saskia44 26.12.18, 11:02 U kogo na wigilijnej kolacji byly inne potrawy niz tradyjne? Mam na mysli gkownie dania miesne inne niz ryby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mdro Re: Wigilijne menu 26.12.18, 11:09 Zaczynam się zastanawiać, czy gazeciarz znów nie zmienił nicka... Mam go wyłączonego także pod katja_katja, więc nie wiem, czy pod tym nickiem pojawiał się ostatnio - któraś widziała? Odpowiedz Link Zgłoś
anilka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 11:34 Mam wrażenie, że pod kilkoma nowymi niestety Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Wigilijne menu 26.12.18, 11:35 Na sto procent zdradzi się w pewnym momencie obsesją na temat poporodowego rozciągnięcia i nietrzymania moczu Odpowiedz Link Zgłoś
osia83 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:08 Nie, to jest Najma. Widać wyraźnie wątku o terrorze świąt. Ona zawsze miała obsesję na temat mięsa na wigilii. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Wigilijne menu 26.12.18, 11:10 Moja córka jadła szynkę i pomidorki koktajlowe. Liczy się? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 11:59 agrypina6 napisała: > Nie. Z mięsem by nie tknal. To sie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:00 alfa36 napisała: > Mój pierogi z jagodami😃 Mialam na mysli dania glowne nie desery. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:28 Pierogi funkcjonują na ogół jako danie główne na naszej szerokości geograficznej, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:41 sumire napisała: > Pierogi funkcjonują na ogół jako danie główne na naszej szerokości geograficzne > j, wiesz? Z owocami to DLA mnie funkcjonuja glownie desery zwlaszcza ze tych owocow to jakies 70% pieroga. Ale nie liczy sie, dlatego ze pierogi to tradycyjna potrawa na polskiej wigilii. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:42 Kaczka w pomarańczach to dla ciebie też deser, Najma? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:45 Nie zasmiecaj watku. Nie widzisz roznicy w miesie z niewielkim dodatkiem owocow a daniem gdzie owoce stanowia glowny skladnik to przestan chrz..nic. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:53 Raczej nie musisz cenzurować słowa "chrzanić", jest tak samo wulgarne, jak "kurza stopa" Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:56 Spoko, na wszelki wypadek. A ty zgaduj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:57 sumire napisała: > Kaczka w pomarańczach to dla ciebie też deser, Najma? Kurcze, widziałam, że to jakiś znany upierdliwiec. Jasne, że najma. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:44 Nie ma co zgadywać. Nie umiesz zmienić stylu, więc jesteś rozpoznawalna. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 11:50 A co cie, sorry, obchodza cudze stoly i w jakim celu zagladasz innym w talerze ? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:01 Twoj mnie nie interesuje. Po co w ogole sie wpisujesz w tym watku? Bo sie udusisz? Idz sobie, jest duzo innych, masz wybor, znajdziesz cos dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:17 saskia44 napisał(a): > Twoj mnie nie interesuje. pytasz o CUDZE stoly i menu. > Po co w ogole sie wpisujesz w tym watku? Bo mi sie nie podoba twoje wscibstwo i daje temu wyraz. >Idz sobie, Bo co, wybierasz sobie rozmowcow ? To nie na otwartym forum. Nigdzie nie pojde. >jest duzo innych, masz wybor, znajdziesz cos dla siebie. Ten tez jest dla mnie. Zadalam pytanie, na ktore nie potrafisz odpowiedziec ? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:22 tt-tka napisała: > Bo mi sie nie podoba twoje wscibstwo i daje temu wyraz. Poszukaj odpowiednich watkow gdzie bedziesz mogla lepiej spozytkowac swoja energie w walce ze wscibstwem. > Bo co, wybierasz sobie rozmowcow ? 😂 Alez oczywiscie ze sobie wybieram. Z toba nie mam ochoty rozmawiac ani czytac twoich wpisow nie bede. Biedna poczulas sie wywolana do odpowiedzi, naprawde nie musisz prezentowac swojego zastawionego stolu. A na twoje pytania nie musze odpowiadac, to ja zadalam pytanie w poscie startowym. Takze zostan jesli masz sie udusic ale zachowuj sie kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:26 saskia44 napisał(a): > Poszukaj odpowiednich watkow Ten jest jak najbardziej odpowiedni. > 😂 Alez oczywiscie ze sobie wybieram. Z toba nie mam ochoty rozmawiac ani czyt > ac twoich wpisow nie bede. Nie czytaj. A ja bede odpowiadac, jak dlug zechce > ale zachowuj sie kulturalnie. Wobec ciebie ? Ani mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:40 karme-lowa napisała: > Najma wróciła? Na 100%. Nikt tutaj nie jest tak tępo upierdliwy jak ona. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:53 Jeszcze była Lola, z nią też dyskusja była niemożliwa. Jak grochem o ścianę. Ale tu stawiam na Najmę. Trochę wstyd tak się siebie wypierać i zmieniać nicki jak rękawiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:58 Ale loli chyba od dawna nie ma. Za to najma co rusz zmienia nicka i jest. Ma tak rozpoznawalny, betonowy styl, że jest nie do pomylenia z nikim innym. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:14 Cieszymy się razem z tobą najmo😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:30 Bo jak nie miał mięsa, to jest wsteczny i zacofany, a jak miał to jest postępowy i nowoczesny? Wiesz, że postu w wigilię nie ma i tylko od decyzji ludzi zależy, co jedzą i pidają? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:42 milka_milka napisała: > Bo jak nie miał mięsa, to jest wsteczny i zacofany, a jak miał to jest postępow > y i nowoczesny? A kto tak twierdzi? Proste pytanie, odpowiedzi proste dla chetnych. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:37 Jprd, RAZ w roku podaje się na kolację dania bezmięsne i rybne, a ty przeżywasz jak mrówka okres w kolejnym wątku. Było sobie na lunch zrobić schabowego i nie zawracać ludziom głowy. Jaki ty masz właściwie problem? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:43 Zadnego. Jesli nie odpowiadasz na pytanie to po co zasmiecasz watek? Takich smiecacych jest tu wiecej niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:44 A ty zaśmiecilaś watek o terrorze bozonarodzeniowym i to tak, że się czytać nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:49 Co z tego, że na temat jak w kółko to samo do wyrzygu. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:53 Ty wątek o ciąży zaśmiecasz bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:58 Przeciez ten watek zalozony przez jego autorke nie ma sensu. Chyba jestem w ciazy, spoznia mi sie okres.... kobieta, matka 3 dzieci, naprawde? Oh zycze ci zebys nie byla, wszystko sie ulozy... Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:42 saskia44 napisał(a): > > azy, spoznia mi sie okres.... kobieta, matka 3 dzieci, naprawde? > Gdyby nie była kobietą istotnie byłoby to dziwne A matka 3 dzieci już nie może zajść w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:12 saskia44 napisał(a): > Zadnego. Jesli nie odpowiadasz na pytanie to po co zasmiecasz watek? Takich sm > iecacych jest tu wiecej niestety. ...wypowiedziala sie naczelna smieciara. Z tych mniej rozwinietych naczelnych. Odpowiedz Link Zgłoś
grrru Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:43 Nie rozumiesz. Nie chodzi o to, że nie wolno podać dań bezmięsnych i rybnych na kolację. Każdego innego dnia możesz, ale tego akurat nie, bo wtedy jest terror. Tak samo jak tort jest ok w każdy dzień poza urodzinami, szampan zawsze, byle nie w sylwestra, a biała sukienka na każdą inna okazję poza ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:38 U teściowej na wigilijnym stole była masa mięsa :p szynki, salami, cannelloni z mieloną wołowiną, pieczona jagnięcina, kiełbaski jagnięce w sosie pomidorowym... Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 12:59 same-old_mona napisał(a): > Owszem. No to sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:39 I wyobraź sobie, że nawet to jadłam! I to ze smakiem, bez cienia obrzydzenia :p Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:41 same-old_mona napisał(a): > I wyobraź sobie, że nawet to jadłam! I to ze smakiem, bez cienia obrzydzenia :p Ale is sobie wyobrazam, ja tez jadlam pyszne dania w tym mieso. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:04 ja tez jadlam pyszne dania w tym mieso. No, nareszcie. Nie mogłaś od tego zacząć. JA ...JADŁAM...MIĘSO ...W WIGILIĘ. medal, oklaski, kurtyna Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:06 P.S. Fakt, brakowało Twojego dorocznego "A ja jadłam curry w Wigilię, a Wy? " ? Tradycja silniejsza niż karp Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:21 U mnie nie było. Ale chętnie bym na Wielkanoc ugotowała kilka wigilijnych potraw. Bardzo je lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:27 Kurczę, ja dań mięsnych nie podaję w ogóle, kiedy mam gości... Ani je lubię, ani umiem przygotować... Więc czemu w Wigilię miałabym robić wyjątek? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:34 😂😂😂 skoro nie ppdajesz w ogole to nie ma powodu zebys je podawaly w Wigilie. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:55 Jak to???? Trzeba było chociaż parówki podać, inaczej poddajesz się stereotypom. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:51 U mnie postny barszcz kiszony z uszami z kapustą, zupa rybna,sałatka jarzynowa, dorsz,łosoś, pierogi z kapustą, ryba po grecku, śledz po żydowsku, japońsku i warszawsku,Grybki w occie. Makowiec, sernik,blok, tort śmietanowy. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 13:53 U kogo na wigilijnej kolacji byly inne potrawy niz tradyjne? Mam na mysli gkownie dania miesne inne niz ryby Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 16:07 A po co? BTW nawet kościół od ilus lat dopuszcza mięso na wigilię, więc nie wiem, najma, czym się podniecać. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:12 martaesz napisała: śledz po żydowsku, japońsku i > warszawsku, Mozesz zapodac, jaki to jest sledzik po warszawsku ? Mozliwe, ze znam potrawe, tylko pod inna nazwa, zaciekawilo mnie, bo do tej pory sie nie spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:41 Sledz zwiniety jak rolmops,Z konserwową papryką, konserwowym ogórkiem smarowane mysztardą tą z ziarnami gorczycy zalane zalewą octową oraz krązki cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:41 Martaesz, dzieki za info. Swoja droga nie spotkalam sie w Warszawie ze sledziem tak podawanym, a stad jestem Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Wigilijne menu 26.12.18, 16:16 Mamiś moja tak robiła , tak sobie nazwała i są po warszawsku😁. Moja rodzina z obu stron warszawska od pradziadów. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 16:32 Znaczy Mamis jest matka chrzestna TYCH sledzi, tak robionych ? Gratki Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Wigilijne menu 26.12.18, 17:47 tt-tka napisała: > Znaczy Mamis jest matka chrzestna TYCH sledzi, tak robionych ? Gratki > Ale jakiś problem🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wigilijne menu 26.12.18, 20:50 martaesz napisała: > > Znaczy Mamis jest matka chrzestna TYCH sledzi, tak robionych ? Gratki > > > Ale jakiś problem🤔 Ale zaden ! Ucieszylam sie, ze juz wiem, skad nazwa, bez zadnych podtekstow. Nigdy wczesniej nie spotkalam sledzi po warszawsku, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: Wigilijne menu 27.12.18, 09:31 Być z Warszawy i nie znać potraw po warszawsku. Ty pewnie znasz pod nazwą po radomsku lub siedlecku😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:17 Mięsne to nie ale dlatego, że wigilia była jak zwykle u mnie a ja aż tak za mięsem nie przepadam i nie jem często. Mama i teściowa lubią ryby więc mama zrobiła jakąś rybę smażoną, nawet dobra była, choć ryby średnio lubię. Zjadłam symbolicznie. Tej ryby było jak dla 12 osób, które lubią ryby a nas było 7, z których 3 zjadły niewiele więc mama 3/4 zabrała do domu. Była grzybowa, barszcz czerwony i pierogi, sernik, makowiec, piernik, ciasteczka inne, muffinki, kompot z suszu. Nie było kilku innych dań, które kiedyś robiliśmy ale jakoś aż tak bardzo nam nie smakowały, więc nie robimy. Średnio tradycyjnie ale mniej więcej to co lubimy jeść. Trzy sałatki zeszły najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:17 saskia44 napisał(a): > U kogo na wigilijnej kolacji byly inne potrawy niz tradyjne? Mam na mysli gkown > ie dania miesne inne niz ryby. Uwielbiam ten rodzaj buntu. Co za odwaga w myśleniu. Miałam znajomego, który się oburzał, że na jabłko mówi się jabłko. A nie przykładowo gruszka. Czad. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniakotta Re: Wigilijne menu 26.12.18, 14:31 A za miast kolęd zaśpiewajmy God Save the Queen, koniecznie twoim ciężkim wschodnim akcentem, najma :FD Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:36 A sushi by się liczyło? Jedliśmy christmas pudding, mince pies, indyka. Po kolacji powiesilismy skarpety na kominku, zostawiliśmy ciasteczka i mleko dla Santa Clausa. Żadnej przasnej ryby, terroru pierogowego, duszenia indywidualności polsko-katolickim piernikiem. Tfu. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:43 W Wigilię? Nie w Boże Narodzenie? Jakaś nowa tradycja? p.s. w tym roku pierwszy raz w życiu jadłam dobre mince pies Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:51 maaria33 napisała: > p.s. w tym roku pierwszy raz w życiu jadłam dobre mince pies Z M&S u dziubdziusia w odwiedzinach. Nie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:54 Nie, zmodyfikowana receptura angielskiej koleżanki. Warsaw City Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:52 Żadnej tradycji, chcesz mnie zabić? Byłam w UK przez 4 dni, wiem jak wyglądają prawdziwe święta. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:46 Jedliśmy christmas pudding, mince pies, indyka. Po kolacji powiesilismy skarpety na kominku, zostawiliśmy ciasteczka i mleko dla Santa Clausa. Żadnej przasnej ryby, terroru pierogowego, duszenia indywidualności świetna satyra Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 15:49 No i jak bylo do przewidzenia potraw nietradycyjnych na stole wigilijnym prawie zadna nie miala, ale oczywiscie w watku sie wpisaly, a myslalam ze nie bedzie wiecej niz 1 max 2 odpowiedzi. Za to wysyp zabawno-zalosnych wpisow. 😂😂😂😂 zegnam kre....i. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wigilijne menu 26.12.18, 17:18 Pa, naprawdę nie musisz cenzurować ostatniego słowa, kretynka to normalne określenie na istoty twojego rodzaju przykre, że już musisz się żegnać i pozdrawiam znad bardzo tradycyjnego G&T Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Wigilijne menu 26.12.18, 20:32 Kotlety panierowane były na pewno i chyba stał talerz z wędlinami, jedno i drugie specjalnie dla dzieci, które z tradycyjnych potraw nic by nie zjadły. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Wigilijne menu 27.12.18, 19:52 Bezsensowne wpisy najmy są większa tradycja niż ryba w wigilię. Na koniec się obrazila na tych co nie jedzą mięsa w wigilię. Potem sama ze sobą się pożegnała. I tak do następnego Nicka. A wystarczyłoby jej jeden na forum zaburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś