greenbutterfly 08.02.19, 22:18 Hmm, to jest smutne : wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24442653,dostep-do-antykoncepcji-w-polsce-najgorszy-z-calej-europy-wyprzedzily.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milva24 Re: Antykoncepcja w Polsce 08.02.19, 23:04 Ale dlaczego mam wrażenie, że oni tam tylko o antykoncepcji hormonalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Antykoncepcja w Polsce 08.02.19, 23:44 Wątpię. Spójrz na plakat - jest mowa o implancie antykoncepcyjnym (u nas zdaje się niedostępny) oraz wkładkach domacicznych. Te drugie są nierefundowane, formalnie refundowane jest założenie, ale ile się trzeba czasami nakopać z koniem, to kilometry o tym w internecie wątków były. Wkładkę kupić trzeba na własny koszt. Pokaż mi w Polsce pracownika zajmującego się pomocą rodzinie, który w ogóle zasugeruje, kobiecie z nadmiarem przychówku, że może by tak zorganizować jej założenie takowej, a MOPR to sfinansuje... No właśnie. Podwiązanie jajowodów dla kobiet na życzenie - nielegalne. Wazektomia dla facetów - nierefundowana. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Antykoncepcja w Polsce 08.02.19, 23:53 Ale implant antykoncepcyjny to hormony, wkładka domaciczna w większości również. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Antykoncepcja w Polsce 08.02.19, 23:56 Implant - tak. Wkładka - różnie. 12 lat to chyba niekoniecznie hormonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Antykoncepcja w Polsce 09.02.19, 00:07 Dobra, sprawdziłam metodologię. Bardzo dużo waży dostępność do wiedzy na temat antykoncepcji, udostępnianej online i to przez podmiot państwowy. Refundacja (samej porady jak i środków), dostępność dla nieletnich bez zgody rodzica. Dostępność tabletek "po" bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś