Dodaj do ulubionych

Zimna wojna

22.01.19, 14:57
Ma trzy nominacje do Oscarów (film nieanglo, zdjęcia, reżyseria)! Cieszę się jak głupia smile
Obserwuj wątek
    • bei Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:02
      😻
    • riki_i Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:02
      Sztuczna klaka wiadomego lobby. Film średni.
      • bi_scotti Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:04
        Kibicuje "Shoplifters" ale podejrzewam, ze moze wygrac "ROMA" ... Pozyjemy, zobaczymy smile
        Cheers.
        • anka_z_zielonymi Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:21
          Odnośnie Romy, (bo nie wiem czy mi się coś ostatnio stało, że nic mi się nie podoba) czy ktoś wytrwał, obejrzał do końca i powie, że warto? Bo po 20 minutach oglądania jak auto wjeżdża w psią kupę i nie dzieje się nic nie dałam rady dalej. Nie czułam atmosfery, jakbym była obok a ktoś opowiadał swoje nudne życie.
          • sylwiastka Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:30
            Ja wytrwalam, co wiecej jestem tym filmem absolutnie zachwycona. Zycie portretowanych kobiet nie jest nudne. Co wiecej film opowiada o kobiecej sile, o jednosci, milosci i akceptacji.
            Nie ma tu erupcji emocji (choc niektore sceny moga wycisnac lzy), nie ma zbednej paplaniny, pretensjonalnych dialogow. Zdjecia sa absolutnie zachwycajace, a muzyka piekna. To film artystyczny, sklaniajacy do refleksji.
            • beaucouptrop Re: Zimna wojna 23.01.19, 00:15
              Wlasnie obejrzalam Rome. Film, ktory zostaje w pamieci. Subtelny i mocny zarazem. Tez jestem zachwycona. Piekne obrazy, niezapomniany klimat. Bardzo lubie takie kino.
          • koronka2012 Re: Zimna wojna 22.01.19, 18:09
            anka_z_zielonymi napisał(a):

> Bo po 20 minutach
            > oglądania jak auto wjeżdża w psią kupę i nie dzieje się nic nie dałam rady dale
            > j. Nie czułam atmosfery, jakbym była obok a ktoś opowiadał swoje nudne życie.

Mam tak samo!!! już myślałam, że tylko ja nie doceniam wirtuozerii tongue_out
            Przy tym nie chodzi nawet o pokazywanie codzienności i zwykłego życia, bo np. Boyhood uważam za genialny, Roma mnie znudziła jak rzadko. Choć masochistycznie zamierzam ją dokończyć, bo przerwałam gdzieś w połowie.
            • anka_z_zielonymi Re: Zimna wojna 22.01.19, 18:19
              Boyhood tez mi się podobało. Ja nie wiem czy dam radę dokończyć Romę...
      • janja11 Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:13
        riki_i napisał:

>. Film średni.

To prawda. Dużo lepsze filmy przeszły niezauważone. Na przykład "Bogowie".
        • agonyaunt Re: Zimna wojna 22.01.19, 16:29
          Nie wystarczy zrobić dobry film, trzeba jeszcze go dobrze wypromować. Tutaj od początku pracuje wielka machina, robi się szum, a i tak nie zawsze jest efekt (patrz Złote Globy). Promocję "Bogów" olano, a szkoda, bo to taka rzecz, którą można było dobrze sprzedać.
      • olena.s Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:35
        Chciałabym dożyć czasów, kiedy ludzie powyżej licencjatu nie wpadaliby na pomysł używania zwrotów w rodzaju "wiadome lobby", "znane kręgi" etc. Niestety, nie pochodzę z długowiecznej rodziny.
        • katja.katja Re: Zimna wojna 22.01.19, 16:13
          No właśnie, kto jak kto, ale Ricky nie owijałby w bawełnę i powiedział wprost co za lobby i jakie kręgi.
      • obrus_w_paski Re: Zimna wojna 23.01.19, 07:53
        Jakiego lobby?

Historia jak historia, ale z punktu widzenia czysto estetycznego „zimna wojna” jest majstersztykiem. Każda absolutnie każda scena jestem mistrzostwem z punktu widzenia sztuki robienia kina i dobrze, ze jest to docenianie.

riki_i napisał:

> Sztuczna klaka wiadomego lobby. Film średni.
    • sylwiastka Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:33
      Trzymam kciuki, szczegolnie za zdjecia, zawsze mielismy dobrych operatorow!
    • manon.lescaut4 Re: Zimna wojna 22.01.19, 15:46
      Super, gratulacje! Chyba Pawlikowski już zapisał sie w historii, a jeśli uda mu się drugi raz (!) zdobyć Oscara za najlepszy film nieanglojęzyczny, to, przepraszam z góry, wyprzedzi wszystkich polskich nudziarskich smutasów typu Wajda (RIP).
      PS. Nawet nie wiedziałam, ze nieanglojezyczny film może być nominowany w innych kategoriach niż ta jedna. Chyba rzadko się to zdarza.
      • angazetka Re: Zimna wojna 22.01.19, 16:30
        Rzadko, ale bywa. Na przykłąd parę lat temu dostała aktorka z francuskiego filmu "Miłość". No i teraz "Roma", też nieanglo, ma 10 nominacji, także za najlepszy film.
      • aandzia43 Re: Zimna wojna 23.01.19, 12:07
        manon.lescaut4 napisał(a):

> Super, gratulacje! Chyba Pawlikowski już zapisał sie w historii, a jeśli uda mu
        > się drugi raz (!) zdobyć Oscara za najlepszy film nieanglojęzyczny, to, przepr
        > aszam z góry, wyprzedzi wszystkich polskich nudziarskich smutasów typu Wajda (R
        > IP).

No przepraszam, "Ziemia obiecana" Wajdy to nie nudziarstwo tylko absolutny majstersztyk. Poza pięknymi zdjęciami/ujęciami i muzyką (jak "Zimna wojna") ma jeszcze dobry scenariusz i fanatstyczny montaż. Klei się do kupy, nader mocno, czego nie można powiedzieć o "Zimnej wojnie".
    • afro.ninja Re: Zimna wojna 22.01.19, 16:34
      Fajny film, ale taki pociety, bez fabuły. Chyba przekaz im prostszy tym lepszy. Zdjęcia są faktycznie fenomenalne, zwłaszcza ostatnia scena.
      • daisy Re: Zimna wojna 22.01.19, 17:17
        Ta w której łykają te multiwitaminy?
        Nie mogę wyjść z podziwu, jak tłucze się ciągle po świecie ten kiepski film.
        • angazetka Re: Zimna wojna 22.01.19, 17:24
          Może dlatego, że jest kiepski według ciebie, a nie reszty świata?
          • bi_scotti Re: Zimna wojna 22.01.19, 17:35
            angazetka napisała:

> Może dlatego, że jest kiepski według ciebie, a nie reszty świata?

Eeee ... nie przesadzajmy. To(Cold War) nie jest jakis wybitny film. Co w zaden sposob nie ujmuje skutecznosci swietnie przeprowadzonej promocji! Chapeaux bas smile Cheers.
          • daisy Re: Zimna wojna 22.01.19, 17:38
            On jest po prostu kiepski, kropka. Efekciarski i cienki jak lura z kawy w proszku. Wydmuszka. Zdumiewa mnie, że ludzie nabierają się na to efekciarstwo. Upadek kultury wysokiej i tyle...
            • afro.ninja Re: Zimna wojna 22.01.19, 19:18
              Jak siedzą na ławce i czekają na autobus. Piękny, polski nostalgiczny krajobraz. Mnie ten film nie zachwycił, ale zdjęcia były piękne. Z tego filmu mógłby być super serial, bo cały film wygląda jak pociete scceny z zapowiedzi każdego odcinka. Jedyny minus, totalny brak chemii pomiędzy głównymi bohaterami. Nic, zero, już Szyc pokazał rola epizydoczna więcej uczuć niż kot. Kulig dwoi się i troi i dobrze jej to wyszło.

• daisy Re: Zimna wojna 22.01.19, 20:09
                Szyc jako jedyny tam cokolwiek gra i tworzy jakąś postać, chociaż schematyczną. Reszta chyba nie wie, co robić i kogo grać, bo w tym filmie zwyczajnie brakuje scenariusza.
                • aandzia43 Re: Zimna wojna 22.01.19, 20:11
                  bo w tym filmie zwyczajnie brakuje
                  > scenariusza.

Otóż to.
    • lot_w_kosmos Re: Zimna wojna 22.01.19, 17:18
      Kibicuję.
      Liczę, że nie tylko Kulik się wybije, bo ona sama średnio mi się podoba.
      Ale, że Kot wypłynie, bo jest świetny.
      • nolus Re: Zimna wojna 23.01.19, 12:25
        lot_w_kosmos napisała:

> Kibicuję.
        > Liczę, że nie tylko Kulik się wybije, bo ona sama średnio mi się podoba.
        > Ale, że Kot wypłynie, bo jest świetny.

Mam podobne zdanie.Lubię Kulig i uważam, ze jest dobra aktorka zaslugujaca na sukces i fajnie, ze jest doceniana, ale to nie zmienia faktu, ze jednak wolę innych aktorów i tych innych też chciałabym częściej oglądać.I tak właśnie żal mi Tomasza Kota, bo uważam, ze jest za malo doceniany i nieslusznie stoi w cieniu.Podejrzewam oczywiscie, ze kontakty Pawlikowskiego też otworzą mu jakieś nowe możliwości zawodowe (były już jakieś plotki o zauwazeniu go w castingach do zagranicznych produkcji),ale póki co zainteresowanie skupia się głównie na Joannie Kulig.Ja oczywiście nie odbieram jej powodów do tego, ale dlaczego Tomka się pomija?
    • aandzia43 Re: Zimna wojna 22.01.19, 18:15
      Jako patriotka ciesze się, ale film mi się nie podoba szczególnie. Piękne zdjęcia, szereg zajmujących kadrów i tyle. Roma mnie zachwyciła i jej sekunduję.
      • afro.ninja Re: Zimna wojna 22.01.19, 19:22
        Obiektywnie, angielski pacjent jest średnim filmem, a pamiętam jak mnie w kinie oczarować. Myślę, że tego typu filmy robią dobre pierwsze wrażenie, ale nic poza tym. Myślę, że oglądanie zimnej wojny w kinie, daje o wiele więcej funu, niz oglądanie w tv.
    • mamusia1999 Re: Zimna wojna 22.01.19, 23:49
      Mnie się podobał. Ale pojąć nie mogę, jak przy tej oszczędnej narracji widzowie spoza chociażby końca Bloku Wschodniego potrafią ogarnąć beznadzieję i gorycz tego związku. No ale może na tym polega tu kunszt? Niechby coś wygrał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka