Dodaj do ulubionych

Szukam kołdry

08.12.18, 12:15
Antyalergicznej ( koniecznie!) i jednocześnie lekkiej i ciepłej i najważniejsze--dla osoby, która się intensywnie poci. Kołdra musi być zatem jak najmniej sztuczna i łatwa do prania w pralce.
Obserwuj wątek
    • katie3001 Re: Szukam kołdry 08.12.18, 13:07
      Kołda kołdrąale może warto przebadać taką osobę. Bo może te poty to jest oznaka jakieś choroby.
      • e-ness Re: Szukam kołdry 08.12.18, 13:27
        Koniecznie tarczyce 😄
      • tojamarusia Re: Szukam kołdry 08.12.18, 14:04
        Dziękuję za odpowiedź. Pytałam o kołdrę.
    • e-ness Re: Szukam kołdry 08.12.18, 13:26
      Uwielbiam kołdry z lidla, przerobiłam już kilka firm. Leciutkie, ciepłe i super się piora, sztuczne są bo jak nie sztuczne to musza być z pierza , ale nie stwierdzam problemow z potliwością .
    • muchy_w_nosie Re: Szukam kołdry 08.12.18, 14:09
      Jak się ktoś mocno poci to proponuje te kołderki ikeowskie po 20 zł. I wywalać co sezon.
      Nawet naj, naj, naj lepsza naturalna kołdra, po 10 praniach nie wygląda za dobrze i traci swoje właściwości.
    • mysiulek08 Re: Szukam kołdry 08.12.18, 16:57
      merynos? sa takie z jedna strona z bawelny:
      www.merino-polska.pl/oferta,koldra-welniana-merynos-bawelnazawijas-braz-155x200cm,679,4262.html

merynosy dobrze sie piora (20stp, program welna, plus dodatkowe plukanie i wirowanie) gorzej z suszeniem, ale ta z bawelna calkiem dobrze znosi suszenie w suszarce.

Jesli bedzie uzywana poszewka, to zdecydowanie rzadziej bedzie potrzeba prania koldry.
      Mam taki przypadek, poszewka zmieniana codziennie, koldra prana mnie wiecej raz w miesiacu, merynosy, dwustronne
      • mysiulek08 Re: Szukam kołdry 08.12.18, 16:58
        a i uzywa jej alergik
      • mikams75 Re: Szukam kołdry 09.12.18, 00:47
        mam podobna welniana, niby mozna sypiac pod tym bez poszwy, ale zawsze mam na tym poszwe, a koldre mam duza i nie ma szans, zebym ja upchnela w pralce.
        Tylko tego rodzaju koldry jak sa nowe to sa takie troche sztywne, nieprzylegajace do ciala, ale na szczescie miekna.
      • tojamarusia Re: Szukam kołdry 09.12.18, 08:10
        Mysiulek poczytałem o tych merynosach i to chyba strzał w 10😃
        Dzięki
        • mysiulek08 Re: Szukam kołdry 09.12.18, 16:27
          No pewnie smile wymienilismy wszystkie koldry i koce na merynosy. Prac tez sie juz nauczylam (kosztem jednego mocno sfilcowanego koca, ale koty zachwycone tongue_out). Jesli masz pralke z duzym otworem i pojemna to koldre w rozsadnych rozmiarach zmiescisz (180x200 ciezko, kolanem trzeba upychac). Prac w 20stp, rozowy Perwol jest ok, program welna lub pranie reczne, dodatkowe plukanie z wysokimi obrotami. Suszenie jest wyzwaniem, program do suszenia welny w moim boschu to 6min i to jest za krotko, inne programy wylaczaja sie tez za szybko (material jednak przewiewny), najlepiej sie sprawdza taki, ktory nie skraca czasu suszenia i nie wysokiej temperatury, mam taki 20min. Po wyjeciu koc czy koldra jet troche wilgotna i nie da sie ukryc, ze baranem zalatuje tongue_out ale jak wyschnie jest miekka, puchata i bez zapachu. Jesli msz gdzie suszyc, to w ogole problem znika.
          • mikams75 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 00:49
            Koldra 200x220 nie wchodzi niestety do 8kg pralki.
            • mysiulek08 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 03:50
              Nie wiem jak 200x220 ale 180x200 do 9kg boscha wchodzi, tylko kolanem trzeba troche pomoc
              • katie3001 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 06:32
                Ja mam 8 kg elektroluxa i piorę w niej kołdrę 220x240.
                • mikams75 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 08:17
                  welniana?
                  • katie3001 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 09:27
                    a no nie...zwykła...wchodzi do pralki a potem do suszarki.
    • sineado Re: Szukam kołdry 08.12.18, 17:10
      100% bawełny, wsad i poszycie kupiłam w jysku. Ale kołdry dla alergików maja chyba poliester w wypełnieniu, a pod taką moja córka się poci wlasnie
      • mikams75 Re: Szukam kołdry 09.12.18, 00:44
        ja tez sie poce i mam wrazenie, ze mi strasznie duszno jest pod koldrami poliestrowymi i antyalergicznymi.
        Toleruje wylacznie naturalne wypelnienia, ja mam welniana, a corce kupilam bawelniana w jysku. Ale nie jestesmy alergikami, wiec nie wiem czy sie nadadza. I nie piore kolder (zaraz sie dowiem, zem brudas big_grin))
      • tojamarusia Re: Szukam kołdry 09.12.18, 08:09
        sineado napisała:

> 100% bawełny, wsad i poszycie kupiłam w jysku.

I jak ci się pod nią śpi?
        • sineado Re: Szukam kołdry 09.12.18, 10:04
          Kupiłam ją córce. Przy okazji wymiany łóżka na większe. Ona jest zadowolona, mówi że jest lekka. Ze starej często się odkrywała, myślę że musiało jej być duszno, a teraz śpi lepiej. Jest cienka i taka miła się wydaje. Jeszcze jej nie prałam. Ja mam właśnie jakąś antyalergiczną, z poliestrowym wypełnieniem z Lidla i mam wrażenie że pocę się pod nią bardziej, niż pod starą bawełnianą. Ta z jyska ma wymiary 135cm/200 i płaciłam 150zl. Ale często są promocje i za dwa tygodnie od zakupu były chyba po 75zl...
          Moja córka jest alergikiem, i nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi sztucznymi kołdrami antyalergicznymi. Wystarczy wyprać w 60°C żeby zabić roztocza, można wystawić na mróz. A jak się poci pod sztuczną kołdrą to AZS się zaostrza.
          Na roztocza których w wyprać nie można (np. materac) mamy przez alergologa polecony płyn w aerozolu do spryskiwania. To też istotne przy alergii, bo pościel i poszwy wypierzesz a w materacu jest siedlisko roztoczy.
    • aankaa Re: Szukam kołdry 09.12.18, 00:53
      prześcieradło, zimą ew. lekki koc na wierzch
    • bigzaganiacz Re: Szukam kołdry 09.12.18, 00:58
      M&S

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka