chyba.ze 14.10.18, 11:05 Siedzą gromadnie na drzwiach i oknach. Cisną się do domu. Ohydztwo. Co skutecznie zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:20 To azjatycka odmiana, agresywna i bardzo szybko rozwijająca się. Pewnie jakieś "psiki" na owady będą skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:23 Odkurzacz chyba będzie najskuteczniejszy, tylko co zrobić potem z zawartością worka? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:29 Uszczelnić dom, mieszkanie, na okna siatki. To co w domu wciągnąć odkurzaczem. Worek od odkurzacza na śmietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:34 Siedzą chmarą na drzwiach, każde ich otwarcie skutkuje wlatywaniem do domu. Przed drzwiami siadają na włosach, ubraniu, ukrywają się w suszącym praniu. Nigdy tego paskudztwa tyle nie bylo. Śmierdzą. Jeszcze ktoś tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:39 Siatka na wszystkich drzwiach i odkurzać wszystko co dostanie się do domu. Czekać aż się zmieni pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:40 One podobno gryzą boleśnie i bywa to niebezpieczne dla uczulonych. Paskudne i natrętne, bo szukają schronienia przed zimą. W Azji siedzą w plenerach a u nas podobno po chałupach chcą zimować. Dom tesciow dwa dni atakowały, ale zrezygnowały na szczęście. Teść twierdzi, że mamunia 😉 im się nie spodobała. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 14:09 Tak, u mnie tez jest ich duzo, pchaja sie do domu, siadaja na praniu. Upierdliwe sa ogolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk123 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 19:00 kropkacom napisała: > Uszczelnić dom, mieszkanie, na okna siatki. To co w domu wciągnąć odkurzaczem. > Worek od odkurzacza na śmietnik. A z worka w śmietniku wyjdą sobie szczęściwe... Worek i utopić np. wrzucić do kibla Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:42 Nienawidzę tych robali. U mnie wylatują od strony ogrodu, w ciągu dnia nie otwieram nieomoskitierowanych okien a to co wleci wciagam odkurzaczem. Obrzydlistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 11:58 Eeeetam jak inwazja. Widziałam jedną jedyną sztukę. Wcześniej z miesiąc nie widziałam żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 12:26 Od kilku lat wiosną i jesienią - masakrycznie dużo. One gryzą i śmierdzą. Wyczaiłam, że bunkrują się w ramach okiennych i systematycznie funduję im powódź.. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 13:28 Ja tez mam. Chyba 10 było. Nic z nimi nie zrobiłam. Same uschły po kilku dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Inwazja biedronek 14.10.18, 18:56 Siatki w oknach. To co mi zdążyło wpaść odkurzaczem wciągnęłam i potem worek do śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 11:10 A ja sie zastanawiałam czemu ma taki nalot kosów w ogrodzie. Tzn zawsze było sporo ptaków ale teraz okupują nawet taras. Córka powiedziała ze podchodzą pod sciane tarasu i czegos szukaja...okazało sie ze północnej scianie tuz przy podłodze tarasu az czerwono od tych biedrnek. Po 2 nalotach kosów nic nie zostało. Ale musze pilnowac czy do domu nie właża bo chyba szukaja miejsca na zimowania. Ja robaczki lubie, nie knębie ale te to jest obcy gatunek w PL. Nie dosc ze gryzą ludzi to wypieraja naszą rodzimą biedronkę. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 13:44 Trzeba było widzieć co miałam tydzień temu w sypialniach...- weszłam i oniemiałam - z 50 minimum w każdym pokoju. Szybko okna musiałam zamykać. Czegoś takiego nie widziałam. Za oknami chmary biedronek. Dzień akurat upalny był. Musiałam na szybko siatki w oknach zakładać. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 13:57 hanusinamama napisała: "Ja robaczki lubie, nie knębie (...)" Czego im nie robisz? Albo inaczej, jak by wygladało gdybyś jednak knębiła? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 20:26 Nie gnębie...sorry. Nie gnębie robaczków. Nie zabijam pająków, pszczół, bąków, żuków. Jak mi osa nie robi gniazda blisko domu to tez nie przeganiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Inwazja biedronek 15.10.18, 20:30 Aha, ładnie z twojej strony Ja też wiekszość robaczków lubie, nie aż tak żeby głaskać, ale lubie i kwiatki im sieje Odpowiedz Link Zgłoś