Dodaj do ulubionych

Żarówkagate

23.10.18, 22:39
Prezydent stanął w obronie naszej demokracji, a wy nic?
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/44807300_10155562405212130_2440945070979940352_n.png?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=2db71c1832542a890ccf9446de39f1bb&oe=5C48BB37

W wersji uproszczonej:

https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/44617826_471450133361011_8516679316266811392_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=bfce85ef671b8705518a29e90ca55ba0&oe=5C48309C
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Żarówkagate 23.10.18, 22:43
      O kurła, niech Lesneruchadlo napisze Adrianowi, że te żarówki można kupić ino jako punkt świetlny w sklepach figurujom....
      • koronka2012 Re: Żarówkagate 23.10.18, 22:57
        mid.week napisała:

> O kurła, niech Lesneruchadlo napisze Adrianowi, że te żarówki można kupić ino j
        > ako punkt świetlny w sklepach figurujom....

Nie wszystkie, bo swołocze przestały niektóre produkować... mleczne na przykład!

Raz w życiu facet rację ma, wódki niech mu ktoś naleje!!!!
        • dyzurny_troll_forum Re: Żarówkagate 24.10.18, 10:06
          koronka2012 napisała:

> Raz w życiu facet rację ma, wódki niech mu ktoś naleje!!!!

Ooo... jest i zachwycona przedstawicielka suwerena.
          Witamy!
      • danaide Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:06
        Serio? Nawet z halogenów już rezygnują.
        • mid.week Re: Żarówkagate 24.10.18, 07:04
          Serio. Do poprzedniej firmy kupowałam ilości polhurtowe bo przy poniemieckiej instalacji elektrycznej te nowe wynalazki padały po tygodniu. I zwykłe i mleczne. Internety pełne tego dobra, stara dobra Pila nadal je produkuje 🙂
    • maaria33 Re: Żarówkagate 23.10.18, 22:44
      Zawsze podejrzewałam, że Brexit to z powodu żarówek. Nareszcie ktoś odwazył się powiedziec to głośno!
      • aqua48 Re: Żarówkagate 23.10.18, 22:59
        Mamy wreszcie jasność w temacie!!!
        • mid.week Re: Żarówkagate 24.10.18, 07:04
          😁😅😂
      • kaka-llina Re: Żarówkagate 24.10.18, 09:10
        maaria33 napisała:

> Zawsze podejrzewałam, że Brexit to z powodu żarówek. Nareszcie ktoś odwazył się
        > powiedziec to głośno!
        Nie... Brexit jest z powodu bananów (uwierzyli debile, że Unia wymaga aby były proste)
    • kyrelime Re: Żarówkagate 23.10.18, 22:59
      Hahaha, no tak, jest to problem, który spędza sen z powiek ludziom. Należy stworzyć komitet obrony żarówek nieenergooszczędnych. Czy też od razu polexit panie oświecony?
      • danaide Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:03
        Późno w czas ich oświeciło. Piła chyba już zwinęła interes.
      • mdro Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:08
        Może polux zamiast polexitu?
    • woman_in_love ludzie chcom żarówek a nie konstytucji, konstytucj 23.10.18, 23:03
      -om domu nie oświetlisz, tfu.
      • memphis90 Re: ludzie chcom żarówek a nie konstytucji, konst 24.10.18, 08:50
        Jak nie, pali się całkiem nieźle, więc na trochę oswietlisz...
    • daniela34 Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:07
      Dziś jest jakiś dziwny dzień, nie wiem -burza słoneczna czy co? Prezydent odkrył przyczynę brexitu, w jednym z lokali wyborczych komisja wezwała Policję, bo jej przedszkolaki przeszkadzały w liczeniu głosów, a władze rozmyślają nad wprowadzeniem wolnego dnia 12 listopada (Jak ktoś ma w tym dniu termin do lekarza specjalisty, albo rozprawę w sądzie, na które czeka pół roku, to zapewne tryska entuzjazmem)
      • andaba Re: Żarówkagate 24.10.18, 13:02
        O matko!!!!
        Dopiero po twoim wpisie mnie olśniło, że moja wyczekiwana wizyta u ortopedy jest 12 listopada.
        Wcześniej w ogóle nie skojarzyłam.
        • daniela34 Re: Żarówkagate 24.10.18, 13:07
          Taaak, też miałam mieć w tym dniu terminową sprawę. Obstawiam, że zostanie przełożona na 2019 rok. Mój zachwyt nie zna granic. Ale Ty poczekaj na ostateczną wersję ustawy - szpitale podobno mają działać jak w dni powszednie, może przychodnie też?
          • dyzurny_troll_forum Re: Żarówkagate 24.10.18, 13:54
            daniela34 napisał(a):

> Ale Ty poczekaj na ostateczną wersję ustawy - szpitale podobno mają działać jak w dni powszednie, może przychodnie też?

Czyli zrobią święto wyłącznie dla suwerena, który i tak siedzi w domu na zasiłku, ewentualnie pińcecie+!? Fantastycznie.
            • joanna_poz Re: Żarówkagate 24.10.18, 14:02
              no nie, nie, nie.

pracuję w prywatnej firmie, (nie będącej sklepem, apteką, przychodnią, ani ciagłą produkcją) mąż tak samo, PI$owskim suwerenem nie jesteśmy, pinceta nie bierzemy - "zachwycony" pracodawca zamyka firmę, bo i coż ma począc. a my mamy wolne.
            • daniela34 Re: Żarówkagate 24.10.18, 14:03
              No dla pracowników sklepów na przykład nie, skoro ma to być dzień handlowy. Zresztą nie wiem jaka wersja została w końcu uchwalona, jako że stało się to ciemną nocą. Ja nawet nie kwestionuję samego pomysłu dodatkowego dnia wolnego (tj.zachwycona nie jestem ale niech sobie będzie), ale kto takie zmiany wprowadza z dwutygodniowym wyprzedzeniem. Przecież rządzą od 3 lat. Kalendarz ns 2018 też chyba znali wczesniej!!! Wrr...
    • ginger.ale Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:14
      Nie wiem co mu przyświecało..
      • antyideal Re: Żarówkagate 24.10.18, 08:12
        Zapatrzyl się w żyrandol i go oświeciło.
    • lodomeria Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:44
      On na serio tak rozumuje? Jakiś Misiewicz po szkole Rydzyka mu przemówienia pisze, a on szczęśliwy może sobie narty w piwnicy smarować?

I jakie to w ogóle straszne, że w imię energooszczędności podejmuje się jakieś odgórne decyzje. Niech temu matołkowi ktoś wytłumaczy, jak się ma sytuacja z możliwościami elektrowni/sieci energetycznej w Polsce, skąd się bierze prąd w Polsce i że Polacy masowo dozbrajają się w sprzęty, na które nasze możliwości nie są obliczone (gdy w tym czasie np. administracja publiczna w Niemczech odchodzi od klimatyzacji elektrycznej, normą stają się budynki fossil fuel free) .
      • tiszantul Re: Żarówkagate 24.10.18, 11:03
        > administracja publiczna w Niemczech odchodzi od klimatyzacji elektrycznej

"Niemcy spalają coraz więcej węgla"

energetyka.wnp.pl/niemcy-spalaja-coraz-wiecej-wegla-glownie-z-usa,231240_1_0_0.html
        Nie bez powodu Niemcy zdecydowali się teraz wyciąć prastary las Hambach pod kopalnię węgla, i to nie byle jaką kopalnię, ale odkrywkową - całkowita dewastacja ogromnych terenów. W czasie protestów społeczeństwa w tej sprawie zginął dziennikarz. Można? Można.

Wyobrażacie sobie, żeby pis zdecydował się całkowicie wyciąć Puszczę Białowieską i zrobić tam odkrywkową kopalnię węgla, a przy protestach zginął dziennikarz? No właśnie.

Niemcy to Niemcy, wiadomo jacy oni są, ale że u nas ktoś to łyka? Zaawansowana ojkofobia, jak by powiedział prof. Legutko smile

Zamykanie stoczni i kopalń jest dobre w niemieckich koloniach, w samych Niemczech kopalnie i stocznie kwitną.
        • ailia Re: Żarówkagate 24.10.18, 14:09
          tiszantul napisała:

> Nie bez powodu Niemcy zdecydowali się teraz wyciąć prastary las

Masz stare informacje, zrezygnowano z tego pomysłu.
      • tiszantul Re: Żarówkagate 24.10.18, 11:24
        > normą stają się budynki fossil fuel free

Brzmi ambitnie, lecz cóż z tego, skoro Niemcy spalają najwięcej węgla w Europie, budują sobie teraz (!) kopalnie odkrywkowe nawet kosztem wycięcia prastarej puszczy i ofiar w ludziach? Oczywiście o tym ani słowa, napiszmy o fossil fuel free, które może jeszcze nie jest normą (obecnie normą jest wycinka lasu Hambach), ale przecież "staje się nią".
        Rozumiem, że taką narrację jak Twoja mogą uprawiać niemieckie media dla Polaków, ale żeby internauci to rozpowszechniali? Daleko posunięta ojkofobia. Kiedyś nawet w Warszawie i Krakowie była możliwość zapisania się do narodu niemieckiego, dzisiaj chyba trzeba się pofatygować do Niemiec, co?
        • livia.kalina Przekaz z Russia Today? 24.10.18, 15:19
          Co ciekawe, pierwszy raz las Hambach porównała z Puszczą Białowieską kremlowska Russia Today, a za nią związany z PiS-em europoseł Jacek Saryusz-Wolski.

Wystarczy jednak dowolna naukowa przeglądarka, aby się przekonać, że takie porównanie nawet nie jest naciąganiem, ale totalną bzdurą. Nie ma żadnych naukowych publikacji o szczególniej przyrodniczej wartości lasu Hambach, o Puszczy Białowieskiej takich publikacji są setki.

W Wikipedii można przeczytać, że w lesie Hambach żyje chroniony unijną dyrektywą siedliskową nietoperz nocek Bechsteina i występuje tam jeden chroniony typ lasu, czyli grąd subatlantycki. Nie wiadomo, jak ważna jest to ostoja dla tego gatunku i typu siedliska.

Lasy, w których żyje ten nietoperz, też są w Polsce wycinane. Podobnie cięte są u nas grądy subatlantyckie.

W Puszczy Białowieskiej takich siedlisk oraz gatunków chronionych unijnymi dyrektywami - nie tylko siedliskową, lecz także ptasią - jest kilkadziesiąt, a dla wielu jest to ostoja o znaczeniu krajowym i europejskim.

Nie mam też pojęcia, skąd się wzięła powtarzana przez media fraza na temat tego, że ten las ma 12 tys. lat. Być może chodzi o to, że 12 tys. lat temu ustąpił z Europy lodowiec i zaczął się holocen, a wraz z nim znów pojawiły się na naszym kontynencie lasy. Ale nic nie potwierdza, że las Hambach ma taką ciągłość. Z pewnością był mocno i przekształcany, i użytkowany przez ludzi, co zwyczajnie widać na zdjęciach. Nie ma tam za wiele dużych i starych oraz martwych drzew charakterystycznych dla lasów naturalnych.

Wycinanie każdego lasu jest szkodliwe ale porównywać Hambach do Puszczy Białowieskiej może tylko ruski troll albo pożyteczny idiota Putina/pisu.
          • dyzurny_troll_forum Re: Przekaz z Russia Today? 24.10.18, 15:32
            livia.kalina napisała:

> Wycinanie każdego lasu jest szkodliwe ale porównywać Hambach do Puszczy Białowi
            > eskiej może tylko ruski troll albo pożyteczny idiota Putina/pisu.

Dziękujemy za to krótkie podsumowanie!
    • droch Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:47
      I azbestu zabraniają, jak żyć, Panie Prezydencie?
      • memphis90 Re: Żarówkagate 24.10.18, 08:51
        A lodówki z freonem? Komu to przeszkadzało? I termometry, termometry z rtęcią!
        • tanebo5.0 Re: Żarówkagate 24.10.18, 08:57
          No nie? A pestycydy? I co z tego że czyjeś dziecko ma dwie głowy? Grunt że nie moje. A papierosy? Komu przeszkadzało publiczne palenie? Tylko lewakom!
          • joanna_poz Re: Żarówkagate 24.10.18, 10:34
            a reklamówki plastikowe?
            a naczynia jednorazowe i słomki zakazane od 2021 r?

dramat, panie, dramat..
    • turzyca Re: Żarówkagate 23.10.18, 23:57
      Ciekawe kiedy odkryje, że są ograniczenia mocy silników odkurzaczy. I paru innych sprzętów.

A mieszkańcy Rybnika od smogu zapadają masowo na astmę. I nic to nie ma wspólnego z elektrownią. Nic a nic.
      • bazia8 Re: Żarówkagate 24.10.18, 07:24
        Po polexicie...
      • dyzurny_troll_forum Re: Żarówkagate 24.10.18, 09:52
        turzyca napisała:

> A mieszkańcy Rybnika od smogu zapadają masowo na astmę. I nic to nie ma wspólne
        > go z elektrownią. Nic a nic.

Akurat, żeby stanąć po stronie prawdy to smog w Polsce ma przyczyn wiele, ale akurat produkcja prądu jest gdzieś na końcu. Przed nią są wycinane filtry z diesli, palenie śmieciami (w tym oponami w szklarniach), ogrzewanie spalaniem węgla w bylejakich piecach itd itp
    • znowu.to.samo Re: Żarówkagate 24.10.18, 00:07
      Jednak ten pis to jest zbieranina matołów...co jeden to lepszy..
    • cauliflowerpl Re: Żarówkagate 24.10.18, 07:14
      Że nie wspomnę o termometrze rtęciowym!!!
      De - mo - kracja! De - mo - kracja!
    • bazia8 Re: Żarówkagate 24.10.18, 07:24
      Jeszcze był Tungsram smile
    • wies-baden Re: Żarówkagate 24.10.18, 07:33
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/andrzej-duda-w-berlinie-o-unii-europejskiej-i-brexicie,878408.html
      To koniecznie trzeba zobaczyć i usłyszeć!
      • maslova Re: Żarówkagate 24.10.18, 10:33
        Dokładnie, trzeba zobaczyć!!! Nasz polski Jaś Fasola znowu w akcji. Widziałam to wczoraj w "Szkle kontaktowym", myślałam, że padnę ze śmiechu big_grin
    • bei Re: Żarówkagate 24.10.18, 07:57
      Przecież każdy Polak chce płacić jak najwyższe rachunki za prąd, energooszczędne żarówki to zamach na ten wyższy rachunek.
      • lodomeria Re: Żarówkagate 24.10.18, 08:03
        Wyczuwam w Twoim poście ironię... No nie wiem jak Ty, ja tam nie chcę mieć na sumieniu tego, że jacyś rosyjscy, chińscy, czy nawet australijscy handlarze węglem, którego już nikt poza Polską nie chce kupować ze względu na kiepską jakość, nie mogą sobie na polowanie na białe nosorożce albo kupienie jakiegoś piłkarzyka do klubu pozwolić.
        • alaveda Re: Żarówkagate 24.10.18, 08:08
          Ledy świecą fatalnie, nawet te "ciepłe białe" za 30 zł do lampki nocnej.

Na szczęście od czego są znajomi Ukraińcy smile
          • wies-baden Re: Żarówkagate 24.10.18, 08:47
            no pewnie, bo co tam, że lodowce topnieją...
            • tiszantul Re: Żarówkagate 24.10.18, 11:09
              > no pewnie, bo co tam, że lodowce topnieją...

Niemcy spalają najwięcej węgla w Europie, ale dobrze wyprofilowany przez opozycyjne media (w tym niemieckie - Newsweek, Onet, 90% gazet lokalnych) Polak boi się włączyć żarówkę, bo lodowce stopnieją
              • wies-baden Re: Żarówkagate 24.10.18, 11:18
                Oczywiście, bo "efekt cieplarniany" jest dla prawnika nie do ogarnięcia, a poza tym nie upraszczaj, bo równie dobrze zac te od Ukraińców będą się zastanawiać "po co segregowac śmieci ".
              • dyzurny_troll_forum Re: Żarówkagate 24.10.18, 12:05
                tiszantul napisała:

> > no pewnie, bo co tam, że lodowce topnieją...
                >
                > Niemcy spalają najwięcej węgla w Europie,

ale daj sjakiegoś lynka... może być nawet byleJaki...
            • alaveda Re: Żarówkagate 24.10.18, 11:18
              Zgadnijmy który kraj w szalonym tempie rozwija wydobycie węgla brunatnego, czyli najbrudniejszego paliwa? Nie, nie jest to Polska big_grin
          • dyzurny_troll_forum Re: Żarówkagate 24.10.18, 09:58
            alaveda napisała:

> Ledy świecą fatalnie, nawet te "ciepłe białe" za 30 zł do lampki nocnej.

To sobie kup takie za 80PLN, gdzie pilotem regulujesz wszystko. Kolor wybierzesz sobie jaki Ci się spodoba, ilość światła, wyłączysz główny żyrandol z łóżka.... No chyba, że to ostatnie to nie problem, bo znajomy Ukrainiec wstaje i wyłącza!
      • dyzurny_troll_forum Re: Żarówkagate 24.10.18, 09:56
        bei napisała:

> Przecież każdy Polak chce płacić jak najwyższe rachunki za prąd, energooszczędn
        > e żarówki to zamach na ten wyższy rachunek.

Spora część suwerena nie umie odnaleźć zależności pomiędzy typem zastosowanej żarówki a wysokością rachunku za prąd.
    • lauren6 Re: Żarówkagate 24.10.18, 09:04
      Piękne big_grin
    • tanebo2.0 Re: Żarówkagate 24.10.18, 10:37
      natemat.pl/252833,andrzej-duda-w-berlinie-gorzkie-slowa-niemieckiego-dziennika wam to się wydaje śmieszna. Ale prawda jest gorsza. Tak wychodzimy z Unii. Myślicie że Niemcy będą umierać za Warszawę jak ruskie zaatakują?
      • tiszantul Re: Żarówkagate 24.10.18, 11:16
        Wiecie, słyszałem ostatnio bardzo ciekawą uwagę. Nikt tak nie oswoił Polaków z ideą polexitu jak opozycja, która trąbi o tym od trzech lat na okrągło. Kiedyś temat "polexitu" w ogóle nie istniał, nie było nawet takiego słowa. Jednak po trzech latach trąbienia o tym przez opozycję Polacy się mocno z tematem oswoili, przemyśleli... Oczywiście dla opozycji liczy się tylko odzyskanie władzy, reszta ich zupełnie nie interesuje.
        • mdro Re: Żarówkagate 24.10.18, 11:51
          Biedny tituszka, dalej łyka pisowską propagandę jak tę ze zwycięstwem Jakiego... Więc mówisz, że się już z polexitem oswoiłeś i wcale ci niestraszny? Przyjmiesz wyjście z UE ze spokojem i wiarą w świetlaną przyszłość, zapewnioną przez ukochaną partię?
        • livia.kalina Re: Żarówkagate 24.10.18, 15:25
          >Wiecie, słyszałem ostatnio bardzo ciekawą uwagę.
          Te "ciekawe uwagi" to pisowski przekaz dnia. Pozostaje mieć nadzieję, ze chociaż judaszowe srebrniki za to bierzesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka