tojamarusia 08.12.18, 12:15 Antyalergicznej ( koniecznie!) i jednocześnie lekkiej i ciepłej i najważniejsze--dla osoby, która się intensywnie poci. Kołdra musi być zatem jak najmniej sztuczna i łatwa do prania w pralce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katie3001 Re: Szukam kołdry 08.12.18, 13:07 Kołda kołdrąale może warto przebadać taką osobę. Bo może te poty to jest oznaka jakieś choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Szukam kołdry 08.12.18, 14:04 Dziękuję za odpowiedź. Pytałam o kołdrę. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Szukam kołdry 08.12.18, 13:26 Uwielbiam kołdry z lidla, przerobiłam już kilka firm. Leciutkie, ciepłe i super się piora, sztuczne są bo jak nie sztuczne to musza być z pierza , ale nie stwierdzam problemow z potliwością . Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Szukam kołdry 08.12.18, 14:09 Jak się ktoś mocno poci to proponuje te kołderki ikeowskie po 20 zł. I wywalać co sezon. Nawet naj, naj, naj lepsza naturalna kołdra, po 10 praniach nie wygląda za dobrze i traci swoje właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Szukam kołdry 08.12.18, 16:57 merynos? sa takie z jedna strona z bawelny: www.merino-polska.pl/oferta,koldra-welniana-merynos-bawelnazawijas-braz-155x200cm,679,4262.html merynosy dobrze sie piora (20stp, program welna, plus dodatkowe plukanie i wirowanie) gorzej z suszeniem, ale ta z bawelna calkiem dobrze znosi suszenie w suszarce. Jesli bedzie uzywana poszewka, to zdecydowanie rzadziej bedzie potrzeba prania koldry. Mam taki przypadek, poszewka zmieniana codziennie, koldra prana mnie wiecej raz w miesiacu, merynosy, dwustronne Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Szukam kołdry 09.12.18, 00:47 mam podobna welniana, niby mozna sypiac pod tym bez poszwy, ale zawsze mam na tym poszwe, a koldre mam duza i nie ma szans, zebym ja upchnela w pralce. Tylko tego rodzaju koldry jak sa nowe to sa takie troche sztywne, nieprzylegajace do ciala, ale na szczescie miekna. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Szukam kołdry 09.12.18, 08:10 Mysiulek poczytałem o tych merynosach i to chyba strzał w 10😃 Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Szukam kołdry 09.12.18, 16:27 No pewnie wymienilismy wszystkie koldry i koce na merynosy. Prac tez sie juz nauczylam (kosztem jednego mocno sfilcowanego koca, ale koty zachwycone ). Jesli masz pralke z duzym otworem i pojemna to koldre w rozsadnych rozmiarach zmiescisz (180x200 ciezko, kolanem trzeba upychac). Prac w 20stp, rozowy Perwol jest ok, program welna lub pranie reczne, dodatkowe plukanie z wysokimi obrotami. Suszenie jest wyzwaniem, program do suszenia welny w moim boschu to 6min i to jest za krotko, inne programy wylaczaja sie tez za szybko (material jednak przewiewny), najlepiej sie sprawdza taki, ktory nie skraca czasu suszenia i nie wysokiej temperatury, mam taki 20min. Po wyjeciu koc czy koldra jet troche wilgotna i nie da sie ukryc, ze baranem zalatuje ale jak wyschnie jest miekka, puchata i bez zapachu. Jesli msz gdzie suszyc, to w ogole problem znika. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 00:49 Koldra 200x220 nie wchodzi niestety do 8kg pralki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 03:50 Nie wiem jak 200x220 ale 180x200 do 9kg boscha wchodzi, tylko kolanem trzeba troche pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 06:32 Ja mam 8 kg elektroluxa i piorę w niej kołdrę 220x240. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Szukam kołdry 11.12.18, 09:27 a no nie...zwykła...wchodzi do pralki a potem do suszarki. Odpowiedz Link Zgłoś
sineado Re: Szukam kołdry 08.12.18, 17:10 100% bawełny, wsad i poszycie kupiłam w jysku. Ale kołdry dla alergików maja chyba poliester w wypełnieniu, a pod taką moja córka się poci wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Szukam kołdry 09.12.18, 00:44 ja tez sie poce i mam wrazenie, ze mi strasznie duszno jest pod koldrami poliestrowymi i antyalergicznymi. Toleruje wylacznie naturalne wypelnienia, ja mam welniana, a corce kupilam bawelniana w jysku. Ale nie jestesmy alergikami, wiec nie wiem czy sie nadadza. I nie piore kolder (zaraz sie dowiem, zem brudas )) Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Szukam kołdry 09.12.18, 08:09 sineado napisała: > 100% bawełny, wsad i poszycie kupiłam w jysku. I jak ci się pod nią śpi? Odpowiedz Link Zgłoś
sineado Re: Szukam kołdry 09.12.18, 10:04 Kupiłam ją córce. Przy okazji wymiany łóżka na większe. Ona jest zadowolona, mówi że jest lekka. Ze starej często się odkrywała, myślę że musiało jej być duszno, a teraz śpi lepiej. Jest cienka i taka miła się wydaje. Jeszcze jej nie prałam. Ja mam właśnie jakąś antyalergiczną, z poliestrowym wypełnieniem z Lidla i mam wrażenie że pocę się pod nią bardziej, niż pod starą bawełnianą. Ta z jyska ma wymiary 135cm/200 i płaciłam 150zl. Ale często są promocje i za dwa tygodnie od zakupu były chyba po 75zl... Moja córka jest alergikiem, i nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi sztucznymi kołdrami antyalergicznymi. Wystarczy wyprać w 60°C żeby zabić roztocza, można wystawić na mróz. A jak się poci pod sztuczną kołdrą to AZS się zaostrza. Na roztocza których w wyprać nie można (np. materac) mamy przez alergologa polecony płyn w aerozolu do spryskiwania. To też istotne przy alergii, bo pościel i poszwy wypierzesz a w materacu jest siedlisko roztoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Szukam kołdry 09.12.18, 00:53 prześcieradło, zimą ew. lekki koc na wierzch Odpowiedz Link Zgłoś