Dodaj do ulubionych

Forum, gdzie się można wygadać i dostać wsparcie?

31.10.18, 11:40
Dziewczyny, znacie jakieś bardziej kameralne forum, gdzie można się wygadać i nie dostać odpowiedzi w stylu ematki? Mam problem, który mnie mocno stresuje, potrzebuje pogadac z osobami w podobnej sytuacji (znajomi w realu niestety nie do konca rozumieją, bo nie mieli takiej sytuacji), a nie chciałabym znowu wystawic się tu na atak , analizę mojej całej rodziny, oskarżanie mnie o bycie złą matką/żoną/córką*. Będę wdzięczna

*właściwe skreślić
Obserwuj wątek
    • swinki_trzy Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 11:43
      Znowu dziecko kolegę pobiło?
    • milva24 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 12:09
      Niestety nie. Uczestniczyłam kiedyś w życiu takiego forum ale męczyło mnie. Pewnie już nawet nie istnieje bo porzuciłam je kilka lat temu. Kiedyś na życiu rodzinnym można było dostać sensowne rady ale nie jest kameralne, po odejściu pani ekspert podupadło a i część forumek z ematki tam się udziela.
    • jola-kotka Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 12:11
      Tutaj mozna tylko trzeba umiec oddzielic syf od konkretnych rad. Nie odpowiadac na pytania na ktore nie chcesz odpowiadac.
      • bergamotka77 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 12:20
        Trzeba mieć dystans bo ematka czasem dowali ale zwykle daje mnostwo cennych rad i inne spojrzenie. Trzeba umieć przyjąć inny punkt widzenia i wziąć z wypowiedzi co ważne i wartościowe. Ja bym tu spróbowała tylko zależy czego dotyczy ten problem. Bo jeśli dziecko jest agresywne to nikt się nie będzie raczej nad nim uzalal.
        • kosmos_pierzasty Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 14:24
          Zgadzam się z Wami - też wolę ematkowe sensowne rady, przeplatane krytyką sensowną i nie, niż spijanie z dziubków na kameralnych forach.
          • araceli Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 14:29
            "Twoje dziecko jest patolem" to żadna rada nie mówiąc o sensownej.
            • kosmos_pierzasty Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 08:01
              >"Twoje dziecko jest patolem" to żadna rada nie mówiąc o sensownej.
              To to jest zwykłe prymitywne chamstwo. Wiem, że może sprawić przykrość, ale z drugiej strony taki tekst jest tak oderwany od rzeczywistości, że imo ma mniejszą siłę rażenia niż inne. Jednak to pewnie kwestia indywidualnej wrażliwości. Mnie osobiście forum nauczyło nie przejmować się takimi bezsensownymi atakami. Można wygaszać autorki i tyle. Tępić takie coś - jak najbardziej, ale w żadnym razie nie brać sobie do serca.
          • taki-sobie-nick Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 21:03
            kosmos_pierzasty napisała:

> Zgadzam się z Wami - też wolę ematkowe sensowne rady, przeplatane krytyką senso
            > wną i nie, niż spijanie z dziubków na kameralnych forach.

... i jeszcze bardziej przeplatane krytyką bezsensowną i dowalaniem ad personam.
            • swinki_trzy Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 07:26
              taki-sobie-nick napisała:

> kosmos_pierzasty napisała:
              >
              > > Zgadzam się z Wami - też wolę ematkowe sensowne rady, przeplatane krytyką
              > senso
              > > wną i nie, niż spijanie z dziubków na kameralnych forach.
              >
              > ... i jeszcze bardziej przeplatane krytyką bezsensowną i dowalaniem ad personam
              > .

O sobie piszesz i o licytacji kto bardziej chory?
              • taki-sobie-nick Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 22:31

> O sobie piszesz i o licytacji kto bardziej chory?

To nie była licytacja, tylko informacja.

Uznałam, że autor pyta, czemu nie potrafię mu współczuć, więc udzieliłam odpowiedzi.

Będziesz mi to wypominać następnych dziesięć lat czy dłużej?
            • kosmos_pierzasty Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 08:02
              Ej, jeszcze bardziej? Odnoszę wrażenie, że to jednak nie jest aż tak powszechne, jak się czasem tu pisze. Pewnie, że się trafia, choć nie powinno, ale czy aż tak często?
    • heca7 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 12:29
      Nawet jakby było to zanim tam się dostaniesz (dajmy na to, że zamknięte) i zadomowisz minie trochę czasu. Przecież nie wejdziesz i walniesz z grubej rury -mam taki problem dziwny... To już nie wiem czy nie lepiej zmienić nick na jednorazowy na ematce wink
    • piataziuta Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 12:36
      jeśli szukasz wsparcia i poklepania po plecach, to szukaj wśród znajomych, a nie wśród obcych ludzi
      forum i "wsparcie" bez krytyki, to oksymoron
      • piataziuta Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 12:43
        Baj de łej,
        "wsparcie" które opiera się o poklepywaniu po pleckach i pozbawione jest grama konstruktywnej krytyki, jest nieszczere i pozbawione jakiejkolwiek wartości.
        Bo problemy jednowymiarowe: takie, w których 100% winy ponosi tylko jedna strona, a druga jest czysta niczym tabula rasa, nie istnieją.
        Czasami dobrze usłyszeć jest też o swoich winach, nawet jeśli jest to przedstawienie skrajne i niezbyt trafne - uczy to budowania dystansu do samego siebie i innych ludzi.
        • pade Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 13:59
          Pół biedy, jeśli o swoich, gorzej, gdy Ci ktoś dziecko, męża czy matkę wyzywa. To boli. Chyba, że ktoś jest bardzo gruboskórny to wtedy nie.
    • karen_ann Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 14:27
      spróbuj na życiu rodzinnym, mimo to że nie ma pani ekspert jest sporo osób które jednak może dadzą sensowną radę.
    • livia.kalina Ofelio 31.10.18, 14:57
      Wiem, czego szukasz. Na takie relacje z ludźmi, czy na forum czy w realu, pracuje się latami. Mam takie forum, ukryte, znam się z dziewczynami od lat i wszystkie wiele razem przeszłyśmy. Tak nagle bliskich ludzi się nie wyczaruje. Może forum eksperckie, jak dziewczyny radzą?
      • ofelia1982 Re: Ofelio 31.10.18, 18:36
        W realu mam i zgadzam się, że potrzeba czasu żeby mieć przyjaciół od serca. Zwierzam się przyjaciołom ale chciałabym usłyszeć opinie kogoś spoza, bo akurat Ci którym się zwierzam trochę mają inny etap w życiu
      • lemasakr Re: Ofelio 01.11.18, 13:01
        Jak postalo to forum? Poznalyscie sie na innym?
        • livia.kalina Re: Ofelio 01.11.18, 14:27
          Tak. Konkretnie na emamie. Mam nadzieję dziewczęta, że nie zdradzam jakiejś strasznej tajemnicy wink
      • lilyrush Re: Ofelio 01.11.18, 14:59
        tez mam takie forum, wyrosłe wiele lat temu z forum ślubnego. Kluczowe jest to wiele lat. Nigdzie nie odstaniesz takiej atmosfery na dzień dobry
    • majenkir Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 15:04
      Zmieniaj nicka i dawaj! smile
      • astomi25 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 18:40
        Kiedys bylo takie fajne forum mal.uchy.pl
        Tzn nadal jest, ale malo kto sie tam udziela ...szkoda.
        Tez nie znam takiego miejsca w sieci. I czasem mi tego bardzo brakuje.
    • milamala Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 19:14
      Wiesz co ofelio, jak potrzebujesz rady, to tak jak dziewczyny mowia, zmien nick na jednorazowy i napisz. Tutej znajdziesz mnostwo pomyslow, polowe z nich "kopniesz w zadek", na agresywne trolowskie zagrania nie zwracaj uwagi, a skup sie tylko na dobrych pomyslach. Tutaj jest mnostwo kobiet co daje potencjalna szanse, ze bedzie tez mnostwo rad, wiele bardzo wartosciowych. Osobiscie czesto korzystam z tej mozliwosci tw. burza mozgow. Dziesiatki forumek sie wypowie, a ja sobie podsumowywuje i wybieram wlasciwe rozwiazanie.
      • milamala Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 19:17
        Wierz mi, wbrew pozorom to bardzo wartosciowe forum, przyznaje, ze ja kiedys tez tak zrobilam, zmienilam nick i napisalam o problemie, i dostalam kupe waznych porad, i nawet nie bylo zadnych trolowskich czy agresywnych uwag a na samym koncu dostalam taka porade, ze mnie mega zaskoczyla pozytywnie. Warto sprobowac, jedyne co masz do stracenia to troche czasu, zanm sie przekopiesz przez dziesiatki porad i wylowisz te wlasciwa.
      • tais86 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 31.10.18, 21:50
        ale jak teraz pojawi się nowy nick z problemem w rodzinie, to po tym wątku i tak będzie wiadomo, kto to jest big_grin
      • asia_i_p Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 08:26
        To trochę zależy, czego się potrzebuje. Jeżeli się potrzebuje rady, to masz rację. Jeżeli potrzebuje się wsparcia, to już niekoniecznie, zależy jak się trafi. Często ktoś na początku wątku nada ton i można oberwać. Przy tym są problemy/ aspekty, o których tutaj pisać nie można, bo wchodzą w forumową strefę emocjonalną i nawet jeśli nie oberwiesz, to twój wątek stanie się miejscem żywej dyskusji (czyt. jatki) na 300 postów zupełnie oderwanej od twojego problemu (w wątku szukającym wsparcia spory nietakt, swoją drogą).
      • lauren6 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 11:14
        Ja pamiętam poprzedni watek ofelii i wartosciowych rad dostała tam jak na lekarstwo. Dziewczyny dorobily jej dziecku gebę huligana, a potem zamiast radzić urządzily sobie licytację, ktorej dziubdzius miał gorzej w szkole, bo miał w klasie gorszego agresora. W domyśle dziecko ofelii miało być właśnie takim złym dzieckiem, postrachem dziubdzusiow, a samo było ofiarą mobbingu w szkole.

Nie dziwię się ofelii, że nie wierzy w sensowne rady od ematek.
        • bergamotka77 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 13:25
          Lauren ofelia po prostu niedostatecznie walczyla ze zlymi zachowaniami syna. To forum jej zarzucało.
          • lauren6 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 14:04
            Forum dokonało linczu na dziecku. Ohyda.
            • bergamotka77 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 14:35
              Nie przesadzaj - raczej ma matce, która pozwala na takie zachowania i dość nieudolnie je koryguje. Jest tyle przemocy w szkołach ze strony bezstresowo wychowywanych dziubdziusiow, ze ematkom się ulalo. I się nie dziwię.
              • kota_marcowa Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 14:41
                Matka usprawiedliwiała karygodne zachowania dziecka "bo on tak sobie radzi w sytuacji dyskomfortu", zamiast je korygować. Nie dziwne, ze oberwała.
    • mikams75 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 08:09
      wg mnie tu calkiem duzo sensownych porad mozna uzyskac, oczywiscie po przefiltrowaniu.
      Sensowne sa tez rozne fora zamkniete, gdzie uczestnicy znaja sie od lat, ale to nie jest dla ciebie na juz.
    • asia_i_p Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 08:13
      Fora rówieśnicze, jeśli jesteś na takim.
    • lily_evans11 Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 11:03
      Poszukalabym forum eksperckiego i skupiłabym się na rozwiązywaniu problemu, a nie na szukaniu wsparcia. Bo jakikolwiek jest ten problem, nierozwiazany będzie Cię przesladowal i wsparcie to tyle, co poklepanie po plecach.
    • dom.w.kotlinie Re: Forum, gdzie się można wygadać i dostać wspar 01.11.18, 20:24
      Grup na fb poszukaj związanych z tą konkretna tematyka. W wielu brak trolli i hejtu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka