08.02.19, 19:22
Mróz, śniegi i zawieje, ale to minie, więc takie mam pytanie do wąskich specjalistek-ogrodniczek:

Czy można fasolę uprawiać na balkonie w torbach? Czy trzeba kupić specjalne torby, czy da się w takich do śmieci? Czy w tych torbach robi się dziurki, czy nie, bo wilgoć wypłynie?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: Fasola 08.02.19, 19:41
      Pewnie się da, ale jak to będzie na tym balkonie wyglądało?
      Torby do śmieci mogą ci się rozpaść zanim fasola zdąży urosnąć i będziesz miała bajzel.
      Kup przynajmniej jakieś mocne worki jeśli koniecznie musisz w workach.
      Jak narobisz dziurek, to nadmiar wody będzie błotną mazią wyciekał na balkon i ściekał na to, co jest pod balkonem, jak masz tam sąsiada, to raczej zadowolony nie będzie.
      Zabezpiecz worki tak, aby deszcz ich nie zalewał i podlewaj tyle, ile trzeba, to nie będzie nadmiaru wody.
      • demodee Re: Fasola 08.02.19, 20:02
        > Torby do śmieci mogą ci się rozpaść zanim fasola zdąży urosnąć i będziesz miała bajzel.
        Kup przynajmniej jakieś mocne worki jeśli koniecznie musisz w workach.

Mam zamiar kupić worki do śmieci budowlanych, one są solidne, wypełnić ziemią ogrodniczą i zasiać fasolę.

> Jak narobisz dziurek, to nadmiar wody będzie błotną mazią wyciekał na balkon i ściekał na to, co jest pod balkonem, jak masz tam sąsiada, to raczej zadowolony nie będzie.

Ale nadmiar wilgoci musi być jakoś odprowadzany! W dnie doniczek też są dziurki i sypie się keramzyt na dno, żeby korzenie nie gniły i sąsiadowi lawina błotna nie zalewa balkonu!.

Tylko się zastanawiam, czy to nie będzie za płytko dla fasoli. Chciałabym zasadzić sobie fasolę tyczkową, żeby mnie liście osłoniły od sąsiadów z boku i jednocześnie żebym mogła zbierać plony. Ale fasola tyczkowa chyba ma długie korzenie i w workach może nie wyrosnąć. Czy to prawda, że korzenie roślin sięgają pod ziemią na taką głębokość, jak części nadziemne nad ziemią?
        • kotekfelek Re: Fasola 08.02.19, 20:38
          Uprawiam w ogrodku kartofle i fasole w workach. Rosnie wszystko swietnie ale to sa specjalne worki, kupowane w sklepie ogrodniczym.
    • malia Re: Fasola 08.02.19, 19:59
      Ale po co ta fasola w workach?
      • demodee Re: Fasola 08.02.19, 20:06
        1. Chcę, żeby mnie osłaniała od sąsiada i rzucała cień.
        2. Lubię młodą fasolkę, więc jak się pojawią strąki, to będę je zrywać i zjadać.
        3. Więcej liści w mieście, to mniej smogu, niższa temperatura latem, ładniej blok wygląda itd.
        • hummorek Re: Fasola 08.02.19, 20:24
          Chyba chodziło po co w workach?
          • demodee Re: Fasola 08.02.19, 20:27
            1. Doniczki zagracają balkon zimą.
            2. Chodzi o korzenie. Worki są wyższe i korzenie mogą wejść głębiej niż w doniczkach.
    • jak_matrioszka Re: Fasola 08.02.19, 20:25
      Worki moga sie rozpaść, nawet te mocniejsze. Wydaje mi sie, że w Castoramie lub LM widziałam takie duże, plastikowe pojemniki, na fasole by wystarczyły, nie przeciekna i rozpadna sie, a taniej niż donice. Jeśli zrobisz otwory na odpływ, musisz mieć podstawki. Lepiej chyba zainstalować coś w rodzaju domowej roboty systemu terraponicznego (hydroponicznego) i podlewać kontrolowanie.
      • demodee Re: Fasola 08.02.19, 20:29
        Mnie najbardziej martwi długość korzeni. Na torebkach z nasionami jest napisane, jaka jest wysokość rośliny, ale nigdzie nie piszą, jakiej długości są korzenie. Nie wiem dlaczego, to ważna informacja przecież!
        • lellapolella Re: Fasola 08.02.19, 20:42
          Gdy wyrywam fasolę późną jesienią, korzenie to jakieś 1/20 długości rośliny. Myślę, że to nie jest stała długość, raczej zależy od podłoża i ilości opadów w sezonie.
        • jak_matrioszka Re: Fasola 08.02.19, 20:59
          Nie wiem jak czesto sie zdaża, że cześć naziemna i korzenie maja maja ten sam rozmiar. Rododendrony sa duże, a system korzeniowy maja płytki, dużo roślin wypuszcza korzenie daleko w głab, żeby siegnać wody. Fasolka rośnie szybko, bedzie potrzebować wody i nawożenia, jeśli jej to zapewnisz to nie musi mieć 2m głebokich donic. System korzeniowy musi zapewnić roślinie dostep do składników odżywczych i stabilność w glebie, i tyle.
        • mamtrzykoty Re: Fasola 09.02.19, 18:48
          Ale pojemnik, w którym będzie rosło nie musi być takiej wysokości, jak długość korzeni. Korzenie się zagną, jak natrafią na opór, tak samo jak zakrzywiają się korzenie kwiatków doniczkowych, będą po prostu rosły dookoła dna pojemnika.
          • demodee Re: Fasola 09.02.19, 19:13
            > Korzenie się zagną, jak natrafią na opór, tak samo jak zakrzywiają się korzenie kwiatków doniczkowych, będą po prostu rosły dookoła dna pojemnika.

Gdyby wszystkie korzenie się zaginały, to wszystkie rośliny nadawałyby się do uprawy na balkonie w doniczkach. A jednak są rośliny, które uprawia się tylko w glebie.
            • jak_matrioszka Re: Fasola 09.02.19, 19:30
              Możesz podać przykład takich roślin?

W domu uprawia sie draceny, fikusy i palmy, które w naturze rosna wieksze (drzewa), a w doniczkach mniejsze. Palmy maja długi korzeń palowy, dlatego uprawia sie je w wysokich a waskich donicach, jednak daleko im do stosunku 1:1 korzeń:cześć zielona. W donicy nawet ziemniaki można uprawiać, nie wiem czego by sie nie dało w donicy uprawiać.
            • mamtrzykoty Re: Fasola 09.02.19, 19:40
              Bo się ludziom nie chce uprawiać ich na balkonie w workach.
    • lellapolella Re: Fasola 08.02.19, 20:39
      Na pewno da się uprawiać fasolę na balkonie, bo kiedyś widziałam taką uprawę i miała się dobrze. Fasola faktycznie głęboko się korzeni ale i rośnie wysoko, nawet do 3-4 metrów (w ogrodzie). Na balkonie ci tyle nie trzeba, więc jeśli korzenie będą płycej, będzie po prostu niższa. Zdecydowanie wybrałabym większe doniczki. Najlepiej z podstawkami - podlewałabym w te podstawki.
      Korzenie fasoli są rozbudowane, bo ma na nich brodawki, służące do wiązania azotu z gleby. Ponieważ u ciebie korzenie nie będą miały możliwości drążyć, być może powinnaś pomyśleć o dokarmianiu w ciągu sezonu- sądzę, że jakiś florovit dodawany do wody by wystarczył.
    • ichi51e Re: Fasola 09.02.19, 19:32
      Worki na smieci sie nie nadaja bo sa biodegradowalne. Podtoja 2 tygodnie na deszczu i sie ropadna
    • yoma Re: Fasola 09.02.19, 19:50
      W workach na śmieci, a jeszcze na słońcu, z wysianej fasoli zrobi ci się momentalnie chili con carne.

Estetyki rozwiązania nie będę komentować. Jak się nazywa irracjonalny lęk przed doniczkami/skrzynkami, bo jakoś musi?
      • demodee Re: Fasola 09.02.19, 20:05
        To się po angielsku nazywa grow bags, nie wiem, jak przetłumaczyć na polski ("torby uprawowe", "uprawy torbowe"?). Okazuje się, że można w Polsce zamówić takie torby z ziemią w środku i nawet dziurki są już porobione.
        Nie podam linka, bo nikt mi nie płaci za reklamowanie.
        • yoma Re: Fasola 09.02.19, 20:39
          Wystarczy jutowy worek, jak się kto uprze, acz nadal nie rozumiem, co złego w skrzynkach.
          • demodee Re: Fasola 09.02.19, 20:53
            Skrzynki zimą zajmują miejsce, kurzą się i szczerbią.
            • mikams75 Re: Fasola 10.02.19, 16:33
              worki wypelnione ziemia tez male nie sa, widzialam takie i jesli chodzi o rozmiar to jest to porownywalne z donicami.
              Jak chcesz cos wezszego, to mozesz sobie sklecic z desek w pasujacych wymiarach i w to powkladac worki, beda wowczas trzymac taki ksztalt jak chcesz.
    • nickbezznaczenia Re: Fasola 09.02.19, 20:34
      Fasola an balkonie to nie jest chyba najlepszy pomysł. Liście dość szybko usychają i zasłona będzie dziurawa.
      W ubiegłym roku posadziłam ponownie, ponieważ zapomniałam o tym i obiecałam sobie,że nigdy więcej.
      • demodee Re: Fasola 09.02.19, 20:39
        > Liście dość szybko usychają i zasłona będzie dziurawa.
        A nie można wyrywać pędów, jak uschną i siać następne, żeby mieć ciągle zielone liście i młode strączki?
        • nickbezznaczenia Re: Fasola 09.02.19, 20:50
          Polecam raczej coś takiego jak tunbergia.

Wydawało mi się, że wysłałam komentarz dotyczący dosadzania fasoli, ale go nie widzę

Napisałam,że za dużo z tym zachodu.
          • demodee Re: Fasola 10.02.19, 08:12
            > Polecam raczej coś takiego jak tunbergia.

Kiedyś zasiałam tunbergię, ale jakoś nie wzeszła...
            Poza tym ona jest chyba niejadalna, a ja chciałabym mieć zwrot z inwestycji w postaci kalorii, białka roślinnego, enzymów itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka