Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy- jaki?

17.11.18, 11:17
Syn 11 miesięcy - 85 cm, 12 kg .
Córka prawie 2.5 roku- 110 cm, 16 kg.
Mały wyrasta ze swojego fotelika. Muszę mu kupić nowy. Chciałam taki, jak ma córa, ale doszło do mnie, że ten jej też jakiś ciasny. Pomyślałam, że przesadzę małego do jej fotela a dziewczynka kupi sobie nowy. Tylko jaki? Te fotele 18+ są niby od 3-4 lat i zapinamy dzieciaka na zwykły pas. Czy ona nie jest na to za malutka? Czy jest jakieś foteliki dla większych z własnymi pasami? Czy może lada moment zacznie te pasy odpinać i dlatego takich nie ma i mam kupić na luzie? Proszę Was o rady.
Obserwuj wątek
    • panna.anna4 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 11:19
      Minikid jest do 25 kg.
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 11:25
        Dziękuję. Wszystko fajnie, ale on jest tylko do jazdy tyłem. Chciałabym żeby dziecko jechało przodem do kierunku jazdy.
        • thea19 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 11:31
          a dlaczego?
        • panna.anna4 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 11:41
          A to nie pomogę.
    • wilowka Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 12:06
      Axkid Wolmac, Britax Max Way, Axkid Minikid - do 25 kg tyłem, foteliki przypinane pasami samochodowymi, dziecko przypinane pasami fotelikowymi
      • wilowka Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 12:06
        a teraz widzę, ze nie chcesz tyłem. To nie polecę, bo jestem z sekty RWF
    • ruscello Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 12:15
      Przodem z wewnętrznymi pasami więcej niż do 18 kg jest jedynie Joie bold, który wymaga top tethera w samochodzie. Może w jakimś sklepie zalega jeszcze pojedynczy Britax Advansafix II sict, bo od kilku lat nie jest produkowany.
    • princesswhitewolf Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 13:42
      Więc ten w którym córka jeździ daj synkowi na rok a córce kup Cybex Solutions X bo nie tylko powiększa się wzdluz ale i w szerz wraz z dzieckiem.
      Do tego ma dłuższy żywot niż 5 lat. Gwarancja też długa. Super jakosc
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 19:41
        Ale on jest bez własnych pasów. Tego się obawiam czy nie jest za mała na taki fotel. Jak uważasz?
        • princesswhitewolf Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 23:48
          ja mam Cybex Platinum Z fix i jest on od 3 roku zycia do 12. ALE wszystko zalezy od wielkosci dziecka. Jesli corka jest mniejsza niz srednie dziecko to rzeczywiscie za wczesnie. Jesli jest z wiekszych to ok.

Pas tam jest tak przeprowadzany przez bok i pod oparciem na reke ze jest ciasno zalozony
        • eowen Re: Fotelik samochodowy- jaki? 18.11.18, 01:49
          On przede wszystkim jest za mały, by jeździć przodem. Już w przypadku mocniejszego hamowania może sobie zrobić krzywdę.
    • leni6 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 14:11
      Jest za malutka, pasy samochodowe są zalecane od 4 lat. Problemem jest wzrost córki, 110 cm to wzrost przeciętnego pięciolatka, w tym wieku już dzieci spokojnie jeżdżą przyjęte pasami samochodowymi. Zobacz Joie Bold, to jedyny z pasami wewnętrznymi do 25 kg, typowo foteliki mają pasy wewnętrzne do 18 kg. Ja bym córkę zostawiła w tym co jeździ, jak najdłużej się da, a synowi kupiła coś tylem.
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 19:49
        Czemu tyłem? Jakie są +? My jeździmy tylko 20 minut dziennie. Nie biorę dzieciaków w trasy. Z dwójką nie pojadę dalej do czasu jak: 1.Będą mówić 2. Będą się słuchać. Czyli nieprędko wink Nie mam przyjemności w podróżowaniu z niezadowolonymi dziećmi.
        • leni6 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 20:53
          Tylem jest dużo bezpieczniej, im mniejsze dziecko tym większą różnica. Najwięcej wypadków jest w mieście a nie na trasach.
        • nightdream Re: Fotelik samochodowy- jaki? 18.11.18, 01:41
          Pierwszy z brzegu link z netu:
          dziecisawazne.pl/dlaczego-warto-przewozic-dziecko-w-foteliku-montowanym-tylem-do-kierunku-jazdy-rwf/

Generalnie nie musisz jeździć na trasie żeby dbać o bezpieczeństwo dzieci. 50km/h to prędkość miejska - przeczytaj jak zderzenie przy takiej prędkości może działać na dziecko w foteliku przodem.
          Warto warto warto zagłębić temat, serio!
          Znam jeden przypadek kiedy pod domem niemalże rodzina miała wypadek bo jakiś kretyn wjechał pod prąd w jednokierunkowa ulice. Jako jedyne ucierpiało dziecko które jechało w foteliki przodem.
          Mnie to wystarczyło żeby przekonać się do rwf.
    • 45rtg Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 18:47
      pomidorowazrozgotowanymryzem napisała:

> Syn 11 miesięcy - 85 cm, 12 kg .
      > Córka prawie 2.5 roku- 110 cm, 16 kg.

Yyy... Zaraz. Nie za duże coś te dzieci?

• pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 19:55
        Zapytam rano.
    • katie3001 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 19:57
      Jestem na etapie szukania fotelika. Testy ADAC i inne są nawet przydatne.
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 20:12
        Chodzi mi tylko o pasy. Czy takie małe dziecko nie powinno mieć swoich pasów. W tym foteliku, w którym jeździ teraz ma wysokość na maxa i wg producenta za 2 kg musi się przesiąść. Tylko w co? Chcialam kupić jej już taki 18+ ale to nie wyjdzie chyba. Pytam Was bo pomyślałam, że może takie dzieci ( >2.5 roku ) potrafią odpiąć "swoje" pasy, dlatego te większe fotele ich nie mają. W wózku się odpina, w aucie otwiera drzwi . Chciałam kupić już teraz bo syn jeździ tyłem i nie ma już co z nogami robić bo wystają b.konkretnie. Córka ma jeszcze czas 2 kg na przesiadkę.
        • panna.z.wilka Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 21:03
          Tak, takie małe (młode) dziecko powinno jeździć jeszcze w uprzęży. I generalnie foteliki do 18kg powinny wystarczyć dziecku przeciętnego wzrostu i wagi do ok 4r.ż, (105cm i 18kg), kiedy to można już w miarę bezpiecznie zapiąć dziecko trzypunktowym pasem w foteliku 15-36.
          Te większe foteliki montowane przodem nie mają uprzęży (poza wspomnianym wyżej Joie Bold i nieprodukowanym już Britax Advansafix II) nie dlatego, że dzieci potrafią je odpiąć. Chodzi o to jak ciało dziecka w momencie zderzenia oddziałuje na uprząż - żeby uprząż utrzymała dziecko cięższe niż 25kg fotelik musi być dodatkowo wzmocniony, żeby ciało dziecka nie wyrwało jej z fotelika i dodatkowo montowany w "skomplikowany" sposób: isofix, pas samochodowy i top tether jednocześnie.
          Więc albo Joie Bold (jeśli masz w aucie isofix i zaczep do top tether) albo uprząż w foteliku tyłem do kierunku jazdy do 25kg. Fotelik 15-36 dla dwuipółlatki to pomyłka. Nie usiedzi w spokoju w pasie samochodowym, nie wytłumaczysz skutecznie, że pasa nie wolno odsuwać od ciała, ani owijać nim misia, ani wyłuskiwać się z niego, żeby podać coś mamie siedzącej z przodu. To jeszcze nie ten wiek, pas samochodowy daje zdecydowanie za wiele swobody.
        • leni6 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 18.11.18, 10:33
          Te 2 kg to może być spokojnie rok, wtedy jako 3,5 latkę przesadzisz ją do kategorii 15-36.
          • panna.z.wilka Re: Fotelik samochodowy- jaki? 18.11.18, 10:50
            Uprząż w foteliku montowanym przodem nie może zawijać się na barkach, musi wychodzić równo z linii barków, ewentualnie ciut wyżej. Jak pasy zaczynają wychodzić zza pleców, to fotelik jest za mały, niezależnie ile kg w zapasie zostało. A autorka pisała, że pasy mają już ustawione wysoko na maksa.
    • nataliam2 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 22:48
      Ja córce gdy miała 2 lata kupiłam cybex pallas. Z taką śmieszną poduszką. Jeździła z nią bardzo długo, prawie do 4 lat. Było jej wygodnie a my uznaliśmy, że tak jest bezpieczniej. Teraz córka ma 9 lat i oczywiście z poduszki nie korzysta ale z fotelika nadal.
      Teraz są fajniejsze na rynku, wtedy był mały wybór. Córce która obecnie ma prawie 2 lata kupiliśmy gb vaya. Fotelik obrotowy. Jak dla mnie jest rewelacyjny. Jak na razie nie znalazłam w nim żadnych wad. Super wygodny jeśli chodzi o wkładanie i wyciąganie dziecka.
      • thea19 Re: Fotelik samochodowy- jaki? 17.11.18, 23:30
        poduszkowce to najgorszy twor jaki wymyslono. przy wypadku dziecko ma mielonke z wnetrznosci a przy dachowaniu wypada z fotelika.
      • wilowka Re: Fotelik samochodowy- jaki? 18.11.18, 09:48
        Fotele z poduszką robią dzieciom miazgę z narządów wewnętrznych kiedy na nią wpadną z impetem i gubią je podczas dachowania (te dzieci)
    • nightdream Re: Fotelik samochodowy- jaki? 18.11.18, 01:30
      Tez jestem z sekty RWF - nie będę tłumaczyć ale poczytaj sobie dlaczego dla dzieci najlepsze jest jeżdżenie tyłem. Najbezpieczniejsze. Mój wysoki syn (4 lata!) jeździ nadal w axkidzie do 25kg. I jeszcze pojeździ w nim trochę. Uprzedzę komentarz o tym ze przy większych dzieciach to się nie sprawdzi - syn na 2 lata ważył 16 kg, teraz na 4 lata wazy 18 kg wiec to nie jest tak ze dziecko będzie przybierało na wadze tak jak dotychczas wink nie kupuj córce fotelika 18+ bo ona do tych 18kg moze dobijać jeszcze przez 2 lata a teraz jest za mała na taki fotelik.
      Przy takich maluchach zainwestowałybym w rwf zdecydowanie - i to dla obydwojga.
      U mnie udalo się wsadzić w aucie dwa rwfy obok siebie i tak sobie syn z córka jeżdżą tyłem wink
      Fotelik przodem z zapinaniem pasem samochodowym to katastrofa dla 2,5 letniego dziecka sad ale według mnie i roczniak jeżdżący przodem to katastrofa sad
      Nie wiem skąd jesteś ale może masz gdzieś w okolicy sklep osiem gwiazdek? Oni świetnie doradzają w temacie fotelików.
    • kiddy Re: Fotelik samochodowy- jaki? 18.11.18, 19:15
      Najpierw porządnie zmierz dzieci. Niemożliwe, żeby 2,5 letnia dziewczynka miała 110 cm wzrostu. I tak, jest stanowczo za mała na jazdę w pasach samochodowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka