Dodaj do ulubionych

Popieram strajk nauczycieli

17.03.19, 23:01
Nie jestem nauczycielem, mam dziecko w szkole podstawowej ale popieram nauczycieli.
Wreszcie powinni godnie zarabiac (tylko powinni walczyć nie o 1000 zł a o 1.5 albo i wiecej średniej krajowej dla dyplomowanego).
Kto za niech się wpisujesmile
Obserwuj wątek
    • zosia_1 Re: Popieram strajk nauczycieli 17.03.19, 23:45
      Popieram strajk nauczycieli. Nie może być tak i ja się na to nie godzę, że za brak pracy jest na 500+ , a za ciężką pracę nauczyciela nie ma kasy. Nasze dzieci powinni uczyć ludzi dobrze opłacani. Wygląda na to, że obecna władza dąży do tego, że dobrze wykształcić dzieci będą mogli tylko ludzie bogaci w prywatnych szkołach
      • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 17.03.19, 23:52
        Oczywiście, że popieram. Mam dwójkę dzieci w szkole. Nie chcę, żeby moje dzieci nauczali nieudolni, słabo opłacani wyrobnicy. Nauczyciele muszą dobrze zarabiać, już choćby po to, żeby ich uczniowe uwierzyli, że warto się uczyć, warto studiować.
      • tiszantul Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 02:37
        > Wygląda na to, że obecna władza dąży do
        > tego, że dobrze wykształcić dzieci będą mogli tylko ludzie bogaci w prywatnych
        > szkołach

To fakt, że za Platformy nauczyciele zarabiali kokosy, ale pis im zabrał i dał ojcowi Rydzowi na limuzyny. Tak dalej nie może być w tym kraju. Koniec PiS-u jest bliski, powiadam Wam, alleluja, radujmy się. Nie upadajcie na duchu, koniec PiS-u jest bliższy niż myślicie. Coś mi mówi, że jesienią Petru będzie premierem

Aha, wyniki matur są najlepsze w pisowskich województwach, bo katolicy zmuszają dzieci siłą do nauki
        • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 08:09
          I raz w końu napisałeś prawdę. Pis dał Rydzkowi i reżimowej Tv również kasę, którą mógł dać niepełnosprawnym, a nie tylko nauczycielom.
      • gogologog Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:30
        > Wygląda na to, że obecna władza dąży do tego

Bul mial proste rozwiazanie dla nauczycieli: zmien prace i wez kredyt.
        • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:37
          Jaka jest propozycja obecnej władzy? Mateusz Krzywousty radzi, zapier...ac za miskę ryżu, ale czy to stanowisko całego rządu?
          • gogologog Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 23:03
            lacze sie w bulu i nadzieji
          • tiszantul Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 01:04
            Zostało jakieś pół roku, żeby opozycja wytłumaczyła Polakom, że pracują za miskę ryżu. I gdzie wytłumaczycie? W TVN-ie? W Gazecie Wyborczej? W niemieckich mediach? A może Polacy odczują tę dojmującą biedę na własnej skórze?
            • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:26
              tiszantul napisała:
              > Zostało jakieś pół roku, żeby opozycja wytłumaczyła Polakom,
              > że pracują za miskę ryżu.

Nauczyciel dyplomowany 3 500 brutto
              Dziunia-glonojad w NBP 50 000 brutto.

Owszem - w reżimowej telewizji tego nie powiedzą.
        • hipinka Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:58
          Pisiory mają jeszcze prostsze: narób sobie dzieci i zostań beneficjentem 500+ big_grin
        • morekac Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:42
          A rzecznik obecnego prezydenta radził urodzenie kolejnego dzieciątka i branie 500+.
    • hanusinamama Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 00:03
      Popieram. Mam dziecko w przedszkolu. Nie jestem nauczycielem. MOja mama jest (3 lata po studiach zarabiałam juz wiecej niz ona z 30letnim stażem pracy).
    • milva24 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 00:20
      Czuję trolling ale tak, uważam że nauczyciele powinni godnie zarabiać.
    • tiszantul Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 01:39
      Wpisałem się, że nie popieram i post został skasowany. W Agorze widać mobilizacja...
    • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 01:57
      NIE popieram strajku nauczycieli. Nie w takiej formie i nie o te postulaty.
      Jeśli ministerstwo jeszcze trochę rozszerzy listę osób uprawnionych do pilnowania egzaminów, zgloszę się na ochotnika - w ramach wolontariatu i prywatnego urlopu, a zarobioną w ten sposób wielką kasę przekażę na WOŚP.
      Od lat mam okazję obserwować co się dzieje w szkołach - i absolutnie nie uważam, że nauczyciele (zwłaszcza te na etapie dyplomowanych) powinny lepiej zarabiać. Podwyżki tak, ale tylko wraz ze zmianą organizacji, a przede wszystkim mentalności. I wybaczcie, ale do tego to jeszcze z dwa pokolenia trzeba.
      • bistian Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 06:22
        kori_ko napisała:

> Podwyżki tak, ale tylko wraz ze zmianą organizacji, a przede wszystkim mental
        > ności. I wybaczcie, ale do tego to jeszcze z dwa pokolenia trzeba.

Czy hasło "Podwyżki dla nauczycieli za dwa pokolenia"? wink
      • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 08:27
        "zgloszę się na ochotnika - w ramach wolontariatu i prywatnego urlopu, a zarobioną w ten sposób wielką kasę przekażę na WOŚP." - jak będziesz pracować w ramach wolontariatu to jaką kasę chcesz przekazać na WOŚP?
        • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 12:50
          > "zgloszę się na ochotnika - w ramach wolontariatu i prywatnego urlopu, a zarobi
          > oną w ten sposób wielką kasę przekażę na WOŚP." - jak będziesz pracować w ramac
          > h wolontariatu to jaką kasę chcesz przekazać na WOŚP?

MEN płaci za udział w egzaminie, więc będzie co przekazać na WOŚP. Wolontariat będzie dla mnie, bo ja na tym nie zarobię (a jeszcze stracę jeden dzień urlopu). WOŚP stąd, że jestem daleka popierania jakichkolwiek działań tego rządu, a z organizacji pożytku publicznego które szanuję chyba WOŚP jest im najbardziej odległy.
          Ale jeszcze bardziej odległe mi są postulaty obecnie walczących nauczycieli i buta, z jaką się to odbywa.
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 12:57
            Jesteś też gotowa na poniesienie konsekwencji jeśli nie dopełnisz procedur i w wyniku błędów grupa czy nawet tylko pojedyncze osoby będą miały unieważniony egzamin?
            • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:22
              W ramach tego, do czego zostanę przeszkolona i tego, do czego zostaną mi udostępnione procedury - tak. Jeśli coś robię, to biorę za to odpowiedzialność. I ludzie generalnie tak robią, tylko jednej wybranej grupie wydaje się, że są niezastąpieni.
              W swojej "normalnej" pracy też odpowiadam za swoje ewentualne błędy.
            • ichi51e Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:10
              Jakie sa te konsekwencje? Z ciekawosci pytam...
      • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 09:09
        kori_ko napisała:
        > I wybaczcie, ale do tego to jeszcze z dwa pokolenia trzeba.

Jeżeli nie zauważyłaś - nawet kolejne pokolenie do pracy w szkole iść nie chce big_grin
        • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:12
          araceli napisała:

> kori_ko napisała:
          > > I wybaczcie, ale do tego to jeszcze z dwa pokolenia trzeba.
          >
          > Jeżeli nie zauważyłaś - nawet kolejne pokolenie do pracy w szkole iść nie chce
          > big_grin

Po pierwsze - nie zauważyłam, wszelkie pedagogiki są pełne studentów. Poza tym doskonale sobie zdaję sprawę kto z moich znajomych z czasów szkolnych został nauczycielem i absolutnie nie chciałabym żeby uczył moje dzieci.

A po drugie - do tego zawodu była selekcja negatywna i Ci którzy obecnie pracują zwyczajnie nie zasługują na takie kwoty jak wołają. Dopiero tak jak napisałam wcześniej - jeśli nastąpi reforma i zmiana mentalności i przede wszystkim będzie selekcja pozytywna do zawodu, to będzie można mówić o podwyżkach.
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:20
            Do zawodu była i jest selekcja negatywna, ale nie da się odwrócić tego trendu obietnicą podwyżek w bliżej nieokreślonej przyszłości po zmianie mentalności.
            • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:26
              betty_bum napisał(a):

> Do zawodu była i jest selekcja negatywna, ale nie da się odwrócić tego trendu o
              > bietnicą podwyżek w bliżej nieokreślonej przyszłości po zmianie mentalności.

Ale nie można też dawać tak po prostu podwyżek obecnym nauczycielom (na zasadzie - czy się stoi, czy się leży), bo to tylko zacementuje obecną sytuację.

Najpierw reforma, potem podwyżki. Może nawet na zasadzie - nie może się dostać na studia po których będzie miał uprawnienia do nauczania nikt, kto na maturze rozszerzonej miał mniej niż 80%. I absolwenci takich szkół mieliby na przykład dwie średnie krajowe, ale też i podlegaliby okresowej ocenie.
              • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:34
                kori_ko napisała:
                > Ale nie można też dawać tak po prostu podwyżek obecnym nauczycielom (na zasadzi
                > e - czy się stoi, czy się leży),

Jakież to reformy przeszły kasjerki w Biedronce, że im podwyżki dano? Jakie reformy lekarze, policjanci? Jakie reformy przeszło całe nasze państwo, że w ciągu kilku lat średnia płaca poszła ponad 20% do góry?
              • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:37
                Problem polega na tym, że nik tej reformy nie proponuje...
                Fajnie by było gdyby na kierunki nauczycielskie/ pedagogiczne były większe wymagania, a same studia były trudniejsze i utraciły status kierunków, które każdy skończyć może. Tylko tego nie zrobią nauczyciele, a rząd się jakby do tego nie spieszy
                • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:45
                  Fajnie by było gdyby powstały kierunki nauczycielskie na uczelniach. Matematyk z podstawówki nie musi 3 czy 5 lat studiować matematyki, ale przez 3 lata może się uczyć jak uczyć matematyki na tym poziomie.
                  • paniusiapobuleczki Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:47
                    Dokładnie.
                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:05
                  little_fish napisała:

> Problem polega na tym, że nik tej reformy nie proponuje...

Ale właśnie dlaczego nie?

> Fajnie by było gdyby na kierunki nauczycielskie/ pedagogiczne były większe wyma
                  > gania, a same studia były trudniejsze i utraciły status kierunków, które każdy
                  > skończyć może. Tylko tego nie zrobią nauczyciele, a rząd się jakby do tego nie
                  > spieszy

No właśnie, dlaczego nie nauczyciele? Dlaczego nie zaproponują - ok, widzimy patologie w naszym środowisku, będziemy starali się to naprawić, ale jednocześnie - zastanówmy się jak powinny wyglądać nasze zarobki?

Naprawdę, czy jako (zakładam) zaangażowana i przykładająca się do swoich obowiązków osoba nie chciałabyś, żeby było większe zróżnicowanie? Żeby wysiłek mógł zostać doceniony? A z drugiej strony - żeby można było piętnować patologie?
                  • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:32
                    Bardzo bym chciała, ale (pisałam to już parę razy) jako nauczyciel obecnie bałabym się wystąpić do rządzących z propozycją zmian. Bo zmiany trzeba przeprowadzić przede wszystkim w KN (zlikwidować jej nie można tak naprawdę). A nie wiadomo co rząd zrobiłby z propozycjami, jaki ostatecznie przybrałyby kształt - i jeszcze na koniec padłoby stwierdzenie - przecież sami chcieliście.
                    • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:33
                      Tutaj się niestety zgadzam. Nie ta władza na porządne reformy (w żadnej dziedzinie).
              • paniusiapobuleczki Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:45
                Z wynikami typu 80% z matury to idą za granicę studiować, żeby później kasę trzepać a nie w szkole pracować.
              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:52
                W sytuacji w jakiej się znaleźliśmy trzeba, bo pożar już trwa.
                Z 80% na rozszerzonej można już powoli rozglądać się za przyzwoitymi studiami, nikt z takim wynikiem nie pójdzie na studia nauczycielskie, bo nikt nie jest na tyle naiwny, żeby uwierzyć w takie obietnice.
                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:02
                  Czyli sama przyznajesz kto w głównej mierze idzie na kierunki nauczycielskie. A później Ci sami ludzie krzyczą o tym jaką to są elitą narodu i jak to wszystko wiedzą najlepiej.
                  • frey.a86 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:32
                    Ale wiesz, że jak progi na uczelnie pedagogiczne będą wynosiły ponad 80% to nikt się nie zgłosi?
                    • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:51
                      No ale to jest główny problem - mamy się zgadzać w dalszym ciągu, żeby na uczelnie pedagogiczne szli ludzie, którzy nie dostali się nigdzie indziej (a w skrajnych przypadkach - nie powinni w ogóle studiować), później tolerować, że są kiepskimi nauczycielami i na dodatek płacić im wysokie pensje tylko dlatego, że są?
                      • frey.a86 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:03
                        Ale w jaki sposób chcesz zachęcić zdolnych ludzi do pracy w szkole, jeśli nie podwyżkami? Podwyższenie progów rekrutacyjnych na studia w sytuacji, kiedy po tych studiach czeka na absolwenta praca za 2 tys. netto, a 4 tys. netto zarobi dopiero po 15 lub 20 latach na pewno się nie uda, bo myślący człowiek z dobrymi wynikami z matury takich studiów nie wybierze.
                        • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:07
                          Ależ oczywiście, że dobrą pensją i niezłymi warunkami pracy - ale dopiero pod warunkiem, że to będą zdolni ludzie, którzy zdobyli dobre wykształcenie. A nie teraz już wszystkim nauczycielom podwyżka, niezależnie od tego jak się sprawdzają w swoim zawodzie.
                    • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:58
                      Chyba, że absolwenta tego kierunku czekałby prestiż, uznanie społeczne i dobre pieniądze. I tutaj kółko nam się zamyka. Bo generalnie prawie wszyscy chcieliby w Polsce fińskiego nauczyciela - dobrego, dobrze wykształconego, docenianego i dobrze zarabiającego... Problem zaczyna się w momencie, kiedy nie wiadomo jak do tego dojść. Najpierw zacząć płacić, a potem wymagać czy najpierw wymagać, a potem dopiero płacić? I jest to ślepy zaułek tak naprawdę. Bo to powinien być proces wielokierunkowy. Tylko że to wymaga spójnej wizji i stabilizacji w systemie - przypomnę, że fińska reforma trwała wiele lat, zawierała programy pilotażowe itp. A u nas? W ciągu zaledwie 20 lat dwukrotnie zmieniono system edukacji ot tak sobie, o "drobnych" zmianach nie wspomnę....
                      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:06
                        Odpowiedź każdy musi dać sobie. Czy poszedłbym do pracy, gdzie obiecują gruszki na wierzbie za 15 lat? A może jednak do takiej, gdzie obietnice mają pokrycie w działaniach?
              • kurt.wallander Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 11:23
                kori_ko napisała:

> Najpierw reforma, potem podwyżki.

Ja z kolei uważam, ze najpierw podwyżki dla wszystkich, później reforma, później kolejne podwyżki.

• little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:20
            Po pedagogice zostaje się pedagogiem, żeby uczyć przedmiotu trzeba mieć studia kierunkowe
            • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:29
              little_fish napisała:

> Po pedagogice zostaje się pedagogiem, żeby uczyć przedmiotu trzeba mieć studia
              > kierunkowe

W porządku, przepraszam, nieprecyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o wszystkie kierunki dostępne na dawnych akademiach pedagogicznych. A poza tym - podyplomówek upraniających do nauczania informatyki po wychowaniu fizycznym juz nie ma?
              • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:33
                Są, oczywiście. Ale najpierw trzeba AWF skończyć
                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:06
                  I absolwent wychowania fizycznego po AWF jest kompetentną osobą do uczenia informatyki, jeśli skończył studia podyplomowe?
                  • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:52
                    Pojęcia nie mam czy jest kompetentny. Natomiast po pierwsze - przepisy na to pozwalają, a po drugie pozwalają na to dlatego, że inaczej nie miałby kto tej informatyki uczyć. I rządzącym jest to na rękę, dlatego tego nie zmienią
                  • asia_i_p Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:09
                    Jeżeli mógł zrobić podyplomówkę z informatyki, to znaczy, że na studiach miał określoną liczbę godzin matematyki - ja na przykład (jestem anglistką) sprawdzałam, nie mogłabym. Jego kompetnecje zależą od jakości tej podyplomówki, to jasne.

Ale przede wszystkim pomijasz kluczowe pytanie, dlaczego ten absolwent AWF zrobiwszy tę podyplomówkę znajduje pracę. A znajduje ją, bo pensje są takie, że absolwent informatyki wybucha śmiechem na ich widok.

Mój mąż uczył informatyki w szkole przez dwa lata, lubił to, był w tym dobry. Nie został w szkole ze względu na pensje, znalazł pracę jako programista, na starcie dostał na okres próbny dwukrotność tego, co zarabiał w szkole, obecnie zarabia dziesięciokrotność (w szkole pracował jeszcze przed tuskową podwyżką).
              • elf1977 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:07
                A co z kierunkami uniwersyteckimi? Co z ludźmi, którzy mają staż zagraniczny? Co z tymi, którzy ukończyli różne rodzaje studiów podyplomowych na najlepszych uczelniach w kraju? Właśnie obraziłaś mnie i pewnie jeszcze wielu innych. A z matury miałam średnią 5,0, w bardzo dobrym liceum.
                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:12
                  Anegdota o dobrym liceum z dużego miasta wojewódzkiego mówi, że poziom był dobry dotąd, dopóki dyrekcja przyjmowała wyłącznie absolwentów uniwersytetu. Zmieniła się dyrekcja, zaczęła dopuszczać absolwentów szkód pedagogicznych i poziom poleciał na łeb, na szyję.

W ciągu swojego życia (szkolnego i zawodowego), a także życia szkolnego moich dzieci - spotkałam dosłownie kilku naprawdę dobrych nauczycieli. Takich, których lekcje wspominam do dzisiaj. Trochę przeciętnych (i to też jest ok). I mnóstwo takich, którzy z pewnością nie powinni nikogo uczyć. Poza tym wiem, kto z moich szkolnych znajomych poszedł na kierunki pedagogiczne. I naprawdę bardzo bym chciała, aby nauczyciele należący do pierwszej z wymienioncych przeze mnie grupy zarabiali naprawdę dobrze. Ale nie ma we mnie zgody na podwyżki "każdemu po równo". Zakładam, że jesteś dobra w swojej pracy - nie chciałabyś być bardziej doceniana, zarabiać więcej niż koleżanki/koledzy którzy traktują swoją pracę jako zło konieczne?
                  • elf1977 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:18
                    Chciałabym. Tak samo jak chciałabym, żeby nie było marnych lekarzy czy bezmyślnych policjantów. I co z tego? To, jak jest, to kwestia systemowa. Trzeba by było zacząć wszystko od początku, nie tylko w szkołach.
                    • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:27
                      Tylko do złego lekarza więcej nie pójdziesz (jeśli to przychodnia). A nie masz możliwości uniknąć złych nauczycieli. Podobnie jak niestety policjantów.

Ale generalnie tak, uważam, że tam gdzie nie ma możliwości żeby "gospodarka rynkowa" sama wyeliminowała złe podmioty, powinny być mechanizmy oceny i premiowania najlepszych/ganienia najsłabszych.
                      • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:54
                        Ale możesz na tego złego lekarza trafić w szpitalu, przy porodzie, operacji czy leczeniu
      • sarah_black38 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 09:11
        kori_ko napisała:
        > Jeśli ministerstwo jeszcze trochę rozszerzy listę osób uprawnionych do pilnowan
        > ia egzaminów, zgloszę się na ochotnika - w ramach wolontariatu i prywatnego url
        > opu,

Czytałam o tym zabawnym pomyśle MEN , żeby w komisjach siedzieli rodzice big_grin. Ludziom się wydaje, że taki nauczyciel w komisji przyjdzie sobie posiedzi, zbierze testy i pójdzie do domu. A to przecież cała machina, począwszy od przygotowania sal, numerków, peseli, naklejek na każdy dzień egzaminu i na każdy przedmiot dla uczniów ( komplet dal ucznia gimnazjum to 12 naklejek, które trzeba wcześniej przygotować), po skomplikowane procedury przeprowadzania egzaminów, z dostosowaniami dla uczniów z różnymi dysfunkcjami, wypełnianiem arkusza egzaminacyjnego ( uczniom trzeba przypominać jak mają to zrobić) , przygotowania sprzętu dla uczniów niedowidzących, niesłyszących, wymagających nauczyciela wspomagającego, niektóre egzaminy są nagrywane na dyktafon, potem przegrywane na płytki CD i wysyłane w oddzielnej kopercie do OKE, specjalnego układania arkuszy w kopercie, każde dane trzeba u ucznia sprawdzić czy dobrze uzupełnił, czy wypełnił kartę odpowiedzi, czy na matematyce oderwał zeszyt, czy testy były odpowiednio zabezpieczone, czy uprawniona osoba odwozi je miejsce ( najczęściej jest to dyrektor lub oddelegowany nauczyciel) ... etc. , etc.

> a zarobioną w ten sposób wielką kasę przekażę na WOŚP.

Hahahaha , a od kiedy to płacą za siedzenie w komisji.

Może się jeszcze zgłosisz do sprawdzania, np. matur na poziomie rozszerzonym hahaha.

Dawno się tak nie ubawiłam big_grinbig_grinbig_grin
        • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:19
          > Czytałam o tym zabawnym pomyśle MEN , żeby w komisjach siedzieli rodzice big_grin.

Ja nie słyszałam o rodzicach, a o nauczycielach szkół wyższych. I mam nadzieję, że lista uprawnionych zostanie nieznacznie poszerzona - wtedy się zgłoszę.

> Ludziom się wydaje, że taki nauczyciel w komisji przyjdzie sobie posiedzi, zbierz
          > e testy i pójdzie do domu. A to przecież cała machina, począwszy od przygotowan
          > ia sal, numerków, peseli, naklejek na każdy dzień egzaminu i na każdy przedmiot
          > dla uczniów ( komplet dal ucznia gimnazjum to 12 naklejek, które trzeba wcześn
          > iej przygotować), po skomplikowane procedury przeprowadzania egzaminów, z dosto
          > sowaniami dla uczniów z różnymi dysfunkcjami, wypełnianiem arkusza egzaminacyjn
          > ego ( uczniom trzeba przypominać jak mają to zrobić) , przygotowania sprzętu dl
          > a uczniów niedowidzących, niesłyszących, wymagających nauczyciela wspomagająceg
          > o, niektóre egzaminy są nagrywane na dyktafon, potem przegrywane na płytki CD i
          > wysyłane w oddzielnej kopercie do OKE, specjalnego układania arkuszy w koperci
          > e, każde dane trzeba u ucznia sprawdzić czy dobrze uzupełnił, czy wypełnił kar
          > tę odpowiedzi, czy na matematyce oderwał zeszyt, czy testy były odpowiednio zab
          > ezpieczone, czy uprawniona osoba odwozi je miejsce ( najczęściej jest to dyrekt
          > or lub oddelegowany nauczyciel) ... etc. , etc.

Nic w tym co piszesz, nie brzmi skomplikowanie. Jeśli to dla Ciebie są skomplikowane procedury to wybacz, ale potwierdzasz wszystko co pisałam o selekcji negatywnej do zawodu. Nauczyciele najprostsze obowiązki potrafią przedstawić tak, jakby wykonywali operację na otwartym sercu.

I dla Twojej wiadomości - w niejednym egzaminie ocenianym centralnie brałam udział, nie takie procedury ogarniałam i weź w swoim przeświadczeniu o byciu niezastąpionym pod uwagę, że czasy się "troszkę" zmieniły i bycie piśmiennym po pedagogice już nie świadczy o byciu niezastąpionym.

>
          >
          > > a zarobioną w ten sposób wielką kasę przekażę na WOŚP.
          >
          > Hahahaha , a od kiedy to płacą za siedzenie w komisji.

Od tego roku, ale nie nauczycielom ze szkół. Na razie stawka jest 15 PLN brutto za godzinę, więc i przelew na WOŚP będzie niewielki.

>
          > Może się jeszcze zgłosisz do sprawdzania, np. matur na poziomie rozszerzonym ha
          > haha.

W zakresie mojego wykształcenia - bez problemu.

>
          > Dawno się tak nie ubawiłam big_grinbig_grinbig_grin

Cieszę się, że poprawiłam Ci humor.
          • sarah_black38 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:52
            > Nic w tym co piszesz, nie brzmi skomplikowanie. Jeśli to dla Ciebie są skomplik
            > owane procedury to wybacz,

One dla mnie nie są skomplikowane, ale dla laika jak najbardziej. Nie wyobrażam sobie rodzica wziętego z ulicy do przeprowadzenia egzaminu, jakiegokolwiek.

> to wybacz, ale potwierdzasz wszystko co pisałam o selekcji nega
            > tywnej do zawodu.

Powiadasz, że jesteś nauczycielem akademickim? Parę fakultetów zaliczyłam i z autopsji mogę powiedzieć to samo. Wielu z nich nie nadawało się do pracy ze studentami ... począwszy od osobników z przerośniętym ego (im niższy tytuł naukowy tym większe mniemanie o sobie), skończywszy na tych, którzy popełniali błędy językowe typu ,,włanczać" tongue_out. I nie byli to wykładowcy z wyższych szkół gotowania na gazie, ale szacowni, z państwowych uczelni. Także ten teges ... tongue_out
            • sarah_black38 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:55
              sarah_black38 napisała:

> począwszy od osobników z przerośniętym ego (im niższy tytuł naukowy
              > tym większe mniemanie o sobie),

Coś mi się wydaje kori - ko , że mamy tu taki przypadek tongue_out
              • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:13
                >Coś mi się wydaje kori - ko , że mamy tu taki przypadek tongue_out

Nie, po prostu nie znosze wywyzszania sie nauczycieli i ich przekonania o swojej wielkosci. Rownie dobrze przy egzaminach moglabym zastapic Was ja, jak i mnostwo innych osob. Nie jestem w zaden sposob wyjatkowa - to nauczyciele probuja pokazac, ze tacy sa.
                • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:14
                  Pewnie mogłabyś też uczyć swoje dzieci, a niepotrzebnie skazujesz je na towarzystwo osób, którymi gardzisz.
                  • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:15
                    Często niestety się to do tego sprowadza. Na szczęście dzieci już na tyle duże, że głównie uczą się same.
                    I powiedz mi, o czym świadczy na przykład fakt, że córka prosiła mnie o zgodę na "wagary", bo chciała się w spokoju przygotować do jakiegoś tam ważnego sprawdzianu?
                    • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:35
                      O tym, że nie wystarcza jej czasu po szkole. Nie wiem z jakiego powodu, czy ma dużo zajęć czy też potrzebuje więcej czasu na naukę. Moje dziecko też tak robiło i robi i nie miało to nic wspólnego z osobą nauczyciela, a teraz przed maturą wszyscy funkcjonują już w trybie studenckim. Powody były różne, albo duży, trudny test albo kumulacja sprawdzianów albo dzien, kiedy ważne lekcje są odwołane i trzeba było jechac na wf i jakiś wok czy inną informatykę.
                      • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:29
                        A może o tym, że szkoda jej czasu na spędzanie go w szkole, bo sama jest w stanie dużo efektywniej się nauczyć?
                        Moja licealna biologia do dzisiaj śni mi się jako koszmar - nauczycielka monotonnym głosem dyktująca notatki, z których potem słowo w słowo odpytywała. Też miałam ochotę uciec i też miałam ochotę uczyć się sama. I odetchnęłam na studiach. W tym samym liceum miałam genialnego fizyka, dzięki któremu jestem teraz w miejscu, w którym jestem. Biologica uczy dalej, w identyczny sposób, nieznacznie modyfikując tylko te same notatki. Fizyk już dawno nie pracuje.
                • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:30
                  kori_ko napisała:
                  > Rownie dobrze przy egzaminach moglabym zastapic Was ja, jak i mnos
                  > two innych osob.

W ogóle obecnych nauczycieli 'mogłyby' zastąpić całe rzesze ludzi. Serio! Tylko widzisz - problem polega na tym, że za taką kasę NIE CHCĄ. Nie ma młodych w zawodzie. Dociera to to ciebie?

Jednorazową akcję 'wolontariatu' możesz sobie odstawić ale jakoś nie widzę entuzjastycznego zapewnienia, że poszłabyś do pracy do szkoły na stałe big_grin
                • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:05
                  Egzaminy to nie jest nic trudnego, ale raczej odpowiedzialnego. Nauczyciel podchodzi do tego poważnie, bo mu zależy na uczniach. Po przeszkoleniu każdy da radę, ale stres jest, bo czasami niewielki błąd może doprowadzić do unieważnienia... Myślę, że nauczyciele wcale nie chcą strajku w dniu egzaminu... Raczej liczymy na to, że do tego czasu ktoś z nami porozmawia poważnie... Strasznie ciężko postawić swoich uczniów w takiej sytuacji, no a co bedzie? Dziwne jest, że uczniowie rozumieją, rodzice rozumieją, a Ci którzy powinni słuchać maja nas w powazaniu...
                  • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:07
                    Ci miało być z małej...
                  • frey.a86 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:53
                    Ja kiedyś pracowałam w centrum egzaminacyjnym przeprowadzającym egzaminy z angielskiego (certyfikaty FCE, CAE, itp.). Żeby nadzorować egzamin trzeba było wyuczyć się mnóstwa procedur, co oczywiście nie było niczym skomplikowanym, ale procedury były upierdliwe i było ich dużo. No i wyglądało to dokładnie tak jak piszesz, osoby pracujące tam na stałe i doświadczone w organizacji egzaminów podchodziły do zadania rzetelnie i starannie. A kilka razy z powodu natłoku zdających trzeba było do pilnowania wziąć kogoś "z łapanki", zazwyczaj był to jeden z nauczycieli szkoły językowej. Oczywiście było szkolenie i każdy dostawał wytyczne do zapoznania się. No i raz zdarzyło się, że przyjechał niespodziewanie wizytator z Anglii sprawdzać standardy przeprowadzanych egzaminów, trafił akurat do sali, w której pilnowała osoba bez doświadczenia i ocena tej wizytacji była niestety kiepska, bo pilnujący pomieszał jakieś procedury i obniżyło nam to ogólną ocenę. To się tak wydaje, że pilnowanie to tylko rozdanie arkuszy, a potem siedzenie i pilnowanie czy nie ściągają. A rzeczywistość jest taka, że wystarczy drobny błąd i cała sala zdających ma unieważniony egzamin.
                  • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:19
                    Ale popatrz jak to zostało mi przedstawione przez sarah_black38. Jako coś niezwykle skomplikowanego, z czym z pewnością bym sobie nie poradziła.

Wiele zawodów ma w swoim zakresie czasochłonne, drobiazgowe procedury. Wiele z nich wymaga odpowiedzialności. A "przeciętny nauczyciel" właśnie w taki sposób traktuje wszystkich naokoło - jakby tylko on ciężko pracował, musiał wypełniać mnóstwo bzdurnych drobiazgowych procedur, a reszta niech się w pas kłania.
                    • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:01
                      Bo ten nauczyciel nie poniesie konsekwencji sam, tylko odpowiada za cały rocznik dzieciaków, więc jakby robi to wrazenie.
                      • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:23
                        Ratownik odpowiada za życie innych ludzi, ratownik na basenie za wszystkich pływających, kierowca za swoich pasażerów. Nawet facet na taśmie produkcyjnje wkręcający śrubki do jakiejś części silnika może odpowiadać za ewentualną katastrofę (tak, wiem - procedury, sprawdzanie itd - nie wszystko można wychwycić na etapie analizy jakości). Już nie wspominając o lekarzach czy diagnostach laboratoryjnych. Można długo wymieniać.

Ale nie zmienia to sytuacji, że sarah_black38 od razu założyła, że nie ma opcji, żebym sobie poradziła. Nie wiedząc nic o moim doświadczeniu i wykształceniu. Po prostu nie ma takiej możliwości, żeby ktoś potrafił zrobić coś TAK BARDZO SKOMPLIKOWANEGO jak nauczyciel.
                        • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:49
                          kori_ko napisała:

>
                          > Ale nie zmienia to sytuacji, że sarah_black38 od razu założyła, że nie ma opcji
                          > , żebym sobie poradziła. Nie wiedząc nic o moim doświadczeniu i wykształceniu.

a Ty, hipokrytko, oburzasz się, że ktoś zakłada coś na twój temat, podczas gdy sama przez cały wątek wypowiadasz się na temat ich wykształcenia, motywacji wyboru takich, a nie innych studiów, ich wywyższaniu się, braku kompetencji... jakim prawem się bulwersujesz, gdy ktoś wobec Ciebie zachowuje się tak, jak Ty wobec nauczycieli ? Podwójne standardy ?
                          • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:53
                            Nie bulwersuję się, tylko pokazuję zależność. Bardzo powszechnie występujące przekonanie o tym, że nauczyciele są niezastąpieni, nadmiernie wykształceni i podejmują się zadań, którym nikt inny nie podoła.
                            • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:00
                              Przecież to łatwo zweryfikować. Znajdź chętnych, ambitnych, lepszych i namów ich do pracy w szkole.
                            • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:08
                              kori_ko napisała:

> Nie bulwersuję się, tylko pokazuję zależność. Bardzo powszechnie występujące pr
                              > zekonanie o tym, że nauczyciele są niezastąpieni, nadmiernie wykształceni i pod
                              > ejmują się zadań, którym nikt inny nie podoła.

No skąd, ty tylko pokazujesz zależność. A tymczasem , przy okazji, obrażasz mnie i innych ludzi, którzy ciężko pracują i którzy po to się kształcili, by się na swojej pracy znać. Owszem, w każdym zawodzie znajdą się tacy, którzy tego zawodu wykonywać nie powinni, tego nikt nie neguje - możesz trafić na słabego lekarza, mechanika czy nieudolnego urzędnika. Jak śmiesz opowiadać bzdury o tym, że jesteśmy nauczycielami, bo nie dostaliśmy się na żaden inny kierunek studiów? Odkąd pamiętam, chciałam być nauczycielem i staram się swoją pracę wykonywać najlepiej, jak potrafię, wkładając w to bardzo dużo pracy ...i to tylko po to, by jakaś ....ematka potem wycierała sobie mną buzię ?
                              • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:14
                                I jeszcze jedno - masz w sumie rację z tym kierunkiem studiów, w moim przypadku filologią angielską. Faktycznie nie dostałam się na inne. Nawet nie składałam papierów,z litości przyjęli mnie tylko na UW i UWM, bo taką miernotą byłam. Z Twoim Harvardem, podyplomówką w Oxfordzie i habilitacją na Jagiellońskim mogę Ci buty czyścić.
                                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:23
                                  Nie oburzaj się tak, tylko popatrz wokół siebie. Rzeczywiście otaczają się same wybitne (albo przynajmniej dobre) jednostki?
                                  I jeśli jesteś rzeczywiście dobra, to dlaczego nie podoba Ci się pomysł uzależnienia wynagrodzenia od efektów pracy?
                                  • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:39
                                    kori_ko napisała:

> I jeśli jesteś rzeczywiście dobra, to dlaczego nie podoba Ci się pomysł uzależn
                                    > ienia wynagrodzenia od efektów pracy?

Znajdź mi proszę jeden mój post, gdzie napisałam, że nie podoba mi się pomysł uzależnienia wynagrodzenia od efektów pracy ? Jeden, jedyny. A jak będziesz już szukała, to nie zapomnij przeczytać, jak pisałam , że jestem za tym, żeby moja praca była oceniana. Z tym, że ocena nauczyciela jedynie na podstawie wyników uczniów na egzaminach zewnętrznych jest grubym, grubym nieporozumieniem.
                                    • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:46
                                      > Znajdź mi proszę jeden mój post, gdzie napisałam, że nie podoba mi się pomysł u
                                      > zależnienia wynagrodzenia od efektów pracy ? Jeden, jedyny. A jak będziesz już
                                      > szukała, to nie zapomnij przeczytać, jak pisałam , że jestem za tym, żeby moja
                                      > praca była oceniana. Z tym, że ocena nauczyciela jedynie na podstawie wyników u
                                      > czniów na egzaminach zewnętrznych jest grubym, grubym nieporozumieniem.

Jeśli tak, to w porządku, przepraszam - mogłam pomylić odnogi wątku. I co do oceny wyłącznie na podstawie wyników egzaminów zupełnie się zgadzam, a właśnie kwestia określenia odpowiednich wskaźników powinna być przedmiotem dyskusji.
                                  • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:40
                                    kori_ko napisała:

> Nie oburzaj się tak, tylko popatrz wokół siebie. Rzeczywiście otaczają się same
                                    > wybitne (albo przynajmniej dobre) jednostki?

Ciebie i środowiska zawodowe, z jakimi masz styczność, otaczają jedynie wybitni, jak mniemam.
                                    • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:52
                                      makinetka82 napisała:

> kori_ko napisała:
                                      >
                                      > > Nie oburzaj się tak, tylko popatrz wokół siebie. Rzeczywiście otaczają si
                                      > ę same
                                      > > wybitne (albo przynajmniej dobre) jednostki?
                                      >
                                      > Ciebie i środowiska zawodowe, z jakimi masz styczność, otaczają jedynie wybitn
                                      > i, jak mniemam.

Oczywiście, że nie. Ale po pierwsze - próg wejścia jest wyższy. A po drugie, istnieje właśnie coś w stylu systemu wynagradzania najlepszych. Więc ci, którzy sporo potrafią i im się chce zarabiają przyzwoite pieniądze, a ci którzy trafili do zawodu przez przypadek stosunkowo szybko się wykruszają. To dużo zdrowsza sytuacja, naprawdę.
                              • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:44
                                > No skąd, ty tylko pokazujesz zależność.

Tak, dokładnie tak. Napisałam tylko, że jeżeli MEN dopisze mój zawód do listy dopuszczonych do nadzorowania przebiegu egzaminu, to rozważę zgłoszenie się. I odpowiedzi zobaczyłam, że z pewnością sobie nie poradzę, bo to tak strasznie skomplikowane i nie ma opcji żeby ktokolwiek kto nie jest nauczycielem w szkolnictwie powszechnym poradził sobie z tak bardzo skomplikowaną rolą.

> A tymczasem , przy okazji, obrażasz mnie i innych ludzi, którzy ciężko pracują i którzy po to się kształcili, by się > na swojej pracy znać.

Nie mam zamiaru nikogo obrażać i jeśli znają się na swojej pracy, to chwała im za to. Tylko tak jak pisałam - stosunkowo rzadko takich spotykałam (ale to po prostu pewnie mój pech).

> Owszem, w każdym zawodzie znajdą się tacy, którzy tego zaw
                                > odu wykonywać nie powinni, tego nikt nie neguje - możesz trafić na słabego leka
                                > rza, mechanika czy nieudolnego urzędnika.

Tylko problem polega na tym, że nie ma mechaniymów nagradzania dobrych, a karania słabych.

> Jak śmiesz opowiadać bzdury o tym, że
                                > jesteśmy nauczycielami, bo nie dostaliśmy się na żaden inny kierunek studiów?

Nic takiego nie powiedziałam - napisałam tylko, że wiem kto spośród moich szkolnych znajomych poszedł na studia nauczycielskie. I wiem, co potrafili w szkole i wiem, że nie chciałabym aby żaden z nich uczył moje dzieci.

> Odkąd pamiętam, chciałam być nauczycielem i staram się swoją pracę wykonywać na
                                > jlepiej, jak potrafię, wkładając w to bardzo dużo pracy ...

No ok, jesteś dobra. Więc jeśli wynagradzani bylibyście na podstawie oceny (i poważnie pytam - jakie kryteria byś przyjęła?) to tylko byś na takim systemie zyskała. Więc dlaczego nie?
                                • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:45
                                  kori_ko napisała:

> Więc dlaczego nie?

gdzie napisałam, ze nie ?
                                  • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:48
                                    makinetka82 napisała:

> kori_ko napisała:
                                    >
                                    > > Więc dlaczego nie?
                                    >
                                    >
                                    > gdzie napisałam, ze nie ?

Już odpisałam przy odnodze wyżej. Więc co do meritum się zgadzamy - mi po prostu nie podoba się pomysł "wszystkim więcej po równo".
                                • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:54
                                  kori_ko napisała:

> > Jak śmiesz opowiadać bzdury o tym, że
                                  > > jesteśmy nauczycielami, bo nie dostaliśmy się na żaden inny kierunek stu
                                  > diów?
                                  >
                                  > Nic takiego nie powiedziałam - napisałam tylko, że wiem kto spośród moich szkol
                                  > nych znajomych poszedł na studia nauczycielskie. I wiem, co potrafili w szkole
                                  > i wiem, że nie chciałabym aby żaden z nich uczył moje dzieci.
                                  >
                                  >

"kori_ko napisała:

> No ale to jest główny problem - mamy się zgadzać w dalszym ciągu, żeby na uczel
                                  > nie pedagogiczne szli ludzie, którzy nie dostali się nigdzie indziej (a w skraj
                                  > nych przypadkach - nie powinni w ogóle studiować)"

"A po drugie - do tego zawodu była selekcja negatywna i Ci którzy obecnie pracują zwyczajnie nie zasługują na takie kwoty jak wołają."

"Czyli sama przyznajesz kto w głównej mierze idzie na kierunki nauczycielskie. A później Ci sami ludzie krzyczą o tym jaką to są elitą narodu i jak to wszystko wiedzą najlepiej."

Faktycznie, nie napisałaś. Widocznie ktoś Ci nicka podrobił, bo przecież byś tak bezczelnie nie kłamała ...
                                  • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:59
                                    No i gdzie jest napisane, że zawsze i że wszyscy? Tak, listy na prawie każdej uczelni otwierają ludzie z przyzwoitą liczbą punktów. A na akademiach pedagogicznych zamykają często osoby z wynikami na poziomie zdania matury.
                                    • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:21
                                      kori_ko napisała:

> No i gdzie jest napisane, że zawsze i że wszyscy?

a gdzie jest napisane, że niektórzy?

poza tym ..." w dużej mierze" to już chyba generalizowanie?
                                      • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:27
                                        makinetka82 napisała:

> kori_ko napisała:
                                        >
                                        > > No i gdzie jest napisane, że zawsze i że wszyscy?
                                        >
                                        > a gdzie jest napisane, że niektórzy?

Nie jest napisane, że zawsze i że wszyscy. To kwantyfikator ogólny wymaga wprowadzenie.

>
                                        > poza tym ..." w dużej mierze" to już chyba generalizowanie?

A na co to była odpowiedź? I komu odpowiadałam?

• betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 00:51
                                      Już ci tłumaczono, że po akademii pedagogicznej nie zostajesz nauczycielem, no może poza klasami 1-3 czy przedszkolem.
                                • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 01:03
                                  Co to są studia nauczycielskie, gdzie się to studiuje?
                                  • morekac Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 09:18
                                    Studia nauczycielskie to chyba podyplomówki, które się robi jako dodatek do właściwych studiów?
                                    • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 09:21
                                      Ewentualnie specjalności nauczycielskie na studiach typu biologia czy historia
                                      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 09:53
                                        A są jeszcze takie?
                            • bi_scotti Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:34
                              kori_ko napisała:

> Bardzo powszechnie występujące pr
                              > zekonanie o tym, że nauczyciele są niezastąpieni, nadmiernie wykształceni i pod
                              > ejmują się zadań, którym nikt inny nie podoła.

Kiedy ostatnio spedzilas caly dzien w szkole uczac/zajmujac sie/nadzorujac uczniow np. Grade 6 albo i Grade 9, zeby nie sugerowac Grade 3 czy 4? Jesli masz taki dzien za soba, to na ile pozostalas przez caly dzien patient, creative, motivating/inspiring? I jesli Ci sie to udalo przez caly ten dzien, to powiedz z reka na sercu ile takich dni pod rzad mozesz sobie wyobrazic sama dla siebie jako "fajne", satysfakcjonujace miejsce pracy a przy okazji kiepsko oplacane?
                              Pracuje codziennie obok (!) nauczycieli. Nie w PL ale to naprawde nie ma znaczenia, bo w moim reality ludzie pozwalaja sobie na dokladnie takie same argumenty jakie Ty tu podnosisz uncertain I owszem, zdarzaja sie, jak w kazdym zawodzie, ludzie ktorzy ewidentnie popelnili blad zatrudniajac sie w szkole, ale generalnie to stare polskie powiedzonko "obys cudze dzieci uczyl" jest jak najbardziej uzasadnione! To jest ciezka, wymagajaca praca, za ktora kazdemu, chocby i nie najlepiej wyksztalconemu osobnikowi, nalezy sie more than average (!!!) zaplata, przyzwoite benefits a przede wszystkim respect i zyczliwosc tych, ktorzy swoje dzieci powierzaja nauczycielom na wiele godzin dziennie.
                              BTW, tu gdzie mieszkam, tez obecny rzad prowincjonalny nie szanuje nauczycieli (ministrem edukacji jest obecnie kobieta, ktora dotad hodowala zawodowo kozy, no kidding uncertain) i nauczyciele wokol mnie tez beda strajkowac (najprawdopodobniej we wrzesniu na poczatek roku szkolnego) - nie o pieniadze a o powazne traktowanie ich grupy zawodowej przy podejmowaniu decyzji o proponowanych "pomyslowych" reformach. Dzis nauczyciele w mojej prowincji ubrani byli na czarno. Tak to sie zaczyna, eh ... Life.
                        • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:08
                          Po przeszkoleniu byś sobie poradziła, ale przyznasz że umniejszasz range nauczycielom. Jakby nie było, to jest odpowiedzialność. Podajesz przykład lekarzy i ratowników, zgadzam się, ale odpowiedź była do Ciebie i tego jaka Ty ponosisz odpowiedzialnosc w pracy. Do tego porównujemy, a nie do całej społeczności i zawodów. Bo wiesz i sprzątaczka jak w nieodpowiednim momencie umyje podłogę, to stwarza zagrożenie...
                • asia_i_p Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:13
                  Ale to w sumie z punktu widzenia strajku nie ma znaczenia, czy nas ktoś zastąpi czy nie. Jeśli zastąpi, to ministerstwo doświadczy tego, że to, co w ich pojęciu robiło się samo i było za darmo, wymaga jednak pracy i zapłacenia komuś. To już jest wartość dodana, dla mnie nawet lepiej, bo strajkuję wtedy z czystym sumieniem.
            • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:10
              Nie, nie jestem nauczycielem akademickim. Gdybym byla, juz bym mogla sie zglosic. Tak ewentualnie musze czekac na rozszerzenie listy osob uprawnionych o moja grupa zawodowa.
              • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:37
                Uf, ulżyło mi, że nie jesteś nauczycielem akademickim. Nie moglam zrozumiec twojego stosunku do nauczycieli, jako grupy pokrewnej zawodowo. I przestraszylam się, że nauczyciele akademicy reprezentują taki poziom ! Uf, jaka ulga!
              • agonyaunt Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:55
                Mnie interesuje jedno: egzaminy są w tygodniu, studenci mają w tym czasie normalne zajęcia. Jak miałoby wyglądać oddelegowanie wykładowców akademickich do pilnowania dzieci na egzaminach - masowe dni rektorskie? Studenci mają tracić zajęcia, bo wykładowca zamiast wykładać (albo zajmować się własną pracą naukową) będzie patrzył czy małolaty nie ściągają? Przecież to jest niedorzeczne...
          • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:58
            Dlaczego jesteś tak nastawiona negatywnie?? Każdy nauczyciel jest po pedagogice?? Ja ukończyłam filologię polska - nie pedagogike... I nie jestem tylko nauczycielem polskiego, zrobiłam też studia logopedyczne, neurologopedie i nauczanie wczesnoszkolne i przedszkolne, no i surdopedagogike. W Warszawie pewnie bym się zarobiła, tu gdzie mieszkam niestety aż tak różowo nie jest. Prace mam, lubię, tęsknię i nie chce robić niczego innego. Uczę polskiego i niech tak zostanie. Wolałabym zarabiać więcej, to normalne. Myślę, że i szacunek do mojej pracy byłby większy. Moi uczniowie mi powtarzają, że za taką kasę nie przyszliby się męczyć do szkoły. Ja się nie męczę, ale czasem mi przykro jak widzę i słyszę niechęć, agresję, ironię... No każdy mógł wybrać sobie zawód, jak chciał wakacji to można było ukończyć pedagogike...
            • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:30
              Bo takie mam doświadczenie, jak już pisałam wyżej. Spotkałam na swojej (szkolnej i zawodowej) drodze dosłownie kilku wybitnych nauczycieli, trochę przeciętnych i mnóstwo słabych. I bardzo bym chciała, żeby Ci wybitni byli odpowiednio doceniani. Ale nie da się tego zrobić dając podwyżki wszystkim. Dlaczego tak bardzo boicie się oceny? Uzależnienia wynagrodzenia od wyników?
              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:38
                W każdym zawodzie rozkład wygląda podobnie, trochę dobrych, dużo średniaków i słabeusze. Pensje w całej budżetówce nie zależą od kompetencji i wyników, a od zupełnie innych czynników.
                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:17
                  Po pierwsze, nie w całej. A po drugie - może właśnie to warto zmienić? Żeby w końcu wysiłek dobrych był finansowo nagradzany? A słabi nie jechali na plecach reszty?
              • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:05
                Ależ my jesteśmy ciągle oceniani. Hospitacje mamy, za to jest ocena. Jak nauczyciel robi awans, to oprócz hospitacji, ma egzamin i wcale nie jest to przyjemne. Ma komisje, dyrektor, eksperci i niestety zdarza się, że tego egzaminu nie zdaje.
                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:16
                  I co z tych ocen wynika?
                  • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:11
                    Jak Cie źle ocenia, to nie dostaniesz awansu, więc masz niższa pensje... Jak źle lekcje prowadzisz, to masz omówienie i wskazówki i opiekuna, nie zdarzyło mi się, nie wiem, raczej chwalona byłam he he
                    • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:16
                      Czyli widzisz - poza tymi trzema (?) momentami, kiedy robi się awans - nie ma żadnej realnej "groźby" związanej ze złą oceną.

Jeśli się mylę w sprawie awansu, to tutaj przepraszam - być może poza egzaminami jest też na tym etapie jakiś element ciągłej oceny, który może skutkować brakiem awansu.

Nie lepiej by było, jeśli to ocenianie byłoby powiązane z realnymi korzyściami/groźbami? Jeśli byłaś chwalona, miałaś dobre wyniki to wskaźnik (a zatem i pensja) szła by w górę?
                      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:22
                        Tak masz w swojej pracy? Masz wyższe wykształcenie, doświadczenie i tylko stałe bat nad głową?
                      • asia_i_p Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 06:09
                        Ze złą oceną jest jak najbardziej - negatywna ocena pracy jest podstawą do zwolnienia po 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. W drugą stronę rzeczywiście nie działa.
              • asia_i_p Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:18
                Nie boimy się oceny, regularnie jesteśmy oceniani. Uzależnienie wynagrodzenia od wyników - OK, tylko od rzetelnie mierzonej wartości dodanej. Bo topowe licea selekcjonują, my przyjmujemy jak leci i potem mamy taką samą zdawalność matur (bliską 100%), ale dużo słabsze wyniki, no bo wiadomo, że jeżeli ktoś przychodzi z angielskim zerowym, to do rozszerzonej matury na poziomie 80% w trzy lata się go nie przygotuje. Naszym sukcesem w przypadku niektórych z tych dzieciaków jest to, że w ogóle zdają maturę.
                • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:25
                  Ale co z tych ocen wynika?

Poza tym, tego typu postulaty, jak uzależnienie wynagrodzenia od wyników nigdzie się nie pojawiają. Zawsze jest tylko utyskiwanie jak niska jest pensja i jak dużo obowiązków. I dla zaangażowanych nauczycieli, podchodzących rzetelnie do swoich obowiązków pewnie tak jest. Ale niestety jest też mnóstwo słabych i mnóstwo takich, którzy w ogóle nie powinni uczyć (powtórzę jeszcze raz - wiem kto z moich szkolnych znajomych został nauczycielem w szkolnictwie powszechnym i doskonale wiem dlaczego nie powinien).

Natomiast zgadzam się, że wskaźniki wyników powinny być rozsądnie wybrane i główny nacisk powinien być postawiony na progres, a nie na same punktowe wyniki uczniów. Bo wyselekcjonować wybitnych uczniów i wypuścić dobrych to mniejsza sztuka niż dostać bardzo kiepskich i wypuścić przeciętnych.
          • elf1977 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:10
            A konkretnie z czego chcesz te matury sprawdzać?
      • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:09
        kori_ko napisała:

> Od lat mam okazję obserwować co się dzieje w szkołach - i absolutnie nie uważam
        > , że nauczyciele (zwłaszcza te na etapie dyplomowanych) powinny lepiej zarabiać

No, bo te nauczyciele dyplomowane takie tempe, nie? nie powinny zarabiać nawet grosza wincyj, te nauczyciele...

___

Wszystkim dogodzić się nie da, ale wszystkich wkurwić to już żaden problem big_grin
        • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:22
          Nie w systemie jakim jesteśmy teraz. Nie z przywilejami jakie mają teraz. Nie w sytuacji kiedy nieważne czy dobry czy zły zarabia tyle samo.

• asia_i_p Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:22
            Moralnie z tym, co ty mówisz, jeszcze można podyskutować.

Praktycznie jest to strzelanie sobie w piętę - mamy mało dobrych, to im tak dojedźmy, żeby sobie poszli i broń Boże nie podnośmy pensji. A jak już odpokutują, to nagrodzimy tych dobrych. Których wyłonimy z tego tłumu, co się będzie cisnął do szkól . .. Zaraz, zaraz, a dlaczego on się będzie cisnął?
            • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:27
              Jeśli już podnieśmy, to w rozsądny sposób. Uzależnijmy od wyników. Doceńmy tych, którzy się starają.

A nie wszystkim po równo, także tym niezwalnialnym pod groźbą strajku i zniszczenia marze} o dobrej szkole tysiącom dzieci.
              • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:31
                A dlaczego tylko nauczyciele muszą wykazywać się wiecznie tym, że są dobrzy?? A lekarz ma płacone od tego czy jest dobry? A pielęgniarka, opiekunka?? No ludzie są różni. Pewnie gdyby były jakieś premie to by się chętniej pewne rzeczy robiło, ale widzisz ja robię chociaż słyszę wiecznie, że mam misje
              • asia_i_p Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:19
                Dalej dyskutujesz na poziomie tego, co się komu należy, a nie na poziomie co zrobić, żeby uczniowie dostali to, co im się należy, czyli dobre szkolnictwo.
                Do sprawy trzeba podejść praktycznie, lepiej przez rok płacić wysokie pensje tym, którym się nie należą, a po roku mieć do wyboru kilku sensownych na ich miejsce.
                • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 21:24
                  Tylko gdzie zatrudnisz tych sensownych, jak nie będzie etatów? Bo skoro teraz ciężko pozbyć się beznadziejnych - to przecież jak dostaną podwyżki, to już w ogóle będzie to nie wykonalne
                  • nickbezznaczenia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 21:30
                    Miałaś tragicznych nauczycieli, Arweno!
      • gogologog Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 23:53
        > Jeśli ministerstwo jeszcze trochę rozszerzy listę osób uprawnionych do pilnowania egzaminów

Gdzie sie mozna zglosic i pomoc polskiemu rzadowi w rozwiazaniu problemu w zwiazku z polityczna prowokacja broniarza?
        • morekac Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 00:54
          Nigdzie. Polski rząd nie ma problemu, polski rząd ustami dostojnej minister od oświaty twierdził jeszcze kilka dni temu, że egzaminy są zabezpieczone.
    • solejrolia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 05:50
      Oczywiście że popieram.
      Jest dla Rydzyka, glonojadow w NBP, 500+ i rozdawnictwo dla nierobów , rozbijanie się samolotami przez 1 posła, rozbijanie limuzyn rządowych itd itd
      ma się znaleźć też dla nauczycieli i pracowników szkół.
    • bubblegummy Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 08:30
      Ja tez popieram. Ciężka praca, nie ma możliwości przeskoczenia powyżej pewnego pułapu finansowego (niskiego), do tego bardzo niewdzięczna.
    • edelstein Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 08:45
      Popieram,ostatnio rozmawialam ze znajomymi ile zarabiaja nauczyciele w PL.W szoku byli.Zarabiaja mniej niz ma bezrobotny na reke w De.
      1600zl dla poczatkujacego nauczyciela,w owadzie bez studiow ma sie wiecej.
    • husmus Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 08:49
      magnes2018 napisała:

> Nie jestem nauczycielem, mam dziecko w szkole podstawowej ale popieram nauczyci
      > eli.

Ale nie w VIII klasie, prawda?
      • magnes2018 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:06
        Moje dziecko przez reformę ma 7 dni zajęć w kwietniu reszta dni wolne od nauki: egzaminy, rekolekcje, swieta. Dwa dni różnicy z powodu strajku niewiele na minus zmieni.
        Jeśli masz 8- klasiste to i tak egzamin napisze, być może później co raczej pozytywnie wpłynie na wynik.
        Moje prawdopodobnie nie przerobi programu, bo nie zdążą, bo nie ma chętnych do przeprowadzania zastępstw itd.
        Jeśli nauczyciele zaczną zarabiać będzie konkurencja i podniesie się poziom nauczania. Słabym się podziękuje a zostają lepsi, teraz dyrekcja ma problem aby znaleźć jakiegokolwiek nauczyciela.
        Nawet gdyby do końca roku miała nie mieć zajęć myślę, że warto aby wreszcie ktoś zauważył, że za wykształcenie i wiedzę należy zapłacić. I to właśnie my ludzie z wyższym wykształceniem powinniśmy się wzajemnie wspierać, niezależnie od wykonywanego zawodu. A smutne jest, że tak nie jest.
        • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:16
          Przez reformę to ma 6 dni na egzamin zamiast 3. Rekolekcje i święta raczej z reformy nie wynikają
        • husmus Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:56
          magnes2018 napisała:

> Jeśli masz 8- klasiste to i tak egzamin napisze, być może później co raczej po
          > zytywnie wpłynie na wynik.

Pewnie, co za różnica dla dziecka, czy napisze w kwietniu, czy w czerwcu, albo wcale. Przecież dla 15-latka to żaden stres i emocje.....................
          • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 18:50
            husmus napisała:

> magnes2018 napisała:
            >
            >
            > > Jeśli masz 8- klasiste to i tak egzamin napisze, być może później co rac
            > zej po
            > > zytywnie wpłynie na wynik.
            >
            > Pewnie, co za różnica dla dziecka, czy napisze w kwietniu, czy w czerwcu, albo
            > wcale. Przecież dla 15-latka to żaden stres i emocje.....................

Ale co się martwisz, ma dwa miesiące wiecej na naukę i na utrwalenie materiału, a standardowa ematka w dwa miechy i tak przerobi z nim popołudniami to , czego tępy i nieudolny nauczyciel nie nauczył go do tej pory. Czyli ten.... jakby wygrany jest : D
    • saszanasza Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 09:05
      Rownież popieram, a jednocześnie bardzo współczuję ósmoklasistom i gimnazjalistom trgo całego syfu.
      Ale....to nie wina nauczycieli...trzeba być bardzo krótkowzrocznym, żeby nie ogarnąć, że ten cały syf to wynik dzialalności PISu i Zalewskiej
    • mjunhy Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 09:13
      Nauczyciele niech się zwolnią jak się nie podoba bo jak nie będą mieli uczniów to i tak stracą pracę i pójdą pracować do ciężkiej pracy. Nie jeden chciał by tyle zarabiać co nauczyciele i mieć umowę o pracę.
      • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 12:56
        A ,słoneczko, powiedz mi, kto będzie uczył dzieci?
        • milva24 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:04
          A po co uczyć? Do łopaty wdrażać od razu a podpisać się to rodzice w domu nauczą.
        • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:45
          W obecnej chwili i tam niestety musimy uczyć ich sami bo nauczyciele swoją pracę wykonują na odwal się
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:55
            To się nie zmieni od obietnicy wysokich płac w następnym pokoleniu nauczycieli.
            Gdzieś czytałam, że Polscy nauczyciele są jednymi z najgorzej wypadających w badaniach. Nie pracują więc źle, bo nie chcą tylko nie są w stanie robić tego dobrze.
            Powiecie, wyrzucić ich. Tylko to niemożliwe i bez sensu, bo nie mamy dobrych, żeby ich zastąpić. I to nie mamy ich nie tylko w dużych miastach, ale wszędzie, bo to, że gdzieś na prowincji jakaś dziewczyna czai się na posadę, nie oznacza, że jest dobrą nauczycielką. Musi być okres przejściowy, kiedy na rynku będą i ci słabi, wynagradzani powyżej kwalifikacji i młodzi, którzy uwierzą, że są perspektywy.
            • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:10
              "To się nie zmieni od obietnicy wysokich płac w następnym pokoleniu nauczycieli."

Moje dziecko ma już 14 lat, tak więc rozpoczęło edukację przedszkolną i szkolną gdy płace nauczycieli w stosunku do najniższej krajowej były rzędu 1,5 najniższej krajowej i co i g..... To środowisko wymaga reform, a dopiero później podwyżki.
              • magnes2018 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:55
                I to niby dużo?
                • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:53
                  Dla osoby prosto po studiach,bez doświadczenia na pewno nie jest to mało, zwłaszcza uwzględniając 18h pracy i nie opowiadajmy bzdur o 40h przy sprawdzaniu wiedzy za pomocą gotowych testów
                  • frey.a86 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:03
                    To jest płaca za 40h, bzdury o 18h to ty opowiadasz, co już na forum było ci tłumaczone wielokrotnie, niestety bez efektu jak widać. 1,5 najniższej krajowej dla osoby z wyższym wykształceniem to nie jest mało. To jest bardzo mało.
                    • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:26
                      Bzdury i jedna wielka fikcja to jest 40h etat, tyle wynosił etat nauczycielski 30 lat temu, kiedy nauczyciel samodzielnie tworzył sprawdziany w 100% złożone z zadań otwartych, a nie w sytuacji gdy jedyną formą przygotowania się przez nauczyciela do sprawdzianu jest włączenie drukarki
                      • frey.a86 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:35
                        Wg ciebie nauczyciele nic innego nie robią tylko przychodzą na lekcje i po tych lekcjach ew. drukują sprawdziany? Oprócz tego nawet minuty dłużej nie pracują?
                        • frey.a86 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:35
                          A nie przepraszam, nie drukują tylko "włączają drukarkę". Jeszcze lepiej. big_grin
                      • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:41
                        Głupoty piszesz, może przyjdź popracować, a wtedy podyskutujemy.
                        • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:57
                          a nauczyciele muzyki, plastyki i innych "michałków" też tak ciężko pracują?
                          • ren.s Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:04
                            >>a nauczyciele muzyki, plastyki i innych "michałków" też tak ciężko pracują?

Zapominałaś o nauczycielach religii !!
                            • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:10
                              Nie znam się na metodyce plastyki czy muzyki, ale szum i syf jaki robią dzieci podczas prac plastycznych... Nie lubię mieć lekcji po plastyce... No a muzyka to instrument. Nieźle trzeba się pogimnastykowac, żeby zachęcić dzieci do grania. Ja bym nie umnjejszala nikomu. Np. W-f w domu nic nie przygotowuje, ale to wypadkowe zajęcia i też w hałasie dużym, nie zazdroszczę.
                              • triss_merigold6 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 21:35
                                Trudno zachęcić do grania na flecie prostym albo cymbałkach. Pomijając drobiazg, że to nikomu niepotrzebne.
                                • ania_kr Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 08:18
                                  Gra na instrumentach muzycznych rozwija intelektualnie człowieka. Rozwija się myślenie matematyczne między innymi od tego.
                          • frey.a86 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:11
                            Wszyscy nauczyciele mają mało zarabiać, bo jest w programie kilka przedmiotów "michałków"?
                          • edelstein Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 21:14
                            Owszem pracuja, wiem, ze to dla ciebie nie do ogarniecia, ale od lat mozna zdawac na maturze historie sztuki i muzyki.I nauczyciele do tego egzaminu rzetelnie przygotowuja,pisza testy itd.
                  • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:11
                    Minimalna krajowa dla absolwenta studiow to jest niewiele. Oczywiście wielu łapie staż za darmo, ale wiedzą, że za kilka lat odzyskają to z nawiązką. Młody nauczyciel wie, że perspektywy ma bardzo ograniczone, więc po co iść tą drogą?
                  • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:17
                    makurokurosek napisała:

> Dla osoby prosto po studiach,bez doświadczenia na pewno nie jest to mało, zwłas
                    > zcza uwzględniając 18h pracy i nie opowiadajmy bzdur o 40h przy sprawdzaniu wie
                    > dzy za pomocą gotowych testów

Ty jesteś ograniczona jakaś, czy po prostu trollujesz ? Według Ciebie nauczyciel pracuje 18 godzin, tak ?
                  • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:40
                    Tak testów... Bo to jest największy problem... Naprawdę nie mam już siły tłumaczyć. Gdybym robiła tylko testy z polskiego, to wyszliby że szkoły analfabeci...
          • edelstein Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 21:12
            Musisz uczyc sama,bo masz malo lotne dziecko,inni nie musza
        • asia_i_p Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:24
          Jak mówią amerykańscy pionierzy, przez ten most przejdziemy, kiedy do niego dojdziemy wink
      • morekac Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:37
        mjunhy napisał:

> Nauczyciele niech się zwolnią jak się nie podoba bo jak nie będą mieli uczniów
        > to i tak stracą pracę i pójdą pracować do ciężkiej pracy. Nie jeden chciał by t
        > yle zarabiać co nauczyciele i mieć umowę o pracę.

A tobie ktoś broni (czy bronił) zostania nauczycielem?
        Wystarczyło się troszkę pouczyć - na tyle, by zdać maturę, dostać się na studia i je skończyć. (A potem jeszcze jakieś podyplomówki).
      • hanusinamama Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:37
        Jak sie zwolnią...dopiero docenicie te pracę. Bo narazie to nauczyciel dla rodzica to jest dno, dna....szkoda tylko ze bez tego dna wasze ( i moje) dzieci nie pokonczą szkół. Sami je bedziecie uczyć??? Powodzenia.
        • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:49
          " Sami je bedziecie uczyć??? Powodzenia."

Od ładnych paru lat sama uczę dzieci. Co do tego czy nauczyciele są dnem najlepiej ocenić można po wypowiedzi Broniaża, traktującego uczniów jak g.wno, w razie jak strajk nie da efektów to nie damy promocji. Ta wypowiedz jednoznacznie pokazuje jakim zdegenerowanym środowiskiem jest środowisko nauczycieli.
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:59
            Matko, Twój polonista zdecydowanie się nie wykazał. BroniaRZa.
            Może są zdegenerowani, ale karty są w ich rękach, teraz tego nie zmienisz.
            • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:13
              "Może są zdegenerowani, ale karty są w ich rękach, teraz tego nie zmienisz."

Nie do końca karty są w ich rękach. Wprowadzenie do komisji emerytów, te karty mocno wytrąca nauczycielom z ręki, zapewne stąd taka agresywna reakcja Broniarza.
              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:37
                No dobrze, przeprowadzą egzaminy, a oni będą strajkować w trakcie rad i wypisywania świadectw, oceny i świadectwa też wystawią emeryci? Poza tym strajk dotyczy całych szkół i przedszkoli, nie tylko klas, które mają egzaminy. Przecież i bez formalnego strajku placówki były ostatnio pozamykane.
      • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:16
        No to już, proponuję spróbować tej lekkiej pracy...
    • jowita771 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 09:16
      Ja też popieram nauczycieli.
    • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 12:56
      Popieram- matka obecnego ósmoklasisty, mająca jedynie kontakt z nauczycielami podczas zebrań.
    • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:37
      Stosunek do protestów mam obojętny, ale jeżeli nauczyciele zaczynają terroryzować moje dziecko, to przestaje on być obojętny. Moja córka jest w ostatniej klasie gimnazjum i jest podwójną laureatką, ciężko na to pracowała aby będac w felernym roczniku mieć pewność, że będzie mogła uczyć się w liceum, które wybierze. Jeśli ktoś zaczyna grozić jej, że to wszystko może pójść w piach, to mam ochotę poprzegryzać grdyki terrorystom.
      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:42
        I na ochocie sobie będziesz musiała poprzestać, bo możesz się najwyżej pozłościć i nie dać kwiatka na koniec roku.
        Jeśli jest laureatką dostanie się w pierwszej rekrutacji jeśli będzie miał jej kto wystawić oceny.
        • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:46
          No i musi napisać egzamin, no póki co jest to warunek ukończenia szkoły - a to już może stanowić przeszkodę w złapaniu się na pierwszy termin rekrutacji
        • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 13:56
          betty_bum napisał(a):

> I na ochocie sobie będziesz musiała poprzestać, bo możesz się najwyżej pozłości
          > ć i nie dać kwiatka na koniec roku.

Cóż za mściwa satysfakcja z dopier..a dziecku, które ma już przechlapane z powodu podwójnego rocznika i wydawało mu się, że ciężką pracą sobie poradziło.
          Zero litości dla de facto współpracujących z PiSem w utrudnianiu życia dzieciakom. Jesli nie skończy się na groźbach, to terroryści pójdą z torbami w wyniku pozwów.
          • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:00
            dramatika napisał(a):
            > Cóż za mściwa satysfakcja z dopier..a dziecku,

Nie dziecku ale rodzicowi, któremu się wydaje, że dla dobra jego dzibusia nauczyciel będzie pracował za miskę ryżu.

> Jesli nie skończy się na groźbach, to terroryści pójdą z torbami w wyniku p
            > ozwów.

Strajk jest legalny więc groźby możesz sobie odpuścić. Złóż chociaż pozew w sprawie swojego kredyciku bo o ile dobrze pamiętam nawet tego odwagi nie miałaś zrobić wink
            • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:33
              araceli napisała:

> Strajk jest legalny więc groźby możesz sobie odpuścić.

Art. 19. 1. Niedopuszczalne jest zaprzestanie pracy w wyniku akcji strajkowych na stanowiskach pracy, urządzeniach i instalacjach, na których zaniechanie pracy zagraża życiu i zdrowiu ludzkiemu lub bezpieczeństwu państwa

A jeśli uważasz, że długotrwały stres nastoletniego dziecka nie zagraża jego zdrowiu, to możesz sobie uważać - liczy się zdanie sądu. To jest gwałt na psychice dzieci, które już są obciążone stresem związanym z mniejszą szansą na dostanie się do liceum, stresem związanym ze szczególnym znaczeniem konkursów, do których przystępują i na koniec - stresem, że w wyniku terroru, do jakiego dopuszczają się strajkujący, będą musiały przez wszystko przechodzić jeszcze raz albo spełniać kolejne wymagania.
              Na chwilę obecną wystarczy nawet zwyczajna groźba, że to uczynią, aby żądać odszkodowania. Niejedno dziecko przez to mogło odczuć negatywne skutki zdrowotne.
              O prawie, zasadach współżycia społecznego, sytuacji dzieci z podwójnego rocznika i po prostu zwykłej ludzkiej przyzwoitości wiesz okrągłe zero, skoro uważasz, że tego typu groźby wobec dzieci, a tym bardziej ich realizacja, mogą pozostać bezkarne.
              O prawie wiesz również okrągłe zero z tego powodu, że sądzisz, że tylko pozew sądowy przeciwko bankowi może zmusić bank do przestrzegania prawa.

• betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:36
                Pisz pozew i zbieraj kasę na pokrycie kosztów sądowych😂
              • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:40
                dramatika napisał(a):
                > A jeśli uważasz, że długotrwały stres nastoletniego dziecka nie zagraża jego zd
                > rowiu,

A sam ezamin to nie stres? POZWIJ! Pozwij państwo polskie, że dziubuś musi egzamin zdawać.

> O prawie wiesz również okrągłe zero z tego powodu, że sądzisz, że tylko pozew s
                > ądowy przeciwko bankowi może zmusić bank do przestrzegania prawa.

Czyli tak jak pisałam - siedzisz na du.e i szczekasz.
              • miedzymorze Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:26
                >Na chwilę obecną wystarczy nawet zwyczajna groźba, że to uczynią, aby żądać odszkodowania. Niejedno dziecko przez to >mogło odczuć negatywne skutki zdrowotne.
                Pojechałaś.
                Głównym problemem tegorocznej rekrutacji jest podwójny rocznik wygenerowany przez zalewską, więc ją pozywaj.

pozdr,
                mi
                • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:57
                  miedzymorze napisała:

> Głównym problemem tegorocznej rekrutacji jest podwójny rocznik wygenerowany prz
                  > ez zalewską, więc ją pozywaj.

Oczywiście, że oni też - ale to sprawa przegrana. Sens miałby tylko pozew zbiorowy, a do tego jakimś cudem zawsze "losowani" są tacy sędziowie, którym bardziej na sercu leży interes skarbu państwa niż prawo.
                  To jednak może działać w drugą stronę - jeśli rodzice pokrzywdzonych dzieciaków złożą pozwy zbiorowe wobec terrorystów, to bardzo możliwe, że "wylosowani" zostaną sędziowe, którym na sercu będzie zależeć to, aby już zadna grupa społeczna nie zadzierała z władzą - a motywy sądu będą mało istotne dla rodziców pragnących ukarać terrorystów, którzy wzięli sobie ich dzieci za zakładników.

• dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:58
                    *będzie leżeć
                  • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:09
                    Do czasu rozstrzygnięcia takiego pozwu to się władza trzy razy zmieni.
                    Masz takie pojęcie o sądownictwie, jak miałas o frankach zaciągając kredyt.
                    • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:51
                      betty_bum napisał(a):

> Do czasu rozstrzygnięcia takiego pozwu to się władza trzy razy zmieni.
                      > Masz takie pojęcie o sądownictwie, jak miałas o frankach zaciągając kredyt.

Każda władza będzie miała interes w tym, aby przekazać, ustami "niezawisłego" sądu, ludowi strajkującemu miast i wsi, że na zbytnim podskakiwaniu władzy i szantażach daleko się nie zajedzie.
                      A jeśli chodzi o banki, to nie wiem jak ty, ale ja życzyłabym sobie, aby do wzięcia kredytu nie była potrzeba zaawansowana wiedza z zakresu finansów, bankowości, prawa bankowego i cywilnego oraz postępowania sądowego dotyczącego łamania praw konsumentów. I o taki stan walczą frankowicze - jeśli nie masz tego świadomości plując na nich, to zwyczajnie nie masz pojęcia nie tylko o "sądownictwie przy zaciąganiu kredytów", ale w ogóle o tym, że masz jakikolwiek prawa i że ktoś za ciebie o nie walczy.
                      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:02
                        Trzeba było rzucić procent wartości kredyciku i skorzystać z usług niezależnego profesjonalisty, który wytłumaczyłby ci to co cię przerastało.
                        • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:03
                          E. No co ty. To kosztuje ! Zbiera na prawnika, bo z nauczycielami się będzie sądzić tongue_out. Przedni żart. Doprawdy !
                          • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:14
                            vasaria napisał(a):

> E. No co ty. To kosztuje ! Zbiera na prawnika, bo z nauczycielami się będzie s
                            > ądzić tongue_out. Przedni żart. Doprawdy !

Nadal brak uzasadnienia zdania i argumentów merytorycznych? Informuję, że równie "zorientowana" koleżanka ci nie pomoże. Zawsze jednak możesz mnie wyzwać od trolli i napisać, ze "się nie znam".
                            Po raz kolejny przypominam, aby dotarło to z całą mocą - zdajcie sobie sprawę, że istnieje grupa rodziców, których dzieci będą wybitnie pokrzywdzone brakiem podstaw do przyjęcia do liceum spowodowanego terrorystyczną akcją nauczycieli i ze to wywoła totalny, powtarzam - totalny wku..w, który ukoić będzie mógł tylko sądowy dżihad. Sprawiacie wrażenie dzieci we mgle kompletnie nie zdających sobie sprawy z rozmiaru krzywdy, jaką ta terrorystyczna akcja, jesli zostanie przeprowadzona, spowoduje u niektórych dzieci. Napiszę więcej - macie to kompletnie gdzieś.
                            • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:20
                              Ok. Wymiękłam. To musi być troll. Nie ma tak ... ekhm ... inteligentnych inaczej ludzi. Sądź się do wściku kości. Z terrorystami ! Na zdrowie. Haha ...
                            • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:43
                              dramatika napisał(a):
                              > Po raz kolejny przypominam, aby dotarło to z całą mocą - zdajcie sobie sprawę,
                              > że istnieje grupa rodziców, których dzieci będą wybitnie pokrzywdzone brakiem p
                              > odstaw do przyjęcia do liceum spowodowanego terrorystyczną akcją nauczycieli

To niech skarżą organ przeprowadzający egzamin. Wq.w można sobie mieć ale na WŁAŚCIWY organ.
                        • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:06
                          betty_bum napisał(a):

> Trzeba było rzucić procent wartości kredyciku i skorzystać z usług niezależnego
                          > profesjonalisty, który wytłumaczyłby ci to co cię przerastało.

Ale wiesz, że jesli chcesz uciec od rozmowy o prawie i pozwach, bo jasne jest, że nie masz o tym zielonego pojęcia, to akurat kwestia franków nie jest najlepszym kierunkiem zmiany tematu?
                          Czy po prostu chciałaś, z braku merytorycznych argumentów, zastosowac argument personalny?
                          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:10
                            Ty akurat masz taaakie pojęcie o prawie, że profesjonaliści padają na kolana, więc sobie pisz, plac, walcz ile sił i pieniędzy ci starczy. Dla mnie jesteś śmieszna, ale może sądu nie rozbawisz.
              • edelstein Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 21:16
                Jak twoj dzieviak ma takie problemy z nerwami to czas na psychiatre
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:02
            Ja mam maturzystę, a nie podchodzę do tematu tak emocjonalnie. Pozwy? Za co? Za legalny strajk, za ewentualne choroby, za nie zgłoszenie się do sprawdzania prac, które jest dobrowolne?
            • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:35
              "Ja mam maturzystę, a nie podchodzę do tematu tak emocjonalnie"

Problem z maturzystami jest jednak trochę inny, po pierwsze matura jest miesiąc po rozpoczęciu strajku, po drugie maturzystów jest o ponad połowę mniej i kolejna rzecz tylko połowa z nich o ile nie mniej idzie na studia.
            • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:40
              Maturzyści to jednak trochę inna bajka - większe szanse, że któraś strona odpuści do tego czasu a rzecz dotyczy dorosłych ludzi. No i na wybraną uczelnię zawsze można startować za rok, z liceum raczej takiej szansy nie będzie
              • oqoq74 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:19
                I to jest sedno tego problemu.
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:13
            Dodam jeszcze, że jeśli jakiś nauczyciel, który regularnie o sobie czyta, że jest leniwym nieukiem, który pracuje w szkole, bo gdzie indziej nie ma szans, to wcale mu się nie dziwię jeśli uśmiecha się teraz patrząc na panikujących rodziców.
            • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:35
              betty_bum napisał(a):

> wcale mu się nie dziwię jeśli uśmiecha się teraz patrząc na panikujących rodzic
              > ów.

To będzie bardzo krótki uśmieszek. Zejdzie z twarzyczki jak przyjdzie do zapłaty odszkodowania i renty. Tysiak podwyżki może nie wystarczyć.
              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:38
                Prawo bankowe ani żadne inne nie jest Twoją mocną stronąwink
              • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:38
                dramatika napisał(a):
                > To będzie bardzo krótki uśmieszek. Zejdzie z twarzyczki jak przyjdzie do zapłat
                > y odszkodowania i renty. Tysiak podwyżki może nie wystarczyć.

Strajk jest LEGALNY. Rozumiesz to słowo?
                • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:50
                  araceli napisała:

> Strajk jest LEGALNY. Rozumiesz to słowo?

Rozumiesz prostą zasadę, że to zalezy od oceny sądu? Podstawa prawna jest.
                  • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:55
                    Leć do sądu. Opłać prawnika za 2-3 tys. i składaj pozew. Się okaże czy jest podstawa prawna tongue_out. Gadacie tak głupio, że od razu widać, że żadna z was pozwu nie składała. Błagam ... ! Skończcie już tą żenadę z pozwami przeciwko nauczycielom. Pojedyńczym nauczycielom będziecie sprawy zakładać ? Osobno od każdego przedmiotu ? Paradne wink !!!
                    • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:21
                      vasaria napisał(a):

> Leć do sądu. Opłać prawnika za 2-3 tys. i składaj pozew. Się okaże czy jest pod
                      > stawa prawna tongue_out. Gadacie tak głupio, że od razu widać, że żadna z was pozwu ni
                      > e składała. Błagam ... ! Skończcie już tą żenadę z pozwami przeciwko nauczyciel
                      > om. Pojedyńczym nauczycielom będziecie sprawy zakładać ? Osobno od każdego prze
                      > dmiotu ? Paradne wink !!!

Może lepiej ty skończ się kompromitować pisząc, że za tego typu sprawę prawnik zażąda 2-3k. To będzie kilkukrotnie więcej i zapewniam cię, że znajdzie się wielu zdeterminowanych, by zabulic w celu przypomnienia terrorystom, że nie robi się z dzieci narzędzia do walki o czyjekolwiek interesy. Polecam także dowiedzieć się czym jest współuczestnictwo procesowe.

• oqoq74 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:22
                      W kwestii formalnej, można się umówić na procent po zakończeniu sprawy, a na początek jakaś mała opłata. Koszt pozwu to też nie jakieś bajońskie sumy.
                      • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:27
                        oqoq74 napisał(a):

> W kwestii formalnej, można się umówić na procent po zakończeniu sprawy, a na po
                        > czątek jakaś mała opłata. Koszt pozwu to też nie jakieś bajońskie sumy.

Ba. Nie wątpię, że znalazłoby się paru takich prawników, którzy dla medialnej sprawy zrobią za minimum jakie tam mają określone w ustawach.
                        Niemniej jestem przekonana, że cena nie będzie grała roli jesli chodzi o zadośćuczynienie krzywdzie dziecka. Nie rozumieją, że nie robi się z dzieci zakładników, to może zrozumieją jak im sąd wytłumaczy.
                  • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:56
                    dramatika napisał(a):
                    > Rozumiesz prostą zasadę, że to zalezy od oceny sądu? Podstawa prawna jest.

Pozwać to sobie możesz organ prowadzący egzaminy - to on ma zapewnić, że się odbędzie. Szczerzydło problemu nie ma więc co się twoje dziecko stresuje?
                    • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:13
                      araceli napisała:

> Pozwać to sobie możesz organ prowadzący egzaminy

Ale ja będę miała ochotę i powód pozywać faktycznych terrorystów, a nie nieudolnych urzędnikow i nie będę potrzebować do tego niczyjej zgody.

• nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:56
                        >Ale ja będę miała ochotę i powód pozywać faktycznych terrorystów, a nie nieudolnych urzędnikow i nie będę >potrzebować do tego niczyjej zgody.

To Ci sąd oddali pozew tak od strzałusmile

Gratuluję prawnikowi, który na tym zarobi (na pisaniu pozwusmile A ewentualna sprawa sądowa będzie długa ( po reformie sądów co najmniej 5 - 6 latsmile O ile pozew nie zostanie od razu oddalonysmile
                        • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:47
                          nikki30 napisała:

> To Ci sąd oddali pozew tak od strzałusmile
                          >
                          > Gratuluję prawnikowi, który na tym zarobi (na pisaniu pozwusmile A ewentualna spra
                          > wa sądowa będzie długa ( po reformie sądów co najmniej 5 - 6 latsmile O ile pozew
                          > nie zostanie od razu oddalonysmile

A ja życzę powodzenia tobie w dalszym kompromitowaniu sie, skoro próbujesz się wypowiadać na tematy prawne nie odróżniając odrzucenia od oddalenia pozwu.
                          Jak już pojmiesz różnicę to wróć i uzasadnij na jakiej podstawie sąd miałby odrzucić pozew, chyba że zwykle wypowiadasz się arbitralnie na tematy, o których nie masz pojęcia w nadziei, że nikt się nie zorientuje.

Sprawy sądowe trwają długo nie od dziś i nie jest priorytetem to, aby terrorysta szybko otrzymał karę - wazne, aby ją otrzymał. Zresztą kilkuletnie zastanawianie się, czy czeka go wyskoczenie ze sporej kasy, czy nie, pozwoli może zrozumieć stres, w jakim są trzymane dzieciaki z podwójnego rocznika.
                          • nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:55
                            Słonko przeczytaj jeszcze razsmile Napisałam o ODDALENIU powództwa...
                            To raczej TY nie łapiesz czym jest odrzucenie a czym oddalenie powództwa.
                            Jeśli nauczyciel strajkuje a strajk jest legalny to sąd oddala pozew jako bezzasadny.
                            • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:05
                              nikki30 napisała:

> Słonko przeczytaj jeszcze razsmile Napisałam o ODDALENIU powództwa...

Pisząc jednocześnie, że oddali pozew "od strzału" - jak niby miałby to szybko uczynić, skoro do oddalenia jest potrzebna analiza sprawy, czyli przeprowadzenie całego postępowania, dodajmy dwuinstancyjnego, które jak sama twierdzisz, może trwać 6 lat?
                              Logikę na tym twoim internetowym kursie prawa wykładali, czy pominęli?

> Jeśli nauczyciel strajkuje a strajk jest legalny to sąd oddala pozew jako bezza
                              > sadny.

A jeśli strajk nie jest legalny, bo naraził na utratę zdrowia, to pozew zostanie uwzględniony. Na tym polega postępowanie sądowe.
                              • nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:46
                                Bzdury wierutne piszesz...No ale z takich jak Ty prawnicy żyjąsmile
                                Naucz się do tego czytać ze zrozumieniem. Zapoznaj się z definicją legalności strajku.
                          • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:05
                            Co za bzdury ... aż żal czytać !
                          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:17
                            Ciekawe ile można zapłacić urażonemu nauczycielowi, podejmującemu legalny strajk za wyzywanie od terrorystow🤔
                            • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:29
                              betty_bum napisał(a):

> Ciekawe ile można zapłacić urażonemu nauczycielowi, podejmującemu legalny straj
                              > k za wyzywanie od terrorystow🤔

Każdy człowiek ma prawo skierować sprawę do sądu, jeżeli czuje się znieważony. Tak czy inaczej to sąd zadecyduje czy strajk, który naraził lub spowodował utratę zdrowia dziecka był legalny i czy nauczyciel powinien za to beknąć oraz czy wkurzony rodzic miał prawo takiego terrorystę nazwac terrorystą.
                              Przekraczacie granicę.
                              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:35
                                Jacy my? My rodzice? Jako rodzic przekraczasz, ja nie, więc odpowiadasz za siebie. Czy nauczyciele przekraczają granice? Moim zdaniem nie.
                                Ja już walczę tylko o edukację ewentualnych przyszłych wnuków i sponsorów mojej ewentualnej przyszłej emerytury. W maju matury zakończą mój kontakt ze szkolnictwem podlegającym MEN.
                      • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:13
                        Straszysz, grozisz, obrażasz. Chcesz pozywać tam, gdzie Ci łatwiej, nie tam gdzie faktycznie wina.
                        Zobaczymy kto będzie chciał uczyć Twoje dziecko w liceum. Wszak wszyscy będą pozwani bo im się głupio zamarzyło, że za swoją wypłatę rodzinę utrzymają
                  • skumbrie Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:54
                    Składaj pozew, zamiast ujadać na forum.
                    • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:05
                      skumbrie napisała:

> Składaj pozew, zamiast ujadać na forum.

Na razie nie zaszła szkoda. Informuję jednak uprzejmie, że jak będą podstawy, czyli uszczerbek na zdrowiu, to nie tylko ja będą ogarnięta słusznym gniewem.
                      Możecie sobie walczyć nawet o pokój na świecie i zwalczanie głodu w Afryce , ALE NIE kosztem dzieci.
                      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:12
                        Śmieszna jesteś, ale walcz o co lubisz i za co masz ochortę płacic😉
                      • ren.s Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:14
                        Pełna zgoda, teraz chcemy zadbać o NASZE dzieci. Ty o swoje dziecko chcesz zawalczyć po fakcie (czyli ewentualnym uszczerbku na zdrowiu) pozwami. Serio czujesz się moralnie lepsza?
                        • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:34
                          ren.s napisała:

> Ty o swoje dziecko chcesz zawa
                          > lczyć po fakcie (czyli ewentualnym uszczerbku na zdrowiu) pozwami. Serio czujes
                          > z się moralnie lepsza?

O czym ty do mnie rozmawiasz? Wiesz, że aby mieć podstawy do odszkodowania, musi zaistnieć szkoda?
                          A o tę nie będzie trudno - o ile terroryści zrealizują swoje groźby.
                          • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:39
                            dramatika napisał(a):
                            > O czym ty do mnie rozmawiasz? Wiesz, że aby mieć podstawy do odszkodowania, mus
                            > i zaistnieć szkoda?

Szkodom się zapobiega (tak wiem - w prawackim świecie niepojęte). Ciekawym jest, że chcesz odszkodownaia za stres a sama piszesz "Moja córka jest w ostatniej klasie gimnazjum i jest podwójną laureatką, ciężko na to pracowała aby będac w felernym roczniku mieć pewność, że będzie mogła uczyć się w liceum, które wybierze" i jakoś o stres i zapieprz przy tym podwójnym roczniku odszkodowania od minister Szczerzydło się nie domagasz...
                            • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:48
                              araceli napisała:

>jakoś o stres i zapieprz przy tym podwójnym roczniku odszkodowani
                              > a od minister Szczerzydło się nie domagasz...

Nie jestem Don Kichotem z tendencjami samobójczymi.
                              Jak przyjdzie co do czego, to sąd oceni zasadność zrzucania winy na PiS, afrykański pomór świń i cykl rozrodczy pingwinów z Galapagos.
                            • skumbrie Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 05:20
                              Coś ty, wtedy musiałaby coś zrobić, a nie tylko o tym pisać. To Dramatike dramatycznie przerasta.
                          • ren.s Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:41
                            Rozmawiam o tym, że ze spokojem czekasz na szkodę (u swojego dziecka!!), żeby z dziką satysfakcją dowalić pozwem nauczycielom - gdzie tu troska o Twoje dziecko? Co robisz, żeby ta "szkoda" nie wystąpiła? Grozisz na forum. Czujesz się moralnie lepsza od nauczycieli?
                          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:43
                            Będzie dość trudno jeśli dziecko chowa się w zdrowej rodzinie, która nie opiera się o ambicje edukacyjne. To duże uproszczenie, ale inteligentny człowiek wyłapie o co chodzi.
                            • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:51
                              betty_bum napisał(a):

> Będzie dość trudno jeśli dziecko chowa się w zdrowej rodzinie, która nie opiera
                              > się o ambicje edukacyjne.

Tak, wiem - dzisiejsze pojmowanie interesu dziecka sprowadza się do dbania o to, by umiało i mogło w każdym momencie zaspokajać swoje potrzeby fizjologiczne. Reszta to fanaberia wykształciuchów.
              • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:40
                Bredzicie. Czy którakowiek z was zakładała komukolwiek sprawę sądową ? Śmiesznie się te wasze pogróżki czyta. Adwoktat kosztuje. Dla podpowiedzi ... kosztuje więcej niż nauczyciel zarabia w mc. Już widzę te rzesze rodziców w sądach. Może za 2, 3 lata jakiś wyrok by zapadł. Akurat na czas jak wasze dziubdziusie zakończą dany etap edukacji. Żenada.
                • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:45
                  vasaria napisał(a):

> Bredzicie. Czy którakowiek z was zakładała komukolwiek sprawę sądową ? Śmieszni
                  > e się te wasze pogróżki czyta. Adwoktat kosztuje.

Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego w jakiej sytuacji są dzieci z podwójnego rocznika, już poddane długiemu stresowi wynikającemu z utrudnionej rekrutacji do liceum. Jesli terroryści spełnią swoje groźby to nie istnieje taka kasa, której nie warto by zapłacić, aby współpracujący z rządem w gnębieniu dzieciaków beknęli.
                  • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:50
                    Jasne ! Zapraszam do sądów. Zwłasza w trakcie strajku tongue_out. Powodzenia serdecznie życzę. Owszem zdaję sobie sprawę jak deforma psuje dzieciom życie, ale zdaję sobie też sprawę, czyja to wina !!!
                  • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:18
                    Moje dziecko jest wykończone psychicznie, ma w tej chwili spektakularny spadek formy.
                    I nie, nie winię za to nauczycieli, tylko całą tę "deformę" !

P.S. gratuluję zdolnego dziecka i szczerze zazdroszczę smile
                  • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:14
                    Ale chcesz pozywać tylko nauczycieli? Rządu nie?
              • raczek47 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 06:02
                dramatika napisał(a):

> betty_bum napisał(a):
                >
                >
                > > wcale mu się nie dziwię jeśli uśmiecha się teraz patrząc na panikujących
                > rodzic
                > > ów.
                >
                > To będzie bardzo krótki uśmieszek. Zejdzie z twarzyczki jak przyjdzie do zapłat
                > y odszkodowania i renty. Tysiak podwyżki może nie wystarczyć.
                Piszesz jak gimnazjalistka...renta???? od jednego konkretnego nauczyciela,dyrektora szkoły,czy też całe grono pedagogiczne będzie się składać na rentę dla Twojego dziecka? Zdradź nam swój plan- kogo i w jakiej kolejności będziesz pozywać? I z jakimi zarzutami?
                Czy ty zdajesz sobie sprawę jakie są procedury ubiegania się o rentę? Jak wykażesz ,jakiego uszczerbku na zdrowiu doznało twoje dziecko w wyniku nieprzystąpienia do egzaminu w zakładanym terminie?
                Co za kocopały....foch na poziomie gimbazy.
                I tacy ludzie mają dzieci....i pretensje do ich nauczycieli...

• 7katipo Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 08:48
            A podwójny rocznik wydarzył się bo...?
      • hanusinamama Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:39
        I rozumiem, ze wszystko co umie i co osiągneła to wyłaczny efekt pracy jej i twojej. Nauczyciela praca nie miała na to wpływu??? Egocentryzm w skali makro jak widze...
        • szeptucha.z.malucha Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:56
          No, mój syn przechodził kolejne etapy olimpiady bez wiedzy nauczyciela przedmiotu, z którego pisał. Sam się uczył:/)
          • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:01
            szeptucha.z.malucha napisała:

> No, mój syn przechodził kolejne etapy olimpiady bez wiedzy nauczyciela przedmio
            > tu, z którego pisał. Sam się uczył:/)

I uwazasz, ze wobec tego zaden nauczyciel nic nie robi : D
          • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:07
            Podstawy otrzymał jednak podczas lekcji.
            • szeptucha.z.malucha Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 05:13
              Akurat w tym wypadku niespecjalnie.
              W przypadku innej olimpiady - owszem, korzystał z IPN. I nauczyciel zaangażował się.
      • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:44
        Jeżeli jest podwójna laureatka to czym się przejmujesz? Może sobie wybrać liceum i przyjmą ja z otwartymi rękoma.
    • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:05
      NIE POPIERAM, najpierw należy zreformować szkolnictwo.Za podwyżką o prawie 50% winna iść zmiana wymagań wobec nauczycieli, likwidacja KN i analiza pracy nauczyciela na podstawie wyników egzaminów ( trzecioteściówk, egzaminów ósmoklasistów, matur), i możliwość zwolnień nauczycieli których klasy przez kolejne np trzy lata osiągnęły słabe wyniki egzaminów.
      Tekst pana Broniarza o rozszerzenie strajku i hurtowym repetowaniu uczniów jest szczytem chamstwa i bezczelności, pokazujący że całe to środowisko jest zdegenerowane i wymaga reformy.
      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:17
        W liceum mojego dziecka wielu nauczycieli nie przykłada się specjalnie do pracy, a wyniki matur są świetne. Kto poszedłby pracować do rejonowki w miejscu, gdzie wiadomo, że dzieciaki nie dobiją nawet do średniej, a to tam właśnie potrzeba najlepszych nauczycieli?
        • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:25
          "Kto poszedłby pracować do rejonowki w miejscu, gdzie wiadomo, że dzieciaki nie dobiją nawet do średniej,"

Slamsów w Polsce jest stosunkowo niewiele, co oznacza że w każdym średniej wielkości mieście jest jedna taka szkoła, słabe wyniki pozostałych szkół to wynik niekompetencji i lenistwa nauczycieli
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:33
            Myślę, że taki argument nikogo do podjęcia pracy w słabym rejonie czy kiepskim liceum nie przekonałby.
            • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:38
              Zacznijmy od tego, że o ile istnienie słabych podstawówek jest uzasadnione, obowiązkiem edukacji, o tyle istnienie słabych szkół średnich nie ma żadnego uzasadnienie. Te szkoły istnieją tylko dlatego, że nauczyciele trzymają się tych miejsc pracy rękami i nogami.
              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:41
                A rodzice akurat desperacko szykują się do walki o miejsca w tych słabych szkołach. Póki jest obowiązek szkolny słabi uczniowie też muszą się gdzieś uczyć.
              • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:14
                Raz, że i słabi gdzieś się muszą uczyć, a dwa znam wiele osób,które po "slabych" liceach dostało się na prestiżowe i oblegane kierunki, więc to nie jest proste przełożenie.
                • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:34
                  "Raz, że i słabi gdzieś się muszą uczyć,"

Dla słabych uczniów przeznaczone są zawodówki. Istnienie szkół gdzie do matur podchodzi 30 -40 % uczniów, a i tak ponad 50-60% maturę oblewa jest całkowicie bezzasadnie.
                  • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:42
                    W zawodówkach też uczą nauczyciele, w tym nauczyciele przedmiotów zawodowych, których nie ma na rynku. Czy w Twoim mieście otworzyła się jakaś zawodówka? Technikum? Nie ma ich i nie będzie, bo są droższe w prowadzeniu niż licea.
          • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:51
            Sorry, ale są miejsca, gdzie wiadomo, że dzieci uczęszczające do danej szkoły, do orłow nie należą. I tam to dopiero potrzeba dobrych nauczycieli.
            Kto, przy zdrowych zmysłach, podjąłby się tam pracy, wiedząc, że po trzech latach dostanie złą opinię?
            • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:20
              Dokładnie
        • moadek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:56
          Szara strefa zarobków nauczycieli . Korki .
      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:25
        Dodam, że egzaminy są tylko z kilku przedmiotów, a klasę do nich może przygotowywać co rok inny nauczyciel.
        • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:30
          Zauważmy, że ocenianie i uzależnienie dalszej pracy nauczyciela od wyników egzaminów nie tylko umożliwiłaby zwolnienie słabych nauczycieli, ale również ukróciłaby ilość korepetycji, bo wówczas nie tylko rodzicom i uczniom zależałoby na wynikach, ale również nauczycielowi .Póki co nauczyciele mają na nauczanie wyj....
          • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:55
            Same wyniki egzaminów nie powinny być kryterium przy ocenie nauczyciela. Z prożnego, to i Salomon nie naleje!
            I zobacz, w topowych liceach dzieciaki mają wysoką średnią przy zdawaniu matury, a czy to jest tylko zasługa nauczycieli ?
            • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:24
              "Same wyniki egzaminów nie powinny być kryterium przy ocenie nauczyciela"

Owszem powinny, słabe wyniki egzaminu świadczą o tym, że nauczyciel jest słaby.

"I zobacz, w topowych liceach dzieciaki mają wysoką średnią przy zdawaniu matury, a czy to jest tylko zasługa nauczycieli ?"

to przede wszystkim zasługa korepetycji , bo póki co na wynikach nauczania zależy uczniom i rodzicom, a nauczyciel wychodzi z założenia " czy się siedzi czy się leży ....". Uzależnienie dalszej pracy od wyników, wyeliminowałoby nauczycieli który nie chce czy też nie potrafią uczyć.
              Ciekawe, że ponad dwadzieścia lat temu maturę oblewali nieliczni, a korki przeznaczone były dla tych którzy startowali na elitarne kierunki
              • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:41
                Sorry,, ale chyba nie wiesz, jak ciężko pracuje się ze "zdolnymi inaczej". Wiesz, że mój syn ma problemy- na każdą klasówkę, sprawdzian (no, prawie każdy - z kilku przedmiotów nie muszę) go odpytuję, douczam, pytam od nowa i znowu coś tam mu każe powtówrzyć. I co? Może dostać zarówno 1, jak i 6. Nie mam na to żadnego wpływu (gorzej, że i on nie ma!).
                I niech ci się trafi kilku takich w klasie- średnia zaraz spada na łeb i szyję. I co? Miałabyś być za to odpowiedzialna?

No, dwadzieścia kilka matura była banalna do zdania i nie liczyła się przy rekrutacji na studia.
                Z moich znajomych nikt korków nie brał, tylko szło się na kursy (bardzo często przy danych wydziałach lub akademiach).

• kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:25
                  la_mujer75 napisała:

> Sorry,, ale chyba nie wiesz, jak ciężko pracuje się ze "zdolnymi inaczej". Wie
                  > sz, że mój syn ma problemy- na każdą klasówkę, sprawdzian (no, prawie każdy - z
                  > kilku przedmiotów nie muszę) go odpytuję, douczam, pytam od nowa i znowu coś t
                  > am mu każe powtówrzyć. I co? Może dostać zarówno 1, jak i 6. Nie mam na to żadn
                  > ego wpływu (gorzej, że i on nie ma!).
                  > I niech ci się trafi kilku takich w klasie- średnia zaraz spada na łeb i szyję.
                  > I co? Miałabyś być za to odpowiedzialna?

Ale okazuje się, że nauczyciel jest słaby i już.

> No, dwadzieścia kilka matura była banalna do zdania i nie liczyła się przy rek
                  > rutacji na studia.
                  > Z moich znajomych nikt korków nie brał, tylko szło się na kursy (bardzo często
                  > przy danych wydziałach lub akademiach).

No dokładnie. Ja na takim kursie byłam. korków nie było
          • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:23
            makurokurosek napisała:

.Póki co nauczyciele mają na nauczanie wyj.
            > ...

No super. Przez wiele lat jeździłam nawet w sobotę do pracy, żeby odbyć dodatkowe zajęcia z uczniami (przygotowujące do egzaminu). Teraz się dowiaduję, że nauczyciele mają ....
            No rzeczywiście motywacja do pracy jak się patrzy.
            • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:09
              Widzisz, robisz więcej niż powinnaś -a w tłumie leniwych nauczycieli, jesteś niewidzialna (w sensie dla innych a nie dla swoich uczniów ). To dla czego nauczyciele sami nie zrobią czegoś z beznadziejnymi kolegami? Dlaczego tłumaczą tych znęcających się nad uczniami,lecących na gotowcach, nie uczących?
              Może gdyby doprowadzali do tego, że tamci zmuszeni byliby się zwolnić - to inaczej patrzyłoby się na nich?
              • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:21
                Mam świetnie pracować, przejmować coraz więcej obowiązków wychowawczych i terapeutycznych i teraz powinnam jeszcze zająć się oczyszczaniem środowiska. Jak się tym nie zajmę, to moja wina, że mam źle.
              • ren.s Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:23
                My, nauczyciele powinniśmy zreformować system edukacji,walczyć o zwalnianie beznadziejnych nauczycieli, opracować i wdrożyć system oceniania dla siebie - a dyrektorzy szkół, organy prowadzące i MEN do likwidacji, bo co będą robić? UCZYĆ za nas ?
              • morekac Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:30
                >To dla czego nauczyciele sami nie zrobią czegoś z beznadziejnymi kolegami?

Czyli co mają zrobić? Od polityki kadrowej jest dyrekcja, a dyrekcja nie może za bardzo zwolnić nawet kiepskiego nauczyciela, bo nie będą mieli żadnego. A nie będą mieli żadnego , bo do tego zawodu idą albo hobbyści albo osoby "z negatywnej rekrutacji". A powodem są gówniane zarobki.
                • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 09:31
                  Może nie bronić kiepskich kolegów? Bo inaczej to tak jak z lekarzami - nie ważne, że zrobił błąd, naraził czyjeś zdrowie i życie - środowisko będzie takiego bronić.
                  • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 09:52
                    Takie rzeczy dzieją się w każdej grupie zawodowej.
      • nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:38
        >najpierw należy zreformować szkolnictwo.

Tak tylko tego nie zrobisz bez poparcia dobrze opłacanych nauczycieli. W Finlandii zawód nauczyciela jest jednym z najlepiej opłacanych zawodów w kraju i jednym z najbardziej prestiżowych. W zasadzie od tego zaczęto lata temu reformę. Jak myślisz dlaczego? Wymagania w stosunku do nauczycieli są podobne jak w Polsce (szczególnie jeśli chodzi o przedmioty specjalistyczne matma, chemia, fizyka) a i tak do zawodu idą najlepsi bo im się to OPŁACA (dobra pensja plus mniejsza ilość godzin spędzanych w szkole).

> możliwość zwolnień nauczycieli których klasy przez kolejne np trzy lata osiągnęły słabe wyniki egzaminów.

A uważasz, że słabe wyniki zależą tylko od nauczycieli? Prowadziłaś kiedyś lekcje, wykłady ? Masz o tym jakieś pojęcie? Pracowałaś z młodzieżą szkolną lub akademicką? Realizowałaś jakąś podstawę programową? No chyba nie bo to tak jakbyś chciała wyrzucić z zawodu onkologa, któremu przez wiele lat umarło za dużo pacjentów...
        >całe to środowisko jest zdegenerowane i wymaga reformy.

Nie to jedna Pani minister zrobiła w pół roku "reformę", która spowodowała, że środowisko ma już po prostu dość. Ani ta reforma nie służy środowisku ani mojemu dziecku na kilka tygodni przed egzaminami. I przez ostatni rok na żadnym szczeblu edukacji moich dzieci nie było takiej jazdy bez trzymanki. Przez reformę a nie nauczycieli. Przed reformą Ci sami nauczyciele doskonale sobie radzili.
      • magnes2018 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:03
        Skoro nauczyciele nie są potrzebni wg rządzących to niech sami powypelniaja te wszystkie świadectwa. Masz pretensje nie do tych co powinnaś. Nauczyciele nie występują przeciwko uczniom i rodzicom tylko walczą o godną płacę za pracę a nie za posiadanie 2 i więcej dzieci.
      • pade Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:32
        Podwyżki uzależnione od wyników testów czy wręcz pojedynczych ocen to totalna bzdura!!! Wyobrażacie sobie jaką presję wywierano by na uczniach?
        To już lepiej, żeby uczniowie oceniali nauczycieli, wbrew pozorom dzieciaki są bardzo sprawiedliwe.
        • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:37
          Można rozmawiać o tym, jakie wskaźniki powinny być brane pod uwagę. Można oceniać progres uczniów, opinie z ankiet, wartości bezwzględne z ocen. Można wypracować jakies racjonalne wskaźniki, uzależnić od nich wynagrodzenie i poddać je ewaluacji kilka lat później i w miarę możliwości zmienić. Ale tego typu postulaty w ogóle się nie pojawiają - ma być podwyżka i tyle.
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:38
            Te postulaty muszą wyjsc od władzy.
          • 1unia4 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:39
            Zgadzam się z całą wypowiedzią nt pracy nauczycieli i ich ewentualnych podwyżek Niech beda,ale pod warunkiem...Tak jak dzis byc nie może
            • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:04
              Całe swoje zawodowe życie nauczycielskie pracuję sumienie, z zaangażowaniem i oddaniem. I co? Po raz kolejny chcecie mi powiedzieć, ze nadal będę kiepsko zarabiała bo ... No właśnie, dlaczego? Bo inni pracują gorzej ode mnie? Bo rządzący nie chcą porządnej reformy? Bo coś tam jeszcze? Zawsze mnie uczono, że za uczciwą pracę dostaje się uczciwe pieniądze, że jak będę się starała, rozwijała, dokształcała, to będę zarabiała coraz więcej i że dojdę do momentu, że będę mogła za swoją pracę utrzymać swoją rodzinę. A Wy mi mówicie, że nie, bo inny pracują źle. Ze nie, nie kupisz sobie nowości wydawniczej, nie nie pójdziesz do teatru. Nie, bo inni pracują źle.
              • kori_ko Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:07
                Ale jeśli dobrze pracujesz, to właśnie na takiej reformie powinno Ci zależeć - i wynagrodzenia zależnego od indywidualnej oceny. Będziesz dobra - wynagrodzenie będzie wyższe.
                • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:16
                  Jestem dobra. Reformy nie będzie i dobrze o tym wiesz. Nie chcę, żeby ten rząd dotykał się jakiejkolwiek reformy
              • 1unia4 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:10
                Mnie też tak mówili.I co -i nic
                Niech nauczyciele ,którzy jak nikt znaja specyfike swojego zawodu walczą o zmiane. Zaproponują rozwiązania(nie tylko "niech nic się nie zmienia-dajcie tylko 1000)
                • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 20:19
                  Co kilka lat nauczyciele protestują, proponują albo zwyczajnie proszą, żeby chociaż przez kilkanaście lat nikt przy edukacji nie majstrował, żeby mogli pokazać na co ich naprawdę stać. I co? I nic. Wieczne zmiany i nowe ulepszenia.
                  • 1unia4 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 06:02
                    I to jest ta zmiana "żeby nikt nie majstrowal"?
                    Zmiany blokuj sami nauczyciele - nie są zainteresowani reformą (bo ta pewnie nie byłaby dla nich korzystna)Ale zarabiali by więcej
                    Dziś reformą na polegać tylko na podwyżce
                    • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 06:24
                      Kto (oprócz forumek) zaproponował reformę, na czym ona miałaby polegać i w jaki sposób nauczyciele ją blokują?
                      • 1unia4 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 06:45
                        Czytałaś wyżej ?Forumka Kori-ko -zgadzam się absolutnie.Kto zaproponował -NIKT
                        A dzie sa nauczyciele w propozycjach reform?
                        Reforma -to tylko finansowa.NIGDZIE(w żadnym zawodzie )to tak nie działa.
                        • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:00
                          Skoro nikt nie zaproponował to jak nauczyciele mogą te propozycje blokować! No ludzie, logiki trochę! Z kori-ko akurat w wielu wypowiedziach się zgadzam. I napisałam jej dlaczego ja jako nauczyciel nie odważyłabym się zaproponować rządzącym jakichkolwiek zmian. Natomiast chętnie wzielabym udział w dyskusji nad zmianami zaproponowanymi przez rządzących. Tyle tylko, że takich propozycji nie ma. Ciekawe dlaczego....
                          • 1unia4 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:27
                            Nikt nie zaproponował spoza forum
                            Na forum po propozycjach likwidacji KN jest mnóstwo wpisów torpedujscych pomysł - bo niedasie,Nie możliwe itp
                            • saphire-2 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:31
                              Nie jestem nauczycielem ale ty dziewczyno piszesz takie bzdury, że głowa boli, unio. Poziom gimnazjum albo sklepowej ze wsi i naprawdę nie mam zamiaru obrażać gimnazjalisty ani sklepowej.
                              • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:33
                                saphire-2 napisała:
                                > Nie jestem nauczycielem ale ty dziewczyno piszesz takie bzdury, że głowa boli,
                                > unio. Poziom gimnazjum albo sklepowej ze wsi i naprawdę nie mam zamiaru obrażać
                                > gimnazjalisty ani sklepowej.

Typowy wyżywający się suweren. Jakoś lekarzom czy policjantom nie mają odwagi podskakiwać - przy słabiej zarabiających nauczycielach tacy odważni.
                                • saphire-2 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:34
                                  araceli napisała:

> saphire-2 napisała:
                                  > > Nie jestem nauczycielem ale ty dziewczyno piszesz takie bzdury, że głowa
                                  > boli,
                                  > > unio. Poziom gimnazjum albo sklepowej ze wsi i naprawdę nie mam zamiaru o
                                  > brażać
                                  > > gimnazjalisty ani sklepowej.
                                  >
                                  > Typowy wyżywający się suweren. Jakoś lekarzom czy policjantom nie mają odwagi p
                                  > odskakiwać - przy słabiej zarabiających nauczycielach tacy odważni.
                                  >
                                  >

Nie zauważyłeś że nie piszę do ciebie tylko do unia
                            • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:32
                              1unia4 napisał(a):
                              > Nikt nie zaproponował spoza forum

A ktoś ci trzyma pistolet przy głowie i zabrania 'proponować' poza forum? big_grin
                              • saphire-2 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:33
                                Za głupia jest i nikt jej nie słucha a na forum sobie popisze i myśli, że jest mądra.
                            • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:57
                              Nie można zlikwidować KN, można ją zmienić.
                              • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 09:29
                                a dlaczego nie można? Przecież do lat 80 nie było KN
                                • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 09:47
                                  No nie było. Nie wierzę, że jesteś tak alternatywnie inteligentna, że chcesz powrotu do tego co było przed KN.
                                • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 10:17
                                  Musi być dokument regulujący pracę nauczycieli, jako część ustawy o systemie oświaty. Możemy go oczywiście inaczej nazwać, albo nie nazywać wcale, ale coś musi pracę, awans (skoro jest narzucony odgórnie) regulować
                            • ren.s Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 08:01
                              >>a forum po propozycjach likwidacji KN jest mnóstwo wpisów torpedujscych pomysł - bo niedasie,Nie możliwe itp

Nad reforma powinni pracować specjaliści znający cały system oświaty w Polsce, a nie mamusie, które maja pociechy z w podstawówce i mysla, że wiedzą o szkole wszystko. Propozycje z forum są zazwyczaj ogólne (zlikwidować KN) i kompletnie oderwane od rzeczywistości. Nad czym tu dyskutować, szkoda czasu.
                            • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 19:02
                              1unia4 napisał(a):

> Na forum po propozycjach likwidacji KN jest mnóstwo wpisów torpedujscych pomysł
                              > - bo niedasie,Nie możliwe itp

To nie jest torpedowanie tylko przedstawianie realiów. Nie lubię gdy ktoś rzuca hasło i myśli, że wszystko do tego hasła da się dostosować.
                        • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:12
                          1unia4 napisał(a):
                          > Reforma -to tylko finansowa.NIGDZIE(w żadnym zawodzie )to tak nie działa.

We WSZYSTKICH zawodach tak to działa. Jaką reformę przeszła policja, żeby dostać ostatnią podwyżkę? Czy plułyście się, że pielęgniarki mają przejść 'reformę' żeby dostać podwyżki? Lekarze co zrobili? A co kasjerki w Biedronce?

Chcecie reformy - idźcie do RZĄDZĄCYCH.
                        • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 19:00
                          1unia4 napisał(a):

> Czytałaś wyżej ?Forumka Kori-ko -zgadzam się absolutnie.Kto zaproponował -NIKT
                          > A dzie sa nauczyciele w propozycjach reform?
                          > Reforma -to tylko finansowa.NIGDZIE(w żadnym zawodzie )to tak nie działa.

Bo reforma to ogólne założenia-propozycje? W żadnym wypadku. Diabeł tkwi niestety w szczegółach a nie w luźno rzucanych pomysłach.
                    • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 18:58
                      1unia4 napisał(a):

> I to jest ta zmiana "żeby nikt nie majstrowal"?

A czy ja napisałam, że to jest zmiana? Rządzący zwykle nie mają dobrych pomysłów na edukację. Czasami coś wymyślą i my nauczyciele dostosowujemy się do tego. Tak było z gimnazjami. zaczęło to dobrze funkcjonować to rozwalili. Ale w międzyczasie majstrowali np. przy egzaminach.

> Zmiany blokuj sami nauczyciele - nie są zainteresowani reformą (bo ta pewnie n
                      > ie byłaby dla nich korzystna)

Ale którzy nauczyciele i które zmiany. Pokaż mi palcem.
      • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:18
        makurokurosek napisała:

> analiza pracy naucz
        > yciela na podstawie wyników egzaminów ( trzecioteściówk, egzaminów ósmoklasistó
        > w, matur), i możliwość zwolnień nauczycieli których klasy przez kolejne np trzy
        > lata osiągnęły słabe wyniki egzaminów.

Co oznacza "słabe wyniki"?
        A co z przedmiotami z których nie ma egzaminów?
        Są klasy, w których rzucasz "wędkę" i dzieciaki pracują rewelacyjne. a są klasy, gdzie wyszarpujesz każdy centymetr umiejętności i wiedzy.

> Tekst pana Broniarza o rozszerzenie strajku i hurtowym repetowaniu uczniów jest
        > szczytem chamstwa i bezczelności, pokazujący że całe to środowisko jest zdegen
        > erowane i wymaga reformy.

Przez pryzmat słów pana Broniarza stwierdziłaś, że całe środowisko jest zdegenerowane, w tym też ja.
        Zaskoczę Cię. Swoich uczniów uczę nie uogólniać w ten okropny sposób.
      • izabelka55 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:52
        Super analiza egzaminów, świetnie, to kończymy z lepszymi i gorszym szkołami, mieszamy wszystkich i luz?? Bo wiesz są licea, gdzie trafiają laureaci i takie gdzie uczą się dużo słabsi uczniowie, ale Ci też mają szansę na maturę... A egzaminy po podstawówce? Jak ktoś pracuje z dziećmi z patologii, to 100%nie osiągnie raczej??
    • jehanette Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 14:37
      Popieram. Chciałabym, żeby nasze dzieci uczyli nauczyciele z powołania, którzy dzięki dobrej płacy mogą skupić się na swojej pracy, rozwoju i poszerzaniu horyzontów. Żeby zawód nauczyciel był dobrze opłacany i prestiżowym zawodem, do którego wstęp mają najlepsi z najlepszych, bo taka jest konkurencja.
      Uważam że nauczycielstwo to jeden z najważniejszych zawodów.
      • maj18-98 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:12
        Wróciłam właśnie z pracy, jestem zadowolona bo dziecko z którym pracuję ODEZWAŁO się do kolegi patrząc mu w oczy. Sukces dla mnie, dla mamy, dla niego. Jak ocenić efekty mojej ciężkiej pracy po lekkich studiach które skończyłam wiele lat temu? Wyróżnikiem pracy nauczyciela są postępy w nauce uczniów? Chyba żartujecie. Pamiętajcie, że obecnie w szkołach publicznych jest mnóstwo dzieci niepełnosprawnych umysłowo,bez orzeczeń zdają egzaminy na tych samych prawach co reszta.
        • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:28
          "Wyróżnikiem pracy nauczyciela są postępy w nauce uczniów? Chyba żartujecie."

Nie , nie żartuję. Każdy podlega ocenia, dlaczego nauczyciele którzy po wypowiedzi pana Broniaża czują się jak święte krowy, mają nie być oceniani. Dlaczego my rodzice musimy albo w domu robić za nauczyciela, albo płacić za korepetycje dziecka, bo w szkole nauczyciel nie jest w stanie wywiązać się ze swoich obowiązków.
          • maj18-98 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:58
            Jestem na karcie nauczyciela, pracuje w PPP. Pracuję z dziećmi z mutyzmem, spróbuj ocenić efekty mojej pracy poprzez postępy uczniów. Pracuję bardzo sumiennie, czasem efekty są spektakularne, czasem bardzo małe ale okupione ciężką pracą. Znajoma nauczycielka ma klasie dziecko niepełnosprawne umysłowo, rodzice nie zgadzają sie na zmianę systemu kształcenia, ona naprawdę się stara ale postępy dziecka są słabe, i słabe będą. W szkołach jest też sporo dzieci, których możliwości umysłowe są bardzo niskie, one nie opanują programu w dobrym stopniu. Śmiem nawet twierdzić że nie powinny bo nie powinno się zmuszać dzieci do tak ciężkiej pracy. W poradni mamy ocenę, pracy, nauczyciele też ją mają. Wystarczy dokonywać tej oceny rzetelnie i nie w oparciu o jakieś kosmiczne wskaźniki, wskaźniki które wymyślają ludzie kompletnie od oświaty oderwani.
            • nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:11
              W szkole jest tez wiele dzieci, którym się nie chce zwyczajnie uczyć. Marzeniem wielu dziewczynek z klasy mojego syna jest zostać blogerkami modowymi, influenserkami i ani myślą się uczyć, nawet gdyby nauczyciel stanął na rzęsach. No chyba, że w programie nauczania byłby przedmiot fashion big_grin Ot takie pokolenie nam rośnie. I nie jest to byle jaka szkoła żeby nie byłosmile

Maj 18 -98 chylę czoła za Twoją pracę!smileI trzymam kciuki za podwyżki i oby ludzie kompletnie oderwani od oświaty nie dyktowali Ci co masz i jak to robić.
            • szeptucha.z.malucha Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:27
              Toż przy wprowadzeniu tej oceny, z której ministra się wycofała- pedagodzy, psycholodzy, logopedzi i inni tacy zawsze wypadaliby kiepsko.
              Ja pracowałam w szkole/przedszkolu z dziećmi z mutyzmem, autyzmem, niedostosowaniem, wszystkimi dysami, do tego interwencje w sytuacji przemocy w szkole/domu, do tego z uczniami uzdolnionymi i nad mnóstwem innych spraw. Nigdy nie miałabym czasu na współpracę międzynarodową i inne wymysły przy ocenie.
          • magnes2018 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:11
            Ale po co się uczyć skoro za pracę fizyczną dostaną więcej kasy niż za umysłową. Po co korepetycje skoro zawód i wykształcenie nie ma się przekładać na zarobki?
            Szkoda ,ze nie rozumiesz ze nauczyciel dobrze opłacany będzie miał motywacje aby poprowadzić kolo zainteresowań, zostac z dzieckiem po lekcji i coś mu wytłumaczyć ect. Teraz pewnie goni aby w domu dać korki bo też chce godnie żyć.
          • elf1977 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:13
            Broniarza. Pracujemy z różnym materiałem: D,sieci z orzeczeniami, opiniami, dysfunkcjami. Uzyskanie wysokich wyników jest czasem niemożliwe. Trudno w ogóle w sposób mierzalny orzec, czy ktoś zrobił jakiś postęp.
          • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:08
            makurokurosek napisała:

> dlaczego nauczyciele którzy po wypowie
            > dzi pana Broniaża czują się jak święte krowy, mają nie być oceniani.

Zaskoczę Cię. Nie poczułam się jak święta krowa.
    • klaramara33 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:23
      Wiem ile kosztuje wysiłku uczenie. Uczyłam rok na wyższej uczelni więc raczej łatwiej takich starszych nauczyć. Jestem również jak najbardziej za podwyżką, gdyż edukacja moich dzieci jest bardzo ważna, a trudno wymagać dużo od kogoś niedocenianego finansowo jak dla mnie.
      • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:37
        Czy gdyby prezes związków zawodowych lekarzy zapowiedział, że jeżeli rząd nie spełni postulatu strajkujących lekarzy to learze zaczną wszystkim pacjentom amputować kończyny, to też poparłabyś taki strajk. Wypowiedz Broniarza o orężu jakie mają nauczyciele to jest zwyczajny szczyt
        • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:39
          A myślisz, że lekarzy obchodziłoby moje poparcie strajku? Już nie raz odchodzili od łóżek i zamykali gabinety i mieli w nosie sympatię społeczną.
          • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:37
            "A myślisz, że lekarzy obchodziłoby moje poparcie strajku? Już nie raz odchodzili od łóżek"

Czym innym jest odchodzenie od łóżek czym innym groźba amputacji. Groźba niepromowania uczniów jest właśnie taką groźbą amputacji. Nauczyciele nie pierwszy raz strajkują, ale pierwszy raz ich przedstawiciel grozi świadomym zaszkodzeniem uczniom, poprzez niesprawiedliwą repetę.
            • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:43
              Przecież nie chodzi o to, że będą powtarzać klasę. Jest pewne niebezpieczeństwo, że na czas nie ukończą szkoły, bo nie będzie ocen, rady klasyfikacyjnej, świadectw, a bez ukończenia szkoły nie można przystąpić do matury czy przystąpić do rekrutacji do szkół średnich. Jest afera, bo powiedział coś oczywistego dla kogoś kto chodził do szkoły czy ma dziecko w szkole.
              • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:46
                "Przecież nie chodzi o to, że będą powtarzać klasę."

Oczywiście, że będą powtarzać klasę.

" Jest pewne niebezpieczeństwo, że na czas nie ukończą szkoły, bo nie będzie ocen, rady klasyfikacyjnej, świadectw, a bez ukończenia szkoły nie można przystąpić do matury czy przystąpić do rekrutacji do szkół średnich. Jest afera, bo powiedział coś oczywistego dla kogoś kto chodził do szkoły czy ma dziecko w szkole."

Brak uzyskania świadectwa ukończenie danej klasy oznacza nie mówiąc już o ukończeniu szkoły, oznacza brak promocji. Ta groźba nie dotyczy tylko obecnych ósmoklasistów, maturzystów czy gimnazjalistów. Tylko wszystkich uczniów, wszystkich rodzajów szkół. Może teraz osoby popierające słowa Broniarza zastanowią się, że groźba repety dotyczy również ich dzieci.
                • paniusiapobuleczki Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:03
                  Żeby dziecko powtarzało klasę musi decyzją rady pedagogicznej nie uzyskać promocji do następnej klasy. Taki jest zapis na świadectwie "decyzją rady pedagogicznej". Jeśli nie będzie zebrania rp, nie będzie decyzji, świadectw, dzieci będą w zawieszeniu.
                  • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:13
                    Promocji nie uzyskają,
                    po pierwsze- bo nie będzie rady pedagogicznej
                    po drugie- nie uzyskają wiedzy niezbędnej do promocji do następnej klasy. Strajk ma się rozpocząć 8 kwietnia, żadna klasa do tego czasu nie przerobi materiału z danego poziomu edukacji
                    • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:19
                      To problem rodziców, nie nauczycieli.
            • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:13
              makurokurosek napisała:

> Nauczyciele nie pierwszy ra
              > z strajkują, ale pierwszy raz ich przedstawiciel grozi świadomym zaszkodzeniem
              > uczniom, poprzez niesprawiedliwą repetę.

Dodajmy, że niesprawiedliwej repecie mieliby zostać poddani także dzieci z podwójnego rocznika, już pokrzywdzone, które robiły wszystko i bardzo cięzko pracowały, aby uzyskać tytuł laureata. To wszystko miałoby pójśc w piach.
              Na miejscu nauczycieli przystepujących do takiego strajku mocno zaczęłabym rozważać czy są naprawdę całkowicie pewni, że chcą potraktować dobrostan dzieci jako narzędzie do walki o własne interesy, a to z powodu całkiem prawdopodobnej furii i żądzy zadośćuczynienia od rodziców takich laureatów, zwykle lepiej wykształconych i bardziej świadomych swoich praw.
              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:20
                Dbają o dobrostan swoich dzieci, a jeśli rodzice laureatów są takimi specjalistami od prawa jak ty to mogą spać zupełnie spokojniewink
                • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:31
                  betty_bum napisał(a):

> Dbają o dobrostan swoich dzieci, a jeśli rodzice laureatów są takimi specjalist
                  > ami od prawa jak ty to mogą spać zupełnie spokojniewink

Ciekawe na jaki sen mogą liczyć dzieci rodziców wytykający innym ignorancję nie podając przy tym żadnego uzasadnienia. Tak czy inaczej na pewno wierzą wszystkim na słowo.
                  • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:41
                    Uzasadnieniem twojej ignorancji są kodeksy i grube tomy orzecznictwa, ale skoro masz takie hobby to pisz, pisz, pisz. Pozwy, apelacje, skargi nadzwyczajne, tylko się w tym nie pogub, żebyś na sprawie przeciwko bankowi nie wyjechała z tekstem o stresie egzaminacyjnym😂
                  • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:42
                    W kółko w i kółko te same brednie o pozywaniu nauczycieli. Powodzenia życzę. Zwłaszcza w strajkującym sądzie wink. Naprawdę widać, że pojęcie o sprawach sądowycj to masz z programów typu sędzia wesołowska, czy jak tam się to nazywało.
                    • dramatika Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:55
                      vasaria napisał(a):

> W kółko w i kółko te same brednie o pozywaniu nauczycieli. Powodzenia życzę. Zw
                      > łaszcza w strajkującym sądzie wink. Naprawdę widać, że pojęcie o sprawach sądowy
                      > cj to masz z programów typu sędzia wesołowska, czy jak tam się to nazywało.

Oczywiście merytorycznego uzasadnienia tych bredni brak. Mogłaś już w ogóle nic nie pisać, a tak pozbawiłaś złudzeń co do twoich kompetencji do wypowiadania się na jakiś temat na poziomie wyższym niż kłótnia przedszkolaków w piaskownicy.
                      • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:00
                        Hm ... przyganiał kocioł garnkowi tongue_out ? Szkoda strzępić klawiatury. Zasuwaj do sądu, składaj pozew, tylko koniecznie pisz relacje na forum, pośmiejemy się. EOT.
                • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:50
                  "Dbają o dobrostan swoich dzieci, a jeśli rodzice laureatów są takimi specjalistami od prawa jak ty to mogą spać zupełnie spokojniewink"

Zapewne w ten sam sposób tłumaczą wykorzystanie dzieci w wojnie wszelkie bojówki w afryce czy Ira. Jedyny plus, że Broniarz zamierza tylko repetować miliony dzieci, a nie je zabijać. Pytanie tylko na jaki kolejny krok ten pan sie zdecyduje, bo jak widać morale ma zerowe.
              • ren.s Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:37
                Kobieto, weź coś na uspokojenie, bo Ci żyłka pęknie smile Furia to jest po stronie nauczycieli, myślisz, ze damy się zastraszyć wizją pozwów big_grin i zaszantażować dobrostanem dzieci - laureatów, których "rodzice są lepiej wykształceni i bardziej świadomi swoich praw"? Nie. My tez mamy świadomość naszych praw, a szantażowanie dobrem dzieci juz po prostu nie działa.
                • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:43
                  I dobrze. Trzymam za was kciuki !!! Obyście się szantażom nie poddali i wywalczyli swoje.
                  • ren.s Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:51
                    >>I dobrze. Trzymam za was kciuki !!! Obyście się szantażom nie poddali i wywalczyli swoje.

Dzięki. W mojej szkole trwa referendum, nawet zwolenniczki obecnej władzy głosują za strajkiem. Wątki, jak ten tylko sprzyja strajkom, wszyscy mamy już dosyć zastraszania i obrażania.
            • raczek47 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 06:17
              makurokurosek napisała:

> "A myślisz, że lekarzy obchodziłoby moje poparcie strajku? Już nie raz odchodzi
              > li od łóżek"
              >
              > Czym innym jest odchodzenie od łóżek czym innym groźba amputacji. Groźba niepro
              > mowania uczniów jest właśnie taką groźbą amputacji. Nauczyciele nie pierwszy ra
              > z strajkują, ale pierwszy raz ich przedstawiciel grozi świadomym zaszkodzeniem
              > uczniom, poprzez niesprawiedliwą repetę.

Nie chodzi o powtarzanie klasy ,uwalenie dzieci jedynkami.
              Wystarczy że grono nie przyjdzie na radę kladyfikacyjną,bo strajkuje i nie będzie można zatwierdzić wyników a w z związku z tym ,wypisać świadectw😉
        • klaramara33 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:42
          Nie poparłbym takiego strajku w takiej formie. Jednak uważam za bezsensowne takie porównanie.
          • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:40
            "Nie poparłbym takiego strajku w takiej formie. Jednak uważam za bezsensowne takie porównanie."

czym więc dla ciebie groźba Broniarza, czy jest groźba repetowania tysięcy uczniów.
            • morekac Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:51
              makurokurosek napisała:

> "Nie poparłbym takiego strajku w takiej formie. Jednak uważam za bezsensowne ta
              > kie porównanie."
              >
              > czym więc dla ciebie groźba Broniarza, czy jest groźba repetowania tysięcy uczn
              > iów.

Jest to po prostu rozwiązanie problemu podwójnego rocznika. Zredukują go trochę, część problemu przerzucą na przyszły rok. MZA właściwie powinna to poprzeć.
              A sądząc po twoich wcześniejszych wpisach edukacyjnych, uczniami są teraz tacy kretyni, że połowie nie zaszkodzi powtórzenie roku. Właściwie powinnaś popierać.
              • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:54
                "A sądząc po twoich wcześniejszych wpisach edukacyjnych, uczniami są teraz tacy kretyni, że połowie nie zaszkodzi powtórzenie roku. Właściwie powinnaś popierać"

Właściwie coraz mnie mi to przeszkadza, ot córka cofnie się o rok, będzie jeszcze lepiej przygotowana do egzaminu. Problem to będą mieli nauczyciele szkół średnich, bo konsekwencją działania Broniarza będzie pusty rocznik. Za to nauczyciele SP będą zapieprzali jeszcze więcej za tą samą kasę bo dojdzie im rocznik, a żaden rocznik nie wyjdzie. O ironio te działania uderzą również w nich.
        • nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:46
          >Wypowiedz Broniarza o orężu jakie mają nauczyciele to jest zwyczajny szczyt

A czym jest przedłużający się strajk? Czy nie jest przypadkiem odmową wykonywania pracy? Czy jak górnicy strajkują to wydobywa sie węgiel? Jak nauczyciele będą długo strajkować to nie bedą pracować czyli też brać udziału w egzaminach, klasyfikować, promować do następnej klasy, jeździć z dziećmi na wycieczki, prowadzić zajęcia dodatkowe. Bo strajk to strajk.Mieliśmy już podobne długie strajki w historii Polski. Broniarz nawet tego nie musiał dodawać...A każdy zdrowo myślący rodzić chyba zdaje sobie z tego sprawę. Ty nie?
        • araceli Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:53
          makurokurosek napisała:
          > Czy gdyby prezes związków zawodowych lekarzy zapowiedział, że jeżeli rząd nie s
          > pełni postulatu strajkujących lekarzy to learze zaczną wszystkim pacjentom ampu
          > tować kończyny, to też poparłabyś taki strajk. Wypowiedz Broniarza o orężu jaki
          > e mają nauczyciele to jest zwyczajny szczyt

Broniarz nie zapowiedział oblewania uczniów - zwrócił uwagę, że jak strajk się przeciągnie to mogą się rady pedagogicznie nie zebrać. Ogarniasz różnicę?
        • magnes2018 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:12
          To bardzo nietrafione porównanie.
      • nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 15:50
        >Wiem ile kosztuje wysiłku uczenie

Ja też wiem bo jako doktorant prowadziłam zajęcia na uczelni.
        Jako matka przez ostatni rok uczyłam swoje dziecko, bo przez zmiany w podstawie programowej i pisaniu tejże na kolanie nie było innego wyjścia trzeba było luki zwyczajnie uzupełniać. Nauczyciele robili co mogli tylko czas na lekcji nie jest z gumy...
    • kurtkapuchowa Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 16:36
      Popieram strajk nauczycieli. Jestem z wyksztalcenia nauczycielem-jezykowcem, ktory w calej swojej zawodowej "karierze" nie splamil sie praca w panstwowej placowce. Cale szczescie udalo mi sie wyjechac za granice, gdzie zarabiam w duzo mniej prestizowym "zawodzie" trzy razy tyle, co nauczyciel dyplomowany. I to za 30 godzin w tygodniu. Bez tej odpowiedzialnosci, bez pracy w domu. Niedawno kolezanka ze studiow po raz pierwszy po dlugoletniej pracy w oswiacie poszla do pracy w korporacji - jest zaszokowana tym, ze wychodzi z pracy i "nic nie musi". Zaluje, ze nie zmienila pracy wczesniej. Mysle, ze przeciwko strajkowi sa ci, ktorzy sami kiepsko zarabiaja. W mysl zasady: "a mi kto da podwyzke, przeciez tez ciezko pracuje". Ci, ktorzy sami zarabiaja niezle wiedza, jak niska jet to pensja.
    • nocnamagia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:18
      Strajku nie popieram w takiej formie, ale jestem za podwyżką dla nauczycieli. Moja propozycja to pewna równa kwota dla wszystkich, a dla najlepszych (np. 50 % nauczycieli z danej szkoły) rozdysponowanie dodatkowej kwoty wg głosów rodziców.
      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:29
        Rodziców?! Widziałam wychowacę swojego dziecka w liceum, ale nigdy nie rozmawiałam. Innych nauczycieli nie widziałam na oczy. W gimnazjum widzialam wszystkich, bo przedstawiano na początku roku, rozmawiałam z jednym, bo była sprawa do omówienia. Nawet z wychowawczynią nigdy nie rozmawiałam, poza jakimś kurtuazyjnym, czy wszystko ok?
        W podstawówce zdarzało mi się chodzić na dni otwarte z pytaniem, wszystko ok? No wszystko ok, czasem jakieś luźne pogaduszki na pikniku czy przy odbieraniu. Ja miałabym oceniać ich pracę?
        • nocnamagia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:37
          O nauczycielach mojego dziecka wiem bardzo dużo, chociaz nie widziałam wszystkich na oczy. W skrócie- nauczycielka chemii wyzywa dzieci od głupków i grozi pozostawieniem na drugi rok prawie całej klasy. Nauczycielka matematyki w wieku przedemerytalnym ma antydar tłumaczenia- w domu muszę wspólnie opracowywac materiał z synem. Za to nauczycielka języka polskiego- wspaniała młoda kobieta, ale jest nowa w tej szkole, przeniosla się z Warszawy. Zaangażowana, dzieci ją kochają. I na taką nauczuycielkę oddałabym swój glos. Nie wiem jak ona wyglada i to nie ma znaczenia.
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:56
            To już może niech dzieci oceniają, a nie rodzice na podstawie tego co dzieci w domu opowiadają o nauczycielach.
            Ja to w sumie chyba jestem za zainstalowaniem w klasach kamer z dźwiękiem. Wtedy okaże się czy pani nie tłumaczyła, bo jest słabe czy dlatego, że przez pół lekcji prosiła dzieciątko, żeby zamiast wisieć na lampie siadło w ławce.
            Chodziłam do szkoły w czasach, kiedy można było wrócić z naderwanym uchem, a za złe oceny obrywał uczeń, a nie nauczyciel, a nie mam takiej traumy jak tu piszące (jestem rocznik 78, a nie 48 dla jasności)
            • nocnamagia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:06
              Owszem, dzieci też mogłyby mieć prawo głosu, ale biorę poprawkę na to, że dzieci mogą mogą niesłusznie negatywnie oceniać nauczyciela wymagającego, chociaz dobrze tlumaczącego. A z drugiej strony mogą promowac olewusa, który niewiele uczy ale stawia dobre oceny za błahostki. To rodzic mając wiedzę i doswiadczenie życiowe potrafi to odróżnić. Ale podkreślam, moją propozycją jest głosowanie pozytywne, a nie negatywne.
      • paniusiapobuleczki Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:32
        według głosów rodziców
        No fcuking way
        A twierdzę tak mając wcześniej dzieci w szkołach niepaństwowych.
        No fcuking way
        To jest prosta droga do zniszczenia szkoły.
        Jakieś ankiety raz na jakiś czas- proszę bardzo, chcesz narzekać na nauczyciela- idź do dyrektora, napuść RR, idź do kuratorium ale mowy nie ma aby rodzice decydowali czy pani Misi z IVB w tym roku należy się wyższa pensja.
        Miałam dzieci w szkole gdzie dyrektor bronił nauczycieli, pracowałam w szkole gdzie dyrektor nie bronił nauczycieli i wiem, że nidgy nie będzie zgody co do tego ile się komuś należy.
        • nocnamagia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:33
          Słaby nauczyciel tak się będzie tłumaczył
          • nocnamagia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:43
            To nie chodzi o kwestię skargi na słabych nauczycieli tylko promowania lepszych nauczycieli. Przez rodziców a nie przez dyrektora. Gdyby każda szkoła otrzymała pewną pulę na nagrody uznaniowe to byłby taki dodatek motywacyjny dla najlepszych w danej szkole i nie różnicowaloby to lepszych szkół od gorszych a tym samym np. nauczyciele szkół specjalnych też nie byliby poszkodowani.
          • paniusiapobuleczki Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:45
            Ze ja niby jestem słabym nauczycielem?
            Do klasy gimnazjalnej, w której (jeszcze) uczę trafiły nowe dzieci w trakcie roku szkolnego. Pytam dlaczego zmieniły szkołę z niepaństwowej na naszą państwową. "Bo inni rodzice za bardzo się wtrącali i moi mieli już dosyć"
            • nocnamagia Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 17:52
              Przeczytaj o czym pisałam ja a o czym ty. Czy twoja odpowiedź była na temat? Uderz w stół... A skoro boisz sie być oceniana, to bardzo mozliwe że jesteś słabym nauczycielem.
              • natka-79 Re: Popieram strajk nauczycieli 22.03.19, 13:51
                To ma sens. Rodzic, nawet jeśli nie zna nauczyciela, to zazwyczaj wie, jak on pracuje z uczniami, jaka wiedzę ma jego dziecko. Jeśli sam po całym ciężkim dniu pracy musi dziecku tłumaczyć zagadnienia, pomagać przy pracy domowej, albo jeszcze zawozić na płatne korepetycje, no to sorry. Takiej paniusi n-lce trzeba skrócić kolorowe pazurki i wysłać na taśmę do fabryki. Tu gdzie mieszkam, na prowincji w Polsce B, n-le to ciągle jest miejscowa elita. Na zebraniu popatrzą na rodziców z góry, przekręcą oczami i mówią, że dzieci maja słabe oceny i trzeba wysłać na korepetycje. Mnie źle nie traktują, bo ja też mam pracę umysłową, ale współczuję matkom, które pracują fizycznie albo tylko zajmują się domem. Ich dzieci muszę podwójnie się starać, żeby zasłużyć na dobre oceny.
                • paniusiapobuleczki Re: Popieram strajk nauczycieli 22.03.19, 16:24
                  Paniusi n-lce trzeba skrócić kolorowe pazurki i wysłać na taśmę.
                  Mogę na sygnaturkę?
                  • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 22.03.19, 16:34
                    paniusiapobuleczki napisała:

> Paniusi n-lce trzeba skrócić kolorowe pazurki i wysłać na taśmę.
                    > Mogę na sygnaturkę?

No, najgłupszy tekst wybrałaś big_grin
                • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 22.03.19, 17:14
                  Mam uczniów, którzy choćbym na głowie stanęła, uczeniem się podczas lekcji nie są zainteresowani. Przyczyn może być wiele, mogę wymienić, ale efekt jest taki, że malują, rozmawiają, patrzą w okno, tylko "przepisują", itd. I wierz mi, działa tylko indywidualne podejście, a na to mam niewiele czasu. Do jakiej długości chcesz mi skrócić kolorowe pazurki? (fakt, mam długie i kolorowe)
                  • makinetka82 Re: Popieram strajk nauczycieli 22.03.19, 21:42
                    kub-ma napisała:

> Mam uczniów, którzy choćbym na głowie stanęła, uczeniem się podczas lekcji nie
                    > są zainteresowani. Przyczyn może być wiele, mogę wymienić, ale efekt jest taki,
                    > że malują, rozmawiają, patrzą w okno, tylko "przepisują", itd. I wierz mi, dzi
                    > ała tylko indywidualne podejście, a na to mam niewiele czasu. Do jakiej długośc
                    > i chcesz mi skrócić kolorowe pazurki? (fakt, mam długie i kolorowe)
                    >

Cóż, widać jesteś tępą miernotą po pedagogice ( to o "studiach pedagogicznych " bawi mnie niezmiennie ) która nie stara się, by dziubdziusia zainteresować, zrzucając ciężar edukacji na biednych rodziców, którzy w pocie czoła odwalają potem za nas czarną robotę. Szkoda, że nie wszystkie dzieci są dziećmi arweny, same by sobie opanowały podstawy programowe i tyle big_grin big_grin big_grin

Co do pazurków, ja przerzuciłam się ostatnio na krótsze big_grin
                    • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 08:26
                      Hmmm. Jestem po pedagogice - czy powinnam się czuć tępą miernotą?
                      • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 08:33
                        Po pedagogice specjalnej dodaj. Nie po zwykłej
                        • little_fish Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 08:42
                          Na dyplomie mam chyba nawet "studia pedagogiczne", o zgrozo
                          • makinetka82 [...] 26.03.19, 18:39
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 18:52
                            No ale bez pedagogiki specjalnej, to byś nie pracowała tam gdzie pracujesz.
                        • milka_milka Re: Popieram strajk nauczycieli 27.03.19, 09:11
                          Arwena, a Ty w ogóle wiesz, co to jest pedagogika specjalna i czym się różni od zwykłej?
                          • arwena_11 Re: Popieram strajk nauczycieli 27.03.19, 09:37
                            Wiem, mam koleżankę która skończyła pedagogikę specjalną.
            • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:02
              Nie dawaj się sprowokować. Szkoda twoich nerwów. Trzymam kciuki. Nie poddajcie się !
      • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:02
        Głos rodziców jest problematyczny. Np. rodzice mogą mieć zastrzeżenia do nauczycielki, że biegnie z materiałem, że nie utrwala. A pani ma tak obszerny materiał do zrealizowania, ze nie ma wyjścia. A inna pani z innego przedmiotu ma dużo mniej materiału i ta już jest ok.
        I takich przykładów można jeszcze kilka podać.
    • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:06
      Sądzę, że wiele osób nie zdaje sobie sprawy lub zapomina , że strajk uderzy we wszystkich. Wszak wszystkie szkoły i przedszkola zostaną na czas strajku zamknięte. Sądzę, że ematki , które podobno nie są nauczycielkami i popierają ten strajk, stracą swój zapał gdy będą musiały na szybko znaleźć opiekę dla swoich pociech, oczywiście dodatkowo płatną. Zgodnie z wypowiedzią pana Broniarza chyba należy szukać opieki na co najmniej kilka miesięcy, skoro pan Broniarz zapowiada masowe repety, czyli strajk co najmniej do końca roku szkolnego.
      • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:14
        I dobrze ! Może jak pierdyknie raz a dobrze, to coś z tych zgliszcz zacznie się wyłaniać. Bo bardziej zdeformować się już chyba nie da. Musi być jakieś dno od którego (oby) edukacja się odbije.
        • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:17
          Otoz to. Dopóki nie będzie dna to nic się nie zmieni.
          • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:20
            W sumie zaczyna mi się ten strajk podobać, niech ten system szkolnictwa w końcu pierdyknie i w końcu niech zostanie zreformowany.
            • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:32
              I widzisz. I tu się zgadzamy smile.
        • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:18
          Może masz rację, system który się rozpieprzy należy na nowo wybudować, a to oznacza reformy. Zwłaszcza, że na ich wdrożenie będzie nie dwa, a co najmniej 5 miesięcy. Mam nadzieję, że jedną z nich będzie likwidacja KN i podpisywanie normalnych umów z nauczycielami, pozwalających na ich zwalnianie.
          • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:21
            Za tysiąc złotych nauczyciele raczej nie zrezygnują z KN.
            • makurokurosek Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:29
              Nie uwzględniasz jednego po takim rozpier.... nauczyciele nie będą mieli nic do gadania, a czasu na reformy i rekrutacje na stanowiska nauczycielskie będzie wystarczająco dużo . Chętnych absolwentów do pracy za 3500 netto będzie wystarczająco dużo.
              • vasaria Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:35
                Ale to właśnie o to chodzi. O to, zeby pensje były na tyle dobre, żeby do zawodu pchali się dobrzy (bo znowu nie przesadzajmy, za 3500 netto najlepsi nie pójdą). Żeby to był zawód pretiżowy. Żeby uczniowie szanowali nauczycieli. Żeby nauczyciel mógł powiedzieć - ucz się, studiuj, kiedyś będziesz zarabiał jak ja.
              • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:38
                3500 netto? Tyle nie zarabia wielu dyplomowanych. Jak chcesz ich zmusić do opieki nad stażystą, który na dzien dobry dostanie więcej niż on?
                • raczek47 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 06:21
                  betty_bum napisał(a):

> 3500 netto? Tyle nie zarabia wielu dyplomowanych. Jak chcesz ich zmusić do opie
                  > ki nad stażystą, który na dzien dobry dostanie więcej niż on?
                  Nauczyciel dyplomowany ma 3485 brutto.I już nie może awansować.
            • kub-ma Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:51
              Ależ zrezygnują.
          • nikki30 Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:51
            >że jedną z nich będzie likwidacja KN i podpisywanie normalnych umów z nauczycielami, pozwalających na ich zwalnianie

W niewielu szkołach prywatnych pracują nauczyciele w ramach KN i tam też zdarzają się kiepscy nauczyciele. To nie jest clue reformysmile
      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:16
        Nie wszystkie, ale wiele. W tym jest dodatkowy potencjał tego strajku, ludzie nie rozumieją, że ich też dotknie. A poparcie? Dla kogo to ważne?
    • kosmos_pierzasty Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 18:14
      Popieram.
    • escott Re: Popieram strajk nauczycieli 18.03.19, 19:49
      Oczywiście, że popieram!
    • vinca Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 00:42
      Każdy powinien godnie zarabiać. A pensja nauczycielska nigdzie na świecie nie jest wysoka.
      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 00:53
        Nieprawda, bo w systemach stawianych za wzór nauczyciele zarabiają dużo powyżej średniej.
        • szeptucha.z.malucha Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 05:14
          W Finlandii, Singapurze, Szwajcarii też nie?
          • bubblegummy Re: Popieram strajk nauczycieli 22.03.19, 09:40
            W Finlandii to w ogóle jeden z najbardziej szanowanych zawodów, tam nie idą ludzie z przypadku. Świetnie hulający system edukacji. U nas niestety często jest tak wśród tych młodszych pokoleń, że nauczycielami zostają ludzie, którzy nie znaleźli innego pomysłu na siebie.
      • la_mujer75 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:06
        W Japonii jest wysoka i w tych krajach już wymienionych.
      • saphire-2 Re: Popieram strajk nauczycieli 19.03.19, 07:28
        2-3 tysiące euro to nie jest wysoka pensja? Bo tyle zarabia nauczyciel w bardzo wielu krajach Europy zachodniej. W wielu ponad 3,5 na rękę.
    • heavy_metal_thunder Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 09:01
      Popieracie, bo popiera Platforma. 1000 zł podwyżki netto to jest bardzo dużo, a nie bierzecie w ogóle pod uwagę że nie każdy nauczyciel zasługuje na jakąkolwiek podwyżkę. Równe podwyżki dla wszystkich z automatu to komunizm.
      • betty_bum Re: Popieram strajk nauczycieli 26.03.19, 09:04
        Powiedz to policjantom, lekarzom, pielęgniarkom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka