Dodaj do ulubionych

zaburzenia cyklu - co robić

01.12.18, 15:11
Teoretycznie powinnam isć do lekarza. Wiem. Ale byłam 5 tygodni temu na kontroli i wszystko było ok. Po wizycie dostałam miesiączkę w terminie (cykl mam 27-28 dni od kilku lat).
W tym miesiącu okres spóźnia mi się 10 dni. Przy czym kilka dni temu wydawało mi się, że dostałam, ale to było tylko delikatne plamienie rano. Wieczorem tampon był suchy. Przepraszam za dosłowność.
Mam hashimoto i to dla mnie jedyne sensowne wytłumaczenie, bo nie ma praktycznie szans na to, żebym mogła zajść w ciążę. Zresztą z typowych objawów mam jedynie drażliwość na zapachy i wstręt do papierosów (popalam od czasu do czasu).
Pod koniec przyszłego tygodnia mam wizytę u endokrynologa. Test ciążowy robiłam w czwartek - wyszedł negatywny.
Najgorsze, że brałam ostatnio aspirynę i piłam alkohol.
Pocieszcie, że tak się zdarza przy hashi i że nawet jeśli zaszłam, to jeszcze nie ma łożyska, czy czegoś tam i płód się nie zdążył uszkodzić od leku i alko.
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:19
      Ale okres się spóźnia w stosunku do czego? Do twoich wyliczeń, czy do owulacji, którą zaobserwowałaś?
      • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:24
        nie obserwuję cyklu jako takiego. nie mam pojęcia, kiedy miałam owulację. wiem tylko, że mam tą miesiączkę zawsze co 27-28 dni. mam rozpisane w kalendarzu kiedy powinnam dostać, kiedy miałam. informacja o owulacji nie była mi do niczego potrzebna.
        • mamalgosia Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:27
          No choćby do tego, żeby teraz wiedzieć, czy sie nie przesunęła i niepotrzebnie się nie denerwować, bo okres powinien wystąpić 12-15 dni po niej, ale niekoniecznie po 28 dniach od ostatniego. No ale jesli nie wiesz, to i ja nie wiemsmile
        • lot_w_kosmos Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 06:59
          Jak tonie wiesz, kiedy masz owulację, nie masz jej żadnych objawów?
          • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 09:13
            Jedynym objawem jest potrzeba noszenia obcasów i bardziej dopasowanych ubrań. I może większa ochota na seks. Ale nie jestem w stanie określić kiedy to było. Nie prowadzę kalendarzyka. Zapisuje daty miesiączek. To one są dla ginekologa istotne. Nigdy nikt mnie nie pytał o termin owulacji.
          • hosta_73 Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 09:55
            Ja nie mam żadnych objawów. Czasem zakłuje mnie jajnik i tyle. A i to bardzo rzadko. Mam natomiast silne objawy przed miesiączka 😒
          • dziennik-niecodziennik Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 11:24
            A co w tym dziwnego?...
      • mamalgosia Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:26
        A co do drugiego pytania, to spokojnie zarówno z tym alkoholem, jak i z aspiryną. Nic się nie zdążyło stać
    • alpepe Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:26
      U mnie przy każdym zwiększeniu dawki okres się opóźniał, może to jest trop i może twoje hashi się nieco wytłumia, skoro masz takie objawy, a dawki nie musiałaś zwiększać.
      • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:34
        Dzięki. Najbardziej niepokoi mnie to plamienie. Bo nie wiem czy to było zamiast okresu, czy właściwy okres wystąpi za kilka dni. I mam wkrętę, ze to było plamienie implantacyjne uncertain
        • mrs.solis Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 22:15
          Mi jakis czas temu cos zaczelo sie ruszac w brzuchu i przysiegam , ze bylo to czuc tak samo jak pierwsze ruchy dziecka. Biegusiem lecialam po test. Nic sie nie martw , nawet jak zaciazylas, to leki ani alkohol nie beda mialy zadnego wplywu na dziecko. Zrob jeszcze jeden test.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:38
      Nawet gdybyś nie miała Hashimoto, to może Ci się zdarzyć rozjechany cykl i nie jest to nic niepokojącego, może nie było w ogóle owulacji, albo była ale później niż zwykle i stąd ci się cykl wydłużył. Myślę, że spokojnie możesz poczekać jeszcze parę dni do tygodnia i dopiero wtedy iść do ginekologa, jeśli do tego czasu nie dostaniesz.
    • jehanette Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 15:39
      Nawet jeśli zaszlas, to nic jeszcze zarodkowi nie zaszkodzilo. Zrob jeszcze jeden test, umow sie do lekarza. Na wszelki wypadek nie pij, albo planuj wyjazd do Berlina, żeby miec spokoj ducha jakby jednak byla ciąża.
      • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 16:13
        Dzizys - urodzilabym. Do Berlina najwyżej po wyprawkę bym pojechała wink
        Żarty żartami ale dziwnie mi.
        • jehanette Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 18:52
          To masz pierwsza czesc porady, bierz i.korzystaj.
          Druga jest tez do rzeczy, jak mnie sie spoznial okres a nie planowalam dziecka, to zanim bylam w stanie zrobic test (na szczescie negatywny) przeczytalam cale Women on Web od deski do deski. Trzeba się przygotować.
          • piekna_remedios4 Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 21:59
            ja to samo. A dokładny opis tego, jak wygląda farmakologiczna aborcja do 9 tc wykończył mnie psychicznie i stwierdziłam, że jednak urodzę wink
    • black_halo Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 18:55
      Choroba, stres, lekka infekcja - wszystko to ma wplyw na cykl. Wiec mozliwe, ze lekkie plamienie to byla miesiaczka bo organizm uznal, ze w tym miesiacu nie ma opcji, zebys zaszla w ciaze. Cialo tez ma mozliwosc regulowania plodnosci. Jesli zarodek nie ma sie gdzie zagniezdzic to do ciazy nie dojdzie.
      • ramelos Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 20:56
        Mi też kiedyś okres opóźnił się o około 10-15 dni
        ( dokładnie nie pamiętam czy 12 czy 15itp ). Potem dostałam i kolejne już były w normie czyli ok 27-31 dzień cyklu. Byłam potem u ginekologa mówił że tak się czasami zdarza.
    • ida_listopadowa Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 21:08
      a ile masz lat Rucola i co buerzesz na to hashi i ile?
      • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 22:48
        39, letrox 125mg
        • ida_listopadowa Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 22:59
          Rucola, u kobiet z hashi czesta jest wczesna menopauza. Jezeli bierzesz 125 to nie jest jakas popierdulka. Robilas badania hormonalne? Pierwsze objawy to wlasnie skracanie lub wydluzanie cyklu. Jezeli to jest to, to trzeba szybko dzialac, wiec warto sie przebadac.
          Wydaje sie nam, ze klimakterium dotyczy kobiet ok 60, a tak naprawde pojawia sie czesto jeszcze przed 40.
          • kalina_lin Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 23:06
            Szybko działać - tzn co konkretnie robić? Menopauzy nie opóźnisz w żaden sposób.
            • ida_listopadowa Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 06:54
              w przypadku wczesnej (ale w normie, 39 lat to norma) menopauzy mozna podac srodki hormonalne i zapobiegac efektom wypadowym. Jeszcze nie HTZ ale pigulki dwuskladnikowe na przyklad. Po jakims czasie juz nie bardzo.
              Dlatego warto zrobic badania hormonow plciowych i FSH.
              • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 09:10
                A dzięki.
              • snakelilith Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 14:39
                ida_listopadowa napisała:

> w przypadku wczesnej (ale w normie, 39 lat to norma) menopauzy mozna podac srod
                > ki hormonalne i zapobiegac efektom wypadowym.

Menopauza to jest punkt ostatniej miesiączki i ten przypada średnio w naszej szerokości geograficznej mniej więcej na 50-ty rok życia. To o czym piszesz nazywa się przekwitanie, albo klimakterium, ale na boginię, NIE menopauza. I jedna spóźniająca się miesiączka nie jest jeszcze oznaką niczego, ja w tym wieku miałam bardzo nieregularny cykl, a dziś w wieku 52 ciągle miesiączkuję i nie jestem w menopauzie, więc zaburzenia miesiączkowanie to jeszcze nie jest oznaką niczego. Ludzie to nie automaty. I również młode kobiety mogą mieć od czasu do czasu bezowulacjyne cykle i wynikającą z tego tzw. słabość progesteronu z podobnymi objawami. A nawet jak zdarza się to częściej, to nie oznacza to też jeszcze klimakterium. Można na początku regulować preparatami jaka agnus castus, stymulującymi produkcję naturalnego progesteronu, albo podawaniem tzw. bioidentycznego progesteronu (nie mylić z syntetycznym gestagenem). Także pigułką antykoncepcyjną jedno albo dwuskładnikową, ale jeszcze raz, jedna spóźniająca się miesiączka NIE JEST jeszcze oznaką zbliżającego się przekwitania.
                • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 15:38
                  Dzięki Snake za ciekawe informacje o tych naturalnych specyfikach. Co prawda u nas w rodzinie kobiety przestają miesiączkować właśnie mocno po 50 roku życia, ale ja jestem jak taka czarna owca i obawiam się, że i w tym przypadku również będę odstawać. Boję się HTZ, bo od wszystkich (z wyjątkiem Yasminelle i pochodnych) tabsów tyłam, a raczej puchłam.
                  Na samą myśl o szprycowaniu się albo spirali z hormonami chcę uciec. Te naturalne - poczytam sobie o nich. I zrobię w tym tygodniu badania. Dzięki.
                  • snakelilith Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 18:59
                    Słabość progesteronu można stwierdzić badaniem estradiolu i progesteronu w drugiej połowie cyklu (19-23 dzień cyklu). Dzień badania jest tu ważny. Nie ważne są przy tym całkowite wartości (choć można porównać z normą), a stosunek tych hormonów u danej kobiety, bo słabość progesteronu można mieć także przy obniżonych już estrogenach. I owszem, spadek poziomu progesteronu to pierwszy obajw klimakterium, ale w żadnym wypadku nie potrzebny jest od razu klasyczna HTZ (jeżeli w ogóle), bo poziom estradiolu w tym wieku jest zwykle jeszcze stosunkowo wysoki, a HTZ to przede wszystkim podawane estrogeny (plus gestageny). Jeżeli na syntetyczne gestageny reagowałaś jak piszesz, to możesz w razie czego zapytać lekarza o tzw. bioidentyczny progesteron. Ten nie jest antykoncepcją i stosowany w drugiej połowie cyklu przez kilkanaście dni najpierw uzupełnia braki wywołane brakiem owulacji i może pozytywnie wpłynąć na regulację cyklu, progesteron stymuluje bowiem pracę jajnika. Ale ważne, nie syntetyczny gestagen, a bioidentyczny progesteron. Bioidentyczny (naturalny) progesteron stosowany jest także u kobiet z hashimoto i niedoczynnością tarczycy, bo wpływa korzystnie na pracę tarczycy i ma działanie przeciwzapalne więc pomaga przy chorobach autoimmunologicznych. Jedno wpływa bowiem na drugie, kobiety z hashimoto nie dlatego szybciej przekwitają, że mają hashimoto, a dlatego, że bardzo często brakuje im progesteronu.
                    Poszukaj endokrynologa, albo ginekologa, który się na tym zna, bo lekarze często idę na łatwizę i przepisują wtedy syntetyczne gestageny, takie jak w pigiłkach anty, a te mają wybiórcze działanie na organizm, więc trudno dobrać ten właściwy. Tu masz informacje na ten temat:
                    naturalnyprogesteron.com
                    • katja.katja Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 19:18
                      Ja nawet tego nie wiedziałam, lekarze też się zająknęli.
                      Nie wiedziałam, że przy Hashimoto ma się wcześniejszą menopauzę.
                    • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 19:29
                      😘 dziekuje
          • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 23:28
            Ale jak przebadać?
    • piekna_remedios4 Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 21:57
      >Mam hashimoto i to dla mnie jedyne sensowne wytłumaczenie, bo nie ma praktycznie szans na to, żebym mogła zajść w ciążę.

hym? mam hashimoto i dwójkę dzieci, w tym trzecie in progress

>Zresztą z typowych objawów mam jedynie drażliwość na zapachy i wstręt do papierosów (popalam od czasu do czasu).

pierwszy objaw u mnie, z tydzień po zapłodnieniu to niechęć do wcześniej lubianych pokarmów i napojów, także cóż - gratulacje?
      • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 01.12.18, 22:48
        smile nie nie. Nie, ze przez hashimoto nie ma szans, tylko ze względu na „antykoncepcję” męża wink
    • aguar Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 09:41
      No dobrze, nie wiesz, kiedy masz owulację. Ale wiesz, kiedy był ten seks bez zabezpieczenia? Bo po tym też się można zorientować czy negatywne testy w tym momencie są wiarygodne (o ile od stosunku minęło 2,5 tygodnia i więcej to już na pewno są).
      • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 09:47
        big_grin seks u nas jest co drugi dzień przeciętnie. A zabezpieczenie tego typu, ze w teorii nie do przebicia.
        • hosta_73 Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 10:05
          ruckola napisała:

> big_grin seks u nas jest co drugi dzień przeciętnie.

Mój chłop nie moze tego przeczytać 😁!
          • ruckola Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 10:22
            big_grin mój pewnie by napisał ze co trzeci.
            • katja.katja Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 15:31
              Nie masz żadnych zaburzeń cyklu, po prostu chciałaś się pochwalić jak często to robisz sad Nieładnie.
        • katja.katja Re: zaburzenia cyklu - co robić 02.12.18, 15:19
          Szczęściara sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka