Dodaj do ulubionych

Inwazja biedronek

14.10.18, 11:05
Siedzą gromadnie na drzwiach i oknach. Cisną się do domu.
Ohydztwo.
Co skutecznie zastosować?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:20
      To azjatycka odmiana, agresywna i bardzo szybko rozwijająca się. Pewnie jakieś "psiki" na owady będą skuteczne.
      • chyba.ze Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:23
        Odkurzacz chyba będzie najskuteczniejszy, tylko co zrobić potem z zawartością worka?
        • piekna_remedios4 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:43
          Wyrzucić? Cóż za pytanie
    • kropkacom Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:29
      Uszczelnić dom, mieszkanie, na okna siatki. To co w domu wciągnąć odkurzaczem. Worek od odkurzacza na śmietnik.
      • chyba.ze Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:34
        Siedzą chmarą na drzwiach, każde ich otwarcie skutkuje wlatywaniem do domu. Przed drzwiami siadają na włosach, ubraniu, ukrywają się w suszącym praniu. Nigdy tego paskudztwa tyle nie bylo. Śmierdzą.
        Jeszcze ktoś tak ma?
        • kropkacom Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:39
          Siatka na wszystkich drzwiach i odkurzać wszystko co dostanie się do domu. Czekać aż się zmieni pogoda.
        • gama2003 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:40
          One podobno gryzą boleśnie i bywa to niebezpieczne dla uczulonych. Paskudne i natrętne, bo szukają schronienia przed zimą. W Azji siedzą w plenerach a u nas podobno po chałupach chcą zimować.
          Dom tesciow dwa dni atakowały, ale zrezygnowały na szczęście. Teść twierdzi, że mamunia 😉 im się nie spodobała.
          • mid.week Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 12:26
            big_grin big_grin big_grin
        • fuzja-jadrowa Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 14:09
          Tak, u mnie tez jest ich duzo, pchaja sie do domu, siadaja na praniu. Upierdliwe sa ogolnie.
      • tmk123 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 19:00
        kropkacom napisała:

> Uszczelnić dom, mieszkanie, na okna siatki. To co w domu wciągnąć odkurzaczem.
        > Worek od odkurzacza na śmietnik.

A z worka w śmietniku wyjdą sobie szczęściwe...
        Worek i utopić np. wrzucić do kibla
    • piekna_remedios4 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:42
      Nienawidzę tych robali. U mnie wylatują od strony ogrodu, w ciągu dnia nie otwieram nieomoskitierowanych okien a to co wleci wciagam odkurzaczem. Obrzydlistwo.
    • lucyjkama Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:58
      Eeeetam jak inwazja. Widziałam jedną jedyną sztukę. Wcześniej z miesiąc nie widziałam żadnej.
    • mamolka1 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 12:26
      Od kilku lat wiosną i jesienią - masakrycznie dużo. One gryzą i śmierdzą. Wyczaiłam, że bunkrują się w ramach okiennych i systematycznie funduję im powódź..
    • barattolina Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 13:28
      Ja tez mam. Chyba 10 było. Nic z nimi nie zrobiłam. Same uschły po kilku dniach.
    • boo-boo Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 18:56
      Siatki w oknach. To co mi zdążyło wpaść odkurzaczem wciągnęłam i potem worek do śmieci.
    • hanusinamama Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 11:10
      A ja sie zastanawiałam czemu ma taki nalot kosów w ogrodzie. Tzn zawsze było sporo ptaków ale teraz okupują nawet taras. Córka powiedziała ze podchodzą pod sciane tarasu i czegos szukaja...okazało sie ze północnej scianie tuz przy podłodze tarasu az czerwono od tych biedrnek. Po 2 nalotach kosów nic nie zostało. Ale musze pilnowac czy do domu nie właża bo chyba szukaja miejsca na zimowania. Ja robaczki lubie, nie knębie ale te to jest obcy gatunek w PL. Nie dosc ze gryzą ludzi to wypieraja naszą rodzimą biedronkę.
      • boo-boo Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 13:44
        Trzeba było widzieć co miałam tydzień temu w sypialniach...- weszłam i oniemiałam - z 50 minimum w każdym pokoju. Szybko okna musiałam zamykać. Czegoś takiego nie widziałam. Za oknami chmary biedronek. Dzień akurat upalny był. Musiałam na szybko siatki w oknach zakładać.
      • jak_matrioszka Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 13:57
        hanusinamama napisała:

"Ja robaczki lubie, nie knębie (...)"

Czego im nie robisz? Albo inaczej, jak by wygladało gdybyś jednak knębiła?
        • hanusinamama Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 20:26
          Nie gnębie...sorry. Nie gnębie robaczków. Nie zabijam pająków, pszczół, bąków, żuków. Jak mi osa nie robi gniazda blisko domu to tez nie przeganiam.
          • jak_matrioszka Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 20:30
            Aha, ładnie z twojej strony smile
            Ja też wiekszość robaczków lubie, nie aż tak żeby głaskać, ale lubie i kwiatki im sieje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka