Dodaj do ulubionych

Darmowe nadgodziny

28.10.18, 13:12
Umowa o pracę na czas nieoznaczony.
Pracuję ponad 10lat.
Miesięczny okres rozliczeniowy.

Pracuję od poniedziałku do soboty. Niedziela wolna.
Za sobotę, czyli za nadgodziny nie otrzymywałam wynagrodzenia.
Wywalczyłam płatne nadgodziny dopiero po tym jak obniżono premię uznaniowa (uzależniona od wykonanego planu) o 50%.

Wynagrodzenie to najniższa krajowa.

Przez kilka miesiecy otrzymuję nagdodziny w kwocie 10zł/h do ręki.

Czy to jest prawidłowa kwota?
Zaznaczam, jest to kwota dawana do ręki, bez potrącenia składek. Reszta wynagrodzenia na konto.

Czy szefostwo mnie nie oszukuje?

Boję się zapytać bo wiem, że będę miała problemy i calkowicie zabiorą mi premię, to nie jest duża kwota bo ok 50-100zł. I będę otrzymywała tylko najniższą krajową.

Obserwuj wątek
    • kotomama Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 13:17
      Matko gdzie wy pracujecie? To jakieś januszexy czy obozy pracy?
      • 35wcieniu Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 13:20
        To typowe dla typowych Januszexy, w rzeczy samej big_grin
        • arghail Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 13:52
          Pracuje u osoby, która jest agentem jednej z duzych firm.
          • arwena_11 Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 20:07
            Czyżby ubezpieczenia?
            • arghail Re: Darmowe nadgodziny 29.10.18, 07:30
              Telekomunikacja
    • 35wcieniu Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 13:19
      Przeciez sama sobie odpowiedzialas. Placa do reki, nie wykazuja tego. Podpisujesz liste obecnosci? Pracowalam przez baaaardzo krotka chwile w miejscu gdzie tak robiono, w soboty nie wolno sie bylo podpisywac na liscie big_grin Generalnie skonczylo sie sadem pracy, chociaz to nie byl glowny powod.
      • arghail Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 13:54
        Liste obecności szef bierze raz w roku,
        Co miesiąc wypisuję kartę pracy, ale nie kazał podpisywać sobót bo dostaje za nie pieniądze do ręki.
        • 35wcieniu Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 17:01
          No. Czyli klasyk, jak u mnie. big_grin Oszust i tyle, szukaj innej pracy.
    • arghail Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 13:53
      A ta stawka za nadgodzine jest prawidlowa?
      • bialeem Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 14:01
        Legalna stawka za nadgodzinę powinna wynosić 150% podstawowej. Minimalna obecnie wynosi 13,7 więc nie, nie jest. Ale skoro dostajesz nielegalnie, to każda jest nieprawidłowa, bo okradasz uczciwie płacących podatkismile
        Zmień pracę. Kredyt sobie daruj.
        • arghail Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 14:20
          Jaki kredyt?
          • anorektycznazdzira Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 16:37
            żart taki, polityczny, nie ważne.
            Ja się dziwię: Ty serio pytałaś? Przecież to z kalkulatora wynika, że Cię robią w balona. Do tego są bezczelni obniżając premię za to, że wypłacą coś nielegalnie, bez składek, w niewłaściwej wysokości. Jeszcze zarobili na tej zmianie zapewne,
            ile miałaś premii?
            Nadgodziny z grubsza licząc powinny ich kosztować za każdą godzinę 150%(za sobotę)x16,50(w zaokrągleniu koszt godziny ze składkami pracodawcy)x8hx4(soboty w miesiącu)= 792 złote. Tyle powinni wydać, aby uczciwie opłacić Ci nadgodziny. Ty powinnaś z tego dostać ok. 495 złotych na rękę.
            Mając dychę/h dostajesz 10x8x4=320 złotych, i tyle też to kosztuje pracodawcę. Jeszcze raz, żebyśmy się dobrze rozumieli: powinno go kosztować ok. 790, żeby to było legalne, kosztuje 320.
            Ile zabrał Ci tej premii?
            Licząc wstecz, to jeśli byłoby ok. 200 na rękę, to jej koszt brutto ze składkami wyniósłby 320 złotych.
            Wniosek:
            Jeśli zabrano Ci premię w kwocie większej niż 200 na rękę, to jeszcze na tym zarobili,
            jeśli zabrano Ci własnie ok. 200 zeta na rękę, to sobie wyszli dokładnie na to samo, a Ty jesteś stratna składki i masz "niby" więcej, w istocie przesunięto Twoje składki do szarej strefy.
            Jeśli zabrano Ci mniej niż 200 zeta premii, to może odrobinę jesteś do przodu...
            • arghail Re: Darmowe nadgodziny 29.10.18, 07:29
              Premii zabrał ok 400zl.
        • arwena_11 Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 20:06
          ale te 13,7 to jest brutto. Netto to ok 11,70. Autorka dostaje 10 zł na rękę. Czyli co najmniej 7 zł za mało.
    • wheels.of.fire Re: Darmowe nadgodziny 28.10.18, 19:40
      I dlatego nie lubię Januszy biznesu. Bo kombinują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka