Dodaj do ulubionych

snapchat i trzecioklasiści

04.03.19, 16:51
Mam pytanie:
Co emamy sądzą o korzystaniu przez 9 latki ze snapchata.
I drugie pytanie:
Co emamy sądzą o proilu 9latki na snapie, o nazwie: "słodka _imię_nazwisko_"

Bo wielka afera się zrobiła i nie wiem, po której stronie się opowiedzieć.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 16:55
      Dziewięciolatki przede wszystkim nie mają prawa mieć konta na snapchacie.
      • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 16:57
        W snapie nie jestem zorientowana, bo nie posiadam konta. Ale fb bardzo łatwo obejść wpisując stosowną datę urodzenia.
        Dziewczę, o które się rozchodzi, na mistrza intelektu mi nie wygląda, więc zapewne rodzice brali udział w tworzeniu konta.
        Ale nie jest to tematem wątku.
        • 35wcieniu Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:01
          Obejsc latwo ale co to ma do rzeczy? To nie sa portale przeznaczone dla dzieci i wszystko w temacie.
          • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:13
            Ma. Wiele.
            Jeśli rodzic wie, że i jakie treści wstawia tam jego dziecko, to niejako przejmuje odpowiedzialność za dany profil.
            Jeśli dziecko korzysta z profilu w sposób nieodpowiedni, to rodzic IMO powinien zareagować.
            Zresztą to jedynie umowna granica wieku,, bo nie wiem, jak Wy, ale gdybym odkryła, że moja 17 latka opisuje się jako słodka_ania_kowalska i wstawia na profilu dziubki, cycki, wypięty tyłek i pytania, jak wam się podoba, to bym zareagowała.
            • 35wcieniu Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:16
              Jaka umowna? Tworca portalu ustalil regulamin, w ktorym wyznaczyl bardzo konkretna granice dla jakiego wieku mozna z jego produktu korzystac. Krotko mowiac sprecyzowal: moja strona nie jest dla dzieci. To zamyka temat moim zdaniem, nad czym sie tu rozwodzic.
              • verydry [...] 04.03.19, 17:24
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • 35wcieniu Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:58
                  big_grin big_grin big_grin
        • angazetka Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:05
          Obejść można, ale to nadal jest bezprawne. I jak to nie to jest tematem wątku? Właśnie to sądzę o korzystaniu przez dziewięciolatki ze snapchata.
          • grru Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:24
            Nie jest bezprawne tylko niezgodne z regulaminem. Regulamin danej firmy nie jest prawem. Bezprawne to jest np. sprzedawanie alkoholu niepełnoletnim.
    • anka_z_zielonymi Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 16:57
      Smapchat jest od 13 lat. Sprawa jest oczywista. Natomiast w sprawie afery to nie stawałabym po żadnej ze stron, chyba że dotyczyłaby mojego dziecka.
      • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:34
        No własnie zaczęła dotyczyć, bo to dziecię wywołuje presję na reszcie klasy, żeby sobie konta na snapie założyli...
        • triss_merigold6 Re: snapchat i trzecioklasiści 05.03.19, 06:51
          W takim razie uderz do mamusi i wychowawczyni - głośno, na zebraniu, przy całej klasie.
    • aerra Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 16:59
      Mój nie korzysta.
      Profil mi wisi i powiewa, nic bulwersującego nie widzę, zwłaszcza, że imię i nazwisko, jakby to było jakieś "leśne ruchadło" czy coś to i owszem, można się czepić, ale samego "słodka"?
      • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:04
        No dla mnie słodka.... i zdjęcie z dziubkiem, nie jest czymś normalnym i czymś, co chciałabym, żeby robiła moja córka.
        I żeby nie było, że taka "jestę ą ę" - dzieci mają konta na fb i insta, tyle że ja je kontroluję z moich kont. I uczę, zwłaszcza córę, że robienie z siebie "taka jestem słodka dziunia... podobam wam się?" jest drogą do piekła.
        • angazetka Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:06
          Twoje dzieci mają dziewięć lat i konta na portalach dozwolonych dla osób starszych?
          • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:10
            Tak. Mają. Oboje na FB, żeby mieć messengera. Z FB nie korzystają.
            Córa na Insta, bo zajmuje się hobbystycznie fotografią i wstawia na profil fotki zwierząt i różnych obiektów. Nie ma tam sefliaków, ani jej wizerunku.
            • agiq Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:51
              Żeby mieć Messengera nie trzeba mieć konta FB
              • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:53
                To w takim razie mają tylko messengera. Byłam przekonana, że to musi być podpięte pod FB.
                Ich profile obserwuję, mam też pin do telefonów.
                • 35wcieniu Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:59
                  Jakie profile jak nie mają fb? Profile na czym?
                • pitupitt Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 20:08
                  Nie musi, nikt z mojej rodziny nie ma konta na fb, a wszyscy z messengera korzystają
    • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:01
      Zrobiłam sobie stosowne screeny i zamierzam poruszyć temat z dyrekcją szkoły. Natomiast cały czas boję się, że wyjdę na matkę wariatkę.
      Najbardziej wku..a mnie fakt, że to dziecię namawia resztę klasy na zakładanie kont.
      Nie wiem, co zamieszcza na snapie, ale widziałam jej twórczość na instagramie i youtube. Seksualizacja. Tylko tak mogę to określić. Z męskim głosem w tle.
      Dodajmy, że dziewczę nie ma taty, mama ma kolejnego "wujka" i kilka razy w tygodniu dziecię ląduje u babci, żeby nie przeszkadzać mamusi.
      • 35wcieniu Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:03
        Nie wiem co masz na mysli piszac seksualizacja z meskim glosem w tle. Ktos to dziecko molestuje czy o co chodzi? Jezeli masz takie podejrzenia to oczywiscie ze reaguj.
        • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:07
          Już tłumaczę.
          Dziewczę ma kanał na you tube. Na który wstawia filmiki na powiedzmy... dzień - trzy.
          Po pierwszych kilku filmikach sądziłam, że to wyniik braku kontroli ze strony dorosłych.
          Ale przy którymś z kolei, zaczęłam zwracać uwagę, że filmy nie są kręcone ze statywu, tylko z ręki. A w tle słychać zachęcający do pewnych działań męski głos. Nie chłopięcy, tylko typowo głos faceta.
          Seksualizacja - pozy, dziubki, teksty pod materiałami - "podobam wam się?", "ładnie dziś wyglądam?", "co o mnie myślicie" (i tu dziubek).
          Totalna masakra.
          • mamtrzykoty Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:41
            Jeśli to tak wygląda, jak piszesz, to żadna dyrekcja!
            Idź z tym na policję, w szkole nie narobisz sobie bigosu, jakby się okazało, że to tylko twoja wybujała wyobraźnia, a faceta i dziecko poobserwują i jeśli podchodzi to pod pedofilię, to będą wiedzieli, co z tym zrobić.
          • majenkir Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 18:41
            Zgłoś to do youtube, oni teraz robia nagonke na takie filmy 😉
            • lauren6 Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 19:24
              Śmierdzi pedofilią na kilometr. Uderzaj na policję.
      • iwoniaw Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:06
        Natomiast cały czas boję się, że wyjdę na matkę wariatkę.

Tak też może się stać - obejrzyj sobie najpierw na wszelki wypadek publicznie dostępne treści udostępniane przez wspomnianą dyrekcję oraz grono, żebyś nie przeżyła szoku w innej sprawie, niż się obawiasz wink
      • grru Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:26
        Dlaczego z dyrekcją? Jeśli podejrzewasz molestowanie czy zaniedbanie to od tego są stosowne służby.
        • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:31
          Nie mam czasu. Przekażę dyrekcji. Liczę, że zrobi to, co uzna za stosowne.
          • grru Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:34
            Tyle samo czasu zajmie Ci powiadomienie ośrodka pomocy społecznej. W szkole to raczej do pedagoga lepiej iść, to są osoby lepiej obeznane z procedurami i wiedzą co i gdzie zgłaszać.
          • mamtrzykoty Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:45
            Dyrekcja nic nie zrobi, co najwyżej matkę wezwie, a to tylko ostrzeże pedofila.
            Idź na policję. Nie zajmie ci to dużo czasu.
            • lauren6 Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 19:25
              Dokładnie. Matka ostrzeze pedofila, a on zniszczy ewentualne dowody. Idź od razu na policję.
              • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 19:47
                Mam screeny
                • mysz1978 Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 19:56
                  mozna na policje zeby sie przyjrzeli rodzinie, ale szkole tez bym powiadomila - wychowawczynie przede wszystkim, zeby tez byla czujna
        • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:33
          Jak widać z wątku, ludzie bardziej, niż problemem przemocy seksualnej, interesują sie tym, od którego roku życia można mieć konto na portalach społecznościowych.
          • 35wcieniu Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:35
            Bo w poscie startowym nie napisalas ani slowa o przemocy seksualnej?
          • iwoniaw Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:41
            ludzie bardziej, niż problemem przemocy seksualnej, interesują sie tym, od którego roku życia można mieć konto

Hm... może dlatego, że nie pisałaś w poście startowym ani słowa na temat przemocy seksualnej, tylko zapytałaś, co emamy sądzą o posiadaniu konta przez 9-latkę?
            • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:55
              hmm.. Dla mnie "słodka.." w wykonaniu 9latki to zaproszenie do kłopotów.
              • 35wcieniu Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:58
                Tak nazwala swoje konto, czy profil, czy jak to się tam nazywa. Może się podobać lub nie, ale kto mógł wiedzieć że chodzi ci o przemoc seksualną? big_grin Trzeba bylo napisac ze podejrzewasz ze ktoś ją do tego zmusił, pewnie odpowiedzi bylyby inne.
                • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 18:10
                  Wiesz co? W wieku 9 lat, naprawdę trudno wiedzieć, że nazywanie tak profilu, to proszenie się o przemoc seksualną.
                  Ale, skoro w tym wieku to rodzic odpowiada za profil, to już można wymagać od niego pewnej świadomości.
                  • angazetka Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 19:07
                    Nie, w tym wieku nie można mieć profilu, a nie "rodzic odpwiada".
            • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:55
              I automatyczny alarm ostrzegawczy.
          • boo-boo Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 21:53
            A gdzie w poście startowym jest coś na temat o jakim pisze dalej ?
    • srubokretka Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 17:09
      A musisz byc po czyjejs stronie?
      youtu.be/O13G5A5w5P0
    • kitka20061 Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 18:28
      Snapchat, Instargram i inne social media to chyba od 13 lat dopiero dozwolone. Ja swojemu 9 latkowi bym nie pozwoliła korzystać. Co do nazwy, to widziałam dużo gorsze(głupsze), więc nie mam zdania.
    • jematkajakichmalo Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 19:15
      Od razu bym to gdzieś zgłosiła, a już tym bardziej po tym co tu opisałaś. Co pomyślą inni interesowałoby mnie najmniej. To naprawdę chore. Moja córka skończy za 2 miesiące 11 lat i nigdy ma żadnych portalach kont nie miała i jeszcze długo mieć nie będzie.
      • beneficia Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 20:16
        Ciekawe, jak tego dopilnujesz. Dla chcącego nic trudnego.
        • boo-boo Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 21:55
          Moi też nie mają i długo mieć nie będą. jak dopilnuję ? - są na to sposoby.
        • verydry Re: snapchat i trzecioklasiści 05.03.19, 06:46
          Normalnie. Mam piny do tel naszych dzieci i robię wyrywkowe kontrole pod pozorem skorzystania z telefonu.
    • muchy_w_nosie Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 19:18
      A to zależy co chcemy osiągnąć.
      Można powiedzieć rodzicom dziecka o sytuacji.
      Można do wychowawcy klasy i dyrekcji pójść z informacją o nagabywaniu innych dzieci i namawianiu do łamania regulaminu.
      Można zrobić zrzuty profilu i prosić o interwencię mopsu i policji.
    • boo-boo Re: snapchat i trzecioklasiści 04.03.19, 21:48
      W tym wieku snapchat....a za rok co ? konto na tinderze....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka