Dodaj do ulubionych

Z retinolem cały rok?

16.02.19, 18:30
Niby można ale jednak nie można 😑
Pasowało by mi cały rok, może poza 3 msc srodletnimi.
Ktoś coś próbował? Filtry rzecz jak najbardziej oczywista, w lecie 50 teraz jednak wydaje mi się że 30 wystarczy.
Znalazł ktoś krem idealny z spf50- mocno nawilżający, ale nie ciężki i błyszczący?
Próbował ktoś mgielek? Pasowało by mi żeby jak co się popsikac.
Obserwuj wątek
    • pade Re: Z retinolem cały rok? 16.02.19, 18:48
      Mgiełki, które znam, wcale nie tanie, tworzyły na mojej twarzy tłustą, świecącą poświatę. To było zdaje się Cell Fusion C i coś jeszcze, ale nie pamiętam bo wywaliłam.
      Teraz używam trzydziestkę z Image Sincare i w ogóle nie bieli ani się nie błyszczy, nie wiem jak jest z pięćdziesiątką, jeszcze nie używałam.
      Podobno Sesderma ma lekkie filtry i jakaś firma apteczna, ale nazwa znów wyleciała mi z głowy, sklerozasmile Dziewczyny już tu polecały, więc pewnie się odezwą.
      • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 16.02.19, 21:25
        sasderma jest droga- aplikacja filtrów co 3 godz może byc wyniszczająca finansowo uncertain
        a ta apteczna? LRP? SVR? wez sobie przypopmnij
        • pade Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 09:42
          Już wiem, La Roche Posay, Anthelios XLsmile
          • snakelilith Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 14:48
            pade napisała:

> Już wiem, La Roche Posay, Anthelios XLsmile
            >

La Roche Posay ma z serii Anthelios XL opórcz ultra lekkiego fludiu także matujący żel krem dla cery wybitnie tłustej i tąrdzikowej. Czy jeszcze lżejszy od fluidu nie wiem, ale trzeba wiedzieć, że matowienie powstaje przez cząsteczki z mikroplastiku i pomimo efektu "dry touch" może na twarzy dawać uczucie klajstru.
            • gris_gris Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 14:51
              Probowalam ten matujacy i jest okropny, wlasnie klajster na twarzy. Ultra Fluid (czy fluid extreme, to chyba to samo) jest o wiele lepszy, dobrze sie wchlania i wystarczy go przypudrowac.
              • snakelilith Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 15:00
                Tak właśnie myślałam. Ja używam też tego fluidu (fluid extreme) i on aż tak strasznie się nie świeci. W sumie latem twarz może być lekko błyszcząca, a jak nałożę na to ciut pudrowego podkładu, to w ogóle go nie widać.
              • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 19:24
                potwierdzam- klajster uncertain
      • sofia_87 Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 11:25
        Dziękuję za informację nt.filtrów Image. Uzywalas może fluidu tej marki, kusi mnie aby wypróbować ten najjasniejszy? smile
        • pade Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 11:53
          Nie, nie używałam.
    • gris_gris Re: Z retinolem cały rok? 16.02.19, 21:32
      Ja uzywam tretinoiny caly rok oprocz lata, a to jest mocniejsze niz retinol.

Filtr idealny dla mnie to ISDIN Fusion Water 50 spf; hiszpanski, nie wiem, czy jest w Polsce. Jest plynny, wchlania sie od razu, nawilza i sie nie blyszczy. Na plaze mam LRP Fluid Extreme 50 spf, z przyzwyczajenia wlasciwie.
      • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 16.02.19, 22:20
        ja tez tretinoina na zmianę z tym z the ordinary.
        ten hiszpanski chybe nie dostępny sad
    • mysiulek08 Re: Z retinolem cały rok? 16.02.19, 21:36
      testkosmetykow.pl/index.php/artykuly/item/test-nowo
      jedyny, ktory nie powoduje u mnie lzawienia z oczu
      • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 16.02.19, 22:22
        kurcze, miałam taki w tubce- błyszczałam sie jak psu jaja sad
    • b-b1 Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 10:20
      Nie znalazłam idealnego, a testuję od kilku lat- albo zbyt błyszczące, albo zbyt ściągające. Z aptecznych możesz wypróbować pharmaceris hydrolipidowy do twarzy , bioderma photoderm max nie krem tylko aquafluid (bezbarwny) , albo vichy ideal solei-matujący dobry na początek szczególnie latem, kiedy temperatura wysoka.
      Z kremami z filtrem jak z każdym innym-sama musisz dopasować do siebie, do tego co nakładasz pod spód, do tego co na górę(do podkładu, czy pudru) i do pory roku.
      Innych kremów będziesz używała latem, innych zimą , bo skóra inaczej reaguje pod wpływem temperatury.
      • sofia_87 Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 11:32
        Ja polecam Skinceuticals Sheer Mineral
      • snakelilith Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 14:35
        Większość kremów z filtrem jest tak paskudna i smarowanie się tym jest nie tylko niekomfortowe, ale u mnie osobiście nie służy cerze, że nie wiem, czy stosowanie retinolu przez cały rok przeważa te niedogodności. W jakim celu się to robi? By kontrolować mocny trądzik? Jeżeli tak, to współczuję, bo u mnie jedynie La Roche Posay Anthelios XL Ultra nałożony na codzienny krem daje się wytrzymać, a i tak używam najrzadziej jak mogę. Bez kremu ściąga, ale wszystkie inne są klejące i robią uczucie grubego klajstru. Nie mówiąc o tym, że włażą do oczu powodując podrażnienie i pieczenie.
        • joanna05 Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 14:45
          Nieeeee. Tylko trzeba poszukać. Ja np. bardzo cenię sobie azjatyckie kremy z wysokim filtrem, bo z uwagi na klimat (gorąco i wilgotno) mają zupełnie inne właściwości wchłaniające. Są często lekkie, mocno nawilżające, niewyczuwalne na skórze, niebielące wcale. Ostatnio upolowałam w Tajlandii świetny krem z wysokim filtrem ze swojskiego L'Oreala: były ze 4 warianty, ja mam taki z delikatnym kolorem (beż), transparentny. Kompletnie niewyczuwalny na skórze jest, sama przyjemność w używaniu, leciuteńki. Tylko on jest na rynek azjatycki, na Europę takich fajnych nie robią. Ale spokojnie w necie można dostać podobne. Od lat staram się tylko takich używać, większość europejskich typowo to koszmarne klajstry. Choć np. Vichy mat jest ok, też niewyczuwalny.
          • snakelilith Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 14:56
            Te azjatyckie "lekkie" kremy składają się głównie z silikonów i nierzadko mają w składzie substancje, których nie używa się już na europejskim rynku ze względu na szkodliwość, więc moim zdanie nie są żadną alternatywą. I już na pewno nie lepszą. Z Co przeszkadza bowiem firmie L'Oreal produkować ten "świetny" krem na europejski rynek? Więc niewykluczone, że komfort noszenia opłacasz szkodami, których efekt zobaczysz za 10-20 lat.
            • pade Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 20:13
              Mam Daily Hydrating Moisturizer SPF 30 z Image Skincare i absolutnie się nie świeci, nie klajstruje. Skóra jest po nim wygładzona i nawilżona. To dosłownie przyjemność używać tego filtra.
              Tylko cena jest nienormalnasad
              • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 20:15
                no i to tylko 30... sad
                • pade Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 20:19
                  50 też mają, ale jeszcze go nie używałam (mam w domu próbkę). Szkoda, że cena taka wysoka, za połowę niższą może bym się skusiła, ale za tą no way.
        • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 19:23
          "W jakim celu się to robi?"
          żartujesz? w celu przeciwzmarszczkowym. retinol to jedyna substancja w zasadzie o udowodnionym działaniu przeciwzmarszczkowym. moje doświadczenie to potwierdza, stosuję 2 rok- tak z 6-8 lat z tworzy- i chcę to utrzymać.
          Mam ten anthelios dry- i definitywnie klajstruje etc, ściąga- to nie to. musze wziąc próbkę XL.
          • snakelilith Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 20:01
            Oczywiście, że retinol ma działanie przeciwzmarszczkwe, ale 6-8 lat tylko przez retinol nie wierzę, chyba, że byłaś palaczką i funką solarium, co mocno ci zniszczyło twarz. Wiem, mam 52 lata i retinol stosuję już o wiele dłużej niż 2 lata, choć nie bez przerwy. Starzenia ta substancja gwarantowanie nie zatrzyma. I mnie klajstrowanie się codziennie grubym wstrętnym filtrem nie poprawia komfortu życiowego, więc nie mam ochoty odkładać zadowolenia z życia na jakąś tam mniej zmarszczkową przyszłość, dlatego 5 miesiący w roku (zimą nie stosuję filtra) mi wystarczy. Wydaje mi się też, że przez sport i zdrowy tryb życia można wyciągnąć więcej niż 8 lat na twarzy.
            • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 20:09
              nie, ani solarium ani palenie big_grin
              postanowiłam spróbować- ot co.
              osobiście mi się wydaje, że na co dzień wystarczyłby zwykły krem pielegnacyjny z filtrem 30+ to co w podkładzie mam 25 spf. wychodze rano, przychodzę po południu- ok 17- cóż to za słońce wtedy.
              na spacery, rower etc- mam 50, taką gęstą ale będzie chyba ok.
              a w lato czyli od połowy czewrca do połowy września- czegos sobie poszukam.....
      • szczesliwa_lolla Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 19:19
        "lbo zbyt błyszczące, albo zbyt ściągające"
        dokładnie uncertain
    • kaka-llina Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 11:03
      Mam taki, kupiony na chybił trafił na amazonie... Ale ani ryj sie nie wybiela ani nie świeci i za dwa zapłaciłam 7.5 funta czyli drogi tez nie był. www.amazon.co.uk/Altruist-Dermatologist-Sunscreen-SPF-50/dp/B06X6LZWRC
    • szczesliwa_lolla 30 spf w "normalnych" kremach 17.02.19, 19:28
      to jakby się da- mam teraz loreal laser coś tam- filtr 30 a na potem nivea Q10. miałam neutrogena coś tam taka niebieska tubka z rossmana - zupełnie ok, - przryjazny, nawilżający, dla mnie trochę za lekki- wolałabym bogatszy, nawet na lato.
      może jest coś takiego z filtrem 50? uncertain
    • pade Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 20:17
      Aha, próbowałam kiedyś Sunbrella z Dermedic i mi odpowiadał.
    • zabka141 Re: Z retinolem cały rok? 17.02.19, 20:42
      Ja uzywam filra w sprayu - Biotherm Skin Oxygen Anti-Pollution SPF 50+ . Nic sie nie swieci, wrecz wydaje mi sie ze matowi. I troche byc moze wysusza, stad trzeba tez co jakisczas dobrze twarz nawilzyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka