Dodaj do ulubionych

Zmiany w 2019

01.01.19, 19:57
Czy którąś z Was czekają jakieś duże zmiany np.pracy teraz? Cos czym się stresujecie, co wiąże się z "wyjściem ze strefy komfortu"?
Szukam wsparcia, bo jutro ruszam do nowej roboty. Chciałam tej zmiany, ale mam pietra jak to się wszystko ułoży tym bardziej, że odeszlam z fajnej organizacji. A wszystko w pogoni za własnymi aspiracjami.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 20:04
      Ponad 2 lata temu zmieniłam pracę, z ulicy (tj. z konkursu) poszłam do instytucji, w której nie znałam nikogo i na stanowisko, na którym wcześniej nie pracowałam. To była najlepsza decyzja zawodowa w życiu.
      Będzie dobrze.
      • esperantza Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 20:17
        Dzięki Triss. Ja idę do o wiele większej firmy, na wyższe stanowisko i z istotnie szerszym zakresem obowiązków i dużo większym zespołem. Nie znam nikogo.
        Bardzo liczę,że będzie dobrze, bo zawsze chciałam pracować w takim miejscu. Teraz wszystko jest juz na wyciągnięcie reki a mnie brzuch boli od południa.
        • triss_merigold6 Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 20:21
          No, ja z dużej instytucji do bardzo dużej.wink
    • dwanascie_kopiejek Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 20:14
      W moim odczuciu dzięki zmianom człowiek "czuje, że żyje". Nawet, jeśli na początku czuje się niepewnie. Powodzenia smile
      • esperantza Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:20
        Dziękuje.
      • wheels.of.fire Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 07:32
        Coś w tym jest. Mi też by zmiany się przydały, bo strasznie zasiedziałem się w strefie komfortu.
    • tojamarusia Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 20:40
      W pracy raczej nie ale czekają nas duże zmiany w życiu codzienno- rodzinnym. Niestety nie na lepsze. Bardzo się tych zmian boję i szczerze to nie wiem jak damy sobie z tym radę.
      • esperantza Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:19
        Nie wiem jak Cię wesprzeć, ale warto martwic sie tylko tym na co Ty faktycznie masz wpływ .
        • tojamarusia Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:38
          Dziękuję za słowo pociechy☺️
    • nenia1 Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:28
      Zmiany zawsze (zazwyczaj) stresują, ale jeśli coś ma się polepszyć, czy zmierzać do realizacji wytyczonych celów to stres miesza mi się z pewną euforią, co zazwyczaj daje kopa do przodu i dodaje życiu kolorytu. Poza tym, strach ma zazwyczaj wielkie oczy, a konfrontując się z nim uczysz się, że radzisz sobie w nowych sytuacjach i z czasem coraz mniej cię stresują (bo wiesz, że dasz radę). Mam nadzieję, że ci się wszystko ułoży, a to że odczuwasz teraz stres jest po prostu naturalnym elementem procesu, takim samym jak przykładowo odczuwanie smutku po stracie.
      • esperantza Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:39
        W ramach autoterapii próbowała sobie przypomnieć jak to było przy poprzednich ianavh (to czwarta praca). Teraz oczywiście wydaje mi się, że każdy poprzedni raz był łatwiejszy, bo skala zmian była mniejsza, ale faktycznie refleksja, że za każdym poprzednim razem obiektywnie świetnie sobie dalam radę, pomaga. Dzięki Nenia.
    • anorektycznazdzira Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:43
      Ze względu na to, że w moim zawodzie tzw kariera jest wyjątkowo mocno uzależniona od trzymania się raz obranej drogi i bardzo trudno "rzucić wszystko", ok. 3 lata temu po ok. 15 latach pracy w tym samym miejscu doszłam do ściany. Niby rzucić w diabły- zawodowe sepuku, ale zostać i oszaleć też żaden interes. Weszłam więc do zupełnie nowej instytucji jako "skoczek", na jedną Xtą etatu, ładując się w niezły kanał z zupełnie nowymi rzeczami i kompletnie inną organizacją niż moja macierzysta, długo by pisać. I tak jestem zadowolona big_grin
      czasem MUSISZ coś ruszyć w swoim życiu.
      • esperantza Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:53
        Dla mnie ta oferta to było takie "być albo nie być". Gdybym jej mię przyjęła plulabym sobie w brodę do kina życia. Czy było warto dopiero się okaże.
      • zosia_1 Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 07:29
        A ta stanowi część etatu pozwala Ci przeżyć i opłacić rachunki?
        • anorektycznazdzira Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 07:49
          bez problemu, więc to nie była kwestia ile będę zarabiać i czy dosyć, tylko samej pracy
    • maadzik3 Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 21:58
      Tak. Bardzo duże. Zmiana pracy to przy tym pikuś. Nie będę pisać o szczegółach ale właściwie za miesiąc zaczynam nowe życie i... wcale mnie to nie cieszy. Ale tak się sprawy poukładały że nie mam wyjścia (znaczy mam ale jeszcze mniej mile widziane)
      • bywalec.hoteli Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 22:38
        Małżeństwo ?
        • znowu.to.samo Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 23:06
          Napisz coś więcej
    • bywalec.hoteli Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 22:57
      Będą takie zmiany. Nie stresuje się, pogodnie patrzę.
    • bywalec.hoteli Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 22:58
      Będą takie zmiany. Nie stresuje się, pogodnie patrzę. Sprawy jednak wymagają popracowania, żeby wyszły.
    • znowu.to.samo Re: Zmiany w 2019 01.01.19, 23:52
      Żeby tylko Pis przegrał wybory! big_grin
      • esperantza Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 19:36
        To akurat dla mnie oznacza raczej powrót do strefy komfortu .
    • grrru Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 00:07
      Kilka miesięcy temu zakończyłam etat i zostałam tylko na swojej działalności, w połowie lutego rodzę drugie dziecko (a córka ma 19 miesięcy), prawdopodobnie będziemy jeszcze szukać nowego lokum. Moja strefa komfortu chyba przestanie istnieć smile
    • al_sahra Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 02:37
      Po prawie dwóch latach bycia, jak to by Triss nazwała, ”breloczkiem u mężowskich spodni” wracam do pracy na pełny etat w korporacji. Z tym, że wracam do mojej dawnej firmy i trochę osób znam, więc stres mniejszy.

Że masz pietra to normalne, ale skoro chciałaś realizować aspiracje, to będziesz miała nagrodę. Nic się nie bój, skoro Cię przyjęli, to znaczy, że masz wymagane umiejętności, a poza tym pamiętaj, że w większości profesji najważniejsze jest ”bycie obecnym” smile
    • shumari Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 02:49
      Ja ja tez! Z nauczyciela w szkole międzynarodowej na dyrektora przedszkola wink
      Mam pietra bo nie mam doświadczenia w kierowaniu zespołem, ale moj pracodawca twierdzi, ze właśnie o taka osobę im chodziło wink
      Zaczynam 7 stycznia.
      • hosta_73 Re: Zmiany w 2019 07.01.19, 23:10
        Gratuluję i powodzenia życzę 😊
        Fajna zmiana!
    • aquella Re: Zmiany w 2019 02.01.19, 06:25
      Zazdroszczę Ci i trzymam kciuki bo ja w odwrotnej sytuacji w pracy gdzie przeklepuję godziny i coraz mniej rzeczy mi się podoba i coraz więcej doskwiera. Mam coś upatrzonego ale w innym mieście i jeszcze nie mogę ze wzgl. na wiek dziecka dojeżdżać tam do pracy.
    • boogiecat Re: Zmiany w 2019 03.01.19, 12:05
      Ten strach jest normalny i, chyba, zdrowysmile
      Ja Ci gratuluje odwagi i checi opuszczenia tej strefy komfortu- trzeba byc silna osoba zeby zdobyc sie na takie ruchy, no i zycze zeby wszystko sie potoczylo najlepiej jak tylko sie da.
      Poczatki moga byc trudne, ale nie panikuj i nie obwiniaj sie jakby co; przeciez w koncu wszystko sie i tak uklada;
      niczego nie zaluj, costam bylo, ze zaluje sie tylko rzeczy ktorych sie nie zrobilo i tego sie trzymaj

Trzymam mocno kciuki za Ciebie!

aha, ja prawie ze sie postawilam w takiej samej sytuacji, mialo byc na luty albo marzec, ale czesto tak jest, ze to w chwili wielkiego skoku dopadaja nas najgorsze watpliwosci i sie rozmyslamy, naprawde nie wiem czy dobrze zrobilam i czy nie bede zalowac
      ale co sie odwlecze, nie uciecze, mysle ze na wrzesien znowu sprobuje, musze przemyslec i wziac w garscsmile
      • bywalec.hoteli Re: Zmiany w 2019 07.01.19, 15:21
        i co zrobiłaś?
        • boogiecat Re: Zmiany w 2019 07.01.19, 20:35
          bywalec.hoteli napisał:

> i co zrobiłaś?

Jesli to pytanie do mnie- no wlasnie sie rozmyslilam ( wydawalo mi sie, ze tak wynika z kontekstu mojej wypowiedzi🙂)
          • bywalec.hoteli Re: Zmiany w 2019 07.01.19, 21:18
            A czego nie zrobilas ?
            • boogiecat Re: Zmiany w 2019 07.01.19, 23:51
              O kurde, jak juz pytasz to musze przyznac, ze oprocz nie zmienienia roboty na jeszcze trudniejsza ( co jednak znowu wynikalo jasno z kontekstu), nie rzucilam sie rowniez w wir romansu z takim jednym co mi w glowie zawrocil juz dawno temu, ale to nie bylo na marzec i nie wroci na wrzesien
    • bywalec.hoteli Re: Zmiany w 2019 07.01.19, 15:21
      Może takie cele Was zainspirują: www.wolnymbyc.pl/moje-cele-na-2019/ (to nie mojesmile)))
      • najpiekniejsza.ematka Re: Zmiany w 2019 07.01.19, 15:24
        aż się zmęczyłam czytając. za to w 2019 przeczytałam już 4 książki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka