Dodaj do ulubionych

Bill Cosby skazany

26.09.18, 09:12
Bill Cosby został we wtorek skazany i spędzi w stanowym więzieniu od 3 do 10 lat.
Sprawa Billa Cosby'ego dotyczyła molestowania seksualnego, którego komik dopuścił się tego w 2004 r. wobec Andrei Constand.
Bill Cosby został oskarżony przez prawie 60 kobiet, ale tylko sprawa Andrei Constand nie uległa przedawnieniu.

Tak jak w przypadku producenta Harveya Weinsteina zastanawia czemu panie dopiero po wielu latach postanowiły oskarżyć aktora o molestowanie?

W sumie też przykre, że sprawa dotyczy takiej ikony familijnych seriali. To świetny serial był, a Bill był znakomity w swojej roli. Brakuje takich seriali.

Obserwuj wątek
    • dzikka Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 09:18
      Prawidłowo, taki czyn musi być ukarany.
      Tutaj nie ma celebryta czy anonim, człowiek wykorzystał i skrzywdził innego człowieka. Do paki.
      • katja.katja Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 09:50
        Długo to trwało, skoro praktycznie większość spraw zdążyła się przedawnić.
        • janja11 Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:02
          katja.katja napisała:

> Długo to trwało, skoro praktycznie większość spraw zdążyła się przedawnić.
          >

Ano właśnie. Przecież większość z tych wykorzystanych, to nie były bidne sierotki, tylko bywałe w świecie celebryckim panie. To były aktorki, modelki, które współpracowały z aktorem w jego różnych projektach.
          Dlaczego sprawy molestowania nie pojawiały się na bieżąco, ale dopiero po wielu latach sobie panie przypomniały?
          • sumire Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:05
            Łoboże, temat "dlaczego dopiero teraz te wredne wyrachowane baby sobie przypomniały" był tu męczony przez pół roku przy okazji Spaceya, Weinsteina i innych niewiniątek.
          • aerra Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:06
            Dlatego, że te 50 lat temu, to nikt by się tym nie przejął, za to zyskałaby łatkę "problematycznej" i nie dostała więcej roboty. A nadal - teraz - aktorkom płaci się mniej niż aktorom. Ot i tyle zapewne.
            • iwles Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:09
              "problematycznej" - to i tak eufemizm. Najprawdopodobniej łatka brzmiałaby "puszczalska".

• demodee Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 06:54
                > Najprawdopodobniej łatka brzmiałaby "puszczalska".

Ale że jak? Pani zgwałcona przez B.Cosby'ego idzie na policję, są dowody, badanie lekarskie, może nawet siniaki na ciele, zgłasza, że seks wymuszony przez B.Cosby i policja mówi, ze to bzdura i pani jest puszczalska?

A jakby tak druga też przyszła i to samo powiedziała, to może trzeciej ofiary by już nie było, bo ktoś by się zainteresował sprawą i postawił faceta przed sądem?
                • sumire Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 08:10
                  Miej na uwadze, że w przypadku molestowania czasami masz słowo przeciwko słowu, a nie wyraźne ślady na ciele.
                  Kobiety w Hollywood nadal mają pozycję gorszą niż mężczyźni, co dopiero mówić o latach 80. i 90. Było o tym wiele dyskusji na forum w swoim czasie.
                • iwles Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 08:11

molestowanie nie jest tożsame z gwałtem.
                • konsta-is-me Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 08:22
                  Zdaje się, że te gwalty polegaly na tym ze je narkotyzowal, wiec zadnych siniakow nie ma.
                  A ze sa slady stosunku-no to mogla odbyc dobrowolnie niby.
                  I masz slowo przeciwkp slowu znanego i szanowanego aktora.
                  • 45rtg Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 15:43
                    konsta-is-me napisała:

> Zdaje się, że te gwalty polegaly na tym ze je narkotyzowal, wiec zadnych siniak
                    > ow nie ma.
                    > A ze sa slady stosunku-no to mogla odbyc dobrowolnie niby.
                    > I masz slowo przeciwkp slowu znanego i szanowanego aktora.

No ale w tym aspekcie to się nic nie zmieniło po iluśtam latach.
                    • tt-tka Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 18:36
                      45rtg napisał:

> > Zdaje się, że te gwalty polegaly na tym ze je narkotyzowal, wiec zadnych
                      > siniak
                      > > ow nie ma.
                      > > A ze sa slady stosunku-no to mogla odbyc dobrowolnie niby.
                      > > I masz slowo przeciwkp slowu znanego i szanowanego aktora.
                      >
                      > No ale w tym aspekcie to się nic nie zmieniło po iluśtam latach.

No, jednak cos sie zmienilo. Np to, ze znany i szanowany aktor z definicji mowi prawde, w przeciwienstwei do nieznanej pracownicy, ktora na pewno, ale to na pewno chce w ten sposob wydebic od niego kase, a sobie zapewnic rozglos.

• demodee Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 17:46
                    > A ze sa slady stosunku-no to mogla odbyc dobrowolnie niby.

No to napisz mi, jak to jest możliwe, że jakikolwiek facet został kiedykolwiek oskarżony o gwałt? Przecież zwykle odbywa się to bez świadków, często nie ma siniaków i facet zawsze zaprzecza twierdząc, że stosunek odbył się za obopólna zgodą?

• iwles Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 19:53
                      Jezeli od razu nie zrobi obdukcji, trudno jest udowodnic gwalt. Dlatego tyle kobiet nie zglasza. Bo przez obronce gwalciciela zostaje zmieszana z blotem. Dodaj do tego traume po gwalcie i brak wiary w jej slowa, a nawet oskarżanie, ze przeciez "sama chciala. Dobrowolnie"- i masz odpowiedz, czemu nie zglaszaly.
                      A molestowanie, to (powtarzam) NIE musi byc gwalt. To nawet nie musi byc stosunek. To moze byc natretne oblapianie, czy niewybredne żarty z podtekstem seksualnym, komentujące czyjs wyglad, seksualnosc itp. Dodam- uporczywe.
                      • demodee Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 16:46
                        > Jezeli od razu nie zrobi obdukcji, trudno jest udowodnic gwalt. Dlatego tyle kobiet nie zglasza.
                        Dlaczego te kobiety nie robią obdukcji od razu po gwałcie? Na co czekają?

> Bo przez obronce gwalciciela zostaje zmieszana z blotem.
                        Ale chyba zgwałcona kobieta może pójść do sądu z własnym prawnikiem? Wtedy co prawda zostanie zmieszana z błotem, ale gwałciciel pójdzie siedzieć, bo o to postara się jej prawnik.

> Dodaj do tego traume po gwalcie i brak wiary w jej slowa, a nawet oskarżanie, ze przeciez "sama chciala. Dobrowolnie"- i masz odpowiedz, czemu nie zglaszaly.

Cóż - oskarżenie, że "sama chciała" kontra oskarżenie, że "wziął mnie siłą"... Wygrywa ten, kto ma lepszego prawnika.

• milva24 Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 18:03

>
                          > > Dodaj do tego traume po gwalcie i brak wiary w jej slowa, a nawet oskarża
                          > nie, ze przeciez "sama chciala. Dobrowolnie"- i masz odpowiedz, czemu nie zglas
                          > zaly.
                          >
                          > Cóż - oskarżenie, że "sama chciała" kontra oskarżenie, że "wziął mnie siłą"...
                          > Wygrywa ten, kto ma lepszego prawnika.
                          >

Nie każdą zgwałconą stać na jakiegokolwiek prawnika więc jeśli ma wizję, że zostanie zmieszana z błotem za nic to woli milczeć.
                          • demodee Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 18:14
                            > Nie każdą zgwałconą stać na jakiegokolwiek prawnika więc jeśli ma wizję, że zostanie zmieszana z błotem za nic to woli milczeć.

No ale chyba są różne fundacje oraz feministki?

Ja nie mam, na szczęście, takich doświadczeń, ale zrobiłabym wszystko, żeby facet, który mnie zgwałcił odpowiedział za swój czyn, i to, że mnie na sali sądowej nazwą "puszczalską"to byłaby niska tego cena.

Poza tym, w przypadku B. Cosby'ego, facet był pewien bezkarności. Gdyby kobiety, w ramach solidarności jajników, i kierowane poczuciem zemsty, zgłaszały te gwałty, to sądy musiałyby się zastanowić, czy Mr. Cosby rzeczywiście jest bez winy. Ale one nie zgłaszały, jakieś takie mało mściwe były albo mało solidarne.
                            • janja11 Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 18:41
                              No jakieś to mało wiarygodne, że z tych 60 pań, żadna nie miała odwagi podać aktora do sądu. Co więcej wiele z nich współpracowało z komikiem latami.
                              I żeby było jasne, uważam, że facet wykorzystujący swoją pozycję jest obleśny, ale wersja, że żadna z tych bidulek nie miała odwagi się poskarżyć też mnie nie przekonuje.
                              • tt-tka Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 19:19
                                Coz, pozostaniesz nieprzekonana, sytuacji B. C. ani jego ofiar to nie zmieni.
                                Czytalam kiedys, nie moge teraz tego znalezc, wynurzenia pracownicy firmy tak szanownej i na poziomie jak BBC - zachowania takie, jak podejscie do spikerki w chwili, gdy ona jest przy mikrofonie i objecie jej od tylu/chwyt za biust/inne byly norma, a nie skandalicznym, kwalifikujacym sie pod prokuratora wyjatkiem. A nie tak znowu dawno to bylo.
                                Przy probie protestu czy skardze wylecialaby z pracy spikerka, a nie kolega, zwlaszcza wyzej postawiony. Bo to ona "nie umiala sie zachowac", "reaguje nieprofesjonalnie" i dodatkowo "szkodzi wizerunkowi firmy".
                                • demodee Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 19:27
                                  > zachowania takie, jak podejscie do spikerki w chwili, gdy ona jest przy mikrofonie i objecie jej od tylu/chwyt za biust/inne byly norma, a nie skandalicznym, kwalifikujacym sie pod prokuratora wyjatkiem

Ale dlaczego ta spikerka, jak się zorientowała, w jakim środowisku pracuje, po prostu nie odeszła z pracy? Do jakiejś innej, mniej prestiżowej, firmy? Dlaczego kobiety, w takich sytuacjach, po prostu nie odchodzą?
                                  • minniemouse Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 23:40
                                    a dlaczego to ona ma odchodzić z powodu molesterow, ktorzy popelniaja przestepstwo i powinni zostac przykladnie ukarani, skoro jako spikerka nikomu nie czyni szkody tylko wykonuje swoja prace. natomiast ja spotyka chamstwo i ponizenie i sexual abuse? jeszcze ma za to brutalizowanie z wlasnej woli odejsc do MNIEJ PRESTIZOWEJ firmy czyli nie zrobic kariery, gorzej zarabiac, nie rozwijac talentu? a ktos za to molestowanie w ogole poniesie konsekwencje?
                                    • tt-tka Re: Bill Cosby skazany 28.09.18, 23:56
                                      Daj spokoj, Minnie. To teraz tak mozna rozumowac. A wtedy, jak wiadomo, praca lezala na kazdym rogu kazdej ulicy i gdzie indziej molestantow nie bylo. Tylko w BBC zlosliwie sie zalegli.
                                      "trzeba bylo poszukac innej pracy" to porada z gatunku nie masz chleba, jedz ciastka.
                                      • minniemouse Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 23:12
                                        tt-tka napisała:
                                        Daj spokoj, Minnie. To teraz tak mozna rozumowac. A wtedy, jak wiadomo, praca lezala na kazdym rogu kazdej ulicy i gdzie indziej molestantow nie bylo. Tylko w BBC zlosliwie sie zalegli."trzeba bylo poszukac innej pracy" to porada z gatunku nie masz chleba, jedz c iastka.

nie, ja rozumiem. jasne ze to glupota myslec iz w "mniej prestizowej" firmie nie lapia za cycki, no ale mi chodzi o sam tok myslenia iz Demodee uwaza np ze to kobieta molestowana seksualnie powinna byla zmykac z pracy. nosz kurde...
                                        i jeszcze sie dziwi "czemu tego nikt nie zglaszal?? "... o boze...uncertain

Minnie
                                    • demodee Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 17:16
                                      > a dlaczego to ona ma odchodzić z powodu molesterow, ktorzy popelniaja przestepstwo i powinni zostac przykladnie ukarani, skoro jako spikerka nikomu nie czyni szkody tylko wykonuje swoja prace. natomiast ja spotyka chamstwo i ponizenie i sexual abuse? jeszcze ma za to brutalizowanie z wlasnej woli odejsc do MNIE J PRESTIZOWEJ firmy czyli nie zrobic kariery, gorzej zarabiac, nie rozwijac talentu? a ktos za to molestowanie w ogole poniesie konsekwencje?

To jest dylemat, przed którym staje wiele pracowników (płci obojga). Część zostaje w toksycznym środowisku pracy (niekoniecznie z powodów o podłożu seksualnym), robi karierę (lub nie) i na pewno przesiąka toksynami. Inni odchodzą. Wolna wola: odchodzisz wolna i robisz karierę gdzie indziej (lub nie), zostawiając za sobą ten cały syf, lub zostajesz i pozwalasz się łapać za cycki, ale za to robisz karierę (lub nie). Ale jak już zostaniesz w tym syfie, wśród molesterów, to nie skarż się potem "spikerko z BBC", że cię obmacywali.
                                      • tt-tka Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 17:32
                                        Czy ty umiesz czytac ? napisalam wyraznie, ze GDZIE INDZIEJ BYLO TAK SAMO. Naprawde sadzisz, ze molestanci zajeli tylko BBC i w innych stacjach/rozglosniach/wytworniach etc ich nie bylo ?
                                        Byli wszedzie. I wszedzie bylo spoleczne przyzwolenie na takie zachowania.
                                        • demodee Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 19:06
                                          > GDZIE INDZIEJ BYLO TAK SAMO. Naprawde sadzisz, ze molestanci zajeli tylko BBC i w innych stacjach/rozglosniach/ wytworniach etc ich nie bylo ?

Myślę, że, tak jak w każdej branży wiadomo, jakie są stosunki w pracy i wiadomo, gdzie warto pracować, a gdzie nie.

Jeśli, jak twierdzisz, w całej angielskiej branży medialnej molestowanie było na porządku dziennym, to przecież nie ma żadnego obowiązku pracy w branży medialnej! W sytuacji, gdy wszyscy wiedzą, że w mediach faceci łapią za biust wygląda na narzekania strip-teaserki, że faceci ślinią się na widok jej tańca przy rurze...
                                          • sumire Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 19:12
                                            Oczywiście, że nie ma.
                                            Nieważne, że chcesz pracować w mediach. Skoro w mediach łapią za tyłek, to odpuść sobie. Co tam marzenia. Odpuść, bo jeszcze knury się na ciebie połaszą.

Żal czytać bzdury, które wypisujesz.
                                            • demodee Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 19:37
                                              > Nieważne, że chcesz pracować w mediach. Skoro w mediach łapią za tyłek, to odpuść sobie. Co tam marzenia. Odpuść, bo jeszcze knury się na ciebie połaszą.

"A ja mam takie marzenie, żeby być tancerką erotyczną. Pokazywać piękno mego ciała w ruchu, w zasłonach i w odsłonach. Ale jak tańczę, to te oblechy na widowni tak się na mnie gapią, że boję się ich (bo ja nieśmiała jestem). Nie chcę, żeby się tak gapili, mają podziwiać piękno, a nie się podniecać."

Ja tam, jak wiem, że w jakiejś robocie łapią za biust, to nie idę do tej roboty, bo nie lubię byc łapana za biust przez obcych facetów. Nad czym się tu zastanawiać, słowo daję!

> Żal czytać bzdury, które wypisujesz.
                                              Nie czytaj, nie odpisuj, wygaś.
                                              • sumire Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 21:11
                                                Nad tym, że może akurat chcesz robić karierę w tej akurat konkretnej branży i nie być macana.
                                                Mam nadzieję, że nie jesteś kobietą i nie masz córek, bo sprzedasz im żałosne wzorce.
                                                • demodee Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 08:32
                                                  > Mam nadzieję, że nie jesteś kobietą i nie masz córek, bo sprzedasz im żałosne wzorce.

Jestem kobietą, ale nie mam córek, ale potrafię wyobrazić sobie taką rozmowę z moją teoretyczną córką:

Córka: Mamo, złożyłam papiery do BBC na spikerkę.Wiesz, że marzę o tym, by zostać dyrektorem zarządzającym w prestiżowej stacji radiowej, ale od czegoś trzeba zacząć.
                                                  Ja: Córko, bój się Bogini! Przecież wiadomo, że tam obmacują spikerki, kiedy siedzą przy mikrofonie i nie mogą protestować, a jak która złoży protest czy skargę, to wylatuje za nieprofesjonalne zachowanie!
                                                  Córka: Wiem, mamo, ale ja mam marzenie.
                                                  Ja: Córko, to idź pracować do Channel 4.
                                                  Córka: Ale mamo, w Channel 4 też obmacują! W całej branży medialnej kobiety są traktowane jak zabawki erotyczne!
                                                  Ja: To może złóż papiery do naszego osiedlowego radiowęzła? Tam siedzą sami swoi, jak ktoś ośmieli się cię dotknąć, to go sąsiedzi widłami z osiedla wygnają. Z twoim medialnym wykształceniem szybko zostaniesz dyrektorem zarządzającym w takiej firemce.
                                                  Córka: Mamo, ja nie chcę pracować w jakiejś zapyziałej radiostacji. Ja chcę zarządzać prestiżową firmą! I dlaczego mam rezygnować z ambicji i kariery, ja - która jestem dobra i szlachetna - mam pracować w radiowęźle, a ci podli molesterzy będą robić kariery w BBC, gdzie jest prestiż i pieniądze? Mamo, nie wychowałaś mnie przecież na przegrywa! Pójdę do BBC. wiem, że będę tam obmacywana przez każdego, kto nosi spodnie, ale będę też protestować przeciwko takiemu traktowaniu! Powoli wspinać się będę po szczeblach kariery, bo od spikerki do dyrektora zarządzającego jest długa droga, ale na pewno mi się uda! W końcu stanę na czele firmy znanej w całym świecie z molestowania kobiet!
                                                  Ja: Córko, jeśli pracujesz w kopalnie to wychodzisz na powierzchnię ubrudzona węglem. Jestem pewna, że możesz robić w życiu zawodowym coś, co by ci dało satysfakcję, nie zbrukało i zaspokoiło twoje ambicje. Nie wiem, dlaczego uparłaś się na toksyczne środowisko pracy?
                                                  Córka: Mamo, już postanowiłam.
                                                  • sumire Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 08:34
                                                    Wzruszające.
                                          • tt-tka Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 20:46
                                            Nie, no pewnie. Jak kelnerke klient lub wlasciciel bedzie klepac po tylku, to nie musi sie pracowac w gastronomii. Jak w biurze kolega lub szef zlapie za kolano, to mozna sie zwolnic. A naqjlepiej w ogole nie pracowac. Wtedy ewentualnie molestowac bedzie tylko sasiad w windzie albo obcy oblech w metrze. Ale przeciez mozna nie wychodzic z domu, a meza starannie wybrac.
                                            To przez takie jak ty miedzy innymi wiele kobiet woli milczec. Ciagle jeszcze, choc zmienily sie i warunki prawne, i standardy obyczajowe. Bo zawsze znajdzie sie jakas dziunia, ktora uzna, ze molestowana zama sobie jest winna.
                                            Mozesz nie odpowiadac, wygaszam cie. Szkoda zdrowia.
                                      • azsiezaloguje Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 19:18
                                        Nie no nieprawda, możesz zostać, być molesterem, łapać za cycki i robić karierę, nie musisz wtedy szukać mniej prestiżowej i gorzej płatnej pracy. Nie każdy ma tam źle, że albo kariera ale morda w kubeł, albo godność i żarcie gruzu. Pytanie, dlaczego uważasz, że to jest normalne i akceptowalne, że to ścierwa zostają, a inni muszą coś robić wbrew sobie.
                                        • demodee Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 19:41
                                          > Pytanie, dlaczego uważasz, że to jest normalne i akceptowalne, że to ścierwa zostają, a inni muszą coś robić wbrew sobie.

Ale dlaczego "wbrew sobie"? Właśnie zgodnie za swoją wolą odchodzą, opowiadając na mieście, że było toksycznie albo milcząc. Ale milczenie nic nie zmieni, bo każdy wie, że u X łapią za biust, a u Y za łapanie za biust wylatuje się z roboty.
                                      • minniemouse Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 23:05
                                        demodee napisała:
                                        Inni odchodzą. Wolna wola: odchodzisz wolna i robisz karierę gdzie indziej (lub nie), zostawiając za sobą ten cały syf, lub zostajesz i pozwalasz się łapać za cycki, ale za to robisz karierę (lub nie). Ale jak już zostaniesz w tym syfie, wśród molesterów, to nie skarż się potem "spikerko z BBC", że cię obmacywali

ja sie ciebie pytam o co innego Demodee a ty nie rozumiesz. ja sie pytam:
                                        dlaczego kobieta miałaby rezygnować ze swoich ambicji przez czyjeś karalne zachowanie?

ty mowisz - oblapuja kobietę itd, to niech idzie do mniej prestiżowej firmy.
                                        czyli - pracowała w prestiżowej, była na drodze do kariery, nagle ktoś sie zachował kryminalnie a ty proponujesz to niech ona sie zdegraduje i bedzie miala lepiej. ale z jakiej racji?

wiec ja sie jeszcze raz pytam a ty uzasadnij - a z jakiej racji to kobieta ma sie degradowac , skoro nie tylko nie zrobila nic zlego to jeszcze jest OFIARA molestowania seksualnego, przecież to to facet powinien byc zaaresztowany?

btw to co ty proponujesz, to wsteczny sposob myslenia, i to jest wlasnie powod i wyjasnienie dlaczego takiemu Cosbiemu przez tyle, tyle lat zadna kobieta nie byla w stanie skutecznie udowodnic gwaltow i molestowania ani skutecznie podac do sadu. skoro ty w XXI wieku, w 2018r!! za najlepsza metode obrony dla kobiety uwazasz ze to ona, nie facet, powinna sie byla zdegradowac zawodowo i -twoje slowa - ona powinna byla ODEJSC do mniej prestiżowej firmy by sie uchronić przez seksualnym kryminalista, to co dopiero mialy robic kobiety w latach 60-70??

Jeszcze raz sie ciebie pytam:
                                        "jak zostajesz wśród molesterow" - nie uważasz ze molesterow powinno sie pociągać do odpowiedzialności a nie cichutko, z podwiniętym ogonem przepraszająco i jak najciszej znikac im z horyzontu?

Wtedy były inne czasy, kobiety bardzo cierpiały i były jak widzisz poniżane jeśli chciały robić wymarzone kariery, być niezależne, zarabiać wielkie pieniądze a co najważniejsze wywalczyć należny sie za to szacunek.
                                        Wtedy nie mogły, ale teraz mogą pociągnąć do odpowiedzialności tych wszystkich męskich śmieci, którym sie wydawało ze kobieta to przedmiot z jakim sie robi ci sie chce. i wielkie brawa i szacunek dla nich za to ze sie na to zdobyly. Jak wtedy były pionierkami torującymi drogę dla kobiet na polu zawodowym tak teraz sa w walce o sprawiedliwość.

Minnie
                                        • demodee Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 08:43
                                          > tyle lat zadna kobieta nie byla w stanie skutecznie udowodnic gwaltow i molestowania ani skutecznie podac do sadu.

Gwałt to nie to samo, co molestowanie. W sytuacji gwałtu, sytuacji nagłej, nie masz możliwości obrony, jest przemoc, jedyne co możesz, to robić wszystko, by przeżyć. W molestowaniu - możesz coś zrobić. Molestowanie rozwija się powoli, molester próbuje, na ile może się posunąć. Możesz, gdy cię złapie za biust, walnąć go gębę lub rzucić wypowiedzeniem o biurko. Jesteś panią sytuacji. W gwałcie - nie.
                                          • sumire Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 08:51
                                            Ale dlaczego to ty masz rzucać wypowiedzeniem, a nie typ, który zachowuje się niedopuszczalnie? Ciągle piszesz o tym, że to kobieta ma rezygnować, ewentualnie zaciskać zęby, bo sama chciała takiej branży. Jaka kara spotka typa, jeśli ofiara sama się usunie? ŻADNA.
                                            • demodee Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 15:27
                                              > Ale dlaczego to ty masz rzucać wypowiedzeniem, a nie typ, który zachowuje się niedopuszczalnie?

Typ nie rzuci wypowiedzeniem, bo w toksycznym środowisku toksyczne zachowania są uważane za normalne, więc pracownicy takiej toksycznej firmy uważają, że obmacywanie spikerki jest normalne, a spikerka, która się na to skarży jest nienormalna, więc powinna albo się przystosować do toksycznych zachowań, albo odejść.

> Ciągle piszesz o tym, że to kobieta ma rezygnować, ewentualnie zaciskać zęby, bo sama chciała takiej branży.
                                              Kobieta nie musi rezygnować, może zostać w toksycznym środowisku z zaciśniętymi zębami, ale nich się nie skarży na swój los. Pracuje w toksycznej firmie z zaciśniętymi zębami, widać korzyści są takie, że przeważają. Czasem pracownicy, którzy na początku czuli niesmak do siebie za pracę w toksycznych firmach przesiąkają atmosferą i sami stają się toksycznie. Dlatego odradzałabym mojej teoretycznej córce pracę w toksycznych miejscach, bo albo się przyzwyczai do obmacywania i zobojętnieje na toksyny, albo je polubi, albo będzie pracować z zaciśniętymi zębami i wyląduje na kozetce. Może też próbować walczyć z toksynami, co będzie ją kosztowało nerwy, czas, pieniądze, energię życiową i pewnie coś jeszcze.

A Ty, sumire, dlaczego tak namawiasz kobiety, żeby wchodziły w toksyny? Przecież instynkt samozachowawczy mówi, że jeśli w jakimś miejscu śmierdzi, to należy się oddalić. Swojej córce też byś poradziła, żeby poszła na spikerkę do BBC?
                                              • janja11 Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 15:49
                                                Otóż to. A tym bardziej niewiarygodne, żeby panie nie miały pojęcia po co idą do domu, czy do pokoju hotelowego z oblechem, który się do nich przystawia. Z pewnością myślały, że znaczki będą razem oglądać.
                                                • bi_scotti Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 16:00
                                                  janja11 napisał(a):

> A tym bardziej niewiarygodne, żeby panie nie miały pojęcia po co idą d
                                                  > o domu, czy do pokoju hotelowego z oblechem, który się do nich przystawia. Z pe
                                                  > wnością myślały, że znaczki będą razem oglądać.

Widzisz to jest tak: czlowiek ma prawo byc niemadry, naiwny, nieprzewidujacy ... Zarowno kobieta jak i mezczyzna. Moze postapic glupio i naiwnie idac z kims do pokoju hotelowego wlasciwie nie zastanawiajac sie nad tym, co sie moze "zlego" wydarzyc. Bywamy glupi. Such is life. Nie zmienia to faktu, ze "NO means NO" i chocby dziewczyna byla najglupsza, najbardziej na swiecie naiwna, to gdy ten, jak piszesz "oblech" slyszy od niej "NO", jesli sie do tego nie zastosuje, popelnie przestepstwo. Podobnie zreszta jesli nie otrzymuje od niej wyraznego przyzwolenia! A gdy jest nietrzezwa lub chocby tylko lekko tipsy, to nigdy-przenigdy ow "oblech" nie moze zakladac, ze jej stan upojenia jest rownoznaczny z przywoleniem do jakichkolwiek sexual acts. No i tak to wyglada. I tu nie ma co sie wyzlosliwiac w stosunku do OFIAR, ktore o swojej krzywdzie nie mowia dlugo, latami tylko nalezy wspierac je w tym by WRESZCIE przemowily! To jest nas, spoleczenstwa, wina, ze te ofiary czekaja tyle lat na wskazanie sprawcow wyrzadzonych krzywd. To my, spoleczenstwo, postawilismy je (i wciaz niektorzy stawiaja, jak widac w tym watku) w nieprawdopodobnej pozycji bycia "rownie winnymi", co sprawcy ich krzywd. Jesli cokolwiek ma sie zmienic, jesli mamy otrzymac mozliwosc pomagania ofiarom wczesniej niz po 20-30-40 latach od popelnionych przestepstw, to przede wszystkim my, spoleczenstwo, musimy stworzyc warunki i atmoisfere, w ktorej OFIARY beda sie czuc bezpiecznie, beda mialy wsparcie i zrozumienie, bedfa traktowane powaznie i z szacunkiem. Nawet jesli postapily niemadrze, naiwnie, czy wrecz glupio ... Life.
                                              • minniemouse Re: Bill Cosby skazany 01.10.18, 08:53
                                                demodee napisała:
                                                Typ nie rzuci wypowiedzeniem, bo w toksycznym środowisku toksyczne zachowania są uważane za normalne, więc pracownicy takiej toksycznej firmy uważają, że obmacywanie spikerki jest normalne, a spikerka, która się na to skarży jest nienormalna, więc powinna albo się przystosować do toksycznych zachowań, albo odejść.

aha, wiec dlatego należy pozwalać na takie zachowanie zamiast protestować? nie bardzo rozumiem taka linie myslenia.

anyway, ja nie o tym, chciałam ci podsunąć ten film pt Daleka Północ z Charlize Theron. to ci trochę poukłada w głowie i pomoże zrozumieć dlaczego w takim 1975r tak trudno było cokolwiek wywalczyć kobiecie, co nie znaczy ze miała jeno dwa wyjścia albo dać sie pozwolić potulnie łapać za cycki albo jeszcze potulniej z pracy zmyć. i ciągle widze nie dociera do ciebie ze moze z wyjątkiem jakiegoś babińca (zakon?) potencjalnie wszędzie by była obmacywana bo wszędzie było takie samo myślenie - baby są po to by je łapać za cycki. no nie dociera to do ciebie czy jak?

poza tym bardzo proponuje prawdziwa historie która doprowadziła do zmiany w prawie amerykańskim: Hostile Advances: The Kerry Ellison Story 1996 - tylko problem taki iz Filmweb nie wyświetla mi tego w wersji polskiej ale moze sama znajdziesz lub szczęśliwie znasz ang.
                                                Kolejny Ukryte Dzialania - ten ci pozwoli zrozumieć mechanizmy stojące za cieniospychologia kobiet (a szczególnie kobiet koloru)
                                                to tak na początek, bardzo polecam.

Minnie
                                              • sumire Re: Bill Cosby skazany 01.10.18, 10:21
                                                Na pewno nie radziłabym jej, żeby rezygnowała z planów tylko dlatego, że it's a man's world. To jakaś kosmiczna głupota.
                                                • janja11 Re: Bill Cosby skazany 01.10.18, 12:31
                                                  Ok. To jest prawo i decyzja tej pani, aby robić karierę w robocie, gdzie będzie klepana po tyłku i obmacywana.
                                                  Ale też niech nie każe sobie współczuć sobie, skoro taką pracę wybrała i latami godziła się na takie traktowanie nie skarżąc kolegów o molestowanie.
                                                  Takie przyzwolenie jednej kobiety, skutkowało tym, że seksualne prowokacje stawały się standardem.
                                                  • sumire Re: Bill Cosby skazany 01.10.18, 12:47
                                                    "To jest prawo i decyzja tej pani, aby robić karierę w robocie, gdzie będzie klepana po tyłku i obmacywana".

Ręce opadają.
                                                  • azsiezaloguje Re: Bill Cosby skazany 01.10.18, 15:17
                                                    Nyet.
                                                    Obmacywanie po tyłku nie jest w job description i to nie pani ma się dostosować i odejść, tylko te zachowania nie mają prawa się tam pojawić.
                                                    A jeśli one SĄ w job description, to po pierwsze powinny być jasno wyszczególnione, po drugie powinny dotyczyć wszystkich, nie tylko kobiet.
                              • minniemouse Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 00:13
                                janja11 napisał(a):

> No jakieś to mało wiarygodne, że z tych 60 pań, żadna nie miała odwagi podać a
                                > ktora do sądu. Co więcej wiele z nich współpracowało z komikiem latami.

Oczywscie ze ofiary Cosbiego juz dawno, dawno, dawno temu zgłaszały go za molestowanie na policje ale je po prostu ignorowali. tak samo moglo byc z probami podania do do sadu.
                                poza tym ty nie rozumiesz co to znaczylo w latach 60 i 70 byc kobieta. tak samo zreszta jak jeszcze w latach 80 i 90 tych i poczatek 2000.

Minnie
                                • demodee Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 17:18
                                  > tak samo moglo byc z probami podania do do sadu.
                                  E, chyba nie. O ile policja może nie zająć się sprawą, to sąd chyba musi, jeśli się wniesie opłaty, napisze pozew itd.
                                  • minniemouse Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 22:32
                                    demodee napisała:
                                    O ile policja może nie zająć się sprawą, to sąd chyba musi, jeśli się wniesie opłaty, napisze pozew itd.

pozew tez moze lezec w szufladzie na wieki wiekow amen. a zwlaszcza jak sie sedziemu zaplaci.

Minnie
                                    • demodee Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 08:45
                                      > pozew tez moze lezec w szufladzie na wieki wiekow amen. a zwlaszcza jak sie sedziemu zaplaci.
                                      Naprawdę? Myślałam, że składa się pozew, uiszcza opłatę i dostaje termin rozprawy?
                        • piesfafik Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 22:13
                          Chyba nie rozumiesz roznicy miedzy procesem karnym I cywilnym. W karnym ofiara nie ma swojego prawnika.
                          • demodee Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 10:07
                            > Chyba nie rozumiesz roznicy miedzy procesem karnym I cywilnym. W karnym ofiara nie ma swojego prawnika.
                            Czyli oskarżony o morderstwo nie ma obrońcy? Sam się broni?
                            • black.emma Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 11:10
                              Napisała OFIARA.
                              • demodee Re: Bill Cosby skazany 30.09.18, 15:14
                                > > Napisała OFIARA.
                                Przepraszam, rzeczywiście napisała "ofiara", a ja przeczytałam "sprawca". Ale prawnikiem ofiary jest chyba prokurator, co prawda ofiara mu nie płaci, bo to urzędnik państwowy. I jest jeszcze jakiś "oskarżyciel posiłkowy".
          • lodomeria Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:21
            No tak, stare dobre victim blaming...
            Przespałaś całe miesiące od #metoo? Nie widziałaś, jak na naszym podwórku liberalne elity, czołowe feministki, którzy na barykadach #metoo stanęli, zareagowali, jak został oskarżony ich dobry kolega?
            O tym też Ci się o uszy nie obiło? www.tokfm.pl/Tokfm/7,130517,23815176,koszmar-studentow-akademii-teatralnej-ogromne-przyzwolenie.html
    • alpepe Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 09:52
      No widzisz, a ja wyczuwałam jakiś fałsz w tym filmie, tylko taki podskórny. Niby wszystko pięknie, ale właśnie za pięknie. I wyszło.
      • gaskama Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 09:56
        Najmij się do policji jako wróżbitka.
      • janja11 Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:03
        alpepe napisała:

> No widzisz, a ja wyczuwałam jakiś fałsz w tym filmie, tylko taki podskórny. Nib
        > y wszystko pięknie, ale właśnie za pięknie. I wyszło.
        >

I słusznie wyczuwasz fałsz, bo to film był.
        • alpepe Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 09:32
          Nie, to Cosby stał za całą postacią, był producentem, chyba też reżyserem, więc świadomie kształtował taki przesłodzony do bólu wizerunek, jeśli tego nie rozumiesz, trudno.
          • katja.katja Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 09:56
            To był mój ulubiony serial i nie wyczuwałam, że z aktorem coś nie halo.
      • aerra Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:04
        Przecież to serial, fabularny - więc z definicji nie jest prawdziwy...
      • maslova Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:23
        Aha, czyli myślałaś, że Bill Cosby Show to taka ówczesna wersja Big Brothera?
        • majenkir Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 16:09
          Ten show, z tego co pamietam, byl przeslodzony do bolu. O wiele lepszy byl Married with Children.
          • kropkacom Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 18:23
            Married with Children... Ten serial to dopiero realia. big_grin

Bill Cosby Show lubiłam. I nie zamierzam teraz przepraszać czy pisać, że coś było nie ok.
            • kropkacom Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 18:24
              Oczywiście skazanie aktora/komika popieram.
      • jola-kotka Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 17:43
        Hehe jaja jakies smile
    • spanish_fly Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 10:20
      >>Tak jak w przypadku producenta Harveya Weinsteina zastanawia czemu panie dopiero po wielu latach postanowiły oskarżyć aktora o molestowanie?

Bo w czasach kiedy miało ono miejsce kobiety nie miałyby szansy wygrać z nim w sądzie, i oskarżenie go mogło dla nich oznaczać koniec ich życiowych planów zawodowych, zniesławienie i mnóstwo innych nieprzyjemności.

Zobacz, mimo, że został skazany Ty nadal czepiasz się kobiet, a o nim masz do powiedzenia tyle, że był znakomity w swojej roli i że tęsknisz za jego serialem.
      • minniemouse Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 07:24
        Nie tylko nie miały szans podać do sadu ale jak zgłaszały na policje to to wędrowało do szuflady i tyle.

Minni
      • janja11 Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 14:02
        1977 rok -sprawa Polański- Samantha Geimer.
        Reżyser został oskarżony o gwałt . Czyli można było zgłosić przestępstwo i sprawa trafiła do sądu.
        • iwles Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 14:06

gwałt !
          to był ewidentny gwałt, ponieważ wg prawa amerykańskiego każdy stosunek z osobą poniżej 14-go (chyba) roku życia jest gwałtem.

• azsiezaloguje Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 14:44
          No, i został skazany na dwa miesiące obserwacji.
    • jola-kotka Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 17:44
      Zamykanie czlowieka w takim wieku to jaja sa.
      • maslova Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 23:05
        > Zamykanie czlowieka w takim wieku to jaja sa.

Koniecznie powiedz to kobietom zgwałconym przez Cosby'ego. Zapewne wzruszą się jego losem. Obrzydliwe jest to, co piszesz uncertain

• milva24 Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 07:00
        To może ogólnie uznajmy, że starsze osoby mogą robić co chcą bo wsadzanie ich do więzienia to "jaja".
      • antyideal Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 07:11
        Biedny dziadzio, oskarżany przez dziesiątki kobiet o gwałty i molestowanie.
        • sofia_87 Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 09:17
          A adwokat zwyrodnialca twierdzi ze to wszystko kłamstwa i rasizm
      • miedzymorze Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 13:42
        jaja to są wtedy kiedy zwyrole unikają konsekwencji swoich czynów bo teraz to ojej, biedny schorowany staruszek czy też starowinka.
        No niestety, jak się jest bandytą za młodu to trzeba się liczyć z tym, że zdechnie się w celi.
        pozdr,
        mi
      • bazia8 Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 18:12
        Joluniu, to może ustalmy do kiedy zwyrole mogą odpowiadać za swoje czyny? Do 70 roku życia? A może tylko do 50? Gazeto! Przestań płacić trollom za taką gó...ana robotę.
      • dziennik-niecodziennik Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 19:29
        Ma siłę molestować, będzie miał siłę posiedzieć.
      • cosmetic.wipes Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 17:29
        jola-kotka napisała:

> Zamykanie czlowieka w takim wieku to jaja sa.

Możesz to jakoś uzasadnić?
    • feliz_madre Re: Bill Cosby skazany 26.09.18, 18:09
      Sprawa bliźniaczki podobna - Serial siódme niebo i aktor grający świętego niemalże pastora, cudownego męża i ojca 7 dzieci. Teżserial familijny i też główny aktor oskarżony o molestowanie.
      • 35wcieniu Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 14:19
        No co Ty mówisz surprised Ominęło mnie, idę szukać info surprised
    • znowu.to.samo Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 08:34
      Jak to pozory potrafią mylić....ja wspòłczuje jego żonie i rodzinie.
    • mikams75 Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 09:25
      a mne ciagle matka mowila, zebym nie ogladala tego serialu, bo ja ten facet odraza i mu zle z oczu patrzy uncertain Oczywiscie za kazdym razem jak mi to mowila, to sie z tego smialam.
      • nolus Re: Bill Cosby skazany 27.09.18, 18:08
        I dobrze tak staremu prykowi, zasłużył. Niech w końcu trafi do paki, życzę miłych wrażeń w celi !
        • majenkir Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 17:38
          Szkoda tylko, ze tak pozno...
          • bi_scotti Re: Bill Cosby skazany 29.09.18, 19:34
            Problem w tym, ze nawet casus "Bill Cosby" nie zmienia/nie zmienil podejscia do ofiar, ktore skladaja zeznania. Przyklad z przedwczoraj (Blasey Ford vs. Kavanaugh) pokazuje jakze bolesnie, ze poblazliwosc usprawiedliwiana haslami "boys will boys" ulatwia zycie obrzydliwym facetom przez wiele, wiele lat a niektorzy pozostaja untouchable forever, co jest nie tylko ohydne ale wciaz zwyczajnie niebezpieczne! No i przede wszystkim te zawstydzajace double standards: jesli "ona" zostala wykorzystana/zgwalcona/molestowana gdy byla pod wplywem alkoholu, to "sama tego chciala" i "sama jest sobie winna"; jesli jednakl to "on" wykorzystal/zgwalcil/molestowal gdy byl pod wplywem alkoholu, to "przeciez nie wiedzial, co robi", "gdy nie pije to jest taki porzadny facet" suspicious Ilez jeszcze pokolen ofiar musi przejsc przez swoje pieklo zanim zaczniemy (jako spoleczenstwo) traktowac powaznie i z naleznym szacunkiem? Life.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka