Dodaj do ulubionych

Nastolatek i alkohol

02.10.18, 15:02
Dwa pytania:
Co byście zrobiły (lub co zrobilyscie) - gdyby Wasz syn, niespełna 16/17-letni, wrócił do domu pijany. Oprócz rozmowy nazwijmy to umoralniajacej. Byłaby jakaś kara (jaka?).

oraz
Co wolalybyscie usłyszeć
- prawdę: idę na 17 urodziny kolegi z klasy, wrócę o 22, uprzedzam, że to będzie impreza z alkoholem, bez dorosłych. Kolegi nie znacie, mieszka 1h drogi od domu komunikacją miejską.
- ściemę: idę do Maćka, pogramy na kompie, wrócę o 22. Maciek to kolega z podwórka z bloku obok.

Dla zwolenniczek prawdy pytanie bonusowe - jaka byłaby Wasza reakcja - puściłybyscie, wiedząc, że wasze niepełnoletnie dziecko na pewno czegoś się tam napije, zapali albo jedno i drugie - nawet jak wcześniej obieca że nie-nie-nie. Czy zabronilybyscie wyjścia tym samym kładąc kres jego uczciwemu stawianiu podobnych spraw w przyszłości?
Obserwuj wątek
    • amast Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:08
      Puszczałam wierząc w zapewnienia, że nie będzie pić mimo dostępności alkoholu.
    • milva24 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:10
      Nie dałabym kary, ale miałabym nadzieję, że dziecię będzie miało kac gigant. Na pogadankę odesłałabym dziecię do ojca, który w tym wieku zaliczał takie akcje. W kwestii tego gdzie jest wolałabym zawsze prawdę, ale od siedemnastolatka oczekiwałabym jednak deklaracji, że wypije maks jedno piwo i dotrzymania słowa w tej kwestii. Co do szesnastolatka sama nie wiem.
    • jola-kotka Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:14
      Impreza co sie konczy o 22 ? Normalny rodzic zawsze woli uslyszec prawde.
      • feliz_madre Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:25
        Nie, impreza na pewno przyciągnie się do rana, ale dzieciak mówi, że wróci o 22.
        • jola-kotka Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:43
          A ok smile
    • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:17
      zawsze mnie rozwalają takie rozkminy. Pamietam jak miałam 17 lat, oczywiście ze piłam alkohol co w tym dziwnego? Nie byłam może wielce pijana po nim, ale piłam.
      Stawiam na prawdę - przecież przy opcji nr 2 i tak się wyda ze nie grał z Maćkiem.
      Kara? Ale za co, za picie czy za okładanie ze idzie do Maćka a poszedł na imprezę?
      • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:17
        *oklamanie
      • 35wcieniu Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:20
        big_grin tez mnie zawsze w takich rozkminach najbardziej bawi to ze rozkminiajace jakby nigdy nie mialy tylu lat albo nie pamietaly.
        • milva24 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:25
          Ja pamiętam. Pierwszy raz piłam alkohol gdy byłam pełnoletnia.
          • 35wcieniu Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:32
            To jest przeciez oczywiste. Twoi koledzy i kolezanki tez i jak zyjesz nie widzialas 17latka z piwem. Nigdy!
            • gryzelda71 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:47
              No moja przyjaciółka to nie piła nawet do 21 roku. Wypiłam wino coś przed 18 na chrzcinach,a imprezy były w gronie młodzieży niepijącej wiec nie było nawet pokus. Ale to wieki temu było.
              Natomiast osobista córka owszem nie piła do 18. Chodziła na imprezy gdzie było dostępny alkohol, ale nie piła. Tak chciała.
              • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:09
                Hyhyhyhy. Oczywiście.
                • gryzelda71 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 19:04
                  Ale co hyhyhy. Ty masz inne doświadczenie i one obowiązują cały świat?
                  • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:17
                    hyhyhyhy naiwna matko
                    • gryzelda71 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 07:10
                      Naiwna bo?
            • milva24 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:11
              Pewnie, że widziałam ale ja nie piłam.
              • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:08
                No wspaniałe, gratuluje. Na pewno bardzo wiele to zmieniło w twoim życiu, gdybys wypiła piwo 2 miesiące przed 18 urodzinami, na pewno byłabyś teraz na dnie.
                • milva24 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 19:00
                  Może nic to nie zmieniło, udowadniam tylko, że wszyscy przed 18 rokiem życia piją alkohol.
                  • milva24 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 19:01
                    *nie wszyscy oczywiście
                  • rosapulchra-0 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 20:46
                    Tyle że.. nic nie udowodniłaś.
                    • milva24 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 21:27
                      ?
                    • yuka12 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:02
                      Rosa w moim otoczeniu bylo naprawde malo osob, ktore upijaly sie w wieku 16 lat i jeszcze mniej, ktore uprawialy seks (albo przynajmniej robily to bardzo prywatnie). Blokowisko, zwykle liceum.
                      Powiedzmy, ze w latach 80 mielismy zdziebko inne problemy.
                      • rosapulchra-0 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:27
                        W moim również i co w związku z tym?
                      • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:33
                        ale po pierwsze - kto tu mowi o upijaniu się? Czy o uprawianiu seksu.
                        Sporadyczne wypicie alko na imprezie przez młodzieńca 17-letniego to żaden skandal.
                        • gryzelda71 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 07:14
                          A czy ktoś pisze,ze to skandal? Nie wiem skąd to hyhyhy.
                          • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 14:22
                            ależ to nie było do ciebie
    • 35wcieniu Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:18
      Prawde. Nie zabranialabym chociaz oczywiscie mialabym nadzieje ze zachowa umiar i rozsadek.
    • oqoq74 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:19
      Wolę prawdę niż kłamstwo.
      Mam nadzieję, że mój syn będzie wolał powiedzieć prawdę, niż wymyślać niestworzone rzeczy. Gdyby powiedział prawdę, nie wiem czy bym puściła. A jeśli tak, to tylko pod warunkiem, że po niego ktoś z nas przyjedzie i nie będzie szwendać się sam po nocy.
      • oqoq74 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:22
        Dodam, że mój syn na razie zarzeka się, że nie będzie pił alkoholu. Nawet to nagrałam, żeby mu to odtworzyć w odpowiednim momencie smile
      • jola-kotka Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:46
        Hehe to bardzo ooplacalne to mowienie prawdy ci jest " nie wiem czy bym puscila" nie puscilabys i nigdy wiecej prawdy bys nie uslyszala.
        • oqoq74 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 20:46
          Skąd Ty możesz wiedzieć co bym zrobiła? Jak na razie nie mam problemów z dogadaniem się z własnym dzieckiem.
          • jola-kotka Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 23:24
            No napisalas chyba " nie wiem czy bym puscila" z tad wiem.
            • oqoq74 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 07:26
              Z tego wynika tylko tyle, że na tą chwilę nie wiem.
    • leyre2 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:22
      16-17 latkowi nie zabranialabym napic sie alkoholu na urodzinach kolegi. Jesli kolegi bym nie znala to chcialabym jednak najpierw numer telefonu do jego rodzicow i adres. Poza tym kazdy raczej and swoje dzieci wiec wie czy i w jakim stopniu moze im zaufac.
      • feliz_madre Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:38
        leyre2 napisał(a):

> 16-17 latkowi nie zabranialabym napic sie alkoholu na urodzinach kolegi.

Serio? Córka Ci mówi, że idzie na 16-urodziny, gdzie bedzie 20 osob, ktorych nawet nie znasz, bez nadzoru dorosłych, a Ty jej mówisz, że jak chcesz to się tam napij???
        • leyre2 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:49
          Moja corka ma prawie 16 lat i jak na razie nie chodzi na takie imprezy, pewnie dlatego ze jej znajomi takich nie urzadzaja ale kieliszek wina czasem wypije okazjonalnie. Gdyby jednak szla na impreze w wieku 16-17 lat to nie ludzilabym sie ze sie nie napije alkoholu wiec nie zabranialabym bo to przynosi czesto odwrotny skutek do zmierzonego.
    • barattolina Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:26
      Prawdę. Zabronić można zawsze, tylko co to da. Jak będzie chciał to i tak się napije.
      Skąd ma kasę na alkohol?
      • feliz_madre Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:33
        Każdy znany mi nastolatek ma swoją kasę. Większość dostaje kieszonkowe, zawsze wpadnie coś od dziadków czy chrzestnych, ale znam i takich, co sobie dorabiają.

Mnie raczej meczy kto im to sprzedaje, okazuje się, że zawsze się znajdzie jakieś starsze o rok dwa rodzenstwo, znajony, kolega albo w ostatecznosci żulik - odpalają mu za zakupy jedno piwo albo jakaś kasę...
        • 35wcieniu Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:41
          Zwykle po prostu grupa jest zroznicowana wiekowo, tzn sa w niej osoby ten rok czy dwa starsze wiec problemu nie ma. A z wlasnych doswiadczen moge np. powiedziec ze mialam legitymacje szkolna z przerobiona data urodzenia big_grin ale nie wiem jak teraz, legitymacje sa pewnie w postaci jakiejs karty czy cos?
          • ruscello Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:55
            Teraz (i jakiś czas temu) nie wszyscy sprawdzają datę urodzenia na dowodzie tymczasowym wink
        • jola-kotka Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:49
          Jesli impreza u kogos w domu to pewnie rodzice tego co organizuje. Ja jak robilam imprezy usiebie w domu to kupowal mi ojciec.
        • barattolina Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 19:11
          No okej. Ma swoją kasę, ale chyba nie na alkohol. Trzeba mu to uświadomić. Jak się powtórzy pijaństwo zabrałabym kieszonkowe. Serio. Może to drastyczne, ale póki młody jest na waszym utrzymaniu musi grać wg waszych zasad. Przyjście do domu w stanie wskazującym i to w tym wieku to nie jest banał. To jest złe. Z definicji.

• rosapulchra-0 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 20:50
            W jakim wieku masz dzieci?
          • jola-kotka Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 23:24
            Hahaha
    • saszanasza Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:31
      Prawdę, wolałabym prawdę, znając życie na pewno nie wracałby z takiej imprezy sam (bez wzgledu na swoj stan), mój maż by po niego pojechał i na pewno syn zostałby pouczony o konsekwencjach picia alkoholu i o tym, że jako rodzice nie popieramy picia w tym wieku, ale liczymy na jego dojrzałe podejscie i zdrowy rozsądek w tej kwestii. Natomiast koniecznie musiałabym znać adres tego kolegi i jego dane personalne. Od pewnych rzeczy trudno jest ustrzec dziecko, ale można minimalizować konsekwencje.
    • wilan.an Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:40
      W tym wieku chodziłam na imprezy, piłam piwo i kłamałam bo innej opcji nie było. Więc wybieram prawdę. Proszę o naładowanie komórki, ubera czy inne mytaxi i tyle. Zapewniam że jak będzie potrzeba to do mnie jak w dym i już.
      • drinkit Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:18
        Podpisuje sie. Bo coz innego mozna zrobic? W tym wieku pilam alkohol, popalalm fajki i inne takie. Znam zycie.
    • mdro Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:43
      Nic. Poza tym zależy od stopnia upojenia, w przypadku lekkiego wcięcia kompletnie nic, w przypadku ostrzejszym gadka umoralniająca w typie "lepiej przenocuj, nie pałętaj się pijany, ew. bierz taksówkę".

A przy wychodzeniu nie wymagałam zapewnień, że nie będzie pił alkoholu, do głowy by mi to nie przyszło. O paleniu (rozumiem, że nie o papierosy Ci chodzi) mieli pogadanki w rodzaju "w Polsce nie ma 100% pewnego towaru, nie ryzykuj" i mam nadzieję, że dotarło. I piszę to z perspektywy matki ponad dwudziestolatków, czyli te kwestie mam już za sobą. Raczej ubolewam obecnie, że za mało imprezują...
      • mdro Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:45
        A, od niepełnoletnich wymagałam zostawienia adresu i drugiego kontaktowego numeru telefonu (gospodarz, inny kolega, który tam będzie).
    • alpepe Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:49
      Pytanie, jak pijany? W ub. roku moja córka zrobiła imprezę na Halloween, 15 lat, 11 osób, o ile dobrze pamiętam, płci obojga. Jakiś alkohol tam był, ja byłam ok. 23, towarzystwo było lekko wstawione, ekscesów nie było, o 10 następnego dnia wszystko było wysprzątane i towarzystwo w drodze do domu. A sądząc po ilości butelek, które na szczęście finalnie pozabierali z sobą, alkoholu było dużo.
      • alpepe Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:51
        i jeszcze miałam maile od wszystkich rodziców, że wiedzą, że mnie tam nie będzie i towarzystwo będzie pozostawione samemu sobie i za ew. uszkodzenia odpowiadają.
      • niktnaprawdewazny0 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:47
        No nie wiem czy masz się czym chwalić...
        • alpepe Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:05
          A ja wiem. Długo się zastanawiałam, żeby było ciekawiej, czy się zgodzić, ja na imprezy jako nastolatka nie chodziłam raczej i nigdy w życiu nie byłam pijana. Ale też u mnie w domu rodzinnym nikt nie demonizował alkoholu, a piło się symbolicznie z okazji Sylwestra, imienin, ot, butelka wina na 4 osoby, rozpusta. Barek był stale pełen, bo się nie piło.
        • alpepe Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:07
          i jeszcze jedno, byłam zła, bo młodzież mi wypiła bardzo fajne lekkie białe wino, a zostawili czerwone wytrawne ojca moich dzieci. Nie poszłam na to, by kupić im alkohol, przynieśli z domu od rodziców, rodzeństwo im kupiło, nie wnikam. Nikt nie był pijany na tyle, by wymiotować i stracić panowanie nad sobą.
          • naturella Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:50
            No mi byłoby wstyd, jakby 15-latki u mnie w domu piły alkohol uncertain jak w jakiejś melinie. Nie pozwoliłabym na nie nadzorowaną imprezę.
            • rosapulchra-0 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 16:14
              Chyba znasz tylko jeden, patologiczny sposób picia alkoholu. Z domu go wyniosłaś? To nie wstyd, zapewniam.
            • alpepe Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 16:23
              Cóż, nie odpowiadam za czyjeś wyobrażenia na temat melin, brak mi wiedzy, bo nigdy nie byłam, ale opowiadaj, zaczyna się ciekawie, co robiłaś w melinie? Bo u mnie nastolatki ozdobiły mieszkanie na imprezę halloweenową i były poprzebierane, w melinach też tak jest? Bardzo mnie rozśmieszyło trzech supermanów w kostiumach, jak poszłam po 22 zobaczyć, czy wszystko ok.
    • sasha_m Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:51
      Karą byłby czasowy zakaz imprez.
      Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie mógł pójść na imprezę, bo zaufania nigdy do tej pory nie zawiódł, więc nie ma potrzeby kłamać. Zresztą jest rozsądny i wie, że ze względów bezpieczeństwa ja chcę wiedzieć, gdzie go szukać. Jeśli wraca na noc do domu, to nie pije w ogóle lub pije kieliszek wina, wódki albo jakiegoś szota (ale nigdy alko od niego nie czułam), jeśli nie wraca, to pije więcej. Wiem, bo potem opowiada, jak było. To pierwsze eksperymenty 16-latków z alkoholem i bywa i śmieszno i straszno. A skąd małolaty mają alkohol? Starsze rodzeństwo jest bardzo usłużne, zawsze i bez wyjątku. Mój ma starszego brata, ale obydwaj zarzekają się, że absolutnie, wykluczone, nigdy mu jeszcze nie kupił. Ale kto ich tam wie, jakie mają tajemnice wink

• ruscello Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 15:54
      Oczywiście, że opcja pierwsza. Chodziłam na imprezy w liceum i przeżyłam. Piłam sporadycznie, bo alkohol nie był zakazanym owocem. Ode mnie oczekiwano, że powiem, gdzie jestem; będę mieć telefon; zorganizuję sobie bezpieczny powrót. Patrząc po znajomych, takie podejście rodziców było najlepsze.
    • ewa_mama_jasia Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:00
      Jeszcze nie wiem. Mam nadzieję, ze jak się taka przecz stanie, to będę wiedziała i zareaguję mądrze. Oczywiście mam również nadzieję, że się nie stanie (czyli nie będzie wracał pijany, nie będzie kłamał, nie będzie łaził na imprezy do ludzi, których nie znam). Co prawda nadzieja matką głupich, ale jak mówi przysłowie, każda matka kocha swoje dzieci......
      • feliz_madre Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:32
        ewa_mama_jasia napisała:

> nie będzie łaził na imprezy do ludzi, których nie znam

Znasz wszystkich znajomych swojego syna??? To chyba niemożliwe, chyba, że ma ich bardzo mało. Wystarczy, że pójdzie do liceum - nowa klasa, prawie 30 osób, pierwszy wyjazd integracyjny dla całego rocznika - i już kolejnych sto poznanych, pójdzie na imprezę i tam pozna znajomych z sąsiedztwa lub kuzynów swojego kolegi z klasy... Serio liczysz, że będziesz kontrolować wszystkie znajomości?
        • ewa_mama_jasia Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:41
          A co, tak źle mieć nadzieję na przyszłość? Od razu muszę przewidywać, że będzie wracał pijany, z imprezy o której nie wiem i będzie kłamał? Wyrwałaś z kontekstu. Przeczytaj wszystko. A właściwie możesz tylko jedno zdanie, na początku - ze jeszcze nie wiem. Nie mam zamiaru się kłócić. Liceum dopiero za 2 lata, dzieciak ma 13cie. Do określonej przez Ciebie granicy jeszcze 3 - 4. Nie wiem, co będzie i jak będzie. Do jakiej szkoły pójdzie, z jakimi ludźmi itd.
    • kosmos_pierzasty Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:07
      Wolałabym prawdę i bym puściła.
      Karę bym raczej odpuściła, ale rozmowy nie.
    • koza_w_rajtuzach Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:10
      Moi rodzice pozwalali naszej trojce pić w tym wieku. W ogóle nigdy nie był nam broniony dostęp do alkoholu i nawet gdy jako szkrab chciałam skosztować, to nie zabraniali mi. Matka zawsze twierdziła, że zakazany owoc kusi najbardziej. I wiesz co? Miała rację. Z siostrą jesteśmy całkowitymi abstynentkami, nie lubimy alkoholu, brat okazyjnie coś tam wypije. Kiedyś jako dziecko popłakałam się, bo byliśmy na Sylwestrze u rodziny i nie dostałam szampana (tak jak zawsze), więc matka poprosiła, żeby mi jednak trochę dali tongue_out.
      Moi rodzice chlali jako małolaci, ale robili to po kryjomu. Ja kilka razy jako nastolatka (niedorosła) piłam, ale do 18-tki mi się to znudziło i nawet na swoich 18-tych urodzinach nie piłam alkoholu.
    • gaskama Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 16:25
      Chyba nie będę świeciła przykładem dobrej matki. Ja w tym wieku pijałam alkohol, mój mąż też. Większość naszych znajomych też. Teraz wszyscy są ludźmi dobrze zarabiającymi, po studiach, z rodzinami, dziećmi. Nie znam nikogo, kto by się stoczył. Wiele zależy od dziecka. Mój syn jest z gatunku spokojnych. Ale … piwo mu wolno poić z nami oficjalnie, lampkę wina też do obiadu wypije. Jak szedł na swoją pierwszą imprezę, o której wiedział, że będzie alkohol, to umówiliśmy się, że nie będzie pił wódki, tylko piwo. Wódkę pierwszy raz przy nas, by zobaczył, jak na nią reaguje. Syn nie wytrzymał na imprezie do końca, wszyscy byli skuci, więc źle się czuł. Wrócił do domu rozkosznie wesoły (wypił po raz pierwszy w życiu dwa duże piwa). Poszedł bez dyskusji spać. To było pół roku temu i się nie powtórzyło. Może za rok lub dwa zrewiduję swoje poglądy, ale ja nie wierzę, że rodzice mają duży wpływ na takiego konia. Można mieć nadzieję, że się młodemu człowiekowi przekazało trochę wiedzy i rozsądku i że nie zrobi czegoś głupiego.
      • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:21
        Nie pilam nic do 18, kiedy to wypilam toast. Potem po studiach zaczelam pić wino do obiadu. Dla mnie pijace nastolatki to patologia. Znam takiego 15 latka co juz go karetka na SOR wiozla. Znam tez wielu dorosłych alkoholików ktorzy zaczeli pic jako nastilatki. Mialam zajecia z arte terapiu dla alkoholikow w psychiatrycznym szpitalu.
        Cibym zrobila z nastolatkuwm. To nie wiem. Ale rodzicom należy sie kara.
        • kropkacom Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:27
          Karetki wożą i dużo młodszych pijących.

Osobiście doceniłabym szczerość. W tym przypadku. I chociaż uważam, że alko jest dla starszych to jednak doceniłabym.
        • triss_merigold6 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:52
          Nie pilam nic do 18, kiedy to wypilam toast.
          Może przynajmniej blanty paliłaś?
          • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 18:15
            Nie palilam nic. A co to blanty?
            • triss_merigold6 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 18:19
              Nic, nic. To dlatego jesteś taka spięta, zasadnicza i nie podoba ci się dzisiejsza młodzież, ani żadna inna młodzież.
              • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:18
                Podoba mi sie mlodziez, ktora nie pije, ma pasje i cel w zyciu. Tak wiem. Takiej jest mniejszosc. Nie na darmo na zachodzie mowi sie, ze Polak to pijak. Skad sie to niby wzielo? Pewnie sie na nas uwzieli.
                • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:23
                  wyluzuj. Polak pijak, Rusek pijak, Francuz i Hiszpan to już w ogóle pijak nad pijaki - codziennie butelka wina do kolacji, a o tych z Bałkanów to lepiej nie mówić!
                  • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:27
                    Tylko Rosjanie i Polacy maja opinie pijakow na Zachodzie.
                    • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:36
                      o ludzie, dajże już spokój. Masz jakąś traumę z dzieciństwa, czy co?
                      • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:53
                        Skadze. Czesto latam na zachod i czesto slysze ten tekst. W zartach ale z nutka ironii. Taka prawda. Widac to nawet tutaj prawie wszyscy pili lub pija za duzo.
                        • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 10:00
                          nie wiem dokąd latasz, ale poleć może do takiej Irlandii. Albo do Szwecji.
                          • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 18:06
                            Glownie do Stanów i na poludnie Europy na wakacje
                    • leyre2 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:58
                      Ale nie dlatego ze 17-latki napija sie alkoholu. Mlodziez w tym wieku na calym swiecie probuje, to jest normalne i nie sprawia ze staja sie alkoholikami. Niepotrzebne jest robienie wokol tego niezdrowej atmosfery, demonizowanie zamiast rozsadnego zdeowego podejscia. Dzieci obserwujac rodzicow i jesli widza ich pijacych alkohol jednoczesnie zachowujacych umiar i nie robiacych rzeczy ktorych musieliby sie wstydzic to szansa ze dzieci zachowaja sie ppdobnie jest duza. Ja nie zabraniam (oczywiscie w odpowiednim wieku) jednoczesnie oczekuje zachowania umiaru tak aby byc swiadomy i zdolnym kontrolowac to co dzieje w otoczeniu. Mlodych ludzi nalezy tez poinformowac o zagrozeniach jakie naduzywanie alkoholu moze powodowac czyli uzaleznienie, utrate kontroli,,problemy ze zdrowiem itp.
                    • kolpik124 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 07:21
                      Masz jakiś kompleks Zachodu? Ostateczny autorytet i arbiter elegantiarum? Może zastosuj złotą czcionkę i podkreśl różowym szlaczkiem gdy piszesz to słowo big_grin
                      • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:32
                        Nie, ale widze roznice. Ostatnio jeden z profesotow UW powiedzisl w TV, ze mentalnie jestexmy jakies 60 lat do tylu w porownaniu z zachodem. Trudno sie nie zgodzic.
                        • kolpik124 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:42
                          nasz na myśli te stada zarzyganej i zaćpanej zachodniej licealnej młodzieży leżącej bez przytomności na uliczkach kurortów Kavos i Malii? rzeczywiście, mentalnie są lata świetlne przed nami big_grin

a może chodzi ci o nieco starszą zachodnią młodzież imprezujaca na wieczorach kawalersko-panienskich w Krakowie albo w Gdańsku?
                          • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 18:07
                            To brytyjska patologia. Nasza zapijaczona mlodziez to też patologia. Wszystko jest kwestia proporcji.
                        • kolpik124 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:42
                          nasz na myśli te stada zarzyganej i zaćpanej zachodniej licealnej młodzieży leżącej bez przytomności na uliczkach kurortów Kavos i Malii? rzeczywiście, mentalnie są lata świetlne przed nami big_grin

a może chodzi ci o nieco starszą zachodnią młodzież imprezujaca na wieczorach kawalersko-panienskich w Krakowie albo w Gdańsku?
                        • triss_merigold6 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:49
                          Z ktorym Zachodem: z Hiszpanią, która do połowy lat 80-tych była zatechłą frankistowską prowincją; Portugalią z jej ubogimi wioskami rybackimi; Włochami z ich konserwatywnym mafijnym południem czy może w porównaniu ze Skandynawia, która pędzi bimber i chla do nieprzytomności na promach?
                          Profesorami UW bym się nie sugerowała, bywają sympatyczni ale wielu jest mocno zakurzonych w swojej borejkowszczyznie.
                          • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 10:02
                            może z Irlandią, gdzie 60 lat temu chadzano boso. Cudne są takie wywody.
                            • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 22:19
                              Poszukaj lepszego przykladu. Na pewno znajdziesz.
                          • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 18:08
                            Zabolalo?
                            • triss_merigold6 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 18:50
                              Nie rozumiem co miałoby mnie zaboleć. Nie mam kompleksów w stosunku do mitycznego Zachodu.
                              • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 22:21
                                Ja tez nie. Widze natomiast zapoznioną polską mentalność.
                    • triss_merigold6 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:56
                      Och, to spadek po pr- rze robionym Polsce przez ten kwiat emigracji z lat 70- tych i 80- tych. Zresztą, tuż po otwarciu granic UE w 2004 r. w skladzie fal emigrantów i migrantów zarobkowych, też nie dominują intelektualiści tylko proste chłopaki i panie na zmywak, co to zamieszkają w basement i będą jeść psią karmę, żeby było taniej.
                      • rosapulchra-0 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 16:16
                        Za to sam kwiat inteligencji i kultury został w Polsce, co widać po twoich wypowiedziach, dulska big_grin
                    • arwena_11 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 18:10
                      Wiesz co - a dla mnie najwięcej piją Szwedzi - jak przyjadą do Europy. Nadrabiają zakazy u siebie. Normalnie jak spuszczeni z łańcucha.
                      • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 22:23
                        No cóż. A dla mnie polska młodzież i matki z tego forum big_grin
            • sasha_m Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 18:22
              Masz dzieci?
              • triss_merigold6 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 18:24
                Kobieta podobno pracuje z dziećmi, wedle fantazji, młodszymi, nastoletnimi, w kilkusetosobowych grupach. big_grin
                • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:28
                  Wedle fantazji ucze dzieciaki od klasy 0 do gimnazjum.
              • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:25
                Tak. Prawoe 15 latka. Trenuje codziennie. Nie zapali, nie wypije i nie zje zadnego swinstwa. Zdyscyplinowany i nastawiony na cel. Chatakter po matce.
                • sasha_m Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 07:13
                  To życzę Ci, abyś nie przeżyła rozczarowania. Ale jeśli jednak Cię to spotka, nie zaliczaj swojego dziecka do patologii, bo zrobisz mu krzywdę.
                  • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:34
                    To juz nie dziecko. To nasrokatek. Krzywde to on juz sam może sobie teraz zrobic. Moj wpływ na jego wychowanie jyz sie skonczyl.
                    • rosapulchra-0 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:45
                      Nasrokatek? Co to za odmiana?
                      • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 18:10
                        big_grin skorygowany nastolatek.
                    • triss_merigold6 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:51
                      Ale nie skończyła się Twoja i ojca dziecka, o ile taki istnieje, odpowiedzialność prawna.
        • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:21
          uświadomcie mnie proszę jaka to jest ta magiczna granica pomiędzy 17,5 lat a 18, że nagle alkohol przestaje być niebezpieczny i można go bez problemu pijać? coś się dzieje wtedy z młodzieńczym organizmem?
          • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:26
            Nic. Odpowiedzialność karna sie zmienia oraz fakt ze jak pije to niech sam zarabia na alkohol. Oficjalnie staje sie dorosly.
            • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:37
              a 17-latek nie może wg ciebie sam zarobić na cokolwiek? Pobudka fogito, jakaś zdewociała stara bibilotekara z ciebie wychodzi
              • fogito Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:55
                A ilu takich znasz? Większość i w dniu 18 urodzin nic nie umie i nie zarabia. Ale formalnie dowód dostaje. I stad ta granica
                • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 10:03
                  mujborze szumiący, całkiem sporo! Pracują dorywczo w knajpach, kinie...i Ty pracujesz z młodzieżą?
                  • fogito Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 18:12
                    Tak. Stad wiem, ze niewielu pracuje przed 18 w porównaniu z młodzieżą w USA np.
      • sasha_m Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:40
        gaskama napisała:

> Może za rok lub dwa zrewiduję swoje poglądy, ale ja nie wierzę, że rodzice mają duży wpływ na takiego konia. Można mieć nadzieję, że się młodemu człowiekowi przekazało trochę wiedzy i rozsądku i że nie zrobi czegoś głupiego.
        >

Dokładnie tak. Trzeba kłaść do głowy wiedzę i liczyć, że w odpowiednim momencie z niej skorzysta. Natomiast zabranianie czy wymuszanie obietnic służy tylko poczuciu psychicznego komfortu rodziców.
    • cosinuss Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:25
      17 letniego syna mojej koleżanki przyprowadzili do domu z imprezy rodzice kolegi. o 3 w nocy. Zarzyganego i pijanego. Wspólnymi siłami dotaszczyli go do łóżka gdzie zaległ do południa. Sprawdzała czy się nie dusi wymiotami itp. No i jak wstał i ogarnął ogrom zniszczenia i zobaczył siebie w lustrze, to przyznam wyciągnął wnioski. Spakował pościel i wyniósł na śmietnik, z kieszonkowego kupił nową kołdrę. Wyprał dywan itp. To było 10 lat temu i więcej go pijanego nie widziała.
      • strasznymruk Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:57
        cosinuss napisał(a):
        To było 10 lat temu i więcej go pijanego nie widziała.

Mądry syn.
        Jak popił, to nie wracał do domu, żeby go mamusia nie zobaczyła pijanego big_grin
    • greenbutterfly Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:31
      A ty co zrobilas? wink
      • feliz_madre Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 20:12
        Powiedział prawdę, więc doceniłam. Długo rozmawialiśmy, wytłumaczyłam jak się różni szybkość reakcji na wódkę a jak na piwo. Jak ważne jest to, aby pilnować swojego kieliszka i nie mieszać alkoholu. Jak ludzie reagują po alkoholu, jak puszczają hamulce, wkrada się brawura, niektórym rośnie poczucie humoru innym agresja, a niektórych upadła. Człowiek po alko staje się słabszy, bardziej podatny na wpływy, czasem robi rzeczy, których nie chce. I że od alkoholu sto razy gorsze są dopalacze i od tych niech ma się trzymać z daleka. Teoretycznie przyjęłam do wiadomości, że coś wypije, ale powiedziałam, że wolałabym, żeby nie. Niech obserwuje swoich kolegów, jak alkohol działa na ludzi, jak się zachowują, i oceni trzeźwym okiem czy warto. Ale wtedy do akcji wkroczył mój mąż i powiedział, że absolutnie, nie ma takiej możliwości, żeby 16-latek dostał przyzwolenie na picie na imprezie, na której jest 20 równolatków bez nadzoru i opieki. Dostał więc możliwość - albo jedzie i nie pije, albo nie jedzie. Jeśli zależy mu na kontaktach towarzyskich, to niech jedzie i się dobrze bawi - do tego nie trzeba wódki i piwa. Dostał pozwolenie żeby zostać do 23, ale miał zapowiedziane, że tata po niego pojedzie, żeby nie wracał sam i wyczuje czy coś pił. To był sprawdzian i dostał od nas kredyt zaufania. Wrócił bardzo zadowolony, poznał nowych ludzi, nie pił, ale po powrocie zadał właśnie takie pytanie - jak zareagujemy, gdy wróci któregoś dnia pijany.
        Odpowiedziałam, żartem - że w zależności od wieku - jak będzie miał 18 lat, to mu pościelę łóżko, a rano podam herbatkę i zapytam jak się czuje. Jak przed 17 urodzinami - wstrzymam kieszonkowe - bo nie będę sponsorowała używek. Między 17-18 nie wiem, bo wiem, że wtedy będzie wysyp osiemnastek uncertain
        • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:29
          brawo, świetnie wybrnęlliście. Syn dobry chłopak, pozazdrościć smile

mogłaś napisać konkternie, że syn ma 16 lat a nie 17, bo to dośc duża różnica właśnie np. w kontekście klasowych 18-tek
        • jola-kotka Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 23:29
          Nastepnym razem bedzie szedl pograc do kumpla twoj maz glupio zrobil bardzo glupio.
          • gryzelda71 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 08:37
            Tak tak i w drodze ze szkoły do domu zacznie popijać
            • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 10:04
              big_grin
        • barattolina Re: Nastolatek i alkohol 03.10.18, 14:11
          Wg mnie wzorowa reakcjasmile) Gratuluję wybrnięcia z sytuacji i trzymam kciuki za dalszy rozwój wypadków.
    • strasznymruk Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 17:55
      feliz_madre napisała:
      niespełna 16/17-letni,

Albo niespełna szesnastoletni albo niespełna siedemnastoletni.
    • zurekgirl Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 18:10
      Zdecydownanie wybieram prawde. Przed impreza przeprowadzam rozmowke wychowawcza, ze ja wszystko rozumiem, ale dla wlasnego bezpieczenstwa prosze pilnowac swojego drinka, zachowac umiar, obserwowac towarzystwo i jak zacznie sie robic nieciekawie, to zamawiac czym predzej taksowke i wracac do mamusi.
    • frey.a86 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 19:52
      Jak miałam trochę ponad 16 lat to rodzice nie puścili mnie na sylwestra do kolegi ze szkoły. Tzn. po dłuższych negocjacjach puścili, ale zapowiedzieli, że ojciec przyjedzie po mnie punkt 23 (w sylwestra!!) i wejdzie na górę. Ponieważ nie zniosłabym takiego upokorzenia to nie poszłam wcale. W efekcie do 19 albo 20 roku życia ściemniałam aż miło, nigdy nie wiedzieli gdzie naprawdę byłam. Także nie wiem, czy zakazy to dobry pomysł.
      • piekna_remedios4 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 22:31
        mój tak zrobił big_grin ale chwilę po północy. Na szczęście towarzystwo było wyrozumiałe i nie zostałam wyklęta, a tata też był juz lekko "po" także wyszło nie najgorzej. Zakazy są na nic.
    • fornita111 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 20:36
      Mlodosc musi sie wyszumiec, rodzice sie musza strachu najesc, nie ma przebacz. O synow i tak mniej bojno niz o corki wink
      • rosapulchra-0 Re: Nastolatek i alkohol 02.10.18, 21:08
        Kolejny krzywdzący stereotyp. Poczytaj sobie wątek banksi.
        • fornita111 [...] 02.10.18, 22:57
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka