Dodaj do ulubionych

Co z tym Zusem?

14.11.18, 10:33
Jak odczytujecie wyrok trybunału?
Obserwuj wątek
    • bialeem Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 10:44
      Nie powiem - ta ustawa by walnęła po kieszeni moje gosp dom. Zresztą uważam, że walenie po kieszeni dobrze zarabiających etatowców jeszcze bardziej niż 2 progiem mija się z celem i wali po kieszeni osoby, które płacą uczciwie i płacą więcej niż reszta. JDG i kontraktorów, którzy zarabiają naprawdę dużo to by nie dotyczyło realnie, a to oni płacą za małe podatki.
      • bialeem Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 10:44
        (ogólnie za dużo walenia po kieszenitongue_out)
        • ona-26 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 10:46
          Czyli ze do kosza? Już nie będą nic procedowac? Nie ma i nie będzie ?smile
      • maslova Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:10
        No wiesz, teraz by ich waliło po kieszeni, ale za to jaką mieliby później emeryturkę...
        • bialeem Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:27
          Minimalną, ustanowioną państwowo, a reszta z mitycznego 3 filaru. Ktoś jeszcze myśli, że będzie inaczej?
        • gaskama Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:39
          Jaja sobie robisz???? Od 25 lat wpłacam do ZUS kasę, zarabiam wielokrotność średniej krajowej. Wpłacam maksa jaki się da i ZUS wyliczył mi, że jak będę tak pilnie odkładała do emerytury (czyli aktualnie do 60 roku życia), to dostanę koło 2.800 brutto. Jakbym teraz poszła na emeryturę, czyli po tym jak wpłacałam tyle ile średnio zarabiający Kowalski przez 75 lat pracy, to dostałabym 1.700 brutto. Ty serio wierzysz w jakiekolwiek emerytury za 15 czy 20 lat. Gdzie ty żyjesz? Gazet nie czytasz? TV nie masz?
          • maslova Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:41
            oj, to taki żart był. Zapomniałam dodać emotikonki wink
            • gaskama Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:58
              A, sorry. Mnie w gruncie rzeczy to martwi. Wolałabym tę kasę sama inwestować i mieć jakąkolwiek emeryturę. Jak widzę że, będę miała zebrane ponad 1/2 miliona na moim koncie i z tego nic albo 1.000 zł po tylu latach naprawdę ciężkiej pracy … to nóż mi się w kieszeni otwiera.
              • bialeem Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 12:13
                Przewidywany czas życia kobiety na emeryturze, to ponad 20 lat. 500/240=2,08 a jeszcze płacisz za tych, którzy nie osiągnęli minimalnej, za kochanych chorutkich policjantów itd. Żeby nie było - jestem za wsparciem potrzebujących, którzy sami na siebie odłożyć nie mogli, ale pół miliona w tym kontekście, to nie jest dużo. Nawet jeżeli to by były Twoje pieniądze, a nie wydawane na bieżąco, czyli nijak nie inwestowane. Składka emerytalna jest składką tylko z nazwy. To jest podatek solidarnościowy. Moja solidarność ma pewien pułap, którego nie mam zamiaru przeskakiwać.
                • gaskama Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 12:31
                  Ja mam etat. Nie bardzo mogę sobie wyznaczyć pułap. Mąż też ma etat. Mamy jedno dziecko, dużo pracy. Brak możliwości korzystania z państwowej służby zdrowia (i oby tak zostało), mamy jedno i drugie chorych rodziców na utrzymaniu z emeryturami rzędy 1.200 zł, ja mam chorego brata na współużywaniu. Syn nie dostał się do państwowego przedszkola. Nie korzystał z państwowej szkoły. itd. itp. A płacimy olbrzymie Janosikowe.
        • riki_i Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 21:44
          maslova napisała:

> No wiesz, teraz by ich waliło po kieszeni, ale za to jaką mieliby później emery
          > turkę...

Obawiam się, że ledwie minimalnie lepszą.

Przypominam szanownemu koleżeństwu, że w latach 90-tych nie było górnego progu odciągania składek na ZUS i jak ktoś zarabiał na etacie 7 średnich krajowych, to od całości leciał ZUS. Ale przy przejściu na emeryturę (mężczyzn ur. do 1948r. i kobiet ur. do 1953 r.) stosowano już piękny LIMIT. Tak zwany Wskaźnik Wysokości Podstawy Wymiaru, od którego wyliczano emeryturę, nie mógł być wyższy niż 250% średniej krajowej.

A zatem gdyby dzisiaj zniesiono 30-krotność, to za chwilę wprowadzono by górne limity wysokości emerytury. To jest pewne. Nikt nie zgodziłby się na emerytury po kilkadziesiąt tysięcy złotych wypłacane z budżetu (a takie wyszłyby prezesom banków itp.)
    • martishia7 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 10:53
      Jeszcze nie mam zdania, muszę przeczytać albo lepszą prasę, albo sam wyrok. Jeżeli dziennikarze gazety nadają względnie z sensem, to wynika z tego, że co do meritum Trybunał nie roztrząsał, bo zaważyły kwestie proceduralne, związane z okolicznościami uchwalania ustawy. Quasi-sędziowie złożyli zdania odrębne, więc raczej presja ze strony rządowej była, żeby to przepchnąć.
      • araceli Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:13
        martishia7 napisała:
        > Trybunał nie roztrząsał, bo zaważyły kwestie proceduralne, związane z ok
        > olicznościami uchwalania ustawy.

Merytorycznie nie ma podstaw do stwierdzenia niezgodności ustawy z Konstytucją - ani limit składek ani jego brak nie jest niekonstytucyjny.

> Quasi-sędziowie złożyli zdania odrębne, więc
        >r aczej presja ze strony rządowej była, żeby to przepchnąć.

Niestety. PiS desperacko potrzebuje kasy bo kolejne grupy zgłaszają się po podwyżki (policjanci dostali na cito). Presja grabienia kogo się da jest ogromna.
        • dyzurny_troll_forum Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:23
          araceli napisała:

> Niestety. PiS desperacko potrzebuje kasy bo kolejne grupy zgłaszają się po podw
          > yżki (policjanci dostali na cito).

Policjanci jak na razie dostali na cito obietnicę dostania. ZUS (żeby nawiązać do tematu wątku) pełen jest wspaniałych obietnic.

> Presja grabienia kogo się da jest ogromna.

A to to tak, zwłaszcza, że czas się kończy! Ale raczej bardziej dla siebie niż dla suwerena.
      • riki_i Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 21:37
        martishia7 napisała:

> Quasi-sędziowie złożyli zdania odrębne, więc raczej presja ze strony rządowej była, żeby to przepchnąć.

Raczej stawiam na walkę frakcyjną w PiS-ie.
    • same-old_mona Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:01
      Eh, przeczytałam "co z tym Zeusem" i tylko dlatego weszłam w wątek.. byłam ciekawa co komu Zeus zawinił :p
      • gaskama Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:03
        Ja też. Może dlatego, że syn po raz trzeci w życiu mitologię zarzyna.
      • daniela34 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:06
        Ja też! W związku z wczorajszym wątkiem "religia czy polski" od razu mi się z Gromowładnym skojarzyło
        • lily_evans11 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 18:16
          O kurła, a to jest o Zusie!!!! Nie o Zeusie! Dopiero teraz się zorientowalam!!
      • jowita771 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:38
        > Eh, przeczytałam "co z tym Zeusem"

Myślałam, że tylko ja tak przeczytałam.
      • stephanie.plum Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:53
        ja też;
        szykowałam się na smakowity wątek dotyczący wiary w różnych bogów...
        • same-old_mona Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 12:24
          Eh, ja też:p czuję się zawiedziona :p
      • nenia1 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 18:19
        Ja kiedyś przeczytałam "ZUS zawsze z wami" a to okazało się, że "JEZUS zawsze z wami".
      • arwena_11 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 18:29
        Ja też i zastanawiałam się czy wątek będzie dotyczył literatury - na wzór tego z psalmami smile
    • lauren6 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:08
      Ustawa nie wejdzie w życie? I bardzo dobrze.
      • araceli Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:16
        lauren6 napisała:
        > Ustawa nie wejdzie w życie? I bardzo dobrze.

W przyszłym roku nie wejdzie ale nie ma przeszkód procedowania jej ponownie.
        • lauren6 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:30
          W przyszłym roku mamy wybory parlamentarne. Jeśli PIS ma resztki instynktu samozachowawczego to nie będzie uchwalał nowych podatków dla klasy średniej w roku wyborczym.
          • gaskama Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:41
            Żartujesz? To nie ich grupa wyborców (duże miasta, etatowcy, dobrze zarabiający, dobrze wykształceni). Znasz kogokolwiek w tej grupie, kto głosuje na PiS. Ja nie.
            • lauren6 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:42
              Niestety znam.
            • maslova Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 18:06
              Prezesi spółek skarbu państwa?
          • araceli Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:42
            lauren6 napisała:
            > W przyszłym roku mamy wybory parlamentarne. Jeśli PIS ma resztki instynktu samo
            > zachowawczego to nie będzie uchwalał nowych podatków dla klasy średniej w roku
            > wyborczym.

Osoby zarabiające tyle, żeby załapać się na wyższy ZUS nie są elektoratem PiS. Kampania za zniesieniem limitów kierowana do suwerena była prosta "bogacze nie płacą ZUS".
            • lauren6 Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:48
              Kaczyński wybrał sobie takiego, a nie innego, premiera po to, żeby sięgnąć po głosy klasy średniej.

Wynik wyborów samorządowych pokazuje, że jeśli PIS nie przeciąganie do siebie wyborców centrowych jak w 2015 roku to po kolejnych wyborach parlamentarnych nie będą rządzić nawet jeśli je wygrają. Nie maja zdolności koalicyjnej. Jedyna nadzieja to ponowne uzyskanie większości w parlamencie, co jest do uzyskania jeśli klasa średnia im nie przeszkodzi. Oczywiście mogę się mylić, ba mogę mieć nadzieję, że się mylę i PIS strzeli sobie w kolano uchwalając ponownie ten podatek. Pożyjemy zobaczymy.
              • aankaa Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 21:47
                po kolejnych wyborach parlamentarnych nie będą rządzić nawet jeśli je wygrają. Nie maja zdolności koalicyjnej
                ===
                ale mają ciepłe posadki, którymi skuszą niezdecydowanych
                zobacz co się dzieje w samorządach - a to PSL, a to bezpartyjni samorządowcy
              • riki_i Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 22:03
                lauren6 napisała:

> po kolejnych wyborach parlamentarnych nie
                > będą rządzić nawet jeśli je wygrają. Nie maja zdolności koalicyjnej.

Jeśli Kukizowcy wejdą, to będzie zdolność koalicyjna.
    • dyzurny_troll_forum Re: Co z tym Zusem? 14.11.18, 11:15
      ona-26 napisała:

> Jak odczytujecie wyrok trybunału?

Upadnie (zus) wcześniej czy później. W tej sytuacji wcześniej....
    • woman_in_love PiS zagrabi ZUS, to jest pewne 14.11.18, 11:19
      jak tylko skończy się koniunktura gosp. to będą potrzebować kasy na łapówkę dla suwerena i to będzie koniec ZUS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka