tanebo2.0 18.12.18, 21:39 torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,24290318,psy-zaatakowaly-dzieci-9-latka-zaslonila-cialem-4-letniego.html#s=BoxLoCpImg4 pewnie dzieci sprowokowały psy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milva24 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 00:27 Biedne dziecko Mam nadzieję, że nic jej na dłuższą metę nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:23 jesli zostala dotkliwie pogryziona, to konsekwencje beda sie ciagnely za nia bardzo dlugo, jesli nie cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 06:55 Straszne. Na posiadanie dużego psa powinno się wydawać pozwolenie, jak na broń. Oczywiście pod warunkiem przebycia badań psychologicznych, szkolenia oraz przymusu odbywania cyklicznych szkoleń tegoż psa. Na moim osiedlu była kiedyś taka nastolatka, która wyprowadzała dużego psa agresywnej rasy. Widać było, że dziecko nie radziło sobie z psem wcale, bo to raczej on ją ciągnął, a nie ona jego. Dziewczynka lat może 14. Założę się, że tatuś debil chciał mieć "groźnego psa" w domu, a potem odechciało mu się wychodzić z nim na spacery i dziecko wysyłał. Mało to takich? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 07:13 Zaraz obrończynie psa się zbiegną, rzyg Odpowiedz Link Zgłoś
zeldaf Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 07:24 Myślę że zdecydowanie przeceniasz psy, obarczając je odpowiedzialnością. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 07:36 Cóż, jeśli wypuszczone atakują przypadkowe osoby, to powinny zostać uśpione, niezależnie od wcześniejszych błędów ludzkich. Potem takie psy trafiają do schronisk i stuknięci wolontariusze wciskają ludziom kit, że pies był źle traktowany i wymaga dużo troski, zamiast uczciwie powiedzieć, że jest niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 07:49 Też tak uważam, a to nie ma takiego prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 07:59 Zaraz się zresztą zlecą zoofilki i zaczną piać, że to nie wina piesków tylko właściciela i odpowiednio długa i kosztowna terapia z behawiorystą uleczy piesia. Nieważne, że następny raz piesio komuś przegryzie gardło. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 08:17 A był niedawno taki przypadek, był. Stuknięta pani aktywistka ogłosiła na fb poszukiwania zwyrodnialca, który pociął psa nożem. Ot tak, piesek przechodził i dostał kosę. Na faceta wylał się medialny hejt wariatek. Ów zwyrodnialec zgłosił się na policję, no cóż... bronił dziecko przed atakiem psa w typie rasy i sięgnął dopiero jak pies nie dał się odgonić. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 08:22 Poważnie? To ten z białym amstafem? Gdzieś mi się obiło o oczy. Niestety niektóre wolontariuszki działają na szkodę. Jedną zaraz zablokuję bo mnie w..rwia, prowadzi stronę z jojczeniami typu "Nikt mnie nie chce bo jestem brzydkim/burym psem, ci niedobrzy ludzie wolą rasowce niż mnie", już mi się rz... gać chce. I tak w kółko każde ogłoszenie, zero informacji czy pies jest zdrowy, czy choruje na coś, czy "dogaduje" się z innymi zwierzętami, nadaje do dzieci itp. Kiedyś z zaprzyjaźnionymi DT prowadziłam ogłoszenia i zamiast jojczeń były konkrety - pies taki a sraki, nadaje się do rodziny z dziećmi (DT była matka z małym dzieckiem więc sama widziała), nie lubi kotów (na przykład). Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:51 Pamiętam. Na faceta, który bronił swojej córki gryzonie przez amstaffa, wylały się hektolitry hej tu, bo jak mógł zranić biednego psiulka. Idioci również dali głos w sprawie tego amstaffa, który w wakacje pogryzł dwójkę malutkich dzieci: 3 latka i niemowlę. Ojciec nie mógł odciągnąć psa od dzieci, więc go zabił. Psiarze-debile złożyli na niego zawiadomienie do prokuratury, żeby odpowiadał za zabójstwo psa (sprawa ofc została umorzona). W mojej ocenie to są osoby, które wybierają zwierzęta, bo autentycznie nienawidzą innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:01 To nie była stuknięta aktywista, tylko jak niesie fama zboczona psychopatka uprawiająca seks z pasami. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:25 Dej jakiego linka do tej pani? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:30 To ta dewiantka: www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_i19wdntu5rqFpatrBICgyGJHj1f20YRN,w400.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:44 Dzięki. Co za idiotka " Na skutek szarpaniny psa z dzieckiem".... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:47 Pisali, że przez tą idiotkę ojciec dostawał pogróżki. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:55 Kretynka powinna odpowiedzieć za zniesławienie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 18:15 Eee, z pasami to akurat niejedna uprawia, o bdsm nie słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 08:17 I kolejna wiocha - jakieś Lipno. Jak dochodzi do ciężkich pogryzień przez psy to prawie zawsze jakaś wiocha, ewentualnie osiedle domków jednorodzinnych. Durni właściciele domów myślą, że jak mają dom z ogrodem to nie muszą zajmować się psem. Psy blokowe zwykle są pod większą kontrolą. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 08:28 To wyżej to Wałbrzych, amstaff, 15-letnia panienka która zdjęła amstaffowi kaganiec i pogryziona ośmiolatka. No i oczywiście obronczyni praw zwierząt, która nawet nagrodę wyznaczyła za wskazanie pana. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 08:36 Teraz pan powinien spotkać się z nią w sądzie za szkalowanie. Czytam właśnie. Takie rzeczy (nakręcanie fejków) powinno być karalne, najlepiej słono, wtedy jedna dziumdzia z drugim dziumdziem trzy razy się zastanawią nim wyślą w eter coś o złym człowieku, który zaatakował biednego pieska albo wyślą kogoś kto jeszcze dycha "na tamten świat". Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 15:53 A czego trzeba, żeby właściciela idiotę uleczyć z niezabezpieczania terenu, na którym są psy? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:32 Każdego psa można resocjalizowac. Właściciel-idiota weźmie kolejnego psa w typie rasy, zamknie w kojcu i urośnie kolejny agresor. Po przeprowadzce na wieś jestem załamana jak wygląda zycie przeciętnego psa. Zero spacerów, kontaktu z człowiekiem, pies mieszka w ogródku i super jeżeli ma budę, bo większość nie ma, przy dużych mrozach jest wpuszczany do garażu, albo szopy na drewno. Strach przejść obok płotu. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:54 Może i większość (bo czy każdego to nie byłabym pewna) - ale resocjalizować skrzywionego psa dużej i groźnej rasy powinien ktoś, kto ma do tego warunki. A nie ściema w DT, że to piesek z problemami, owszem, ale kochająca rodzinka wszystko naprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 07:37 Biedna dzielna dziewczynka, odważniejsza niż dorośli wokół. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 07:55 Na miejscu rodziców wróciłabym tam i zatłukła te kundle osobiście, a właścicieli pozwała o odszkodowanie dla pogryzionego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:19 pozwanie wlascicieli jest chyba naturalne w takiej sytuacji. prokurator swoja droga ale leczenie psychiczne i fizyczne (na pewno dziecko bedzie miec duze blizny) bedzie kosztowne, do tego stosowne zadoscuczynienie. z drugiej strony zadaje pytanie: czy 9latka i 4latek byly bez nadzoru doroslych? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:26 Urodziłaś się wczoraj i nie znasz realiów wsi? 9-latka może poruszać się po drogach publicznych bez opieki dorosłych, znaczy, rozumiesz, może iść do sklepu, na plac zabaw, do koleżanki, wrócić ze szkoły etc. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:29 ale 4latek nie moze byc pod opieka 9latki nawet na zapadlej wsi Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:31 Czy to coś zmienia w temacie agresywnych psów? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:35 zmienia to, ze gdyby byl ktos dorosly, to 9latka mialaby wieksze szanse wyjsc bez takich obrazen. poza tym dla takich dzieci puszczonych samopas nie tylko psy sa zagrozeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:38 Skupmy się można potrzebie wprowadzenia obowiązku usypiania agresywnych zwierząt, skoro inaczej do właścicieli nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:44 kundle kundlami ale tu byl caly szereg przyczyn tego zdarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:48 Poważnie? Wyżej podałam przykład pogryzionej przez amstaffa dziewczynki, która szła ulicą z OJCEM, czyli niewątpliwie była pod opieką. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:20 Tutaj też dorośli byli na miejscu. Ja bym się skupiła konkretnie na właścicielach dużych psów mieszkających na wsi lub innym wygwizdowie bo przeważająca liczba poważnych pogryzień (w tym matki co straciła niemal całe udo, gdy wyszła z niemowlakiem na spacer) to wiochy. Co jest nie tak z wieśniakami, że nie pilnują i nie wychowują swoich psów? Jakaś większa kontrola wiochmenów posiadających psy może? Obowiązkowe szkolenia czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:28 Akurat amstafy czy inne pitbule to domena miejskich żuli. A latające luzem agresywne kundle faktycznie, głównie wiochy. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 18:09 Moje dziecko idace za mna, trzymane przeze mnie za reke zaatakowal pies miejski trzymany na smyczy. Przyczyna pogryzienia byl w naszym przypadku waski chodnik , bo przeciez nie glupi wlasciciel, ktory jeszcze na dodatek psa nie szczepil. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 18:37 Może bał się, że pies dostanie autyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 20:16 Ty się głupio nie śmiej, przecież na forum były wątki psiofilek, które olewają przymusowe coroczne szczepienie, bo według nich wystarczy co 2 lata i nie będą piesiulkowi szkodzić. Kij z tym, że jak piesiulek kogoś użre, np. dziecko, to ono będzie musiało przyjąć zastrzyk przeciwtężcowy i serie szczepionek na wściekliznę. Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:47 thea19 napisała: > zmienia to, ze gdyby byl ktos dorosly, to 9latka mialaby wieksze szanse wyjsc b > ez takich obrazen. poza tym dla takich dzieci puszczonych samopas nie tylko psy > sa zagrozeniem. W artykule jest informacja, że będący NA MIEJSCU dorośli, nie byli w stanie zapobiec tragedii. I wtedy dziewczynka zasłoniła 4 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:50 Ojojoj, popsułas taką ładną tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:09 Dokładnie, czytałam, że dzieci były z dorosłymi, tylko dorośli nie byli w stanie poradzić sobie z rozwścieczonymi bernardynem i owczarkiem niemieckim, przecież to wielkie psy, o wadze dorosłego człowieka. W końcu dorosłym udało się wyrwać dzieci i uciec stamtąd z dziećmi na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:03 To 9latka zasłoniła dziecko swoim ciałem a dorosły nie mogł? Cos mi sie nie klei... Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:14 Widziałaś kiedyś atak psa? Ja widziałam, zresztą to moja matka uratowała życie dziecku sąsiadki odciągając ICH własnego owczarka niemieckiego, który próbował odgryźć dziecku twarz. Pies, w tym przypadku psy, a to dużo gorzej bo w stadzie są bardziej agresywne, stargetowały się konkretnie na dzieciach, to sa sekundy, zakładam, że dorośli próbowali psy odciągać i wyrywać dzieci z paszczy. Położenie się plackiem żeby zasłonić dziecko poskutkowałoby tylko tym, że psy zagryzłyby najpierw dorosłych a potem dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:32 Raz widziałam, atak był na szczeniaka wyprowadzanego przez nastolatkę (szczeniak był na smyczy, agresor nie), na szczęście tak się stało, że na miejscu był prawdziwy żołnierz, który odgonił psa między innymi kopiąc, jakaś starsza pani (nie wiem czy nie właścicielka czy przypadkowa) była obruszona, żołnierz zapytał czy miał czekać aż pies zagryzie szczeniaka. Żal mi było nastolatki, na szczęście dzięki interwencji nic się nikomu finalnie nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 15:07 do hanusinamama - akurat kilka dni temu mój pies został podobnie pogryziony - szłam środkiem osiedla wielkiego miasta, z jednej strony dziecko, z drugiej pies (na smyczy). Z otwartej bramy wypadł ok. 50 kilowy pies i rzucił się na mojego. Trwało to moment (jakieś 2-3sekundy), ledwo zdążyłam zrobić pół kroku, nawet nie było za bardzo czasu na ocenę sytuacji - gdyby pies wypadł na córkę, a nie dziecko to córa miałaby dwie wielkie dziury w ciele mimo, że była pół metra ode mnie. Moja psina miała poszarpaną skórę i mięśnie. Z opisu wynika, że dzieci jeździły na sankach - pewnie były przytulone, małe z przodu, starsza dziewczynka go obejmowała, rodzice w oddaleniu - więc siłą rzeczy mała przejęła cały impet. Ja akurat byłam wolontariuszką w fundacji i domem tymczasowym (co pewnie stawia mnie w rzędzie "zoofilek i obrończyń psów i kotów") i uważam, że za psa odpowiada w 100% właściciel (a nie pies), ale jeśli pies jest agresywny i nie ma nad nim kontroli to niestety psa trzeba w humanitarny sposób uśpić. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:53 Umiesz czytać? Tam byli dorośli, ale nie byli w stanie odciągnąć agresywnych psów od dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:55 w artykuje jest ze byli tam jacys dorosli tylko nei dali psom rady, widac bali sie pogryzienia, zachowanie tej 9latki mnei wzrusza bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:11 Myślisz, że łatwo jest wyrwać ofiarę z mordy kilkudziesięciokilowej, rozwścieczonej bestii? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:02 Tak eae nie brac odpowiedzialnosc za 4latka? Chyba cie pogieło jezeli uwazasz ze 9 latka moze zabrac na sanki 4latka... Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:41 Kundle są tu najmniej winne, bo robiły to, do czego przygotowali je właściciele. Właściciele psów powinni zostać przykładowo surowo ukarani za swoją nieodpowiedzialność i zaniedbania. Kwestia, kto sprawował opiekę nad dziećmi też jest kontrowersyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 09:59 Nie nie i jeszcze raz nie. Niektóre kundle są popiep.... zasady i z genów, a nie z powodu właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 20:08 >Niektóre kundle są popiep.... zasady i z genów Ale jeśli te kundle przechodzą szkolenie, to da się to wyłapać plus można skierować na szkolenia dodatkowe pod kątem właśnie agresji - przebraliśmy taki komplet, profilaktycznie, jak nam się przyplątał pies w typie mieszanki amstaffa. A utrwalanie treningu pod tym kątem uprawialiśmy do końca życia psa prawie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 20:08 >Niektóre kundle są popiep.... zasady i z genów Ale jeśli te kundle przechodzą szkolenie, to da się to wyłapać plus można skierować na szkolenia dodatkowe pod kątem właśnie agresji - przebraliśmy taki komplet, profilaktycznie, jak nam się przyplątał pies w typie mieszanki amstaffa. A utrwalanie treningu pod tym kątem uprawialiśmy do końca życia psa prawie codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 20:14 Niestety (lub stety), mało jest kundli popiep.... z zasady i genów. Zdecydowana większość zdrowych, niebezpiecznych dla otoczenia psów to wynik błedów człowieka. Poza tym agresja nawet popiep.... z zasady psa zazwyczaj wychodzi na codzień. Pies nie musi nikogo zagryźć, żeby jego popiep..enie się ujawniło. Rozsądny własciciel widzac pierwsze oznaki interweniuje/zabezpiecza się. Jesli dwa psy duzych ras (owczarek i bernardyn) po wypuszczeniu z kojca w pierwszej kolejnosci biegną za furtkę atakowac dzieci, to z tymi psami na 100% musiały byc problemy wczesniej. Mozna teoretyzowac, ale: - za mały kojec i długie przetrzymywanie w nim duzych, potrzebujacych ruchu zwierzat - mały kontakt z ludzmi - brak wychowania/szkolenia. To nie są trudne rasy, te psy wcale nie trudno wyszkolic, o ile ktos sie za to bierze... i mnóstwo innych powodów, co nie zmienia faktu, ze za głupotę dorosłych jak zwykle zapłaciły dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:06 > Kundle są tu najmniej winne, Miałabym to doskonale gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:17 > Właściciele psów powinni zostać przykładowo surowo ukarani za swoją nieodpowied > zialność i zaniedbania. A to oczywiście też, ale kundle powinny dostać czapę na miejscu. Gdyby nie zostały uśpione, to jako rodzic sama wymierzyłabym sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:23 Może lepiej właścicielom debilom? Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:25 W tej sytuacji to chyba jednym I drugim.... Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 18:53 Dokładnie, jednym i drugim. Zabiłbym na .iejscu oba psy. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:27 Od właścicieli żądałabym stosownego zadośćuczynienia, z rentą dla dziecka włącznie jeżeli byłoby ryzyko trwałych uszkodzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:27 angazetka napisała: > Może lepiej właścicielom debilom? Kiedy kierujacy pojazdem traci panowanie nad kierownica i w wypadku gina ludzie, to nie pali sie auta na stosie równocześnie puszczajac wolno kierowce. Moim zdaniem w przypadku psów powinno być podobnie, bo właściciel jest za zwierze odpowiedzialny. Rozumiem upodobanie do kary śmierci, ale dlaczego karać narzedzie zamiast sprawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:30 Nie porównuj psa do samochodu. Samochód to rzecz martwa, sam z parkingu nie wyjdzie i nie zamorduje kolejnej osoby, pies który zakosztował w mięsku i owszem. Dla zwykłego bezpieczeństwa powinien być od razu uśpiony. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:53 A właściciel powinien mieć prawo kupić nowego, bo przecież to wina psa była, a nie jego. I po kolejnym wypadku powiemy "ależ on/ona ma pecha do psów, same agresywne ludojady sie mu/jej trafiaja". Gdybym sie łudziła, że cokolwiek zrozumiesz, to bym sie starała wyjaśnić, ale doświadczenie mówi, że nie rokujesz. Miłego dnia życze i żegnam sie Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:05 Ale je się z tym zgadzam. Kundel, który zaatakował człowieka, czy generalnie jest spontanicznie agresywny powinien zostać uśpiony. Nie ma opcji drugiej szansy. To jest tylko zwierzę, które głównie kieruje się instynktem. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:54 > Kundle są tu najmniej winne Niewinne jak lelije. Dzieci same nabily im się na zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 20:03 Trudno mówić o winie psa, bo psy z zasady nie mają możliwości przewidzieć konsekwencji swojego zachowania. Niemniej jednak pies, który atakuje człowieka powinien zostać uśpiony. A właściciel surowo ukarany, Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love polecam składaną pałkę teleskopową na spacery 19.12.18, 10:11 czy bieganie. Nic tak dobrze nie robi na luzem biegające agresywne psy i ich właścicieli jak porządny cios w łeb kundla. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: polecam składaną pałkę teleskopową na spacery 19.12.18, 10:27 Powinno się usypiać psy, a właścicieli takich bestii wsadzać do więzienia na parę lat za usiłowanie zabójstwa, od razu się by ludzie opamiętali. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: polecam składaną pałkę teleskopową na spacery 19.12.18, 10:37 Ależ nie: właściciele powinni siedzieć na wolności i płacić sute renty na ofiary. A jak nie dadzą rady to dopiero wtedy konfiskata mienia i do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: polecam składaną pałkę teleskopową na spacery 19.12.18, 10:48 popieram, mysle, ze kilka takich naglosnionych realnych przypadkow powtrzymaloby kolejne osoby przed zakupem psow wiekszych od jamnika. Odpowiedz Link Zgłoś
vinca Re: polecam składaną pałkę teleskopową na spacery 19.12.18, 15:47 Normalna jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: polecam składaną pałkę teleskopową na spacery 19.12.18, 18:55 Oczywiście że ona jest normalna. Ma prawo pójść na jogging, a pies ma być trzymany na smyczy i w kagańcu. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: polecam składaną pałkę teleskopową na spacery 19.12.18, 18:54 Ja mam gaz, mąż mi kupił. Noszę zawsze przy sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:32 Ludzie nie mają świadomości siły psa, nawet niedużego nie mówiąc już o takim bernardynie czy owczarku.To jest maszyna złożona z mięśni.Nawet tutaj pojawiają się wypowiedzi co by jedna z druga takiemu psu zrobiła, taaa. Jeśli jeszcze taki pies jest zamykany w kojcu, niewybiegany, nie ułożony to jak się wyrwie za siatkę nieszczęście gotowe. Powinny być zgody na trzymanie psów ras obronnych i mieszańców takich ras oraz obligatoryjne szkolenia zakończone pozytywnym egzaminem by zgodę dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:43 Mnie zawsze zadziwia, jak ludzie całkiem serio myśla, że jak mam psa na smyczy, to jest to bezpieczniejsze od kontrolowania psa komendami głosowymi. Pies ponad 100kg mieśni, ja o 1/3 lżejsza i widać że nie kulturystka, a miedzy nami sznurek. Gdybym nie miała kontroli nad psem, to na spacerze leciałabym za nim na tej smyczy jak baner Jestem jak najbardziej za obowiazkowym egzaminem i systemem okresowej kontroli właścicieli i psów. I nie powinno to być ograniczone do ras obronnych, ale obejmować wszystkie psy. Mniejsze i nierasowe też maja zeby i moga mieć spory nacisk szczek. Odpowiedz Link Zgłoś
ras.szamra Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 19:25 100 kg mięśni? Wprowadzasz krowę na spacer i udajesz, że to pies? Czy po prostu tak lubisz dodawać dramatyzmu opowieściom? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 19:39 Całość psa 120kg, złapałaś mnie, mieśnie pewnie mniej niż 100 waża. Szcześliwa? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love 120 kg pies? 19.12.18, 20:33 pomyliłeś znów po pijaku ruski szpionie psa z niedźwiedziem? polki.pl/magazyn/o-tym-sie-mowi,przygarneli-psa-gdy-urosl-okazalo-sie-ze-to-niedzwiedz,10427998,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 20:23 Krowa waży około 600 kilo. 120 koło to waga kozy. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 21:50 Serio? Nigdy dorosłej kozy nie próbowałam podnieść, ale nie z powodu przewidywanych problemów z podrywem, a z racji niewygodnego chwytu Psa nosiłam do 60kg, potem musiał sam sobie radzić. Dowcipy o krowie znudziły mi sie przy 80kg, ludzie nie maja za grosz fantazji Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 23:07 hoga.pl/nasze-zwierzeta/top-5-najwiekszych-psow-na-swiecie/ Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:42 to niezle musial zaatakowac, to dziecko pewnie mialo na sobie grube ciuchy, spodnie narciarskie, wiec o zadnym tam kasaniu kostek nie ma mowy; mam nadzieje, ze twarz nie ucierpiala No coz, ja tu juz tez zostalam kiedys zjechana za to, ze nie lubie psow i ich wlascicieli po tym jak pewien "niegryzacy piesio" jak to okreslil wlasciciel, zaatakowal moje dziecko. Na szczescie nic sie fizycznie nie stalo (gorzej psychicznie) ale moja tolerancja na psy w przestrzeni publicznej sie bardzo zmniejszyla. A tego rodzaju wiadomosci tylko mnie utwierdzaja w moich przekonaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 10:59 Spokojnie. Kropla drąży skałę. Miłośniczki psów zaczynają być już w odwrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:22 Należy rozróżnić faszystki psiane od normalnych właścicieli/właścicielek psów. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 19:39 Ja się uwazam za miłosniczkę psów i zawsze powtarzam, że kazdy pies jest potencjalnie niebezpieczny. Problem z psami wynika z problemu z ludźmi. Tak samo, jak wybieramy znajomych, kierunek studiów czy nawet auto dla rodziny, tak samo trzeba umiec wybrac psa. Żywa istota to nie interaktywna zabawka, ktora sie wyłaczy jak sie znudzi. Bez znajomosci rasy, ogolnego rozumienia psychiki psów i ich zachowan, zawsze możliwa jest tragedia. Partacze i osoby nieodpowiedzialne są zagrozeniem w kazdej dziedzinie. "Glupim" po prostu nie powinno się dawac zwierzaka, a własne dzieci uczyc jak sobie w takich sytacjach radzic. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:01 A czemu dzieci miały sprowokować? Dla mnie jest pytanie inne: gdzie byli rodzice? 9latka pilnowała 4latka? Bardzo nieodpowiedzialnie i szkoda dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:03 "Sytuacja stała się dramatyczna, gdy okazało się, że będący na miejscu dorośli nie są w stanie zapobiec agresji czworonogów. 9-letnia dziewczynka zasłoniła ciałem swojego 4-letniego braciszka i uchroniła go przed pokąsaniem." Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:34 I jest napisane ze to byli opiekunowie dzieci? Bo dziwne ze dziecko zasłoniło swoim ciałem a nie zrobił tego opiekun. Równie dobrze bedący na miejscu dorośli mogli być przypadkowymi dorosłymi.... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:50 taaaa, przy każdym bawiącym się dziecku zawsze stoi opiekun ramię w ramię coby rzucać się i je zasłaniać w razie ataku agresywnych psów...gorzej jak tych dzieci jest czworo a matka jedna.... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:53 z innego artykułu: "Wreszcie rodzice chwycili dzieci na ręce i uciekli do domu." Czytaj więcej na www.rmf24.pl/fakty/news-psy-zaatakowaly-dzieci-9-latka-zaslonila-cialem-mlodszego-br,nId,2739503#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:56 kolejny: "Dorośli, którzy opiekowali się dziećmi byli na tyle zaskoczeni, a psy na tyle agresywne, że nie udało się ich powstrzymać przed natarciem. Zanim dorośli zdołali chwycić zaatakowane dzieci na ręce i uciec do domu, psy dotkliwie pogryzły 9-latkę, która bohatersko broniła przed nimi swojego młodszego brata." www.se.pl/wiadomosci/polska/psy-zaatakowaly-dzieci-na-sankach-bohaterska-9-latka-ochronila-brata-wlasnym-cialem-aa-xsiN-H554-QTJc.html już możejśc zejśc z rodziców-dzieci nie byly puszczone samopas Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 12:13 Pewnie rodzice krok w krok za dziećmi nie chodzi, wynika z tego, ze zanim dobiegli psy zdążyły pogryźć dziewczynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 15:59 Pilnowanie dzieci na sankach nie polega na tym, że rodzic biega metr od nich. Dorośli są w pobliżu, a dzieci zjeżdżają, ciągną sanki na górę, zjeżdżają same. Co w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:13 A co cię obchodzi gdzie byli dorośli? Ciebie powinno obchodzić czemu pies nie jest jeszcze uśpiony. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:37 Mnie to obchodzi. Bo nie toleruje wałesajacych sie psów ani spacerków z psem bez smyczy i tekstem "on nie gryzie". Co nie zmienia faktu, ze nie wyobrazam sobie zeby 9latka miała odpowiadać za 4llatkę. Efekty są wąłsnie takie. To rodzic opiekun powinien bronic i dać sie ewentualnie pogryźc a nie 9latka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:43 To mogły być sekundy, pies mógł wbić kły w najbliższą osobę (tutaj akurat dziecko) i przeciętny dorosły niewiele by z tym zrobił choćby był tuż obok. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 14:21 Jak idziesz na spacer w dzieckiem to zawsze dziecko za rękę trzymasz ? Bo moje po parku mogą biegać i gdyby przyszło co do czego to niestety nawet na dystansie 20 metrów atakujący pies będzie w dobiegu do dziecka szybszy niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:18 Zapytam ponownie, czy w ogóle widziałaś kiedykolwiek atak (prawdziwy atak, a nie ujadanie przy kostkach) psa, a w tym wypadku dwóch psów po kilkadziesiąt kilo żywej wagi każdy. Widziałaś ty kiedyś na żywo bernardyna? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:30 ja widzialam jak dwie dorosle osoby usilowaly wepchnac bernardyna do gabinetu weterynaryjnego. pies usiadl obok samochodu i ani drgnal, to juz samochod latwiej przepchnac. szczepienia odbyly sie na parkingu. m.in dlatego ja jestem zwolenniczka posiadania malych psow - zawsze mozna zlapac to pod pache i spacyfikowac a do twarzy nikomu nie siegnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:39 Ok i nadal twierdzisz ze jako matka próbowałabys odciaganc psa a w tym czasie twoja strasza córka miałaby dac sie pogryźć w obronie młodszego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 11:50 TAK! Bo zasłonięcie by tylko pogorszyło sprawę. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 12:04 wiesz ile waży bernardyn? bo taki przeciętny to jakieś półtora razy tyle co ja.... sa i takie które ważą dwa razy tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 12:24 Nie wiem komu odpowiadasz, bo drzewko już na tym etapie spłaszczone, ale może ta ematka waży półtora razy tyle co bernardyn? Albo nawet dwa razy tyle To forum jest, tu łatwo zgrywać chojraka Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 12:30 odpowiadam na to: "nadal twierdzisz ze jako matka próbowałabys odciaganc psa ..." no wiec twierdze, ze miałabym marne szanse na odciągnięcie ważącego wiecej niz ja rozwścieczonego bernardyna plus owczarka niemieckiego , podejrzewam, ze gdybym wazyła około 100 kg te szanse ciągle byłyby małe... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:25 Słonko, ale ja sie z Toba zgadzam! Wydawałoby sie, że jak pies wyglada każdy wie, ale jak słysze co to by poniektórzy zrobili, to zaczynam watpić. Ja rozumiem że forum i anonimowość, ale żeby żadnych granic ani zbieżności z rzeczywistościa nie zachować? Na typowa ematke XS za luźne jest, ale miedzy dwie maszynki do zabijania wkracza jak Hulk i rozdziela jak Mojżesz Morze Czerwone Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 12:39 proszę- jedno dziecko, gromada dorosłych, jeden pies: www.sadistic.pl/atak-psa-na-dziecko-vt143499,45.htm Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:08 ale zobacz jak ci dorośli beznadziejnie reagują? Co to za ludzie? Jestem w szoku, dopiero pod koniec ktoś uderza psa? Jak kiedyś mój piesio rzucił się na dziecko, podbiegł ojciec dziecka i dał mu kopa ile sił w nodze. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:11 bo nie mają pojęcia co robić...są w szoku podobnie jak wiele osób by było w takiej sytuacji...no i podejrzewam, że mój kop na bernardynie nie zrobiłby większego wrażenia niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:17 aaa, wszystko jasne, Szwecja. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:22 Kiedyś byliśmy na grzybach-ja, mąż, teściowa i moja dwójka. Byłam przy najmłodszym, córka kilka metrów od nas, z krzaków wyskoczył ogromny wilczur, zasłoniłam małego ale psisko ruszyło w stronę córki, szczęśliwie tylko kogoś szukał, nie doszedł do niej jak zwęszył, że nie jej, robił węsząc koła wokół nas i pobiegł dalej ale chwilę jednak zajęło zanim dobiegł do nas mąż. Jakby pies chciał zaatakować to miałby chwilę zanim którekolwiek z nas zdążyłoby .... Odpowiedz Link Zgłoś
panirogalik Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:32 z bezpańskimi, dużymi psami mam spore doświadczenia bo mieszkałam kiedyś na obrzeżach miasta. O ile jest to jeden pies, nawet rasy groźnej i głodny, bardzo dobrze działa wypowiedziana wojskowym tonem komenda "nie rusz"+ plus wyprostować się, udawać większego niż się jest+ poczuć prawdziwy wk. którego zapach jest niesiony wiatrem. Gorzej jak kilka psów ale i tu można dać radę, trzeba szybko się zorientować który przewodzi i do niego się zwrócić. Nie cofać się póki nie zaatakuje. Ale też kiedyś w mieście zostałam zaatakowana przez skundlonego amstafa, tak po prostu. I gdyby smycz był a centymetr dosłownie dłuższa byłoby po mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:22 no i podejrzewam, że mój kop na bernardynie nie zrobiłby większe > go wrażenia niestety... > Dlatego to pierdzielenie woman in love w każdym takim wątku, o pałce teleskopowej, wcale nie jest takie głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 13:29 Wypraszam sobie, to nie pierdzielenie tylko product placement i ogłoszenie sponsorowane! Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 12:17 www.youtube.com/watch?v=CZW3EbaEiZk 3 minuta plus. Raczej małe szanse są na szybką reakcję przy takim ataku. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_adelajda Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 14:22 > Ok i nadal twierdzisz ze jako matka próbowałabys odciaganc psa a w tym czasie twoja strasza córka miałaby dac sie pogryźć w obronie młodszego dziecka? Ok. Gdy już nie można się przyczepić, bo rodzice byli na miejscu, to okazuje się, że nie dość bohatersko ratowali dzieci. Kocham Internet. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 14:18 Wystarczy, że stali kilkanaście metrów dalej. Nie zawsze stoisz z dzieckiem uwiązanym do nogi. Kiedyś w lesie mojego psa będącego na smyczy zaatakował inny pies, który wyskoczył z zarośli. W pierwszym momencie walki bardzo niefortunnie psy wpadły na mnie, zwalając mnie z nóg, a ja wpadłam do dołu obok. Chwilę mi zajęło zanim się podniosłam, wygramoliłam z dołu i zapaliłam kopa napastnikowi w pierwszym odruchu. Na szczęście napastnik, zdecydował się uciekać bo nie wiem co by było w przeciwnym razie. Potem debilna właścicielka (jak się okazało nowa sąsiadka z ulicy) próbowała mi jeszcze wmówić, że to pewnie mój pierwszy zaatakował. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 14:12 Każdy pies powinien być obowiązkowo zaczipowany, powinno się mieć na niego papier poświadczający własność i obowiązkowe ubezpieczenie OC, a ci co nie mają zarejestrowanej hodowli powinni być prawnie zobowiązani do sterylizacji pupila. Skończyłoby się rozmnażanie na potęgę i problem bezpańskich psów na taką skalę. W przypadku pogryzienia przez pupila powinny być wysokie kary. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 18:54 Psy były czyjeś, tylko właściciele mieli uchyloną furtkę. Jeżeli pies jest tak agresywny, że jedyne co powstrzymuje od ataku to płot, to powinien zostac zbadany przez behawiorystę, a właściciel zobowiązany do resocjalizacji psa, pod groźbą ogromnej kary finansowej. To nie jest normalne, że pies wybiega z posesji i probuje zagryźć człowieka, czy innego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Bohaterska 9-latka 19.12.18, 15:11 Bardzo odważna dziewczynka, prawdziwa bohaterka. Odpowiedz Link Zgłoś