Dodaj do ulubionych

Starzenie sie tlustej cery

28.03.19, 13:37
Czy tlusta cera rzeczywiscie wolniej sie starzeje? Mam wrazenie nie wszelkie bruzdy i obwisy wvzesniej sie pojawiaja niz na normalnej.
Obserwuj wątek
    • lacunalegis Re: Starzenie sie tlustej cery 28.03.19, 14:03
      Tłusta skóra też może być sucha (po to się właśnie przetłuszcza, tak organizm reaguje na przesuszenie). Poza tym tłusta skóra jest zwykle grubsza, więc zmarszczki wydają się głębsze.

Ale dobrze pielęgnowana może się starzeć ładnie i stosunkowo wolno. Warstwa sebum jest dobrą ochroną przed czynnikami zewnętrznymi.
      • mama.nygusa Re: Starzenie sie tlustej cery 28.03.19, 15:14
        Moj ojciec mial i ma tlusta cere, natomiast zmarszczek wciaz zero, ma lat 75 smile
        • aaa-aaa-pl Re: Starzenie sie tlustej cery 28.03.19, 19:10
          Nie da się mieć zero zmarszczek w tym wieku.
    • daniela34 Re: Starzenie sie tlustej cery 28.03.19, 15:21
      Tak, moja mama ma tłustą cerę. Przez wiele lat nie stosowała absolutnie żadnych kremów nawilżajacych czy przeciwzmarszczkowych, w nawet fluidu czy podkładu. Zmarszczki pojawiły się w wieku około 65 lat. Przy czym nie ma grubej skóry tylko faktycznie wydziela sporo sebum
    • mokka39 Re: Starzenie sie tlustej cery 28.03.19, 18:02
      ja mam tłustą, z rozszerzonymi porami, niedoskonałościami itd., mimo wieloletniego leczenia dermatologicznego. Tak gdzieś do 38 roku życia rzeczywiście nie miałam nawet drobnych zmarszczek, a wiele koleżanek już tam coś miało pod oczami, jakieś kurze łapki. Teraz w wieku 40 lat pojawiła się lwia zmarszczka i te wspomniane właśnie przez ciebie bruzdy i obwisy. Także różnie to bywa. Ja mam jeszcze pecha że mam z natury smutne, ciągnące w dół rysy twarzy, ludzie zawsze się mnie pytają czy jestem niewyspana czy zmęczona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka