Dodaj do ulubionych

Jakub T. wyszedl na wolnosc

13.02.19, 12:11
Jak w temacie, co sadzicie o tej, dość glosnej, sprawie?

www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/jakub-t-po-12-latach-wyszedl-na-wolnosc-chce-udowodnic-ze-byl-niewinny,1816172.html?playlist_id=28731
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 12:18
      A co mam sądzić? Skazano go, zakładam że w oparciu o szerszy zakres materiałów niż przedstawiane w mediach. Zamierza dowieść niewinności - spoko, jeżeli jest niewinny życzę powodzenia.
      • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 12:29
        Podobno były niescislosci jeśli chodzi o badania DNA.
      • koetshuis Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 15.02.19, 00:06
        35wcieniu napisał(a):

> A co mam sądzić? Skazano go, zakładam że w oparciu o szerszy zakres materiałów
        > niż przedstawiane w mediach. Zamierza dowieść niewinności - spoko, jeżeli jest
        > niewinny życzę powodzenia.
    • purchawkapuknieta Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 12:21
      Seba K. też wyszedł na wolność. Z zakładu zamkniętego.
      • livia.kalina Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 18:11
        A Bartłomiej M- NIE! Nie dziw, że Macierewicz z rozpaczy odpala sbeckie teczki najbliższych przyjaciół i współpracowników Kaczyńskiego.
        • lauren6 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 07:58
          Koledzy spod celi podobno salutują "czołem panie ministrze!", więc chyba Bartusiowi nie jest tak źle w więzieniu.
          • triss_merigold6 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:11
            Płakałam jak to przeczytałam. 😂
            • cruella_demon Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:49
              Ja też big_grin
            • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 09:26
              Mnie przemknelo przez myśl; "ciekawe czym tak mu salutuja" smile
            • biala_ladecka Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 12:08
              A ja przyznam, że trochę mi się żal kolesia zrobiło. On chyba naprawdę wierzył, że stał się KIMŚ.
              • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 12:11
                To poczytaj jak on się zachowywał wobec pracowników. Odrazajacy i wstretny typek
    • aguar Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 14:01
      Ale ten czas zleciał! Pamiętam, jak ta skrzywdzona kobieta wydawała mi się stara (że dlaczego dwudziestoparolatek miałby gwałcić akurat 48-latkę), a teraz samej mi niewiele brakuje do tego wieku...Interesowało mnie to wtedy i ciekawi nadal, jaki będzie finał tej historii. Nie wiem, co sądzić.
      • mama.nygusa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 14:48
        pAMIETAM, ZE PO TYM ZDARZENIU superwizjer przedstawil swoje analizy, redaktorzy pojechali do uk i odtwarzali droge wg.zeznan swiadkow, min.siostry no i wyszlo im, ze brakuje 30min, przez 30 min. nie bylo wiadomo co robil.
      • katja.katja Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 20:35
        A ja pamiętam, że dziwiłam się, że młody, dość przystojny mężczyzna zgwałcił starszą kobietę. I nadal uważam ją za starszą kobietę.
        • aguar Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 07:47
          "dziwiłam się, że młody, dość przystojny mężczyzna zgwałcił starszą kobietę"
          No ja właśnie też. Bo tacy to raczej mają seks za darmo (chociaż nie zawsze z najatrakcyjniejszą), wystarczy dobry bajer.
          • triismegistos Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:06
            W gwałcie nie chodzi o seks.
          • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:07
            Taaa... Poczytaj tutejszych inceli, jak od lat labiedzą że nikt ich nie chce, a przecież od tego są kobiety żeby spełniać ich zachcianki, więc jak to możliwe ze dotąd nie udało im się żadnej zaliczyć. Tacy ludzie istnieją też w realnym życiu, obrzydliwi frustraci, którym czasami naprawdę wiele nie trzeba żeby ich sprowokować, bo o logicznym myśleniu trudno tam mówić.
            • boogiecat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 16:45
              Ten facet nie jest ani nie byl przystojny, gruby czy wychudzony, wyglada dokladnie na goscia ktoremu sprawy damsko meskie zupelnie nie wychodza, ma tez bardzo nieprzyjemne, nieszczere i butne spojrzenie i caly wyraz twarzy, taka ci dusza towarzystwa z maska usmieszku przyklejona dla glupawych kolezanek
              Ale podkreslam, ze to tylko wrazenie na podstawie zdjec i wywiadow
              • spirit_of_africa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 21:08
                boogiecat napisał(a):

> Ten facet nie jest ani nie byl przystojny, gruby czy wychudzony, wyglada doklad
                > nie na goscia ktoremu sprawy damsko meskie zupelnie nie wychodza
                >
                O to to! Dla mnie on sprawiał wrażenie klasowej fajtłapy a jednocześnie miał w sobie coś śliskiego.
          • mikk25 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 15.02.19, 23:01
            Nie był wtedy przystojny, otyły bardzo.
            I jaki by to musiał być zbieg okoliczności, że na monitoringu pojawia się gruby, człapiący , w podobnej koszuli, w tej samej porze.
            • spirit_of_africa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 07:39
              Na zdjęciach z procesu nie był otyły, raczej szczupły. Przystojny wg mnie nie był nigdy.
              • kadfael Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 09:28
                Znacznie schudł. Zobacz sobie zdjęcia z okresu, kiedy był zatrzymany i procesu w Polsce
    • ida_listopadowa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 17:05
      Dla mnie to szok, ze on wyszedl. Jest jeszcze w miare mlody, jakas masochistyczna kobieta wyszla za niego za mąż. Moze sobie hulać. A kobieta, którą brutalnie zgwałcił i pobił tak, że doznała uszkodzen mozgu i w rezultacie zmarla sad i takie cos chodzi po swiecie i zagraza innym, to przerażajace.
      Swoja droga jakim potworem trzeba byc, zeby zrobic cos takiego!
      • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 18:08
        A nie dopuszczasz możliwość, że z nim jest tak jak z K. Komenda?
        Jego też nazywała potworem
        • ida_listopadowa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 18:32
          nie. To sa dwie zupelnie inne sprawy. Pomyłki sadowe sie zdarzaja, ale w przypadku Jakuba T jest ciag dowodow, od dna po zeznania swiadkow i zapisy monitoringu. Nawet jego wlasna siostra zeznaje, ze w domu byl o pol godziny pozniej niz powinien....Mediom w Pl udalo sie wywolac watpluwosci poprzez stronnicze pokazywanie sprawy na zasadzie "naszych bija". Gdzie jest ubranie Jakuba T z tego dnia? dlaczego nie zgodzil sie na ponowne pobranie probki dna? co robil przez ok pol godziny w nocy przestepstwa? Gdzie sa bilingi rozmow z siostra, jakie jakoby wykonal?
          A najwazniejsze - jego dna jest identyczne z dna sprawcy, pobranym z ciala ofiary.
          • thebeat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 07:23
            Pamiętam, że mniej więcej w tamtym czasie czytalam obrzydliwy artykuł, niestety nie pamietam kto go popelnil. O tym jak naszym chłopcom jest trudno w UK (bo to byly poczatki emigracji unijnej) i jak zderzają się z rzeczywistością brytyjska. W Polsce wiadomo, nie można zgwalcić żony ani prostytutki, jak kobieta jest w mini to sama tego chciała, a atrakcyjne dziewczyny są od tego, żeby polscy chlopcy, pany swiata, klepali je po tyłkach i macali kiedy mają na to ochotę. A tutaj okazało się, że w UK nie dość, że tak nie mozna, to jeszcze często grożą powazne konsekwencje. Napisane to było w tonie współczucia dla biednych, zdezorientowanych nową rzeczywistością misiów.
            • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 12:04
              W tym samym tonie pisali i piszą wciaz o biednych misiach z Afryce czy z Azji. Co biorąc pod uwagę wyroki za te przestępstwa, to im wolno, nie tylko w UK ale w całej Europie.
          • boogiecat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 16:35
            A co sie stalo z tym ubraniem rzeczywiscie?
            • ida_listopadowa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 18:40
              boogiecat napisał(a):

> A co sie stalo z tym ubraniem rzeczywiscie?
              >

Są dwie wersje dotyczace ubrań, które tego dnia Jakub T miał na sobie. Najpierw padło stwierdzenie, ze w jego pokoju w domu rodzicow byla rewizja i policja zabrala rozne rzeczy a potem nie wiadomo. Nowa wersja to "zapodzialo sie". Teraz pytanie: jak czesto gubicie ubrania? I to takie "lepsze", w ktorych poszlybyscie na impreze? Ponoc ta koszula to byla jego ulubiona koszula.
              • boogiecat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 22:02
                Hmm jest to co najmniej dziwne
    • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 18:21
      superwizjer.tvn.pl/aktualnosci,984,n/sprawa-jakuba-t,41219.html

Słynny reportaż z czasu procesu/skazania
    • szpil1 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 18:57
      Obejrzałam reportaż. Tłumaczenia obrony, że to taki spokojny człowiek, tańczył w zespole ludowym i wszyscy go lubili jest po prostu śmieszne. A już argument, że nie znał swojej ofiary, a poza tym po co miał gwałcić kobiete o tyle lat starszą to jakieś kuriozum.
      • chicarica Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 19:02
        Ostatnio jakiś młody koleś zabił bodajże w Trójmieście (?) 90-latkę z motywem seksualnym, więc teges...
        • szpil1 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 19:07
          chicarica napisała:

> Ostatnio jakiś młody koleś zabił bodajże w Trójmieście (?) 90-latkę z motywem s
          > eksualnym, więc teges...
          >

A np. taki Ted Bundy był jednocześnie czarującym człowiekiem i seryjnym zabójcą. Także niepomiernie dziwią mnie argumenty typu "na pewno nie on, bo to taki miły człowiek".
      • mama.nygusa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 19:10
        A mamusia tylko dziwi się skąd jego nasienie na jej czy w jej ciele.
        • szpil1 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 19:38
          Mamusia spokojnie stwierdza, ze tego nie umie sobie wytłumaczyć. I to wystarczy, bo przecież synek to taki dobry chłopak.
      • aguar Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 07:54
        "poza tym po co miał gwałcić kobiete o tyle lat starszą to jakieś kuriozum"
        To nie jest kuriozum tylko brak motywu. (Ale nie twierdzę, że tego nie zrobił, bo nie mam pojęcia.)
        • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:05
          Motywu się szuka w przypadku morderstwa, nie gwałtu.
      • boogiecat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 16:59
        Wogole cala rozmowa ze znajomymi Jakuba w pubie jest kuriozalna, ale tez ciekawa: kiedy dziennikarz pyta czy JT bylby zdolny do gwaltu, jedna dziewczyna z glupim usmieszkiem mowi, ze co najwyzej do przytulenia, taki misiaczek
        Potem pada pytanie o ewentualny zwiazek JT i wszyscy nagle milkna i nie maja juz nic do powiedzenia, i nagle ze taaaaak, taaaak, wogole to on juz w zwiazku byl i nerwowe smiechy
        Facet byl prawdopodobnie prawiczkiem, wszyscy znajomi wsadzili go w role misiunia przyjaciela dziewczyn, takiego kochanego, i nikomu nie przyszlo do glowy, ze to jest dorosly mezczyzna z normalnymi potrzebami seksualnymi, i gosc sie obracal w takim towarzystwie gdzie nie mial szans na zupelnie nic, a frustracja prawdopodobnie rosla
        • tsaria Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 09:37
          Ja go tak nie oceniam. Znajomi potwierdzili, że w chwili zdarzenia nie był w związku, ale wcześniej tak.
          Chłopak tańczył w zespole ludowym, pewnie od najmłodszych lat. Znam takie środowiska, z tych chłopaków nie wyrastają zakompleksione misie, ale faceci którzy są śmiali, a nawet zuchwali do kobiet, bo od najmłodszych lat z dziewczynami sporo czasu spędzają, znają dziewczyny, są z nimi obyci. Dochodzi do tego, że w odróżnieniu od innych chłopców ci z zespołów potrafią tańczyć, prowadzić partnerkę i to dziewczynom już na pewnym etapie imponuje.
          Chłopak był w dodatku wygadany, studiował prawa, lekko przytyty, ale z przyjemną twarzą. Dla mnie nie jest typ faceta który tylko może popatrzyć na kobiety, bo on miał predyspozycje, żeby kobietom się podobać, pomimo niedużej przecież nadwagi.
    • chicarica Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 19:01
      Człowiek który powinien odsiadywać dożywocie w UK, w Polsce wypuszczany jest po 12 latach, a Polacy nadal bardziej martwią się o kary dla gwałcicieli w Szwecji niż w Polsce.
      • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 19:44
        Może dlatego, że w Szwecji gwalciciele nie dostaja nawet 12 lat, a prace społeczne, a ich czyny są usprawiedliwiane przez "różnice kulturowe"
        • katja.katja Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 20:38
          A wiesz jak wyglądają ich więzienie z których w większości mogą swobodnie wychodzić na pozostały teren (do iluś tam kilometrów), w tym łowić ryby w stawie?
          Są też "więzienia" (także dla gwałcicieli) półotwarte. Możesz chodzić gdzie chcesz bylebyś był z powrotem w ośrodku (niby więzieniu) do danej godziny.
        • chicarica Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 13.02.19, 22:47
          Nie dostają 12 lat, bo za gwałt nie grozi 12 lat. Pan z artykułu zamordował i dlatego dostał dożywocie. Za gwałt w Szwecji jest bodajże do 6 czy do 8 lat. Musiałabym pogrzebać w statystykach żeby sprawdzić jakie są faktycznie orzekane kary. W Polsce - ostatnie przypadki pokazują, że jest to tak bardziej 2 lata, jeśli w ogóle dojdzie do skazania. Nie zapominajmy też o tym, z czym spotyka się sama ofiara gwałtu. Zapewniam Cię, że w Szwecji nikt nie usprawiedliwia gwałtów. Problem, jeśli jest, jest faktycznie z przestępstwami o charakterze seksualnym, bo nie wszystkie one to gwałt, tym niemniej są przestępstwami. Czy wiesz na przykład, że nie poinformowanie pani czy pana o fakcie bycia żonatym/mężatką uprzednio, tzn. przed stosunkiem, liczy się jako przestępstwo? O takich drobiazgach jak seks z pijaną czy znarkotyzowaną, albo np. seks z panią która kładzie się z panem nago do łóżka a mimo to takie kładzenie się nie jest uznawane za zgodę na seks, już nie wspominam. W Polsce w takich przypadkach kobieta jeszcze spotka się z przykrymi komentarzami.
          • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 07:47
            A w Szwecji że względu na różnice kulturowe w ogóle nie zostaje ukarany
            • chicarica Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 23:50
              Oh rly? To skąd te statystyki gwałtów? Zapewniam cię że są i zgłaszane, i karane.
          • katja.katja Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 09:02
            I jak żonaty udowodni, że mówił kobiecinie o żonie np. na 10 minut przed seksem gdy byli już oboje w pokoju hotelowym więc świadków brak?
            I ile dostał ten Afgańczyk co zgwałcił i pobił nieletnią? 100 czy 80 godzin prac społecznych, bo zapomniałam? Ten co cierpiał na depresję i bezsenność.
      • ida_listopadowa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 00:12
        Gwoli poprawnosci: Jakub T został skazany na dożywocie za gwałt ORAZ na dożywocie za pobicie. Sad w Exerer wskazal, ze oba wyroki JT ma odsiadywać rownoczesnie, z tym, ze moze ubiegac sie o warunkowe zwolnienie po 9 latach z pierwszego wyroku i po 12 z drugiego. W praktyce brytyjskiej oznacza to, ze moglby wyjsc po 9 latach. Dozywocie to kara symboliczna. W anglosaskim systemie inaczej niz w kontynentalnym nie ma kodeksow i konkretnych kar za konkretna wykroczenia, stad taka rozbieznosc.
        Ofiara JT faktycznie zmarła 4 lata po zdarzeniu, ale na cos zupelnie z nim niezwiazanego - pekniecie tetniaka. Nie mozna tego powiazac z obrazeniami po zdarzeniu.

Obroncow JT mial znakomitych - udalo im sie zasiac watpliwosci u polskiej publicznosci oraz naglosnic sprawe, liczac na ulaskawienie. Jest tez mozliwosc, ze gdyby JT byl sadzony w Polsce, nie wszystkie dowody zostalyby dopuszczone (np monitoring) a wyrok bylby zdecydowanie nizszy, ok 6 lat.
        Przeciaganie sprawy na polska strone skonczylo sie tym, ze sad polski zrewidowal wyrok brytyjski z najwyzszego w UK (dozywocie) do najwyzszych wymiarow kary w kodeksie polskim: 12 lat za gwalt i 10 za pobicie, lacznie 12 lat.
        W rezultacie przekombinowania obroncow JT przesiedzial o 3 lata wiecej niz moglby (w UK). Wyrok odsiedzial co do dnia (aresztowano go 3 lutego 2007), nikt nie chcial sie narazac i wypuszczac go wczesniej.

12 lat to dlugi wyrok. Ale potworny dewiant w kwiecie wieku chodzi sobie ulicami. A jego ofiara strasznie cierpiala, jako inwalida na wozkusad A jej niepełnosprawny syn trafil do domu dzieckasad

• poecia1 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 01:13
          Dlaczego monitoring mógłby nie zostać dopuszczony?
        • lauren6 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:03
          Strasznie smutne jest to co napisałaś sad

Jedynym "pocieszeniem" jest to, że dewiant teraz zgrywa niewiniatko i będzie chciał ugrać odszkodowanie za rzekome niesłuszne skazanie i 12 lat więzienia. Może z tego względu będzie się pilnował i nie skrzywdzi kolejnej kobiety.
    • spirit_of_africa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:07
      Sprawa przerażająca i smutna. Pamietam, ze uderzyły mnie w niej najbardziej 3 rzeczy: to, ze kobieta miała niepełnosprawne dziecko dla którego była jedynym opiekunem sad,to ze w domach w pobliżu zaułku, w którym ja znaleziono nikt nic nie słyszał, mimo ze ludzie mieli nocą pootwierane okna i film z kamery przemysłowej gdzie widać jak on idzie krok w krok za nią, a ona nie reaguje- ciarki aż przechodzą.
      • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:14
        A zabójstwo sprzed może 2 lat w Katowicach w parku? Facet poderżnął kobiecie (62 lata) gardlo, kiedy szła z psem. Po prostu, bo tak, nawet motywu nie było.
        • lauren6 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:19
          Była też taka sprawa w Polsce, że gość zmasakrował 60-latkę (m.in. straciła oko), która po prostu szła ulicą i nic mu nie zrobiła. Bo tak. Tacy debile, którzy muszą wyżyć się na słabszych, niestety cały czas się trafiają.
      • katja.katja Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 09:04
        Kobieta w tym wieku najczęściej może czuć się spokojnie (chyba, że chodzi o portfel, ale może nie miała przy sobie nic cennego, więc się nie obawiała).
      • mama.nygusa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 09:09
        A co mieli slyszec? zaatakowal ja od tylu, dostala silny cios w glowe i tyle.Tak tez obrona dowodzila-nie bylo sladow pod paznokciami, a czy zawsze sa? no nie,mofiara zaatakowana od tylu nie ma szans na obrone.
        • spirit_of_africa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 11:51
          mama.nygusa napisał(a):

> A co mieli slyszec? zaatakowal ja od tylu, dostala silny cios w glowe i tyle.Ta
          > k tez obrona dowodzila-nie bylo sladow pod paznokciami, a czy zawsze sa? no n
          > ie,mofiara zaatakowana od tylu nie ma szans na obrone.
          >
          Tak ale ona szła główna droga a znaleziono ja w zaułku. Musiał ja tam zaciągnąć,rozebrać, wepchnąć pod ten samochód. W takich zaułkach jest zwykle cicho i wydawałoby się ze ktoś powinien coś usłyszeć. To tym bardziej przerażajace ze idąc nocą wśród zamieszkanych domów człowiek czuje się w miarę bezpiecznie a potem się okazuje ze nikt nic ne widział i słyszał.
          • mama.nygusa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 12:02
            Przewaznie w nocy ludzie spia?
            mieszkam przy jednej z glownych ulic mojej wsi, ba pod prawie oknami od sypialni mam chodnik smile naprawde nie wiem co sie dzieje w nocy gdy ludzie normalnie wracaja z imprezy, no chyba ze ktos zacznie drzec ryja latem, jak mam otwarte okno to slysze, ale znow nie mam ochoty wstawac patrzec kto idzie, po co sie drze itd..Ze 3 lata temu u siasiada na przeciwko sie palilo-pozar, wiesz ze nic nie slyszalam, dopiero jak mi duze swiatla w okna zaswiecily to sie zainteresowalam co sie dzieje.
            • spirit_of_africa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 07:45
              ale Co innego mieszkać przy ulicy, a co innego zaułku. W zaułku gdzie masz dwa domy i jest normalnie bardzo cicho to chyba szybciej wybudzi Cię jakiś dźwięk. Przy ulicy gdzie całymi stadami wracają wieczorami ludzie czy przejeżdzają samochody człowiek się na dźwięki uodparnia.
    • cruella_demon Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 08:52
      Ani trochę nie wierzę w jego niewinność.
    • aguar Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 09:17
      Tak sobie myślę, że to w sumie dobrze, że on chce udowadniać, że był niewinny. Bo jeśli rzeczywiście był niewinny to wiadomo, że ma prawo. A jeśli to zrobił, to przynajmniej dzięki temu powstrzyma się przed ewentualnymi kolejnymi zbrodniami, bo to by go już pogrążyło.
      • sofia_87 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 09:31
        Dokładnie tak
    • janja11 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 12:13
      Skazany na podwójne dożywocie i wypuszczony na wolność po 5 latach?
      No to raczej bez powodu się nie zmienia wyroku tak radykalnie.
      • kolteta Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 14.02.19, 13:38
        Nie znam sie, ale sie wypowiem? Wyrok z UK zostal dostosowany do polskiego prawa i zasadzony w najwyzszym wymiarze - 12 lat za gwalt, 10 lat za pobicie. W Polsce wyroki nie sumuja sie, wiec mial do odsiedzenia 12 lat. I odsiedzial - siedzial od 2007 roku.
    • czarniejszaalineczka Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 12:15
      powinien zgnić w więzieniu
    • iberka Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 12:51
      Jeśli niewinny - niech walczy. Nie zdobędą wszystkich materiałów, bo tamtejsza ława przysięgłych ma moc więc na pewno łatwo nie będzie.
    • boogiecat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 16:20
      Nie wiem czy jest winny, czy nie, ale cala otoczka obroncow polskosci mi w tej sprawie bardzo przeszkadza, jak w kazdej innej tego typu
    • tsaria Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 20:49
      Sądzę, że jest winny, obciąża go dowód dna, rodzina zapewne myśli, że Anglicy sfałszowali dna, żeby mieć winnego. Nie dziwię się rodzinie, że wierzy w niewinność jakuba, dziwię się polskim mediom, które w tamtym czasie relacjonowały tą sprawę, że przedstawiały ją tylko z punktu widzenia rodziny i jego znajomych, chyba dopiero reportaż tvn nakreślił rzetelniej tą sprawę.
      Zastanawia mnie tylko dlaczego to zrobił? Chłopak kończy dobre liceum w poznaniu, studiuje prawo, nie jest osłem patentowanym i zdaje sobie sprawę, co grozi za taki czyn. Idzie na imprezę z koleżankami i siostrą, i nagle mu strzela do głowy, że sobie kogoś zgwałci i pobije? trochę to dziwne, ale wsyzstko jest możliwe...
      • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 21:02
        No gwałt rzadko kiedy jest planowany więc akurat bym się nie dziwiła. Sądzę też że niczego nie udowodni, bo siedział zasłużenie.
      • xperia80 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 21:26
        Impuls? Nie takie dziwne i niezrozumiałe rzeczy ludzie wyprawiają. A o konsekwencjach się nie myśli, gdy się czuje, że pozostanie się bezkarnym.
        Jeśli tylko DNA nie zostało celowo podmienione (vide - linijka powyżej, jest jakaś tam mikro szansa, że ktoś chciał wrobić w to Polaka, który się napatoczył lub po prostu ktoś coś schrzanił w robocie, bał się przyznać i pokombinował z próbkami podejrzanego) to nie widzę możliwości, by chłopak był niewinny. Zadziwia mnie, że cała masa jego znajomych + rodzina stoi za nim murem, skoro jest dowód DNA. Żadne z nich w wywiadzie nie wyjaśniało, na jakiej podstawie uważają, że jest niewinny. Że niby nie zdążyłby czasowo, ale to już przecież zostało dawno udowodnione, że owszem i to nawet idealnie się chłopak wyrobił. A o DNA mówią tylko, że nie rozumieją, jak to możliwe.

Jakie to musi być frustrujące dla angielskiej strony, że podwójne dożywocie zamieniono mu na śmieszne 12 lat i już wyszedł - jako bardzo młoda osoba, wciąż zdolna do podobnych czynów.
        A że teraz chce udowadniać swoją niewinność? Jeśli jest winny, to może próbuje wciąż się wybielać w oczach najbliższych i jakoś tam ułatwić sobie powrót do świata. Lepiej się pewnie funkcjonuje jako były więzień, który walczy o swoje dobre imię niż tylko jako były gwałciciel (i chyba zabójca, ta kobieta w końcu zmarła od obrażeń?). Jesteśmy świeżo po przypadku Komendy, mamy otwarte głowy na podobne przypadki. No i wchodzi też w grę odszkodowanie (tu i w UK), ale do tego daleka droga. No ale może to tez jest jakaś motywacja dla niego.
        • szpil1 Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 21:33
          xperia80 napisała:

> IZadziwia
          > mnie, że cała masa jego znajomych + rodzina stoi za nim murem, skoro jest dow
          > ód DNA. Żadne z nich w wywiadzie nie wyjaśniało, na jakiej podstawie uważają, ż
          > e jest niewinny. Że niby nie zdążyłby czasowo, ale to już przecież zostało dawn
          > o udowodnione, że owszem i to nawet idealnie się chłopak wyrobił.

W sumie ten reportaż był krótki, być może są znajomi, którzy nie uważają go za niewinnego tylko ich o wypowiedź nie poproszono.

A o DNA mówią
          > tylko, że nie rozumieją, jak to możliwe.
          >

Bo to twardy dowód, musieliby przyznać, że on jest winny.

Dla mnie ma sens to co wyżej napisała boogiecat - o obsadzeniu go w roli misia-prztulacza w towarzystwie.
          • boogiecat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 22:20
            Mnie wcale nie dziwi, ze rodzina i znajomi stoja za nim murem, rodzina to raczej normalne, natomiast ci znajomi byli bardzo mlodymi ludzmi z prostym widzeniem swiata i byli GRUPA, a w grupie sie mowi tak jak wszyscy, nikt by sie nie wychylil narazajac sie na odrzuceniegrupy ale tez na Wielki Hejt Wszystkich Polakow, bo na pewno poddali sie tez teorii spisku pt Angole nienawidza Polakow,gdyz cala sprawa zostala tak wlasnie przedstawiona- kto broni Jakuba ten jest prawdziwym Polakiem
            • ida_listopadowa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 22:28
              boogiecat napisał(a):

> ci znajomi byli bardzo mlodymi ludzmi z prostym widzeniem
              > swiata i byli GRUPA, a w grupie sie mowi tak jak wszyscy, nikt by sie nie wyc
              > hylil narazajac sie na odrzuceniegrupy ale tez na Wielki Hejt Wszystkich Polakow

boogiecat - to jest tylko telewizja, jest montaz, jest jakas teza. Nie watpie, ze jest rowniez grupa znajomych, ktora ma inne zdanie, ale w takim krotkim materiale TV tego nie pokaze. Nawet tu warto spojrzec krytycznie. Zreszta najpierw cala prasa bronila Jakuba T (a najsilniej Gazeta Wyborcza), a ja pojawily sie fakty to zmienila front.
              • boogiecat Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 22:49
                Oczywiscie, ale wlasnie mowa o tych materialach telewizyjnych, bo co naprawde ludzie go znajacy mieli do powiedzenia i jezeli byly to opinie negatywne- raczej sie nie dowiemy bo ludzie nie beda sie narazac publicznie, wlasnie dlatego pisalam o efekcie grupy ( i do tego telewizji); pisalam juz wyzej ze medialna otoczka sprawy mnie przyprawia o mdlosci bo wprowadza jedynie zamet,
                W calej sprawie nie ma nic wyjatkowego, jest przestepstwo i glowny podejrzany prawdopodobnie winny, absolutnie nic nie stalo na przeszkodzie, zeby to akurat ten chlopak popelnil to przestepstwo, a takie gadanie, np. ze byl mily i zawsze mowil dziendobry, to wlasnie medialne zabawy
                • tsaria Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 09:24
                  Ale to był student prawa, kto jak nie on powinien zdawać sobie sprawę z konsekwencji czynów.
                  • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 10:06
                    Praktycznie każdy człowiek nieobciążony deficytami inteligencji rozumie konsekwencje gwałtu. Do tej pory jednak najwyraźniej nie jest to zbyt odstraszająca wiedza na temat skutków, bo gwałtów jest taka liczba, że jest to aż niewiarygodne. W większości są popełniane przez najzwyklejszych zdawałoby się ludzi.
                  • cruella_demon Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 10:14
                    Sprawę by sobie zdawał jakby to zaplanował. Moim zdaniem to był spontan, popęd wziął górę.
                    Koleś typ incela, dla dziewczyn aseksualny, taka grupowa maskotka. Kolejna impreza gdzie ludzie flirtują, a koleś znowu bez szans żeby zaliczyć, frustracja narasta, do tego dochodzi alkohol. Ja wierzę, że on faktycznie poszedł po te papierosy, tyle, że zobaczył samotną kobietę, pusto, ciemno, zwąchał okazję i hamulce puściły. Pewnie jakieś predyspozycje psychiczne też miał, bo nie każdy frustrat od razu gwałci.
                    • katja.katja Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 10:18
                      Nie pomyślałam, że zaatakował ją od tyłu więc w samym momencie ataku mógł nawet nie wiedzieć, że to starsza pani, a potem już i tak było za późno.
                      • cruella_demon Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 10:32
                        Ta starsza pani jak widziałam ze zdjęć, była całkiem atrakcyjna, w przeciwieństwie do tego spasionego kolesia. Więzienie go widać odchudziło, ale wtedy facet był z wyglądu w typie " trzymetrowym kijem go nie tknę".
                        • katja.katja Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 10:45
                          Teraz widzę. Blee. Faktycznie, gęba incela uncertain
                          Choć pewnie gdyby celował w swoją półkę czyli w inne pasztetki w jego wieku to by na pewno coś tez złowił na legalu.
      • ida_listopadowa Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 16.02.19, 22:17
        tsaria napisała:

, i nagle mu strzela do głowy, że sobie kogoś zgwałci i pobije? trochę to dziwne, ale wsyzstko jest możli
        > we...

Myślenie przestepcow jest zupelnie inne od myslenia normalnego czlowieka, a zwlaszcza przestepcow przemocowych i psychopatow. Oni po prostu mysla inaczej, nie rozwazaja konsekwencji i uwazaja sie za wyjatkowych. Np. Ted Bundy, slynny seryjny morderca, byl bardzo zdziwiony "czego sie wszyscy jego uczepili". Dodatkowo nie mogl zrozumiec, ze ktos zauwazy znikniecie ktorejs z ofiar, bo np nie pojawila sie w szkole. Dla normalnego czlowieka to niewyobrazalne, ale Bundy na prawde myslal, ze ludzie w ogole nie zwracaja na siebie uwagi!
        Wbrew licznym tutaj kalkulacjom, gwalt jest niestety "oplacalna" strategia. Poderwanie dziewczyny nie jest latwe, prostytutka kosztuje pieniadze. Gwalt jest gratis, wiekszosc kobiet jest slabsza, mozna to latwo przeprowadzic, a tylko okolo 6% gwałtow jest ukarana. Trzeba miec konkretnego pecha, zeby zostac skazanym, te 6% to w zasadzie wysokosc bledu statystycznego. Mozna wiec z pewnym marginesem powiedziec, ze gwalty nie sa karane. W ogole!
        Dla przemocowego przestepcy/psychopaty gwalt i zadanie bolu ma tez dodatkowy plus - zapelnia potrzebe kontroli.
        • muchy_w_nosie Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 10:00
          Dlatego podstawowa zasada to samoobrona, i tak cię gwałciciel zmasakruje fizycznie i psychicznie, jak już polec to nie bez walki, zero obrzydzenia bryzgającą krwią, znaleźć pokłady agresji u siebie i uwolnić.
          • 35wcieniu Re: Jakub T. wyszedl na wolnosc 17.02.19, 10:18
            A to już zależy, bo niekoniecznie. Często tak, ALE...
            U wielu gwałcicieli to że ofiara się broni powoduje dodatkowe pobudzenie, ponieważ nie zawsze chodzi o seks jako taki, a właśnie o potrzebę kontroli, bycia silniejszym, zadania bólu (czego te osoby zwykle sobie nie uświadamiają). Jest taka teoria, zresztą nauczana na kursach samoobrony, że czasami najlepiej właśnie się nie bronic, a wręcz przeciwnie - powiedzieć do napastnika coś w stylu: "po co mnie szarpiesz, zróbmy to jak ludzie". Zdarzały się przypadki, kiedy takie zachowanie ratowało dziewczynom życie, bo po takiej reakcji napastnik (uwaga!) - porzucał swoje plany i się ulatniał.
            Zaś co do "zero obrzydzenia bryzgającą kwią" (co oczywiście jest słuszne jeżeli faktycznie bronimy się fizycznie) dodałabym jeszcze że kolejną z metod jest właśnie fizjologia - oddanie na napastnika moczu, zwymiotowanie. Bywa że odstrasza.

Oczywiście zarówno kwestia obrony fizycznej jak i takiej taktyki jaką opisałam jest powiedzmy dość teoretyczna. W razie nieprzewidzianej sytuacji tego typu i tak zwykle działa raczej instynkt niż rozum (a poza tym nie wiemy z jakim typem mamy do czynienia), no ale napisałam, bo może nie wszyscy to wiedzą, a kogoś zainteresuje. Mam nadzieję że nikomu się nie przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka