tak naprawdę to niewiele.
            No chyba że sami znajdziecie nauczyciela na zastępstwo .
            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 11:31
              Czy przedsiębiorcę ktoś pyta, skąd wyciągnie pieniądze na ZUS i podatek, jak mu ktoś faktury nie zapłacił? Nie - nikogo nie interesuje, czy z kapelusza wyciągnie czy nie, ma pewne obowiązki. Dyrektor też ma pewne obowiązki. Nie umie się z nich wywiązać? Niech zrezygnuje.
              • aaa-aaa-pl Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 11:38
                A jeżeli ten dyrektor jest jedynym biologiem w szkole.I zrezygnuje z pracy.To kolejny dyrektor szuka matematyka oraz biologa .
              • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 11:51
                To w szkole nie będzie ani matematyka ani dyrektora, który też czegoś uczy.
                Szkoła może być gdzieś na wsi, wiele kilometrów od miasta. Jaka siła zmusiłaby Cię do dojazdów PKSem do jakiejś mieścinki za prawie najniższą krajową, bo samochodem to już zupełnie nieopłacalne robić 50 km dziennie przy takich zarobkach?
                A zresztą w najbliższym miasteczku też może być krucho z nauczycielami.
                Zamykane są szpitale, bo nie ma lekarzy i pielęgniarek, zamykane będą i szkoły, bo nie będzie ludzi do pracy.

• grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 12:44
                  A czy kogoś interesuje, że rodzic ma daleko do szkoły i trudno mu dziecko wozić? Nie - dziecko ma realizować obowiązek szkolny. Więc szkoły też to dotyczy - rodzica naprawdę nie musi to obchodzić w jaki sposób. Moim zdaniem po zaalarmowaniu kuratorium rodzice powinni wystąpić z pozwem przeciwko szkole.
                  • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 13:06
                    Akurat jeśli do szkoły jest dalej niż dwa czy trzy kilometry to gmina zapewnia transport.
                    Wszystko co piszesz traci sens jeśli samorząd tylko czeka na taki pozew czy jakiekolwiek pismo, które będzie pretekstem do zamknięcia placówki.
                    Państwo ma zapewnić miejsce do nauki i transport, ale nie pod domem.
                    Rodzice często nie chcą, żeby ich dziecko spędzało godziny w autokarze objeżdżającym okoliczne wsie, chcą by uczyło się na jedną zmianę w pobliskiej szkole i to im zależy na jej istnieniu. Samorząd woli zapłacić za transport niż utrzymywać takie miejsce.
                    • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 13:12
                      Z wątku nie wynika, że mówimy o szkole na wsi. Szkoła ma jednak z pewnością obowiązek realizowania podstawy programowej.
                      • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 13:44
                        Szkoła z jednym matematykiem to mała szkoła, a takich najwięcej na wsi.
                        • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 13:57
                          W poście startowym jest, że klasa ósma nie ma matematyka, a nie że w szkole pracuje tylko jeden.
                          • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 14:03
                            Myślę, że jeśli byłby w szkole matematyk to dostałaby go klasa 8 albo dyrektor albo dyrektor wymusiłby na nauczycielu nadgodziny.
                            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 14:16
                              Możliwe, że nauczyciele już są i nawet mają nadgodziny, ale się nie rozdwoją - fizycznie niemożliwe. Policz sobie, ile jest godzin matematyki jak masz 5 roczników, zwykle więcej niż jedna klasa. Poza tym rodzice dowolnej innej klasy zrobiliby raban, jakby zabrać nauczyciela, który tam wcześniej uczył.
                              • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 15:00
                                Naprawdę bardzo trudno mi uwierzyć w to, że w szkole, gdzie są matematycy to ósmą klasę zostawia się bez nauczyciela.
                                Zmiany nauczycieli w kolejnych latach to nic niezwykłego i tu rodzice mają niewiele do powiedzenia, a raban rodziców ósmoklasistów jednak jest większy niż piątoklasistów.
                                Autorka zniknęła to możemy tylko gdybać, ale jedne scenariusze są chyba bardziej prawdopodobne od innych.
              • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 12:01
                A jeszcze zanim napiszesz, że można dać takiemu nauczycielowi jakiś większy dodatek, to pamiętaj, że samorząd musiałby dać na to środki, a w jego interesie może być wykończenie placówki i dowożenie dzieci do miasta, bo utrzymywanie małych szkół jest kosztowne. W Polsce jest mnóstwo placówek, gdzie jest tylko kilkudziesięciu uczniów, a nawet funkcjonują klasy łączone.
              • ewcia1980 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 15:21
                "Dyrektor też ma pewne obowiązki. Nie umie się z nich wywiązać? Niech zrezygnuje."

Masz rację .... koniecznie niech zrezygnuje.
                A wtedy następny dyrektor będzie szukał nie tylko matematyka ale i nauczyciela przedmiotu nauczanego przez poprzedniego dyrektora.
                A jeśli uczył on fizyki czy chemii to gwarantuję ci, że nie będzie łatwiej niż z matematykiem.

Gratuluję więc pomysłu.
                Jest rewelacyjny.
                • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 15:31
                  Wyobrażam sobie te wizyty wkurzonych mam żądających ustąpienia dyrektora szpitala albo przychodzących z rachunkami za prywatne leczenie, bo przecież anestezjolog, chirurg czy pielęgniarka ma być w szpitalu, a jak dyrektor nie potrafi znaleźć to dowidzenia.
                  I koniecznie skarga do NFZ, że ich prawo do leczenia nie jest realizowane prawidłowo.
                  Takich zawodów, jest więcej, dziś protestują pracownicy budżetówki.
      • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 20.09.18, 23:33
        Te dodatki to max 200 - 300 zł miesięcznie i to w Warszawie, bo normalnie to jest 100 zł. Ktoś kto jest dobrym matematykiem i pracuje w innej szkole, nie rzuci tej pracy dla jakiejś innej dla dodatku 300 zł. Te pieniądze dorobi sobie na 3 godzinach korepetycji.
    • noemi29 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 11:32
      Ja bym skupiła się na dobru dziecka - korki. Nawet pogadałabym z rodzicami innych dzieci, żeby może grupkami się zgadać. Co zrobisz jak nauczyciela nie ma? Nie wytrzaśniesz spod ziemi.
    • woman_in_love wynająć sobie korepetytora, pozwać szkołę 22.09.18, 12:20
      czy tam organ prowadzący o odszkodowanie i zwrot kosztów za tego korepetytora.
    • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 12:28
      Szkoła publiczna jest instytucją państwową. Wszyscy wiemy, że ta reforma spowodowała wiele problemów, także z zatrudnianiem nauczycieli.
      Nie mniej, tak jak nikogo nie interesuje, że pracodawca źle zainwestował i nie ma kasy na wypłacenie wynagrodzeń, tak rodziców nie interesuje, że szkoła ma problem z zatrudnieniem nauczyciela. Pracodawca ma obowiązki wobec pracownika, szkoła publiczna ma obowiązki wobec ucznia. Owszem, i pracownicy mogą zrozumieć, że czasem biznes pada i są problemy z płynnością, i rodzice, że reforma utrudnia działanie szkole i dyrektorom. Ale to nie zmienia faktu, że za brak wynagrodzenia odpowiada pracodawca i za brak nauczyciela odpowiada dyrektor.
      • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 12:29
        W niepublicznej szkole jest podobnie, ale możliwości inne. Nie mniej obowiązki wobec uczniów takie same.
      • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 12:49
        Dyrektor mówi, że zawalił sprawę i podaje się do dymisji. I co teraz? Inni nauczyciele wiedzą, że próbował, więc nikt dyrektorem zostać nie chce.
        • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 12:55
          To już problem organu prowadzącego. Jeśli nie będzie zajęć, nie będzie realizowana podstawa to szkoła złamie prawo.
          • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 13:08
            I organ w końcu odetchnie z ulgą, bo będzie mógł ją zamknąć.
            • grrru Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 13:14
              To niech zamyka - ma wtedy problem z tłumem dzieci, które trzeba gdzieś umieścić, zapewniając im realizację programu.
              • ewcia1980 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 15:28
                "To niech zamyka - ma wtedy problem z tłumem dzieci, które trzeba gdzieś umieścić, zapewniając im realizację programu. "

mój ty boże jakie to wszystko proste.
                niech zamyka
                to wtedy te dzieci będą "popylać" do szkoły na 3 zmianę

jakiś czas temu tłumy na forum krzyczały, że jak nauczycielom tak źle i się nie podoba to niech się przekwalifikują.
                no to macie co chcieliście.
                podobnie będzie z tym "to niech zamyka szkoły"
                • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 15:50
                  Myślę, że dokładnie tak się stało. Matematycy poszukali sobie pracy poza szkołą. To samo fizycy. Angliści będą następni.
                  • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 16:00
                    Ostatnio słyszałam, jak jakiś obecny czy były policjant sugerował w telewizji zapisywanie się na kursy samoobrony i zakup broni, bo policjanci też odchodzą z pracy do lepiej płatnych miejsc, a wakatatów mnóstwo, chociaż biorą już każdego, kto ma ręce i nogi.
                    • chocolate-cakes Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 16:04
                      Nie dziwię się, bo tam zarobki są jeszcze niższe niż w szkole.
                  • bistian Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 17:39
                    chocolate-cakes napisała:

> Myślę, że dokładnie tak się stało. Matematycy poszukali sobie pracy poza szkołą
                    > . To samo fizycy. Angliści będą następni.

O tym pisałem kilka razy. Ci ludzie potrzebni są bardziej poza szkołą. Na starcie dostaną dwa razy tyle, potem to wzrośnie po przeszkoleniu. Taki szybki awans nauczycielski. wink
                    Nie wszyscy muszą znać dobrze matematykę po szkole, a fachowiec pracujący w produkcji, jednak powinien ją znać. Marzy mi się szkoła zawodowa, do której są przyjmowani dobrzy i chcący się uczyć, a gdy ktoś nie jest dobry, ląduje w ogólniaku. Może jeszcze tego doczekam?
                    • tanebo2.0 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 17:56
                      Nie doczekasz. Zawodówki to relikt. Dziś szansę na utrzymanie się mają zawody usługowe. Tacy jak nauczyciele. Robotników zastąpią roboty albo Chińczycy.
                      • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 18:07
                        Masz rację
                      • bistian Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 18:58
                        tanebo2.0 napisał:

> Nie doczekasz. Zawodówki to relikt. Dziś szansę na utrzymanie się mają zawody u
                        > sługowe. Tacy jak nauczyciele. Robotników zastąpią roboty albo Chińczycy.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. smile Takie zawodówki, jak obecne, to relikt, ale zawodówki będą, jeśli się zmienią. Liceum to relikt i to się nie utrzyma w takiej postaci, dużo ogólnej i bezsensownej wiedzy, a i tak, po liceum, nie wychodzi humanista.
                        A co do produkcji, Chińczycy wszystkiego nie robią, dopiero się uczą projektować i myśleć samodzielnie, ale przy tamtej kulturze podporządkowania, trochę im to zajmie. smile Coś wysyłaliśmy statkami do Chin, całkiem spory transport wyszedł.

A co do nauczycieli, czyli głównego tematu w tym wątku, to mnie śmieszą te komentarze w mediach. Naiwnie się myśli, że można coś zaradzić, a to już jest za późno i to nie są te pieniądze. Ci ludzie już nie wrócą.
                • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 16:11
                  Macie co chcieliście? - wyobraź sobie, że w moim mieście i okolicznych gminach to nauczyciele głośno popierali PiS. To oni teraz startują z list PiSu do władz samorządowych. Co więcej, nauczyciele chociaż wiedzą o reformie i głośno było o jej skutkach, głośno obwiniają za brak miejsc do pracy w szkołach władze lokalne, nie PiS i rząd.
                  Ani ja, ani większość rodziców, których znam nie głosowaliśmy na PiS, ani nie byliśmy za reformą. Zatem zamiast obwiniać rodziców, czas pomyśleć, że to koledzy i koleżanki po fachu Wam ten los zgotowali także.
                  • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 16:20
                    W jednych miejscach jest brak pracy i bardzo dobrze, że osoba popierająca PiS dostała za swoje. W innych nie ma chętnych do pracy i cierpią dzieci.
                  • ewcia1980 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 18:22
                    > Macie co chcieliście? - wyobraź sobie, że w moim mieście i okolicznych gminach
                    > to nauczyciele głośno popierali PiS. To oni teraz startują z list PiSu do władz
                    > samorządowych.

O czym ty do mnie?
                    Szczerze jest mi obojętne kogo popierają nauczyciela a kogo nie.
                    Po prostu przeokrutnie mnie bawi to że nie tak dawno temu były głupie teksty o tym że jak nauczycielom się nie podoba to niech się przekwalifikują.
                    A teraz lament bo nie ma matematyka.
                    Pewnie startuje w wyborach samorządowych, ha ha ha ha - no skorzystał z rady i przekwalifikował się.
                    I ma w dudzie uczenie waszych dziubdziusiów i te szumne 2 miesiące wakacji i tyyyyyle wolnego.
                    • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 19:37
                      Żeby startować nie trzeba się przekwalifikować. Ale skąd miałabyś to wiedziećwink
                      • ewcia1980 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 20:06
                        oqoq74 napisał(a):
                        > Żeby startować nie trzeba się przekwalifikować.

No tak, to diametralnie zmienia postać rzeczy.
                        Zwał jak zwał.
                        Po prostu "olał" uczenie waszych niuniusiów
                        Ha, ha, ha
                        I piszcie sobie zażalenia.
                        I składające pozwy przeciwko szkole.
            • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 13:59
              A skąd przekonanie, że chodzi o szkołę do zamknięcia?
              • emilia.emm Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 14:07
                Z tego co wiem samorządy bardzo chętnie zamykają małe szkoły, bo są obciążeniem dla budżetu. Walczą o nie rodzice i nauczyciele.
                • oqoq74 Re: Brak matematyka w 8mej klasie 22.09.18, 14:11
                  Ale tutaj nie musi wcale o taką sytuację chodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka